Kopiointi kielletty

Torstaisin klo 17.35, Yle Radio 1 - Yle Areena 30 pv

Tekijänoikeuden kulttuurihistoriaa. 4-osainen radiosarja.

”Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen”, sanoo Suomen tekijänoikeuslain ensimmäinen pykälä. ”Niin kuin jokainen vasikka kuuluu omalle emolleen, niin myös jokainen kirjasta tehty kopio kuuluu kirjan tekijälle.” Jokseenkin näin sanottiin sama asia Irlannissa 1500 vuotta sitten. Tämä kuninkaan antama päätös synnytti levottomuuksia, joissa kuoli kolmisen tuhatta ihmistä. Se oli ensimmäinen tunnettu sota tekijänoikeuksista.

Oikeus kirjojen kopioimiseen - copyright - synnytti erimielisyyksiä vuosisadasta toiseen. Kirjapainotaidon tulo Eurooppaan kärjisti ongelman, mutta eipä tuolloin arvattu, mitä olisi tulossa.

Tätä nykyä Internetillä on maailmanlaajuisesti yli kolme ja puoli miljardia käyttäjää. Vuonna 2014 Yhdysvalloissa laskettiin, että luvaton tiedostojen vaihto Internetissä oli viidessä vuodessa kasvanut 44 prosenttia. Vuonna 2017 YouTubesta katsotaan joka päivä lähes viisi miljardia videota ja sinne ladataan joka minuutti noin kolmesataa tuntia uusia sisältöjä. Laillisia tai laittomia.

Tekijänoikeuksien maailma on kiinnostava, sekava ja tunteita herättävä ja siellä voi törmätä melkein mihin tahansa. Kuka omistaa Paljon onnea vaan -laulun? Miksi Marimekko-kuvio piti maalata pois lentokoneesta? Miksi John Fogerty haastettiin oikeuteen itseään vastaan? Saako musiikista lainata neljä tahtia? Miksi poliisi vei pikkutytön tietokoneen? Voiko puhelinluettelo olla teos?

Kun on kyse tekijänoikeuksista, on helppo sortua ylilyönteihin. Ja niinpä nyt ollaan tilanteessa, jossa netti on täynnä väittelyä tekijänoikeuksista, kansalaiset kummissaan ja lainsäätäjät ihmeissään.

Toimittaja Jukka Mikkola seikkailee uudessa neliosaisessa radiosarjassa tekijänoikeuksien historiassa ja nykypäivässä.

Jaksot

 • Tekijänoikeuden kulttuurihistoriaa.

  "Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen", sanoo Suomen tekijänoikeuslain ensimmäinen pykälä. "Niin kuin jokainen vasikka kuuluu omalle emolleen, niin myös jokainen kirjasta tehty kopio kuuluu kirjan tekijälle".

  Jotakuinkin näin sanottiin sama asia Irlannissa 1500 vuotta sitten.

  Neliosaisessa radiosarjassa toimittaja Jukka Mikkola seikkailee tekijänoikeuksien historiassa ja nykypäivässä. Sarjan kolmannessa osassa muun muassa katsahdetaan erään tutun onnittelulaulun historiaan.

 • Tekijänoikeuksien maailmassa voi törmätä melkein mihin tahansa. Miksi Marimekko-kuvio piti maalata pois lentokoneesta? Miksi John Fogertya syytettiin oman musiikkinsa kopioimisesta?

  Keneltä Led Zeppelin varasti melodiansa? Onko Da Vinci -koodi lainattu vai varastettu? Millainen on plagiaatintunnistusjärjestelmä?

  Neliosaisessa radiosarjassa toimittaja Jukka Mikkola seikkailee tekijänoikeuksien historiassa ja nykypäivässä.

  Sarjan toisessa osassa muun muassa kuunnellaan monia toisiaan muistuttavia musiikillisia katkelmia.

 • Tekijänoikeuden kulttuurihistoriaa, osa 1/4. Kun on kyse tekijänoikeuksista, on helppo sortua ylilyönteihin. On helppo liioitella. On helppo ymmärtää väärin. On helppo tulkita väärin.

  On helppo olla jotakin mieltä, oli sitten oikeassa tai väärässä. Niinpä nyt ollaan tilanteessa, jossa netti on täynnä väittelyä tekijänoikeuksista, kansalaiset kummissaan ja lainsäätäjät ihmeissään.

  Tekijänoikeuksien maailma on kiinnostava, mutta sekava ja tunteita herättävä.

  Neliosaisessa radiosarjassa toimittaja Jukka Mikkola seikkailee tekijänoikeuksien historiassa ja nykypäivässä. Sarjan ensimmäisessä osassa ihmetellään muun muassa sitä, miksi poliisi vei yhdeksänvuotiaan tytön tietokoneen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä