Ankarat vuodet

Marsalkan hopeatorvet

  • 54 min
  • ei kuunneltavissa

Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 11:nnessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten Marski täyttää 75 vuotta ja saa yllättäen korkean vieraan. Onko Saksa edelleen voimissaan? Päämajassakin kukkii romantiikka. Tiedotus, propaganda, valistus ja viihde muodostavat yhdessä uuden aselajin. ”Kodin kynttilät” hiljentää rajuimmankin taistelijan.

Lähetykset

  • ma 20.3.2017 14.01 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 16:nnessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten miten hanurit vaikenevat, suurhyökkäys alkaa, Viipuri menetetään. Tali-Ihantala-lohkolla saavutetaan ratkaiseva torjuntavoitto suurin uhrauksin. Sotakabinetti miettii: koska rauha ja millä ehdoilla? Suomalaista selviytymistarinaa ohjailevat suuret valtiomiehet ja sisukkaat taistelijat.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 15:nnessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten ”tärkeät asiat hoidetaan, mutta muuten ollaan kuin Ellun kanat.” Rintamalla tehtiin puhdetöitä ja kilpaitiin: vaikkapa täiden koolla. Korvaamattoman tehokas ilmapuolustus pelasti Helsingin pommitusten tuholta. Ruotsin auttava syli otti hoiviinsa lisää suomalaislapsia. Vihollisen väheksymistä ja ”mollaamista” suitsittiin.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 14:nnessä osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten kirjoja luetaan, elokuvissa käydään, haetaan pakoa todellisuudesta. Syntyy uusi valkokankaan sankari: Norjan kansalainen Leif Wager. Nikke Pärmi on toisenlainen sankari. Mökkien ikkunoissa tuijotetaan tuskaisena: mihin pihaan papin polkupyörä kääntyy.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 13:nnessa osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten Kekkonen ottaa uudet askelmerkit. Stalingradin tragedia antaa vahvan syyn todeta: ”Valmistautukaa uuteen Moskovan rauhaan”. Himler käy Suomessa ja vaatii juutalaisten luovuttamista. Sota-aihe alkaa väistyä iskelmistä.

  • Ankarat vuodet kertoo Suomen ja suomalaisten selviytymistarinan 30-luvun lopulta vaaran vuosiin. Ohjelman 12:nnessa osassa Seppo Hovi ja Lasse Lehtinen muistelevat, miten Rintamaradiot ovat ensimmäisiä viihdekanavia. Jahvetin kirjelaatikko vastaa radiossa kaikkiin kysymyksiin. Moskovan Tiltu ja Armas Äikiä käyvät päälle ääniaalloilla. Huumori on hengen huollon tukipilari: mitä tiukempi paikka, sitä rajumpi tokaisu.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä