Radio Suomi Jyväskylä

Pitkän uran jälkeen eläköityvä Pirkko Tainio: Haluan tarttua hetkiin ja pitää itseni lapsenmielisenä

 • 18 min
 • toistaiseksi

Yleisradiossa lähes 45 vuotta työskennellyt Pirkko Tainio on Toivakasta kotoisin ja jyväskyläläistynyt 1970-luvun alussa. Hänen yli kymmenen viimeistä työvuottaan ovat vierähtäneet Yle Jyväskylän toimituksen assistenttina. Tainio on vuosien saatossa toiminut myös tuotannonsuunnittelijana ja kuvaussihteerinä tv:n puolella ja paiskinut töitä hyvin monenlaisissa projekteissa.

Perjantaina 30. joulukuuta 2016 oli Tainion viimeinen työpäivä. Hän kertoo, että pitkän uran jälkeen edessä on ainakin elämää perheen ja lastenlasten kanssa, laulu- ja käsityöharrastuksia, remontointia sekä matkustelua. 65-vuotias Tainio on sitä mieltä, että ikävuosilla ei lopulta ole paljoakaan merkitystä. Uutta voi aina oppia, jos ei nopeasti, niin sitten vähän hitaammin. Konkari kehottaa tarttumaan myös kulloinkin käsillä olevaan hetkeen, sillä koskaan ei tiedä tuleeko seuraavaa. Pirkko Tainio oli Radio Suomen keskipäivän lähetyksessä vieraana viimeisenä työpäivänään. Heli Kaski haastatteli.

Lähetykset

 • pe 30.12.2016 14.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Joskus esimerkiksi ulkomaalaiset haluavat ottaa kadulla kuvan ja humalaiset kapakassa nostella, kertoo Kirsi Eitakari-Kuikka. Mutta vaikka hyvä haltija tulisi ja taikoisi sauvallaan lisää pituutta, Kirsi ei vaihtaisi osaansa. Niin paljon rikkautta erilaisuus on antanut hänen elämäänsä. Jyväskyläläisellä Eitakari-Kuikalla on mittaa 125 senttimetriä. Hän on yksi Suomen noin tuhannesta lyhytkasvuisesta. Se, että hän on monia muita napaan asti, ei ole estänyt opiskelua, työnsaantia eikä matkustelua. Lyhärinä hän on myös tottunut puolustamaan muita. 44-vuotias tehopakkaus piipahti Riika Raition vieraana.

 • Kun koiran kaulaa koristaa oranssi huivi, liikkeellä on kaverikoira. Koirakot ohjaajineen ovat liikkeellä vanhainkodeissa, kouluissa ja päiväkodeissa. Koirat ovat tavallisia kotikoiria ja niiden ohjaajat pyyteetöntä vapaaehtoistyötä tekeviä koiranomistajia. Titta Puurunen kävi tapasi kaverikoiria jyväskyläläisessä Jokivarren palvelukodissa.

 • Johtajat jäävät irtisanomistilanteissa usein yksin, kertoo Jyväskylän yliopistossä perjantaina 30. kesäkuuta tarkastettava väitöstutkimus. KTL Tiina Martelius-Louniala haastatteli väitökseensä 19 johtajaa eri toimialoilta. Irtisanomaan joutuneiden johtajien tunteman pahan olon määrä yllätti tutkijankin. Päällimmäisinä pomoilla nousevat potkuista pintaan epäonnistuminen ja suru. Omat tunteet kuitenkin peitetään irtisanomistilanteessa, mutta tyly ja kylmä ei työntekijää kohtaan saisi olla. Tiina Martelius-Louniala oli Radio Suomen aamulähetyksessä vieraana 27.kesäkuuta. Heli Kaski haastatteli.

 • Arki työpaikoilla pyörii lomakaudella usein tavallista pienemmällä porukalla ja kesätyöntekijöitä opastaen. Moni suomalainen kirmaa kesälomalle juhannuksen jälkeen, mutta esimerkiksi tienvarsien pysähdyspaikoilla eletään kesä-, heinä-, ja elokuussa työntekijöiden näkökulmasta vilkasta ja kiireistäkin aikaa. Riika Raitio jututti työnsä ääressä puurtavia Suvi Pylkkästä, Jutta Lahtista, Anni Partiota ja Milla Koskista muuramelaisella huoltoasemalla 26. kesäkuuta. Naiset olivat yhtä mieltä siitä, että töiden paiskiminen kesällä on piristävää ja antoisaa.

 • Pohjois-Päijänteellä Jyväskylässä, Iso-Poron saaressa vietetään perinteistä juhannusta. Siihen kuuluu (liikaa) ruokaa nyyttikestiperiaatteella, omatekoista sahtia ja synttärikakkua. Juhlijoita on parikymmentä. Joka juhannus myös ilveillään tanssien laiturilla ohikulkeville laivoille. Tänä vuonna se tanssi on hulahulaa, sillä Tytti Sandström ilmoitti mökkikuntansa Ylen maailmanennätyshaasteeseen. Pekka Kuitunen ja Jorma Palmu saivat tietää Tytin pikku kolttosesta vasta päivää ennen. Riika Raitio tapasi saareen lähtijöitä Muuratsalossa.

 • Sormihyrristä eli spinnereistä tuli kesän korvalla niin suosittuja, että kuukauteen niitä ei saanut kaupoista juuri lainkaan. Nyt hyrriä lähtee esimerkiksi halpakaupan hyllyltä satoja päivässä. Metalliväriset, hileiset ja pimeässä hohtavat spinnerit ovat myös keräilyvälineitä. Uusimpia ominaisuuksia ovat ledivalot ja bluetooth. Jyskän Varastomyymälän leluvastaava Elli Pirinen ennustaa, että koulujen alussa nähdään vielä myyntipiikki, sitten ilmiö ehkä laantuu. Toimittaja Riika Raitio.

 • Joutsalaisen, 17-vuotiaan Tuuli Liukkosen kesäduuni on liikkua pitkin kotikontujaan, kuvata ja kirjoittaa näkemästään ja kokemastaan kunnan somekanaviin. Liukkonen on saanut pestiinsä hyvin vapaat kädet.

  Joutsassa kunta työllistää tänäkin kesänä kymmeniä nuoria pariksi viikoksi. Kesäsomettajan työnkuva on täysin uusi. Joutsan kunnanjohtaja Harri Nissinen toivoo kesäsomettajalta ennen kaikkea reipasta, rohkeaa ja uteliasta otetta. Heli Kaski kävi tapaamassa kunnanjohtajaa ja kesäsomettajaa 19. kesäkuuta.

 • Yksinäisyys voi koskettaa jokaista iästä ja sosiaalisesta asemasta riippumatta. Yksin ollaan joko olosuhteiden pakosta tai omasta tahdosta, mutta asiasta harvoin keskustellaan ääneen erityisesti silloin, jos ja kun kyseessä on olosuhteiden pakosta johtuva yksinäisyys.

  Yksin- kuunnelmasarja käsittelee yksinäisyyttä kolmen fiktiivisen hahmon kautta ja tuo toivon mukaan hieman valoa tähän usein vaiettuun aiheeseen. Sarjan kolmannessa jaksossa yksinäisyyttä tarkastellaan menestyvän firman työntekijän näkökulmasta. Tommi työskentelee suuryrityksessä ja pyrkii kaikin tavoin kohti onnea tuovia tavoitteitaan unohtaen kuitenkin siinä sivussa sen mitä hänellä jo on.

  Sarjan on suunnittellut, käsikirjoittanut ja toteuttanut Karelia Ammattikorkeakoulun medianomiharjoittelija Jenni Minkkinen. Musiikki Kevin MacLeod, Comfortable Mystery 4.

 • Yksinäisyys voi koskettaa jokaista iästä ja sosiaalisesta asemasta riippumatta. Yksin ollaan joko olosuhteiden pakosta tai omasta tahdosta, mutta asiasta harvoin keskustellaan ääneen erityisesti, jos ja kun yksinäisyys johtuu olosuhteiden pakosta.

  Yksin- kuunnelmasarja käsittelee yksinäisyyttä kolmen fiktiivisen hahmon kautta ja tuo toivon mukaan hieman valoa tähän usein vaiettuun aiheeseen. Sarjan toisessa osassa tarkastellaan yksinäisyyttä työttömän näkökulmasta. Pekka on nuorehko, mutta pitkään työttömänä ollut mies, joka yrittää vaikeasta tilanteestaan huolimatta selviytyä parhaansa mukaan.

  Sarjan on suunnittellut, käsikirjoittanut ja toteuttanut Karelia Ammattikorkeakoulun medianomiharjoittelija Jenni Minkkinen. Musiikki Kevin MacLeod, Comfortable Mystery 4.

 • Yksinäisyys voi koskettaa jokaista iästä ja sosiaalisesta asemasta riippumatta. Yksin ollaan joko olosuhteiden pakosta tai omasta tahdosta, mutta asiasta keskustellaan harvemmin ääneen erityisesti, jos ja kun yksinäisyys johtuu olosuhteiden pakosta.

  Yksin- kuunnelmasarja käsittelee yksinäisyyttä kolmen fiktiivisen hahmon kautta ja tuo toivon mukaan hieman valoa tähän usein vaiettuun aiheeseen. Ensimmäisessä osassa kuvataan yksinäisyyttä nuoren näkökulmasta. Rosanna on yläastetta käyvä nuori nainen, jota kiusataan jatkuvasti koulussa ja eristetään muista ikäisistään myös vapaa-ajalla.

  Yksin-sarjan on suunnittellut, käsikirjoittanut ja toteuttanut Karelia Ammattikorkeakoulun medianomiharjoittelija Jenni Minkkinen. Musiikki Kevin MacLeod, Comfortable Mystery 4.

 • Jyväskyläläinen Tiina Räisänen havahtui kymmenisen vuotta sitten kertyneisiin kiloihin ja väsyneeseen oloon. Painonpudotusyritykset olivat jääneet lyhyiksi, kunnes päätös isommasta elämäntaparemontista lopulta syntyi. Räisänen tietää, että laihduttamisessa hankalinta on usein se, etteivät muutokset tapahdu hetkessä. Kurinalaisuus on toisinaan työlästä ja edellyttää tehdyissä päätöksissä pysymistä. Itseään ei pitäisi myöskään vertailla koko ajan muihin, sanoo Räisänen.

  Kirjanpitäjästä kuoriutui vuosien vieriessä kuntovalmentaja ja nykyään Räisäsen laji on voimanosto. Nainen toteaa, että ulkonäköpaineiden kanssa pärjää selvittämällä ennen kaikkea itselleen, millainen haluaa olla ja mikä minulle riittää. Räisäsen mielestä hyvä ihminen osaa olla sopivasti itserakas, ymmärtää, että ellei itse voi hyvin, ei voi antaa hyvää oloa myöskään muille. Tiina Räisänen oli Radio Suomen aamulähetyksessä vieraana 13. kesäkuuta. Heli Kaski haastatteli.

 • Perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoaminen yllätti ryhmän puheenjohtajana toimineen Toimi Kankaanniemen. Jyväskyläläinen kansanedustaja kertoo Virpi Kotilaisen haastattelussa pettymyksestään: eduskuntaryhmästä eronneet eivät ilmoittaneet asiasta etukäteen ryhmän puheenjohtajalle. Kankaanniemeä ei myöskään pyydetty mukaan Uusi vaihtoehto -ryhmään.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä