Pietari K. kävi täällä

Olipa kerran valkoinen mies, jota kaikki kirjat kuvasivat. Ja nytten se kuolisi

 • 18 min
 • toistaiseksi

Suomalaisessa kirjallisuudessa on harvoin jouduttu tiedostamaan ihonvärin merkitystä. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa pohditaan, mitä suomalaiselle kirjallisuudelle merkitsee, että siihen tulee vähitellen muitakin ihonvärejä kuin pelkkää valkoista. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

Lähetykset

 • pe 9.6.2017 6.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Ryyppyreissut ovat hävinneet suomalaisesta arjesta. Palkkatyöyhteiskunta vieroksuu humalaa, mutta verkostoituvien pätkätyöläisten elämässä baarissa istuminen käy työstä, ja drinkki tai pari voi lisätä innovointiherkkyyttä. Pietari K. lukee kirjallisuuden ryyppäyskuvauksista merkkejä työelämän muutoksesta. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Suomen tulevaisuus on hämärän peitossa, mutta onneksi Kalle Päätalo voi auttaa. Jos vain haluaa, niin Kalle Päätalosta sukeutuu todellisuusilluusioita kirjoituskonekourastaan tykittävä kyborgi! Tylsiä kirjoja kannattaa lukea tieteisfiktiona.
  Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Suomalaisessa kirjallisuudessa on harvoin jouduttu tiedostamaan ihonvärin merkitystä. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa pohditaan, mitä suomalaiselle kirjallisuudelle merkitsee, että siihen tulee vähitellen muitakin ihonvärejä kuin pelkkää valkoista. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Suomalaisten miesten kirjoittamaa kirjallisuutta kutsutaan joskus “koivuklapikirjallisuudeksi”. Koivuklapeja löytyy myös politiikasta. Jos Suomen historiasta haluaa sanoa jotain painavaa, kirkasta ja samalla moniselitteistä, on käytettävä kovia ja lämpöarvoltaan suuria lauseita. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Historialliset romaanit ovat olleet suomalaisen 2000-luvun kirjallisuuden suurin trendi. Pietari K. kävi täällä -podcastissa mietitään, miksi suomalainen kirjallisuus on niin kiinnostunut historiasta. Olisiko kyse modernin ihmisen historiataudista taas kerran? Ja miten tähän liittyy inkerinsuomalaisuus? Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Suomalaiset harrastavat nykyään vähemmän seksiä kuin vuosikymmeniin. Hyvä seksi tarvitsee tuekseen utopioita paremmasta yhteiskunnasta, ja kun utopiat puuttuvat, myös seksi muuttuu huonoksi. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa vertaillaan nykyajan seksiutopioita menneisiin. Jostain syystä hyvinvointiyhteiskunta ei enää vastaa alkuperäiseen tarpeeseen, eli seksin harrastamiseen ilman tuskaa. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Kirjailijoiden ja kustantajien suhde on aina ollut hankala, joskus jopa verinen. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa kerrotaan kuinka kirjailijan kannattaa brändätä itsensä (ja kuinka ehdottomasti ei), jotta yhteistyö kustantajien kanssa sujuisi kitkattomasti. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Nykyajan kahvipöytäkeskusteluissa kauhistellaan sitä, kuinka meistä suomalaisista on tullut niin eriseuraisia. Yhteiskunnalliset kuplat ovat pirstoutuvan ja moninaistuvan yhteiskunnan arkipäivää. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcast ottaa selvää kuplien muodostumisesta ja pienistä maailmanlopuista. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • 1900-luku on kollektiivisten muistinmenetysten historiaa. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa suomalaisen nykykirjallisuuden Neuvostoliitto-innostus tarjoaa kurkistusreiän muistinmenetysten historiaan. Muistinmenetysten äärellä digitalisoitu nykyihminen voi pohtia oman olemisensa haurautta. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Suomi on omissa sodissaan ollut yleensä ottavana osapuolena. Suomalaisesta kirjallisuudesta löytyy kuitenkin tendenssi kuvitella Suomi myös hyökkäävänä ja voittavana osapuolenaan. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa luetaan suomalaista hyökkäyskirjallisuutta ja yritetään kovasti olla sotahulluja. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

 • Metsän kokemus on suomalaisen koulutusyhteiskunnan elinehto. Näin väitetään Pietari K. kävi täällä -podcastissa ja samaan hengenvetoon ollaan huolissaan suomalaisten erityisestä luontosuhteesta biotalouden aikakaudella. Ohjelmassa toimittaja Pietari Kylmälä lukee suomalaisia metsäkertomuksia.

 • Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa hoidetaan toimistotyöläisen alaselän ongelmia liittoutumalla suomenhevosen kanssa, joka on käynyt läpi muodonmuutoksen työn raskaan raatajasta toimintaterapeutiksi. Samalla kaupunkilainen toimittaja Pietari Kylmälä haaveilee eläinten kansoittamasta maaseudusta. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä