Nosto

Pastori Kai Sadinmaa: "Kirkko on ryssinyt tämän homman"

 • 11 min
 • toistaiseksi

Piispainkokouksen linjauksen mukaan samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen kirkossa ei ole mahdollista. Linjauksen rikkomisiin puututaan. Useat papit ovat kuitenkin ilmoittaneet olevansa valmiita vihkimään sateenkaaripareja. Laki sukupuolineutraalista avioliitosta astui voimaan tänään 1.3.

Pastori Kai Sadinmaa kuvaa tilannetta Suomen kirkon historian vaikeimmaksi kysymykseksi, joka on jo rikkonut kirkon yhtenäisyyden.

Sadinmaa vihkii heti tänään kaksi pariskuntaa. "Miten minä voisin kieltäytyä? Rakkaudestahan tässä on kysymys."

Lähetykset

 • ke 1.3.2017 11.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Voiko maakuntaruoka olla trendikästä? Millaista on moderni maakuntaruoka? Modernia maakuntaruokaa kirja ilmestyy juuri ja siellä reseptejä on tuunattu nykyaikaan. Studiossa kirjan kirjoittaja ruokastylisti Juuli Hakkarainen sekä kirjaan leipäreseptinsä antanut martta Arja Hopsu-Neuvonen. Molemmat toivovat ilon paluuta perinneeruokien tekemiseen.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Kesä ja purjehdus kuuluvat väistämättä yhteen. Saamme studiovieraaksi Naispurjehtijoiden kommodorin Pia Siukosaaren ja otamme yhteyden myös Suomenlinnan veneveistämölle.
  Oranssipääsakset täyttävät 50 vuotta, soitamme onnittelupuhelun.
  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Miltä masennus tuntuu? Miksi se on niin yleistä? Toimittaja Anni Saastamoinen on tehnyt omakohtaisista depiskokemuksistaan podcastsarjan. Depressiopäiväkirjat-podcast nostaa peiton masennuksen yltä ja kertoo, miltä se tuntuu ja mitä se todella on. Asiantuntijavieraana on psykologi Paul Lindroos.

  Lisäksi Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi kertoo, miten hyvää mieltä voi pitää yllä.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Nostossa noustiin satulaan ja puhuttiin hevosharrastuksesta. Studiovieraana oli intohimoinen hevosharrastaja, lämminverisen ruunan omistaja Mari Paavoseppä.

  - Ratsastus on jatkuvaa läsnäoloa. Jos en ole läsnä ratsastaessa hevoseni Kanuuna lähtee kyllä omille teilleen. Ratsastus antaa tilaa syventyä kahden olennon keskustelulle. Se on hyvää vastapainoa arjen hektisyydelle, toteaa Mari.

  Suvi kävi myös talleilla kokeilemassa heppatytön elämää. Lisäksi lähetyksessä otetaan puhelu Hevoset Kaivarissa -tapahtuman järjestäjille.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Kotimainen tv-draama pyrkii maailmalle. "Meillä on jotain, mitä kellään muulla ei ole: tää on maailman oudoin maa."

  Koittaako suomalaisen draaman aika vihdoin myös ulkomailla? Miten täkäläisia leffoja ja sarjoja myydään maailmalle? Miten saamme synnytettyä omat Skamit, Sillat tai Vallan linnakkeet? Tarvitaanko lisää rahaa, osaamista vai rohkeutta?

  Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela on vieraana ja soitamme ohjaaja Pekka Lehtosaarelle, joka on parhaillaan Cannesissa kauppaamassa kotimaista Rendel -supersankarielokuvaa sekä verkostoitumassa ulkomaisten tekijöiden kanssa.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Myyttinen matka eläinten ja ihmisten ikiaikaiseen suhteeseen. Heikki Willamo on kuvannut eläimiä vuosikymmeniä. Hän on tutkinut myös kalliotaidetta sekä eläimiin liittyviä myyttejä ja uskomuksia. Suvi Puukangas on Willamon kanssa eläinkuvien äärellä.

 • Sam Öhman osallistuu joulukuussa alkavaan Talisker Whiskey Atlantic Challenge -kilpailuun, jossa soudetaan kolmen kuukauden aikana Kanariansaarilta Karibialle.

  - Suurin haaste on pitää mieli virkeänä, sietää yksinoloa eikä antaa pelolle valtaa.

  Öhman oli Nostossa Suvi Puukankaan vieraana.

 • Jouset kirskuvat ja lapset kiljuvat, hyppivät ja pomppivat. Trampoliinit on taas kasattu pihojen komistuksiksi tai kauhistuksiksi. Hyppiminen on hyvää liikuntaa mutta valitettavasti trampoliineilla tapahtuu paljon onnettomuuksia.

  Epäonnistuneet voltit ovat tavallinen syy lasten vakavien trampoliinilla saatujen vammojen taustalla. Ilmiötä tutkineet lääkärit ehdottavatkin, että volttien tekeminen pitäisi rajoittaa ohjattuun trampoliinivoimisteluun.

  Tiina Lundberg lähtikin Bounce-voimisteluseuran salille kysymään mitä trampoliinilla voisi tehdä - ja miten voltteja kohti voi mennä jos haluaa oppia ne turvallisesti. Trampoliininvoimistelun saloihin perehdyttävät voimisteluseura Bouncen harrastekoordinaattori Salla Salmijärvi sekä valmentaja Marleena Malkki.

  Kuva: Salla Salmijärvi

 • Kuplivaa kevättä!

  Huonoista ajoista huolimatta samppanjan kulutus on kasvanut Suomessa viime vuosien aikana. Kotiin vietävän pullon voi nykyään valita Alkon jopa 400 eri samppanjan valikoimasta.

  Samaan aikaan kuplajuoman käyttötavatkin ovat muuttuneet. Enää samppanja ei ole vain juhlien alkujuoma, vaan se kelpaa ruokajuomaksi monen ruoan kanssa.

  - Kepeytensä ansiosta samppanja ei dominoi mitään ruokaa liikaa, vaan sopii monen ruoan kanssa, samppanja-asiantuntija ja viinikirjoittaja Essi Avellan sanoo.

  Millaisia trendejä tässä 300-600 viinin sekoituksessa tänä vuonna on luvassa? Millainen maa Englanti on tulevana kuohuviinimaana? Entä mistä tunnistaa hyvän samppanjan?

  Nostossa kohotetaan lasillinen luksusta kun vieraana on samppanja-asiantuntija ja viinikirjoittaja Essi Avellan. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Miten uidaan oikein? Vieraana "Uimarin Treenikirjan" vasta julkaissut entinen huippu-uimari Matti Rajakylä. Hän kertoi, että kaikki alkaa hengityksestä. Lisäksi puhuttiin henkisyydestä. Rajakylä on viettänyt aikaansa muun muassa Äiti Amman luona Intiassa.

  Ruotsiin on järjestetty viihderisteilyjä vuosikymmeniä. Laivayhtiö Silja Line on seilannut Ruotsin ja Suomen väliä jo 60 vuotta! Tavoitimme 30 vuotta laivalla työskennelleen risteilyisännän Tukholmasta.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Suomalaiset ovat innostuneet tekemään lauluja. Yhä useampi siis harrastaa biisintekoa ja erilaisia kursseja on tarjolla ympäri Suomen. Lisäksi viime vuonna on perustettu Lauluntekijäyhdistys Kertsi ry, jossa on mukana harrastajia ja ammattilaisia. Noston vieraana oli pianisti, lauluntekijä ja yhdistyksen puheenjohtaja Tuija Rantalainen. Lisäksi soitamme Heikki Salolle, joka on koko Kertsin ry:n isä ja ideoitsija.

  Vietämme myös ensimmäistä kansanmusiikkipäivää ja kuulemme, miten hevipiireistä tuttu muusikko Timo Rautiainen löysi pelimannimusiikin?

  -Kansanmusiikki on kuin ruisleivän juuri. Se menee omaa latuaan vuosisadasta toiseen. Tietynlainen puhtaus kiinnostaa, kansanmusiikissa ei pyöri viihdemiljoonia.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Bikinikausi lähestyy. Miten pääsee kuosiin pikaisesti? Pitääkö syödä rahkaa? Huhkia kuntosalilla hiki hatussa? Vieraana on street workoutin raskaan sarjan Suomen mestari ja start-up yrittäjä Aaro Helander. Hän haastaa perinteisesti fitnessmyytit ja kertoo, miten kropan saa kuntoon.

  -Jo kahdessa kuukaudessa voi päästä rantakuntoon, sanoo mies, joka elää pätkäpaastolla eli syö vain iltaisin.

  Lisäsi kyselemme, millaisia ovat Erik Bruunin piirtämät tänään julkaistavat postimerkit ja millaisia terveisiä voi lähettää 100-vuotiaalle Suomelle maailman pisimmässä onnittelukirjeessä.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

Klipit

 • Apollo live clubilla saa ensi-iltansa näytelmä, joka ruotii työympäristöjen hyvinvointia. Miten juontaja ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo päätyi teatterin näyttämölle? Kuva: Kissconsulting Oy

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä