Arkisto

Yle 90: Arkisto. Joonas äänilevytaiturina

 • 8 min
 • toistaiseksi

"Joonas", eli Yleisradion kuuluttaja Alexis af Enehjelm, kertoo soittavansa avustajansa kanssa äänilevyjä, mutta kuinka käy? Tämä hupailu on vuodelta 1937.

Radiohistorian ja Yleisradion kannalta kuuluttaja, toimittaja ja reportteri, oopperalaulaja, Alexis af Enehjelm on monessa mielessä merkittävä hahmo, sillä hän oli Yleisradion ensimmäinen palkattu työntekijä. Radiopersoona aloitti työnsä toimittajana ja ohjelmajärjestäjänä siis jo vuonna 1926.

Lähetykset

 • la 13.11.2010 15.45 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Emäntä Augusta Lyyra kertoo karjanhoidosta ennenaikaan. Miten lypsy sujui, jos heiniä oli vähän? Entä millaista oli laitumelle laskeminen keväällä? Augusta Lyyra kertoo myös taikojen tekemisestä ja siitä, mitä laitumella oli syytä myös pelätä.
  Emäntä Lyyraa haastattelee Pajujärvellä toimittaja Elina Karjalainen. Haastattelu on vuodelta 1965.

 • Suomen Kansallisteatterin edeltäjä Arkadia-teatteri ehti toimia 30 vuotta ennen kuin se lakkasi vuonna 1902. Arkadia-teatteria, sen henkilökuntaa ja tunnelmaa muistelee teatterin entinen lavastaja ja koristetaiteilija Karl Fager. Fager muistaa monta hyvää juttua myös kulissien takaa.
  Karl Fageria haastatteli vuonna 1958 toimittaja Hellin Kannas.

 • Toimittaja Alexis af Enehjelm vieraili kesällä 1938 Ruovedellä. Millaista elämä oli pientilollla? Talonpidosta kertovat Lauri Rinta sekä emäntä Jenny Rinta. Af Enehjelm kävi tutustumassa myös lapsiavustusviljelykseen. Millaista se on? Viljelystoiminnasta kertovat agronomi Erkki Kinnunen, herra Vesanen sekä tilalla olevat lapset.

 • Arkisto-ohjelma vie tervahöyryjen aikaan. Tervahöyry kehittyi 1890-luvulla, ja eniten tervahöyryjä liikennöi Savonlinnan ympäristössä. Laivanrakennus ja laivaliikenne työllisti sekä kesällä että talvella. Millaista elämä ja arki tervahöyryillä on ollut? Ainakin vaihtelevaa - jos oli vastoinkäymisiä niin oli mukavaakin, haastateltavat muistelevat tässä vuonna 1965 tehdyssä Pentti Sepänmaan toimittamassa ohjelmassa.

 • Miten tehdään oikeaoppinen saunavihta? Alma Lindholm Saunaseurasta kertoo, mikä koivu sopii kesä- ja mikä talvivihdaksi? Entä miten kuivattua vihtaa säilytetään oikein?
  Arkisto-ohjelma on kesäkuulta 1963.

 • Toimittaja Raili Ruusala selvitti vuonna 1966, millainen merkitys siuntolaisella Lepopirtillä oli lomakausina kotiapulaisille. Kansanedustaja Miina Sillanpää hankki Helsingin Palvelijataryhdistykselle oman rakennuksen, ja Lepopirtti perustettiin vuonna 1921. Arkisto-ohjelmassa todetaan, että kaikki tarvitsevat joskus hengähdystä ja lomaa sekä mahdollisuuden istua valmiiseen ruokapöytään - myös kotiapulaiset. Lepopirtin toiminnasta kertovat Aino Kahi, Elli Lehtinen, Maija Hakala, Olga Helen ja Hanna Möttönen.

 • Niilo Ihamäki haastattelee Köyliössä Lauri Anttilaa, joka lähti alkeisoppiin vuonna 1905, sen jälkeen kun isä oli ensin opettanut aakkoset. Miten koulunkäynti sujui? Arkisto-ohjelma on vuodelta 1962.

 • Millainen tie naisilla oli raitiovaununkuljettajiksi? Toimittaja Eino Nykänen haastattele ensimmäisiä helsinkiläisiä naispuolisia kuljettajia. Muistojaan ja ajatuksiaan työstä kertovat Greta Sundholm ja Hilkka Hämäläinen. Sundholm ajoi raitiovaunua jo sotien aikana.
  Helsingin liikennelaitoksen kuljettajakursseista kertoo myös ajomestari Aulis Sundell.
  Ohjelma on vuodelta 1966.

 • Arkisto-ohjelmassa vuodelta 1962 lähdetään tarkkailemaan kevään merkkejä toukokuisessa Kuhmossa. Millaisia muita havaintoja lintujen pesimispuuhista oli jo näkyvillä?
  Toimittajana on Mauri Soikkanen.

 • Ensimmäinen Suomen hiihtovoitto Holmenkollenilla kirjataan vuodelle 1922. Ohjelmassa kuullaan 75-vuotiaan - 50 kilometrin kilpailun sankarin - Anton Collinin kuvaus historiallisesta hiihdosta Norjassa. Äänite on vuodelta 1966.

 • Merenkulkuneuvos Antti Wihuri muistelee pestiään suomalaisia siirtolaisia kuljettaneella matkustajahöyrylaiva Titanialla. Äänite vuodelta 1954.

 • Millaista oli torpparin päivätyön, eli possakan, tekeminen ja millaista elämä oli torpparina vuosisadan alussa? Muistelijana arkisto-ohjelmassa pohjoissavolainen Kalle Väisänen. Haastattelu on vuodelta 1969, toimittajana on Unto Eskelinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä