Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Turku

  Keskustan Esko Kiviranta suomii suurkuntia

  11 min
  • Esitetty: Turun Radio
  • Kuunneltu: 1 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Yle Turku »


  Yle Turku: Jaksot (369) fi:Program:rss

  Suomen ensimmäisen valtakunnansyyttäjän kesä kuluu Kustavissa

  Suomen ensimmäinen valtakunnansyyttäjä (1997-2010) Matti Kuusimäki seuraa edelleen oikeuslaitoksen toimia tarkasti, vaikka jäi eläkkeelle nelisen vuotta sitten. Kuusimäen mielestä oikeuskäsittelyt kestävät Suomessa liian pitkään. Ulvilan surmaoikeudenkäynti herättää entisessä valtakunnasyyttäjässä surullisia tunteita. Pirjo Peltoniemi vieraili Matti Kuusimäen mökillä Kustavissa, missä mies viettää kesää lastensa ja lastenlastensa kanssa. Kuusimäki viettää kesää perheineen Kustavissa lasten ja lastenlasten kanssa. Veneily ja jalkapallo yhdistävät koko sakkia. JJ: Toimittaja Pirjo Peltoniemi kävi Matti Kuusimäen mökillä Kustavissa.

  • Kesto: 3 min

  Heinäkuun Puhu Kasville

  Heinäkuun aamussa ylipuutarhuri emeritus Arno Kasvi antoi vinkkejä esimerkiksi kannojen kasvatukseen ja patisti tarttumaan rivakasti tuholaisongelmiin. Saimme myös vinkit nurmikon leikkaamiseen kuumassa säässä. Toimittajana lähetyksessä oli Sannimari Lehtilä.

  • Kesto: 43 min

  Hevoskylpylä on kauraturpien kuntosali

  Ajatus hevosesta vesijuoksumatolla, saati infrapunasaunassa saattaa aiheuttaa hirnuntaa ensikuulemalta. Kylämäen hevostilalla Marttilassa on nimittäin avattu kauraturville ihan oma kylpylä, joka ei kuitenkaan ole pelkkä viihdekeskus. Ihan kuten ihmisilläkin, veden vastusta voidaan hyödyntää loukkaantuneiden ravureiden kuntoutuksessa. Jouni Koutonen seurasi, kun Elina Kylämäki toi Jämpti-orin kesäiseltä laitumelta kylpemään ja saunomaan.

  • Kesto: 8 min

  Ampiaispesän hävittäminen on taitolaji

  Ampaiset kuuluvat kesään, mutta jos niiden pesä rakentuu kodin oviaukkoon tai kulkuväylille, on asialle parempi tehdä jotain - ja nopeasti. Ampiaispesän tuhoaminen saattaa kuulostaa jutulta, jonka jokainen voi tehdä tuosta vain, mutta asia ei ole ihan niin. Ampiainen on vaarallinen eläin - useille suomalaisille joka vuosi jopa hengenvaarallinen. Tästä syystä pesäntuhoamisissa kannattaa pohtia, josko tilanteeseen kannattaisi kutsua ammattilainen paikalle. Rentokilin Esa Peltola on sellainen ja hänkin on kuullut liian monta ikävää tarinaa ampiaispesien tuhoamisyrityksistä. Hän kertoi niistä muutamia Sannimari Lehtilän haastattelussa.

  • Kesto: 6 min

  Kesäkuun Puhu Kasville -lähetys

  Kesäkuun Puhu Kasville -lähetyksessä ihmeteltiin ötököitä ja ihasteltiin kukkivaa kauneutta - keskikesän juhlan kynnyksellä! Studiossa emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvin kanssa puheluita vastaanotti toimittaja Sannimari Lehtilä.

  • Kesto: 42 min

  "Tahdon lomaa lapsistani!" - Saako sen sanoa ääneen?

  Mitä sinä ajattelisit, jos tuttavaperheen äiti tai isä kertoisi lomailevansa ihan yksin ja ilman lapsia? Kertooko sellainen perheellisen lapsivapaa lomailu jotain kyseisestä isästä tai äidistä? Tai kertooko se jotain koko perheestä tai sen tilasta? Kysyimme asiasta kahdelta lapsiperheasioita työkseen pyörittävältä. Toimittaja, viestintäyrittäjä Sari Helin on sosiaalisesta mediasta tuttu Huono Äiti ja lapsiperheellinen ihminen, joka kommentoi elämää ja maailmaa nimenomaan perheenäidin näkövinkkelistä. Sannimari Lehtilä jututti aiheesta myös Mannerheimin lastensuojeluliiton päällikkö Juhani Rantasta.

  • Kesto: 6 min

  Luonnonkukat hurmaavat ojissa, pihoissa, metsissä ja pientareilla

  Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään vuosittain juhannusta edeltävänä sunnuntaina. Kasvituntemustaan voi lähteä kohentamaan esimerkiksi opastetuille retkille, joita sunnuntaina Suomessa on tarjolla melkein sata eri paikoissa. Yksi niistä on Paraisilla Lenholmassa, jossa oppaana toimii Henrik Wrede. Sannimari Lehtilä pääsi hänen kanssaan tutkailemaan luonnonkasvikuntaa jo ennalta. Paraisten Munkvikissa oli paljon kaunista ihmeteltävää.

  • Kesto: 6 min

  Radio lukee kirjan -lukupiiri: Antti Tuomaisen Synkkä niin kuin sydämeni

  Antti Tuomainen kertoo uusimmassa dekkarissaan äidin ja pojan tarinan. "Synkkä niin kuin sydämeni" on täysiverinen rikosromaani, jollaisia varsinkin kesäaikaan paljon luetaan. Radion lukupiirissä ovat keskustelemassa kirjailija Tuula Levo, kirjabloggaaja Kirsi Hietanen ja Antti Korhonen. Antti Tuomainen (s. 1971) on kirjoittanut täysiverisen rikosromaanin, jonka sydän lyö kiivaana ja täynnä kaipausta.

  • Kesto: 7 min

  Kesäkoti koivun katveessa

  Kotoilu on ollut jo hyvän tovin muotia, kotiin satsataan, paikkoja laitetaan huolella, ja ennen kaikkea kotona viihdytään. Paitsi kesällä. Kesällä pihaillaan! Mikäs on pihaillessa, kun pihaterassi on kuin pieni omakotitalo, ilman seiniä tosin. Teijolainen Maisa Rannikko on rakentanut pihamaalleen varsinaisen kesäolohuoneen, tai siis rakennuttanut miehellään ja vävyllään... Jouni Koutonen pihailee.

  • Kesto: 6 min

  Pelle Miljoona soi ja söi Paraisilla

  Pelle Miljoona on uuden aallon ja punkin sanansaattaja, muusikko ja kirjailija. Vuosien aikana ura on vienyt miestä milloin mihinkin päin maailmaa ja Suomen kolkkaa, mutta hiljattain keikkatienä oli Saaristotie, sillä Pelle esiintyi Paraisilla Runopäivillä. Mies saapui saaristokaupunkiin ystävän houkuttelemana. Ystävän, joka on vastikään avannut Paraisille sushiravintolan. Ja sehän reissumiesmuusikolle sopi, että pääsi istumaan kesäsateelta suojaan hyvän ruuan äärelle keikan jälkeen. Sannimari Lehtilä tapasi Paraisilla Pelle Miljoonan ja ravintolanpitäjä Sebastian Slotten.

  • Kesto: 5 min

  Parainen pistetään uusiksi - ainakin paperilla

  Aikaa on kaksi vuorokautta, kun Paraisten keskustan kuusi aluetta pistetään uusiksi arkkitehtien työpajassa, johon myös kaupunkilaiset on kutsuttu. Projektilla haetaan uusia näkökulmia Paraisten kaupungin ilmeeseen ja toimintoihin. Sannimari Lehtilä tapasi Paraisilla yrittäjien yhdistyksen puheenjohtaja Minna Ruohosen sekä Emma Johanssonin eli arkkitehdeista ainoan, joka on asunut Paraisilla. Saakohan paikkatuntemuksella suunnitteluun etulyöntiaseman?

  • Kesto: 6 min

  Ruissalon telakan historia on kaikkea muuta kuin puinen

  Ruissalon telakan portit ovat nykyään auki vain harvoille. Jos projektipäällikkö Pekka Paasion visiot saadaan toteen, avautuu Ruissalon historiallinen telakka-alue vanhoine veneenveistämöineen myös suuremmalle yleisölle. Marjut Mäntymaa lähti Paasion kanssa kiehtovalle telakkakierrokselle.

  • Kesto: 14 min

  Timo Nummelin kiittelee Suomen MM-kisamenestystä

  Turkulainen jääkiekkolegenda Timo Nummelin pitää Suomen jääkiekkojoukkueen MM-hopeaa upeana suorituksena. Vaikka Sveitsi antoi Suomelle "uuden elämän", joukkue ansaitsee kiitosta. Seuraavassa Minna Rosvall kyselee Nummelinin mietteitä muun muassa siitä, pitääkö MM-kisoja järjestää näin usein. Nummelin ihmettelee myös Suomen joidenkin pelaajien poisjääntejä kisoista.

  • Kesto: 7 min

  Parvekeviljely lisää kiinnostusta

  Uudenkaupungin kukkamessut järjestetään lauantaina yksipäiväisenä tapahtumana. Ohjelmaa on paljon, mutta puutarhuri Johanna Sillgren perehtyy erityisesti siihen, miten keittiöpuutarhan saisi parvekkeelle tai patiolle. Hän kertoo muun muassa kastelusta ja oikeanlaisista kasveista toimittaja Minna Rosvallille.

  • Kesto: 6 min

  Kynnys peruukkiostoksille on turhan korkea

  Kun hiukset alkavat lähteä vaikka syöpähoitojen takia, tulee mieleen hankkia peruukki. Mielikuvat huonosti istuvista peruukeista, joissa saumat on näkyvillä, voi unohtaa. Nykyajan peruukkeja voi muokata mielensä mukaan. Huivit tai hiuskorut tuovat lisähiuksiin luonnollisuuden tuntua. Tarja Hiltusen tapaama salolaisen Headline-kampaamon yrittäjä Kari Hartman tietää, että kynnys peruukkiostoksille voi olla vaikea ylittää.

  Yle Turku: Muut audiot (478) fi:Program:rss

  Rahasanko jorpakkoon vai taiteen tukemiseen?

  Mitä sinä tekisit, jos eteesi tuotaisiin rahaämpäri ja sanottaisiin, että ota siitä? Tai että jos ei kelpaa, niin rahat menevät mereen? Titanik-gallerian toiminnanjohtaja, taiteilija Kimmo Modig heitti taannoin tällaisen performanssin Uudenkaupungin Pakkahuoneella, ja arvatenkin yleisö oli hämillään. Tarkoituksena oli tarkkailla ihmisten suhtautumista rahaan ja pohtia taiteen tukemisen mielekkyyttä. Jouni Koutonen tapasi mystisen taidemesenaatin.

  • Kesto: 12 min

  Jorma Taina: Laivatilaus tuli kreivin aikaan

  Varsinais-Suomessa on tervehditty innolla STX:n Turun telakan saamaa laivatilausta. Toimittajat Jorma Tuominen ja Joona Haarala pohtivat tilauksen merkitystä merenkulkualan emeritusprofessori Jorma Tainan kanssa. Taina pitää tilausta enemmän kuin tärkeänä suomalaistelakoille.

  • Kesto: 9 min

  Ihmistaimet istuttivat puun taimia Raisiossa

  Raisiossa valtakunnallista puun päivää juhlistetaan joka vuosi uusia puita istuttamalla. Tänä vuonna Kaanaan koulun viidesluokkalaiset istuttivat koulun urheilukentän laidalle kuusi metsälehmusta yhdessä aikuisten kanssa. Muun muassa kaupunginjohtaja Ari Korhosen istutuspuuhaa siivitti koulun eka- ja tokaluokkalaisten rempseä laulu. Paikalla kävi toimittaja Sannimari Lehtilä.

  • Kesto: 6 min

  Kättely istuu sitkeässä kuin tauti

  Flunssa-aikana moni karttaa kättelyä, mutta muuten tervehtimistapa istuu sitkeästi kulttuurissamme. Edes taannoinen sikainfluenssa-pandemia ei kohteliasta käytäntöä katkaissut kuin hetkeksi, vaikka se on tervehdyksistä tehokkain levittämään pöpöjä. Kättelyä niin terveydellisestä kuin kulttuurisestakin näkökulmasta tutkiva Annakaisa Suominen kertoo Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa, että kättely on luottamuksen sinetti ja tavalle on biologisetkin perusteet.

  • Kesto: 12 min

  Heli Paasio ja Pekka Myllymäki Turun Radion kansanedustajahaastattelussa

  Turun Radio kansanedustajahaastattelussa puhuttiin kuntauudistuksesta. Turkulainen, sosialidemokraattien kansanedustaja Heli Paasio ja keskustan Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Pekka Myllymäki puhuivat tiukasti mm. valtionosuuksien leikkauksista. Toimittaja Hannu Vähämäki johdatti keskustelua.

  • Kesto: 21 min

  Suomalaislapset liikkuvat Brysselissä urheilukoulussa

  Urheilu yhdistää Brysselin lähistöllä asuvia suomalaisperheitä. Jo kymmenen vuoden ajan Brysselin lähistöllä sijaitsevalla yleisurheilukentällä on kokoontunut lasten yleisurheilukerho, jonka nimi on Flying Finns. Sen syyskausi on juuri alkanut. Viime lauantaina kentällä juostiin Cooperin testejä. Paikalla oli muun muassa parlamentaarikko Sari Essayahin perhe ja Turun Urheilutoimittajien Kerho ilmoitti omat edustajansa testeihin. Toimittaja Minna Rosvall seurasi päivän kulkua.

  • Kesto: 7 min

  Urheilu yhdistää Brysselissä asuvia suomalaisia

  Jo kymmenen vuoden ajan Brysselin lähistöllä sijaitsevalla yleisurheilukentällä on kokoontunut lasten yleisurheilukerho, jonka nimi on Flying Finns. Syyskuun puolivälissä kentällä juostiin Cooperin testejä. Paikalla oli muun muassa parlamentaarikko Sari Essayahin perhe ja Turun Urheilutoimittajien Kerho ilmoitti omat edustajansa testeihin. Toimittaja Minna Rosvall seurasi päivän kulkua.

  • Kesto: 7 min

  Kriketti kerää harrastajia

  Kriketti kasvattaa suosiotaan Suomessa. Vielä pitkälti ulkomaalaisvoimin pyörivä laji kerää suomalaisharrastajia lähinnä puskaradion avulla. Intoa harrastajien keskuudessa riittää ja Suomessa on ainesta aina Euroopan krikettihuipuksi. Turussakin lajia harrastetaan FinnAsia-joukkueessa. Kalle Mäkelä kyseli joukkueen organisaattori Pasi Kankaanpäältä kriketin asemasta Suomessa.

  • Kesto: 5 min

  Kaarinan Lepakkotalon kohtalo edelleen avoin

  Tästä melko tavallisen näköisestä 50-luvulla valmistuneesta omakotitalosta on tullut yksi Kaarinan puhutuimmista rakennuksista. Syynä ovat sisällä pesineet lepakot. Turun hallinto-oikeus oli linjauksessaan sitä mieltä, että lepakkotaloa saa purkaa. Tontin omistava Kaarinan kaupunki haluaisi rakentaa paikalle kerrostalon ja on valittanut asiasta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kalle Talonen kävi lepakkotalolla kysymässä biologi Emma Kososelta, miksi pohjanlepakot haluavat pesiä juuri siellä.

  • Kesto: 10 min

  Puolukkaan ei pidä suhtautua happamasti

  Vaikka puolukka ei ole samanlainen C-vitaaminipommi kuin moni muu marja, sisältää se runsaasti terveellisiä aineksia; kuten kivennäis- ja hivenaineita ja flavonoideja. Happoisuutensa ansiosta hyvin säilyvä marja on myös mainio kuidun lähde. Tohtorikoulutettava Oskar Laaksonen Turun yliopistolta pureskelee puolukkaa työkseen, tai oikeastaan jakaa sitä osiin. Eri terveys- ja makuominaisuudet nimittäin keskittyvät puolukan eri osasiin, ja eri tavoin käyttämällä puolukasta saadaan uusia vivahteita esiin. Päivi Leppäsen ja Jouni Koutosen haastattelussa Laaksonen suitsuttaa myös huonossa maineessa olevaa variksenmarjaa.

  • Kesto: 9 min

  Toriparkissa Koukin ylävartalolihaksia ja muuta hauskaa

  Toriparkki-ohjelmassa keskusteltiin tällä kertaa Stand Up Turku -festivaalin kunniaksi vakavasti huumorista ja prinsessasta. Vierailevana tähtenä oli stand up -koomikko Anders Helenius. Toriparkin vakiokalustoon kuuluva näyttelijä Mikko Kouki aloitti small talk -osuuden heti esittelemällä kollegalleen Tuija Piepposelle mielestään salskeaa ylävartaloaan. Keskustelu jatkui perjantaimeiningeissä prinsessa Victorian vierailun jälkipuinnilla. Tämän jälkeen vuorossa oli se vaikein kysymys: Mikä on hauskaa?

  • Kesto: 27 min

  Turku sai Norsuaukion

  Turku sai torstaina uuden kulttuuriaukion Aurajokirantaan kun historian ja nykytaiteen museon Aboa Vetus & Ars Novan edustalle avattiin Norsuaukio.Tilaisuudessa paljastettiin taiteilija Hanna Vihriälältä tilattu graniittiveistos. Teoksella halutaan juhlistaa Turun kulttuuripääkaupunkivuotta sekä onnitella säätiön ja museon perustajaa, kauppaneuvos Matti Koivurintaa tämän täyttäessä 80 vuotta. Toimittaja Sannimari Lehtilä oli paikalla teoksen paljastustilaisuudessa.

  • Kesto: 5 min

  Valoton pyörä on turvallisuusriski

  Poliisi on huolestunut ilman valoa pyöräilevien määrästä. Varsinais-Suomen poliisin keskiviikkoillan tunnin mittaisessa yllätysratsiassa jäi kiinni noin neljäkymmentä valotonta pyöräilijää. Turun Ylioppilaskylän läheisyydessä oltiin yliopiston ja ylioppilaskylän yhdistävän alikulun läheisyydessä. Ylikonstaapeli Simo Saviojan mukaan työmatkaliikenteessä valoasiat ovat yleensä kunnossa, mutta satunnaiset reissut tehdään usein valottomalla pyörällä. Toimittaja Minna Rosvall seurasi valvontaa.

  • Kesto: 5 min

  Ulkoilupuvun hinnasta voi tulla hiki

  Reippailu raittiissa ulkoilmassa on monen syksyinen harrastus ja sitä voi harrastaa varmasti vähän vanhemmissakin rytkyissä, mutta nykyisin meille markkinoidaan urakalla teknisiä ja todella kalliitakin ulkoiluvermeitä. Kaupan professori Heli Marjanen Turun kauppakorkeakoulusta lähti katsastamaan ulkoiluvaatteiden valikoimaa Sannimari Lehtilän kanssa turkulaiseen urheiluliikkeeseen.

  • Kesto: 7 min

  Kapuajat tempaisevat Nepalin hyväksi

  6 462 metriä ja saman verran euroja on tavoitteena Pirkko Rautalinnalla ja Marika Lambergilla, jotka lähtevät marraskuussa valloittamaan Nepalin korkeinta vaellushuippua, Mera Peakia. Tavoitteena on kerätä varoja Nepalin maaseudun ihmisten ja luonnon hyväksi. Jouni Koutonen tapasi toimeliaat naiset, joita ei niinkään huoleta matkan tarjoamat haasteet kuin se hyväntekeväisyyspotin kartuttaminen.

  • Kesto: 7 min

  Yle Turku: Jaksot (5) fi:Program:rss

  Turun seudulla tavoitellaan kuntamäärän supistamista

  Turun seudun kuntajakoselvittäjät tavoittelevat kuntamäärän supistamista. Jäljelle jäisi vain muutama elinkelpoinen kunta. Työtä koordinoi alustavasti kolme kuntajakoselvittäjää. Ehdotusten pitäisi valmistua pikavauhtia syyskuun loppuun mennessä.

  Yle Turku: Muut videot (293) fi:Program:rss

  Mandealaiset saivat joukkokasteen Valasrannalla

  Pöytyän Valasrannan hiekkarannalle kokoontui kymmeniä valkoisiin kaapuihin pukeutuneita mandealaisia. Paikalle oli saapunut ruotsalainen pappi, joka antoi mandealaisille kasteen Pyhäjärvessä.

  • Kesto: 1 min

  Turun ortodoksisen kirkon kattoa maalataan

  Turun ortodoksisen kirkon katto saa vihreän värin neljän vuoden tauon jälkeen. Kirkon katto on ollut viime vuodet ilman maalia, sillä katon on annettu hapettua rauhassa peltien uusimisen jälkeen. Haastatavaksi työn tekee kupolin kaareva muoto.

  • Kesto: 1 min

  Tämä on yksi tapa pelastaa hukkuva

  Viisaasti vesillä -kampanja kiertää Suomea. Salossa esiteltiin erilaisia pelastustapoja. Esimerkiksi jokaiselta mökiltä todennäköisesti löytyvä ämpäri sopii köyteen kiinnitettynä hukkuvan auttamiseen.

  Vaalikoneet eivät tyrkytä tahallaan vääriä ehdokkaita

  Vaalikoneet ovat tulleet jäädäkseen. Yhä useampi ihminen käyttää vaalikoneita, mutta suhtautuu niihin kriittisesti. Ihmisiä ärsyttää se, että koneet tarjoavat ehdokkaita, jotka eivät ole mieluisia.

  • Kesto: 1 min

  Mikä on katutaidetta? Ammattilaiset vastaavat

  Suomalainen katutaide ei koostu pelkästään perinteisistä tägigraffiteista. Eurooppalaistunut katutaide Suomessa hakee vaikutteita ulkomailta ja suurkaupungeista. Oheisessa videossa taiteen ammattilaiset analysoivat turkulaista katutaidetta. Haastateltavina Turun yliopiston taidehistorioitsija Johanna Ruohonen ja taiteilija Jukka Hakanen.

  • Kesto: 2 min

  Turun Kirjastosillan avajaiset

  Jenni Haukio vihki Turun Kirjastosillan virallisesti käyttöön. Silta avattiin näyttävällä valo- ja ääniesityksellä.

  • Kesto: 1 min

  Valtakunnan ykköskuusi nostettiin paikalleen

  Maan virallinen ykköskuusi kaadettiin aamulla Pernossa. Katso videolta, kun kuusi nostetaan Turun tuomiokirkon edustalle, jossa joulukuusta on ihasteltu vuodesta 1930 lähtien.

  Punapäinen ihmisketju Turussa

  Turussa järjestettiin Nenäpäivän kunniaksi ihmisketju, johon osallistui yli 2000 henkilöä.

  • Kesto: 1 min

  Tältä näyttävät Turun tuomiokirkon hautaholvit

  Turun tuomiokirkosta on valmistunut uusi opaskirja. Siinä kerrotaan mm. tuomiokirkon lattian alla sijaitsevista haudoista. Videossa käydään kahdessa hautaholvissa eli Kankaisten kappelin ja Totin kappelin holveissa.

  • Kesto: 1 min

  Leif ja Pia Segerstam yhteiskonsertissa

  Turussa järjestetään torstaina 10.10.2013 harvinainen perhekonsertti. Maailmankuulu ylikapellimestari Leif Segerstam konsertoi yhdessä tyttärensä kanssa. Pia Segerstam on kansainvälisesti tunnettu sellisti. Segerstamit sekä Turun filharmoninen orkesteri konsertoivat Turun lisäksi myös Pietarissa, jossa soitetaan perjantaina.

  • Kesto: 1 min
  Muualla Yle.fi:ssä