Areena
 • TV
 • Radio
 • Taustapeili

  Museoviraston Juhani Kostet

  28 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 21 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Taustapeili »


  Taustapeili: Jaksot (489) fi:Program:rss

  Taustapeilin ruokapöytä kotikanalassa

  Monessa kotitarvekanalassa joudutaan syksyllä päättämään, teurastetaanko kesäkanat vai etsitäänkö niille talvikoti. Taustapeilissä kuullaan kotikanalan kaakatusta, ja lautaselle päätyy vastapyöräytetystä munasta taitenvalmistettua uppomunaa. Hyvinkäällä Pekka ja Hanna Mommon luona vierailee pikkusateessa Markus Turunen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 27 min

  Suomalaiset ansaitsevat Tuntemattoman, joka ei nukuta

  Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan ilmestymisestä ja 70 vuotta jatkosodan päättymisestä. Tämän kunniaksi Tuntematon sotilas kuullaan sekä Radio Suomessa että Yle Radio 1:ssä kuusiosaisena kuunnelmasarjana. Siinä kolmekymppisistä koostuva tekijäjoukko peilaa omaa ajankuvaansa jatkosodan tapahtumiin sekä itse romaaniin. Sarjan on ohjannut Juhana von Bagh, käsikirjoitus ja dramatisointi on Jussi Moilan. Von Bagh kertoo Maija Salmisen haastattelussa, että Linna haki romaanillaan äärimmäistä räjähdystä, hän tiesi, että kirja tulee olemaan shokki. "Hän haastoi romaanillaan, me teemme sen saman kuunnelmalla."

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Pekka Sauri: Muistelmat eivät enää tätä päivää

  Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri on tuttu muun muassa politiikasta, radion Yölinjasta ja sosiaalisesta mediasta. Nyt hän on myös romaanikirjailija. Viime päivinä Saurin Parempaa kuin seksi -niminen romaani on kulunut kriitikoiden käsissä ja paukkuja on ladattu arvailuun, ketä mikäkin kirjan hahmo oikeasti tarkoittaa. Mutta siinä ei ole se juju, sanoo Sauri itse. Taustapeilissä keskustelu kulkee politiikasta ystävyyteen, älystä tunteisiin ja lopuksi Sauri paljastaa, mikä on parempaa kuin seksi. Sauria jututtaa Paula Jokimies. yle.fi/taustapeili

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Noora Kanervan työmatka

  Tuntuu uskomattomalta, että Helsingin keskustassa on puisto, jossa voi treenata maastopyöräilyä huipputasolla. Tämän on todistanut ravisemustieteilijä Noora Kanerva, joka nappasi tänä vuonna voiton Tahkolla ajetussa 60 kilometrin maastopyöräkisassa, ja hopeasijat niin Suomen - kuin Pohjoismaiden mestaruuskisoissa. Oman sävynsä pyöräilyyn antaa se, että Noora Kanerva sairastaa selkärankareumaa. Marraskuussa tohtoriksi väittelevän ravitsemustieteilijän kanssa Keskuspuistossa ajaa toimittajamme Petri Rinne. yle.fi/taustapeili

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Ragni Rissanen - yrittäjänä yli 50 vuotta

  Ragni Rissanen on helsinkiläinen hotelli-ja ravintolayrittäjä. Hän on tuonut ravintolan ruokalistalle jo 1960-luvulla äyriäisiä, ja perustipa hän Helsinkiin kaupungin ensimmäisen pizzerian. Rissanen on kokenut konkurssin 90-luvun laman aikana. Siinä meni lainan vakuuksina ollut omaisuus sekä oma että läheisten kodit. Konkurssista hän nousi panemalla pystyyn pottubisneksen. Hän myi ystävänsä kanssa torilla uuniperunoita. Ragni Rissanen pohtii Taustapeilissä työtä, työntekijöiden rekrytoimista ja uusien ideoiden haistelua. Mutta liikkeelle lähdetään kalastamisesta. Toimittajana Olga Ketonen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 27 min

  Kiti Müller - Ihmisen aivot tarvitsevat siedätyshoitoa

  Pää piiputtaa, keskittyminen herpaantuu, mutta tulosta pitäisi töissä syntyä. Internet suoltaa kissavideoita ja televisio sotakuvia, lehdet politiikkaa ja parisuhteita. Aivomme puskevat sälän täyttämää suota ja samaan aikaan pitäisi osata päätellä, että ovatko ne kovat rasvat hyvästä vai pahasta. Nuppimme on kovilla, mutta sitä voi auttaa yksinkertaisilla asioilla. Ja itse asiassa ristiriitainen tieto on vain hyväksi, koska sen avulla ihminen voi pysyä ajattelunsa herrana. Näin sanoo tutkimusprofessori Kiti Müller Työterveyslaitokselta, hän on Taustapeilin vieraana, Paula Jokimies jututtaa. yle.fi/taustapeili

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 27 min

  Raha, riitely ja kylpuhuoneen purnukat

  Miehet Marsista ja naiset Venuksesta - näinhän me tapaamme ajatella. Mutta onko asia sittenkään näin? Sitä pohditaan Taustapeilissä tämän syksyn aikana. Pöydän ääreen istutetaan kaksi erilaista pariskuntaa, jotka kertovat, kuinka juuri heidän suhteessaan päästään arjen pienten kynnysten yli. Ensimmäisessä osassa pöytään lätkäistään kolme painavaa aihetta: raha, riitely ja kylpyhuoneen kymmenet purnukat. Parisuhteen ristiriidoista kaikella hellyydellä. Toimittajana Sanna Pirkkalainen. yle.fi/taustapeili

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Kun isä ei ole läsnä arjessa

  Ohjaaja, käsikirjoittaja Inderjit Kaur Khalsa elää tilanteessa, jossa hänen lapsensa isä asuu toisella puolella valtamerta, Yhdysvalloissa. Aikansa ex-miestään syytettyään Khalsa päätti selvittää, miksi isä ei halunnut olla osa heidän yhteisen lapsensa arkea. Pohdinnan lopputuloksena syntyi dokumenttielokuva Brooklynin pojat. Dokumentin teon myötä paljastui, että myös Khalsan pojan isä on kasvanut ilman isää. Toimittajana Maria Laine. Valokuva elokuvasta Brooklynin pojat. yle.fi/taustapeili

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Heli Vaaranen: Muistan tunteen kun kukaan ei rakasta

  Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kirjoitti lapsuudestaan ja vaiherikkaista mallivuosistaan kirjan Sunnuntaina Manhattanilla. Heli tutustui New Yorkissa kuuluisaan taidemesenaatti Stuart Pivariin, joka oli myös taiteilija Andy Warholin paras ystävä. Kolmikko oli tuttu näky kaupungin yöelämässä. Suhde Stuart Pivariin on jäänyt hiertämään Helin mieltä. - Olin Stuartin ystävä, mutta luettuani päiväkirjojani olen tajunnut, että olin häneen myös syvästi rakastunut. Silloin työnsin tunteen syrjään, koska se ei ollut sopivaa, sillä Stuartilla oli tyttöystävä, miljoonaperijätär Barbara Guggenheim. Toimittajana Olga Ketonen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Kuinka meistä tuli sydänystäviä?

  Suvi Saaren ja Jenni Romanoffin ystävyys alkoi 20 vuotta sitten, kun Jennin veli esitteli perheelleen uuden tyttöystävänsä Suvin. Vuosien saatossa naisista on tullut toisilleen kälyt, toistensa lasten kummit ja sydänystävät. Nykyisin Suvin ja Jennin perheet ovat tiiviissä yhteydessä keskenään, mutta yhteydenpito ei rajoitu pelkästään perhetapaamisiin. Suvi ja Jenni tapaavat säännöllisesti myös kahdestaan yhteisten intohimojensa äärellä. Yksi niistä on ruoka. Maria Laine tapasi heidät ravintolaillallisen merkeissä.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Eristyshuoneen tarve sairaalassa

  Ennen sanottiin, että ”älä laske lapsiasi ennen kuin tuhkarokko on käynyt talossa.” Nykyään Pohjolassa suurimpana uhkana lienevät antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit. Tämän päivän mediasairaus on ebola, sillä se on ollut viime aikoina yksi puhutuimmista vitsauksista Ebola-valmiutta on lisätty myös yliopistosairaaloissa Suomessa. Millaiset potilaat yleensä tarvitsevat eristystä? Hyksin infektiosairauksien poliklinikan vastaava ylilääkäri Asko Järvinen esittelee sairaalan toimintaa Marko Miettiselle.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Mielensäpahoittajan hahmo on yleismaailmallinen

  Kirjailija Tuomas Kyrö on jo ehtinyt kirjoittaa itsensä kansakunnan kaapin päälle Mielensäpahoittajan tarinoillaan. Nykyisin tuntuu, että mielensäpahoittaja elää jo omaa elämäänsä, ja se on ihan hyvä, sanoo kirjailija itse. Kyrö haikaili nuorena elokuvakäsikirjoittamista urakseen, mutta ei päässyt pääsykokeissa alkua pidemmälle. - Kyllä tässä hiukan hymyilyttää se, että nyt käsikirjoittamani elokuva Mielensäpahoittaja on hyväksytty Toronton kansainvälisille elokuvajuhlille. Uskon, että hänen tarinansa on universaali, ja sen on mahdollista puhutella ihmisiä myös muualla kuin Suomessa. Taustapeilin toimittajana on Maija Salminen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Miltä tuntui kuulla Mielensäpahoittaja ensi kertaa radiosta?

  Kirjailija Tuomas Kyrön luoma Mielensäpahoittaja on 80-vuotias jääräpäinen suomalaismies, jonka lause "Kyllä minä niin mieleni pahoitin" nousi kansan huulille Radio Suomen Pätkä-tarinoista. Miltä tuntui kuulla ensimmäistä kertaa oma tarina luettuna radiosta? Tuomas Kyrö kertoo. Toimittajana Maija Salminen.

  • Kesto: 2 min

  Andalusialaisen ruoan jäljillä

  Taustapeilin ruokapöytä vierailee Espanjan Aurinkorannikon pääkaupungissa Malagassa. Markus Turunen ja Petri Rinne etsiytyvät kaupungin ydinkeskustassa sijaitsevaan kauppahalliin, jossa tarjonta on runsasta ja meno vauhdikasta. Radio Suomen kaksikko törmää myös aivan yllättäen alueella asuvaan suomalaiseen, joka raottaa paikallisen ruokakulttuurin saloja.

  • Kesto: 27 min

  Erilaista elämää maaseudulla. Osa 4: Eläinten vanhainkoti. Yksi tila, monet kasvot

  Wanhan Markin isäntä Heikki Laaksonen oli aikanaan sitä mieltä, että aasi ei sovi eteläpohjalaisen maalaistalon pihapiiriin eikä niitä hänen pihalleen tule. Rouva Liisa-Cristiina Laaksonen oli kuitenkin toista mieltä: kyllä sopii ja kyllä tulee. Tätä nykyä Wanhan Markin tilalla Ylistarossa toimii maamme ainoa eläinten vanhainkoti. On lampaita, kanoja, kukkoja, poneja, kalkkunoita, kissoja, possuja ja tietenkin Reetu -vuohi, vanha hippi, joka tervehtii vieraita jo portilla. Toimittajana Sanna Pirkkalainen.

  • Kesto: 28 min

  Timo Sandberg duunaripohjainen dekkaristi

  Dekkarikirjallisuus on maailman luetuin kirjallisuuslaji. Naapurissamme Ruotsissa on jo pitkään ihasteltu dekkareiden yhteiskunnallista otetta, kun Suomessa dekkarit mielletään edelleen kepeäksi viihdekirjallisuudeksi. Kirjailija Timo Sandberg sai Vuoden johtolanka –palkinnon historiallisesta rikosromaanistaan Mustamäki. Koulunsa teinipoikana keskeyttänyt Timo Sandberg valmistui aikanaan levyseppähitsaajaksi ja toimi vuosia ammattiyhdistysliikkeessä, Metallityöväenliiton palveluksessa. Taustapeilissä ei synny ruumiita, mutta niistä puhuvat kuitenkin Timo Sandberg ja Paula Jokimies.

  Taustapeili: Muut audiot (1) fi:Program:rss

  Miltä tuntui kuulla Mielensäpahoittaja ensi kertaa radiosta?

  Kirjailija Tuomas Kyrön luoma Mielensäpahoittaja on 80-vuotias jääräpäinen suomalaismies, jonka lause "Kyllä minä niin mieleni pahoitin" nousi kansan huulille Radio Suomen Pätkä-tarinoista. Miltä tuntui kuulla ensimmäistä kertaa oma tarina luettuna radiosta? Tuomas Kyrö kertoo. Toimittajana Maija Salminen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Taustapeili: 30.09.2014 30 min
  - Taustapeili: 02.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 03.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 07.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 09.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 10.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 14.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 16.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 17.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 21.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 23.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 24.10.2014 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä