Nosto

Jännityskirjallisuuden imu

 • 57 min
 • toistaiseksi

Miksi dekkari kiehtoo yhä uusia kirjoittajia? Vieraina näyttelijä, käsikirjoittaja ja dekkarikirjailija Matti Laine sekä paremmin jääkiekkotoimittajana tunnettu jännityskirjailija Tuomas Nyholm.

Nosto selvittää tämän päivän ja huomisen ilmiöt ma-pe klo 11-12. Popparit, papit, gaalat, reivit ja ravit tutkitaan innostuneesti ja ihmetellen. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

Lähetykset

 • ti 7.3.2017 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Gugi Kokljuschkin on kuin vierivä kivi, joka ei sammaloidu. Jäätyään levy-yhtiöstä eläkkeelle hän ei jäänyt eläkkeelle musiikista. Nyt, lähes 70-vuotiaana hän jatkaa soolouraansa julkaisemalla Riku Mattilan tuottaman toisen soololevynsä Mies joka kotiin sut vie.

  Tänään avautuu myös Linnanmäki ja Tiina kävi testaamassa Lintsin uuden laitteen, Magian.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Mistä löytyy itseluottamusta? Miten kehitetään mentaaliälyä? Nostossa kysymyksiin olivat vastaamassa Itseluottamus - kestomenestys mielessä -kirjan kirjoittaneet veljekset Niko ja Makke Leppänen.

  Veljesten kiinnostus itseluottamukseen ja sen kehittämissen sai alkunsa kun Niko sairastui vuonna 2006 yllättäen hengenvaarallisesti ja menetti tämän seurauksena kävelykykynsä.

  Tärkein asia mitä veljekset haluavat ihmisten ymmärtävän itseluottamuksesta on se, että jokaisessa meissä on potentiaalia itseluottamukselle.

  - Itseluottamus on perustila, joka on koodattu ihmisjärjestelmään. Kun ryhdymme ulkoistamaan itseluottamusta muihin tekijöihin väistämättömänä sivutuotteena on stressi. Itseluottamuksen ulkoistaminen asettaa ehtoja ja rajoituksia itseluottamuksen kokemukselle, toteavat veljekset.

  - Täytyy myös muistaa, että ei ole olemassa mitään luonnonlakia, että epäonnistuminen tekisi kolauksen itseluottamukselle.

  Lähetyksessä kerromme myös Museoviraston sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeesta, jossa he etsivät elävää kansallista perinnettä, jolla olisi mahdollisuus nousta maailmanmaineeseen YK:n alaisen Unesco-järjestön kulttuuriperinnön suojelukohteena.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Nostossa tehtiin radiomatka Venäjälle. Miltä itänaapurissamme tuoksuu? Miltä elämä siellä maistuu?

  Ville Haapasalo on Venäjän tunnetuin suomalainen. Hänellä riittää monenlaisia tarinoita itärajamme takaa.

  - Tällä hetkellä Venäjällä pitää valita puoli, ja tästä syystä olen välttänyt antamasta lausuntoja mediassa. Julkinen henkilöni, joka on keksitty satuolento, on neutraali joka ei ota asioihin kantaa. Kerran jouduin kuitenkin kiusalliseen tilanteeseen jossa minua pyydettiin kommentoimaan Ukrainan ja Venäjän suhteita. Koulittuna kettuna sain sanottua asian niin, että molempien maiden lehdistössä tulkittiin minun olevan heidän puolellaan, naurahtaa Ville.

  Venäjällä ollaan hyvin kiinnostuneita Haapasalom tekemisistä. Hänen puhelinta kuunnellaan ja viereisestä ravintolapöydästä vakoillaan.

  - Kyllä Venäjällä ollaan kiinnostuneita mitä mä teen, koska ohjelmieni kautta luon kuvaa Venäjästä Eurooppaan. Saan silti kuitenkin tehdä aika vapaasti hommiani.

  Villen 30 päivässä -matkailuohjelmat saavat kovasti odotettua jatkoa, nyt Hapaasalo suunnistaa uudella kaudella mystiseen Altai-vuoristoon. Ohjelmasarja nähdään Yle Teemalla ja Areenassa.

  Noston aluksi puhelimessa on myös suomalaisvenäläinen näyttelijä Alina Tomnikov, jonka ura on melkoisessa nousukiidossa Venäjällä.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Nostossa hypättiin dekille ja pistettiin rullaten. Vieraana skedeammattilainen, skeittauksen kaksinkertainen Suomen mestari Niko Ojanen. Hän on juuri julkaissut skeittausoppaan aloittelijoille.

  Lisäksi Tiina Lundberg käy kokeilemassa skeittausta yhdessä Kasperi Kropsun kanssa. Hän on mahdollisesti yksi niistä skeittajista, joka tullaan näkemään Suomen paidassa Tokion olympialaisissa 2020.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Elokuvateatterit muuttuvat. On entistä enemmän isoja viihdekeskuksia, joissa voi syödä, pelata ja käydä leffassa. Toisaalta on pieniä elokuvateattereita, jotka porskuttavat erikoisuuksilla ja nostalgialla. Studiovieraana on tutkija Outi Hupaniittu. Tiina Lundberg vierailee Espoon Iso Omenan Finnkinossa, joka on Pohjois-Euroopan ensimmäinen täyslaser elokuvateatterikeskus. Sieltä löytyy myös Suomen toinen, ylellinen Scape-sali.

  Soitamme myös ohjaaja Juhana von Baghille, joka kertoo "Nokia - Suomen suurin tarina" -kuunnelmasajrasta. Millaiselta se mahtaisi kuullostaa pimeässä leffateatterissa?

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Anna Rukko sairastui syöpään 11-vuotiaana. Nyt parikymppisenä Anna on halunnut omalla panoksellaan auttaa muita ja keräsi itse tekemillään koruilla Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeelle 63 000 euroa. Kun on itse kokenut sairastamisen, tietää mistä puhuu ja mikä auttaa.

  - Sairastamisrauha on vain kaunis sana yksin jättämiselle. Ei tarvitse osata sanoa mitään, tärkeää on olla läsnä, neuvoo Anna.

  Noston Alina piipahti myös suositun lettibloggaaja Jenni Petäsen luona. Hänen kaikki kolme tytärtään ovat lahjoittaneet hiuksia Little Princess Trustiin. Se on brittiläinen hyväntekväisyysjärjestö, joka vastaanottaa hiuslahjoituksia ja teettää niistä peruukkeja syöpää sairastaville lapsille.

  Perjantaina vietetään myös "Anna lapsesi pukea sinut töihin päivää". Päivän isä, Lauri Salovaara kertoo, mikä jo viidettä kertaa järjestettävän tempauksen idea oikein on.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Kontula Electronic on virkeä kaupunginosafestari. Tero Vuorinen kertoo, mitä on luvassa ja miksi tunnelma on Helsingin itäisessä lähiössä sähköinen? Mitkä ovat hänen tärppinsä laajasta kokeellisen musan tarjonnasta?

  Entä, miten pärjää suomalainen musiikki Saksassa? Maailman kolmanneksi suurin musiikkimarkkina on meille hyvää vientialuetta. Music Finlandin toiminnanjohtaja Tuomo Tähtinen on vieraanamme ja lisäksi poptähti Alma kertoo Saksan kokemuksistaan.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Noston vieraana oli Ruotsissa asuva, palkittu kirjailija Tiina Laitila Kälvemark.

  -Mua ei kiinnosta kauheasti ihmisten kansallisuus, koska ihmiset ovat kaikkialla aika samanlaisia, sanoo myös Pariisissa ja Amsterdamissa asunut Laitila Kälvemark.

  Kirjailijan tuore ja kolmas kirja "Seitsemäs kevät" käsittelee ahneutta, rakkautta ja unelmien hintaa. Romaanissa pureudutaan muun muassa Intian kohdunvuokrausbisnekseen.

  Lisäksi selvitämme mitkä kirjat tällä hetkellä ovat kirjastojen lainaustilastojen kärjesssä. Dekkarit, kaunokirjallisuus ja omaelämäkerrat kiinnostavat, kertoi Kallion kirjastonjohtaja Laura Norris Tiina Lundbergille.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Nostossa perehdyttiin aikuisbalettiin. Studiovieraina Suomen Voimisteluseuran puheenjohtaja Kati Viik & balettiohjaaja Maria Prokhorova.

  Noston aluksi puhuttiin meneillään olevasta allergiaviikosta. Tänä keväänä viikon teema painottuu tekstiilikemikaaleihin. Tekstiiliteollisuudessa käytetään noin 3500 ainetta, joista jopa 10 prosenttia on mahdollisesti terveydelle haitallisia. Allergia- ja Astmaliitto kehottaakin pesemään tekstiilit, niin vaatteet kuin myös petivaatteet ennen käyttöönottoa. Nostossa tekstiilikemikaalien saloihin opastaa Allergia- ja Astmaliiton viestintäpalvelujohtaja Niki Alanko.

  Nosto selvittää tämän päivän ja huomisen ilmiöt ma-pe klo 11-12. Popparit, papit, gaalat, reivit ja ravit tutkitaan innostuneesti ja ihmetellen. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Rautaa ja kaunottaria. Rakas lapsi voi olla näitä molempia, varsinkin jos se on tarkkaan vaalittu ja hoidettu jenkkirauta. Upeita jenkkiautoja on näytillä Helsingin Messukeskuksessa, kun American Car Show järjestetään jo 40. kertaa.

  - American Car Show -autonäyttelyyn voi tulla vaikkei autoista tietäisi mitään. Se on kuin taidemuseossa vierailisi - teokset vain seisovat neljän pyörän päällä, toteaa American Car Show'n mediaisäntä Lasse Norres.

  Noston studiovieraana on autotuunaaja, Verhoomo Priman verhoilija Lasse “Slick” Vänttinen. Hän tutustuttaa jenkkirautojen kunnostuksen saloihin.

  - Jenkkiraudat on tehty naisten jahtaajiksi, mutta halpoja ne eivät ole, naurahtaa Slick.

  Lisäksi Tiina Lundberg vierailee 50-luvun henkeen sisustetussa kampaamossa. Millaista käherrystä ja piippausta siellä saa?

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Minne suomalainen haluaa nyt matkustaa? Onko kotimaan matkailu nyt in? Pitääkö olla aitoja elämyksiä vai luksusta? Matkailulehti Mondon päätoimittaja Kati Kelola on vieraana.

  - Muun muassa yksin matkustaminen on selkeästi nousussa. Myös naiset matkustavat entistä enemmän yksin.

  Mutta kuinka turvallista matkustaminen nykymaailmassa on?

  - Ihmiset ovat piinallisen tietoisia siitä, että tilanteet eri maissa voivat muuttua nopeasti ja on monenlaisia riskejä. Suomi tosin on hyötynyt tästä, esimerkiksi kongresseja on siirretty tänne, koska täällä on rauhallista, kertoo Kelola.

  Entä, minne päin maailmaa kannattaa mennä syömään hyvää ruokaa?

  - Kööpenhamina, New York ja San Francisco ovat ruokatrendien kärjessä, mutta kyllä esimerkiksi Lapistakin saa hyvää ruokaa.

  Lisäksi selvitämme tarinat Kalevala korujen takaa. Asiakasmarkkinointipäällikkö Mari Kotka kertoo 80 vuotta täyttäneistä suomalaista suomalaisimmista koruista.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Suomalaislapset oppivat edelleen lukemaan Aku Ankasta, mutta miten muuten sarjakuvalla menee digitalisoituvassa maailmassa? Vieraana Suomen Sarjakuvaseurasta Hannele Richert ja Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä. Kääk! Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

Klipit

 • Apollo live clubilla saa ensi-iltansa näytelmä, joka ruotii työympäristöjen hyvinvointia. Miten juontaja ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo päätyi teatterin näyttämölle? Kuva: Kissconsulting Oy

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä