Nosto

Miten rakastaa arjessa ja arjesta huolimatta?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Parisuhteen paradoksit. Vieraina "Havaintoja parisuhteesta" -konsertin tekijät Nina Tapio ja Pasi Ruohonen. Lisäksi kysymme Maailman teatteripäivän kunniaksi, millä mallilla on taiteilijoiden sanan- ja ilmaisunvapaus Suomessa. Ja lähetyksen lopuksi saamme tietoa siitä miten Haloo Helsingin viikonlopun keikat Tallinnassa menivät. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

Lähetykset

 • ma 27.3.2017 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Suomen lippu täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Tämän kunniaksi Haminaan on tarkoitus rakentaa Pohjoismaiden korkein lipputanko, johon nousee maailman suurin Suomen lippu toukokuussa 2018. Lipputangon tarkoitus on olla pidempi kuin olympiastadionin torni eli yli 72 metriä.

  Nostossa puhuttiin Suomen lipun symboliikasta ja historiasta. Vieraana on Haminan Lippumaailman toiminnanjohtaja Kimmo Kiljunen.

  - Siniristilipun värit sininen ja valkoinen eivät todellisuudessa symboloi sinistä taivasta ja valkoista hankea. Tätä ei moni tiedä. Nämä mielikuvat lipustamme ovat syntyneet Lippulaulun kautta "kuin taivas ja hanki Suomen ovat värisi puhtahat", kertoo Kiljunen.

  Suomen lippuun haluttiin sinivalkoista väriyhdistelmää, joka suomalaisten purjehdusseurojen kautta oli tullut tutuksi meriliikenteessä.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Tänään perehdymme kesähitteihin. Miten sellainen tehdään ja onko joka kesällä aina oma hittinsä. Vieraana tuottaja, säveltäjä, muusikko Hank Solo. Lisäksi selvitämme miten voi osallistua Kutumusiikki -sävellyskilpailuun.
  Tomittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas

 • Blogaaminen ja perhe on haastava mutta myös palkitseva yhtälö. Strictly-style -blogin pitäjä Hanna Väyrynen vieraanamme. Lisäksi soitamme Alatalon Mikolle, että mitkä laulut tänään yleisön ja kansanedustajien voimin lauletaan Pikkuparlamentin puistossa.
  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas

 • Onko hypnoosista apua ylipainon karistamisessa ja painonhallinnassa? Vieraana on hypnoositerapeutti Tiia Arjanne, joka on kirjoittanut kirjan ylipainon hoidosta hypnoosilla.

  Lisäksi tutustumme Oi Maamme -hankkeeseen. Harto Hänninen kertoi, kuinka sinäkin voit tehdä oman lyhytelokuvan Ylen arkistomateriaaleista.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Suomalaiset ovat kesäteatterikansaa. Sitä tehdään ja sinne mennään, vaikka keli olisi kylmä, sateinen ja aivan karsea.

  Millainen esitys tai puskafarssi uppoaa? Miten tehdään hauskaa ja toimivaa komediaa? Mikä vetää vuodesta ja vuosikymmenestä kesäteatteriin? Vieraina ovat näyttelijä Jussi Lampi, joka on pian tuhannetta kertaa Uuden Iloisen Teatterin lavalla sekä Olka Horila, jonka ohjaama ja dramatisoima Reinikainen pyörii parhaillaan Rauman kesäteatterissa.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Musiikista saa hyvinvointia. Musiikin kuuntelu ja soittaminen voivat ehkäistä jopa dementiaa. Vieraana tutkija, lääketiteellisen genetiikan tohtori Liisa Ukkola-Vuoti, jolta ilmestyy pian kirja "Musikaaliset geenit". Käymme myös juuri tänään avautumassa HIM -valokuvanäyttelyssä.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Suomalaiset ovat onnekkaita. Saamme hengittää maailman puhtainta ilmaa ja meillä on metsää nelisen hehtaaria per asukas. Lisäksi metsä voi parantaa meidät. Jo lyhytkin oleilu luonnossa laskee stressiä, lihasjännitystä ja verenpainetta.

  Noston vieraina olivat "Terveysmetsä" -kirjan kirjoittaneet Adela Pajunen ja Marko Leppänen. Miksi luonto on meille niin tärkeää?

  -Me esimerkiksi nukumme paremmin paikoissa, jossa on paljon luonnonvaloa, kertoo Pajunen.

  Lapset kannattaa viedä luontoon jo lapsina muun muassa siksi, että vastustuskyky paranee metsän mikrobeista.

  -Luonto ei myöskään välttämättä tunnu tutulta aikuisena, jos ei ole jo lapsesta saakka viettänyt luonnossa aikaa. Silloin metsän hyvät psykologiset vaikutukset voivat jäädä saamatta, pohtii Leppänen.

  Lisäksi Tiina Lundberg soittaa tietokirjailijalle Kirsti Eskeliselle, joka kertoo metsän ja puutarhan antimien hyödyntämisestä.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Homoliittojen dilemma. Laki sallii vihkimisen, kirkko ei. Kai Sadinmaa on pian entinen pappi, koska on vihkinyt samaa sukupuolta olevia avioliittoon. Miksi Sadinmaa puolustaa homojen oikeuksia viran menetyksen uhallakin?

  Lisäksi puhumme liftaamisesta. Uudessa tv-sarjassa Pia Asikainen kiertää ympäri Suomen peukalokyydillä.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Flower power. Miksi kukat ovat nyt niin in muodissa ja sisutuksessa? Miten kukkakuosia käytetään aistikkaasti ja tyylikkäästi? Vieraana muoti- ja tyylitoimittaja Sami Sykkö.

  Lisäksi tutustumme morsiuskimppujen trendeihin.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Kuuma festarikesä on täällä! Vieraana on monet festarit järjestänyt ja järjestävä promoottori Timo Isomäki. Mitä festarijärjestäjä jännittää eniten? Mikä vetää tänä kesänä väkeä festareille? Miten onnistuu järjestää kymmenen megatapahtumaa yhden kesän aikana?

  Lisäksi Tuskan promoottori Jouni Markkanen kertoo Heidi Laaksosen haastattelussa, miksi hevifestari vetää uskollista kansaa vuosikymmenestä toiseen? Tuska juhlii tänä kesänä näyttävästi 20-vuotista taivaltaan.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Suomessa on asunut ihmisiä lähes 11 000 vuotta. Heidän jälkeensä on jäänyt hautoja, muinaislinnoja ja aarrekätköjä. Arkeologi ja tietokirjailija Ilari Aalto ja kuvittaja, muinaisartesaani Elina Helkala johdattavat meidät muinaiseen Suomeen.

  Lisäksi Tiina Lundberg käy arkeologisilla kaivauksilla Raaseporin linnan liepeillä. Oppaina toimivat arkeologit Georg Haggren, Tarja Knuutinen, Maija Holappa ja Elina Terävä sekä Hangon kesäyliopiston arkologian kurssilaisia.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Saunakulttuuri on meillä voimissaan. Millaisia ovat tämän hetken saunatrendit?

  Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä järjestetään uusi, suomalaisin festivaali ikinä.

  Finnish Sauna Festivalin tuottaja Sander Mosel ja saunafriikki Mato Valtonen kertovat saunomisen, musiikin ja festivaalin yhdistämisestä ja kaikista näistä erikseen.

  Molemmat vieraat pitävät saunaa rauhoittumisen paikka.

  -Sauna on meillä pysyvä asia. Festivaalin yksi tarkoitus on herättää keskustelua siitä, että voisiko suomalainen sauna olla meidän uusi Nokiamme. Kaikki tietävät maailmalla, mikä on turkkilainen sauna, mutta eivät sitä, millainen on suomalainen. Esimerkiksi löylyn heitto on aivan täkäläinen piirre, muistuttaa Mato Valtonen.

  -Nyt Suomen 100-vuotisjuhlavuonna sauna on jatkuvasti esillä. Koko ajan avautuu uusia yleisiä saunoja, muistuttaa Sander Mosel.

  Lisäksi käymme tunnelmoimassa 50-luvun henkeen sisustetussa Sauna Hermannissa. Siellä järjestetään jälleen Vihtamaraton, jossa pääsee vastomaan muun muassa nokkos- ja katajavihdoilla!

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

Klipit

 • Apollo live clubilla saa ensi-iltansa näytelmä, joka ruotii työympäristöjen hyvinvointia. Miten juontaja ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo päätyi teatterin näyttämölle? Kuva: Kissconsulting Oy

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä