Nosto

Nanna Mikkonen: Isoin ajatus kaikessa mitä teen on auttaminen

 • 56 min
 • toistaiseksi

Yrittäjä Nanna Mikkonen palasi vuosi sitten kuuden Intiassa vietetyn vuoden jälkeen takaisin Suomeen ja kirjoitti - rankoistakin - kokemuksistaan kirjan Vapaudu - polku hyvään elämään. Nanna kuvailee Intiaa, että se ei ole toinen maanosa, vaan se on toinen planeetta. Intiassa Nanna perusti oman vaatemerkin, Nannasanin. Ideologiaan kuuluu, että kaikki vaatekoot ovat oikeita.

- Mulla on aina ollut järjetön nälkä etsiä elämästä vastauksia, kohdata omat pelkoni ja poistaa se turha taakka, joka estää mua elämästä tätä elämää.

- Kehoni on mun vahvin ja rankin opettaja tässä maailmassa.

Nanna Mikkonen vieraili Nostossa kertomassa, mihin hänen onnellisuutensa ja hyvinvointinsa tällä hetkellä pohjautuu.

Noston aluksi Suomen tekstiili- ja muoti Oy:n standardisointipäällikkö Satu Nissi-Rantakömi kertoi, että maailmanlaajuinen vaatekokojen standardointi on loppusuoralla.

Nosto selvittää tämän päivän ja huomisen ilmiöt ma-pe klo 11-12. Popparit, papit, gaalat, reivit ja ravit tutkitaan innostuneesti ja ihmetellen. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

Lähetykset

 • pe 31.3.2017 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Anna Rukko sairastui syöpään 11-vuotiaana. Nyt parikymppisenä Anna on halunnut omalla panoksellaan auttaa muita ja keräsi itse tekemillään koruilla Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeelle 63 000 euroa. Kun on itse kokenut sairastamisen, tietää mistä puhuu ja mikä auttaa.

  - Sairastamisrauha on vain kaunis sana yksin jättämiselle. Ei tarvitse osata sanoa mitään, tärkeää on olla läsnä, neuvoo Anna.

  Noston Alina piipahti myös suositun lettibloggaaja Jenni Petäsen luona. Hänen kaikki kolme tytärtään ovat lahjoittaneet hiuksia Little Princess Trustiin. Se on brittiläinen hyväntekväisyysjärjestö, joka vastaanottaa hiuslahjoituksia ja teettää niistä peruukkeja syöpää sairastaville lapsille.

  Perjantaina vietetään myös "Anna lapsesi pukea sinut töihin päivää". Päivän isä, Lauri Salovaara kertoo, mikä jo viidettä kertaa järjestettävän tempauksen idea oikein on.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Kontula Electronic on virkeä kaupunginosafestari. Tero Vuorinen kertoo, mitä on luvassa ja miksi tunnelma on Helsingin itäisessä lähiössä sähköinen? Mitkä ovat hänen tärppinsä laajasta kokeellisen musan tarjonnasta?

  Entä, miten pärjää suomalainen musiikki Saksassa? Maailman kolmanneksi suurin musiikkimarkkina on meille hyvää vientialuetta. Music Finlandin toiminnanjohtaja Tuomo Tähtinen on vieraanamme ja lisäksi poptähti Alma kertoo Saksan kokemuksistaan.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Noston vieraana oli Ruotsissa asuva, palkittu kirjailija Tiina Laitila Kälvemark.

  -Mua ei kiinnosta kauheasti ihmisten kansallisuus, koska ihmiset ovat kaikkialla aika samanlaisia, sanoo myös Pariisissa ja Amsterdamissa asunut Laitila Kälvemark.

  Kirjailijan tuore ja kolmas kirja "Seitsemäs kevät" käsittelee ahneutta, rakkautta ja unelmien hintaa. Romaanissa pureudutaan muun muassa Intian kohdunvuokrausbisnekseen.

  Lisäksi selvitämme mitkä kirjat tällä hetkellä ovat kirjastojen lainaustilastojen kärjesssä. Dekkarit, kaunokirjallisuus ja omaelämäkerrat kiinnostavat, kertoi Kallion kirjastonjohtaja Laura Norris Tiina Lundbergille.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Nostossa perehdyttiin aikuisbalettiin. Studiovieraina Suomen Voimisteluseuran puheenjohtaja Kati Viik & balettiohjaaja Maria Prokhorova.

  Noston aluksi puhuttiin meneillään olevasta allergiaviikosta. Tänä keväänä viikon teema painottuu tekstiilikemikaaleihin. Tekstiiliteollisuudessa käytetään noin 3500 ainetta, joista jopa 10 prosenttia on mahdollisesti terveydelle haitallisia. Allergia- ja Astmaliitto kehottaakin pesemään tekstiilit, niin vaatteet kuin myös petivaatteet ennen käyttöönottoa. Nostossa tekstiilikemikaalien saloihin opastaa Allergia- ja Astmaliiton viestintäpalvelujohtaja Niki Alanko.

  Nosto selvittää tämän päivän ja huomisen ilmiöt ma-pe klo 11-12. Popparit, papit, gaalat, reivit ja ravit tutkitaan innostuneesti ja ihmetellen. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Rautaa ja kaunottaria. Rakas lapsi voi olla näitä molempia, varsinkin jos se on tarkkaan vaalittu ja hoidettu jenkkirauta. Upeita jenkkiautoja on näytillä Helsingin Messukeskuksessa, kun American Car Show järjestetään jo 40. kertaa.

  - American Car Show -autonäyttelyyn voi tulla vaikkei autoista tietäisi mitään. Se on kuin taidemuseossa vierailisi - teokset vain seisovat neljän pyörän päällä, toteaa American Car Show'n mediaisäntä Lasse Norres.

  Noston studiovieraana on autotuunaaja, Verhoomo Priman verhoilija Lasse “Slick” Vänttinen. Hän tutustuttaa jenkkirautojen kunnostuksen saloihin.

  - Jenkkiraudat on tehty naisten jahtaajiksi, mutta halpoja ne eivät ole, naurahtaa Slick.

  Lisäksi Tiina Lundberg vierailee 50-luvun henkeen sisustetussa kampaamossa. Millaista käherrystä ja piippausta siellä saa?

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Minne suomalainen haluaa nyt matkustaa? Onko kotimaan matkailu nyt in? Pitääkö olla aitoja elämyksiä vai luksusta? Matkailulehti Mondon päätoimittaja Kati Kelola on vieraana.

  - Muun muassa yksin matkustaminen on selkeästi nousussa. Myös naiset matkustavat entistä enemmän yksin.

  Mutta kuinka turvallista matkustaminen nykymaailmassa on?

  - Ihmiset ovat piinallisen tietoisia siitä, että tilanteet eri maissa voivat muuttua nopeasti ja on monenlaisia riskejä. Suomi tosin on hyötynyt tästä, esimerkiksi kongresseja on siirretty tänne, koska täällä on rauhallista, kertoo Kelola.

  Entä, minne päin maailmaa kannattaa mennä syömään hyvää ruokaa?

  - Kööpenhamina, New York ja San Francisco ovat ruokatrendien kärjessä, mutta kyllä esimerkiksi Lapistakin saa hyvää ruokaa.

  Lisäksi selvitämme tarinat Kalevala korujen takaa. Asiakasmarkkinointipäällikkö Mari Kotka kertoo 80 vuotta täyttäneistä suomalaista suomalaisimmista koruista.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Suomalaislapset oppivat edelleen lukemaan Aku Ankasta, mutta miten muuten sarjakuvalla menee digitalisoituvassa maailmassa? Vieraana Suomen Sarjakuvaseurasta Hannele Richert ja Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä. Kääk! Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Joka toisen suomalaisparin liitto hajoaa. Mia Halme on tehnyt aiheesta dokumentin Joka toinen pari. Haastattelussa on myös parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

  Nosto selvittää tämän päivän ja huomisen ilmiöt ma-pe klo 11-12. Popparit, papit, gaalat, reivit ja ravit tutkitaan innostuneesti ja ihmetellen. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Nostossa puhuttiin tänään omavaraisuudesta ja superruoasta. Omavaraisuus on trendikästä ja sen myötä ihmiset haluavat kasvattaa itse syötävänsä.

  Nostossa Alinan ja Suvin vieraina olivat tuoreen Organica, superruokaa maasta lautaselle -kirjan kirjoittajat, ruokakirjailija Marcel Hägglund ja kokki Sampo Kantele.

  - Ihmisten asenne on muuttunut ruokaa kohtaan - he ovat valveutuneempia ja haluavat aidompaa ja puhtaampaa ruokaa.

  - Esimerkiksi omasta parvekelaatikosta poimittu tomaatti yksinkertaisesti maistuu paremmalta kun kaupasta ostettu. Hyötykasvien viljely on tahdon asia.

  Noston aluksi tomaatteihin hurahtanut ja niistä kirjan kirjoittanut Sonja Lumme, kertoo omat hyötykasvivinkkinsä - millaista ruokaa hän kasvattaa puutarhassaan?

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Melu vs. hiljaisuus arjessa. Vieraana tietokirjailija ja dosentti Outi Ampuja Helsingin yliopistosta. Millaista on hyvä hiljaisuus? Entä huono? Mitkä tekijät uhkaavat hiljaisuuskokemuksiamme?

  - Melu kuuluu kaupunkiin, mutta sen jatkuvuus ärsyttää ja vastapainoksi tarvitaan niitä hiljaisia paikkoja, sanoo Ampuja.

  - Meluvalitusta on ollut aina. Jopa ennen teollistumista on valitettu tuulimyllyjen melusta.

  Moni meistä tarvitsee hiljaisuutta kestääkseen kaupungin ääniä.

  - Jo 5-7 minuuttia elvyttävällä alueella, esimerkiksi puistossa, laskee verenpainetta, kertoo "Hyvä hiljaisuus" -kirjan tekijä Outi Ampuja.

  Entä kuinka suurelle melulle altistumme? Millaisia terveysvaikutuksia sillä meille on?

  Tiina Lundberg kävi yhdessä Helsingin meluisimmista paikoista eli Pasilan rautatieaseman tuntumassa. Haastateltavana oli Uudenmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Larri Liikonen.

  Mitä kansalaiset voivat tehdä, jos ympäristössä on liikaa melua?

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Nostossa keskustellaan lastenkulttuurista Ihmepoika A -oopperan käsikirjoittaja Karri "Paleface" Miettisen sekä ohjaaja Riikka Oksasen kanssa.

  - Nykypäivän lasten tietoisuus on valtavan korkealla. Eikä ihmekään - puulelujen aikakaudesta on tultu tänne virtuaalitodellisuuteen, toteaa Paleface lapsuuden muutosta.

  - On tärkeää, että lapsille tehdään samalla vakavuudella kulttuuria kuin aikuisille. Lastenkulttuuri ei saa olla mikään sivutuote, jota on pakko tehdä. Lapsia kiinnostavat samat aiheet kuin aikuisiakin, kulma miten aihetta käsitellään on hivenen eri, kertoo Oksanen.

  Ohjelman lopuksi kotimaisesta lastenanimaatiosta Hyppelihiiri Myökki-Pyökki-metsässä. Sen kävi katsastamassa Tiina Lundberg.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

 • Pellervon taloustutkimus julkaisi 4.4. maa- ja elintarviketalouden ennusteensa. Noston aluksi PTT:n tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori kertoi tuoreeltaan, että kasviruoan suosiosta huolimatta lihan kulutus jatkaa kasvuaan. Erityisesti siipikarjalihaan kohdistuu tällä hetkellä kulutusbuumi.

  Kulttuuripariskunta Satu Silvon ja Reidar Palmgrenin kanssa jatkettiin keskustelua ruoasta. He myönsivät olevansa nautiskelijoita, jotka eivät kategorisesti kieltäydy mistään. Mutta lähtökohtaisesti ruokaa tehdään aidoista ja puhtaista raaka-aineista oli kyseessä sitten kasvis- tai liharuoka.

  - On hassua, että me edelleen puhumme erikseen kasvis- ja liharuoista. Ruoka on ruokaa! Toteaa 90-luvun lopulla kasvisravintola Silvopleen perustanut Silvo.

  Satu ja Reidar kertoivat Nostossa, kuinka he esittävät pariskuntaa myös lavalla kun syksyllä ensi-iltansa saa romanttinen komedia Toinen kerta toden sanoo.

  Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

Klipit

 • Apollo live clubilla saa ensi-iltansa näytelmä, joka ruotii työympäristöjen hyvinvointia. Miten juontaja ja hyvinvointivalmentaja Kirsi Salo päätyi teatterin näyttämölle? Kuva: Kissconsulting Oy

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä