Radio Suomen Iltaohjelma

Empatia on vaikeasti automatisoitavissa

 • 54 min
 • toistaiseksi

Kovilla arvoilla ei enää pärjää työelämässä, uskoo empatiaa tutkiva aivotutkija Katri Saarikivi.

Saarikiven mielestä empatia on taitona tärkeämpi nyt kuin aikaisemmin. Tämä siksi, että tekoälyn tullessa työelämään, ihmisten kannattaa keskittyä niihin juttuihin, joissa ihmisaivot peittoaa koneen. Empatia on taito, mikä on vaikeasti automatisoitavissa.

Katri Saarikivi tiivistää, että empatia on ajattelun taito muiden joukossa. Se on
kokoelma kykyjä, joiden avulla ymmärretään toisten ihmisten ajatuksia, toisten ihmisten tunteita ja tehdään myötätuntoisia tekoja. Saarikivi korostaa, että empatia on kaiken yhteistyön perusta.

Pehmeiden arvojen esiinmarssia työelämässä puoltaa se, että sillä saavutetaan hyvää yhteistyötä ja sujuvaa ongelmanratkaisua. Ne yritykset pärjäävät, joita ei johdeta autoritäärisesti ja joissa työntekijät viihtyvät, sanoo Saarikivi. Esimerkiksi tiimien turha kilpailuttaminen tuottaa huonomman tuloksen kuin yhteistyö.
Toimittajana Paula Jokimies.

Lähetykset

 • ti 14.3.2017 19.05 • Yle Radio Suomi Kemi

Jaksot

 • Makuasian raaka-aineena on kananmuna. Munista kertovat Ida Oksanen sekä fitness-urheilija Noora Santavuori. Kesäsarjan toimittavat Justus Laitinen ja Petri Rinne.

 • Kesätelttavieraana näyttelijä Antti Luusuaniemi. Toimittajana Paula Jokimies.

 • Härkäpavuista kertoo Proagriasta Anu Ellä. Viikon raaka-aineesta ruokaa loihtivat Justus Laitinen ja Petri Rinne. Juttukaveriksi he saavat Amanda Stavenin.

 • Kesätelttavieraana asianajaja Riitta Leppiniemi. Juontajana Paula Jokimies.

 • Makuasian raaka-aineena on hunaja, ja vieraana on Liemessä-ruokablogin pitäjä Jenni Häyrinen. Kesän ruokaohjelman toimittavat Justus Laitinen ja Petri Rinne.

 • Tällä kertaa Makuasian pääraaka-aineena on juusto. Sen valmistuksesta kertoo Helsingin Viikissä juustomestari Antti Alavuotunki.
  Sen jälkeen vieraana on Heikki Salmela., jonka kanssa puhutaan mm. pikaruuasta.
  Kesän ruokaohjelmasarjan toimittavat Justus Laitinen ja Petri Rinne.

 • Laulaja-viihdyttäjä Marko Maunukselalla on monta rautaa tulessa: on keikkoja, teatteria, radiota ja vaikka mitä. Ei ihme, että välillä pitää miettiä jaksamisen rajoja - ja opetella ei-sanan käyttöä.
  Toimittajana Maija Salminen.

 • Näyttelijä, käsikirjoittaja Sanna Stellan on kantajäsen televisio-sarjassa Siskonpeti. Parhaillaan kuvataan kolmatta tuotantokautta ja se nähdään televisiossa ensi syksynä.
  Kuvaustauon lomaan järjestyi yhteinen juttutokio toimittaja Maija Salmisen kanssa.

  Stellan kuvailee Siskonpetin kuvausrupeamaa leirikouluksi.
  - Meillä on tosi hauskaa kuvauksissa ja teemme työtämme suurella kunnianhimolla. Varman päälle tekemisen tuntua ei ole tullut, vaan yritämme kehitellä myös uusia jutttuja. Työryhmämme on ihmeellinen ja hirveän taitava.

  Lokerointi naisviihteen tekemisestä ärsyttää Stellania, mutta toisaalta hän pitää hyvänä sitä, että asiasta keskustellaan.
  - En usko, että miehiltä koskaan kysytään, teettekö miesviihdettä tai mikä teidän agendanne on.
  Kun naisille esitetään nämä kysymykset, taustalla on usein se, että saako nainen olla hauska vai ei, ja miksi naisia on vähemmän hauskan tekijöinä.

  "Kaikki äitini, kaikki tyttäreni" teatteriesityksen tekstin Sanna Stellan työsti yhdessä Pirjo Heikkilän ja Miitta Sorvalin kanssa Kodin Kuvalehden lukijatekstien pohjalta. Keväällä 2017 esityksessä meni 60 000 katsojan raja rikki, mikä on iso määrä näinä päivinä, kun yhtenäiskulttuurin aika on mennyt.

 • Mikä tapahtuma saa joka vuosi liikkelle pitkälti yli 100 000, joskus jopa yli 200 000 suomalaista?
  Ei, kyse ei ole ilmaisista ämpäreistä, eikä erikoistarjouksessa olevasta juhlamokasta, vaan kyse on Asuntomessuista.

  Asuntomessut on yksi Suomen suurimmista tapahtumista, jota on järjestetty jo vuodesta 1970. Tänä vuonna messut kansoittavat Mikkelin heinäkuun 14. päivä alkaen.

  Mihin Asuntomessujen tenho perustuu? Onko kyse tirkistelyn halusta, uteliaisuudesta vai puhtaasti kateudesta?
  Sanna Pirkkalainen tutkaili Asuntomessujen sielunelämää yhdessä Osuuskunta Suomen Asuntomessujen tj. Harri Tuomaalan sekä kehitys- ja tutkimuspäällikkö Kari Tervosen kanssa.

 • Juhlien järjestäminen jos mikä on korkeamman asteen matematiikkaa. Odotuksia juhlista on yhtä monta kuin osallstujaakin ja silti juhlan pitäisi olla sankarinsa näköinen. Entä jos tunnelma laskee kesken kaiken kuin lehmän häntä? Miten kurssin saa korjattua?
  Kokeneet juhlien järjestäjät Annakaisa Kelokorpi (Bom Oy) ja Tea Lindberg (Juhlat.fi) antavat ohjeita onnistuneiden juhlien järjestämiseen. Juontajana Paula Jokimies.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä