Radioateljee

Torakka - radiomusikaali vallasta lapsen korvin    

 • 40 min
 • ei kuunneltavissa

Radioateljeen menestynein ohjelma Torakka puhuu ja musisoi vallasta - sen luomasta mediamielikuvasta ja vallan uskottavuudesta eli pelosta.

Vuonna 1988 ensiesityksensä saanut Radioateljeen Torakka perustuu Kornei Tsukovskin (1882-1969)  samannimiseen runoon, joka on jo klassikko (1923). Runon on suomentanut Kirsi Kunnas (1972). Torakan musiikin on säveltänyt Seppo Paroni Paakkunainen ja sen esittää Radioateljee-orkesteri ja kuoro solisteinaan Riikka Paakkunainen ja Harri Saksala. Ohjelma oli valmistuessaan v. 1988 täysin uudentyyppinen dokumenttiohjelma ja siksi se voitti Prix Futuran Berliinissä 1989.

Torakka on myös lähetetty BBC:ssä suomenkielisenä(!) ja ranskankielisenä France Culturessa pari kertaa. Huhtamäki on tehnyt siitä myös englanninkielisen version työskennellessään Australian radiossa ABC:ssä tuottajana ja kouluttajana. Torakka ei ole mikään nariseva yhteiskuntadokumentti, joka yrittäisi selittää mitä valta on, vaan se ilottelee monella tasolla kertoen samalla yksinkertaisen, mutta ironisen pelastustarinan.

Monet radioyhtiöt olivat kiinnostuneita ottamaan Torakan ohjelmistoonsa, mutta poliittinen tilanne olikin muuttunut liian vaaralliseksi Torakan lähettämiselle. - Näin kävi Unkarissa ja Kiinassa. Maailma ei olekaan täynnä todellisia tarinoita vaan todellisia kuvitelmia.

Torakan on suunnitellut ja ohjannut Harri Huhtamäki, säveltänyt Seppo Paroni Paakkunainen, kertojana on Tom Wentzel ja tekninen toteutus on Pekka Lapin. Tuottaja on Harri Huhtamäki.

Uusinta vuodelta 1988.

Lähetykset

 • pe 28.4.2017 22.06 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Toivon ja pelon mentaalinen salaliitto? Onko toista ilman toista? Ohjelmassa pohditaan pelon ja toivon suhteita - tukahduttaako pelko toivon? Miten yhteiskunnan ja yksilön väliset toiveet ja pelot peilautuvat toisikseen – miten pienet ja suuret? Yksinkertainen muuttuu monimutkaiseksi ja päinvastoin – synteesi antaa odottaa itseään.

  Käsikirjoitus: Hanna Huhtamäki. Ohjaus ja äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki. Kertoja: Minna Haapkylä. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

 • Mitä historia on? Jatkuvasti muuttuvia faktoja, joita pitäisi tulkita uudestaan? Moni historiantutkija on sanonut, että jokaisella sukupolvella on velvollisuus kirjoittaa historia uusiksi. Nykyhetki muuttaa perspektiivejä menneisyyteen. Ja menneisyyden hallinta on tunnetusti vallan keskeinen muoto ja keino. Menneisyys ei muutu, mutta käsitykset saattavat muuttua suuresti. Historiakäsitys on jatkuvasti muuttunut, tarinoista ja kronikoista on siirrytty faktoihin perustuvaan tieteeseen. Mutta silti tulkinnoista kasvaa helposti historian väärinkäyttöä, mikä tänä päivänäkin voi erittäin hyvin.

  Sukututkimus on kasvanut viime vuosina voimakkaasti kun alan harrastajat ovat päässeet digitaalisten arkistojen äärelle entistä helpommin. Moni on löytänyt sukujuuriensa haaroja ympäri maailmaa. Radioateljeen ohjelma Sukupuu vie kuuntelijan äänimaisemamusiikin avulla historian tulkintojen sokkeloihin.

  Sukupuun käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki, kertojat: Minna Haapkylä, Elsa Saisio ja Antti Reini, äänimaisemamusiikki: HattiBhutamBand: Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne, tekninen toteutus ja äänisuunnittelu: Tuomas Norvio, tuottaja: Harri Huhtamäki

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä