Vega Söndag

Barnböcker och musik

 • 57 min
 • 23 pv

Ulf Stark läser några av sina dikter från boken " Djur som ingen har sett utom vi" Mikaela Weurlander har talat med honom och illustratören Linda Bondestam om bilder i huvudet. Intervjun gjordes i samband med att biken tilldelades pris vid Umeå litt fest. Jenny Lucander berättar om sitt arbete som illustratör och Kjell Westö om sin kärlek till musik.

Lähetykset

 • su 18.6.2017 10.03 • Yle Vega Östnyland

Jaksot

 • Orden värderingar och värdegrund har varit på tapeten den senaste tiden, inte minst i den politiska diskussionen. Med vad betyder då värdegrund och stämmer det att det inte finns rätt eller fel värderingar utan bara olika värderingar? Pia Abrahamsson diskuterar med filosofen Bernt Österman och Maria Swanljung som är informatör för diskrimineringsombudsmannen.

 • I vår serie hjälparna talar vi nu med i pastorn och missbrukarvårdaren Leif Olin. Leif Olin är känd runt om i Svenskfinland bland annat för sitt arbete på det numera stängda Tolvis behandllingshem. Och de som kommit i kontakt med honom vet att han ställer upp när det kör ihop sig. Redaktör är Jessica Morney

 • Orden värderingar och värdegrund har varit på tapeten den senaste tiden, inte minst i den politiska diskussionen. Med vad betyder då "värdegrund" och stämmer det att det inte finns rätt eller fel värderingar utan bara olika värderingar? Pia Abrahamsson diskuterar med filosofen Bernt Österman och Maria Swanljung som är informatör för diskrimineringsombudsmannen.

 • Ulf Stark läser några av sina dikter från boken " Djur som ingen har sett utom vi" Mikaela Weurlander har talat med honom och illustratören Linda Bondestam om bilder i huvudet. Intervjun gjordes i samband med att biken tilldelades pris vid Umeå litt fest. Jenny Lucander berättar om sitt arbete som illustratör och Kjell Westö om sin kärlek till musik.

 • Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv. Programvärd: Pia Abrahamsson.

 • Peter Lüttge har levt hela sitt liv i skärningspunkten mellan katolicism och protestantism. Hur har det inverkat på vem han är och vad han tänker om livet? Pia Abrahamsson diskuterar med honom.

 • Meditation och mindfullness har blivit något som intresserar allt fler människor i en stressig värld. Pia Abrahamsson diskuterar med buddhisten Huija Lindeberg och Harald Antskog som mediterat i över tjugo år.

 • Vi ringer upp Maria Lundström som regisserat Viirus: Ramy - In the Frontline som tilldelades Antonia-priset på Hangö teaterträff :

  RAMY – IN THE FRONTLINE erbjuder ett nytt perspektiv i flyktingkrisen genom att ge röst åt Ramy Essam, en världskänd artist, aktivist och fristadskonstnär i Helsingfors. RAMY – IN THE FRONTLINE visar att teatern kan omförhandla fördomar, spegla världen i stort och möjliggöra möten som påminner oss om att vi alla är världsmedborgare.

  *************************
  I vår serie Hjälparna uppmärksammar Peter Båsk på Stundars i Solf i Korsholm.
  De som drömmer om att bo i gamla, fint restaurerade hus vänder sig ofta till " Mr Stundars", Peter Båsk, för att få hjälp och vägledning. Peter Båsk är byggmästare och brinner för vårt byggnadsarv och har alltid gjort vad han kunnat för att rädda äldre byggnader.
  Idag är han pensionär från sitt arbete som chef för Stundars museum, men ställer fortfarande upp både för museet och för privatpersoner som hjälpare och rådgivare när det gäller byggnadsvård. Han bor också på det Bullerbyliknande bostadsområde invid museibyn, som han och andra entusiaster skapat. Redaktör är Jessica Mourney

 • Funktionsinriktad musikterapi

  Puffspik för inslaget (juttun kan gå på genast efter låten).

  Meditation och mindfullness har blivit något som intresserar allt fler människor i en allt stressigare värld. Pia Abrahamsson diskuterar med buddisten Huija Lindeberg och Harald Antskog som mediterat i över tjugo år.

  ***********************************************
  Musiken påverkar våra känslor och våra sinnen och det här gör musiken till ett kraftfullt verktyg
  Barn med inlärningsproblem, läs- och skrivsvårigheter eller koncentrationssvårigheter kan få hjälp av musikterapi. Likaså människor med parkinson, demens eller människor som fått en hjärnskada till följd av en olycka (för att nämna några exempel).

  Funktionsinriktad musikterapi skiljer sig något från så kallad "vanlig" musikterapi. Där man i den konventionella musikterapin kan använda sång, lek, dans, musiklyssning och många olika sätt att arbeta både individuellt och i grupp så är den funktionsinriktade musikterapin mer strukturerad och tillämpas alltid individuellt. Tanken är att stärka funktionsförmågan hos klienten eller adepten.
  Nina Sederlöf har träffat Mirja Ahlfors som är funktionsinriktad musikterapeut.

 • Peter Lüttge har levt hela sitt liv i skärningspunkten mellan katolicism och protestantism. Hur har det inverkat på vem han är och vad han tänker om livet? Pia Abrahamsson diskuterar med honom.

  ************************************
  Trots fattigdom, osäkerhet och självmordsbomber finns ändå ett kulturliv i Afghanistan, landet i Centralasien som alltid har influerats av de stora kulturerna runtomkring. I huvudstaden Kabul finns sedan snart sju år ett unikt musikinstitut, där nära trehundra ungdomar får undervisning både i klassisk västerländsk och traditionell afghansk musik. Det nationella musikinstitutet i Afghanistan, som även har gett konserter här i Finland under turnéer, planerar nu de närmsta åren att starta musikskolor i några av landets större städer. Mer att läsa och även bilder och en film, finns på webben. Redaktör här är Lennart Berggren

 • Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv. Programvärd: Pia Abrahamsson.

 • Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä