Radio Suomen Iltaohjelma

Laadukas varhaiskasvatus on myös tasa-arvokysymys

 • 24 min
 • toistaiseksi

Missä on lapsen paras hoitopaikka - päiväkodissa vai kotona? Tätä kysymystä moni vanhempi miettii, kun paluu työelämään tulee ajankohtaiseksi.
Viime viikkoina väittely asiasta on ryöpsähdellyt ja tiukkoja kantoja on esitetty puolin ja toisin.
Lapsista, vanhemmuudesta, varhaiskasvatuksesta ja päivähoidosta puhuttiin tiistaina Radio Suomen Iltaohjelmassa. Sanna Jussilan vieraana oli kehitysneuropsykologian dosentti, varhaiskasvatuksen tutkija Nina Sajaniemi Helsingin yliopistosta.

Lähetykset

 • ti 21.3.2017 19.05 • Yle Radio Suomi Hämeenlinna

Jaksot

 • Vieraina muovikassimuseon Perniöön perustanut Timo Lapila ja salattuja museoita kolunnut tv-toimittaja Minna Joenniemi. Juontajana Sanna Pirkkalainen

  Salatut museot -sarja Yle Teemalla keskiviikoisin 26.4. alkaen ja Yle Areenassa.

 • Nyt korvat hörölleen, nuorisolla on asiaa! Aikuiset ovat tällä kertaa kuunteluoppilaina.
  Tee sitä, mistä pidät, sitä millä on itsellesi merkitystä. Ja ponnistele sen eteen! Näin kannustavat Radio Suomen uutisluokkalaiset. Lähetyksessä vieraina Sanna Haapakangas, Merika Mattila ja Sampo Uusitalo Porkkalan lukiosta Kirkkonummelta. Juontajana Paula Jokimies.

 • Euroviisukuume nousee!
  Suomen edustaja Norma John kävi Olga Ketosen matkaanlähtötarkastuksessa ennen Kiovan matkaa. Leena Tirronen ja Lasse Piirainen kertovat, miten yhdessä päädyttiin Norma John nimeen.
  Keskusteltiin myös Euroviisu-kuhinaan valmistautumisesta ja miten pää pysyy kasassa tässä mediahässäkässä.

 • Maantien kutsua on vaikea vastustaa. Siksi vaunut ja autot on taas kaivettu talleista ja pressujen alta, karavaanari on valmiina kesään. Mutta onko karavaanari teiden tukko vai kaikkien kaveri? Vai kenties jotain ihan muuta?
  Tuoja Semeri matkaa asuntovaunulla perheensä ja koiriensa kanssa. Pilke silmäkulmassa hän kertoo, että viisihenkinen perhe mahtuu vaunuun välillä hyvin ja välillä huonosti.
  Toimittajana Sanna Pirkkalainen.

 • Miten tavoittaa heidät, jotka jäävät koulutuksen ja työn ulkopuolelle?
  Vieraina ovat etsivän nuorisotyön ohjaaja Aapo Kotkavuori Helsingin Vamoksesta ja järjestöltä apua saanut Ville. Villen mielestä on välttämätöntä, että itse suostuu ottamaan apua vastaan. Toimittajana Paula Jokimies.

 • Juontajana Sanna Pirkkalainen.

 • Elämme hajujen kakofoniassa. Usein sanotaan, että nykyihminen ei kestäisi muutaman sadan vuoden takaista hajumaailmaa, mutta aika kovalle koetukselle nenämme nykypäivänäkin joutuu. Paula Jokimiehen vieraana oli Mari Sandell aistinvaraisen havaitsemisen apulaisprofessori Turun yliopistosta. Sandell tutkii työryhmänsä kanssa hajujen merkitystä ihmisten käyttäytymiseen ja hyvinvointiin. Radio Suomen Iltaohjelmassa pohdttiin mm. kuinka paljon hajut ohjaavat meitä ja miten hyvin tiedostamme sen.

 • Erika Vikman ei ole ihan perinteiseen muottiin istuva tangokuningatar. Hän kuvailee itseään laulajana pop-tango -tyypiksi, jolle jazz-musiikkikaan ei ole vierasta. Petri Rinteen haastattelussa Erika pohtii myös mm. monien laulukilpailujen merkitystä uralleen ja miksi lähti mukaan Iholla tosi-tv -sarjaan.

 • Koiran kroppa muodostuu samoista perusrakenteista kuin meidän ihmistenkin runko. On luita, lihaksia, niveliä, hermoratoja ja pehmytkudosta. Sanna Pirkkalainen oli koirakylpylässä paikalla, kun 8-vuotias novascotiannoutaja Helmi ja sileäkarvainen noutaja Saga kävivät uimassa ja suihkussa.
  Koirakylpylän toiminnasta kertoi yrittäjä Jenni Koskela.

 • Radio Suomen Iltaohjelma oli ikuisuuskysymyksen äärellä kun pohdittiin miehen ja naisen välistä ystävyyttä. Mitään lopullista totuutta ei yritettykään löytää, sitä edes tuskin on.
  Ratkaisuvalmentaja Heikki Harju ja Paula Jokimies pohtivat mm. voivatko mies ja nainen olla ystäviä ilman seksuaalista viritystä ja voiko nainen koskaan olla miesporukassa pelkästään hyvä jätkä.

 • Pitkän linjan muusikko Kyösti Mäkimattila on pohtinut, miksi iskelmämusiikki ei kuulu, eikä näy tanssilavojen ulkopuolella. Pitkien keikkareissujen aikana on ollut mahdollisuus myös lyyrisiin pohdintoihin - runoja on ilmestynyt kolmen kirjan verran.

  Kyösti Mäkimattila on huolestunut iskelmämusiikin näkymättömyydestä ja kuulumattomuudesta valtamediassa. Kun hän aloitti uransa tanssimusiikin parissa 15 vuotta sitten, oli vielä monta radio- ja tv -ohjelmaa sekä -kanavaa, jotka soittivat iskelmä- ja tanssimusiikkia.

  Kun pohditaan syvällisemmin iskelmän ja rock- tai pop -kappaleiden sisältöjä, Mäkimattila ei mielestään jää alisteiseen asemaan. Hän ei näe mitenkään vähempiarvoisena tai huonompana esittämänsä iskelmämusiikin melodian käsittelyä, tekstuuria, sovitusta tai tuotantoakaan.

  Mäkimattila on tuohtunut yhden käden sormilla laskettaville radioiden soittolistojen päättäjille, joille iskelmämusiikki ei ole osa kulttuuriperintöä, jota voisi myös vaalia.

  Iskelmämusiikki ei palvele kaupallista, äärimmilleen viritettyä kertakäyttöistä trendikoneistoa, uskoo Mäkimattila. Iskelmä koetaan tunteita herättävänä ja teksteiltään rikkaana, kenties kiusallisena. Se voi herätellä pintaan vaikeasti käsiteltäviä ajatuksia, siksi iskelmä on myös helppo syrjäyttää valtavirrasta.

  Yhteiskunnan hyvinvointi ja arvovalinnat heijastuvat myös musiikkiin, uskoo Mäkimattila. Iskelmä tulee kokemaan vielä uudelleen heräämisen.
  - Kaulasuonet pullollaan huutamisesta ja hyppimisestä tulemme saamaan tarpeeksemme. Rauhallisesta, nätistä laulamisesta, kauniista tarinoista ja melodioista tulee taas kuuntelemisen arvoisia.

  Radio Suomen Iltaohjelman toimittajana oli Maija Salminen.

 • Ihmisen muisti on kuin kerrostalo: asuntojen pohja on samanlainen, mutta jokainen sisustaa ne eri tavalla kuvaa Työterveyslaitoksen erikoistutkija Virpi Kalakoski.

  Olemme kaikki huonomuistisia, se on luonnollista, lohduttaa Kalakoski. Työmuistimme tila on kovin pieni.

  Yli 15 % työssäolevista kokee, että muisti on viime vuosina huonontunut. Syy löytyy valtavasta muistikuormasta.
  Toimittajana Paula Jokimies.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä