Areena
 • TV
 • Radio
 • Tiedeykkönen

  Kuinka vaarallista sähkötupakka todella on?

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 54 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Tiedeykkönen »


  Tiedeykkönen: Jaksot (315) fi:Program:rss

  Tiedeykkönen tutustuu rikostekniseen tieteeseen

  . Miten rikospaikalta kerätyt todisteet käsitellään ja miten tieteellisen työn laadukkuus varmistetaan, jotta osallisten oikeusturva toteutuu? Leena Mattila studiovieraana on rikosinsinööri Kurt Kokko Keskusrikospoliisista.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Tieteen yleisösuhde, maapallon sisäytimen rakenne ja koiran geenit

  Seismiset mittaukset ovat paljastaneet, että maapallon sisäydin koostuu kahdesta kiinteästä kerroksesta. Koiralla ja ihmisellä on samoja geenejä ja kun koiran geenejä tutkitaan, opitaan samalla ihmistautien geneettisestä perustasta. Nyt tutkimuksen alla ovat koiran neuropsykiatriset ongelmat. Miten tieteen pitäisi olla esillä suurelle yleisölle? Mitä tieteen julkisuuskuvasta ajattelee kansainvälisesti arvostettu Helsingin yliopiston professori Ilkka Hanski, joka on maailman vanhimman, arvostetun tiedeseuran Royal Societyn jäsen ja saanut lisäksi erittäin arvostetun ja Nobeliinkin verratun Crafoord-palkinnon. Haastateltavina ovat Helsingin yliopiston professorit Tapani Rämö, Hannes Lohi ja Ilkka Hanski. Toimittajina ovat Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Addiktin muuttunut aivotoiminta

  Päihteet ja pelaaminen saattavat viedä ihmiseltä kaiken. Aivotutkija, dosentti Petri Hyytiä selventää, että mikä aivoissa muuttuu, kun ihminen alkaa toimia pakonomaisesti omaa etuaan vastaan. Ohjelmassa kysytään myös sattuman luonteesta yhteikunnallisessa päätöksenteossa. Miten teoretisoidaan sattuma? Urheilijoiden aivovammat puhuttavat penkkiurheilijoiden lisäksi lääkäreitä. Pitäisikö kontaktilajeissa saatujen vammojen seuraukset luokitella omaksi sairaudekseen? Lähetyksen juontaa Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Tähtiä on irrallaan galakseista, solut osaavat erilaistua ja terveisiä Etelämantereelta

  Galakseista on irronnut tähtiä galaksien väliseen avaruuteen. Mielenkiinto kohdistuu nyt siihen, miten paljon niitä on. Suomalainen tutkimusretkikunta vietti yli kaksi kuukautta Antarktiksella ja palasi sieltä vähän aikaa sitten takaisin kotiin. Terveiset mantereen ekstreemioloista tuo ilmakehän pienhiukkastutkija Mikko Sipilä. Mistä hedelmöitynyt munasolu tietää, mihin suuntaan kasvatetaan pää ja mihin suuntaan jalat? Haastateltavana ovat apulaisprofessori Peter Johansson, akateemikko ja professori Irma Thesleff ja tutkija Mikko Sipilä Helsingin yliopistosta. Toimittajina Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Tieteen julkinen keulakuva

  YleTieteen ja Tiedeykkösen seuraavat valitsivat suomalaisen tieteen julkisen keulakuvan. Hän on avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja. Voittaja antaa haastattelussa huutia yliopistomaailman nykymenolle ja kertoo, että mikä on se kaikkein perimmäinen kysymys. Vastauksesta ei tosin ole hänelläkään mitään aavistusta. Lähetyksen juontaa Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Ajatustenluvusta keinotekoiseen genomiin ja nanohiukkasiin

  Aivojen toimintaa kuvaamalla saadaan tietoa siitä, mitä ihminen ajattelee. Amerikkalaiset tutkijat kirjoittivat uudenlaisen perimän koodin, joka saatiin toimimaan bakteerissa. Nanohiukkaset ovat niin pieniä, että ne sujahtavat solun sisälle. Ovatko ne vaarallisia? Haastateltavina ovat dosentti Iiro Jääskeläinen ja professori Mikko Sams Aalto-yliopistosta, akatemiaprofessori Petri Toiviainen Jyväskylän yliopistosta, dosentti Jussi Jäntti VTTltä ja ympäristötoksikologi Jaana Palomäki TUKESista. Toimittajina ovat Hannamari Luukkanen, Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Jokaista ruokauutista ei kannata uskoa

  Hatarasta tutkimuksesta tulee helposti iso uutinen. Kannattaako jokaista ruokauutista ottaa vakavissaan? Vieraana ravitsemustieteen prof. Mikael Fogelholm. Minkälaista on rakastuneen kemia? Katu-uskottavat tieteentekijät: Väinö Auerin katu. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 51 min

  Gravitaatioaaltoja ei havaittukaan

  Viime vuonna julkaistiin tieto signaaleista, jotka tulkittiin gravitaatioaaltojen aiheuttamiksi. Löydölle povattiin jo Nobelin palkintoa. Tarkemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että signaaleja tulkittiin väärin ja että suuren osan niistä selittävät avaruuden pölyt. Miksi tulehdukset puhkovat verisuonten seinämiä? Ja miksi syöpäkin tekee saman? Ohjelman lopuksi kuullaan, mitä helmikuun tähtitaivaalta kannattaa bongata. Haastateltavina ovat dosentti Hannu Kurki-Suonio ja dosentti Pipsa Saharinen Helsingin yliopistosta ja professori Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta. Toimittajina Leena Mattila ja Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Tiedepitsaus - muutoksen airut

  Tammikuun lopussa järjestetty Helsinki Challengen semifinaali teki pitsausta tutuksi myös tieteen tekijöille. Show oli komea, mutta mitä jäi käteen niin järjestäjille kuin esiintyjillekin? Entä mitä uusi tapa esitellä tutkimuksia kertoo koko tiedeviestinnän muutoksesta? Studiovieraina dekaani Arto Mustajoki ja yhteyspäällikkö Ira Leväaho Helsingin yliopistosta. Ohjelman juontaa Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Linnunrata-galaksimme kuuluu Laniakeaan

  Tiedeykkösessä kerrotaan ajankohtaiset tiedot Churyumov-Gerasimenko -komeettaa tutkivasta Rosetta-hankkeesta, josta on juuri julkaistu ensimmäiset tulokset. Botuliinitoksiini aiheuttaa ruokamyrkytyksiä ja jopa tappaa nieltynä. Laniakea on se paikka avaruudessa, johon Linnunratamme kuuluu. Haastateltavina ovat tutkija Riku Järvinen Ilmatieteen laitoksesta, professori Miia Lindström Helsingin yliopistosta ja apulaisprofessori Peter Johansson Helsingin yliopistosta. Toimittajina Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

  • Kesto: 48 min

  Uusiutuva energia - lupauksesta valtavirraksi?

  Ovatko tuuli- ja aurinkoenergia viimein lunastamassa suuria lupauksia ja millä tekniikalla? Tutustumme myös akkutekniikan kehitykseen ja selvitämme, että voidaanko polttoainetta jonain päivänä tuottaa ilman biomassaa. Heti alkuun uusimmat tutkimustulokset Rosetta-luotaimelta. Se kun on löytänyt pölystä jotain yllättävää. Juontajana Jari Vaara.

  • Kesto: 51 min

  Matkailijoiden superbakteereita tutkittu; valo on sekä aaltoa että hiukkasia

  Joka viides matkailija tuo lämpimistä maista mukanaan superbakteereja. Dosentti Anu Kantele HYKS Infektiosairauksien klinikalta kertoo tutkimuksesta, jossa hän ryhmineen selvitti, mitä antibiootteja kestäviä bakteereita suomalaisturistit tuovat mukanaan lämpimistä maista. Milloin valo tuli maailmankaikkeuteen ja mitä valo on? Kansainvälisen valon vuoden kunniaksi kosmologi, professori Kari Enqvist kertoo valosta. Tieteessä löydöt syntyvät joskus sattumalta. Tähän viittaa sana serendipisyys. Tieteen historia onkin täynnä sattuman ohjastamia onnekkaita oivalluksia. Tieteen päivillä aiheesta luennoi käännösviestinnän professori Leena Salmi. Toimittajina ovat Leena Mattila. Sisko Loikkanen ja Emilia Cronvall.

  • Kesto: 47 min

  Miten säädät sisäisen kellosi? Entä mitä halusi kartanonrouva keski-ajalla?

  Mitä väliä valvotaanko öisin, kun kerran sähkövalot on keksitty? Sisäisen kellon ajastamisesta kertoo, tutkimusprofessori Timo Partonen. Saako toisen ihmisen kirjeitä lukea? Saa, jos on historian tutkija. Dosentti Anu Lahtinen kaiveli kirjeenvaihtoa keski-ajan Suomesta. Mitä mahtoikaan kartanonrouva haluta 1500-luvulla? Bhutanin vuorilla apinat ja monen sortin sorkkaeläimet hävittävät satoja. Riitta Vauras selvitti Bhutanin reissullaan miten yhteiselo sujuu. Ohjelman toimittaa Leena Mattila.

  • Kesto: 49 min

  Lovejoy-komeetan voi nähdä paljain silmin

  Miten kuolemaa kuvataan islantilaisissa keskiajan saagoissa ja oliko kuolema sattuman seurausta? Entä miksi lepakoiden ja lintujen taudit iskevät ihmiseen? Tammikuun tähtitaivaalta voi bongata kaikki aurinkokuntamme planeetat. Lovejoy-komeetta näkyy hyvällä paikalla jopa paljain silmin. Haastateltavina ovat historioitsija Kirsi Kanerva Turun yliopistosta, professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta ja professori Markku Poutanen Geodeettisesta laitoksesta. Toimittajina Emilia Cronvall, Leena Mattila ja Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 48 min

  Heikko valtio on vaarallinen tekijä

  Yhteiskunnan järkkyminen on kautta historian altistanut sodalle. Historian professorit Pertti Haapala ja Markku Kuisma selvittävät studiovieraina, miten virtaukset muuttuvat pakottaviksi rakenteiksi, jotka lopulta johtavat väkivaltaan. Esimerkkeinä ovat ensimmäinen maailmansota ja Suomen sisällissota. Samalla selviää, miksi Suomen sisällissotaa voisi leikkimielisesti kutsua kaikkien vapaussodaksi. Lähetyksessä tavataan myös Vuoden Professori 2015 ja 18 000 euroa kilolta maksava sieni. Juontajana on Jari Vaara.

  • Kesto: 49 min

  Sattuma universumissa ja lajien kehityksessä

  Tiedeykkönen vierailee Tieteen päivillä, jossa teemana on sattuma. Miten sattuma liittyy universumin kehitykseen? Ovatko planeetat tai elämän synty sattuman tulosta? Entä miten sattuma suhtautuu lajien kehitykseen? Sattumasta universumissa keskustelevat professori Karri Muinonen ja dosentti Syksy Räsänen Helsingin yliopistosta ja dosentti Kirsi Lehto Turun yliopistosta. Sattumaa lajien ja yksilöiden kehityksessä arvioivat professori Mikael Fortelius ja akatemiaprofessori Jukka Jernvall Helsingin yliopistosta. Toimittajina ovat Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Tiedeykkönen: 06.03.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 10.03.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 13.03.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 17.03.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 20.03.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 24.03.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 27.03.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 31.03.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 03.04.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 07.04.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 10.04.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 14.04.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 17.04.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 21.04.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 24.04.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 28.04.2015 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä