Radio Suomen Iltaohjelma

Yle Radio Suomi - Yle Areena 30 pv

Jaksot

 • Miten kauppapuutarhassa valmistaudutaan kasvukauteen?
  Sari ja Marko Kaijansinkko ahertavat kasvihuoneissaan sormet mullassa, jotta ostajille löytyy esimerkiksi hyötykasvien taimia ja parvekekukkia.
  Juontajana Sanna Pirkkalainen.

 • Missä on lapsen paras hoitopaikka - päiväkodissa vai kotona? Tätä kysymystä moni vanhempi miettii, kun paluu työelämään tulee ajankohtaiseksi.
  Viime viikkoina väittely asiasta on ryöpsähdellyt ja tiukkoja kantoja on esitetty puolin ja toisin.
  Lapsista, vanhemmuudesta, varhaiskasvatuksesta ja päivähoidosta puhuttiin tiistaina Radio Suomen Iltaohjelmassa. Sanna Jussilan vieraana oli kehitysneuropsykologian dosentti, varhaiskasvatuksen tutkija Nina Sajaniemi Helsingin yliopistosta.

 • "Istun tyhjässä huoneessa, on huoneessa hämärää. Yhtä hämärää kuin sisälläni, itken tyhjyyttäni."
  Näin kuului Anssi Kelan ensimmäisen biisin "Väärällä tiellä" ensimmäiset rivit. Siitä on kulunut jo yli 30 vuotta, kun Kela näin riimitteli. Toukokuussa juhlistetaan muusikon uraa "30 vuotta Kelaa - konsertilla".

  En väkisin jahtaa uutta biisin ideaa, kertoo Kela sävellysmetodistaan.
  - Korvat ja aistit pitää olla valmiina. Idea saattaa lähestyä minua todella oudoistakin paikoista ja mielenkiintoisista kulmista. Välillä täytyy vaan zenimäisesti odotella ja jossain vaiheessa biisi tulee luokseni.

  Anssi Kela ei lepää vanhojen meriittiensä varassa, vaan jatkuvasti pyrkii haastamaan itseään ja mielellään kokeilee uusia kujeitakin. Kela haluaa näyttäytyä artistina, jolta yleisö ei koskaan osaa odottaa, millaista musiikkia seuraavaksi tulee.
  - Olen tykännyt haastaa itseäni ja pyrin mielelläni mukaavuusalueeltani pois. On hauskaa rönsyillä ja toivon, että yleisö uteliaana odottaisi, että mitähän se nyt on keksinyt.
  Toimittajana Maija Salminen.

 • Vieraana on vantaalainen yrittäjä Toni Hynynen, joka aikoo ajaa moottoripyörällään 130 000 kilometriä kerätäkseen varoja kiusattujen nuorten tukemiseksi.

  Hynynen haluaa tukea mm. koulukiusattujen nuorten liikuntaharrastusta. Hän kertoo rakentaneensa oman itsetuntonsa kamppailulajien avulla.

  Moottoripyöräilyssä hänestä parasta on vapaus.

  Hynystä jututtaa Sanna Pirkkalainen.

  Ps. se kadonnut sana on "pleksi".

 • Kovilla arvoilla ei enää pärjää työelämässä, uskoo empatiaa tutkiva aivotutkija Katri Saarikivi.

  Saarikiven mielestä empatia on taitona tärkeämpi nyt kuin aikaisemmin. Tämä siksi, että tekoälyn tullessa työelämään, ihmisten kannattaa keskittyä niihin juttuihin, joissa ihmisaivot peittoaa koneen. Empatia on taito, mikä on vaikeasti automatisoitavissa.

  Katri Saarikivi tiivistää, että empatia on ajattelun taito muiden joukossa. Se on
  kokoelma kykyjä, joiden avulla ymmärretään toisten ihmisten ajatuksia, toisten ihmisten tunteita ja tehdään myötätuntoisia tekoja. Saarikivi korostaa, että empatia on kaiken yhteistyön perusta.

  Pehmeiden arvojen esiinmarssia työelämässä puoltaa se, että sillä saavutetaan hyvää yhteistyötä ja sujuvaa ongelmanratkaisua. Ne yritykset pärjäävät, joita ei johdeta autoritäärisesti ja joissa työntekijät viihtyvät, sanoo Saarikivi. Esimerkiksi tiimien turha kilpailuttaminen tuottaa huonomman tuloksen kuin yhteistyö.
  Toimittajana Paula Jokimies.

 • Haloo Helsingin keikkatauko on takana, uusi levy ulkona ja maaliskuun lopussa starttaa kiertue. Radio Suomen Iltaohjelman vieraana Haloo Helsinki -yhtyeen Elli ja Leo. Juontajana Sanna Jussila.

  Haloo Helsingille on vuodesta 2008 tähän päivän asti tapahtunut paljon - 6 albumia, yli 650 keikkaa sekä tuhansia kilometrejä.

  Suurin kehitysaskel bändin tekemisiin tuli vuonna 2011 kolmannen albumin kohdalla, bändin kitaristi Leo Hakanen kertoo.
  - Silloin otimme enemmän vastuuta biisien tekemisestä. Teemme nykyään kaiken itse, minä ja Jere sävellämme ja Elli tekstittää. Olemme haastaneet itsemme ja tehneet nöyrästi töitä menestyksen eteen, tiivistää Leo.

  Uusin levy Hulluuden Highway kuvaa aikaa, jota elämme. Elli luonnehtii aikaamme turhautuneeksi.

  - Ei ollut tarkoitus tehdä saarnaavaa levyä, vaan ajatuksia herättävää pohdintaa elämästä, kuolemasta, ahdistuksesta, kiusaamisesta, syrjaytyneisyydestä ja eriarvoisuudesta. Lopussa löytyy aina valo, varsinkin viimeisen biisin yhteydessä. Pitäisi muistaa, että elämme yhdessä. Se riittää jo aika pitkälle, että olisi hyvä läheisille ihmisille, muistuttaa Elli Haloo.

 • Vieraana on kokki Johan Kurkela, joka voitti viime vuonna ensimmäisenä suomalaisena nuorten ammattitaidon EM-kilpailussa EuroSkills-kultaa. Mistä kumpuaa vahva intohimo, kurinalaisuus ja paineensietokyky? Juuri 20 vuotta täyttänyt Kurkela on töissä Michelin-tähden ravintolassa. Hän oppii parhaiten katsomalla ja tekemällä.
  Paistettu maksa, perunamuusi ja sipulikastike - siinä Johan Kurkelan oma herkkuruoka.
  Paras muusi syntyy puikulaperunasta! Voita ja täysmaitoa sekaan sekä mustapippuria ja suolaa perään. Haastattelijana Petri Rinne.

 • Tarkoitus pyhittää keinot myös valehtelussa. Valehtelu on sosiaalista vuorovaikutusta, mutta tällöin puhutaan ns. valkoisista valheista.

  Keskimäärin me tavalliset ihmiset valehtelemme amerikkalaistutkimuksen mukaan päivässä pari kertaa. Kykymme erottaa valehtelua on kolikonheiton luokkaa, eli noin 50 prosenttia, sanoo oikeuspsykologian dosentti Helinä Häkkänen-Nyholm.

  Nyholm ohjeistaa, että jos hakee luotettavaa kumppania, voi valehtelun antaa anteeksi kerran, mutta kolmannen kerran jälkeen kannattaa jo punnita, laittaako suhteeseen paukkuja. Toimittajana Paula Jokimies.

 • Samuli Putro vieraili Radio Suomen Iltaohjelmassa Markus Turusen vieraana. Herrat keskustelivat mm. uuden "Valkoinen hetero" -levyn yhteiskunnallisesta sanomasta.

  Putro kertoi haluavansa kiinnittää ihmisten huomion työn merkitykseen.

  - Helposti ihminen ajautuu tilaan, jossa työn merkitys ylikorostuu. Jos ihmisarvo alkaa olla kiinni siitä, mikä sun status on työpaikalla, se alkaa herättää jo kysymyksiä.

  - Ihmisen pitäisi saada onnistumisen riemua ja iloa työstään. Tämän lisäksi sen verran palkkaa, että pystyy elämään. Mutta kehittyminen, kasvaminen ja onnistuminen ovat paljon tärkeämpiä kuin se, mikä statuksellinen sijaintisi on työpaikalla.

  Ponnekkaasti Putro myös viittaa kintaalla kaiken maailman formaatti tv-ohjelmille ja pitkäaikaiselle suunnitelmallisuudelle, joka johdattaisi hänet olympiastadion keikalle.

  - Paskan marjat, ne on muiden miesten hommia.

 • Suosituimmat VR-sovellukset löytyvät pelialan ulkopuolelta, esim. arkkitehtuurista ja opetuksesta, kertovat filosofi Lauri Järvilehto ja pelikehittäjä Olli Sinerma.
  Juontajana Justus Laitinen

 • Lahdessa kilpaillaan Pohjoismaisten hiihtolajien MM-mitaleista jo seitsemättä kertaa. Radio Suomen iltaohjelmassa taivutaan mm. Kisatangoon ja tavataan mielenkiintoisia vieraita latujen varsilla ja kaupungin kaduilla. Juontajina Sanna Pirkkalainen ja Taavi Salmivaara.

 • Laura Malmivaara on yksi huomiota herättäneen Presidentti tv-sarjan tähdistä. Parhaillaan Laura liitelee myös parketilla Tanssii tähtien kanssa -kilpailussa. Monta rautaa on tällä hetkellä tulessa - uusi levy on suunnitteilla ja elokuvakäsikirjoituskin hahmottumassa.

  Laura Malmivaaran edellinen albumi "Myytävänä elämä" julkaistiin vuonna 2005.
  - Musiikki on ollut koko ajan mukana elämässäni. Levyntekoprosessi on käynnissä ja kirjoitan parhaillaan sanoituksia. Hankkeessa on mukana mahtavia naisia, mm. Maija Kaunismaa ja Eeppi Ursin.

  Laura Malmivaara on näyttelijä, käsikirjoittaja, laulaja ja valokuvaaja. Laaja-alaisuuttaan Laura perustelee uteliaisuudellaan.
  - Minua kiinnostaa niin moni asia ja haluan oppia lisää. Nämä roolit tulevat minulle ihan luonnostaan. En valitse, mikä näistä olen, vaan olen tätä kaikkea sopivassa sekamelskassa.

  Monista murusista koostuu Lauran elanto ja jos hommia ei kuulu, hän tarttuu itse toimeen. Tällä hetkellä työn alla on elokuvakäsikirjoitus isoisän isoisästä, pappi, virsirunoilija ja kansanedustaja Wilhelmi Malmivaarasta. Tulossa on tarina papista, joka joutuu elämässään nöyrtymään ja kirjoittaa tästä kokemuksestaan virren. Wilhelmi Malmivaaran kynästä on lähtöisin virsi "Oi herra, jos mä matkamies maan". Tämän virren tarina kulkee elokuvakäsikirjoituksen taustalla.

  Laura Malmivaara vieraili Radio Suomen Iltaohjelmassa 27.2.2017. Toimittajana oli Maija Salminen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä