Radio Suomen Iltaohjelma

Äitiys on näyttelijä Laura Malmivaaran tärkein rooli

 • 15 min
 • toistaiseksi

Laura Malmivaara on yksi huomiota herättäneen Presidentti tv-sarjan tähdistä. Parhaillaan Laura liitelee myös parketilla Tanssii tähtien kanssa -kilpailussa. Monta rautaa on tällä hetkellä tulessa - uusi levy on suunnitteilla ja elokuvakäsikirjoituskin hahmottumassa.

Laura Malmivaaran edellinen albumi "Myytävänä elämä" julkaistiin vuonna 2005.
- Musiikki on ollut koko ajan mukana elämässäni. Levyntekoprosessi on käynnissä ja kirjoitan parhaillaan sanoituksia. Hankkeessa on mukana mahtavia naisia, mm. Maija Kaunismaa ja Eeppi Ursin.

Laura Malmivaara on näyttelijä, käsikirjoittaja, laulaja ja valokuvaaja. Laaja-alaisuuttaan Laura perustelee uteliaisuudellaan.
- Minua kiinnostaa niin moni asia ja haluan oppia lisää. Nämä roolit tulevat minulle ihan luonnostaan. En valitse, mikä näistä olen, vaan olen tätä kaikkea sopivassa sekamelskassa.

Monista murusista koostuu Lauran elanto ja jos hommia ei kuulu, hän tarttuu itse toimeen. Tällä hetkellä työn alla on elokuvakäsikirjoitus isoisän isoisästä, pappi, virsirunoilija ja kansanedustaja Wilhelmi Malmivaarasta. Tulossa on tarina papista, joka joutuu elämässään nöyrtymään ja kirjoittaa tästä kokemuksestaan virren. Wilhelmi Malmivaaran kynästä on lähtöisin virsi "Oi herra, jos mä matkamies maan". Tämän virren tarina kulkee elokuvakäsikirjoituksen taustalla.

Laura Malmivaara vieraili Radio Suomen Iltaohjelmassa 27.2.2017. Toimittajana oli Maija Salminen.

Lähetykset

 • ma 27.2.2017 19.05 • Yle Radio Suomi Mikkeli

Jaksot

 • Euroviisukuume nousee! Suomen edustaja Norma John kävi Olga Ketosen matkaanlähtötarkastuksessa ennen Kiovan matkaa.
  Miten Euroviisujen kuhinaan voi valmistautua? Miten pää pysyy kasassa mediahässäkässä?

 • Maantien kutsua on vaikea vastustaa. Siksi vaunut ja autot on taas kaivettu talleista ja pressujen alta, karavaanari on valmiina kesään. Mutta onko karavaanari teiden tukko vai kaikkien kaveri? Vai kenties jotain ihan muuta?
  Tuoja Semeri matkaa asuntovaunulla perheensä ja koiriensa kanssa. Pilke silmäkulmassa hän kertoo, että viisihenkinen perhe mahtuu vaunuun välillä hyvin ja välillä huonosti.
  Toimittajana Sanna Pirkkalainen.

 • Miten tavoittaa heidät, jotka jäävät koulutuksen ja työn ulkopuolelle?
  Vieraina ovat etsivän nuorisotyön ohjaaja Aapo Kotkavuori Helsingin Vamoksesta ja järjestöltä apua saanut Ville. Villen mielestä on välttämätöntä, että itse suostuu ottamaan apua vastaan. Toimittajana Paula Jokimies.

 • Juontajana Sanna Pirkkalainen.

 • Elämme hajujen kakofoniassa. Usein sanotaan, että nykyihminen ei kestäisi muutaman sadan vuoden takaista hajumaailmaa, mutta aika kovalle koetukselle nenämme nykypäivänäkin joutuu. Paula Jokimiehen vieraana oli Mari Sandell aistinvaraisen havaitsemisen apulaisprofessori Turun yliopistosta. Sandell tutkii työryhmänsä kanssa hajujen merkitystä ihmisten käyttäytymiseen ja hyvinvointiin. Radio Suomen Iltaohjelmassa pohdttiin mm. kuinka paljon hajut ohjaavat meitä ja miten hyvin tiedostamme sen.

 • Erika Vikman ei ole ihan perinteiseen muottiin istuva tangokuningatar. Hän kuvailee itseään laulajana pop-tango -tyypiksi, jolle jazz-musiikkikaan ei ole vierasta. Petri Rinteen haastattelussa Erika pohtii myös mm. monien laulukilpailujen merkitystä uralleen ja miksi lähti mukaan Iholla tosi-tv -sarjaan.

 • Koiran kroppa muodostuu samoista perusrakenteista kuin meidän ihmistenkin runko. On luita, lihaksia, niveliä, hermoratoja ja pehmytkudosta. Sanna Pirkkalainen oli koirakylpylässä paikalla, kun 8-vuotias novascotiannoutaja Helmi ja sileäkarvainen noutaja Saga kävivät uimassa ja suihkussa.
  Koirakylpylän toiminnasta kertoi yrittäjä Jenni Koskela.

 • Radio Suomen Iltaohjelma oli ikuisuuskysymyksen äärellä kun pohdittiin miehen ja naisen välistä ystävyyttä. Mitään lopullista totuutta ei yritettykään löytää, sitä edes tuskin on.
  Ratkaisuvalmentaja Heikki Harju ja Paula Jokimies pohtivat mm. voivatko mies ja nainen olla ystäviä ilman seksuaalista viritystä ja voiko nainen koskaan olla miesporukassa pelkästään hyvä jätkä.

 • Pitkän linjan muusikko Kyösti Mäkimattila on pohtinut, miksi iskelmämusiikki ei kuulu, eikä näy tanssilavojen ulkopuolella. Pitkien keikkareissujen aikana on ollut mahdollisuus myös lyyrisiin pohdintoihin - runoja on ilmestynyt kolmen kirjan verran.

  Kyösti Mäkimattila on huolestunut iskelmämusiikin näkymättömyydestä ja kuulumattomuudesta valtamediassa. Kun hän aloitti uransa tanssimusiikin parissa 15 vuotta sitten, oli vielä monta radio- ja tv -ohjelmaa sekä -kanavaa, jotka soittivat iskelmä- ja tanssimusiikkia.

  Kun pohditaan syvällisemmin iskelmän ja rock- tai pop -kappaleiden sisältöjä, Mäkimattila ei mielestään jää alisteiseen asemaan. Hän ei näe mitenkään vähempiarvoisena tai huonompana esittämänsä iskelmämusiikin melodian käsittelyä, tekstuuria, sovitusta tai tuotantoakaan.

  Mäkimattila on tuohtunut yhden käden sormilla laskettaville radioiden soittolistojen päättäjille, joille iskelmämusiikki ei ole osa kulttuuriperintöä, jota voisi myös vaalia.

  Iskelmämusiikki ei palvele kaupallista, äärimmilleen viritettyä kertakäyttöistä trendikoneistoa, uskoo Mäkimattila. Iskelmä koetaan tunteita herättävänä ja teksteiltään rikkaana, kenties kiusallisena. Se voi herätellä pintaan vaikeasti käsiteltäviä ajatuksia, siksi iskelmä on myös helppo syrjäyttää valtavirrasta.

  Yhteiskunnan hyvinvointi ja arvovalinnat heijastuvat myös musiikkiin, uskoo Mäkimattila. Iskelmä tulee kokemaan vielä uudelleen heräämisen.
  - Kaulasuonet pullollaan huutamisesta ja hyppimisestä tulemme saamaan tarpeeksemme. Rauhallisesta, nätistä laulamisesta, kauniista tarinoista ja melodioista tulee taas kuuntelemisen arvoisia.

  Radio Suomen Iltaohjelman toimittajana oli Maija Salminen.

 • Taitoluistelun MM-kisat ovat käynnissä Helsingissä. Miten luistelumaailmaa katsoo kilpauran taakseen jättänyt, nykyinen yrittäjä, Laura Lepistö? Sanna Jussila tapasi naisen jäällä.

 • Ihmisen muisti on kuin kerrostalo: asuntojen pohja on samanlainen, mutta jokainen sisustaa ne eri tavalla kuvaa Työterveyslaitoksen erikoistutkija Virpi Kalakoski.

  Olemme kaikki huonomuistisia, se on luonnollista, lohduttaa Kalakoski. Työmuistimme tila on kovin pieni.

  Yli 15 % työssäolevista kokee, että muisti on viime vuosina huonontunut. Syy löytyy valtavasta muistikuormasta.
  Toimittajana Paula Jokimies.

 • Näyttelijä, kirjailija, ohjaaja Kiti Kokkonen on kasvanut suomalaiseen viihdemaailmaan jo polven korkuisesta lähtien. Hän on ohjaaja Ere Kokkosen ja näyttelijä Titta Jokisen tytär. Oma elämä, iloineen ja suruineen toimii sytykkeenä Kiti Kokkosen näytelmille ja kirjoille.

  Kiti Kokkonen toimii Suomen Komediateatterin taiteellisena johtajana. Teatterilla ei ole omaa vakituista näyttämöä. Kokkonen haaveileekin omasta tilasta.
  - Jos meillä olisi oma näyttämö, voisimme itse määritellä, milloin meillä on esityksiä. Emme olisi niin riippuvaisia muista. Omassa teatterissa olisi myös oma henki, mikä hitsaisi henkilökunnan yhteenkuuluvuutta ja lisäisi lämmintä ilmapiiriä.

  Kiti Kokkonen kertoo katsojana nauttivansa teatteriesityksestä jos näytös kirvoittaa nauramaan, itkemään, hämmentää mieltä ja herättää myös kysymyksiä - silloin esitys on täydellinen.

  Toimittajana Maija Salminen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä