Radio Suomen Iltaohjelma

Empatia on vaikeasti automatisoitavissa

 • 54 min
 • toistaiseksi

Kovilla arvoilla ei enää pärjää työelämässä, uskoo empatiaa tutkiva aivotutkija Katri Saarikivi.

Saarikiven mielestä empatia on taitona tärkeämpi nyt kuin aikaisemmin. Tämä siksi, että tekoälyn tullessa työelämään, ihmisten kannattaa keskittyä niihin juttuihin, joissa ihmisaivot peittoaa koneen. Empatia on taito, mikä on vaikeasti automatisoitavissa.

Katri Saarikivi tiivistää, että empatia on ajattelun taito muiden joukossa. Se on
kokoelma kykyjä, joiden avulla ymmärretään toisten ihmisten ajatuksia, toisten ihmisten tunteita ja tehdään myötätuntoisia tekoja. Saarikivi korostaa, että empatia on kaiken yhteistyön perusta.

Pehmeiden arvojen esiinmarssia työelämässä puoltaa se, että sillä saavutetaan hyvää yhteistyötä ja sujuvaa ongelmanratkaisua. Ne yritykset pärjäävät, joita ei johdeta autoritäärisesti ja joissa työntekijät viihtyvät, sanoo Saarikivi. Esimerkiksi tiimien turha kilpailuttaminen tuottaa huonomman tuloksen kuin yhteistyö.
Toimittajana Paula Jokimies.

Lähetykset

 • ti 14.3.2017 19.05 • Yle Radio Suomi Kemi

Jaksot

 • Helsingissä on reilut kymmenen vuotta toiminut Disco K-50. Siis disko, jonka alaikäraja on nimen mukaisesti 50 vuotta. K-50 on vuosi vuodelta kasvanut ja nyt tapahtuma kerää kuukausittain jo tuhatkunta tanssijaa. Laajenevan asiakaskunnan takia diskolle on jouduttu etsimään aina suurempi ja suurempi tila, nyt sitä järjestetään Vanhalla Ylioppilastalolla.

  Diskon sydän ja primus motor on diskomamma Lilu Nissinen-Turja. Lilusta ja diskosta on tullut positiivisen elämänasenteen ja Suomikuvan edistäjä, iltarientojen erikoisuus on nimittäin saanut julkisuutta mm. Kaukoidässä. Lilun lisäksi alusta asti Disco K -50:ssä on ollut mukana DJ Håkki ja valomies Light Jockey Mosse.

  Mutta mikä kerää yli viiskymppisiä yhteen? Diskon huumaa testaamassa Paula Jokimies ja Päivi Nieminen.

 • Laura Voutilainen valmistautuu kiireiseen keikkakesään uusin biisein. Tuore albumi julkaistaan kesäkuussa. Uudella levyllä soi aiempaa kepeämpi ja iloisempi musiikki. Nostetta uralle antaa myös televisiossa parhaillaan pyörivä Vain elämää tv-sarja.

 • Kun on syvästi aikuinen, ajatus keväästä saattaa herkistää. (Eikä nyt siis puhuta allergioista). Miksi?

  Suomalainen opettaja, kirjailija, kolumnisti ja juontaja Arno Kotro pohtii elämän aata ja öötä. Ja vähän muutakin siinä välissä. Onko opekin jo ihan käsi poskella tähyämässä kohti loputonta kesää?

  Arno Kotro kertoo myös käsityksensä märisemisestä.

  Toimittajana Olga Ketonen.

 • Juontajana Olga Ketonen. Puhe selkärangalle. Meteorologi Kerttu Kotakorpi vierailee studiossa kertomassa loppuviikon säästä.

 • Miten mainostaja sen tekee: saa meidät haluamaan jotain, jota emme tiedä haluavamme, luo meille tarpeita, muokkaa kuvaamme maailmasta? Vieraina mainostoimistopomot Eka Ruola (Hasan & Partners) ja Dave Gamrasni (Taivas). Juontajana Paula Jokimies.

 • Mikko Leppilampi on monen toimen mies. Hän on näyttelijä, juontaja ja mukana myös paritanssia edistävissä hankkeissa sekä ravintolatoiminnassakin. Leppilammen uusin hanke on viihde- ja media-alan keskus Aviapolis Studios, jonka puuhamiehenä hän toimii.

  Mikko Leppilampi kertoo, että iän ja kypsymisen myötä hän on päässyt eroon liiallisesta kontrollista ja varovaisuudesta.
  - Olen tullut rohkeammaksi omien ajatusteni esittämisessä. En ota itseäni liian vakavasti tai mieti​,​ että kaikkia kiinnostaisi hirveästi minun tekemiseni. Menen ja sanon rehellisesti ja yritän olla inhimillinen.

  Leppilampi kertoo​ usein​ törmäävänsä itseensä kohdistuviin ennakkoasenteisiin, kun tutustuu uusiin ihmisiin.
  - Useasti olen kuullut lauseen: pidin sua ihan mulkkuna, mutta sähän oletkin ihan ok.

  Mikko Leppilampi oli Radio Suomen Iltaohjelman vieraana 15.5.2017. Toimittajana Maija Salminen.

 • Mårten Boström kertoo olevansa juoksua rakastava seikkailija. Hän on kotoisin Kirkkonummelta, mutta muutti jokunen vuosi sitten Ruotsiin suunnistusammattilaiseksi. Boström on sprintin maailmanmestari vuodelta 2013. Ja kuulemma, kun on kerran ollut maailman paras lajissaan, on vähempään hankala tyytyä. Niinpä alkaneella kaudella tavoitteet on asetettu korkeimmalle korokkeelle.

  Ammattiurheilijan arkeen tasapainoa Boström hakee opiskelusta. Hän on geoinformatiikan maisteri ja valmistelee parasta aikaa väitöskirjaansa. Millaista ammattisuunnistajan arki on ja mitä ihmettä tekee geoinformatiikan tuleva tohtori?

  Toimittajana on Sanna Jussila.

 • Pitääkö aikuisten puhevikoja korjailla vai onko kyse vain persoonallisuuden mausteesta, joka tekee meistä kiehtovan erilaisia? Vieraina puheterapeutti Paula Pirilä ja toimittaja Tero Karhu. Juontajana Paula Jokimies.

 • Anne Mattilalla on kaksi identiteettiä, toinen on laulajan ja toinen on kuvataiteilijan. Taiteilijan ura oli nuorena jopa ykkösvaihtoehto, mutta laulaminen vei lopulta pitemmän, tai ainakin kuuluvamman korren. Juontajana Maija Salminen.

 • Vesille vie venhosen mieli ja niin vie myös venhosen ohjaajan. Lahden Venekerhon kommodori Timo Poikolainen on iltaohjelman vieraana torstaina ja silloin kuulemme, kuinka veneilijät valmistautuvat alkavaan kauteen. Juontajana Sanna Pirkkalainen.

 • Syke rauhoittuu, stressihormonitaso laskee, mieliala kohoaa.
  Kaikki tämä tulee ikään kuin sivutuotteena, kun astut metsään.
  Metsän terveysvaikutuksista on kosolti tietoa, mutta miten metsä toimii mielen hoitajana? Ja riittääkö se, että vain kävelee metsään?
  Paula Jokimies istahtaa mättäälle luontointerventioita tekevän ekopsykologi Kirsi Salosen kanssa.

 • Vieraina muovikassimuseon Perniöön perustanut Timo Lapila ja salattuja museoita kolunnut tv-toimittaja Minna Joenniemi. Juontajana Sanna Pirkkalainen

  Salatut museot -sarja Yle Teemalla keskiviikoisin 26.4. alkaen ja Yle Areenassa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä