Nosto

Maailmassa on liikaa vaatteita

 • 55 min
 • toistaiseksi

Jokainen suomalainen tuottaa vuosittain noin 13 kiloa tekstiilijätettä. Vaatteet ovat nykyään halpoja, mutta miten ne on tuotettu? Mikä olisi vaatteen oikea hinta? Ihmisarvoinen palkka kehitysmaan tekstiilityöläiselle?

-Palkan pitäisi olla sellainen, joka takaa toimeentulon kahden työssäkäyvän aikuisen perheessä. Lasten pitäisi päästä kouluun, kodissa pitäisi olla sähköä ja terveydenhuolto, luettelee SASKin Katri Blomster.

Tuore Machines -elokuva näyttää intialaisen tekstiilityöläisen karun arjen. Vaatevallankumous -liikkeen aktiivi, valokuvaaja Suvi-Tuuli Kankaanpää ja Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen Katri Blomster kertovat, millaisissa oloissa vaatteitamme valmistetaan. Mitä työntekijöiden oikeuksista kiinnostunut kuluttaja voi asialle tehdä? Miten haastateltavamme yrittävät vaikuttaa tekstiilityöläisten epäinhimillisiin oloihin? Kuinka paljon pitää tuntea syyllisyyttä?

-Muotia ei pidä poistaa maailmasta, mutta siitä pitää tehdä läpinäkyvämpää ja eettisempää, sanoo Suvi-Tuuli Kankaanpää.

Nosto selvittää tämän päivän ja huomisen ilmiöt ma-pe klo 11-12. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

Lähetykset

 • ke 22.2.2017 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Musiikki saa lanteet keinumaan, läheskään kaikki eivät sanoituksia mieti, mutta musiikki voi myös sivistää. Ainakin jos kappaleiden sanoitukset ovat suoraan Wikipediasta. WikiRockin ydinkaksikko, rumpali Marko Rintamäki ja laulaja Mika Kuokkanen ovat vierainamme.
  Kysymme myös, miksi Suomen lipulle tehdään uusi laulu? Ylioppilaskunnan laulajien taiteellinen johtaja Pasi Hyökki kertoo.

  Tunnin lopuksi ehdimme myös aistimaan luokkaretkitunnelmia Suomenlinnaan.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Onko itkunauruhymiö yritysviestinnässä ok? Mihin emojit sopivat? Miten naiset ja miehet eroavat toisistaan hymiöiden käyttäjinä? Mitkä ovat yleisimmät hymiöt?

  Vieraana oli tutkijatohtori Veronika Laippala Turun yliopistosta.

  - Hymiöt liittyvät epämuodolliseen ilmaisuun, munakoisojen ja persikoiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Asiateksteihin leikkisyydet eivät kuulu.

  Lisäksi Tiina Lundberg tutustui alakoululaisten suosikkijuttuihin: limaan ja spinnereihin. Neuropsykologi Vesa Närhi kertoo, miksi hyrrä on hyvä keskittymisessä.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Tänään perehdymme nautiskelijan kesään kun saamme studiovieraaksi aiheesta kirjan Armas aika kirjoittaneet Paavo Halosen ja Antti Kauppisen. Tulevana viikonloppuna Suomessa pidetään joukkuevoimistelun MM-kisat. Kuinka isosta tapahtumasta on kyse kertoo meille kisojen projektipäällikkö Eevakaisa Niemi.
  Ja tiesittekö, että smoothie on suomeksi survelo

  Toimittajana Suvi Puukangas ja Alina Kulo

 • Kansan liike. Uusi tv-sarja perehtyy suomalaisten nykyisiin ja tuleviin tapoihin liikkua. Vieraina tutkija Tuuli Kaskinen, juontaja Sampo Marjomaa sekä motoristi ja moottoriurheiluharrastaja Tuomas Rajala.

  Robottiautoja, yhteiskäyttöautoja, liikkumistapojen yhdistämistä, sähköpyöriä, ekologisuutta.

  Liikkuminen ja liikenne tulevat muuttumaan tulevaisuudessa rajusti, mutta ei autolla ajamisesta tarvitse kokonaan luopua, arvioivat vieraamme.

  -Tuskin kukaan jää kaipaamaan sitä, että jurnuttaa motarin aamuruuhkassa Nissan Micrassaan, arvioi Rajala.

  Millaisia investointeja ja lainsäädännöllisiä muutoksia vaaditaan? Kuka omistaa liikkumisen tulevaisuudessa?

  Lisäksi selvitämme millainen kirja on tänään julkaistava Suuri Unelmia -teos. Puhelimessa on kirjan toimittaja Anu Ubaud.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Voiko maakuntaruoka olla trendikästä? Millaista on moderni maakuntaruoka? Modernia maakuntaruokaa kirja ilmestyy juuri ja siellä reseptejä on tuunattu nykyaikaan. Studiossa kirjan kirjoittaja ruokastylisti Juuli Hakkarainen sekä kirjaan leipäreseptinsä antanut martta Arja Hopsu-Neuvonen. Molemmat toivovat ilon paluuta perinneeruokien tekemiseen.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Kesä ja purjehdus kuuluvat väistämättä yhteen. Saamme studiovieraaksi Naispurjehtijoiden kommodorin Pia Siukosaaren ja otamme yhteyden myös Suomenlinnan veneveistämölle.
  Oranssipääsakset täyttävät 50 vuotta, soitamme onnittelupuhelun.
  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Miltä masennus tuntuu? Miksi se on niin yleistä? Toimittaja Anni Saastamoinen on tehnyt omakohtaisista depiskokemuksistaan podcastsarjan. Depressiopäiväkirjat-podcast nostaa peiton masennuksen yltä ja kertoo, miltä se tuntuu ja mitä se todella on. Asiantuntijavieraana on psykologi Paul Lindroos.

  Lisäksi Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi kertoo, miten hyvää mieltä voi pitää yllä.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Nostossa noustiin satulaan ja puhuttiin hevosharrastuksesta. Studiovieraana oli intohimoinen hevosharrastaja, lämminverisen ruunan omistaja Mari Paavoseppä.

  - Ratsastus on jatkuvaa läsnäoloa. Jos en ole läsnä ratsastaessa hevoseni Kanuuna lähtee kyllä omille teilleen. Ratsastus antaa tilaa syventyä kahden olennon keskustelulle. Se on hyvää vastapainoa arjen hektisyydelle, toteaa Mari.

  Suvi kävi myös talleilla kokeilemassa heppatytön elämää. Lisäksi lähetyksessä otetaan puhelu Hevoset Kaivarissa -tapahtuman järjestäjille.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Kotimainen tv-draama pyrkii maailmalle. "Meillä on jotain, mitä kellään muulla ei ole: tää on maailman oudoin maa."

  Koittaako suomalaisen draaman aika vihdoin myös ulkomailla? Miten täkäläisia leffoja ja sarjoja myydään maailmalle? Miten saamme synnytettyä omat Skamit, Sillat tai Vallan linnakkeet? Tarvitaanko lisää rahaa, osaamista vai rohkeutta?

  Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela on vieraana ja soitamme ohjaaja Pekka Lehtosaarelle, joka on parhaillaan Cannesissa kauppaamassa kotimaista Rendel -supersankarielokuvaa sekä verkostoitumassa ulkomaisten tekijöiden kanssa.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Myyttinen matka eläinten ja ihmisten ikiaikaiseen suhteeseen. Heikki Willamo on kuvannut eläimiä vuosikymmeniä. Hän on tutkinut myös kalliotaidetta sekä eläimiin liittyviä myyttejä ja uskomuksia. Suvi Puukangas on Willamon kanssa eläinkuvien äärellä.

 • Sam Öhman osallistuu joulukuussa alkavaan Talisker Whiskey Atlantic Challenge -kilpailuun, jossa soudetaan kolmen kuukauden aikana Kanariansaarilta Karibialle.

  - Suurin haaste on pitää mieli virkeänä, sietää yksinoloa eikä antaa pelolle valtaa.

  Öhman oli Nostossa Suvi Puukankaan vieraana.

 • Jouset kirskuvat ja lapset kiljuvat, hyppivät ja pomppivat. Trampoliinit on taas kasattu pihojen komistuksiksi tai kauhistuksiksi. Hyppiminen on hyvää liikuntaa mutta valitettavasti trampoliineilla tapahtuu paljon onnettomuuksia.

  Epäonnistuneet voltit ovat tavallinen syy lasten vakavien trampoliinilla saatujen vammojen taustalla. Ilmiötä tutkineet lääkärit ehdottavatkin, että volttien tekeminen pitäisi rajoittaa ohjattuun trampoliinivoimisteluun.

  Tiina Lundberg lähtikin Bounce-voimisteluseuran salille kysymään mitä trampoliinilla voisi tehdä - ja miten voltteja kohti voi mennä jos haluaa oppia ne turvallisesti. Trampoliininvoimistelun saloihin perehdyttävät voimisteluseura Bouncen harrastekoordinaattori Salla Salmijärvi sekä valmentaja Marleena Malkki.

  Kuva: Salla Salmijärvi

Klipit

 • Apollo live clubilla saa ensi-iltansa näytelmä, joka ruotii työympäristöjen hyvinvointia. Miten juontaja ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo päätyi teatterin näyttämölle? Kuva: Kissconsulting Oy

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä