Areena
 • TV
 • Radio
 • Taustapeili

  Museoviraston Juhani Kostet

  28 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 21 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Taustapeili »


  Taustapeili: Jaksot (483) fi:Program:rss

  Raha, riitely ja kylpuhuoneen purnukat

  Miehet Marsista ja naiset Venuksesta - näinhän me tapaamme ajatella. Mutta onko asia sittenkään näin? Sitä pohditaan Taustapeilissä tämän syksyn aikana. Pöydän ääreen istutetaan kaksi erilaista pariskuntaa, jotka kertovat, kuinka juuri heidän suhteessaan päästään arjen pienten kynnysten yli. Ensimmäisessä osassa pöytään lätkäistään kolme painavaa aihetta: raha, riitely ja kylpyhuoneen kymmenet purnukat. Parisuhteen ristiriidoista kaikella hellyydellä. Toimittajana Sanna Pirkkalainen. yle.fi/taustapeili

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Kun isä ei ole läsnä arjessa

  Ohjaaja, käsikirjoittaja Inderjit Kaur Khalsa elää tilanteessa, jossa hänen lapsensa isä asuu toisella puolella valtamerta, Yhdysvalloissa. Aikansa ex-miestään syytettyään Khalsa päätti selvittää, miksi isä ei halunnut olla osa heidän yhteisen lapsensa arkea. Pohdinnan lopputuloksena syntyi dokumenttielokuva Brooklynin pojat. Dokumentin teon myötä paljastui, että myös Khalsan pojan isä on kasvanut ilman isää. Toimittajana Maria Laine. Valokuva elokuvasta Brooklynin pojat. yle.fi/taustapeili

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Heli Vaaranen: Muistan tunteen kun kukaan ei rakasta

  Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kirjoitti lapsuudestaan ja vaiherikkaista mallivuosistaan kirjan Sunnuntaina Manhattanilla. Heli tutustui New Yorkissa kuuluisaan taidemesenaatti Stuart Pivariin, joka oli myös taiteilija Andy Warholin paras ystävä. Kolmikko oli tuttu näky kaupungin yöelämässä. Suhde Stuart Pivariin on jäänyt hiertämään Helin mieltä. - Olin Stuartin ystävä, mutta luettuani päiväkirjojani olen tajunnut, että olin häneen myös syvästi rakastunut. Silloin työnsin tunteen syrjään, koska se ei ollut sopivaa, sillä Stuartilla oli tyttöystävä, miljoonaperijätär Barbara Guggenheim. Toimittajana Olga Ketonen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Kuinka meistä tuli sydänystäviä?

  Suvi Saaren ja Jenni Romanoffin ystävyys alkoi 20 vuotta sitten, kun Jennin veli esitteli perheelleen uuden tyttöystävänsä Suvin. Vuosien saatossa naisista on tullut toisilleen kälyt, toistensa lasten kummit ja sydänystävät. Nykyisin Suvin ja Jennin perheet ovat tiiviissä yhteydessä keskenään, mutta yhteydenpito ei rajoitu pelkästään perhetapaamisiin. Suvi ja Jenni tapaavat säännöllisesti myös kahdestaan yhteisten intohimojensa äärellä. Yksi niistä on ruoka. Maria Laine tapasi heidät ravintolaillallisen merkeissä.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Eristyshuoneen tarve sairaalassa

  Ennen sanottiin, että ”älä laske lapsiasi ennen kuin tuhkarokko on käynyt talossa.” Nykyään Pohjolassa suurimpana uhkana lienevät antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit. Tämän päivän mediasairaus on ebola, sillä se on ollut viime aikoina yksi puhutuimmista vitsauksista Ebola-valmiutta on lisätty myös yliopistosairaaloissa Suomessa. Millaiset potilaat yleensä tarvitsevat eristystä? Hyksin infektiosairauksien poliklinikan vastaava ylilääkäri Asko Järvinen esittelee sairaalan toimintaa Marko Miettiselle.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Mielensäpahoittajan hahmo on yleismaailmallinen

  Kirjailija Tuomas Kyrö on jo ehtinyt kirjoittaa itsensä kansakunnan kaapin päälle Mielensäpahoittajan tarinoillaan. Nykyisin tuntuu, että mielensäpahoittaja elää jo omaa elämäänsä, ja se on ihan hyvä, sanoo kirjailija itse. Kyrö haikaili nuorena elokuvakäsikirjoittamista urakseen, mutta ei päässyt pääsykokeissa alkua pidemmälle. - Kyllä tässä hiukan hymyilyttää se, että nyt käsikirjoittamani elokuva Mielensäpahoittaja on hyväksytty Toronton kansainvälisille elokuvajuhlille. Uskon, että hänen tarinansa on universaali, ja sen on mahdollista puhutella ihmisiä myös muualla kuin Suomessa. Taustapeilin toimittajana on Maija Salminen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Miltä tuntui kuulla Mielensäpahoittaja ensi kertaa radiosta?

  Kirjailija Tuomas Kyrön luoma Mielensäpahoittaja on 80-vuotias jääräpäinen suomalaismies, jonka lause "Kyllä minä niin mieleni pahoitin" nousi kansan huulille Radio Suomen Pätkä-tarinoista. Miltä tuntui kuulla ensimmäistä kertaa oma tarina luettuna radiosta? Tuomas Kyrö kertoo. Toimittajana Maija Salminen.

  • Kesto: 2 min

  Andalusialaisen ruoan jäljillä

  Taustapeilin ruokapöytä vierailee Espanjan Aurinkorannikon pääkaupungissa Malagassa. Markus Turunen ja Petri Rinne etsiytyvät kaupungin ydinkeskustassa sijaitsevaan kauppahalliin, jossa tarjonta on runsasta ja meno vauhdikasta. Radio Suomen kaksikko törmää myös aivan yllättäen alueella asuvaan suomalaiseen, joka raottaa paikallisen ruokakulttuurin saloja.

  • Kesto: 27 min

  Erilaista elämää maaseudulla. Osa 4: Eläinten vanhainkoti. Yksi tila, monet kasvot

  Wanhan Markin isäntä Heikki Laaksonen oli aikanaan sitä mieltä, että aasi ei sovi eteläpohjalaisen maalaistalon pihapiiriin eikä niitä hänen pihalleen tule. Rouva Liisa-Cristiina Laaksonen oli kuitenkin toista mieltä: kyllä sopii ja kyllä tulee. Tätä nykyä Wanhan Markin tilalla Ylistarossa toimii maamme ainoa eläinten vanhainkoti. On lampaita, kanoja, kukkoja, poneja, kalkkunoita, kissoja, possuja ja tietenkin Reetu -vuohi, vanha hippi, joka tervehtii vieraita jo portilla. Toimittajana Sanna Pirkkalainen.

  • Kesto: 28 min

  Timo Sandberg duunaripohjainen dekkaristi

  Dekkarikirjallisuus on maailman luetuin kirjallisuuslaji. Naapurissamme Ruotsissa on jo pitkään ihasteltu dekkareiden yhteiskunnallista otetta, kun Suomessa dekkarit mielletään edelleen kepeäksi viihdekirjallisuudeksi. Kirjailija Timo Sandberg sai Vuoden johtolanka –palkinnon historiallisesta rikosromaanistaan Mustamäki. Koulunsa teinipoikana keskeyttänyt Timo Sandberg valmistui aikanaan levyseppähitsaajaksi ja toimi vuosia ammattiyhdistysliikkeessä, Metallityöväenliiton palveluksessa. Taustapeilissä ei synny ruumiita, mutta niistä puhuvat kuitenkin Timo Sandberg ja Paula Jokimies.

  • Kesto: 28 min

  Ranskalainen leipäkulttuuri

  Kaisu Rezé on tarjonnut suomalaisille jo 26 vuotta perinteistä ranskalaista leipää. Ranskalaiset neuvovat, että taikinaa pitää taputella kuin naista ja taikinan täytyy antaa levätä riittävästi. Rezé naurahtaa, kun hän huomaa, että melkein paljastaa kaikki juureen tehtyjen leipiensä reseptien niksit. Kaisu Rezén leipomossa Vantaalla vierailee Taustapeilin ruokapöydän toimittaja Marko Miettinen.

  • Kesto: 28 min

  Erilaista elämää maaseudulla. Osa 3: Perkkiön possut. Toisenlainen tuotantotapa

  Tehotuotantosikalassa possulla on arvostelijoiden mukaan tilaa vain juuri ja juuri kääntymiseen. Toisenlainenkin tuotantotapa on mahdollinen, kuten Taustapeilin vierailu Varsinais-Suomessa osoittaa. Perkkiön tilalla Paimiossa possut saavat tulla ja mennä kuten haluavat, tonkia, laiduntaa metsässä ja viettää juuri sellaista elämää kuin possun pitääkin elää. Valinnoista kertovat Kati ja Tony Kajander. Neliosaisen sarjan toimittaa Sanna Pirkkalainen. Kuvalähde: Perkkiön tila. yle.fi/taustapeili

  • Kesto: 27 min

  Korkeakulttuuria voi löytää matalaltakin

  Ohjaaja, käsikirjoittaja, kirjailija Juha Hurme palkittiin toissa viikolla Eino Kalima-ohjauspalkinnolla ja tänä keväänä mieheltä ilmestyi uusi romaani. Nyljetyt ajatukset kertoo kahdesta miehestä, Aimosta ja Köpistä. He soutavat Kustavista Hailuotoon ja puhuvat taiteista ja elämästä. - Ihmisellisyyden tuntomerkkejä tai tiivistymiä ovat tiede ja taide. Tästä kaikesta sauhutaan Nyljetyt ajatukset kirjassakin, jossa miehet soutamisen lomassa puhuvat Aku Ankasta, rock and rollista ja Kari Peisamostakin. Siinä pyritään laajentamaan tavanomaisia käsityksiä korkeakulttuurista - sitä voi löytää hyvin matalaltakin. Toimittajana Olga Ketonen.

  • Kesto: 28 min

  Mihin hunaja taipuu?

  Mehiläisten villipesistä on ryöstetty hunajaa varmaankin niin kauan kuin ihmisiä on ollut olemassa. Varhaisimmat todisteet tästä ovat 15 000 vuotta vanhoista luolamaalauksista Espanjasta. Millainen on suomalainen hunajakulttuuri ja mihin kaikkeen ruuanlaitossa hunaja taipuu? Vieraana Euroopan hunajayhdistyksen presidentti Kari Koivulehto sekä yrittäjä Kimmo Koivulehto. Taustapeilin ruokapöytä -ohjelman toimittaa Petri Rinne. yle.fi/taustapeili

  • Kesto: 28 min

  Erilaista elämää maaseudulla. Osa 2: Strutsitila Syrjynen. Kuin pieni eläintarha Pirkanmaalla

  Pälkäneellä sijaitseva Syrjysen tila on vähän kuin pullataikina: se on paisunut 15 vuoden aikana melkoisiin mittoihin. Aluksi Anu ja Ari Syrjysen oli tarkoitus keskittyä vain yhteen asiaan eli strutsien kasvattamiseen, mutta nykyään tiluksilla laiduntaa melko värikäs joukko erilaisia eläimiä. Strutsien lisäksi Syrjyset kasvattavat kuusipeuroja ja highland-karjaa, huolehtivat kanoista, lampaista, possuista ja kaneista ja aikovat hankkia pihaansa vielä villisikojakin. Myös matkailulla on merkittävä rooli tilan tuotoissa: erikoiset kasvatit houkuttelevat pihapiiriin tulevanakin - Neljäosaisen Erilaista elämää maaseudulla -sarjan toimittaa Sanna Pirkkalainen.

  • Kesto: 28 min

  Aleksi Delikouras kirjoittaa nuorten kielellä

  Nuoret ne vaan laiskottelee ja pelaa niillä laitteillaan. Ne eivät osaa enää kirjoittaakaan mitään. Eivätkä lue kunnon kirjoja.Tässä yleisiä väitteitä, joita pöllyyttää Nörtti -kirjoilla mainetta luonut nuori kirjailija Aleksi Delikouras. Hän opiskelee elokuvaohjaajaksi ja on kirjoittanut kirjoja, joita lukuhaluttomat yläkouluikäiset pojatkin lukevat. Delikourasin Nörtti: new game -kirja oli Finlandia Junior -ehdokkaana vuonna 2012. Toimittajana Olga Ketonen.

  Taustapeili: Muut audiot (1) fi:Program:rss

  Miltä tuntui kuulla Mielensäpahoittaja ensi kertaa radiosta?

  Kirjailija Tuomas Kyrön luoma Mielensäpahoittaja on 80-vuotias jääräpäinen suomalaismies, jonka lause "Kyllä minä niin mieleni pahoitin" nousi kansan huulille Radio Suomen Pätkä-tarinoista. Miltä tuntui kuulla ensimmäistä kertaa oma tarina luettuna radiosta? Tuomas Kyrö kertoo. Toimittajana Maija Salminen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Taustapeili: 16.09.2014 30 min
  - Taustapeili: 18.09.2014 30 min
  - Taustapeili: 19.09.2014 30 min
  - Taustapeili: 23.09.2014 30 min
  - Taustapeili: 25.09.2014 30 min
  - Taustapeili: 26.09.2014 30 min
  - Taustapeili: 30.09.2014 30 min
  - Taustapeili: 02.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 03.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 07.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 09.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 10.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 14.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 16.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 17.10.2014 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä