Radioateljee

Torakka - radiomusikaali vallasta lapsen korvin    

 • 40 min
 • ei kuunneltavissa

Radioateljeen menestynein ohjelma Torakka puhuu ja musisoi vallasta - sen luomasta mediamielikuvasta ja vallan uskottavuudesta eli pelosta.

Vuonna 1988 ensiesityksensä saanut Radioateljeen Torakka perustuu Kornei Tsukovskin (1882-1969)  samannimiseen runoon, joka on jo klassikko (1923). Runon on suomentanut Kirsi Kunnas (1972). Torakan musiikin on säveltänyt Seppo Paroni Paakkunainen ja sen esittää Radioateljee-orkesteri ja kuoro solisteinaan Riikka Paakkunainen ja Harri Saksala. Ohjelma oli valmistuessaan v. 1988 täysin uudentyyppinen dokumenttiohjelma ja siksi se voitti Prix Futuran Berliinissä 1989.

Torakka on myös lähetetty BBC:ssä suomenkielisenä(!) ja ranskankielisenä France Culturessa pari kertaa. Huhtamäki on tehnyt siitä myös englanninkielisen version työskennellessään Australian radiossa ABC:ssä tuottajana ja kouluttajana. Torakka ei ole mikään nariseva yhteiskuntadokumentti, joka yrittäisi selittää mitä valta on, vaan se ilottelee monella tasolla kertoen samalla yksinkertaisen, mutta ironisen pelastustarinan.

Monet radioyhtiöt olivat kiinnostuneita ottamaan Torakan ohjelmistoonsa, mutta poliittinen tilanne olikin muuttunut liian vaaralliseksi Torakan lähettämiselle. - Näin kävi Unkarissa ja Kiinassa. Maailma ei olekaan täynnä todellisia tarinoita vaan todellisia kuvitelmia.

Torakan on suunnitellut ja ohjannut Harri Huhtamäki, säveltänyt Seppo Paroni Paakkunainen, kertojana on Tom Wentzel ja tekninen toteutus on Pekka Lapin. Tuottaja on Harri Huhtamäki.

Uusinta vuodelta 1988.

Lähetykset

 • pe 28.4.2017 22.06 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Radioateljeen Juhannusta -ohjelma tarjoaa juhannuksena kuulijoille perinteistä kesänautintoa runojen ja musiikin kera.

  Ohjelman musiikki ei ole raskaan luokan klassista, vaan kevyen musiikin nostalgiaa, mikä läheisesti liittyy suomalaiseen juhannukseen. Ohjelmassa on myös hieman tietoa juhannustaioista, jos joku kuuntelija olisi niitä jo unohtanut.

  Ohjelman käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja tuotannosta vastaa Harri Huhtamäki, tekninen toteutus: Pekka Lappi ja kertoja: Tom Wentzel.

 • Miksi maailma näyttää ja kuulostaa nykyään niin synkältä? Muuttuvatko ongelmat yhä monimutkaisemmiksi? Miksi epävarmuus ja ennustamattomuus kasvavat? Onko historia kadonnut? Onko horisontti kadonnut? Tuhoutuuko kapitalismi? Onko maailmasta tullut ilmapallo, joka poksahtaa jatkuvassa kasvussa?
  Miksi eriarvoisuus kasvaa?
  Onko luonnollista että köyhät kävelevät kyykyssä?
  - Jos kapitalismi ja eriarvoisuus poistuvat, ilmestyykö silloin unelmoitu paratiisi? Vai onko se uskontoihin perustuva haavekuva? – Nyt voi kuunnella besserwisserin opastuksen.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Globescapemusic: HattiBhutamBand: Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio, Tapani Rinne. Kertojat: Minna Haapkylä, Antti Reini, Eero Saarinen.
  Tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 • Käsikirjoitus ja ohjaus: Matti Ripatti. Kertojat: Minna Haapkylä, Aki Raiskio ja Timo Välisaari. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

  "Maailma on tarinointia, salakirjoitusta tulkkia vailla - tulkittunakin tulkinnanvarainen." Ja tarinat puolestaan, ne luovat maailmoja, joita konkreettisen todellisuuden rajat eivät pidättele. Argentiinalainen kirjailija Jorge Luis Borges loi teoksissaan kiehtovia mahdollisia maailmoja, tavalla joka on mahdollinen vain kirjallisuudessa. Radioateljeen ohjelma Karttoja eksyneille - selittämättömiä tarinoita, on kunnianosoitus Borgesille, kokoelma lyhyitä tarinoita maailmasta, jossa tapahtuu pieniä siirtymiä arkitoden tuolle puolen. Osa tarinoista on pohjaltaan tosia, osa puhdasta mielikuvitusta. Ne ovat selittämättömiä, mutta eivät käsittämättömiä.

 • Ikkunalaudoilla pelargonit, rispaantuneet pitsisalusiinit. Harmaat hirsiseinät, ja ne kujoset. Keittiöpuutarha, lauluja ne kosket kuohuu, ja mie ja sie, myö ja työ. Ja hyö.
  Mutta kenen tämä karjala on? Missä nämä karjalat ovat? Kenen ovat nämä muistot ja kuvitelmat toisista todellisuuksista ?
  Radioateljeen Kuin olisi tullut kotiin pohtii Karjalan käsitteen ulottuvuuksia muun muassa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran evakkomuistelmien, aiempien vuosisatojen karelianististen kirjoitusten ja nykypäivän sanomalehtiotsikoiden valossa.

  Ohjelman käsikirjoitus: Tiina Seppä. Ohjaus ja äänimaisemamusiikki: Hanna Huhtamäki.
  Kertoja: Minna Haapkylä. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä