Ankarat vuodet

Maanantaisin klo 14.00, Yle Radio 1 - Yle Areena 30 pv

Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen kertovat Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Se on tarina Suomen ja suomalaisten selviytymisestä, itsenäisyyden puolustamisesta ja säilyttämisestä, suurin uhrauksin.

Ohjelmasarja on ajankuva täysin poikkeuksellisesta jaksosta Suomen historiassa sodan aatosta jälleenrakennuksen vauhtiin (1938—1948). Sarjassa on 21 jaksoa.

Suunnittelu ja toteutus: Lasse Lehtinen, Seppo Hovi ja Vesa Saarinen.
Äänisuunnittelu Pentti Männikkö ja Ari Mursula.
Arkistotoimittaja Katja Hilska-Keinänen, musiikkitoimittaja Eiju Saurila.
Tuottaja Pertti Ylikojola.

Jaksot

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman kahdeksannessa osassa Lasse Lehtinen ja Seppo Hovi muistelevat, miten saksalaisille myönnetään läpikulkuoikeus pohjoiseen, venäläiset kulkevat etelässä Hankoon. Ryti valitaan presidentiksi. Sotilastiedotus organisoidaan ja viihteelle löytyy myös sija. Vapaaehtoisten SS-miesten ”panttipataljoona” lähtee Saksaan sotimaan. Mielialoja tutkitaan ja heikoimmassa asemassa olevia aseveljiä perheineen tuetaan.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman seitsemännessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten Neuvostoliitto on luonut sellaisen Suomen, jollaista itse on vastustanut. Evakot etsivät elintilaa. Asemiesillat alkavat. Jylhän Kiirastuli julkaistaan. Finlandia-hymni saa sanat. Ilmassa on hyvityksen vaade.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman kuudennessa osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten Moskovan rauha solmitaan: välirauha! Helsingissä liput vedetään puolitankoon: rankat rauhanehdot järkyttävät. Myyttejä on syntynyt Molotovin cocktailista mottiin ja lottiin. Vili Vesterinen ja A. Aimo levyttävät iskelmäikonin. Pienet kukkivat kummut muistuttavat suurista uhreista.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman viidennessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten Pekka Tiilikainen selostaa sotatapahtumia. Raatteen tiellä kirjoitetaan hyistä historiaa. Ella Eronen lausuu pakkasessa Tukholman stadionilla. Työnantajat ja -tekijät päätyvät saman pöydän ääreen: tammikuun kihlaus. Suomi on yhtä puuta.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman neljännessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten pommikoneet ilmestyvät Helsingin taivaalle - talvisota on alkanut! "Tämä on vapaussotamme jatkoa." Syntyy Kuusisen johtama Terijoen hallitus. Kämpissä käydään kansainvälistä mediasotaa. Tolvajärvellä vihollinen saa selkäänsä. Eikö pieni kansa nujerrukaan hetkessä?

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä