Areena
 • TV
 • Radio
 • Puheen Päivä

  Talousguru 2012

  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 10 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Puheen Päivä »


  Puheen Päivä: Jaksot (744) fi:Program:rss

  Vaalit ovat ohi - mitä tapahtuu vaalikrääsälle?

  Vaalien yhteydessä kaduilla jaettiin niin flyereita, ilmapalloja, rintanappeja, karamelleja kuin hammastikkujakin. Mitä tälle vaalikrääsälle tapahtuu nyt, kun vaalit ovat ohi? Miten mainoskama tulisi kierrättää oikein? Turun Ekotorin kierrätysneuvoja Anu Syrjänen kertoo vaalimainontaan käytetyn tavaran olevan turhaa jätettä. - Vaalien alla yleinen roskaantuminen lisääntyy, kun vaalikrääsää löytyy kadunvarsilta, toteaa Syrjänen. Hän itse uskoo enemmän sanalliseen mainontaan - siihen kuuluisaan jalkatyöhön. - Ihmisten kohtaaminen turuilla ja toreilla sekä mainostaminen sosiaalisessa mediassa ovat hyviä jätteettömiä kampanjoinnin muotoja. Toimittajana Hanna Kinnunen.

  • Kesto: 6 min

  Arvoliberaalien kauhugalleria

  Aamu-tv:n juontaja Sanna Ukkola ruotii blogissaan vielä sunnuntaista vaalitulosta ja seurauksia. Onko tuleva hallitus arvoliberaalin kauhukabinetti?

  • Kesto: 4 min

  Nuoret tarvitsevat työelämätietoa, auttaisitko sinä?

  YES on yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijaverkosto, jonka tavoitteena on opetushenkilöstöä tukemalla vahvistaa lasten ja nuorten elämässä tarvittavien valmiuksien ja taitojen oppimista ja luoda yrittäjämäistä toimintakulttuuria. Nuoret tarvitsevat työelämätietoa ja siksi YES -verkosto etsii vapaaehtoisia yrittäjiä ja työelämänedustajia toimimaan kouluissa YES kummeina. Puheen Päivässä puhuttiin nuorten yrittäjäkasvatuksesta sekä YES kummeista. Haastattelussa oli YES ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen. Toimittajana Liina Johansson.

  • Kesto: 11 min

  Sami Minkkinen : Hypnoosi on väärin käsitetty aihe

  Hypnoosi on aihe, joka ihmetyttää ihmisiä. Suomessa hypnoosin opettaminen ja harjoittaminen on täysin vapaata. Suomessa hypnoosin lainsäädäntö on täysin eri kuin esimerkiksi Israelissa. Siellä niin sanottu maalikkohypnotismi on täysin kiellettyä. Hypnoosia voi opetella esimerkiksi verkkokurssien avulla. Televisiosta tuttu Sami Minkkinen vetää aiheeseen liittyviä verkkokursseja maksuja vastaan. Hän kokee, että hypnoosia voidaan käyttää väärin, kuten kaikkia muita maailmassa opetettavia asioita. Hänen mielestään hypnoosi on ymmärretty käsitteenä väärin ja sen käyttöä tulisi lisätä. Minkkisen mielestä hypnoosi voisi jopa toimia eräänlaisena peruskoulun oppiaineena.

  • Kesto: 7 min

  Hannu Lauerma: Hypnoosin vapaa opettaminen on epäeettistä

  Hypnoosi on eläytymiseen, keskittymiseen ja rentoutumiseen perustuva tila. Sen avulla syntyy muutoksia aistimuksissa, kokemuksissa ja elimistön toiminnassa. Sen avulla voidaan hoitaa esimerkiksi pelkotiloja. Jokainen on joskus kuullut hypnoosista. Se näkyy populäärikulttuurissa esimerkiksi sarjakuvissa, elokuvissa ja televisio-ohjelmissa. Mitä hypnoosi oikeastaan on ja mitä hypnotisoivalle henkilölle tapahtuu sen aikana? Suomessa kuka vain voi opetella hypnoosin salat ja ryhtyä harjoittamaan sitä asiakkailleen. Suomessa on ollut tapauksia, joissa niin sanottu maallikkohypnotisoija on tuomittu seksuaalirikoksista asiakastaan kohtaan. Hypnoosin vapaaseen harjoittamiseen liittyy paljon moraalisia ja eettisiä kysymyksiä. Jotkut väittävät hypnoosin väärinkäytön olevan mahdotonta. Mutta onko näin? Tieteellinen hypnoosi ry:n varapuheenjohtajan ja THL:n tutkimusprofessorin Hannu Lauerman mukaan hypnoosia voidaan käyttää väärin, mutta sen väärinkäyttö on hankalaa. Mitä hypnoosiin oikeasti vaaditaan?

  • Kesto: 15 min

  Yksinäisyys ei koskaan voi olla pelkästään yksinäisyydestä kärsivän vastuulla

  On vahingollinen ajatus, että ihmisen pitäisi pärjätä yksin. Yksinäisyys ei koskaan voi olla pelkästään yksinäisyydestä kärsivän vastuulla, muistuttaa kansalaistoiminnan johtaja Henrietta Grönlund Yksinäisyys koskettaa enemmän kuin 300.000 yli 65-vuotiasta Suomessa. Ikääntyvien määrä kasvaa nopeasti. Nykyisellä tahdilla yksinäisiä ikääntyneitä on parinkymmenen vuoden kuluttua yli puoli miljoonaa. Kyseessä on paitsi ihmiselle vaikeaa kärsimystä aiheuttava ongelma, myös kansantaloudellinen kysymys. Yksinäiset käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita huomattavasti enemmän kuin muut ikäisensä. Puheen Päivässä vieraili HelsinkiMission kansalaistoiminnan johtaja Henrietta Grönlund. Toimittajina ovat Jarmo Laitaneva ja Hanna Kinnunen

  • Kesto: 39 min

  Terveysteknologian vienti kasvaa kohisten

  Suomalainen terveysteknologia on ala, joka kasvaa kasvamistaan lamasta huolimatta. Alan teollisuuden vienti teki vuonna 2014 uuden ennätyksen: sen arvo oli 1,8 miljardia euroa. Kasvua edelliseen vuoteen oli yli 8 prosenttia. Viime vuonna terveysteknologia vastasikin jo noin puolesta maamme korkean teknologian viennistä. Ala vetää myös yrittäjiä synnyttämään uusia innovaatiota ja työllistää tällä hetkellä noin 10 000 suomalaista. Terveysteknologia-tehtaat ovat myös yksiä harvoista, joissa valmistetaan erilaisia välineitä terveydenhuollon tarpeisiin kotimaassa. Hanna Kinnunen tapasi eilen alan tulevaisuutta valottaneessa tiedotustilaisuudessa Terveysteknologian Liiton FiHTA:n hallituksen puheenjohtajan ja hammashoitoteknologiaa kehittävän Planmeca-yhtiön hallinto- ja kehitysjohtajan Veli Mäkelän. Miksi terveysteknologia-ala kasvaa kasvamistaan?

  • Kesto: 14 min

  Hyvin pienet summat merkitsevät kulttuurissa erittäin paljon

  Vaaleilta ei säästy edes taide ja kulttuuri. Aiheesta on tullut jopa pienimuotoinen vaalikysymys. - On vaikeaa olla kulttuuriministeri vaikeina aikoina. Minkälainen on kulttuurin tilanne tällä hetkellä Euroopassa, Suomessa ja jopa politiikassa? Mitä taiteilijat ovat mieltä kulttuuriministerin toiminnasta? 11.4. Yle Teemalla esitettävän Kulttuurin välikysymyksen juontajat Aleksis Salusjärvi ja Anna Tulusto vierailivat Puheen Päivässä. Heitä haastattelivat Jarmo Laitaneva ja Hanna Kinnunen.

  • Kesto: 24 min

  Veroparatiisien rahoilla maan talous kuntoon

  Eriarvoisuus maailmassa lisääntyy. Kepa ry:n tehtävänä on innostaa suomalaisia toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Kehityspoliittinen asiantuntija Pauliina Saares oli Jarmo Laitanevan vieraana. Mitkä ovat järjestön tavoitteet näin eduskuntavaalien alla? Muun muassa tasa-arvoinen verotus puhututti.

  • Kesto: 14 min

  Nato on Suomelle identiteettikysymys

  Kirjailija ja kolumnisti Raimo Pesosen mukaan suomalaisten suhde läntiseen sotilasliitto Natoon on enemmän kuin ulko- ja turvallisuuspoliittinen kysymys. Pesosen mukaan Nato on suomalaisille identiteettikysymys. Pesosen mukaan maamme Nato-keskustelu on usein enemmän keskustelua Venäjästä tai USA:sta, kuin pienestä Suomesta suurvaltojen välissä. Ja kytkeytyypä kansallissankarimme Uuno Turhapurokin jollain tapaa suomalaisten Nato-suhteeseen. Nato hanpaakolossa kirjan kirjoittajaa Raimo Pesosta haastattelee Tapio Pajunen.

  • Kesto: 16 min

  "Ihmisiä suututtavat enemmän faktat kuin mielipiteet"

  Miten totta poliitikot ja asiantuntijat puhuvat? Toimittajat raportoivat poliitikkojen sanomisia, mutta kyseenalaistaminen saattaa jäädä. Europarlamenttivaalien alla perustettu, nyt myös palkittu Faktabaari on verkossa toimiva, joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu. Se on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin kansalaispalvelu, jota toimitetaan vapaaehtoisvoimin. Palvelun tavoitteena on varmistaa, että tärkeitä yhteiskunnallisia keskusteluja käytäisiin paikkaansa pitävien tietojen pohjalta. Yksi Faktabaarin perustajista, toimittaja Tuomas Muraja oli Heidi Laaksosen vieraana.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Puheen Päivä: 21.04.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 22.04.2015 10 min
  - Puheen Päivä: 23.04.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 24.04.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 27.04.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 28.04.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 29.04.2015 10 min
  - Puheen Päivä: 30.04.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 04.05.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 05.05.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 06.05.2015 10 min
  - Puheen Päivä: 07.05.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 08.05.2015 57 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä