Ankarat vuodet

Äänisen aallot

  • 53 min
  • ei kuunneltavissa

Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman kymmenennessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten salamasota päättyy, joukot saavat puolustustehtävän. Ollaan tuntemattoman keskellä: vieraat maisemat ja oudot ihmiset. Asemasodan aikana korkeakulttuuri ja viihde lyövät kättä. Mielialoja hoidellaan. Mannerheim-ristillä palkitaan ansioista niin kenraali kuin sotamies, äiditkin.

Lähetykset

  • ma 13.3.2017 14.00 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 20:nnessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten asekätkentä osoittaa suomalaisen puolustustahdon säilyneen tiukkana. Kekkonen kääntää syyttävän katseen Kannaksen merkittävään komentajaan. Ilmassa on vallankaappaushuhuja: eletään vaaran vuosia. YYA solmitaan. Palle ja Iloinen teatteri jatkavat kertausharjoituksia: kommunistit lakkauttavat tuollaisen viihdytystoiminnan. Aikanaan viihteen sotaveteraanit huomioidaan kenraali Valtasen toimesta.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 19:nnessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten poliittiset vangit vapautetaan, isänmaallisia järjestöjä lakkautetaan. Sotainvalidien Veljesliitto saa armon. Jopa Lea Piltti, Saksassa 30-luvulla tähteyteen kohonnut laulajatar, internoidaan hetkeksi. Radiossa puuhailee Hellan rinki. Suomalaisen oikeustaju on koetuksella!

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 18:nnessa osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten Lappi on varsin kansainvälinen: Rovaniemellä maan korkeimmat vuokrat. Taistelu kääntyy aseveljeä vastaan. Rauhantansseissa soi swing, mutta radiossa soivat hiljaa balalaikat. Paljon on vammautuneta, yli 80 000. Ja monen sodasta palanneen mieli on vakavasti järkkynyt.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 17:nnessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miksi Kannas murtui? Syntipukkeja etsitään! Viihdytystoiminta ajetaan alas: ”Rintamaradioiden ääni ei saa katketa!” Tuore presidentti Mannerheim lähettää kirjeen Hitlerille. Rauha solmitaan, valtuuskuntaa nöyryytetään Moskovassa. Valvontakomissio saapuu Hotelli Torniin. ”Kasakka ottaa sen, mikä on irrallaan”.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 16:nnessa osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten miten hanurit vaikenevat, suurhyökkäys alkaa, Viipuri menetetään. Tali-Ihantala-lohkolla saavutetaan ratkaiseva torjuntavoitto suurin uhrauksin. Sotakabinetti miettii: koska rauha ja millä ehdoilla? Suomalaista selviytymistarinaa ohjailevat suuret valtiomiehet ja sisukkaat taistelijat.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä