Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Turku

  Keskustan Esko Kiviranta suomii suurkuntia

  11 min
  • Esitetty: Turun Radio
  • Kuunneltu: 1 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Yle Turku »


  Yle Turku: Jaksot (343) fi:Program:rss

  Yle Turun Radion tiedetunti viikolla 16

  Tohtorikoulutettava Jaakko Vainio on pesunkestävä teoreetikko, joka työkseen pohtii matematiikan kielellä, olisiko Einstein satavuotiaassa suhteellisuusteoriassa jo korjaussarjan paikka. Teoreettinen fysiikka on luonnontieteiden kovinta ydintä. Tutkimus kohdistuu ilmiöihin, jotka ovat kaukana arkisen kokemusmaailman tuolla puolella. Mielikuva teoreetikosta on varmaan suunnilleen tällainen: valtavan isolle liitutaululle selkä köyryssä kaavoja piirtävä likinäköinen ukkeli. Tohtorikoulutettava Jaakko Vainio Turun yliopistosta on jotain ihan muuta, esiintymistaitoinen ja liikunnallisen oloinen nuori mies. Jorma Tuominen tapasi Vainion Turun Radion tiedetorstaissa.

  • Kesto: 3 min

  Heikkilä ja Hilander - Osa 5

  Viikoittaisessa ajelenkohtalaissarjassamme Heikki Hilander ja Markku Heikkilä tapaavat taas toisensa kaupungin ytimessä ja sen lainehtivilla aalloilla. Tänään kuullaan taas sekin, että kuka kaupunkilainen on lätkässä - ja keneen. Nostakaa siis leuat pystyyn ja tehkää kunniaa: yhdistämme kaupunkilautta Förille ja sen VIP-aitioon.

  • Kesto: 4 min

  Heikki Kulta on kirjoittanut formulauutisia 30 vuotta

  Turun Sanomien toimittaja Heikki Kulta on kirjoittanut formulakilpaluista pidempään kuin kukaan muu suomalainen toimittaja, yli 30 vuotta. Mies on käynyt 300 kisassa katsomassa, miten formula-autot kiertävät rataa ympäri. Kullan mukaan jokainen kilpailu on erilainen ja aina riittää kirjoitettavaa. Heikki Kulta kirjoittaa formulauutisia Turun Sanomien lisäksi myös Helsingin Sanomiin. Yrjö Hjelt kutsui Kullan mukaansa karting-radalle.

  • Kesto: 9 min

  Johanna Pakonen kävi karsintatunnelmissa

  Johanna Pakonen vietti aikaa Turun karsinnoissa. Olga Pihlman kysyi kisaan osallistuneen Jere Vilkkisen kilpailutunnelmia.

  • · Satakunnan Radio
  • Kesto: 4 min

  Turun tangokarsinnoissa kunkku-Mäkimattilakin oli sparraamassa

  Tangokuningas Kyösti Mäkimattila vieraili myös Turun tangokarsinnoissa. Joona Haarala jututti miehen ja Olga Pihlman kilpailuun osallistunutta euralaista Ari Nurmea. Taisi siellä Jukka Hallikainenkin päästä toimittajan töihin!

  • · Satakunnan Radio
  • Kesto: 6 min

  Jukka Hallikainen isännöi karsintalaulajaisia Turussa

  Jukka Hallikainen isännöi tangoilun esikarsintoja tänäkin vuonna. Joona Haarala jututti miehen Turun karsinnassa. Mikrofonin äärelle pääsi myös kuninkaalliseksi haluavia.

  • · Satakunnan Radio
  • Kesto: 1 min

  Suolahyllyllä on nykyisin mistä valita

  Kauppojen suolahyllyillä on valinnanvaraa nykyään hurjasti. Perinteisen ruokasuolan rinnalla kaupataan mineraalisuolaa, merisuolaa, ruususuolaa, kristallisuolaa ynnä muita suoloja. Sannimari Lehtilä sai kokki Aki Wahlmanin suolahyllylle kertomaan, millainen suola sopii millaiseen ruokaan.

  • Kesto: 6 min

  Terveet elämäntavat lisäävät elämän laatua ja pituutta

  Millaiset satavuotispäivät sinä olet ajatellut pitää? Aika harva on miettinyt asiaa, vaikka yhä useampi meistä tulee satavuotispäiviä viettämään. Sannimari Lehtilä kävi kysymässä genomisen ravitsemuksen professori Raija Tahvoselta, että mitä kannattaisi syödä, jos tahtoisi elää mahdollisimman terveenä ja mahdollisimman vanhaksi. Tahvonen antoi neuvot ja muistutti myös siitä, kuinka me jokainen kurotamme tämän päivän elämäntapavalinnoillamme todella pitkälle: vaikutukset tuntuvat jopa vielä syntymättömissä sukupolvissa.

  • Kesto: 6 min

  Yle Turun Radion tiedetunti viikolla 15

  Turun yliopiston tohtorikoulutettava Liisa Puhakka tekee väitöskirjaa Perun lintumatkailun mahdollisuuksista luonnonsuojelukeinona. Tutkimustyö Amazoniassa on tarkoittanut muun muassa sitä, että Puhakka on kokeillut erilaisia nauhoitusmenetelmiä, joilla voidaan kerätä tietoa, missä ja milloin tutkittavat lintulajit esiintyvät. Olga Pihlman haastattelee Liisa Puhakkaa.

  • Kesto: 5 min

  Yle Turun Radion Tiedetunti viikolla 14

  Vieraskielisten määrä Suomessa on lähes kymmenkertaistunut Suomessa 20:ssä vuodessa, kertoo Tilastokeskus. Joka kolmas heistä on myös muuttanut Suomeen vasta vuoden 2005 jälkeen. Toisen maailmansodan jälkeen maahanmuutto Suomeen olikin pitkään vähäistä. Suomessa mentiin vähän jälkijunassa ulkomaalaisten suhteen. Turun yliopiston poliittisen historian laitoksen tohtorikoulutettava Matti Välimäki osaakin kertoa, että maahanmuutto Suomeen kasvoikin vasta noin 70-luvulla. Toimittaja on Siiri Arffman.

  • Kesto: 6 min

  Yle Turun Radion tiedetunti viikolla 13

  Turun yliopistolta tammikuussa fysiikan tohtoriksi väitellyt Jaakko Lehtinen on kehittänyt uudenlaisen tavan huumetestaukseen. Tulevaisuudessa huumeet pystyttäisiin havaitsemaan sekä ilmasta että ihmisen hiuksesta, jossa jäänteet niistä säilyvät pitkiäkin aikoja. Tällä hetkellä huumeita mittaava laite on vielä kehitysasteella, mutta tulevaisuudessa se voisi kenties korvata esimerkiksi lentokentillä ja tulleissa toimivat huumekoirat. Vai voisiko? Siiri Arffman haastattelee Jaakko Lehtistä.

  • Kesto: 6 min

  Puettava teknologia

  Turun Radion tulevaisuuden tekniikasta kertovan sarjan kolmannessa osassa tutustutaan teknologiavempaimiin, jotka voi pukea päälle. Älylasit, -kellot tai -sormukset eivät tee maailmasta ruusuisempaa, mutta toimittaja Sarita Blomqvist ja VTT:n tutkimusprofessori Caj Södergård väittävät, että ne tekevät tieteiselokuvista totista totta. Kun Södergård esimerkiksi haluaa päästää opiskelijat vilkaisemaan tulevaisuuden maailmaan, hän laittaa Tom Cruisen tähdittämän Minority Reportin pyörimään. Mitenköhän pyörälle pää menee älykypäristä ja –laseista?

  • Kesto: 7 min

  Hilander ja Heikkilä - osa 4

  Viikoittaisessa ajelunkohtalaissarjassamme veljekset Heikki Hilander ja Markku Heikkilä tapaavat arvovaltaisen merkkihenkilön, jolle Turun sataman valot ovat tuttuja jo vuosikymmenien takaa. Pojat ovat kaupunkilautta Förin aulabaarissa eli kannella.

  • Kesto: 4 min

  Elektroniikkapelien keräilijä elää edelleen 80-lukua

  Green house, Fire Attack, Oil Panic... ja tietysti Donkey Kong! Ne eivät ole uusia bändejä, vaan 80-luvulta tuttuja elektroniikkapelejä. Kalle Talonen lähti tekemään juttua turkulaisen elektroniikkapelien keräilijän Tomi Tuomisen työhuoneelle. Siellä on muun muassa pelejä, joissa pelikone laitetaan silmien eteen kuin kiikarit tai view-master-laite. Game is on!

  • Kesto: 11 min

  Hilander ja Heikkilä - osa 3

  Förin näköalakahvilassa näkyy jo kevään merkkejä. Hilander ja Heikkilä saavat Airam-pullonsa ääressä kuulla uutisia turkulaisen yrityselämän sisäpiiristä. Sulanderin Saulin rakkauselämä kohtaa byrokraattien kalkulaattorit. Förin F-kannen auditoriossa tapahtuu taas.

  Yle Turku: Muut audiot (478) fi:Program:rss

  Rahasanko jorpakkoon vai taiteen tukemiseen?

  Mitä sinä tekisit, jos eteesi tuotaisiin rahaämpäri ja sanottaisiin, että ota siitä? Tai että jos ei kelpaa, niin rahat menevät mereen? Titanik-gallerian toiminnanjohtaja, taiteilija Kimmo Modig heitti taannoin tällaisen performanssin Uudenkaupungin Pakkahuoneella, ja arvatenkin yleisö oli hämillään. Tarkoituksena oli tarkkailla ihmisten suhtautumista rahaan ja pohtia taiteen tukemisen mielekkyyttä. Jouni Koutonen tapasi mystisen taidemesenaatin.

  • Kesto: 12 min

  Jorma Taina: Laivatilaus tuli kreivin aikaan

  Varsinais-Suomessa on tervehditty innolla STX:n Turun telakan saamaa laivatilausta. Toimittajat Jorma Tuominen ja Joona Haarala pohtivat tilauksen merkitystä merenkulkualan emeritusprofessori Jorma Tainan kanssa. Taina pitää tilausta enemmän kuin tärkeänä suomalaistelakoille.

  • Kesto: 9 min

  Ihmistaimet istuttivat puun taimia Raisiossa

  Raisiossa valtakunnallista puun päivää juhlistetaan joka vuosi uusia puita istuttamalla. Tänä vuonna Kaanaan koulun viidesluokkalaiset istuttivat koulun urheilukentän laidalle kuusi metsälehmusta yhdessä aikuisten kanssa. Muun muassa kaupunginjohtaja Ari Korhosen istutuspuuhaa siivitti koulun eka- ja tokaluokkalaisten rempseä laulu. Paikalla kävi toimittaja Sannimari Lehtilä.

  • Kesto: 6 min

  Kättely istuu sitkeässä kuin tauti

  Flunssa-aikana moni karttaa kättelyä, mutta muuten tervehtimistapa istuu sitkeästi kulttuurissamme. Edes taannoinen sikainfluenssa-pandemia ei kohteliasta käytäntöä katkaissut kuin hetkeksi, vaikka se on tervehdyksistä tehokkain levittämään pöpöjä. Kättelyä niin terveydellisestä kuin kulttuurisestakin näkökulmasta tutkiva Annakaisa Suominen kertoo Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa, että kättely on luottamuksen sinetti ja tavalle on biologisetkin perusteet.

  • Kesto: 12 min

  Heli Paasio ja Pekka Myllymäki Turun Radion kansanedustajahaastattelussa

  Turun Radio kansanedustajahaastattelussa puhuttiin kuntauudistuksesta. Turkulainen, sosialidemokraattien kansanedustaja Heli Paasio ja keskustan Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Pekka Myllymäki puhuivat tiukasti mm. valtionosuuksien leikkauksista. Toimittaja Hannu Vähämäki johdatti keskustelua.

  • Kesto: 21 min

  Suomalaislapset liikkuvat Brysselissä urheilukoulussa

  Urheilu yhdistää Brysselin lähistöllä asuvia suomalaisperheitä. Jo kymmenen vuoden ajan Brysselin lähistöllä sijaitsevalla yleisurheilukentällä on kokoontunut lasten yleisurheilukerho, jonka nimi on Flying Finns. Sen syyskausi on juuri alkanut. Viime lauantaina kentällä juostiin Cooperin testejä. Paikalla oli muun muassa parlamentaarikko Sari Essayahin perhe ja Turun Urheilutoimittajien Kerho ilmoitti omat edustajansa testeihin. Toimittaja Minna Rosvall seurasi päivän kulkua.

  • Kesto: 7 min

  Urheilu yhdistää Brysselissä asuvia suomalaisia

  Jo kymmenen vuoden ajan Brysselin lähistöllä sijaitsevalla yleisurheilukentällä on kokoontunut lasten yleisurheilukerho, jonka nimi on Flying Finns. Syyskuun puolivälissä kentällä juostiin Cooperin testejä. Paikalla oli muun muassa parlamentaarikko Sari Essayahin perhe ja Turun Urheilutoimittajien Kerho ilmoitti omat edustajansa testeihin. Toimittaja Minna Rosvall seurasi päivän kulkua.

  • Kesto: 7 min

  Kriketti kerää harrastajia

  Kriketti kasvattaa suosiotaan Suomessa. Vielä pitkälti ulkomaalaisvoimin pyörivä laji kerää suomalaisharrastajia lähinnä puskaradion avulla. Intoa harrastajien keskuudessa riittää ja Suomessa on ainesta aina Euroopan krikettihuipuksi. Turussakin lajia harrastetaan FinnAsia-joukkueessa. Kalle Mäkelä kyseli joukkueen organisaattori Pasi Kankaanpäältä kriketin asemasta Suomessa.

  • Kesto: 5 min

  Kaarinan Lepakkotalon kohtalo edelleen avoin

  Tästä melko tavallisen näköisestä 50-luvulla valmistuneesta omakotitalosta on tullut yksi Kaarinan puhutuimmista rakennuksista. Syynä ovat sisällä pesineet lepakot. Turun hallinto-oikeus oli linjauksessaan sitä mieltä, että lepakkotaloa saa purkaa. Tontin omistava Kaarinan kaupunki haluaisi rakentaa paikalle kerrostalon ja on valittanut asiasta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kalle Talonen kävi lepakkotalolla kysymässä biologi Emma Kososelta, miksi pohjanlepakot haluavat pesiä juuri siellä.

  • Kesto: 10 min

  Puolukkaan ei pidä suhtautua happamasti

  Vaikka puolukka ei ole samanlainen C-vitaaminipommi kuin moni muu marja, sisältää se runsaasti terveellisiä aineksia; kuten kivennäis- ja hivenaineita ja flavonoideja. Happoisuutensa ansiosta hyvin säilyvä marja on myös mainio kuidun lähde. Tohtorikoulutettava Oskar Laaksonen Turun yliopistolta pureskelee puolukkaa työkseen, tai oikeastaan jakaa sitä osiin. Eri terveys- ja makuominaisuudet nimittäin keskittyvät puolukan eri osasiin, ja eri tavoin käyttämällä puolukasta saadaan uusia vivahteita esiin. Päivi Leppäsen ja Jouni Koutosen haastattelussa Laaksonen suitsuttaa myös huonossa maineessa olevaa variksenmarjaa.

  • Kesto: 9 min

  Toriparkissa Koukin ylävartalolihaksia ja muuta hauskaa

  Toriparkki-ohjelmassa keskusteltiin tällä kertaa Stand Up Turku -festivaalin kunniaksi vakavasti huumorista ja prinsessasta. Vierailevana tähtenä oli stand up -koomikko Anders Helenius. Toriparkin vakiokalustoon kuuluva näyttelijä Mikko Kouki aloitti small talk -osuuden heti esittelemällä kollegalleen Tuija Piepposelle mielestään salskeaa ylävartaloaan. Keskustelu jatkui perjantaimeiningeissä prinsessa Victorian vierailun jälkipuinnilla. Tämän jälkeen vuorossa oli se vaikein kysymys: Mikä on hauskaa?

  • Kesto: 27 min

  Turku sai Norsuaukion

  Turku sai torstaina uuden kulttuuriaukion Aurajokirantaan kun historian ja nykytaiteen museon Aboa Vetus & Ars Novan edustalle avattiin Norsuaukio.Tilaisuudessa paljastettiin taiteilija Hanna Vihriälältä tilattu graniittiveistos. Teoksella halutaan juhlistaa Turun kulttuuripääkaupunkivuotta sekä onnitella säätiön ja museon perustajaa, kauppaneuvos Matti Koivurintaa tämän täyttäessä 80 vuotta. Toimittaja Sannimari Lehtilä oli paikalla teoksen paljastustilaisuudessa.

  • Kesto: 5 min

  Valoton pyörä on turvallisuusriski

  Poliisi on huolestunut ilman valoa pyöräilevien määrästä. Varsinais-Suomen poliisin keskiviikkoillan tunnin mittaisessa yllätysratsiassa jäi kiinni noin neljäkymmentä valotonta pyöräilijää. Turun Ylioppilaskylän läheisyydessä oltiin yliopiston ja ylioppilaskylän yhdistävän alikulun läheisyydessä. Ylikonstaapeli Simo Saviojan mukaan työmatkaliikenteessä valoasiat ovat yleensä kunnossa, mutta satunnaiset reissut tehdään usein valottomalla pyörällä. Toimittaja Minna Rosvall seurasi valvontaa.

  • Kesto: 5 min

  Ulkoilupuvun hinnasta voi tulla hiki

  Reippailu raittiissa ulkoilmassa on monen syksyinen harrastus ja sitä voi harrastaa varmasti vähän vanhemmissakin rytkyissä, mutta nykyisin meille markkinoidaan urakalla teknisiä ja todella kalliitakin ulkoiluvermeitä. Kaupan professori Heli Marjanen Turun kauppakorkeakoulusta lähti katsastamaan ulkoiluvaatteiden valikoimaa Sannimari Lehtilän kanssa turkulaiseen urheiluliikkeeseen.

  • Kesto: 7 min

  Kapuajat tempaisevat Nepalin hyväksi

  6 462 metriä ja saman verran euroja on tavoitteena Pirkko Rautalinnalla ja Marika Lambergilla, jotka lähtevät marraskuussa valloittamaan Nepalin korkeinta vaellushuippua, Mera Peakia. Tavoitteena on kerätä varoja Nepalin maaseudun ihmisten ja luonnon hyväksi. Jouni Koutonen tapasi toimeliaat naiset, joita ei niinkään huoleta matkan tarjoamat haasteet kuin se hyväntekeväisyyspotin kartuttaminen.

  • Kesto: 7 min

  Yle Turku: Jaksot (5) fi:Program:rss

  Turun seudulla tavoitellaan kuntamäärän supistamista

  Turun seudun kuntajakoselvittäjät tavoittelevat kuntamäärän supistamista. Jäljelle jäisi vain muutama elinkelpoinen kunta. Työtä koordinoi alustavasti kolme kuntajakoselvittäjää. Ehdotusten pitäisi valmistua pikavauhtia syyskuun loppuun mennessä.

  Yle Turku: Muut videot (287) fi:Program:rss

  Mikä on katutaidetta? Ammattilaiset vastaavat

  Suomalainen katutaide ei koostu pelkästään perinteisistä tägigraffiteista. Eurooppalaistunut katutaide Suomessa hakee vaikutteita ulkomailta ja suurkaupungeista. Oheisessa videossa taiteen ammattilaiset analysoivat turkulaista katutaidetta. Haastateltavina Turun yliopiston taidehistorioitsija Johanna Ruohonen ja taiteilija Jukka Hakanen.

  • Kesto: 2 min

  Turun Kirjastosillan avajaiset

  Jenni Haukio vihki Turun Kirjastosillan virallisesti käyttöön. Silta avattiin näyttävällä valo- ja ääniesityksellä.

  • Kesto: 1 min

  Valtakunnan ykköskuusi nostettiin paikalleen

  Maan virallinen ykköskuusi kaadettiin aamulla Pernossa. Katso videolta, kun kuusi nostetaan Turun tuomiokirkon edustalle, jossa joulukuusta on ihasteltu vuodesta 1930 lähtien.

  Punapäinen ihmisketju Turussa

  Turussa järjestettiin Nenäpäivän kunniaksi ihmisketju, johon osallistui yli 2000 henkilöä.

  • Kesto: 1 min

  Tältä näyttävät Turun tuomiokirkon hautaholvit

  Turun tuomiokirkosta on valmistunut uusi opaskirja. Siinä kerrotaan mm. tuomiokirkon lattian alla sijaitsevista haudoista. Videossa käydään kahdessa hautaholvissa eli Kankaisten kappelin ja Totin kappelin holveissa.

  • Kesto: 1 min

  Leif ja Pia Segerstam yhteiskonsertissa

  Turussa järjestetään torstaina 10.10.2013 harvinainen perhekonsertti. Maailmankuulu ylikapellimestari Leif Segerstam konsertoi yhdessä tyttärensä kanssa. Pia Segerstam on kansainvälisesti tunnettu sellisti. Segerstamit sekä Turun filharmoninen orkesteri konsertoivat Turun lisäksi myös Pietarissa, jossa soitetaan perjantaina.

  • Kesto: 1 min

  Kylämatkateatteria karunassa

  Varsinais-Suomen kunnat etsivät parhaillaan uutta rahoitusta Kylämatkateatterin turvaamiseksi. Kylämatka on kylien omista tarinoista ja omasta väestä koottu teatteri, jolla vahvistetaan kyläläisten yhteenkuuluvuutta. Kylämatkoja on esitetty kolmen vuoden ajan EU:n rahoituksella. Nyt hankekausi on päättymässä.

  • Kesto: 1 min

  Koe, miltä yksinäisyys tuntuu

  Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa avautuu 13.9. Vuoden nuoren taiteilijan Jarno Vesalan näyttely. Se käsittelee mm. yksinäisyyttä, ja tarjoaa samalla kävijälle mahdollisuuden kokea, miltä ulkopuolisesta tuntuu.

  • Kesto: 1 min

  Mika Akkanen julistaa joulurauhan

  Turun joulurauhan julistaja vaihtuu. Eläkkeelle siirtyneen apulaiskaupunginjohtaja Jouko K.Lehmuston korvaa protokollapäällikkö Mika Akkanen. Toimittaja Joona Haarala haastattelee Mika Akkasta.

  • Kesto: 1 min

  Alf Rehn: Microsoft osti Nokian kännykät tarpeeseen

  Åbo Akademin organisaation ja johtamisen professori Alf Rehnin mukaan synkistelyyn ei ole syytä Suomessa eikä Salossa, vaikka Nokian matkapuhelintoiminta myytiin. Sami Tammi haastattelee Alf Rehniä Lounais-Suomen Yle Uutisissa.

  • Kesto: 3 min

  Alpakat agilityradalla

  Turun Messuilla pääsi seuraamaan agilitynäytöstä, jossa koirien sijaan temppuilivat alpakat. Ja nimenomaan temppuilivat, sillä jokainen este ei sujunut aivan suunnitellusti.

  Muualla Yle.fi:ssä