Ankarat vuodet

Maanantaisin, Yle Radio 1 - Yle Areena 30 pv

Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen kertovat Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Se on tarina Suomen ja suomalaisten selviytymisestä, itsenäisyyden puolustamisesta ja säilyttämisestä, suurin uhrauksin.

Ohjelmasarja on ajankuva täysin poikkeuksellisesta jaksosta Suomen historiassa sodan aatosta jälleenrakennuksen vauhtiin (1938—1948). Sarjassa on 21 jaksoa.

Suunnittelu ja toteutus: Lasse Lehtinen, Seppo Hovi ja Vesa Saarinen.
Äänisuunnittelu Pentti Männikkö ja Ari Mursula.
Arkistotoimittaja Katja Hilska-Keinänen, musiikkitoimittaja Eiju Saurila.
Tuottaja Pertti Ylikojola.

Jaksot

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 16:nnessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten miten hanurit vaikenevat, suurhyökkäys alkaa, Viipuri menetetään. Tali-Ihantala-lohkolla saavutetaan ratkaiseva torjuntavoitto suurin uhrauksin. Sotakabinetti miettii: koska rauha ja millä ehdoilla? Suomalaista selviytymistarinaa ohjailevat suuret valtiomiehet ja sisukkaat taistelijat.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 15:nnessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten ”tärkeät asiat hoidetaan, mutta muuten ollaan kuin Ellun kanat.” Rintamalla tehtiin puhdetöitä ja kilpaitiin: vaikkapa täiden koolla. Korvaamattoman tehokas ilmapuolustus pelasti Helsingin pommitusten tuholta. Ruotsin auttava syli otti hoiviinsa lisää suomalaislapsia. Vihollisen väheksymistä ja ”mollaamista” suitsittiin.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 14:nnessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten kirjoja luetaan, elokuvissa käydään, haetaan pakoa todellisuudesta. Syntyy uusi valkokankaan sankari: Norjan kansalainen Leif Wager. Nikke Pärmi on toisenlainen sankari. Mökkien ikkunoissa tuijotetaan tuskaisena: mihin pihaan papin polkupyörä kääntyy.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 13:nnessa osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten Kekkonen ottaa uudet askelmerkit. Stalingradin tragedia antaa vahvan syyn todeta: ”Valmistautukaa uuteen Moskovan rauhaan”. Himler käy Suomessa ja vaatii juutalaisten luovuttamista. Sota-aihe alkaa väistyä iskelmistä.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 12:nnessa osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten Rintamaradiot ovat ensimmäisiä viihdekanavia. Jahvetin kirjelaatikko vastaa radiossa kaikkiin kysymyksiin. Moskovan Tiltu ja Armas Äikiä käyvät päälle ääniaalloilla. Huumori on hengen huollon tukipilari: mitä tiukempi paikka, sitä rajumpi tokaisu.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä