Kirjakerho

Sarjakuvia ja sikoja kello kahdessa!

 • 37 min
 • toistaiseksi

Kuka asuu Pääkalloluolassa, tai mikä olikaan Benny Kultajalan suuri salaisuus? Uudelleen julkaistuista 1970-luvun klassikkosarjakuvista Korkeajännityksestä, Tex Willeristä, Busterista ja Mustanaamiosta keskustelevat Yleisradion toimittajat Seppo Heikkinen, Marko Pulkkinen ja ohjelman toimittanut Jukka Kuosmanen.

KUVA: Egmont-kustannus/Yle

Lähetykset

 • ma 1.5.2017 17.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Nobel-kirjailija Orhan Pamukin uusi romaani Kummallinen mieleni on rakkaudentunnustus Istanbulille. Teos syväluotaa erään katukauppiaan elämää 60-luvulta näihin päiviin ja kuvaa kaupungin kasvua unohtamatta Turkin poliittisia tapahtumia. Helsinki Lit -festivaalilla vierailleen kirjailija Orhan Pamukin lisäksi haastattelussa on myös suomentaja Tuula Kojo.

  Ohjelmassa kuultavat näytteet ovat Pamukin uusimmasta kirjasta, jonka on kääntänyt Tuula Kojo. Lukija on Antti Palomaa.

  Kirjakerhon toimittaa Leena Peltokangas.

  Kuva: Alejandro Garcia / EPA

 • Donna Tartt alkoi kirjoittaa esikoisromaaniaan collegessa ja hän latasi siihen omia kreikan opintojaan, vermontilaista synkkää metsää ja kuutamoita, goottilaista tunnelmaa ja utuisia peilejä,
  nuoruuden kipuja, kaipuuta, harhapolkuja, pieniä suuria ajatuksia ja murhan. Romaanista tuli suuri menestys.

  Eeva Luotosen vieraina ovat teologit Jaakko Heinimäki ja Petri Merenlahti.

  Näytteet lukee Pietari Kylmälä.
  Donna Tarttin teoksen Jumalat juhlivat öisin on suomentanut Eva Siikarla.
  Kuva: Beowulf Sheehan

 • Eino Leino (1878-1926) oli tuottelias kirjailija, jolla oli kaksi vahvaa addiktiota: kirjoittaminen ja juominen. 48-vuotiaana kuolleen Leinon elämään mahtuu värikkäitä käänteitä, mutkikkaita naissuhteita, taiteen paloa ja aatteen hurmaa. Leinosta on kirjoitettu paljon ja useampi elämäkertakin. Tänä keväänä ilmestyi uusin elämäkerta Leinosta. Panu Rajala tarttui empien pyydettyyn aiheeseen, mutta innostui ja onnistui löytämään jotain uuttakin paljon tutkitusta Eino Leinosta. Kirjakerhossa Panu Rajala kertoo Leino-löydöistään. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  Kuva: Pertti Nisonen/Yle

 • Kuka asuu Pääkalloluolassa, tai mikä olikaan Benny Kultajalan suuri salaisuus? Uudelleen julkaistuista 1970-luvun klassikkosarjakuvista Korkeajännityksestä, Tex Willeristä, Busterista ja Mustanaamiosta keskustelevat Yleisradion toimittajat Seppo Heikkinen, Marko Pulkkinen ja ohjelman toimittanut Jukka Kuosmanen.

  KUVA: Egmont-kustannus/Yle

 • Julkkiskirjailijat? Kirjailijabrändit? Tutkija Tarja-Liisa Hypén valottaa ilmiötä Jari Tervon kautta. Kuultavana myös kustantaja Ville Rauvola, äänessä Tervokin arkisto-otteissa. Toimittajabrändiään rakentaa Jani Tanskanen.

  Kuva: Jyrki Valkama / Yle

 • Elena Ferranten Loistava ystäväni on ollut suuri kansainvälinen menestys. Kirjan voi lukea napolilaistarinana, ystävyyden kuvauksena, jännityskertomuksena, selviytymistarinana tai elämäkerrallisena tarinana. Kirjan salaperäisyyttä lisää kirjailijan salanimi - kukaan ei tiedä kuka Elena Ferrante oikeasti on. Eeva Luotosen vieraana elämäkertakirjallisuuden tutkija ja opettaja Päivi Kosonen. Näytteet lukee Heljä Heikkinen. Kirjan on suomentanut Helinä Kangas. Ohjelma on uusinta vuodelta 2016.

 • Kirjallisuus kuvaa trendin- ja pakonomaisesti yhteiskuntia, joissa emme tahtoisi elää. Toisin sanoen dystopiakirjoja kirjoitetaan, julkaistaan ja luetaan enemmän kuin ennen. Suomessakin dystopioita on julkaistu tällä vuosikymmenellä jo ainakin 70, eikä dystopia jää vain aikuisten iloksi ja kauhuksi; lapset sekä nuoret kasvavat ikäviä yhteiskuntia kuvittelevan fiktion parissa. Ilmiötä taustoittavat kirjallisuudentutkija Maria Laakso ja filosofi Keijo Lakkala. Ohjelman on toimittanut Jani Tanskanen.
  Kuva: EPA/SERGEI ILNITSKY

 • Kirjailija Philip Pullman kuvittelee romaanissaan, että Jeesuksella olisi ollut kaksoisveli. Tästä ajatusleikistä syntyi vuonna 2012 suomeksi ilmestynyt romaani Rehtimies Jeesus ja kieromieli Kristus. Kaksoisveljistä Kristus oli muistiinkirjoittaja sekä aikalaistodistaja ja Jeesus ihmeidentekijä. Miten kutkuttava ajatusleikki onnistuu, siitä keskustelee teologikoulutuksen saanut Marianne Heikkilä.

  Historiallista Jeesusta etsii myös Jonas Gardell teoksessaan Jeesuksesta. Se ilmestyi suomeksi Torsti Lehtisen kääntämänä vuonna 2011.

  Philip Pullmanin ja Jonas Gardellin teoksista keskustelevat Marianne Heikkilä, Torsti Lehtinen ja Seppo Puttonen. Ohjelma on uusinta vuodelta 2012.

  Kuva: Jyri Pitkänen

 • Apostolit kiertelevät Uudessa testamentissa suomalaistenkin suosimissa lomakohteissa Kreikan ja Turkin saaristossa. Maisemat ovat hienot, mutta vain harva Rooman valtakunnan asukas kiinnostuu uudesta opista. Dosentti Matti Myllykoski ja toimittaja Jukka Kuosmanen keskustelevat Apostolien teot -tekstin päähenkilöistä, syntyhistoriasta ja tapahtumapaikoista. Lukijana on Anu Heikkinen.

  KUVA: Yle

 • Entä jos kokisimme todellisuuden toisin? Kirjailija Jukka Laajarinteen uusin romaani Pinnan alla pimeä on ajatuskokeilu, jossa vallitseva maailmankuva poikkeaa nykyisestä. Kirjassa on sekä jotain tuttua että jotain hyvin vierasta. Laajarinteen kanssa käsityksiä todellisuudesta ja parapsykologiasta ravistelee toimittaja Jani Tanskanen.

  Kuva: Tommi Anttonen.

 • Kokeellisesta runoudestaan tunnettu Harry Salmenniemi on julkaissut novelleja. Miten ja miksi hän kirjoitti ne? Salmenniemeä jututtaa Jani Tanskanen.

  Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

 • Kevättalven 1925 William Faulkner odotteli laivaa New Orleansissa ja samalla hän testaili taitojaan, muunteli ja muokkasi kertomuksiaan, julkaisi niitä ja tienasi matkarahoja Eurooppaan. Näissä nuoren kynäilijän pikaisissa jutuissa näkyy jo paljon nobelkirjailijan vimmaa, tulevia mestariteoksia. Käsittelyssä on William Faulknerin teos New Orleansin tarinoita. Sen on suomentanut Kristiina Drews. Eeva Luotosen vieraana ohjaaja ja käsikirjoittaja Jan Forsström.Lukijana Ville Tiihonen.

  KUVA: Carl van Vechten

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä