Areena
 • TV
 • Radio
 • Taustapeili

  Museoviraston Juhani Kostet

  28 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 21 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Taustapeili »


  Taustapeili: Jaksot (503) fi:Program:rss

  Viihde auttaa ymmärtämään kuolemaa

  Halloweeniin ja pyhäinpäivän alla Sanna Jussila kutsui mediatutkija Outi Hakolan Hietaniemen hautausmaalle puhumaan kuolemasta audiovisuaalisessa kulttuurissa. Televisiosarjat ja elokuvat auttavat meitä ymmärtämään kuolemaa. Viihde ei poista surua, eikä käy suruun liittyviä tunteitamme läpi, mutta se tarjoaa vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia tutkailla omia suruun ja kuolemaan liittyviä tuntemuksia. Vaikka kuolemaa kuvataan monissa viihteen genreistä, aina lasten saduista alkaen, vieläkään elokuvat ja televisiosarjat eivät valmista meitä kuolevan ihmisen kohtaamiseen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Väärinlaulamista ei tarvitse pelätä

  Suomalaiset ovat edelleen kuorokansaa, vakuuttaa kuoronjohtaja Pasi Hyökki. Hänen mukaansa maailmalla ihaillaan sitä, että Suomesta löytyy joka kylästä vähintään yksi kuoro. Pasi Hyökki kuitenkin toivoo, että nuoret laulaisivat nykyisin enemmän, muutakin kuin mikrofonilla vahvistettua viihde- tai karaokemusiikkia. Hän muistuttaa, että ääni kehittyy käyttämällä sitä ilman mikrofonivahvistusta. Hyökki kannustaa rohkeasti käyttämään omaa ääntään. Väärinlaulamista ei tarvitse pelätä ja sävelkorvaa voi kehittää, hän sanoo. Hyökki allekirjoittaa väitteen, että laulaminen on jokamiehen oikeus. Toimittajana Paula Jokimies.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Pauliina Seppälä työllistyy omilla ideoillaan

  Mesenaatti on Suomen sivistyssanakirjan mukaan taiteen, taiteilijoiden ja joskus myös tieteenharjoittajien suosija ja heidän taloudellinen tukijansa. Pauliina Seppälä, Tanja Jänicke ja Marko Tanninen halusivat tarjota kaikille mahdollisuuden olla mesenaatteja Suomen ensimmäisellä kaikille suunnatulla joukkorahoituspalvelulla. Mesenaatti-sivuston lisäksi Pauliina Seppälä hyörii myös vaikuttajana Yhteismaa- yhdistyksessä, joka suunnittelee ja toteuttaa yhteiskunnallisesti merkityksellisiä projekteja. Justus Laitinen tapasi kiireisen työäidin työmatkalla Helsingin keskustassa nopean kahvikupposen merkeissä.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Oma mieli on ihmisen vahvin tai heikoin lenkki

  Jokainen voi valmentaa omaa mieltään kestämään paremmin henkistä rasitusta. Poliisin valmiusyksikössä eli Karhuryhmässä pitkään työskennellyt komisario Harri Gustafsberg tietää mielenhallinnan hyödyt tiukoissa paikoissa. Nykyään hän on mukana kansainvälisessä tutkijaryhmässä, joka kehittää henkisiä valmennusmenetelmiä ja myös mittaa niiden tuloksia erilaisin henkisin ja fyysisin testein. Tähän mennessä saadut tulokset ovat lupaavia, vaikka mielen valmentaminen ei olekaan pika-apu parempaan elämään. Siihen vaaditaan määrätietoista työskentelyä. Toimittajana Maria Laine.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 27 min

  Raitistunut festivaalieläin ei moralisoi muita

  Kaksi vuotta sitten raitistunut Teemu Suominen haluaa omalla tarinallaan kertoa, että toisinkin voi valita. Hän sanoo juoneensa 15 vuotta iloon ja viisi vuotta suruun, ja ymmärtää, että suurimmalle osalle meistä alkoholi on iloinen asia. Itse hän etsii aiheensa juhlaan nyt toisaalta. Peilistä katsoo nykyisin terve ja hoikka kaveri, joka on selättänyt yhden maailman korkeimmista vuorenhuipuista. Teemu Suominen Taustapeilissä Paula Jokimiehen jututttevana.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Vieraskoti auttaa Arskaa pääsemään omaan kotiin

  Vieraanaon toiminnanjohtaja Jouko Komulainen Helsingin Vieraskodista. Hänen työpaikkansa on punatiilinen rakennus Helsingin Punavuoressa. Vieraskoti perustettiin v.1883, ja se on maamme vanhin ja pitkäaikaisin asunnottomien palveluja tuottava yksikkö. Toimittajana Komulaisen työmatkalla on Olga Ketonen. Perjantaina 17.10. vietetään Asunnottomien yötä. yle.fi/taustapeili

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Korkeasaari uuden johtajan silmin

  Korkeasaaren tuleva johtaja Sanna Hellström esittelee 125-vuotiasta eläintarhaa. Miten vihreiden kirjoilla oleva, turkistarhausta vastustava eläinlääkäri sopii eläintarhan johtajan pallille? Toimittajana Sanna Jussila. yle.fi/taustapeili

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Venäjän haavat eivät oikeuta voimapolitiikkaan

  Ulkoministeri Erkki Tuomioja löytää syyt Venäjän nykyiseen käyttäytymiseen vuosikymmenten takaa, Neuvostoliiton hajoamisesta. - Neuvostoliiton romahduksen jälkeen länsimaat suhtautuivat Venäjään varsin ylenkatseisesti. Tämä jätti entiseen supervaltaan henkiset haavat, jotka jäivät länsimailta hoksaamatta ja joita paikataan nyt, voimapolitiikalla. Tuomioja painottaa, etteivät piilevät haavat oikeuta niitä toimia, joihin Venäjä on voimapolitiikan käytössä ryhtynyt. Hän kuitenkin pitää selvänä, että ratkaisua esimerkiksi Krimin tilanteeseen ei ole odotettavissa pitkään aikaan. Ministeri Tuomiojan kanssa keskustelee Maija Salminen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Sinun, minun, lasten ja meidän aika

  Sinun, minun ja lasten harrastukset. Vanhempainillat, neuvolakäynnit, tiskit, pyykit, nurmikon leikkuu ja lumen luonti. Yksi on kipeä, toinen ei nuku, töissä on kiire ja ne lattialistatkin olisi hyvä saada vihdoin ja viimein paikalleen. Missä välissä sitä muka ehtii tuota toista paijaamaan ja kertomaan sille, että rakastan, rakastan, koko ajan ja kamalasti? Taustapeilissä pannaan jälleen parisuhteet puntariin - kaikella rakkaudella. Sanna Pirkkalaisen kanssa kahvipöytään istuvat Elina ja Ukke Holappa sekä Leena ja Marko Iivarinen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Sairaalasarjat ja todellisuus

  Päivystyksen sairaanhoitajat Tanja Ekholm-Venäläinen ja Kati Hiisvirta katsoivat uutta Syke-sarjaa. He vertaavat sairaalasarjan antamaa kuvaa omiin kokemuksiinsa ja kertovat muitakin havaintojaan sairaaloista työpaikkana. Muun muassa  hoitajien ja lääkärien hierarkinen suhde saa heiltä kyytiä. Kuvassa heidän kanssaan myös näyttelijät Matti Ristinen, Iina Kuustonen ja Lena Meriläinen Syke-sarjan tiedotustilaisuudessa Ylen Isossa Pajassa. Toimittajana Marko Miettinen. yle.fi/taustapeili

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Koulussa hukataan liikaa potentiaalia

  Nykykoulu on jämähtänyt menneisiin vuosiin. Turkulainen opettaja Maarit Korhonen haluaa riviopettajana nostaa esiin ne oppilaat, joita nykyinen opetus ei palvele. Hänen mielestään nyt pärjäävät ne, jotka jaksavat istua ja lukea, mutta kaksi kolmesta oppilaasta ei saa esiin täyttä potentiaaliaan. Korhonen nostaa esiin paitsi koululuokan fyysiset puitteet, myös esimerkiksi lahjakkaiden lasten oikeuden oppia omassa tahdissa. Toimittajana Paula Jokimies. yle.fi/taustapeili

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Triathlonin MM-hopeamitalistille valmentaja on korvaamaton

  Puistolan parkkipaikalta se alkoi v. 1998, triathlonisti Kaisa Lehtosen ja valmentaja Paul Sjöholmin valmennussuhde. Henkilökemiat toimivat Lehtosen mukaan alusta saakka, ja Sjöholm vakuuttui Lehtosen lahjakkuudesta sekä motivaatiosta. 16 vuoden aikana valmennussuhde on kehittynyt tiiviiksi yhteistyöksi ja ystävyydeksi. Triathlonin MM-hopeamitalisti ja valemntaja kertovat suhteensa tarinaa juoksuharjoitusten lomassa. Toimittajana Sanna Jussila.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Kuinka pakolaisleiri rakennetaan?

  Helsinkiläinen Johan Ehnberg tietää, mitä todelliset äkkilähdöt ovat. -  Nopeimmillaan lähtöpyyntö kriisialueelle voi tarkoittaa sitä, että puhelinsoitosta kahden tunnin päästä ollaan lentokentällä, hän kertoo. Ehnberg on Suomen Punaisen Ristin katastrofinhallintadelegaatti. Tähän mennessä hän on työskennellyt kolmella leirillä: Tunisiassa, Etelä-Sudanissa ja Filippiineillä.  - Ihannetilanteessa pitkäkestoisissa leireissä ihmisille alkaa syntyä elinkeinoja ja leiri muuttuu osittain omavaraiseksi. Se tuo pakolaisten elämään lisää inhimillisyyttä ja omanarvontuntoa. Toimittajana Maria Laine. Kuva Filippiineiltä Jarkko Mikkonen/SPR.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Iiro Rantala: Uskallan nykyään soittaa hiljempaa

  Tunteiden ilta -ohjelma voitti radion viihdeohjelmien sarjan EBU:n Kultainen Ruusu -kilpailussa Berliinissä. Taustapeilin vieraana palkitun ohjelman sielu, muusikko Iiro Rantala. Tunteiden illassa Iiro Rantala ja Zarkus Poussa improvisoiden loihtivat musiikiksi Radio Suomen kuuntelijoiden tarinat ja tunnetilat. Rantala kertoo että Tunteiden ilta on aikamoinen takin tyhjennys tekijällekin. - Kun soittaa 2 tuntia improvisoiden yhtäsoittoa, ei aina voi olla ihan varma mitä tuleman pitää. Kun laittaa sormet koskettimille aina on jotain tullut. Toimittajana Maija Salminen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Taustapeilin ruokapöytä kotikanalassa

  Monessa kotitarvekanalassa joudutaan syksyllä päättämään, teurastetaanko kesäkanat vai etsitäänkö niille talvikoti. Taustapeilissä kuullaan kotikanalan kaakatusta, ja lautaselle päätyy vastapyöräytetystä munasta taitenvalmistettua uppomunaa. Hyvinkäällä Pekka ja Hanna Mommon luona vierailee pikkusateessa Markus Turunen.

  • Kesto: 27 min

  Suomalaiset ansaitsevat Tuntemattoman, joka ei nukuta

  Tänä vuonna tulee kuluneeksi 60 vuotta Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan ilmestymisestä ja 70 vuotta jatkosodan päättymisestä. Tämän kunniaksi Tuntematon sotilas kuullaan sekä Radio Suomessa että Yle Radio 1:ssä kuusiosaisena kuunnelmasarjana. Siinä kolmekymppisistä koostuva tekijäjoukko peilaa omaa ajankuvaansa jatkosodan tapahtumiin sekä itse romaaniin. Sarjan on ohjannut Juhana von Bagh, käsikirjoitus ja dramatisointi on Jussi Moilan. Von Bagh kertoo Maija Salmisen haastattelussa, että Linna haki romaanillaan äärimmäistä räjähdystä, hän tiesi, että kirja tulee olemaan shokki. "Hän haastoi romaanillaan, me teemme sen saman kuunnelmalla."

  Taustapeili: Muut audiot (1) fi:Program:rss

  Miltä tuntui kuulla Mielensäpahoittaja ensi kertaa radiosta?

  Kirjailija Tuomas Kyrön luoma Mielensäpahoittaja on 80-vuotias jääräpäinen suomalaismies, jonka lause "Kyllä minä niin mieleni pahoitin" nousi kansan huulille Radio Suomen Pätkä-tarinoista. Miltä tuntui kuulla ensimmäistä kertaa oma tarina luettuna radiosta? Tuomas Kyrö kertoo. Toimittajana Maija Salminen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Taustapeili: 31.10.2014 30 min
  - Taustapeili: 04.11.2014 30 min
  - Taustapeili: 06.11.2014 30 min
  - Taustapeili: 07.11.2014 30 min
  - Taustapeili: 11.11.2014 30 min
  - Taustapeili: 13.11.2014 30 min
  - Taustapeili: 14.11.2014 30 min
  - Taustapeili: 18.11.2014 30 min
  - Taustapeili: 20.11.2014 30 min
  - Taustapeili: 21.11.2014 30 min
  - Taustapeili: 25.11.2014 30 min
  - Taustapeili: 27.11.2014 30 min
  - Taustapeili: 28.11.2014 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä