Pietari K. kävi täällä

Seksi vähissä? Erotiikka ja yhteiskuntautopiat kulkevat käsi kädessä

 • 23 min
 • toistaiseksi

Suomalaiset harrastavat nykyään vähemmän seksiä kuin vuosikymmeniin. Hyvä seksi tarvitsee tuekseen utopioita paremmasta yhteiskunnasta, ja kun utopiat puuttuvat, myös seksi muuttuu huonoksi. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa vertaillaan nykyajan seksiutopioita menneisiin. Jostain syystä hyvinvointiyhteiskunta ei enää vastaa alkuperäiseen tarpeeseen, eli seksin harrastamiseen ilman tuskaa. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

Lähetykset

 • pe 19.5.2017 6.40 • Yle Areena

Jaksot

 • Saamelaisen kirjallisuuden luonnetta ovat muokanneet saamelaisen kulttuurin vaikeudet ja uhanalaisuudet 1900-luvulla. Nils-Aslak Valkeapään mukaan saamelainen kirjallisuus onkin modernimpaa kuin suomalainen. Runoilija Inger-Mari Aikio kertoo omasta tiestään runoilijaksi tilanteessa, jossa hän oppi ensin kirjoittamaan suomeksi ja sen jälkeen vasta omalla äidinkielellään. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Mikäli dystopiakirjallisuutta on uskominen, paras tapa saada ilmastonmuutos ja kerskakulutus kuriin, on luoda totalitaristinen yhteiskunta. Jos toinen sukupuoli orjuutetaan, toiselle jää mahdollisuus kuluttaa. Synkät tulevaisuudenkuvat suhtautuvat pessimistisesti siihen, että selviämmekö ympäristökatastrofeista tai energiakriiseistä ihmisiksi. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa luetaan huolestuneena tulevaisuuskuvitelmia. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Radiolla ja kirjallisuudella on salarakkaussuhde. Kirja ja radio ovat nykyaikaisen digitaalisen mediakulttuurin kehittyessä keksineet itsensä uudelleen intiimeinä välineinä. Radioon ja kirjaan liittyy suorastaan fetisististä yksityisyyden tavoittelua, joka tuottaa paranoidin olon. Pietari K. kävi täällä –podcastissa pohditaan, miksi kirja ja radio tuntuvat sopivan niin oudon hyvin yhteen, ja määrää maailmasta vieraantumisen ehkäisyksi yhden kirjallisuuspodcastin viikossa.Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Herännäisyys on suomalaisuuden kovaa ydintä, vaikka maallistuneen punavihreän kuplan sisältä käsin voisi muuta luulla. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa luetaan suomalaista kirjallisuutta, jonka paljastaa jokaisesta suomalaisesta pienen insinöörin ja pienen lestadiolaisen. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Ryyppyreissut ovat hävinneet suomalaisesta arjesta. Palkkatyöyhteiskunta vieroksuu humalaa, mutta verkostoituvien pätkätyöläisten elämässä baarissa istuminen käy työstä, ja drinkki tai pari voi lisätä innovointiherkkyyttä. Pietari K. lukee kirjallisuuden ryyppäyskuvauksista merkkejä työelämän muutoksesta. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Suomen tulevaisuus on hämärän peitossa, mutta onneksi Kalle Päätalo voi auttaa. Jos vain haluaa, niin Kalle Päätalosta sukeutuu todellisuusilluusioita kirjoituskonekourastaan tykittävä kyborgi! Tylsiä kirjoja kannattaa lukea tieteisfiktiona.
  Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Suomalaisessa kirjallisuudessa on harvoin jouduttu tiedostamaan ihonvärin merkitystä. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa pohditaan, mitä suomalaiselle kirjallisuudelle merkitsee, että siihen tulee vähitellen muitakin ihonvärejä kuin pelkkää valkoista. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Suomalaisten miesten kirjoittamaa kirjallisuutta kutsutaan joskus “koivuklapikirjallisuudeksi”. Koivuklapeja löytyy myös politiikasta. Jos Suomen historiasta haluaa sanoa jotain painavaa, kirkasta ja samalla moniselitteistä, on käytettävä kovia ja lämpöarvoltaan suuria lauseita. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Historialliset romaanit ovat olleet suomalaisen 2000-luvun kirjallisuuden suurin trendi. Pietari K. kävi täällä -podcastissa mietitään, miksi suomalainen kirjallisuus on niin kiinnostunut historiasta. Olisiko kyse modernin ihmisen historiataudista taas kerran? Ja miten tähän liittyy inkerinsuomalaisuus? Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Suomalaiset harrastavat nykyään vähemmän seksiä kuin vuosikymmeniin. Hyvä seksi tarvitsee tuekseen utopioita paremmasta yhteiskunnasta, ja kun utopiat puuttuvat, myös seksi muuttuu huonoksi. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa vertaillaan nykyajan seksiutopioita menneisiin. Jostain syystä hyvinvointiyhteiskunta ei enää vastaa alkuperäiseen tarpeeseen, eli seksin harrastamiseen ilman tuskaa. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Kirjailijoiden ja kustantajien suhde on aina ollut hankala, joskus jopa verinen. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa kerrotaan kuinka kirjailijan kannattaa brändätä itsensä (ja kuinka ehdottomasti ei), jotta yhteistyö kustantajien kanssa sujuisi kitkattomasti. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Nykyajan kahvipöytäkeskusteluissa kauhistellaan sitä, kuinka meistä suomalaisista on tullut niin eriseuraisia. Yhteiskunnalliset kuplat ovat pirstoutuvan ja moninaistuvan yhteiskunnan arkipäivää. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcast ottaa selvää kuplien muodostumisesta ja pienistä maailmanlopuista. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä