YleX Etusivu

Perjantain koko lähetys: Ovatko suomalaiset parempia ihmisiä kuin muut ja varaslähtö Oscareihin

 • 2 h 0 min
 • ei kuunneltavissa

Huippua perjantaita ja lähestyvää viikonloppua! Kauppakeskukset turhautuvat hengaileviin teineihin. Etusivu pohtii, ovatko nuoret häiriköitä vai tärkeitä asiakkaita. Testissä myös ihmisen hyvyys. Veisitkö sinä maassa lojuvan kirjekuoren postilaatikkoon? Lisäksi Etusivussa otetaan varaslähtö Oscareihin. Vieraana YleX:n Tommi Manninen, joka on mukana selostamassa Ylen Oscar-lähetystä. Studiossa Jussi ja Hanna.

Lähetykset

 • pe 24.2.2017 10.59 • YleX

Jaksot

 • Hej alla kära vänner, det här är torsdag idag! Sen kunniaksi Etusivussa pohditaan, mitä länsinaapureidemme pitäisi ainakin tietää Suomesta. Lisäksi pureudumme suomalaiseen huippumuotiin, Silja kävi nimittäin Helsingin muotiviikoilla! Voiko tavis käyttää näytöksissä nähtyjä luomuksia myös arjessa? Haastattelussa Helsinki Fashion Weekin perustaja Evelyn Moradzadeh. Entä tarvitseeko ihmiskunta enää mustasukkaisuuden tunnetta mihinkään? Studiossa Jussi ja Henkka.

 • Kivaa keskiviikkoa kaverit! Putin on huomenna täällä - taas. Kiinnostaako sua? Pitäiskö kiinnostaa vai onko koko reissu pelkkä seremoniavierailu? Henkka on pelannu kesälomalla Monopolya, ja järkyttynyt pelin salatuista taustoista. Pelin salattu historia käsittelyssä! Lisäksi puhetta kesätoimitusjohtajista sekä jokamiehenoikeuksista - kai marjat saa poimia raakana jos haluaa? Studiossa Jussi ja Henkka.

 • Tiistaita kaikille! Briteissä ja maailmalla kuohuttaa kuolemansairaan Charlie-vauvan tapaus: kokeelliseen hoitoon ei annettu mahdollisuutta. Mutta kenen vastuulla kokeelliseen hoitoon siirtäminen lopulta on - lääkäreiden, potilaan, huoltajien vai jonkun ihan muun? Lisäksi luvassa on puhetta läskiaktivismista, mitä termillä oikein tarkoitetaan? Aihetta puivat Etusivun haastattelussa Saara Särmä ja Raisa Omaheimo. Studiossa Jussi ja Henkka!

 • Aurinkoista maanantaita! Lyhytaikaista työtä tarjolla sovelluksen avulla - voisitko sä tehdä pikkuduuneja sovelluksen kautta? Minority Report -leffa on tulossa todeksi: Ruotsissa maksetaan jo ihonalaisella mikrosirulla junamatkoja ja Kiinassa suunnitellaan rikosten ehkäisyä tekoälyn avulla. Siistiä vai pelottavaa? Lisäksi YleX Kesäaamun Womma tarjoilee halvan kesävinkin! Studiossa Jussi ja Henkka.

 • Valtateiden vessaraivo on puhuttanut tällä viikolla, ja myös Etusivu heittää lusikkansa soppaan. Onko valtatiekahvilan wc:tä oikeus käyttää ilmaiseksi? Lisäksi pohdimme suomalaisuuden suurta kertomusta, johon hassunhauskat vitsiurheilulajit kuuluvat kesäisin. Miksi ihmeessä olemme niin innoissamme saappaanheitosta ja kuitinsyönnin SM-kisoista? Studiossa Silja ja Jussi.

 • Brexit-neuvottelut ovat jumissa, ja siksi Etusivu ottaa vaihtoehtoisen lähestymistavan tuohon politiikan kuumaan perunaan. Käytämme analyysimme apuna lukion psykologian kursseiltakin tuttua teoriaa. Lisäksi pidämme puolustuspuheenvuoron joensuulaiselle kuntapoliitikko Marjatta Rädylle, joka on jälleen pahoittanut mielensä valtakunnan mediassa. Entä pitäisikö tatuointeihin soveltaa tekijänoikeuksia? Studiossa Silja ja Jussi.

 • Keskiviikkomoikka! Etusivussa keskustellaan tänään syntyvyydestä: onko lasten hankkiminen ilmastorikos? Lisäksi Jussi ja Silja pureutuvat uusimpiin kotimaisen politiikan gallup-kyselyihin. Uuden vaihtoehdon 2,5 prosentin kannatus tuntuu todella pieneltä verrattuna siihen, että ryhmä pitää hallussaan viittä ministerinsalkkua. Luvassa myös uuden lukupiirin aloitus!

 • Opiskelijat ovat nirsoja, koska soluasunnot eivät kelpaa. Miksi yksiössä asuminen leimataan kranttuiluksi? Etusivu pohtii myös kielten opiskelua. Opetushallituksen mukaan kieliä pitäisi alkaa opiskella aiemmin. Lisäksi Jussi ja Silja keskustelevat kirjahyllyn kriisistä. Onko sisutuslehtien ja asuntomessujen kirjahyllyttömyys signaali sivistyksen rappiosta?

 • Suomalaiset ovat menettäneet luottamuksensa sekä hallitukseen että oppositioon. Luotammeko enää edes demokratiaan? Etusivu pohtii myös, mikä ikäeroissa saa niin monet varpailleen. Miksi koemme, että meillä on lupa ruotia ja arvostella Dannyn ja Erikan suhdetta? Lisäksi vierailemme Kansallismuseon valokuvanäyttelyssä Julkinen ja kätketty Suomi, jossa paljastuu Suomen synkkä rotupoliittinen historia. Haastattelussa intendentti Hannu Häkkinen. Studiossa Jussi ja Silja.

 • Se on P-E-R-J-A-N-T-A-I! Lomakausi käy kuumimmillaan, mutta miksi suomalaisia ei innosta kotimaanmatkailu? Etusivun lukupiiri pohtii tänään muumien puoluekantoja, käsittelyssä Tove Janssonin klassikko Vaarallinen juhannus. Jussin ja Siljan vieraana on vasta Irakin sotatantereilta palannut Ylen ulkomaantoimittaja Aishi Zidan.

 • Torstai on toivoa täynnä! Enää 4 päivää uuteen Game of Thrones -kauteen! Jussin ja Siljan vieraina ovat Antropologit Suvi Jaakkola ja Ninnu Koskenalho. He käyttävät tieteen heille suomia voimia ennustaakseen, miten GoT-saaga päättyy. Etusivussa puhutaan myös uudesta sovelluksesta, joka lupaa tehdä asiakaspalautteen antamisesta helpompaa. Jaetaanko tässä kuitenkin helmiä sioille?

 • Kaunista keskiviikkoa! Etusivu on tänään elämän ja kuoleman kysymysten äärellä: Jussi ja Silja pohtivat, onko hautuumaa vain tomumajojen loppusijoituspaikka, vai pyhä muistojen temppeli. Kouluruokaa ei ruoantuottajien mielestä arvosteta tarpeeksi. Korjautuisiko tilanne tekemällä aterioista maksullisia? Hanna voittaa pelkonsa ja käy elämänsä ensimmäisen kerran erotiikkaliikkeessä.

Klipit

 • Miesten jalkapallon A-maajoukkueella ei mene tällä hetkellä kauhean vahvasti. Kuudesta MM-karsintaottelusta viisi on päättynyt tappioon, yksi tasapeliin. Huuhkajien edesottamukset saivat YleX Etusivun pohtimaan sitä, pitäisikö Palloliitto kokonaan alasajaa ja keskittyä jalkapallon sijaan vaikka krikettiin?

  Kuva: Artem Besedin ratkaisee 1-2 voiton Ukrainalle FIFA World Cup 2018 -karsinnoissa. Mika Kanerva/Lehtikuva

 • Verkkojulkaisu Long Play paljasti, että poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä käydään avoimen rasistista keskustelua. Ryhmässä on kommentoitu muun muassa turvapaikanhakijan hirttäytymisyritystä Helsingin Rautatieasemalla toteamalla, että "edes tota ne ei osaa" ja "kelvottomalta yritykseltä näytti". YleX Etusivu otti yhteyttä poliisitarkastaja Måns Enqvistiin ja kysyi, miten rasistisiin kommentteihin aioitaan puuttua.

 • YleX Etusivun Hanna ja Jussi saivat vieraakseen Lauri Reuterin, joka on ollut kehittämässä soluista ruokaa kasvattavaa bioreaktoria. Lauri on valittu NASAn nuorten visionäärien kesäkurssille.

 • Depressiopäiväkirjat-podcastsarjassa omista kokemuksistaan kertova toimittaja Anni Saastamoinen vierailu YleX Etusivussa.

 • YleX Etusivun Jussi ja Henkka saivat vieraakseen Yle Urheilun urheilutoimittajan Sami Laineen. Hänen kanssaan keskusteltiin Suomen pelityylistä Jääkiekon MM-kisoissa sekä valmentajan asemasta Suomessa.

 • ”Pelokas journalisti ei voi palvella yleisön etua”, sanoo YleX Etusivun vieraaksi saapunut Salla Vuorikoski.

  Yleisradiosta irtisanoutui viime vuoden loppupuolella journalisteja, jotka sanoivat että syynä ovat erimielisyydet sanavapaudesta ja ongelmat Ylen riippumattomuudessa. Julkisuudessa kritiikki henkilöityi erityisesti Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajaan ja vastaavaan päätoimittajaan Atte Jääskeläiseen, jonka sanottiin taipuneen pääministerin painostukseen. Ylegate-niminen kirja, jota Vuorikoski on ollut mukana toimittamassa, pureutuu näihin asioihin. YleX Etusivussa ääneen pääsee myös Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

 • "Me ei pelata teitä varten." Juha-Matti Aaltosen luultiin kohdistaneen sanansa Suomen kansalle, kun hän olikin suunnannut puheensa urheilutoimittajillemme. YleX Etusivu tulkitsi tarkoituksella kiekkoilijan puheita väärin ja lähti pohtimaan, että ketä varten se Suomen jääkiekkojoukkue oikein pelaa? Kuva: Lehtikuva

 • HAM-galleriassa on näytillä Kimmo Modigin Siksikö olen paperia -taidenäyttely. Taiteilija haluaa todella yksinkertaisilla töillään "alentaa standardeja, ja vaatia itseltään ja muilta vähemmän." YleX Etusivun Hanna kävi tutustumassa näyttelyyn ja kysyi Modigilta muun muassa sitä, onko taidenäyttelyyn jätetty ananas taidetta.

 • Jatkuvaa ruuan ja syömisen suunnittelua ja kurinalaista treenaamista vain jotta menestyisi kisassa, jossa esitellään lihaksia. Bikini fitness saattaa lajia tietämättömälle näyttäytyä lajina, jossa ei ole mitään järkeä. Mitä mieltä tästä kaikesta on lajin viime vuotisista SM-kisoista kultaa napannut Johanna Hermans?

 • Helsingin Sanomat kertoo 33-vuotiaasta Hille Häkkisestä, joka kolmekymppisenä sai "kirkkaan halun" vaihtaa alaa ja opiskella arkkitehdiksi. Artikkeli innosti Etusivun Henkan ja Hannan pohtimaan alan vaihtoa ja sitä, miten korkeakoulujen ensikertalaiskiintiöt sekä leikkaukset aikuiskoulutukeen ovat tehneet siitä entistä vaikeampaa. Toimittajat yrittivät keksiä ideoita opinahjojen käyttöön, joilla ihmisten uudelleenkoulutustarve vähenisi.

 • Miten toimia jos huomaat, että läheisellä ei mene henkisesti hyvin? Suomen mielenterveysseura tarjoaa ilmaisia kursseja, joilla opetetaan mielenterveyden ensiaputaitoja.

 • Mitä kristillisdemokraatit tarjoaa nuorille äänestäjille? Mistä tiedämme, että lupaus pitää? Entä kuinka pitkä matka kotikunnasta saa 16-vuotiaalla olla lähimpään amikseen? YleX Etusivu tapaa jokaisesta eduskuntapuolueesta nuoren vaikuttajan ennen kuntavaaleja. Vuorossa kristillisdemokraattien Remo Ronkainen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä