Areena
 • TV
 • Radio
 • Taustapeili

  Museoviraston Juhani Kostet

  28 min
  • Esitetty: Yle Areena
  • Kuunneltu: 20 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Taustapeili »


  Taustapeili: Jaksot (456) fi:Program:rss

  Haustaustoimistossakaan ei totu suruun

  Millaista on kohdata surevia ihmisiä työkseen? Lyökö kuolema leiville? Kiirastorstain Taustapeili vierailee täyden palvelun hautaustoimistossa Vehmaalla. - Ei siihen koskaan totu, siihen läheisensä menettäneen surun näkemiseen. - Mutta ihmiset sanovat, että meidän suvulla on tämä taito, että me olemme hyviä tässä hommassa, kertoo Hautauspalvelu Rinteen omistaja Janne Rinne. Toimittajana Sanna Jussila.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Korkman patistaa työmarkkinajärjestöjä eläkeuudistuksiin - ja pian

  Suomen taloudellinen tilanne on hankala, mutta ei toivoton, sanoo professori Sixten Korkman Aalto-yliopistosta. Erityisen hankalaksi tilanteen tekee se, että rakenneongelmat ja suhdanneongelmat kurittavat maata samanaikaisesti. Korkman odottaa konkreettisia yhteiskunnallisia uudistusehdotuksia erityisesti työmarkkinajärjestöiltä. - On korkea aika, että työmarkkinajärjestöt vihdoin tuovat pöytään konkreettisen eläkejärjestelmän uudistusehdotuksen. Eläkejärjestelmän uudistamisesta on puhuttu niin monta vuotta, että järjestöjen moraalinen oikeus käyttää valtaa alkaa rapistua ellei esityksiä kuulu.Toimittajana Maija Salminen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Sahtipanimolla tuoksuu makea mallas

  Sahti on kuulunut suomalaiseen pitopöytään jo ammoisista ajoista lähtien. Sitä, kuka pani maailman ensimmäiset sahdit, ei tiedä kukaan. Olutguru Michael Jackson on sanonut, että sahti on "oluenteon historian puuttuva rengas Mesopotamian ja nykypäivän välillä". Taustapeilin Ruokapöydässä vieraillaan Lammin Sahti Oy:n sahtipanimolla, jossa tuoksuu makea mallas. Talvella panimolla on melko hiljaista mutta kun kuuma kesä herauttaa janon lomalaisten kielelle, pannaan Lammilla sahtia tynnyrikaupalla. Toimittaja Sanna Pirkkalainen tapaa "syvässä Hämeessä" yrittäjä Pekka Kääriäisen. yle.fi/taustapeili

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Onko ilmailu turvallista?

  Malesian lentoturman polveilevaa tutkintaa on seurattu kuin jännitysnäytelmää.Tragedia on saanut monet epäilemään lentomatkustamisen turvallisuutta. Lisäksi viime vuosien synkät onnettomuusluvut kotimaassa ovat herättäneet keskustelua harrastelentäjien taidoista. Marko Miettisen kanssa keskustelevat Finnairin Airbus-ryhmäpäällikkö, lentokapteeni Jari Paajanen, LiikenteenturvallisuusvirastoTrafin ilmailujohtaja, entinen MD-11 kippari Pekka Henttu sekä Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija, entinen Saab Draken –pilotti Ismo Aaltonen. He olivat äskettäin Ilmailutoimittajien ja Trafin seminaarissa pohtimassa mm. sitä, voiko lentokone kadota noin vain.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Reetta Meriläinen: Apu kehitysmaille takaa vakauden myös meille

  Naisten Pankin tuore puheenjohtaja Reetta Meriläinen oppi jo varhain auttamisen tärkeyden. Evakkoperheessä vanhemmat opettivat, ettei niin köyhää olekaan, ettei toista voisi auttaa. Nykyisin Meriläinen puhuu Naisten Pankin puolesta. Kyseessä on vapaaehtoisten verkosto, joka myöntää lainoja auttamaan kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä ja toimeentuloa. Taustaorganisaationa on Kirkon Ulkomaanapu. Meriläinen painottaa, että kehitysmaissa naisten ja tyttöjen kouluttautuminen ja "voimaantuminen" on kestävin peruste sille, että perheen toimeentulo kohenee ja yhteiskunta alkaa voida paremmin. Toimittajana Maija Salminen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Keittokirjojen kertomaa

  Helsinkiläinen Mirja-Riitta Siivonen hankki aluksi keittokirjoja vain tarpeeseen - nuoren perheen keittiössä kun piti osata tehdä ruokaa. Myöhemmin hän alkoi kerätä mielenkiintoisia kirjoja omaksi iloksi. Tällä hetkellä keittokirjakokoelmassa on yli 2300 nidettä. Matkustelun myötä kokoelmassa on myös paljon ulkomaalaisia kirjoja. Kokoelman helmiä ovat mm. lahjoituksena saatu suomalainen keittokirja 150 vuoden takaa sekä M.A. Nummisen Baarien mies. Taustapeilin ruokapöytä vieraili Mirja-Riitan luona Helsingin Sörnäisissä katselemassa ja kuuntelemassa keittokirjojen tarinoita. Toimittajana Markus Turunen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Mistä tarpeeksi pieniä vuokra-asuntoja?

  Pienistä korkotuetuista vuokra-asunnoista on huutava pula, ja asuntoa tarvitsevat saattavat joutua jonottamaan kotia jopa yli vuoden. Samaan aikaan isolla rahalla rakennettujen uudiskohteiden vapaarahoitteisiin vuokra-asuntoihin on vaikea löytää asukkaita, koska vuokrien hinnat ovat kohonneet niin korkeiksi. Miten tasoittaa vuokra-asuntojen kysynnän ja tarjonnan epäsuhtaa? Entä onko vuokra-asuminen enää ns. kakkosvaihtoehto omistusasumiselle? Vuokra-asumisesta keskustelevat Vuokralaiset ry:n järjestö- ja koulutuspäällikkö Pia Lohikoski ja Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola. Toimittajana on Maria Laine.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Sirkku Jyrkkiö: Syövästä puhuminen on arkipäiväistymässä

  Nykyisin jo joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään ja suurin osa syövistä on hoidettavissa. Silti syöpä on yksi yleisimmistä kuolinsyistä maailmassa. Syöpälääkäri, dosentti Sirkku Jyrkkiö kertoo että potilas kuulee sairaudestaan ensimmäisenä yleensä joltain muulta kuin syöpälääkäriltä. Jyrkkiön mielestä varsinaisesta hoitosuunnitelmasta kannattaakin sopia potilaan ja omaisten kanssa vasta ensikohtaamisen jälkeen. Syöpä luokitellaan Suomessa kansantaudiksi ja kautta maailman siihen sairastuvien määrä on rajussa kasvussa. Pääosin se selittyy sillä, että elämme yhä vanhemmiksi. Toimittajana Paula Jokimies.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 27 min

  Ravintolapäivä antoi rakkaustarinalle siivet

  Rakkaustarina ruuasta, ravintolasta, kyläyhteisöstä ja tietenkin työkaveruudesta. Pieni Ravintola on poikkeuksellinen ravintola lounasravintoloiden kentässä. Se on ravintola, jossa lounasta tarjotaan "fine dining twistillä. " Kiitos ravintolapäivän Ellen ja Antti Hinttala päättivät yrittää ja perustaa ravintolan, vaikkakin pienen. Taustapeilin ruokapöytä käy Rajamäellä toimittaja Marko Miettisen matkassa. yle.fi/taustapeili

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Sinäkin hyväksikäytät lapsityövoimaa

  Maailmassa on lähes 170 miljoonaa lasta, jotka eivät ehdi leikkiä, käydä koulua tai olla perheensä kanssa. Heidän lapsuutensa katoaa, sillä heidän on pakko käydä töissä. Maria Laineen haastattelussa on kansalaisjärjestö Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.Hän sanoo, että kuluttaja ei voi tietää, onko jonkin tuotteen valmistuksessa jossain vaiheessa työketjua hyväksikäytetty lapsityövoimaa vai ei. Kansainvälistä sopimusta, joka velvoittaisi yritykset myös juridiseen vastuuseen ihmisoikeusloukkauksista, ei kuitenkaan vielä ole. Kuva: Indonesialainen lapsityöntekijä kumia keräämässä. Kuva: Danwatch

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Ville Pernaa: Laadukas sisältö saa asiakkaan maksamaan

  Pian satavuotias Suomen Kuvalehti saa syksyllä uuden päätoimittajan, tehtävään on nimitetty Ville Pernaa. Pernaa jatkaa myös Kanava-lehden päätoimittajana, ja lehtiperheeseen saattaa liittyä vielä Parnasso. Pernaa on aiemmin tullut tutuksi politiikan kommentaattorina mm. monien vaalien yhteydessä. Hän on kuitenkin jo jättänyt tehtävänsä Turun Yliopiston Eduskuntakeskuksen johtajana, ja siirtynyt miettimään, miten lehdet pärjäävät median murroksessa. Toimittajana Maija Salminen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 26 min

  Sami Garamin kanssa grilliä valitsemassa

  - Sähkögrilli on kuin ylisuuri nakinlämmitin tai hassunmuotoinen leivänpaahdin, vitsailee keittiömestari Sami Garam, mutta löytää sille myös käyttöä: - Sähkögrilli on parvekkeella helppo, mutta aika tehoton. Pallogrilli on  hänestä hieno väline, mutta se vaatii malttiia ja paljon puuhailua. Toisaalta hän on käyttänyt pallogrilliä jopa leipomiseen. - Kiven avulla voi paistaa pitsaakin. Kaasugrilli on hänelle itselleen kuitenkin paras valinta.- Siinä voi tehdä vaikka suklaakakkua! Grillikautta odotellessa malleja vertaavat Sami Garam ja Taustapeilin ruokapöydän toimittaja Marko Miettinen.

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 29 min

  Tove Jansson vihasi sotaa ja rakasti kaikkea kaunista

  Tove Jansson oli tavattoman rohkea mutta samalla myös ujo. Pilapiirroksissaan lempeänä muumien luojana tunnettu Jansson oli ilkeä ja sarkastinen, rakkaudessaan loputtoman lempeä ja kärsivällinen. Ja läpi koko elämän Tovea kantoi ex librikseenkin kirjattu ajatus: tee työtä ja rakasta. Tove Janssonin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Helsingin Ateneumiin on koottu laajasti Janssonin tuotantoa esittelevä näyttely.Siellä oppaana toimii Tuula Karjalainen, joka on koonnut näyttelyn ja kirjoittanut palkitun elämäkerran Janssonista niemltään Tee työtä ja rakasta. Toimittajana Sanna Pirkkalainen. Kuva: Suomen Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

  • · Yle Radio Suomi
  • Kesto: 28 min

  Tunne on taiteen tärkein tehtävä

  Tunne on yksi taiteen perustekijöistä. Tunne ei kuitenkaan ole taideteoksessa itsessään, vaan se syntyy ihmisissä. Taiteilijassa, joka teoksen tekee ja katsojassa tai kokijassa, joka taiteesta nauttii.Tuula Karjalainen on tehnyt elämän mittaisen uran taidemaailman kiehtovissa syövereissä, eikä osaa edes eläkeläisenä levätä laakereillaan. Viimeisin ponnistus on ollut Ateneumin taidemuseoon koottu Tove Janssonin 100-vuotisjuhlanäyttely sekä taiteilijan värikkäästä elämästä kertova kirja, joka palkittiin tänä vuonna Lauri Jäntin palkinnolla. Toimittajana Sanna Pirkkalainen. Kuva: Yehia Eweis, Suomen Kansallisgalleria

  • Kesto: 28 min

  Jauhoja myllystä läpi vuosisatojen

  Taustapeilin ruokapöytä vierailee vanhassa myllyssä Okeroisissa. Samalla paikalla on jauhettu viljaa jo 1500-luvulta lähtien. Nykyistä myllyä on hoitanut 1970-luvulta asti Pekka Haven. Sitä ennen myllyä hoiti hänen isänsä, ja myös isoisä oli aikanaan mylläri. Vuosien kuluessa mylly on koneellistettu, mutta lopputuote on edelleen lähialueen viljasta valmistettu lisäaineeton jauho. Pekka Havenilla on kuitenkin edessä eläkepäivät, kun uusi mylläri, Teemu Kinnari, on virallisesti ottanut myllyn hoitoonsa. Ohjelmassa muistellaan menneitä, ihmetellään jauhojen valmistusta ja puhutaan Pekan elämäntyöstä. Valokuvia yle.fi/taustapeili. Toimittajana Markus Turunen.

  • Kesto: 28 min

  Itsemurhaa yrittäneiden kohtelu paljastaa ammattiavun puutteet

  ”En minä oikeastaan halunnut kuolla, mutta en minä jaksanut elääkkään.” - Jonna Pulkkinen ja Katariina Vuori ovat koonneet kirjaksi itsemurhaa yrittäneiden tai läheisen itsemurhasta toipuvien tarinoita. Tarinat kertovat karua todellisuutta ahdistuksesta, häpeästä ja suomalaisen terveydenhuollon tasosta. Pulkkisen ja Vuoren mukaan itsemurhaa yrittäneiden ihmisten elämänhalu löytyi lopulta hyvin pienistä asioista. Yksi halusi elää syksyyn, jotta pääsee nauttimaan mustikoista ja omenoista, toinen hankki koiran. Otteet kirjasta Kourallinen tabuja. - Toimittajana Sanna Jussila.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Taustapeili: 22.04.2014 30 min
  - Taustapeili: 24.04.2014 30 min
  - Taustapeili: 25.04.2014 30 min
  - Taustapeili: 29.04.2014 30 min
  - Taustapeili: 02.05.2014 30 min
  - Taustapeili: 06.05.2014 30 min
  - Taustapeili: 08.05.2014 30 min
  - Taustapeili: 09.05.2014 30 min
  - Taustapeili: 13.05.2014 30 min
  - Taustapeili: 15.05.2014 30 min
  - Taustapeili: 16.05.2014 30 min
  - Taustapeili: 20.05.2014 30 min
  - Taustapeili: 22.05.2014 30 min
  - Taustapeili: 23.05.2014 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä