Vaskipuhaltimien jäljillä

Torstaisin klo 17.35, Yle Radio 1

Miten ristiretket liittyvät vaskipuhaltimiin? Miksi enkelit soittavat trumpettia ja pasuunaa? Entä miksi metsästäjät tarttuivat torveen?
Vaskipuhaltimilla on pitkä ja moninainen historia. Ensimmäiset vaskipuhaltimet ovat peräisin jo tuhansien vuosien takaa, sillä jo muinaisessa Egyptissä osattiin valmistaa​ ​metallisoittimia.

Jaksot

  • Vaskipuhaltimien jälljillä -ohjelmasarjan toisessa osassa tutustutaan käyrätorveen ja tuubaan. Näitä soittimia kuvataan usein myös orkesterin sieluksi ja kivijalaksi. Miksi juuri käyrätorvi oli romantiikan aikakauden suosikkisoitin? Entä minkälaisia sanontoja torviin ja tuubaan liittyy?
    Haastateltavina ovat käyrätorvistit Jukka Harju, Tommi Hyytinen ja Terhikki Tapani, tuubisti Simo Finni sekä Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Juha Nirkko. Ohjelman toimittaa Maarit Lukkarinen.

  • Eläinten luista ja sarvista on tehty torvia jo vuosituhansien ajan. Metallisia vaskipuhaltimia käytettiin pitkään lähinnä merkinantoon metsästyksessä, sodankäynnissä ja esimerkiksi postinkannossa. Muinaisskandinaavinen vaskisoitin oli nimeltään luuri.

    Haastateltavina käyrätorvisti Tommi Hyytinen, trumpetisti Miikka Saarinen, Postimuseon viestintäsuunnittelija Helena Pärssinen, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko, metsästäjä Dana Kilcher sekä Berliinin musiikki-instrumentti -museon puhallinsoitin osaston vastaava Tom Lerch. Ohjelman toimittaa Maarit Lukkarinen.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä