Areena
 • TV
 • Radio
 • Tiedeykkönen

  Kuinka vaarallista sähkötupakka todella on?

  44 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 54 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Tiedeykkönen »


  Tiedeykkönen: Jaksot (286) fi:Program:rss

  Tuoreen jättiläisauringonpilkun läpimitta on peräti 130 000 kilometriä

  Pilkku on suurin 24 vuoteen taltioitu. Se rekisteröitiin karttasarjavideoon Metsähovin radiotutkimusasemalla Kirkkonummella. Geodeettinen laitos kehittää ilmaista, tarkkaa paikannuspalvelua. Itämeressä lilluu DDT:tä, moderneja palonsuojasuihkeita ja kipulääkkeitäkin. Kotikemikaalit virtaavat viemäreistä teollisuuskemikaalien sekaan Itämerta sotkemaan. Haastateltavana ovat Aalto-yliopiston aurinkotutkija Juha Kallunki, professori Markku Poutanen ja erikoistutkija Hannu Koivula Geodeettisesta laitoksesta ja limnologi, MMT, Jaakko Mannio Suomen ympäristökeskuksesta

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Miksi tunteet kuuluvat puheäänessä

  Uudet kuvantamistekniikat lisäävät ymmärrystämme puheen tuottamisesta ja sen ongelmista. Fonetiikan tutkijat esimerkiksi kykenevät kolmiulotteisesti tulostamaan äänteitä. Tutkijat ovat kyenneet voittamaan myös tekniset haasteet, joita MRI-tekniikan magneettisuus ja melu aiheuttavat. Studiovieraana on tutkijatohtori Daniel Aalto Helsingin yliopistosta. Lukihäiriöön päästää tulevaisuudessa kiinni ehkä jo vauvaiässä. Aluillaan on uusi tutkimus. Verkkovinkit kuulostelee auringon äännähdyksiä. Ohjelman juontaa Jari Vaara.

  • Kesto: 45 min

  Uudessa huippualassa plasmoniikassa metalliset nanorakenteet työskentelevät yhdessä valon kanssa

  Professori Päivi Törmä kehittää plasmoniikkaan perustuvia uusia valolähteitä Aalto-yliopistossa. Jyväskylässä on tutkittu, miten verkkotekstien lukeminen vaikuttaa nuorten lukutaitoon. Lahottajasieni talikääpä hajottaa hanakammin puun ligniiniä kuin selluloosaa ja sopii kuusihakkeen esikäsittelyyn, biopulppaukseen. Haastateltavina ovat professori Päivi Törmä Aalto-yliopistosta, tutkija Kaisa Leino Jyväskylän yliopistosta, professori Annele Hatakka Helsingin yliopistosta ja professori Markku Poutanen Geodeettisesta laitoksesta, joka kertoo ajankohtaista Rosetta-luotaimesta. Toimittajina Sisko Loikkanen, Emilia Cronvall ja Leena Mattila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Tietokirjallisuus peilaa lähihistoriaa ja kertoo niin ajasta kuin arvostuksista

  Kaikista julkaistuista kirjoista noin 80 prosenttia on tietokirjoja. Millaisia teoksia juuri nyt luetaan ja mitä tietokirjallisuuden tehtävästä ajattelee tietokirjallisuuden ja -kirjoittamisen professoriksi valittu Pirjo Hiidenmaa? Millaiset äänet koemme merkityksellisiksi? Ääniä ja äänikuvauksia kerätään kansalaisilta talteen äänimaisemien keruu- ja tutkimushankkeessa. Miten äänimaisemaa voi tutkia? Liki 60 vuotta jatkunut kaupunkilintujen seuranta paljastaa, että talitiaisia, sinitiaisia ja viherpeippoja näkee kaupungissa entistä useammin. Miksi näin on? Toimittajina Emilia Cronvall ja Virpi Väisänen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Tiedeykkönen Itämerellä

  Sunnuntaina komeetta ohittaa Marsin. Kännyköitä, tekohampaita, lasten leluja ja muita vessasta alas nykäistyjä tavaroita on näytillä Viikinmäessä, jäteveden puhdistuslaitoksen maanalaisissa käytävissä. Pohjoismaiden suurin jätevedenputsari imaisee yli miljoonan ihmisen viemärijätteet. Lisäksi laitokselle tulee teollisuuden vesiä ja osa Helsingin sadevesistä. Hela hoito päätyy lopulta Suomenlahteen ja Itämereen, missä uiskenteli myös yksi eksynyt valas. Mitä valaalle nyt kuuluu sekin selviää Tiedeykkösessä. Toimittaja on Leena Mattila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Valta määrittelee epäonnistumisen

  Tiedemiehiä on teilattu, poltettu ja pantu arestiin siihen katsomatta, että ovatko he oikeassa vai eivät. Tutkijat on siis tuomittu epäonnistuneiksi sillä perusteella, että ajatukset eivät ole sopineet valtarakenteen tarkoituksiin. Mutta mitä epäonnistuminen on antanut tieteelle? Entä millaisissa oloissa saa onnistua epäonnistumisen kautta? Studiovieraana oppihistorian emeritusprofessori Anto Leikola. Tapaamme myös Vuoden tieteentekijän. Lähetyksen juontaa Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Fysiikan Nobel LEDin ja kemian Nobel nanoskopian kehittäjille

  Tämän vuoden nobelistit ovat tutkineet aivoja, puolijohdemateriaaleja ja innovoineet mikroskopiasta paljon tarkemman nanoskopian. Haastateltavina ovat professori Heikki Tanila Itä-Suomen yliopistosta, professori Harri Lipsanen Aalto-yliopistosta, professori Pekka Hänninen Turun yliopistosta sekä laboratorionjohtaja Mika Hukkanen ja laboratorioinsinöörit Antti Isomäki ja Mikko Liljeström Helsingin yliopistosta, Biomedicumista. Toimittajina Leena Mattila ja Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Roolit sekaisin: Aikuinen puhuu kuin pissis

  Mediatutkijat ovat törmänneet erikoiseen ilmiöön. Siinä missä ennen kieli erotti teinit ja aikuiset, ovat aikuiset tunkemassa teinien kielenkäytön alueelle. Studiovieraamme mediatutkija Jukka-Pekka Puro selventää ilmiön taustoja? Ympäristö voidaan tutkimuksen avulla suunnitella vanhuksille ystävälliseksi. Kuukauden tähtitaivas. Lähetyksen juontaa Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Pimeä aine, minit mustat aukot, neljäs avaruusulottuvuus ja lisäHiggsit ovat 60-vuotiaan CERNin tutkimuslistalla

  CERNin LHC-kiihdytin käynnistetään tauon jälkeen ensi keväänä. Kiihdyttimen energia nousee ja silloin saatetaan löytää jopa avaruuden pimeän aineen hiukkanen, lisää Higgsin hiukkasia, uusi avaruusulottuvuus ja kokeissa saattaa pilkahtaa esiin minikokoinen musta-aukkokin. Haastateltavana ovat CERNin pääjohtaja Rolf Heuer, tutkimusjohtaja Sergio Bertolucci ja Helsingin yliopistosta professori Jorma Tuominiemi. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Onko pihallasi muinaisjäänne?

  Arkeologit kykenevät uusilla menetelmillä piirtämään aina vain tarkemman kuvan menneisyyden ihmisten tekosista. Missä löytyy Suomen vanhin kirkko, missä kivikautinen veistos. Esimerkiksi Helsingin seudulla ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudat kulkevat ihmisten pihoilla - tai niiden alla. Menetelmiä voi myös käyttää väärin. Alan ihmisillä on epäilyjä muinaismuistojen varkauksista. Studiovieraina ovat kokenut harrastaja-arkeologi Kyllikki Rosenström ja geofysikaalisen menetelmät tunteva yliopisto-opettaja Wesa Perttola. Ohjelman juontaa Jari Vaara.

  • Kesto: 44 min

  Sata miljoonaa astetta reaktorissa--- fuusio vaatii valtavan lämpötilan

  Etelä-Ranskaan nousee big science -hanke,15 miljardin euron fuusioreaktori, jossa testataan fuusiota käytännössä. Miten energiaa tulevaisuudessa tuotetaan ja mitä ajatellaan Rockefellerien tuoreesta päätöksestä sijoittaa jatkossa vain uusiutuviin energiamuotoihin? Kuninkaantammi on Helsingin uusi rakenteilla oleva kaupunginosa, jonka suunnitelmissa on otettu huomioon säiden tulevat muutokset. Rankkasateiden vedet pystytään hallitsemaan ja helteiden kuumuutta vähentämään. Haastateltavana ovat Markus Airila ja Antti Arasto VTTltä ja Suvi Tyynilä Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta. Toimittajina Sisko Loikkanen ja Maija Kaipainen.

  • Kesto: 43 min

  Vanhuuden lähteillä - 100 vuodessa huutolaisista panttereiksi

  Ikääntyminen ei merkitse enää sairautta ja kurjuutta. Miten aktiivipanttereiden maailmaan on tultu vain sadassa vuodessa? Entä kuka ylipäätään on tänä päivänä vanha? Kuulijat äänestivät oman näkemyksensä asiasta. Studiovieraina ovat Ikäinstituutin johtaja Päivi Topo ja gerontologi Pertti Pohjolainen. Ohjelman juontaa Jari Vaara.

  • Kesto: 44 min

  Ruotsissa järisi maa ja suomalaiset selvittivät täpläverkkoperhosen perimän

  Ruotsin maanjäristys tuntui Suomenkin alueella. Myös Suomessa mitataan maanjäristyksiä. Sään ääri-ilmiöt ovat yleistyneet. Miten niihin varaudutaan? Täpläverkkoperhonen on ensimmäinen eläin, jonka perimän selvitti suomalainen tutkimusryhmä. Aalto-yliopistossa tutkijat kehittivät menetelmän, jolla terästehtaan kuonasta valmistetaan kalsiumkarbonaattia. Haastateltavina ovat seismologi Matti Tarvainen, professori Ilkka Hanski ja tutkijatohtori Virpi Ahola Helsingin yliopistosta sekä professori Mika Järvinen ja tutkija Arshe Said Aalto-yliopistosta, Eija Kivilaakso Hgin kaupunkisuunnitteluvirastosta, Mikael Hilden SYKEestä ja Kirsti Jylhä Ilmatieteen laitoksesta

  • Kesto: 43 min

  Tiedeykkönen 16.9.2014 (Koko lähetys)

  Geopolitiikan keikahduksia Geopolitiikka tutkailee maailman valtatasapainon muutoksia. Miten ajankohtaisen tilanteen näkevät tämän tieteen alan asiantuntijat? M.G. Armfeltin kuolemasta 200 vuotta. Millainen geopolitiikan muokkaaja hän oli? Jäätyneen konfliktin anatomia.

  • Kesto: 44 min

  Jari Louhelainen ja Viiltäjä-Jack

  Viiltäjä-Jackin hiusten ja silmien väri voitiin osoittaa silkkihuivin tahrasta. Mitä muuta Viiltäjä-Jackistä ja murhatusta Catherine Eddowesista selvisi 126 vuotta sitten murhapaikalta löytyneestä huivista? Karen Miller ainakin on tyytyväinen, kun esi-isoäidin murha ratkesi. Viiltäjä-Jackin paljastaja, johtava rikosgeneetikko, Jari Louhelainen Liverpoolin yliopistosta on Tiedeykkösen haastateltavana. Toimittajana on Leena Mattila.

  • Kesto: 31 min

  Syntyykö matematiikka matemaatikon aivoissa?

  Kuka oli kuuluisa murhaaja Viiltäjä Jack? Haastateltavana on Jackin henkilöllisyyden paljastanut suomalainen Jari Louhelainen, joka työskentelee johtavana rikosgeneetikkona Liverpoolin John Moores yliopistossa. Taipuisa joustava elektroniikka tekee tuloaan. Haastateltavana on tutkijatohtori Antti Kaskela Aalto-yliopistosta. Voiko edelleen syntyä aivan uutta matematiikkaa ja syntyykö matematiikka kehittäjänsä aivoissa vai missä? Haastateltavana professori Antti Kupiainen Helsingin yliopistosta. Toimittajina ovat Leena Mattila, Leo Kosola ja Sisko Loikkanen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Tiedeykkönen: 04.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 07.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 11.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 14.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 18.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 21.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 25.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 28.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 02.12.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 05.12.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 09.12.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 12.12.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 16.12.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 19.12.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä