Areena
 • TV
 • Radio
 • Puheen Päivä

  Talousguru 2012

  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 8 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Puheen Päivä »


  Puheen Päivä: Jaksot (700) fi:Program:rss

  Yritän puhua niin, etten nukahda itseäni kuunnellessa

  "Minua kiinnostaa kaikki. Mitä oudompi asia, sitä enemmän se minua kiehtoo. Elämme juuri nyt ihmiskunnan ja Suomen parasta aikaa. Jos ei siltä tunnu, on syytä katsoa peiliin", näin pohtii tähtitieteen professori, Vuoden Puhuja Esko Valtaoja. Suomalainen puhekulttuuri elää ajassa, jossa vaikeneminen ei olekaan enää kultaa, vaan omien ajatuksien jakamista yhä avoimemmin arvostetaan yhä enemmän. Hyvä puhe ja puhuja herättävät tunteita ja ajatuksia sekä inspiroi kuulijoita. "Yritän puhua niin, etten nukahda itseäni kuunnellessa. Puheet on parempia, jos niissä jonkinlaista spontaaniutta mukana. Puheesta tulee elävämpi, kun ei lue kaikkea paperista tai power pointista", näin tekee Vuoden Puhuja 2014, joka valittiin Speakersforumin järjestämässä gaalassa eilisiltana. Viime vuonna tittelin sai median moniottelija Henkka Hyppönen. Tämän vuoden uunituoreen voittajan tapaamme nyt. Hanna Kinnunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 22 min

  Missä viipyvät uudet sosiaaliset innovaatiot?

  "Kun me sodan jälkeen rakensimme tätä yhteiskuntaa, meillä ei ollut mitään. Jaoimme köyhyyden kaikkien kesken. Koimme olevamme yhdessä. Nyt meillä on kohta hätä kädessä. Täytyy pitää jälleen yhtä. En ole silti pessimistinen, että hyvinvointivaltion purku tulisi tapahtumaan. Tulee ratiointia, mutta tulee myös uusia sosiaalisia keksintöjä", uskoo sosiaalipoliitikko Ilkka Taipale. Sosiaaliset innovaatiot ovat lisänneet hyvinvointiamme. Mistä uusia? Mutta jos maamme merkittävimmät sosiaaliset keksinnöt ovat astiankuivauskaappi (1948), neuvola (1926) ja äitiyspakkaus (1937) sekä ilmainen kouluruoka (1943), nehän alkavat olla jo hyvässä keski-iässä, missä viipyvät uudet vastaavat innovaatiot? Jarmo Laitanevan vieraana sosiaalipoliitikko, lääkäri, 100 sosiaalista innovaatiota Suomesta -kirjan IlkkaTaipale.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 33 min

  Ollaanko ansiosidonnaista leikkaamassa?

  Ansioturvareformista on tapeltu viime päivinä eloisasti. Sitra eli Suomen itsenäisyyden juhlarahasto nimittäin julkisti perjantaina asiantuntijatyöryhmän ehdotuksen ansioturvan reformiksi. Miksi Sitran työryhmä ehdottaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkausta ja mihin tämä johtaisi? Kuinka maksimissaan 250 päivää ansiosidonnaista saava työtön työnhakija löytäisi nyky-Suomessa uutta työtä? Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöysti sekä Jukka Haapakoski Työttömien valtakunnallisesta yhteistoimintajärjestöstä ovat Sakari Sirkkasen haastateltavina.

  • Kesto: 29 min

  Elokuvateattereiden digitalisointi on nostanut lippujen hintoja, mutta myös vienyt elokuvakokemusta eteenpäin

  Suomalaiset ovat viimeisen vuosikymmenen aikana käyneet tasaisesti elokuvateattereissa, vaikka leffalippujen hinnat ovat nousseet yli kolmanneksella 10 vuodessa. Elokuvateattereiden investoinnit uuteen tekniikkaan on yksi syy lippujen hintojen nousuun, kertoo Finnkinon myyntijohtaja Kalle Peltola. “Panostus uuteen tekniikkaan on mahdollistanut teattereita nostamaan elokuvakokemuksen uudelle tasolle”. Toimittajana Hanna Kinnunen.

  • Kesto: 7 min

  Anja Snellman: Mielenterveysasiat ovat meidän jokaisen asia

  Mieletön Huoli 2015 -kampanjaa on tukemassa joukko julkisuudesta tuttuja suomalaisia. Heidän joukossaan ovat muun muassa näyttelijät Armi Toivanen ja Jasper Pääkkönen, jalkapallolegenda ja lähihoitaja Atik Ismail, rap-artisti Paleface sekä koomikko Krisse Salminen, mutta myös psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma. Myös kirjailija ja psykoterapeutiksi valmistunut Anja Snellman on lähtenyt kantamaan huolta parempien mielenterveyspalvelujen puolesta. Toimittajana Hanna Kinnunen.

  • Kesto: 8 min

  “On aika toimia parempien mielenterveyspalveluiden puolesta”

  Mielenterveyspalveluiden jatkuva alasajo on saanut alan ammattilaiset liikkeelle. Mieletön Huoli 2015 -kampanjassa vaaditaan riittävien ja laadukkaiden mielenterveyspalveluiden turvaamista. Mielenterveys tarvitsee hyvää hoitoa. Kampanjan takana on kuusi psykiatrisen puolen hoitajaa. Yksi heistä on kampanja-aktiivi, psykiatrinen hoitaja Heidi Jokihalme. Hän ja kampanjapäällikkö Pia Lohikoski olivat Puheen Päivän vieraana kertomassa, miksi nyt on aika toimia paremman mielenterveyshoidon puolesta. Toimittajana Hanna Kinnunen.

  • Kesto: 31 min

  Puheen Päivän väittely: Leikkaamallako talous nousuun?

  Nyt pääsemme kuulemaan Puheen Päivän kevään ensimmäisen väittelyn otsikolla “Leikkaamallako talous nousuun?". Luvassa väittelyä julkisista ja yksityisistä investoinneista, Suomen talouden kuntotalkoista ja leikkauksista. Väittelijöinä Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä ja maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta. Toimittaja on Sakari Sirkkanen

  • Kesto: 55 min

  Työhyvinvointi kasvuun teollisen netin avulla

  Entä miten teollisella internetiä voidaan hyödyntää työyhteisöjen arjessa? Ja miten sitä voi hyödyntää erityisesti työhyvinvoinnin kehittämisessä? Entä mitä yhteistä kahvinkeittimellä ja teollisella netillä voi olla? Puheen Päivässä aihetta valotti Tiedon teollisen internetin myyntijohtaja Jukka Kuusinen. Toimittajana Hanna Kinnunen.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 14 min

  Teollinen netti on digivallankumouksen seuraava aalto

  Teollisesta internetistä povataan internet-vallankumouksen seuraavaa mullistajaa. Vai miltä kuulostaa lähes yhdeksän miljoonan laitteen vuoropuhelu ja kymmenien triljoonien eurojen taloushyödyt? Teollisessa internetissä esineille siis annetaan tunnistettava identiteetti ja ne alkavat viestiä keskenään. Mutta kuka teollisesta netistä pääsee hyötymään? Ja voitaisiinko Suomen talous saada kasvuun sen avulla? Hanna Kinnunen kävi tapaamassa it-yhtiö Tiedon teollisen internetin liiketoimintajohtajaa Taneli Tikkaa. Hän kertoo ensimmäiseksi, mistä teolliselle internetille povattu vallankumous johtuu.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 16 min

  Perinteinen hiihto on ylivoimainen liikuntamuoto

  "Perinteinen hiihto on ylivoimainen liikuntamuoto, jossa jopa 80 prosenttia lihaksista saa liikettä. Lisäksi saa puhdasta ja raitista ilmaa", muistuttaa Talvisotahiihdon kummi Juha Mieto. Talvisotayhdistyksen, Koululiikuntaliiton, Suomen Hiihtoliiton, Suomen Ladun ja Reserviläisurheiluliiton yhteinen projekti Talvisotahiihto-sarja on käynnissä. On kulunut 75 vuotta Suomen ja Neuvostoliiton välisestä Talvisodasta. Talvisodan torjuntavoitolla Suomi säilytti itsenäisyytensä ja näin loi perustan hyvinvointivaltioksi. Suomalaisten joukkojen hiihtotaidolla ja fyysisellä kunnolla oli keskeinen merkitys armeijamme menestykselle. "Kyllä me suomalaiset saamme olla ylpeitä! Sodanjälkeen syntynyt kansa on tämän yhteiskunnan hyvinvoinnin luonut. Tätä pitäisi toitottaa nuorille, mistä Suomi on lähtenyt tähän pisteeseen. Kun ruumiillinen ja henkinen kunto on hyvä, niin kateus ja katkeruus pysyy loitolla", sanoo hiihtäjälegenda Juha Mieto. Hiihdon lisäksi puhuttiin politiikkaa. Mietaa paljasti lähtevänsä jälleen ehdolle eduskuntavaaleissa. Toimittaja on Jarmo Laitaneva

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Puheen Päivä: 02.02.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 03.02.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 04.02.2015 10 min
  - Puheen Päivä: 05.02.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 06.02.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 09.02.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 10.02.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 11.02.2015 10 min
  - Puheen Päivä: 12.02.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 13.02.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 16.02.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 17.02.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 18.02.2015 10 min
  - Puheen Päivä: 19.02.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 20.02.2015 57 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä