Ankarat vuodet

Maanantaisin klo 14.00, Yle Radio 1 - Yle Areena 30 pv

Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen kertovat Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Se on tarina Suomen ja suomalaisten selviytymisestä, itsenäisyyden puolustamisesta ja säilyttämisestä, suurin uhrauksin.

Ohjelmasarja on ajankuva täysin poikkeuksellisesta jaksosta Suomen historiassa sodan aatosta jälleenrakennuksen vauhtiin (1938—1948). Sarjassa on 21 jaksoa.

Suunnittelu ja toteutus: Lasse Lehtinen, Seppo Hovi ja Vesa Saarinen.
Äänisuunnittelu Pentti Männikkö ja Ari Mursula.
Arkistotoimittaja Katja Hilska-Keinänen, musiikkitoimittaja Eiju Saurila.
Tuottaja Pertti Ylikojola.

Jaksot

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 20:nnessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten asekätkentä osoittaa suomalaisen puolustustahdon säilyneen tiukkana. Kekkonen kääntää syyttävän katseen Kannaksen merkittävään komentajaan. Ilmassa on vallankaappaushuhuja: eletään vaaran vuosia. YYA solmitaan. Palle ja Iloinen teatteri jatkavat kertausharjoituksia: kommunistit lakkauttavat tuollaisen viihdytystoiminnan. Aikanaan viihteen sotaveteraanit huomioidaan kenraali Valtasen toimesta.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 19:nnessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten poliittiset vangit vapautetaan, isänmaallisia järjestöjä lakkautetaan. Sotainvalidien Veljesliitto saa armon. Jopa Lea Piltti, Saksassa 30-luvulla tähteyteen kohonnut laulajatar, internoidaan hetkeksi. Radiossa puuhailee Hellan rinki. Suomalaisen oikeustaju on koetuksella!

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 18:nnessa osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten Lappi on varsin kansainvälinen: Rovaniemellä maan korkeimmat vuokrat. Taistelu kääntyy aseveljeä vastaan. Rauhantansseissa soi swing, mutta radiossa soivat hiljaa balalaikat. Paljon on vammautuneta, yli 80 000. Ja monen sodasta palanneen mieli on vakavasti järkkynyt.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 17:nnessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miksi Kannas murtui? Syntipukkeja etsitään! Viihdytystoiminta ajetaan alas: ”Rintamaradioiden ääni ei saa katketa!” Tuore presidentti Mannerheim lähettää kirjeen Hitlerille. Rauha solmitaan, valtuuskuntaa nöyryytetään Moskovassa. Valvontakomissio saapuu Hotelli Torniin. ”Kasakka ottaa sen, mikä on irrallaan”.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä