Areena
 • TV
 • Radio
 • Puheen Päivä

  Talousguru 2012

  20 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 7 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Puheen Päivä »


  Puheen Päivä: Jaksot (574) fi:Program:rss

  Hyvinvoinnin haaste ei ole nälkä vaan epävarmuus

  Ihmisten arkielämän ja hyvinvoinnin luonne ovat muuttuneet merkittävästi, kun yhteiskunta on vaurastunut ja vapautunut, ja markkinatalouden vaikutus ihmisten arjessa on kasvanut. Valtaosa suomalaisista ei enää kärsi materiaalisesta puutteesta ja heidän perustarpeensa on jo melko hyvin tyydytetty. Perinteisten puuteongelmien oheen on kuitenkin syntynyt uusia henkiseen hyvinvointiin ja elämäntapoihin liittyviä ongelmia, joihin päättäjien tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Tulevaisuuden hyvinvointihaasteista kertoo johtava asiantuntija Timo Hämäläinen Sitrasta. Jarmo Laitaneva haastattelee.

  • Kesto: 31 min

  Suomalainen ostaisi taidetta – jos se ei olisi niin vaikeaa

  Kaksi kolmasosaa suomalaisista on ostanut taidetta ja jopa 90 prosenttia olisi kiinnostunut ostamaan taidetta. Tämä käy ilmi Teollisuustaiteen Liitto Ornamon teettämästä tuoreesta tutkimuksesta. Elämyksestä omalle seinälle on kuitenkin pitkä matka. Mitä me suomalaiset haluamme taiteelta, minkä verran olemme siitä valmiita maksamaan ja mikä sen ostamisesta tekee niin vaikeaa? Tutkimuksen tuloksia raotettiin kokoomuksen kansanedustajan Eero Lehden vapaa-ajan huvilalla Sipoossa. Liina Johansson tapasi Lehden huvilalla tutkimuksen projektipäällikön taideasiantuntija Anna Rikkisen, Tatu Malmströmin Kopla Helsingistä sekä Eero Lehden puolison Ulpu Lehden. Aluksi kuullaan minkälainen taiteen suurkuluttaja kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti on.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 19 min

  Viestintäteknologia ja sosiaaliset taidot: kumpi kehittää kumpaa?

  Onko teknologia ja vaikkapa tablettitietokone hyvä renki, mutta huono isäntä? Vai tarjoaako alati kehittyvä teknologia yhä paremmat mahdollisuudet kehittää myös sosiaalisia taitojamme: myös työelämässä? Hanna Kinnunen kävi syyskuun alkupuolella Jyväskylän yliopistossa järjestetyillä Puheviestinnän päivillä, joka kokosi yhteen ihmisten välistä vuorovaikutusta tarkastelevan tieteenalan tutkijoita ja asiantuntijoita. Hanna tapasi kongressin vilinässä myös Puheviestinnän professori Maarit Valon. Hän vetää Jyväskylän yliopistossa työelämän vuorovaikutusosaamista virtuaalitiimeissä tutkivaa InViTe-hanketta. "Pyrimme selvittämään, miten teknologia vaikuttaa ihmisten vuorovaikutusosaamiseen työelämässä", Valo kertoo. Kumpi kehittää kumpaa? Teknologia ihmistä vai ihminen teknologiaa?

  • Kesto: 20 min

  Työturvallisuus pitää huomioida somessakin

  Yhä useampi meistä tekee työtä sosiaalisessa mediassa tai saa esimerkiksi palautetta sitä kautta. Palaute voi joskus olla rajua ja henkilöön käyvää. Jatkuva kielteinen palaute aiheuttaa vähintään mielipahaa, herkemmille jopa mielenterveysongelmia. Mitä kaikkea esimerkiksi asiakaspalvelutyössä pitää sietää? Työturvallisuuslain mukaan työnantajan tulee tarjota työntekijälle tukea ja apua myös silloin, jos asiakas häiritsee, uhkailee tai herjaa työntekijää. Näin myös, jos väylä on some. Työturvallisuuskeskus TTK on laatinut pienen oppaan somesta ja työturvallisuudesta. Työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin asiantuntija Päivi Rauramo muistuttaa, että some on suuri mahdollisuus, eikä mikään mörkö, mutta työpaikoilla kannattaa varautua ongelma- ja uhkatilanteisiin. Heidi Laaksonen haastattelee.

  • Kesto: 16 min

  Kauppalistan avulla pienennät ruokahävikkiä

  Motivan Elina Ovaskainen toimi Helsingin Narinkkatorin Saa syödä -tapahtuman tuottajana. Mitä kaikkea Motivan asiantuntijoilta ruokahävikkiasioissa kysytään? Missä ovat ruoan haaskuun pahimmat sudenkuopat? Toimittajina Jarmo Laitaneva ja Hanna Kinnunen.

  • Kesto: 11 min

  Suunnitteleminen pienentää ruokahävikkiä ja -laskua

  Hävikkiviikkoa vietettiin syyskuun toisella viikolla ja yksi viikon kohokohdista oli Saa Syödä -tapahtuma, mikä järjestettiin Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Myös Puheen Päivä oli Helsingin Narinkkatorilla mukana maistelemassa tunnelmaa. Jarmo Laitaneva tapasi Suomen johtavan ruokajärjestelmän vastuullisuutta, kilpailukykyä ja luonnonvarojen kestävää hyödyntämistä kehittävän tutkimuskeskuksen, MTT:n tutkijan Kirsi Silvennoisen, joka kertoi muun muassa missä ja mistä ruokahävikkiä syntyy eniten.

  • Kesto: 17 min

  Mitä ja minkä verran kaupoissa syntyy ruokahävikkiä?

  Ruokatarvikkeet Saa syödä -tapahtumaan toimittaneen HOK-Elannon laatu- ja ympäristöpäällikkö Satu Kattilamäki sanoo, että on myös kaupan etu kannustaa kuluttajia tunnistamaan vielä käyttökelpoinen ruoka ja miettimään keinoja yhdessä hävikin vähentämiseksi kotikeittiöissä. Toimittajina ovat Jarmo Laitaneva ja Hanna Kinnunen.

  • Kesto: 8 min

  Tuhansia suomalaisia leipäjonoissa viikoittain

  Saa syödä-tapahtumasta tehdyssä Puheen Päivässä puhuttiin myös leipäjonoista. Kuka apua tarvitsee ja miten sitä voisi nykyistä helpommin jakaa? Aiheesta olivat keskustelemassa henkilöt, jotka tietävät paljon tai jopa kaiken suomalaisista leipäjonoista. - THL:n tilastojen mukaan ruoka-apua tarvitsee viikoittain jopa 30 000 suomalaista, köyhyystutkija Maria Ohisalo kertoo. Apua tarjoaa noin 400 eri toimijaa. Yksi heistä on Veikko ja Lahja Hurstin laupeuden työ yhdistys sekä järjestön nykyinen vetäjä Heikki Hursti. - Enää leipäjonot eivät ole vain alkoholistien tai kadun kasvattien heiniä. Köyhyyteen voi ajautua kuka tahansa, Heikki Hursti summaa.

  • Kesto: 13 min

  "Maailmaa muutetaan ruoalla"

  11. syyskuuta Puheen Päivä parkkeerasi studionsa Helsingin Narinkkatorille Saa Syödä -tapahtumaan, jossa jaettiin ilmaista ruokaa ja tietoa hävikkiruoasta. Hanna Kinnunen tapasi yhden Pohjoismaiden johtavimmista ruokahävikin vastaista työtä tekevistä asiantuntijoista, tanskalaisen Selina Juulin. Hän puhui ruokavallankumouksesta ja siitä, mitä hänen perustamansa "Stop waisting food" -ohjelma on tehnyt ruokahävikin vähentämiseksi.

  • Kesto: 6 min

  Luontoliitto aktiivisena ruokahävikin vastaisessa kamppailussa

  Puheen päivän Hanna Kinnunen ja Jarmo Laitaneva tapasivat Saa syödä-tapahtumassa myös Luontoliiton pääsihteerin Leo Straniuksen. Hänen kanssaan pohdittiin sitä, miten poliittisilla päätöksillä voidaan vaikuttaa ruokahävikin vähentämiseen. Straniukselta löytyi myös vinkkejä aloitteleville ruokadyykkaareille. Luontoliitto osallistuu ruokahävikin vähentämiseen pyrkimällä vaikuttamaan esimerkiksi siihen, miten maataloustukia ohjataan tai miten julkisia hankintoja, kuten koulu- tai päiväkotiruokailuja järjestetään. Ruokahävikki on maailmanlaajuinen, mutta myös suomalainen ongelma. Mikä Luontoliiton pääsihteerin Leo Straniuksen mielestä on tärkein asia, joka ihmisten pitäisi ottaa entistä paremmin huomioon omaa ruokakulutusta pohdittaessa?

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Puheen Päivä: 19.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 22.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 23.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 25.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 26.09.2014 57 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä