Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Nyheter: inslag

  Aktuellt med väderrapport och båtvädret

  12 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 30 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Yle Nyheter: inslag »


  Yle Nyheter: inslag: Jaksot (580) fi:Program:rss

  Sebastian Hielm vid JSM: Folk måste använda sunt förnuft

  Gårdsmjölken har klara varningstexter på förpackningarna, kunderna vet vilka risker de tar, säger konsultative tjänstemannen Sebastian Hielm vid Jord- och skogsbruksministeriet. Vi kan inte återgå till restriktivare lagstiftning, folk måste tänka själv. Lyssna på hela intervjun!

  • Kesto: 8 min

  Stadsveterinär Seija Heikkinen vill skärpa bestämmelserna

  Seija Heikkinen är III stadsveterinär i Borgå och hon har haft händerna fulla med yersiniaepidemin i Östnyland. Bestämmelserna om att sälja ut stora mängder borde skärpas, säger hon. Gårdsmjölken fungerade när den såldes ut från gårdarna i små mängder. Lyssna på hela intervjun, på finska.

  • Kesto: 5 min

  Anna Maja Henriksson ger bollen till nästa regering

  Justitieminister Anna Maja Henriksson är försiktig när hon uttalar sig om surrogatförlossningar. Många svåra etiska problem att ta ställning till, säger hon. Hör hela intervjun här!

  • Kesto: 5 min

  Glöm inte bort de här kvinnorna, säger Viveca Söderström-Anttila

  Gynekologen och docenten Viveca Söderström-Anttila har behandlat kvinnor utan livmoder - ett tjugotal par har fått barn genom henne - före år 2007 då lagen förbjöd det. Vi kan hjälpa så många barnlösa i dag, varför får vi inte hjälpa dem här i Finland, frågar hon. Lyssna på hela intervjun!

  • Kesto: 18 min

  Mikaela Sonck: Om Indien, om hoppet och om verkligheten

  Lyssna på en längre intervju med Mikaela Sonck. Hur hon och hennes man utredde möjligheterna att hita en surrogatmamma i Indien, om juridiska bekymmer, om vännerna som hade ställt upp - och om lagen 2007 som gjorde surrogatfödslar olagliga i Finland.

  • Kesto: 8 min

  Lyssna på hela intervjun med Frida!

  Hur lyckades Frida sluta med sina mediciner? Hur borde hon ha fått hjälp om hon själv fått bestämma? Är hon rädd för att insjukna på nytt? Hela intervjun, här.

  • Kesto: 11 min

  Tvångsvården het potatis på många plan

  Psykiater Kristian Wahlbeck berättar varför det är så svårt att minska tvångsvården i Finland. Möt Frida som skrevs in mot sin vilja för fem år sedan. Och hör vad patientföreningarna tycker att är viktigt i öppenvården. Temareportage i Aktuellt 17!

  • Kesto: 13 min

  Många lobbar och bekymrar sig över vildfiskstammarna

  Är det vattenlagen som är problemet? Eller de utplanterade ynglen som inte klarar sig? Lär dig mera om de utrotningshotade fiskstammarna, vattenkraftbolagens evighetslov - och vad som görs för att trygga fisket för kommande generationer. Fiskeribiologen Mikko Koivurinta, Natur och Miljös Bernt Nordman deltar!

  • Kesto: 7 min

  Yle Nyheter inrikeskrönika 2013

  Vad annat hände 2013? Varför fick tre ministrar avgå? Vad sade Timo Soini (Sannf) i BBC:s TV-program Hardtalk som retade upp minister Carl Haglund (SFP)? I vilken riktning har regeringen styrt Finland?

  • Kesto: 40 min

  President Mauno Koivisto 90 år

  President Mauno Koivisto fyllde 90 år måndagen den 25 november 2013. Yle Nyheter bad professor Henrik Meinander analysera Koivistos presidentperiod. Intervjun börjar där Koivisto tog över efter Kekkoneneran år 1982.

  • Kesto: 7 min

  Jurij Derjabin i Yle-intervju 28.4.1995

  Den ryska diplomaten Jurij Derjabin som avled den första augusti 2013 var en central gestalt även i Finlands politik. Den förra Helsingforsambassadören Derjabin var även känd som signaturen Jurij Kommissarov, som aktivt lade sig i Finlands inrikes- och utrikespolitik. Yles Patrick Holmström intervjuade Jurij Derjabin på ambassaden på Fabriksgatan i Helsingfors år 1995. Derjabin försäkrade då att Ryssland inte har några ambitioner på att bygga ett nytt imperium.

  • Kesto: 8 min

  Tvist om oljeutvinning utanför Lofoten

  Ett förslag om att börja med oljeutvinningen vid den natursköna Lofoten väcker protester bland lokalbefolkningen och splittring också inom den norska regeringen.

  • Kesto: 7 min

  Andreas von Weissenberg flyttar til Kuala Lumpur

  Journalisten Andreas von Weissenberg blir ny koordinator för Röda Korset i Asien med stationeringsort i Kuala Lumpur i Malaysia. - Asien är katastrofdrabbat och en stor del av världens befolkning bor i Asien. Jag ser fram emot ett enormt arbetsfält, säger den förre Yle-medarbetaren von Weissenberg i en Aktuellt 17-intervju.

  • Kesto: 5 min

  Yle Nyheter: inslag: Muut audiot (6) fi:Program:rss

  Yle Nyheter: inslag: Jaksot (1) fi:Program:rss

  Finskt företag flyger patienter till Indien

  Tvåbarnsmamman Eija Heinonen får cancervård i Indien. Allt fler söker vård utomlandsifrån. Speciellt Indien är ett av de mest populära resemålen. Landet har att erbjuda toppläkare och nyaste teknologi.

  Yle Nyheter: inslag: Muut videot (8) fi:Program:rss

  Syrier i Jordanien

  I Jordanien har befolkningen enligt vissa uppskattningar ökat med en fjärdedel det senaste året. Orsaken är det ständigt växande antalet syriska flyktingar som kommer över gränsen. En del jordanier ser fördelar med billiga arbetare, andra ser syrierna som en belastning.

  • Kesto: 4 min

  Jacob Söderman bevisar att Gud finns

  Minister, landshövding, riksdagsman, riksdagens ombudsman, europeisk ombudsman, fotbolls- och jazzfantast. Jacob Söderman har hunnit med mycket, det visar också den färska boken Jacke. Men mest känd är Jacob Söderman kanske för sitt bevis på Guds existens. Allt började med några påstridiga kamrater från Karleby, som vid ett partimöte högljutt var missnöjda över att socialdemokraterna deltog i valet till kyrkofullmäktige.

  • Kesto: 1 min

  Indiska kvinnor vågar tala ut om våldet mot dem

  Ett år efter den brutala gruppvåldtäkten i Indien vågar kvinnor nu tala öppet om våldet mot dem. Laxmi Sharma har anmält sin man till polisen efter att han misshandlade henne. Skilja sig kan hon ändå inte, då skulle hon förlora barn och bostad.

  • Kesto: 4 min

  Barnslavar i Indien

  I Indien finns över hälften av världens slavar. Många av dem är barn. På landsbygden i Rajastan berättar några föredetta barnslavar om hur de hölls som slavar i en textilfabrik.

  • Kesto: 5 min

  Bröllop - ingen fest för den indiska kvinnan

  Följ med på bröllop till Indien. I Indien handlar inte äktenskapet om kärlek utan om ett arrangemang mellan två familjer. Kast och bakgrund är viktigare än kärlek, säger brudgummen.

  • Kesto: 4 min

  Luciakandidaterna 2013

  Kandidaterna för Finlands lucia 2013 uppträder med Luciasången.

  • Kesto: 1 min

  Erdogan har samlat på sig makt

  Erdogans Frihets- och rättviseparti AKP är omåttligt populärt. I valet 2011 fick partiet över 50 procent av rösterna. Erdogan har lyckats öka välståndet i landet och ekonomin har blomstrat. Men mot sig har han också ungefär hälften av befolkningen.

  • Kesto: 4 min

  Vulkanen Popocatépetl mullrar

  Myndigheterna i Mexico har förberett evakueringar och nödinkvartering ifall vulkanen Popocatépetl får ett utbrott. Det senaste dygnet har det ägt rum två kraftiga explosioner i vulkanen som sände upp ett moln av aska och ånga till en höjd på 1,5 kilometer. Små mängder aska har kommit ur ur Popocatépetl nästan dagligen sedan 1994. Aktiviteten tilltog dock för två veckor sedan och har ökat i styrka hela tiden.

  Muualla Yle.fi:ssä