Brysselin kone

Miten EU:n pitäisi kehittyä?

 • 44 min
 • toistaiseksi

Minkälainen EU olisi Suomen kannalta paras, mitä EU-alueella on odotettavissa, kun korot taas kerran nousevat, pitäisikö EKP:tä, joka käyttää isoa valtaa EU:ssa hallita avoimemmin ja demokraattisemmin, miksi pienten valuutta-alueiden kannatta pysyä itsenäisiä, ja onko pankkiunioni hyvä ajatus.

Haastateltavana on valtiotieteen tohtori Pekka Korpinen ja toimittajana Maija Elonheimo.

Lähetykset

 • ke 22.3.2017 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Onko Suomi EU:n jäsenenä enää teoreettisesti tai käytännössä itsenäinen maa? Olisiko meidän viisasta erota EU:sta? Haastateltavana on Itsenäisyyspuolueen eli IPU:n puheenjohtaja Antti Pesonen.

  Ohjelma on heinäkuulta 2012. Antti Pesonen menehtyi vakavaan sairauteen 5. huhtikuuta 2017.

  Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Pitäisikö EU:n alueiden pankkien kriisiytyessä ottaa pankkien hallitusten hallitusvastuu vakavammin, kun pankkiunionissa ollaan osin siirtymässä pankkien yhteisvastuihin ja sijoittajavastuuseen. Ja olisiko samalla syytä nostaa pankkien vakavaraisuusasteita. Haastateltavana on KHT-tilintarkastaja Yrjö Tuokko ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • EU:n komissio on antanut keskustelun pohjaksi valkoisen paperin, jossa esitellään viisi erilaista kehitysvaihtoehtoa keskustelun pohjaksi tulevaisuuden EU:lle.
  Kuusi EU:n perustajamaata on jo ilmoittanut kannattavansa tulevaisuudessa kahden raiteen EU:n mallia. Keskustelua käy ja siis myös mahdollisesta EU:n eritahtisuudesta, ympäri Eurooppaa.
  Mutta millainen tulevaisuuden EU:n malli voisi käytännössä olla..
  Haastateltavana on ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Jos EU:n perustajajäsenmaissa on iso kannatus EU:n kahden raiteen mallille, niin tuleeko se malli eittämättä toteutumaan ja mitkä muut asiat vaikuttavat EU:n tulevaisuuteen.
  Entä miten etenee EU:n turvallisuuspolitiikka. Tuleeko USA:n muuttunut poliittinen tilanne ja mahdollinen Brexit vaikuttamaan tilanteeseen Haastateltavana EU:n komission entinen korkea virkamies Eero Vuohula. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Minkälainen EU olisi Suomen kannalta paras, mitä EU-alueella on odotettavissa, kun korot taas kerran nousevat, pitäisikö EKP:tä, joka käyttää isoa valtaa EU:ssa hallita avoimemmin ja demokraattisemmin, miksi pienten valuutta-alueiden kannatta pysyä itsenäisiä, ja onko pankkiunioni hyvä ajatus.

  Haastateltavana on valtiotieteen tohtori Pekka Korpinen ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Standardien käyttö tuotteissa on vapaaehtoista, mutta EU:nkin sisämarkkinoilla kauppa sujuu usein paremmin, jos tavarat täyttävät käyttää EU:n alueella yhteisesti sovitut standardit. Miten yhteiset standardit käytännössä sovitaan ja miten esimerkiksi tulevaisuudessa sisämarkkinoilla palveluita mahdollisesti standardoidaan. Haastateltavana on Suomen Standardisoimisliiton teknillinen johtaja Antti Karppinen ja toimittajana on Maija Elonheimo

 • Miten Rooman sopimukseen ja EU:n kehitykseen vaikutti sen alkuaikoina kauppapoliittiset paineet ja miten suurvaltapolitiikka. Entä mitkä taho lisääntyvää integraatiota eniten halusivat ja mitkä eivät.

  Haastateltavana poliittisen historian dosentti Tapani Paavonen ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Maahanmuuttokysymys on iso teema kun Ranskassa käydään keskustelua parin kuukauden päästä pidettävien presidentinvaalien ympärillä.
  Mutta miten iso teema se on ja miksi EU:n asiat eivät ainakaan juuri nyt tunnu isosti kiinnostavan ranskalaisia ja ranskalaista mediaa.
  Minkälaisia poliittisia mielipiteitä eri presidenttiehdokkailla on Ranskassa, jossa presidentin valta on iso.
  Ja minkälainen EU:n jäsenmaa on Ranska.
  Haastateltavana on väitöskirjatutkija Laura Parkkinen ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Miten suomalaisten kuluttajasuojaan vaikuttaa se, että kuluttajansuoja on muuttumassa yhä yhtenäisemmäksi EU:n alueella. Ja miten vaikuttaa se, että EU:n alueella ei niinkään enää määritellä minimisuojaa kuluttajille, vaan on siirrytty siihen ajattelutapaan että EU:n alueella kuluttajansuojassa määritetään maksimisuoja, jota eri jäsenmaissa ei saa ylittää.
  Entä jos on ostanut tuotteita yli jäsenmaiden rajojen EU:n alueella, niin mitä kannattaa pitää mielessä esim. viallisten esineiden korvausvaatimuksia suunnitellessaan.
  Haastateltavana on kauppaoikeuden yliopistonlehtori Klaus Viitanen Helsingin yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Ranskassa, Hollannissa ja Saksassa käydään lähitulevaisuudessa EU:n kannalta tärkeitä vaaleja.
  Onko EU:n edessä hajoaminen, jos EU-vastaiset puolueet voittavat näissä vaaleissa. Vai onko edessä kertakaikkinen muutos kahden raiteen EU:ksi, jossa eri jäsenmaat jakautuvat kiinteämmän yhteistyön ja väljemmän yhteistyön jäsenmaiksi. Mitä kahden raiteen EU:n malli voi käytännössä tarkoittaa. Ja miten maahanmuuttotilanne EU:ssa vaikuttaa siihen, mitkä puolueet EU:ssa vaaleissa menestyvät. Aiheesta keskustelee entinen EU:n oikeusasiamies ja entinen SDP:n kansanedustaja Jacob Söderman. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • EU:n tietosuoja-asetus astuu voimaan toukokuussa 2018 ja se tulee mm. vahvistamaan EU:n alueella käytävässä kaupassa yritysten asiakkaiden yksityisyydensuojan huomattavasti vahvemmaksi, kuin mitä vastaava yksityisyydensuoja on meidän isoilla kauppakumppaneillamme.
  Samalla tämä uusi tietosuoja-asetus edellyttää yrityksiltä isoja satsauksia asiakkaidensa tietosuojaan, ja mikäli näitä sääntöjä rikotaan, siitä seuraa kovimmillaan sakot, joiden arvo voi olla enimmillään jopa 20 milj. € tai 4 % yrityksen edeltävän tilikauden vuotuisesta maailmanlaajuisesta kokonaisliikevaihdosta.
  Haastateltavana on asianajaja Jukka Lång ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Onnistuuko Suomi tavoitteessaan saada metsien kyky sitoa itseensä hiiltä huomioonotetuksi haluamallaan tavalla, kun EU:ssa käsitellään sitä, miten jäsenmaiden tulee hillitä ilmastonmuutosta maankäytön avulla. Ja miten EU muuten vaikuttaa Suomen metsätalouteen. Haastateltavana on Metsäneuvos Heikki Granholm maa- ja metsätalousministeriöstä ja toimittajana Maija Elonheimo.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä