Politiikkaradio

ma 27.2.2017

 • 2 h 36 min
 • toistaiseksi

Työpaikat takaisin, globalismista patriotismiin, monikeskisestä kahdenkeskiseen - aikamme suuri kysymys on, mihin suuntaan globalisaatio etenee? Toimittaja Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen, taloushistorian professori Sakari Heikkinen Helsingin yliopistosta ja Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiainen. Keskustelu on lyhennelmä ja uusinta helmikuun puolivälistä.

Lähetykset

 • ma 27.2.2017 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Hallituksen puoliväliriihessä tehtiin jälleen rahapäätöksiä. Silti julkisuudessa puhuttiin lähinnä muista rahoista, kuten kohua nostattaneesta Suomi 100 -juhlarahasta. Miksi budjettipäätöksien seuraaminen on niin huomattavan vaikeaa jopa suurimille mediataloille? Miksi poliitikkojen rahapuheesta on lähes mahdoton pysyä kärryillä?

  Entä miksi nykyeduskunta puhuu työttömien kannustinloukuista enemmän kuin koskaan?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Hallituksen puoliväliriihen tuloksia saatiin tiistai-iltana. Kuinka meni? Työttömyys on sulanut, mutta ei lähimainkaan niin paljon kuin mitä hallitusohjelmassa tavoitellaan. Mitä pitäisi tehdä? Politiikkaradion Wappuriihen jatkoilla otetaan debatti paikallisesta sopimisesta. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat pääekonomistit Mika Kuismanen Suomen Yrittäjistä, Ralf Sund STTK:sta ja Ilkka Kaukoranta SAK:sta.

 • Suojelupoliisi ja Puolustusvoimat ovat saamassa oikeuden urkkia, tarkkailla, kuunnella ja katsella kansalaisia, vaikka mitään rikosta tai epäilyä rikoksesta ei olisikaan ilmassa. Riittää että on olemassa epäilys tai uhka vakavasta vaarasta kansalliselle turvallisuudelle. Minkälainen valtiollinen urkintaviranomainen Suomeen ollaan luomassa? Ovatko tiedusteluorganisaatiot avoimen yhteiskunnan ensivihollisia, vai sen viimeinen lukko?

  Vieraina ovat tiedustelulakeja pohtineiden työryhmien puheenjohtajat, ylijohtaja Kauko Aaltomaa sisäministeriöstä, lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström puolustusministeriöstä sekä lainsäädäntöjohtaja Tuula Majuri oikeusministeriöstä.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Brittipääministeri Theresa Mayn ilmoitus parlamenttivaaleista näyttää lyöneen ällikällä sekä britit, että skotit, että Euroopan unionin. Ilmoituksen johdosta Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker matkustaa Lontooseen keskustelemaan Britannian EU-erosta, sekä saamaan selkoa eroa koskeviin neuvotteluihin. Tapaamiseen osallistuu myös erokomissaari Michel Barnier, joka on päävastuussa Euroopan Unionin brexit-neuvotteluista.

  Sekoittiko Theresa Mayn ilmoitus parlamenttivaaleista brexit-pakan lopullisesti? Onko "mahdoton", eli brexitin peruminen nyt sittenkin mahdollista?

  Vieraina ovat Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma sekä tutkijatohtori Timo Miettinen.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Hallituskolmikko esikuntineen istuu pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa puimassa puoliväliriihtä. Kaksipäiväisten neuvottelujen saldo on toistaiseksi niukka, vaikka isot kysymykset odottavat ratkaisua: työllisyyttä pitäisi nostaa, kannustinloukkuja purkaa ja kohtaanto-ongelmia ratkoa, jotta hallituksen omat tavoitteet eivät karkaisi lopullisesti.

  Löytääkö hallitus jostain "suuren kurpitsan", joka kuin taikaiskusta korjaisi nämä politiikan ikuisuusongelmat?

  Vieraina ovat kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle nousivat odotetusti Emmanuel Macron ja Marine Le Pen. Macron on kärjessä.

  Millaisia poliitikkoja he ovat? Kuinka jakautunut Ranskan poliittinen maaperä on? Millainen EU-rooli Ranskalla tulee olemaan, jos ennakkosuosikki Macron valitaan Ranskan presidentiksi? Kuinka käy toisella kierroksella?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat väitöskirjatutkija Laura Parkkinen Turun yliopistosta ja professori Niilo Kauppi Strasbourgin yliopistosta. Puhelimessa on ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista.

 • Pariisin sydämessä tapahtui eilen terrori-isku. Kuinka isku vaikuttaa vaaliaselmiin?

  Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros on sunnuntaina. Asetelma on erittäin mielenkiintoinen ja tasainen. Kärjessä ovat Macron ja Le Pen. Gallupien mukaan Marine Le Pen nousee vaalien toiselle kierrokselle, joka käydään runsaan kahden viikon päästä. Kuka on vastassa? Entä voiko Le Penistä tulla Ranskan presidentti? Mitä Ranskan vaaliaselma kertoo yhtäältä ranskalaisesta politiikasta ja äänestäjistä ja toisaalta kuinka vaaliasetelma heijastuu Euroopan Unioniin?

  Politiikkaradion jatkoilla jatketaan muun muassa Ranskan presidentivaalien historiapointeilla. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat väitöskirjatutkija Laura Parkkinen Turun yliopistosta, EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen Yleltä ja professori Niilo Kauppi Strasbourgin yliopistosta. Puhelimessa on professori Louis Clerc Turun yliopistosta.

 • Britannian pääministeri Theresa May yllätti ja järjestytti ennenaikaiset parlamenttivaalit. Vaalipäivä on 8. kesäkuuta. Ranskassa on puolestaan sunnuntaina luvassa presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Turkissa presidentti Erdogan vahvisti merkittävästi valtaa viime sunnuntain kansanäänestyksessä. Tässä Politiikkaradion Euroopparadion tämänkertainen kattaus. Studiossa ovat Sakari Sirkkasen vieraina europarlamentaarikot Petri Sarvamaa (kok.) ja Nils Torvalds (r.).

 • Politiikkaradion Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

  Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tuoreessa ennusteessa povataan ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen maailmantalouden lyhyenkin aikavälin nousua. Euroalueella on talous kasvanut 15 vuosineljännestä.

  Myös Suomen taloudesta kuultiin kiirastorstaina hyviä uutisia. Miltä näyttää iso kuva? Miltä näyttää Suomen kuva?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat pääekonomisti Heidi Schauman Aktia-pankista, Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja päästrategi Lippo Suominen Nordeasta. Puhelimessa ovat Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius sekä Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin.

 • Tiedustelulain suuntaviivat julkistettiin tänään. Miksi Suomeen tarvitaan tiedustelulait siviilitiedusteluun ja sotilastiedusteluun? Miksi ne tarvitaan juuri nyt? Miksi tiedustelulakeja ei ole ollut olemassa aiemmin, vaikka Suomi, Puolustusvoimat ja Supo kävivät kylmää sotaakin vuosikymmeniä?

  Ollaanko Suojelupoliisista tekemässä tiedustelupalvelua, joka lähettää agentteja eri puolille maailmaa? Syntyykö Puolustusvoimiin vastaava tiedustelunyrkki?

  Pääsevätkö viranomaiset nyt lukemaan ihmisten sähköposteja ja perinteistä etanapostia vapaasti ja ilman että kansalainen siitä mitään tietäisi? Miten taataan riittävän vahva ja riippumaton laillisuusvalvonta, jotta perusoikeuksia ei poljeta?

  Vieraina ovat tiedustelulainsäädännön uudistamista seuraavan parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) ja varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Toukokuussa 2016 hallitus antoi historian ensimmäisen sisäisen turvallisuuden selonteon. Selonteon tavoitteena on tehdä Suomesta maailman turvallisin maa. Eduskunta on vuoden käsitellyt selontekoa, mutta samaan aikaan terrorismi on hivuttautunut yhä lähemmäksi. Viimeisimmät terrori-iskut tapahtuivat Suomen naapurimaissa: rekkaisku Tukholmassa ja metroisku Pietarissa.

  Onko eduskunta hyväksymässä uhkakuviltaan vanhentunutta selontekoa? Kuinka kansainväliseen terrorismiin liittyvien uhkakuvien muutos on huomioitu sisäisen turvallisuuden selonteossa?

  Vieraina ovat eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) ja valiokunnan jäsen Anders Adlercreuz (r.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Viisi pointtia, joissa Yhdysvaltojen presidentti Donald J. Trump niin sanotusti käänsi takkiaan viimeisen 24 tunnin aikana; Trump antoi haastattelun Wall Street Journal -lehdelle ja antoi tukensa paitsi Natolle, pyörsi myös sanansa muun muassa Kiinan valuuttamanipulaatiosyytöksistä. Mitä Trumpin takinkäännöksistä seuraa? Syyria ja Pohjois-Korea ovat maailmanpolitiikan fokuksen keskiössä. Kuinka tilanteita voidaan analysoida? Sakari Sirkkanen studiovieraina ovat tutkijat Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista sekä Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä