Horisontti

Kuka puolustaa turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksia?

 • 43 min
 • toistaiseksi

Kuka puolustaa turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksia? Kuuluuko tehtävä viranomaisille, uskonyhteisöille, kansalaisaktivisteille - vai turvapaikanhakijoille itselleen? Keskustelemassa ovat sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg, kansalaisaktivisti, kirjailija Sunniva Drake sekä Kirkkohallituksen ulkoasiain osaston johtava asiantuntija Tomi Karttunen. Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Ville Talola.

Lähetykset

 • su 12.3.2017 12.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Viikkolehti Kotimaa kertoi 15.6. ilmestyneessä numerossaan, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kokoavan työn osallistujamäärät ovat olleet liki vapaassa pudotuksessa viimeisen 20 vuoden aikana. Kasteet ja vihkimiset ovat vähentyneet eivätkä jumalanpalvelukset houkuttele. Kirkon erilainen kerhotoiminta on kutistunut ja jopa lippulaivatuote rippikoulu on menettänyt asemiaan.

  Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston asiantuntija Stiven Naatus on kartoittanut toiminnan madonlukuja. Naatusta haastattelee toimittaja Ville Talola.

 • Heinäkuussa moni päättää jälleen vakaasti, että yhteiselämä puolison kanssa saa loppua. Elokuussa pannaan Suomessa vireille eniten avioeroja. Lomakauteen kilpistyvät parisuhteen suuret odotukset ja valitettavan usein vielä suuremmat pettymykset.

  MIkä ehkäisisi lomakriisiä? Odotammeko liikaa parisuhteelta? Vai onko pitkä suhde edes realistinen? Keskustelemassa ovat Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen, psykoterapeutti Emma Hyvärinen sekä perheneuvoja Tero Pulkkinen. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Ville Talola.

 • Eurooppa kulkee kohti suurien ratkaisujen kevättä, kun Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa väki käy vaaliuurnille. Maahanmuuttokriittiset ja kansallistunteeseen vetoavat poliitikot ovat kaikkialla nosteessa. Kun nationalistinen ideologia voimistuu, toimiiko uskonto polttoaineena vai sammutuspeittona? Aiheesta keskustelevat toimittaja Heikki Aittokoski, dosentti Jyri Komulainen sekä tohtorikoulutettava Lotta Gammelin. Ohjelma on uusinta helmikuulta 2017. Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Ville Talola.

 • Moni kiista- ja kipukysymys kirkossa liittyy sukupuolirooleihin. Naispappeus hiersi kirkkoa vuosikymmenet ennen kuin siitä lopulta päätettiin, eikä asia suinkaan jäänyt siihen. Nyt aihe on esillä uuden avioliittolain kautta. Miksi laventunut ymmärrys sukupuolesta on kristilliselle opille kova pähkinä purtavaksi? Aiheesta keskustelevat teologi Soili Haverinen, opiskelija Krista Autio ja tutkija Teemu Ratinen. Toimittajina ovat Ville Talola ja Samuli Suonpää.

 • Kansainvälistä avustustyötä tehdään usein olosuhteissa, jotka eivät täytä pohjoismaisen kansankodin turvallisuusstandardeja. Kehitysyhteistyön ja lähetystyön piirissä työskentelevät sekä heidän läheisensä joutuvat valmistautumaan pahimpaan. Mikä saa monet siitä huolimatta lähtemään vaaranpaikkoihin? Tekevätkö auttajat työtään henkensä kaupalla? Keskustelemassa ovat maajohtaja Marjo Mäenpää Kirkon ulkomaanavusta, päällikkö Claus Lindroos Ulkoministeriöstä sekä poliisipastori Carita Pohjolan-Pirhonen. Toimittajina Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Luterilaisuuden painopiste siirtyy etelään. Suurimmat kirkot eivät ole Pohjolassa saati Yhdysvalloissa, vaan jossain aivan muulla, esimerkiksi Afrikassa. Luterilaisen maailmanliiton yleiskokous toi yhteen luterilaisia yli 145 kirkosta Namibiaan, Windhoekiin.

  Toimittaja Anna Patronen kävi Namibiassa selvittämässä, millaista on tämän päivän luterilaisuus etelästä käsin katsottuna.

 • Imaami Abbas Bahmanpour valmistautuu ramadaniin, muslimien pyhään kuukauteen ja paastoon. Mistä paastossa on kyse ja miten etuoikeutettua on saada viettää ramadania hyvinvointivaltiossa, jossa nälkä on oma valinta?

  Toimittaja Samuli Suonpää.

 • Romano Mission toiminnanjohtaja Tuula Åkerlund sai myös kirkkopäivillä muistutuksen siitä, millaisena valtaväestö vähemmistön näkee. Vaikka romaneja on asunut Suomessa jo viitisensataa vuotta, hotellihuonetta ei romaniasussa aina saa ilman ennakkomaksua. Toimittaja Samuli Suonpää.

 • Suomen Turku isännöi tässä viikonvaihteessa kahden vuoden välein vietettäviä Kirkkopäiviä. Idea päivien vietosta on peräisin Saksasta, jossa tapahtuma on satoja tuhansia osallistujia kokoava, huomattava yhteiskunnallinen tapahtuma. Järjestäjät markkinoivat päiviä värikkäänä ajankohtais- ja kuttuuritapahtumana. Mutta kuuluuko päivillä kansankirkon syvät sydänlyönnit vai onko koolla kirkollinen sisäpiirisääty? Horisontti on paikan päällä Turussa. Toimittajina ovat Ville Talola ja Samuli Suonpää.

 • Turussa Kirkkopäivillä keskusteltiin turvapaikanhakijoiden tilanteesta. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg neuvoi kielteisen turvapaikkapäätöksen saavia hakemaan työpaikkaa jo turvapaikkaprosessin aikana, jotta mahdollisen kielteisen päätöksen tullessa olisi helpompi hakea oleskelulupaa työpaikan perusteella. Neuvo yllätti myös Pakolaisneuvonta ry:n juristin Heli Aalin:

  - Tämähän on aivan uutta tietoa, Aali puuskahti keskustelun keskellä.

  Kansliapäällikkö Päivi Nergiä Turun Kirkkopäivillä haastatteli Samuli Suonpää.

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

  Horisontissa keskustellaan lisäksi ruokaturvasta ja oikeudesta ruokaan. Mukana ovat tietokirjailija, blogisti Laura Kihlström, ulkoministeriön johtava asiantuntija Hanna Rinkineva sekä Kirkon ulkomaanavun asiantuntija Ulla Sarasalmi. Ruokaturvakeskustelu on uusinta toukokuulta 2016.
  Horisontin toimittavat Ville Talola ja Hanna Paavilainen.

 • Turvapaikanhakijoita koskevassa uutisoinnissa on viime aikoina törmätty usein pantakaulaisiin henkilöihin. Yksien mieliharmiksi ja toisten iloksi papisto on osoittanut solidaarisuutta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita kohtaan.

  Suomen pappisliiton historiateosta laativa tutkija, pastori Esko M. Laine kertoo ilmiön historiallisista juurista. Vaikuttaa siltä, että ulkoisten haasteiden edessä kirkosta tulee herkemmin hädänalaisten ja vainottujen rinnallakulkija. Toimittajana on Ville Talola.

Klipit

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä