Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Nyheter: inslag

  Aktuellt med väderrapport och båtvädret

  12 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 30 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Yle Nyheter: inslag »


  Yle Nyheter: inslag: Jaksot (594) fi:Program:rss

  Maria Turtschaninoff glad för Finlandia Junior

  Årets Finlandia Junior-pris går till den finlandssvenska författaren Maria Turtschaninoff för boken Maresi – Krönikor från Röda klostret.

  • · Yle Radio Vega
  • Kesto: 4 min

  Happy hour, whiskygate och dubbelmoral

  Några brännheta teman kring finländsk alkoholpolitik - lyssna! Thomas Karlsson, alkoholforskare kommenterar.

  • Kesto: 3 min

  Om prispolitik, hälsorisker, Pori Jazz och Estland

  Thomas Karlsson är van vid att alla har åsikter om alkohol. Jag kallas fabror blomsterhatt med jämna mellanrum, skrattar han. Alkohol är ett stort folkhälsoproblem och det finns inga lätta lösningar. Lyssna på en längre intervju!

  • Kesto: 19 min

  KONTIOLAX GER INTE UPP

  AG Karlsson besöker det gamla brigadområdet i Kontioranta i kommunen Kontiolax.

  • Kesto: 7 min

  Westö: "Kvartalsekonomin dikterar kulturens lagar"

  - Det vi nu bevittnar är ett paradigmskifte i de finlandssvenska fondernas syn på kultur, säger Kjell Westö. Enligt honom har kravet på en kvartalskapitalistisk logik inom kulturen aldrig varit så stort som nu. Hör hela intervjun här! Redaktör: Johannes Tabermann.

  • Kesto: 19 min

  Att få höra till ett lag kan rädda utsatta pojkar, säger Stina Kuhlefelt

  Stina Kuhlefelt är koordinator för idrottsklubben Icehearts svenska verksamhet. Klubben gör socialt arbete via lagsport och rekryterar utslagningshotade unga via förskolor, daghem och skolor. Katarina Melin intervjuade henne i Yle Nyheter - lyssna på intervjun!

  • Kesto: 5 min

  Spisvakter skulle öka tryggheten i köket, tycker Ulla Ekman

  Ulla Ekman är 88 år och tillreder delvis sin mat själv. Hon sitter i rullstol och det är trångt i köket. Spisvakter skulle göra att jag kände mig tryggare, säger hon och medger att spisen blivit på några gånger. Lyssna på intervjun!

  • Kesto: 3 min

  Atte Kaleva: Finland borde göra mer mer för att förebygga radikalisering

  Terrorismforskare Atte Kaleva tycker att Finland kunde koordinera underrättelseverksamheten bätte när det gäller att lokalisera unga muslimer som hotar radikaliseras och förebygga detta. Kaleva gästade Yles morgontv och kommenterade också saken för Yle Nyheter. Lyssna på intervjun!

  • Kesto: 12 min

  Yle Nyheter: inslag: Muut audiot (8) fi:Program:rss

  FPA om studiestödssystemet

  Ilpo Lahtinen, förmånschef på Folkpensionsanstalten förstår inte kritiken mot studiestödssystemet, men medger att straffräntan är överdriven. Hör hela intervjun här!

  • Kesto: 12 min

  Yle Nyheter: inslag: Jaksot (1) fi:Program:rss

  Finskt företag flyger patienter till Indien

  Tvåbarnsmamman Eija Heinonen får cancervård i Indien. Allt fler söker vård utomlandsifrån. Speciellt Indien är ett av de mest populära resemålen. Landet har att erbjuda toppläkare och nyaste teknologi.

  Yle Nyheter: inslag: Muut videot (9) fi:Program:rss

  Snöleopard på Högholmen

  Högholmens djurpark i Helsingfors har stått för 140 snöleopardsungar under de senaste åren. En stor del skickas till djurparker runtom i världen. Den vilda stammen består av mellan 3500 och 7000 djur.

  • Kesto: 1 min

  Syrier i Jordanien

  I Jordanien har befolkningen enligt vissa uppskattningar ökat med en fjärdedel det senaste året. Orsaken är det ständigt växande antalet syriska flyktingar som kommer över gränsen. En del jordanier ser fördelar med billiga arbetare, andra ser syrierna som en belastning.

  • Kesto: 4 min

  Jacob Söderman bevisar att Gud finns

  Minister, landshövding, riksdagsman, riksdagens ombudsman, europeisk ombudsman, fotbolls- och jazzfantast. Jacob Söderman har hunnit med mycket, det visar också den färska boken Jacke. Men mest känd är Jacob Söderman kanske för sitt bevis på Guds existens. Allt började med några påstridiga kamrater från Karleby, som vid ett partimöte högljutt var missnöjda över att socialdemokraterna deltog i valet till kyrkofullmäktige.

  • Kesto: 1 min

  Indiska kvinnor vågar tala ut om våldet mot dem

  Ett år efter den brutala gruppvåldtäkten i Indien vågar kvinnor nu tala öppet om våldet mot dem. Laxmi Sharma har anmält sin man till polisen efter att han misshandlade henne. Skilja sig kan hon ändå inte, då skulle hon förlora barn och bostad.

  • Kesto: 4 min

  Barnslavar i Indien

  I Indien finns över hälften av världens slavar. Många av dem är barn. På landsbygden i Rajastan berättar några föredetta barnslavar om hur de hölls som slavar i en textilfabrik.

  • Kesto: 5 min

  Bröllop - ingen fest för den indiska kvinnan

  Följ med på bröllop till Indien. I Indien handlar inte äktenskapet om kärlek utan om ett arrangemang mellan två familjer. Kast och bakgrund är viktigare än kärlek, säger brudgummen.

  • Kesto: 4 min

  Luciakandidaterna 2013

  Kandidaterna för Finlands lucia 2013 uppträder med Luciasången.

  • Kesto: 1 min

  Erdogan har samlat på sig makt

  Erdogans Frihets- och rättviseparti AKP är omåttligt populärt. I valet 2011 fick partiet över 50 procent av rösterna. Erdogan har lyckats öka välståndet i landet och ekonomin har blomstrat. Men mot sig har han också ungefär hälften av befolkningen.

  • Kesto: 4 min

  Vulkanen Popocatépetl mullrar

  Myndigheterna i Mexico har förberett evakueringar och nödinkvartering ifall vulkanen Popocatépetl får ett utbrott. Det senaste dygnet har det ägt rum två kraftiga explosioner i vulkanen som sände upp ett moln av aska och ånga till en höjd på 1,5 kilometer. Små mängder aska har kommit ur ur Popocatépetl nästan dagligen sedan 1994. Aktiviteten tilltog dock för två veckor sedan och har ökat i styrka hela tiden.

  Muualla Yle.fi:ssä