Areena
 • TV
 • Radio
 • YLE Turku

  Keskustan Esko Kiviranta suomii suurkuntia

  • Esitetty: Turun Radio
  • Kuunneltu: 1 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja YLE Turku »


  YLE Turku: Jaksot (411) fi:Program:rss

  Maaliskuun Puhu Kasville - Arnon Apuvartti

  Miten hoitaa pupujussien ateriaksi joutunutta hevoskastanjaa? Miten auttaa luumupuita, jotka eivät tuota hedelmää? Mitkä puuhat ovat juuri nyt ajankohtaisia pihoilla ja puutarhoissa? Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi vastasi muun muassa näihin kysymyksiin Puhu kasville -ohjelman Arnon Apuvartissa maaliskuun viimeisenä perjantaina. Sannimari Lehtilä oli paikalla lähetyksen toimittajana.

  • Kesto: 19 min

  Maaliskuun Puhu Kasville - kirjeosuus

  Kevät etenee - vaikka sitten hyytävän tuulen säestyksellä, mutta eteneepä kuitenkin. Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi vastasi kuukauden viimeisenä perjantaina kuuntelijoiden kysymyksiin. Kirjekysymyksissä mietityttivät esimerkiksi kiivin ja magnolian hoito. Toimittajana lähetyksessä oli Sannimari Lehtilä.

  • Kesto: 14 min

  Mehiläiset ovat jo heränneet puhdistautumislennolleen

  Mehiläistarhureiden askeleet vievät jo tiuhempaan tahtiin kohti mehiläispesiä. Joko mehiläiset ovat aloittaneet puhdistautumislentonsa? Tarja Hiltunen on aamuviileässä Rymättylässä Varsinais-Suomen Mehiläishoitajat ry:n puheenjohtajan Aimo Nurmisen tarhassa. Ensin kuitenkin ääneen Kalle Talonen.

  • Kesto: 7 min

  Oman pojan kuolema saa äidin muistuttamaan päättäjiä koulukiusaamisesta

  Kemiönsaarella asuva Arja Marjatsalo-Kyllästinen haluaa nostaa näin vaalien alla keskusteluun koulukiusaamisen. Hän kerää nimiä adressiin koulukiusaamisen suitsimiseksi. Arjalla on asiaan hyvin henkilökohtainen suhde. Hänen koulukiusattu poikansa kuoli parikymmentä vuotta sitten. Monica Forssell haastattelee.

  • Kesto: 5 min

  Helmikuun Puhu Kasville - Arnon Apuvartti

  Helmikuun viimeisenä perjantaina Arnon Apuvartti keräsi taas soittajat kuulolle Turun Radion taajudelle. Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi vastasi suorassa lähetyksessä esimerkiksi kysymyksiin bonsai-puun hoidosta. Ja tiesitkö, että jouluruusua voi lisätä siemenistä? Toimittajana lähetyksessä oli Sannimari Lehtilä.

  • Kesto: 18 min

  Helmikuun Puhu Kasville - kirjeosuus

  Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi vastasi helmikuun viimeisenä perjantaina kuuntelijoiden kysymyksiin Turun Radion keskipäivälähetyksessä. Kasvi toppuutteli viherpeukaloiden intoa esimerkiksi alkaa siistiä perennapenkkejä ihan vielä, vaikka kevään merkkejä onkin tänä vuonna saatu tavanomaista aikaisemmin. Toimittajana lähetyksessä oli Sannimari Lehtilä.

  • Kesto: 13 min

  Markus-setä oli päätyä leffatähdeksi Hollywoodiin

  Markus-setä eli Markus Rautio oli 1900-luvun alkupuolella suurimpia suomalaisia radiopersoonia. Suomen kansan kasvattaja ja lasten suuri ystävä vei radion jo alkutaipaleellaan vuorovaikutteiseen suuntaan. Toisinkin olisi voinut käydä; teatterineuvos Rautio kokeili siipiään näyttelijänä myös Hollywoodissa. Jorma Tuominen jututtaa kulttuurihistorioitsija Paavo Oinosta, joka on kirjoittanut tuoreen Markus Raution elämäkerran. Teos on toimitettu Yleisradion lahjakirjaksi, eikä ainakaan toistaiseksi kaupallisesti saatavilla.

  • Kesto: 12 min

  Tammikuun Puhu Kasville - Arnon Apuvartti

  Emeritus-ylipuutarhuri Arno Kasvi vastasi kuuntelijoiden kysymyksiin suorassa lähetyksessä tammikuun viimeisenä perjantaina. Viherpeukaloiden katseet ovat suuntautuneet jo tulevaan kesään ja esimerkiksi useampi perunan kasvattaja pohti kysymyksissään viheliään perunamadon poistamista omalta perunamaalta. Arno Kasvi antoi lähetyksessä myös nuutuneen alppiruusun hoito-ohjeet sekä kertoi tarinan neliapilasta. Toimittaja lähetyksessä oli Sannimari Lehtilä.

  • Kesto: 23 min

  Pilatesrulla vetreyttää monipuolisesti

  Turun Paavo Nurmi -keskuksessa työskentelevä liikunnanohjaaja Sini Nurmi törmäsi pilatesrullaan jo pari vuotta sitten, mutta hankki oman rullansa puoli vuotta sitten. Hän on huomannut, että sillä voi hieroa ja venyttää sellaisia lihaksia, joiden huolto on muuten vaikeaa. Rullaa voi käyttää jopa hierojan korvikkeena. Minna Rosvallin haastateltavana on myös lääkäri Harri Helajärvi, joka arvioi rullan tehoja.

  • Kesto: 5 min

  Syrjäytynyt päihdenuori tarvitsee muutakin kuin vain vastaanottoajan

  Turussa ja Raisiossa on nyt kolme vuotta kokeiltu syrjäytyneiden nuorten tukemista matalan kynnyksen palveluna. Raha-automaattiyhdistys mahdollisti Kosketuspinta-nimisen projektin. Toimintaan osallistui nuoria, joista valtaosa oli koukussa huumeisiin. Loput kärsivät alkoholi- ja lääkeriippuvuusongelmasta. Kaikki sai alkunsa siitä, kun huomattiin, että lähes 30 prosenttia Turun nuorisoaseman sovituista asiakastapaamisista jäi toteutumatta. Päivi Leppänen tapasi Kosketuspinta-projektiin osallistuneita. Näin kertoo päihdeongelmasta kärsinyt, vähän päälle kaksikymppinen...

  • Kesto: 6 min

  Salon Raatalan Humpparallista Amerikkaan keikoille

  Neljä suomalaista tanssiorkesteria on lähdössä esiintymään Floridaan Lake Worthiin sikäläisten amerikansuomalaisten vieraiksi. Mukana on mm. Kyösti Mäkimattila ja Varjokuva ja salolainen Anu Keronen ja Verso-yhtye. Floridassa elää aktiivinen suomalaisten joukko, joka haluaa säilyttää siteet vanhaan kotimaahan. Se onnistuu vaikka kuuntelemalla suomalaista tanssimusiikkia. Ja kun orkesterit saadaan soittamaan sitä livenä, aina parempi. Amerikansuomalaisten puhemies Kari Repo on kutsunut salolaisen Hannu Määttäsen juontamaan tanssitilaisuuksia, joissa tanssiorkesterit esiintyvät. Orkesterit Kari Repo bongasi Salon Kuusjoelta Raatalan Humpparallista. Tarja Hiltunen juo aamukahvia Hannu Määttäsen kanssa.

  • Kesto: 6 min

  Mammat ja Papat on lapsiperheiden VPK

  Salon työttömyysluvut tiedetään. Moni perhe kamppailee perustarvikkeiden puutteen alla. Puutetta on ruoasta ja lasten vaatteista, mutta apua kaivataan vaikka lastenhoitoon tai asioille kulkemiseen. Facebookissa leviää kulovalkean tavoin Kokkolassa syntynyt Mammat ja Papat -ryhmä, jonka kautta saa vauvalle pinnasängyn tai leikki-ikäiselle kaveriseuraa. Salon Mammat ja Papat -ryhmä on jakanut myös ruokakasseja ja varustanut tuoreen äidin vauvantarvikkeilla. Tavarat tulevat ryhmän jäseniltä tai lahjoituksina eri tahoilta. Rahaa ryhmästä ei saa. Kaikki toiminta pyritään pitämään irti rahasta. Tarja Hiltunen tapaa ryhmän aktiiveja heidän pienessä, sponsorin tarjoamassa "toimistossaan".

  • Kesto: 8 min

  Kansainvälinen tuulahdus Turun yöelämässä – Viljon disko

  Turun varhaisia diskoja oli "Viljon diskon" nimellä tunnettu tyylitelty klubihuoneisto Linnankadulla, suunnilleen nykyisen Marina Palacen kohdalla. Paikkaa olivat perustamassa innokkaat rock- ja pop-orientoituneet nuoret aikuiset, joilla oli halu vähän kansainvälistää menoa ja saada itselleen hyvä ajanviettopaikka. Itse Viljo oli oikealta nimeltään Kari Vesterinen, idearikas ja aikaansaava Norssin kasvatti. Iiro Andersson kyselee Turun kaupunkikulttuurin klassikosta paikan aktiivilta Matti Y. Karjalalta.

  • Kesto: 5 min

  Kas kas, kenkäs on paskas!

  Kengänkiillottajat ovat hävinneet Suomen katukuvasta, mutta vielä 1950-luvun loppupuolella plankkaus oli turkulaiselle Kjell Lundahnille mieleistä puuhaa. Hän kertoo Yagmur Özberganille, miten hyville liksoille pieni poika harjansa ja plankkinsa kanssa ylsikään Turussa.

  • Kesto: 5 min

  Mikko Kouki lukee uuden joulurauhan julistuksen

  "Näinä joulunajan päivinä, jos Jumala suo ja itse haluat..." Yle Turku on halunnut päivittää hienon, vanhan joulurauha-perinteen 2000-luvulle. Dramaturgi Satu Rasila on kirjoittanut uuden joulurauhan julistuksen. Sen lukee Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki.

  • Kesto: 3 min

  Naantalin joulu on tunnelmallinen

  Monet viettävät joulua matkaillen ja hotellissa. Viime joulukuussa Varsinais-Suomessa vieraili noin 60 000 yöpyjää tilastokeskuksen mukaan. Villa Randalan emäntä Hanna Pulla-Kankimäki ja opas Mirja Kujala kertovat Naantalin joulusta ja matkailijamääristä toimittaja Minna Rosvallille.

  Muualla Yle.fi:ssä