Puheen Aamu

Näyttelijä Timo Lavikainen: Lahjakkuus on ihmisen sisällä - koulutus ei tee parempaa näyttelijää

 • 32 min
 • toistaiseksi

Näyttelijä Timo Lavikainen tunnetaan mm. Napapiirin sankarit -elokuvista sekä Kimmo-sarjasta. Jos Lavikaisen naama ei ole vielä kaikille tuttu niin pian on, sillä hän on yksi Putous-ohjelman tähdistä.

- Putouksessa koin kyllä erittäin ahdistavana sen, kuinka sketsihahmossa lopullinen vastuu minulla itselläni. Olen enemmänkin sen luontoinen ihminen jokatoimii parhaiten kun sille sanotaan mitä tehdään, kertoo Timo.

Lavikainen on itseoppinut näyttelijä. Teatterikorkeakoulun pääsykokeissa hän on käynyt kerran pyörähtämässä.

- En päässyt edes toiseen vaiheeseen, mutta ei minulla olisi ollut sinne mitään asiaakaan kun vasta junamatkalla funtsin, että mitäköhän sitä pääsykokeissa tekisi, naurahtaa Lavikainen.

Hän ei kuitenkaan usko liialliseen kouluttautumiseen, se ei tee hänen mielestään maailmasta parempaa paikkaa.

- Lahjakkuus on ihmisessä sisällä. En usko, että näyttelisin yhtään paremmin jos olisin käynyt kouluja, toteaa Lavikainen.

Timo Lavikainen oli Puheen Aamussa Juuso Pekkisen vieraana.

Lähetykset

 • to 12.1.2017 10.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Avara luonto, Maija Mehiläinen, Olipa kerran elämä ja Maailman ympäri 80 päivässä. Näitä kaikkia yhdistää Jarmo Heikkinen, joka on toiminut yli 40 vuoden ajan kertojana, selostajana. Uralle mahtuu myös toimittajan, ohjaajan, käsikirjoittajan ja näyttelijän töitä. Edelleen mies tekee paljon töitä, vaikka ns. eläkkeellä onkin.

  Puheen Aamussa Jarmo Heikkinen kävi kertomassa samettisella äänellään, miten hänestä tuli Suomen suosituin luontoääni, ja onko mies koskaan tavannut kollegaansa, BBC:n luontodokumenttien juontaja Sir David Attenboroughia. Entä miksi hänen työhuoneensa oli aikoinaan nähtävyys?

  Toimittajina Jere Pehkonen, Miia Krause ja Matti Ylönen.

 • Pääkaupunkiseudun suurin kansainvälinen jazzfestari April Jazz järjestetään nyt jo 31. kertaa. Espoossa järjestettävä jazzfestari tarjoaa koti- ja ulkomaisten rytmimusiikin huippujen lisäksi myös nousussa olevia tuoreita ja kiinnostavia artisteja. Näin oli myös vuonna 1996 kun vasta perustettu Lenni-Kalle Taipale Trio teki ensiesiintymisensä April Jazzissa. Tänä vuonna Taipale tekee Trionsa kanssa paluun kotifestarinsa lavalle.

  Lenni-Kalle Taipale vieraili Puheen Aamussa Miia Krausen ja Matti Ylösen vieraana.

 • Miten tehdä harrastuksesta itselleen ammatti? Miten uskaltaa tehdä unelmista totta? Sitä käsittelee Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa niminen kirja.

  - Oli unelmahomma sitten kahvilan pitäminen tai muusikon ura, on syytä ottaa selville, millaista se työ itsessään on. Kaikki tykkäämme hengailla kahviloissa - saa rauhassa nautiskella kahvinsa tunnelmallisessa ympäristössä. Täytyy kuitenkin muistaa, että se kahvilan pitäjän arki ei ole sellaista - se on kädet savessa työntekoa, muistuttavat Rämö ja Valtari.

  Naiset olivat Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraina kertomassa, mitä vaaditaan, että intohimostaan saa ammatin.

 • Suomessa on museoita yli tuhat. Löytyy valtakunnallisia museoita, aluetaidemuseoita, maakuntamuseoita ja erikoismuseoita. Sen lisäksi kun poikkeaa hiukan valtaväyliltä löytyy myös monenlaisia salattuja, itse tehtyjä museoita.

  Yle Teeman kymmenosaisessa Salatut museot -sarjassa katsoja pääsee kurkistamaan outoihinkin itse tehtyihin museoihin ja tapaamaan intohimoisia keräilijöitä niiden takana. Oppaana museoreissulla toimii kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi.

  - Museot ovat mulle turvallisia paikkoja. Olen kasvanut museoissa - oppinut konttaamaan Oulun taidemuseon lattialla ja saanut Tampereen nykytaiteen museon takatiloissa äitini seurassa kosketella teoksia sulkemisajan jälkeen, kertoo Joenniemi omasta suhteestaan museoihin.

  - Salatut museot -ohjelma tulee nyt kreiviin aikaa, sillä moni näistä museoista kaipaisi jatkajaa. Arjen esineitä esittelevät itse tehdyt museot ovat arkisuudessaan hyvin hajulla, mihin museoiden pitäisi tulevaisuudessa suunnata. Esimerkiksi muovikassimuseon muovikassit kertovat paljon elämästämme - suhteestamme alkoholiin, farkkuihin jne., toteaa Joenniemi.

  Salatut museot Yle Teemalla keskiviikkoisin klo 21.45. Ohjelmasarja löytyy kokonaisuudessa jo nyt myös Areenasta.

  Minna Joenniemi piipahti Puheen Aamussa Miia Krausen ja Matti Ylösen vieraana.

 • Kirjailija Raimo Pesosen viides romaani Rakentaja pureutuu raadolliseen rakennusbisnekseen. Kirja ilmestyi oivaan aikaan kun otsikoissa pyörivät homekoulut, sisäilmaongelmat, rakentamisen virheet ja hauras betoni. Ehkä Pesonen omaa ennustajan kykyjä.

  Kirjailija piipahti Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana avaamassa tuoreen romaaninsa taustoja ja kirjoitusprosessia.

 • Tuomari Nurmion miltein neljäkymmentä vuotta kestäneen uran 24. studioalbumi Dumarillumarei on taiteilijan omien sanojensa mukaan "kadunmiehen pohdintaa maailman menosta".

  Dumari piipahti Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana kertomassa tuoreesta levystään, sen taustoista sekä pitkällisestä urastaan.

 • Huhtikuun lopulla USA:n Orlandossa järjestetään Cheerleadingin MM-kisat. Myös Suomesta on lähdössä paikalle joukkue tavoitteenaan voittaa kisoista MM-kultaa.

  Puheen Aamussa Miia Krausen ja Matti Ylösen vieraina lajin saloja olivat valottamassa maajoukkueen kapteenit Viveka Rosén ja Emmi Reenkola sekä Suomen Cheerleadingliitto ry:n viestintävastaava Jonna Järvelä.

 • Kalle MC KOO Havumäki on kehitysvammainen räppäri Helsingin Käpylästä. Hän on tehnyt musiikkia jo yli kymmenen vuotta, ja nyt hänen ensimmäinen koko pitkä levynsä Koon Maailma on nyt valmis. Hän on työstänyt levyn yhdessä Onni Pohjanpalon kanssa.

  - Levy on hyvä, mutta täytyy sanoa, että MC KOO on kyllä livenä parhaimmillaan. Harvoin näkee artistia, joka antaa keikan alusta asti parastaan, kuvailee Onni Koota.

  - Kun levyni julkaistiin, ryhdyin jo viideltä aamulla kuuntelmaan omia biisejäni. Tunne oli mahtava! Toteaa Koo.

  Koo ja Onni olivat Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraina.

 • Stand up -komiikka elää todellista hypeä. Suomea kiertää parhaillaan parikin stand up -kiertuetta. Tampereen Pakkahuone saa myös oman osansa stand upista kun järjestyksessä toinen stand up -tapahtuma marssittaa lavalle Suomen eturivin koomikoita. Kaksi heistä eli Riku Suokas ja Fredi Lilius vierailivat Puheen Aamussa.

  - Stand up on lähtenyt marginaali-ilmiöstä ja noussut viime vuosina valtavirtaan. Se on löytänyt oman identiteettinsä. Se on oma kulttuurinsa, joka on synnyttänyt stand uppiin omia alakulttuureja. Stand up on ns. genreytynyt, toteavat Suokas ja Lilius.

  Toimittajina Miia Krause ja Matti Ylönen.

 • Laulaja Jonna Tervomaa on julkaissut uutta musiikkia neljän vuoden tauon jälkeen - uusi single kantaa nimeä Oo mun kaa. Alkusyksystä ilmestyvät levyn hän on säveltänyt ja sanoittanut kokonaan itse. Levyä Tervomaa on tehnyt yhteistyössä yhdysvaltalaisen, mm. The Posies -yhtyeestä tutun Ken Stringfellow’n kanssa.

  Jonnan tauon aikana soittolistoille ovat rynnineet naiset kuten Chisu, Jenni Vartiainen, Anna Puu ja Erin. Ahkerimmat heistä ovat tehtailleet levyjä vuoden välein. Jonnalle sellainen tahti ei sovi.

  - Vuodessa ei ehdi itse elää ja kokea mitään minkä haluaisin muille ihmisille välittyvän. Mun pitää oivaltaa filosofisesti isompia kokonaisuuksia ennen kuin pystyn siirtämään ajatuksiani musiikkiin ja teksteihin. Se on maailmankuva, jota vien eteenpäin, toteaa Tervomaa.

  Hän oli Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana kertomassa uuden musiikkinsa syntyprosessista sekä siitä, miten hän ja Ken aikoinaan tutustuivat.

 • Uudet perunat omasta pellosta on monen omakotiasujan joka kesäinen perinne. Aina perunamaa ei kuitenkaan vaadi omaa pihaa vaan viljelmä mahtuu joko parvekkeelle tai vaikkapa ikkunalaudalle. Ylen luonto -sivuston Syötävä kaupunki -hanke haastaakin nyt kaupunkilaiset viljelemään kaupungit viihtyisämmiksi kasvattaen samalla ruokansa lähellä.

  - Kaupunkiviljely ei ole enää pelkkien hipsterien harrastus, sitä tekevät kaikenlaiset ihmiset. Se on konkreettinen tapa esimerkiksi kerrostalossa asuvalle vaikuttaa omaan elinympäristöönsä - näyttää oma kädenjälkensä, kertoo kaupunkiviljelyn asiantuntija Pinja Sipari Dodo ry:stä.

  - Kaupunkiviljely on maailman mukavin tapa parantaa maailmaa. Viljelypalsta on kuin sauna, siellä tittelit ja taustat katoavat ja kaikki vain viljelevät ja auttavat toisiaan, toteaa luontodokumentaristi Petteri Saario.

  Syötävä kaupunki elää tämän kasvukauden netissä. Se versoaa someen ja juurtuu lokakuun alussa Yle TV1:een, jossa Petteri Saarion Syötävän hyvä kaupunki -dokumentti avaa Asvalttiviidakot-dokumenttisarjan.

  Sipari ja Saario olivat Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraina.

 • Yle toteuttaa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ennennäkemättömän juhannuslähetyksen. Jopa viisi tuntia kestävässä suorassa Hulahula Suomi -lähetyksessä kierretään kaikenkokoisissa juhannusjuhlissa halki Suomen ja kootaan juhlijat koko maan kattavaan valtavaan yhteistanssiin. Valmistautuminen näihin bileisiin alkaa jo toukokuussa Yle TV 1:llä uuden Hulahula Suomi -ohjelmasarjan myötä. Ohjelmasarjan etkoja tullaan viettämään Yle Puheen perjantai-iltapäivissä klo 16.

  Puheen Aamussa vierailleet, ohjelmasarjan juontajat Mira Luoti ja Ernest Lawson toteavat yhteen ääneen, että Hulahula Suomi on osoittanut stereotypiat suomalaisista jäyhinä ja hiljaisina ihmisinä vääriksi.

  - Jos iloisella ilmeelle lähestyy ihmisiä ja pyytää tanssimaan, niin harva pyynnöstä kieltäytyy. Mä olen saanut bussikuskinkin tanssimaan kanssani, toteaa Mira.

  - Me ollaan tanssitettu niin nuoria kuin vanhoja sekä erilaisten ammattikuntien edustajia. Tanssin pyörteisiin kanssamme ovat lähteneet niin laborantit, paperitehtaan työntekijät kuin palomiehetkin, kertoo Ernest.

  Miia Krause ja Matti Ylönen jututtivat tanssin lähettiläitä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä