Konsertteja

Hannu Lintu johtaa Kokkosta - "Meissä jokaisessa suomalaisessa asuu pieni Kokkonen"

 • 2 h 37 min
 • ei kuunneltavissa

Radion sinfoniaorkesterin konsertti

Joht. Hannu Lintu
Sol. Olli Mustonen, piano.

Joonas Kokkonen: Sinfonia nro 4.
Sergei Prokofjev: Pianokonsertto nro 2 g-molli.

Suoran konsertin toimittaa Lotta Emanuelsson.

Kapellimestari Hannu Lintu: "Meissä jokaisessa suomalaisessa asuu pieni Kokkonen"

Muistan omalta opiskeluajaltani, että sellaiset hahmot kuin Joonas Kokkonen, Einar Englund tai Erik Bergman olivat itsestään selvä osa kotimaista kaanonia. Sittemmin heidän musiikkinsa tuntuu kuitenkin melkein hävinneen konserttiohjelmista. Mitä tälle sukupolvelle oikein tapahtui?

Meidän opiskeluaikanamme nämä säveltäjät olivat vielä elossa. He olivat Joonas, Einar ja Erik, ja heitä näki viikoittain vaikkapa Akatemialla tai Finlandian konserttien väliajalla. Nyt he ovat Kokkonen, Englund ja Bergman, ja heidän musiikkiaan kuulee aika harvoin. Luullakseni kyse on paitsi mediaseksikkyydestä, myös siitä että Suomessa ollaan nykyään yllättävän kapea-alaisia musiikkia koskevissa tyylikysymyksissä.

Meillä on nyt hyvin vahvasti esillä jälkiavantgardistinen tyylisuunta, eli se mitä mm. ensimmäinen Korvat auki -sukupolvi nykyään edustaa. Näistä ja muutamasta muusta säveltäjästä on muodostunut vallitseva kaanon, osittain myös siksi että he ovat kiistatta ja ansaitusti saavuttaneet kansainvälistä arvostusta. Suomalaiset muusikot, yleisö ja media orientoituvat vahvasti näihin säveltäjiin ja heidän musiikistaan on ehkä hieman vääristyneesti tullut nykyhetken koko kuva. Kyse lienee myös siitä, että suomalainen yhteiskunta on kovasti muuttunut sitten 60–70-luvun. Tämä kuuluu tietenkin musiikissa ja näkyy siinä millaista taidetta arvostetaan. Urbanisoituminen ja eurooppalaistuminen heijastuvat mieltymyksiin kaikilla elämänalueilla.

Kokkonen vältti sinfonioissaan ottamasta kantaa mihinkään. Ne ovat armottoman objektiivisia; silti ne ovat suomalaista sielunmaisemaa puhtaimmillaan. Edelleenkin. Siinä maailmassa, missä nykyään elämme, kaiken pitää olla helposti hahmotettavaa. Suositaan ”tarinoita”. Jokaisesta ennen niin normaalista asiasta pitää tehdä hirveä haloo. Pahimmillaan tämä näkyy politiikassa mutta taidekaan ei ole voinut siltä kokonaan välttyä. Kokkosen ilmaisu ja olemus eivät sovi tällaiseen maailmaan. Tviittaaminen olisi ollut hänelle varmasti painajaismaista.

Millaiseen sinfoniseen traditioon Kokkosen neljäs sinfonia liittyy?

Joonas Kokkosen tekninen taidokkuus on ällistyttävää. Kaikki musiikillinen materiaali perustuu hyvin pieniin soluihin, vain muutamaan säveleen. Tämä liittää Kokkosen Beethovenin ja Sibeliuksen edustamaan perinteeseen. Sibeliuksen neljäs sinfonia oli Kokkoselle läheinen paitsi atmosfäärinsä, myös sävellystapansa takia. Tämä äärimmäinen ekonomisuus on myös syy siihen, miksi Kokkosen sinfoniat ovat vain parinkymmenen minuutin mittaisia. Materiaali ei kerta kaikkiaan kanna enempään, eikä hän viisaana säveltäjänä halunnut rakennetta väkisin pitkittää. Kokkoselle sinfonia oli pikemminkin filosofinen ajattelutapa kuin jokin tietty muoto. Tätä tapaa ajatella isommin hän ymmärtääkseni tarkoitti sanoessaan, että sinfonioita sävellettiin jo ennen kuin kukaan keksi nimeä ”sinfonia”.

Kokkonen on mielestäni Sibeliuksen jälkeen yksi merkittävimpiä sinfonikkojamme. Hänen neljä sinfoniansa ovat kotimaisittain hyvin vaikuttava mutta kansainvälisesti haastava kokonaisuus: kun silloin tällöin yritän ehdottaa Kokkosta vaikkapa ranskalaiselle tai amerikkalaiselle orkesterille, kohtaan hiljaista ihmettelyä, jopa vihamielisyyttä. Kokkosen maailmaa on ei-suomalaisen todella vaikea ymmärtää, ja tämä paljastaa myös, miten vaikea muiden voi olla eläytyä suomalaiseen sielunmaisemaan. Vaikka tuossa juuri totesin, miten Suomi on muuttunut, on silti pakko myöntää, että meissä jokaisessa asuu edelleen pieni Joonas Kokkonen.

(Haastattelu Lotta Emanuelsson.)

Lähetykset

 • to 16.3.2017 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Radion sinfoniaorkesterin konsertti

  Kapellimestari Anna-Maria Helsing
  Solisti Otto Virtanen, fagotti

  Jean Sibelius: Rakastava-sarja

  Jaakko Kuusisto: Konsertto fagotille ja orkesterille (kantaesitys, Ylen tilaus).

  Edward Elgar: Enigma-muunnelmat

  Minkälainen soitin on fagotti ja millainen sille sävelletty uusi konsertto?
  Haastateltavina Jaakko Kuusisto ja RSO:n fagotistit Jussi Särkkä, Tuukka Vihtkari ja Arvid Larsson. Toimittajana Outi Paananen.
  (Äänitetty Ennnen illan konserttia -tilaisuudessa samana iltana).

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • Joht. Susanna Mälkki, sol. Truls Mörk, sello.

  Leevi Madetoja: Okon Fuoko, unitaikuri balettisarjasta Okon Fuoko. Ernest Bloch: Schelomo, heprealainen rapsodia sellolle ja orkesterille.

  Väliajalla haastateltavina sellistit Truls Mörk ja Juho Laitinen ja klarinetisti Osmo Linkola. Toimittajina Jaani Länsiö, Helena Hannikainen ja Satu Simola.

  Jukka Tiensuu: Sinfoniaviis (kantaesitys). Maurice Ravel: Daphnis et Chloé, balettisarja nro 2.

  Suoran lähetyksen Helsingin Musiikkitalosta toimittaa Helena Hannikainen.

 • - Slovenin Radion sinfoniaorkesteri, joht. En Shao. - Benjamin Britten: Neljä merellistä välisoittoa oopperasta 'Peter Grimes'. Philip Glass: konsertto saxofoni kvartetille. Igor Lunder: Charlton. Igor Stravinsky: Petrushka. - Gallus konserttisalissa, Ljubljanan kulttuuri- ja konserttikeskuksessa 9.6.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Vesa Kytöoja.

 • Concerto Copenhagen. joht. Lars Ulrik Mortensen, sol. Joanne Lunn, sopraano, Alex Potter, kontratenori, Nicholas Mulroy, tenori, sekä Jakob Bloch Jespersen ja Felix Schwandtke, basso, sekä Hanna Kappelin, sopraano, Jonathan Darbourne, kontratenori, ja David Lee, tenori. - Kööpenhaminan Holmenin kirkossa 22.3.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Kaisa Joustie.

 • Pohjois-Saksan radio-orkesteri ja -kuoro sekä Hannoverin poikakuoro, joht. Andrew Manze, sol. Mari Eriksmoen, sopraano, Marianne Beate Kielland, altto, Simon Bode, tenori (Evankelista), Ben Johnson, tenori, ja Karl-Magnus Fredriksson, basso. - Hannoverissa Pohjois-Saksan radion konserttisalissa 18.3.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Timo Asikainen.

 • Kapellimestarina Herbert Blomstedt

  Jean Sibelius:
  Sinfonia nro 4 a-molli

  Ludwig van Beethoven:
  Sinfonia nro 5 c-molli

  Haastateltavana RSO:n ystävät -yhdistyksen puheenjohtaja Eija Kujala
  Toimittajana Lotta Emanuelsson.

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • Kataloniassa El Vendrellin Pau Casals -konserttisalissa 16.7.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Tatu Tamminen.

  Bach: Sonaatti viola da gamballe ja klaveerille nro 3 g-molli

  Stravinsky (sov. Piatigorsky): Italialainen sarja Pulcinellan mukaan

  Johannes Brahms: Sonaatti sellolle ja pianolle nro 1 e-molli

  Marie-Elisabeth Hecker, sello, ja Michail Lifits, piano

 • Kapellimestari Heinz Holliger,
  Solisti Isabelle Faust, viulu.

  Heinz Holliger:
  Tonscherben

  Alban Berg:
  Viulukonsertto

  Väliajalla: Alban Bergin viulukonserton kätketyt viestit.
  Toimittajana Lotta Emanuelsson

  Robert Schumann:
  Sinfonia nro 2 C-duuri

  Myöhäisillan kamarimusiikki

  Jukka Harju, käyrätorvi,
  Jouko Harjanne ja Tomas Gricius, trumpetti,
  Teppo Alestalo, pasuuna,
  Anders Hauge, tuuba, ja
  Kazutaka Morita, lyömäsoittimet.

  Giovanni Gabrieli: Canzona per sonare nro 4.

  J.S. Bach (transkriptio Arthur Frackenpohl): Contrapunctus nro 1 teoksesta Die Kunst der Fuge.

  Viisi tanssia Tylman Susaton julkaisemasta kokoelmasta ""Danserye" 1551 (sov. John Iveson).

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

 • Ismo Eskelinen, kitara, Pekka Kuusisto ja Jaakko Kuusisto, viulu, Anna Kreetta Gribajcevic, alttoviulu, Marko Ylönen, sello, ja Jarmo Julkunen, ukulele.

  Ludwig van Beethoven: Serenadi
  Luigi Boccherini: Kitarakvintetto "Fandango"
  Radames Gnattali: Sonaatti sellolle ja kitaralle
  Manuel de Falla: Viisi osaa sarjasta Siete canciones populares Españolas
  Béla Bartók: Romanialaisia kansantansseja
  Veli Kujala: Vertex - Perigee-syzygy sähköukulelelle ja jousikvartetille
  Aaron Jay Kernis: 100 Greatest Dance Hits

  Väliajalla haastattelussa Ismo Eskelinen ja Jarmo Julkunen. Suoran lähetyksen Hämeenlinnan Verkatehtaalta toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • Orkesteria liidaa Meta4 -jousikvartetti ja Paganinin vauhdissa on viulusolisti Ilja Gringolts. - Niccolò Paganini: Viulukonsertto nro 1 Es-duuri (alkuperäisversio). Felix Mendelssohn: Sinfonia nro 4 A-duuri "Italialainen" (3. ja 4. osan välissä tuntemattoman tekijän Tarantella Napoletana del 1600 - detta anche Tarantella di Masaniello). Musiikkitalossa 31.1.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Timo Asikainen. (Uusinta)

 • Romanian radion sinfoniaorkesteri, joht.Gabriel Bebeselea, ja Romanian radion akateeminen kuoro, joht. Ciprian Tutu, sol. Florentina Soare, mezzosopraano, Leontina Vaduva, sopraano, George Ionut Virban, tenori, Florin Estefan, baritoni, ja Clara Cemat, viulu.
  - Charles Gounod'n, Gioachino Rossinin, Henryk Wieniawskin, Jules Massenet'n, Giuseppe Verdin, Pjotr Tshaikovskin, Thierry Huillet'n ja Filaret Barbun oopperamusiikkia. - Bukarestissa, Romanian radion Mihail Jora -konserttisalissa 7.10.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Vesa Kytöoja.

 • Oulu Sinfonian konsertti

  Johannes Gustavsson, kapellimestari
  Håvard Gimse, piano

  Aki Yli-Salomäki:
  Uneen (kantaesitys)

  Edvard Grieg:
  Pianokonsertto a-molli

  Jean Sibelius:
  Sinfonia nro 2 D-duuri

  Väliajalla suoraa puhetta Oulusta.
  Lähetyksen Madetojan salista toimittaa Outi Paananen.

Klipit

 • Hollolan Pyhäniemen kartanon taidekesä avautui kutsuvieraille pe 29.6.2012 salonkimusiikin, samppanjan ja mansikoiden kera. Klassisen puolen taiteellinen johtaja, oopperalaulaja - Suomen kansalliusoopperan tuleva johtaja - Lilli Paasikivi kertoi herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle mm. kansainvälisistä esikuvista Pyhäniemi-konserttien taustalla. Video Tiina-Maija Lehtonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä