Nosto

Nostossa puhetta musiikkidokumenteista

 • 56 min
 • toistaiseksi

Noston aiheena tänään musiikkidokumentit. Soundbreaking -sarja alkaa sunnuntaina Yle Teemalla, siitä ja muista musiikkidokumenteista Alina Kulon kanssa keskustelevat muusikko Lasse Kurki ja tuottaja Kati Sinisalo.

Nosto selvittää tämän päivän ja huomisen ilmiöt ma-pe klo 11-12. Popparit, papit, gaalat, reivit ja ravit tutkitaan innostuneesti ja ihmetellen.

Lähetykset

 • pe 17.2.2017 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Parisuhteen paradoksit. Vieraina "Havaintoja parisuhteesta" -konsertin tekijät Nina Tapio ja Pasi Ruohonen. Lisäksi kysymme Maailman teatteripäivän kunniaksi, millä mallilla on taiteilijoiden sanan- ja ilmaisunvapaus Suomessa. Ja lähetyksen lopuksi saamme tietoa siitä miten Haloo Helsingin viikonlopun keikat Tallinnassa menivät. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Vapaasukellus. Vieraana alan maailmanennätysnainen Johanna Nordblad. Hän pystyy olemaan hengittämättä reilu kuusi ja puoli minuuttia. Nordblad on yhtenä päähenkilönä dokumenttielokuvassa Neljä elementtiä – maa, vesi, ilma, tuli.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Energy Soundscapes on konsertti, jossa tarvittava energia syntyy lavalla ilman verkkosähköä erilaisilla laitteilla, jotka tuottavat esiintyjien liikkeestä sekä energiaa että äänimaailmaa. Vierainamme muusikko-säveltäjä Kimmo Pohjonen sekä tietokirjailija-keksijä Janne Käpylehto. Soitamme myös valosuunnittelija Ilkka Paloniemelle saadaksemme selville paljonko sähköä perusteatteriesitys kuluttaa.
  Toimittajina Suvi Puukangas ja Alina Kulo

 • Nostossa puhutti suomalaisen designin 100-vuotinen taipale ja se, mitä suomalainen design on tänä päivänä. Mikä on kaunista ja toimivaa, ja pitääkö esineellä aina olla tarve ja funktio?

  Vieraina olivat taidehistorioitsija Anna Kortelainen sekä korutaiteilija, projektipäällikkö Kaisa Logren Teollisuustaiteen Liitto Ornamosta. Kortelainen on yhdessä Pekka Toivasen kanssa kuratoinut Suomen Viron-instituutin näyttelyn 100 esinettä Suomesta. Näyttely on esillä vuoden aikana viiden Euroopan maan museossa. Kiertue lähtee liikkeelle Helsingin Designmuseosta. Designmuseon ja Ornamon Enter and Encounter - Kutsu huomiseen -yhteisnäyttely esittelee sen sijaan suomalaista nykymuotoilua ja kertoo suomalaisesta kulttuurista tämän hetken globaalissa maailmassa.

  Ohjelmassa soitetaan myös autosuunnittelija ja keksijä Pasi Pennaselle jolta kysymme, miksei muotoilun huippuosaaminen ulotu suomalaiseen autoteollisuuteen.

  Lisäksi puhumme Maailman vesipäivästä. Henri Kajula kertoo, miten vettä käytetään fiksusti.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Nostossa puhuttiin aikuisten nukketeatterista. Vieraina olivat nukketaiteilijat Merja Pöyhönen ja Alma Rajala. Lähetyksessä on mukana myös Mr. Nukketeatteri Juha Laukkanen, joka on elämässään nähnyt aikuisten nukketeatteria ympäri maailman.

  - Nukke on mielikuvitusta avaava väline. Nuken saapuessa lavalle sen ympärille on helpompi kuvitella myös muita mielikuvituksellisia asioita - realismi unohtuu.

  - Aikuisten nukketeatteri antaa mahdollisuuden pelailla ihmisen syvimmillä pelon tunteilla. Vaikka uskommekin, että nukke elää siinä lavalla, sillä on tunteita ja sille tapahtuu asioita niin me kaikki kuitenkin tiedämme, että se on eloton esine joka ei koskaan oikeasti kuole.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

  Kuvassa: Nukketaiteilija Merja Pöyhönen ja hänen teoksensa Missing Amelia Earhart.
  Kuva: Jussi Virkkumaa.

 • Nuoret sukupolvet valtaavat työmarkkinoita, mutta onko työelämä siihen valmiina? Nostossa keskusteltiin milleniaali-sukupolven vaikutuksista työelämään. Vieraina olivat uudistumiseen liittyvää strategista konsultointia ja Millennial Board-palvelua tarjoavan D11 Helsinki Oy:n toimitusjohtaja Tomi Hilvo sekä millenial boardin ambassador Mikael Hugg.

  - Milleniaalisessa sukupolvessa korostuu ennen kaikkea se, että kaikella tekemisellä täytyy olla joku tarkoitus - miksi me teemme tätä. Jos tarkoitus on kadoksissa, niin toimintaan on hyvin vaikea olla motivoitunut ja sitoutunut, toteaa Hilvo.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Luonnossa liikkuminen on in. Mutta riittääkö enää ihan tavallinen metsälenkki vai pitääkö hakea yhä suurempia elämystä? Jäämatka on teatteriesitys, joka vie katsojat konkreettisesti Jäämerelle. Soitamme pähkähullulta kuullostavan idean isälle Lauri Antti Mattilalle.
  Studiovieraamme Marinella Himari on luontoretkeilyyn hurahtanut bloggari. Ja lopuksi selvitetään vielä, kuinka paljon älyä retkivaatteisiin voidaan lisätä.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Milleniaalimuslimit eli 1980-2000-luvulla syntyneet nuoren sukupolven muslimit ovat kasvava kuluttajajoukko - miten heidät huomioidaan muotimaailmassa, ravintoloissa, kosmetiikkaosastolla tai hotelleissa? Noston vieraaksi saapuivat Qufi Creative -markkinointitoimiston perustaja Sara Salmani ja toimiston myynti- ja viestintäpäällikkö Marjana Sadiq.

  - Me uskotaan siihen, että uskonto ja modernisuus eivät poissulje toisiaan. Esimerkiksi modest fashion -ilmiö on musliminaisten kovan työn tulos, kertoo Sara.

  Halal tarkoittaa islamissa sallittua. Halal travel on konsepti, jolla markkinoidaan esimerkiksi hotellia muslimiystävällisenä.

  - Muslimiystävällisyys hotellissa voi tarkoittaa mm. erillisiä spa-aikoja naisille ja miehille tai sitä, että hotellissa ei ole baaria ja rukousvälineet löytyvät hotellihuoneesta.

  Noston aluksi puhuttiin hotelleista ja niiden nousevista trendeistä. Ulkomailla hotellitrendiksi on ennustettu nousevan luksus - mikä olisi Suomen luksusta? Haastateltavana oli Kämp Collection Hotelsien markkinointijohtaja Mirkku Kullberg.

  Nosto selvittää tämän päivän ja huomisen ilmiöt ma-pe klo 11-12. Popparit, papit, gaalat, reivit ja ravit tutkitaan innostuneesti ja ihmetellen. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Suomeen on adoptoitu noin 5000 lasta ulkomailta vuoden 1985 jälkeen. Lisäksi vuosittain noin 30 suomalaista lasta saa adoption kautta kodin.

  #Adoptionilo-kampanja kannustaa kertomaan omasta adoptioarjesta. Näin teki lähetyksessämme Kotikadusta tuttu näyttelijä Pirjo Lankinen. Hänen tyttärensä on syntynyt Etiopiassa.

  -Adoptioprosessi on pitkä, mutta se palkitsee. Oman tyttären kanssa vietetyt seitsemän vuotta ovat olleet ilon ja onnen aikaa, kertoo Lankinen.

  Lisäksi Adoptioperheet ry:n toiminannajohtaja Elina Helmanen kertoi adoptioprosessista. Ohjelmassa kuullaan myös 33-vuotiaan Pietu Korpelaisen tarina. Hänet on adoptoitu Kolumbiasta Tohmajärvelle. Ilman adoptiota hän tuskin olisi edes hengissä.

  -Adoptio antaa monelle lapselle mahdollisuuden uuteen elämään ja se on upea juttu.

  Nosto selvittää tämän päivän ja huomisen ilmiöt ma-pe klo 11-12. Popparit, papit, gaalat, reivit ja ravit tutkitaan innostuneesti ja ihmetellen. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Nostossa nostalgisoidaan ja muistellaan diskoja! Studiovieraamme Mikko Mattlar on koonnut Helsingin diskohistorian yksiin kansiin. Ja Turusta, tanssinopettaja Taina Kovalaiselta tarkistetaan miltä diskotanssi tänä päivänä näyttää. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Kuinka paljon satiiria satavuotias Suomi kestää? Vieraana kolumnisti ja kirjailija Jyrki Lehtola.

  Nosto selvittää tämän päivän ja huomisen ilmiöt ma-pe klo 11-12. Popparit, papit, gaalat, reivit ja ravit tutkitaan innostuneesti ja ihmetellen. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Haloo Helsinki on ilmiö. Bändin suosio on tällä hetkellä tajuton. Ja mistä suosio tulee, no faneista tietysti. Nostossa puhuttiin fanittamisesta, fanien merkityksestä artistille ja toisaalta artistin merkityksestä fanille. Artistin näkökulmaa studiossa edustaa 10.3. albuminsa Hulluuden Highway julkaissut Haloo Helsingin Elli ja Jere. Lähetyksessä mukana myös fani, joka fanittaa lähes kaikkea suomalaista musiikkia.

  Nosto selvittää tämän päivän ja huomisen ilmiöt ma-pe klo 11-12. Popparit, papit, gaalat, reivit ja ravit tutkitaan innostuneesti ja ihmetellen. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä