Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Perämeri

  Ilkka Marttala singahti vihdoin soittolistoille

  • Esitetty: Radio Perämeri
  • Kuunneltu: 45 kertaa ( Kuunneltavissa vain Suomessa )

  Sarja Yle Perämeri »


  Yle Perämeri: Jaksot (60) fi:Program:rss

  Aprillipila vuodelta 1985

  Joskus aprillipila voi onnistua vähän liiankin hyvin eli se lähtee niin sanotusti lapasesta. Vuonna 1985 Lapin radion Kemin toimitus raportoi täältä Ruotsin rajalta, että Systembolagetista myydään viinaa vain kruunuilla ulos ja suomalaisille ei myydä lainkaan. Se on totinen paikka, kun suomalaisille viinasta vitsiä väännetään ja sehän meni täydestä koko valtakunnassa. Ihmekös tuo, kun varsin uskottavalta kuulosti nuori Eero Säily ja Systembolagetin Maj-Britt Pekaksi tekeytynyt, tuolloin radion henkilökuntaan kuulunut Raili Tikkanen.

  • Kesto: 1 min

  Merja Ruth kaipaa tiloja teatterin tekemiseen Torniossa

  Torniolainen Merja Ruth vaikuttaa tätä nykyä uudessa TeatteriRajassa, jonka esitykset eivät isoja tiloja kaipaa. Viimeisin Ruthin ohjaama ja käsikirjoittama esitys saatiin rakennettua esimerkiksi ravintolan tiloihin ja harjoituksia vedettiin talven mittaan ihmisten olohuoneissa. Tilakysymys onkin Merjan mielestä akuutti erityisesti nuorten kulttuurin tekemisessä. Kati Siponmaa lähti Merjan kanssa kävelyttämään koiria ja päätyi istuskelemaan Tornion juna-asemalle, joka on Merjalle erityisen mieluisa paikka...

  • Kesto: 10 min

  Bilebändi 2012 -kisa bailattiin päätökseen

  Grooving High Allstars ja Lipsaset kohtasivat lauantaina Bilebändi 2012 -kisan finaalissa. GHA taipui niukasti kakkoseksi kahden prosentin erolla ja voittoa Tampereen Tohlopissa juhli Lipsaset-yhtye. Yle Perämeren toimittaja Risto Koskinen jututti muun muassa yhtyeiden keulahahmoja paikan päällä, heti finaalin jälkeen.

  • Kesto: 5 min

  Groovarit matkalla Bilebändi 2012 -kisaan

  Merilapin bailukone Grooving High Allstars kisaa Bilebändi 2012 -kisan finaalissa lauantaina Tampereella. Solisti Mikko Koivulehdon kuskaama Groovaribussi starttasi Kemistä hyvissä ajoin ja matkalle halki Suomen lähti mukaan myös reportterimme Risto Koskinen. Juha Peltoperä kilautti kavereille tien päälle.

  • Kesto: 8 min

  Ilkka Marttala singahti vihdoin soittolistoille

  Yksi levytetty musiikkikappale saattaa mullistaa pitkänlinjan muusikon elämän kertaheitolla - tai ainakin muuttaa jopa tulevaisuuden suunnitelmia. Keminmaalainen yrittäjä ja muusikko Ilkka Marttala pääsi kokemaan levyttämänsä Tumma joki -nimisen kappaleen myötä levylistalaulajan hetkellistä suosiota. Juha Peltoperä otti Ilkan juttusille. [KMI 180412 Ilkka Marttala LEIKATTU AAMUSTA, 00:09:47]

  • Kesto: 9 min

  GHA:n Mikko toipuu taistoon Bilebändi-kisassa

  TV Kakkosen Bilebändi 2012 -kilpailu on edennyt semifinaalivaiheeseen. Toisiaan suohon laulavat porilainen Remix ja Meri-Lapista ponnistava Grooving High Allstars. Viimeksi mainitun toinen laulusolisti, se karvaisempi kävi semifinaalin aattona Yle Perämeren vieraana. Mikko Koivulehto on Risto Koskisen haastateltavana.

  • Kesto: 10 min

  Jaakko Laitinen & Väärä raha ja elämänmakuinen lappilaisbalkan

  Suomen ainoa lapland-balkanilaisyhtye Jaakko Laitinen & Väärä raha tekee musiikkia jarruttelematta. Yhtye on parhaimmillaan livetilanteissa, joissa rytmikäs lappilaisvaikutteinen mustalaismusiikki pääsee oikeuksiinsa. Lappilaisten soittajien muodostama yhtye julkaisi hiljattain toisen albuminsa ja kiitosta on sadellut - kuten esikoisestakin. Laulaja Jaakko Laitinen ja hanuristi Marko Roininen Laura Holapan haastattelussa.

  • Kesto: 5 min

  Torniolainen nuori seurasi evakuointia Phuketissa

  Indonesian rannikkoa ovat keskiviikkona vavisuttaneet voimakkaat maanjäristykset. Myös tsunamivaarasta on varoitettu. Yle Perämeren toimittaja Eero Säily tavoitti Phuketista torniolaisen Josefiina Taramaan, joka varmuuden vuoksi kiipesi turvaan läheiselle vuorelle.

  • Kesto: 4 min

  Koko perhe jalkapallon asialla

  Kemiläinen Seppälän perhe on omistautunut nuorinta myöten jalkapallolle. Äitiä, isää ja tyttäriä yhdistää sama palloiluharrastus, mikä takaa ainakin sen, ettei tässä perheessä taistella liikkumisen tärkeydestä - tai kaukosäätimen herruudesta silloin, kun tv:ssä näytetään jalkapalloa. Perheen isä Jarkko Seppälä kävi Laura Holapan jututettavana.

  • Kesto: 7 min

  Keminmaassa setvitään kunnaninsinöörin taloussotkuja

  Keminmaassa on puitu kevään ajan valtakunnallisessakin mittakaavassa hyvin harvinaista taloussotkua. Keminmaan kunnan teknisen toimen eli teknisen lautakunnan rahankäyttö karkasi pahoin käsistä viime vuonna. Määrärahat ylittyivät useilla sadoilla tuhansilla euroilla ja vastuullisen johtavan virkamiehen, nyt jo virastaan irtisanoutuneen kunnaninsinöörin Pekka Latvalan tili- ja vastuuvapaus ratkaistaan valtuustossa kesäkuussa. Toimittajana on Tiina Rantamartti.

  • Kesto: 6 min

  Nina Höynälän sydämessä soi jazz

  Torniolainen, upeaääninen jazzlaulaja Nina Höynälä laulaa ja tekee musiikkia sydämestään. Sibelius-Akatemiassa opiskeleva Höynälä tekee bändinsä kanssa kesällä levyn, joka sisältää lahjakkaan naisen itse säveltämää musiikkia.

  • Kesto: 7 min

  Luonto parantaa Saaran salvoissa

  Harva huomaa katsella lähiympäristöään sillä silmällä, että se sisältää paljon hyviä raaka-aineita kauneuden ja terveyden hoitoon. Kemiläinen Saara Kotijärvi-Dianoff valmistaa salvoja ja saippuoita kotinsa keittiössä muun muassa omassa pihassa kasvavista kehäkukista. Kati Siponmaa tutustui luonnontuotteisiin ja niiden valmistajaan Kemin Syväkankaalla.

  • Kesto: 11 min

  Antti Lainas julkaisi debyyttialbuminsa

  Muusikko-lauluntekijä Antti Lainas julkaisi maaliskuun loppupuolella ensimmäisen pitkäsoittolevynsä "Silloin oli sunnuntai". Kemistä kotoisin oleva Lainas asustelee nykyään Virroilla, mutta uuden levyn julkkarikeikkaa vietettiin hänen entisessä kotikaupungissaan. Risto Koskinen jututti Anttia Yle Perämeren studiossa keikkapäivän aamulla.

  • Kesto: 7 min

  Lumiveistoksin rasismia vastaan

  Kemin Meripuistoon on kohonnut varsin kirjavan joukon toteuttamana lumiveistoksia. Veistovälineiden kimpussa oli kemiläisiä, ruotsalaisia ja saksalaisia koululaisia sekä maahanmuuttajia. Tempauksen taustalla on rasismin vastainen työ. Paikalla kävi Laura Holappa.

  • Kesto: 6 min

  Reetta-yhtye julkaisee musiikkia muistitikulla

  Oulu-Tornio-alueella toimiva Reetta-yhtye julkaisee uuden sinkkunsa muistitikulla. Juurikin Reetta-yhtyettä ja Lähdetkö mukaan-singleä varten suunniteltu ja valmistettu muistitikku on hieman erilainen, mutta samalla myös varsin kätevä tapa tuoda esille uutta musiikkia ja herättää kiinnostusta valtavirrassa. Yle Perämeren toimittaja Risto Koskinen jututtaa yhtyeen laulajaa Nelli Milania.

  Yle Perämeri: Muut audiot (84) fi:Program:rss

  Tornion viimeiset Radiofestivaalit käynnistyivät

  Vuonna 2000 Torniosta alkanut perinne loppuu pohjoisessa Lapin ammattikorkeakoulun viestinnän koulutuksen lakkauttamisen myötä. Torstaina käynnistynyt, Tornion viimeinen Radiofestivaali on tarkoitus vetää loppuun asti kunnialla.

  • Kesto: 5 min

  Vistot nakut on vuoden Murre

  Meänkielellä ja peräpohjolan murteella käytävä keskustelu Facebookin ryhmässä "Vistot nakut ja kolot knapsut" on palkittu vuoden murretekona. Kati Siponmaan haastattelussa ryhmän perustaja Katriina Pietilä-Juntura ja Tuula Liisanantti hersyttelivät muun muassa Ruotsin kunginasperheestä, joka on yksi ryhmän vakiokeskusteluaiheista.

  • Kesto: 7 min

  Kirjoita sinäkin dekkari!

  Kemiläinen Annukka Immonen on kuulunut Kirjoittajaryhmä Rinkiin viitisen vuotta. Immonen on ollut mukana touhuamassa muillekin kuin rinkiläisille tarkoitettua viikonloppukurssia, jonka tarkoituksena on synnyttää jännitystarinoita. Immosta jututtaa Kati Siponmaa.

  • Kesto: 4 min

  Rakkaudentähti edistää hyvinvointia

  Kemiin avatussa Rakkaudentähti-keskuksessa voi tutustua kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehittämiseen. Yrittäjä Anu Markoff kävi Risto Koskisen vieraana YLE Perämeren suorassa lähetyksessä. Markoffin seurassa vietettiin muun muassa pieni meditaatiotuokio.

  • Kesto: 8 min

  Heidi Kyrö

  YLE Perämeren Laulun synty-sarjan viimeiseksi jäävässä osassa Maja-albuminsa esittelee Kemin lähtöä oleva Heidi Kyrö. Häntä haastattelee Juha Peltoperä.

  • Kesto: 7 min

  Veri vetää Riittaa Kähköstä hirvijahtiin

  Syyskuun viimeisenä lauantaina starttaa taas hirvenmetsästys. Törmävaaran eräveikkojen kanssa metsälle ensimmäisten joukossa mielii myös Riitta Kähkönen. Neljän lapsen äidillä on onneksi hyvät tukijoukot, jotta verenperintönä tulleelle harrastukselle löytyy aikaa. Toimittajana on Kati Siponmaa.

  • Kesto: 6 min

  Hank Nero

  Suomenkielistä bluesia soittava Hank Nero on julkaissut pitkän tauon jälkeen pitkäsoiton. Tällä kertaa homma hoidetaan levy-yhtiön siipien suojissa ja vyö on ladattu panoksia täyteen. YLE Perämeren Laulun synty-sarjassa lauluntekijää jututti Kati Siponmaa.

  • Kesto: 5 min

  Kemiläinen Tomorrows Dream julkaisee musavideon

  Kemiläinen melodiallista metallia soittava Tomorrows Dream -yhtye on saanut valmiiksi uuden musiikkivideonsa. Beated to the Ground-kappaleesta tehty video on yhtyeen ensimmäinen ja se on kuvattu kesän aikana Kemin kaupungin maisemissa. Risto Koskisen haastattelussa yhtyeen rumpalin Julle Tikkanen ja kitaristin Markus Dianoff.

  • Kesto: 7 min

  Kirkonmäen koulun nelosluokkalaiset loistavat liikenteessä

  Peruskoulun neljäsluokkalaisille suunnattuun valtakunnalliseen Loista Liikenteessä -teemapäivään osallistuneen Kirkonmäen koulun 4 A-luokka täyttyi tekemisen meiningistä, kun liikenneopettajaksi opiskeleva Maisa Frant laittoi oppilaat tuunaamaan itselleen heijastimen. Juha Peltoperän juontaman aamulähetyksen reportteri Kati Siponmaa meni tunnelmaan mukaan. Kuvassa Niko Palokangas, Karoliina Helkkula, Viivi Orasvuo ja Vilma Vittaniemi. Takana luokanopettaja Jarmo Koskinen.

  • Kesto: 5 min

  Erkki Witikainen

  Ahkera kansan tanssittaja Erkki Witikainen on julkaissut 40 vuoden taiteilijataipaleelta juhlalevyn. Pitkäsoitto on läpileikkaus pitkästä viihdyttäjän urasta. Erkki Witikainen on YLE Perämeren Laulun syntysarjan vieraana. Toimittajana Kati Siponmaa.

  • Kesto: 8 min

  Syömishäiriöisten ryhmä starttaa lokakuussa

  Meri-Lapin alueelta on vielä puuttunut ryhmä, jossa erilaisista syömishäiriöistä kärsivät olisivat saaneet jakaa kokemuksiaan. Lokakuussa aloittava vertaistukiryhmä on tarkoitettu ihan kaiken kokoisille ja näköisille syömisen kanssa tasapainoleville ihmisille. Ryhmän vetäjiksi ryhtyvät Ninni-Ingrid Nurmos (kuvassa) ja Emmi Ruokokoski. Heitä haastattelee Kati Siponmaa.

  • Kesto: 7 min

  Lappian uusi rehtori vaatii nopeaa reagointia

  Ammattiopisto Lappian tuore rehtori Jussi Leponiemi haluaa opinahjonsa elävän vahvasti ajassa mukana. Se tarkoittaa muun muassa nopeaa reagointia yhteiskunnassa ja etenkin työelämässä tapahtuviin muutoksiin. Noin 4000:n opiskelijan Lappian hän näkee vahvana toimijana, joka saisi olla vieläkin enemmän yhteydessä työelämän toimijoihin. Jussi Leponiemi kävi Laura Holapan studiovieraana.

  • Kesto: 7 min

  Laren Baari viihdyttänyt Arpelassa lähes 20 vuotta

  Harri Lauri perusti Laren Baarin lähes 20 vuotta sitten. Siitä asti Tornion Arpelassa on nautittu hyvästä musiikista ja laadukkaista artisteista. Laren Baarissa on vastattu myös nykyajan haasteisiin. Risto Koskinen jututti Harri Lauria.

  • Kesto: 7 min

  TimeKillers mielii autotallista maailmalle

  Kolmen nuoren miehen muodostama bändi, autotalli ja unelma. Samat asetelmat oli aikoinaan Hurriganesilla ja kuinkas kävikään...? Keminmaalainen TimeKillers on yhtäkuin veljekset Jouni (vas.) ja Jani Yliherva sekä poikien kaveri Jere Peurasaari (keskellä). "Ajantappajat" treenaa veljesten isän autotallissa ja polte keikoille on kova. Talliin tiensä löysi Juha "Peltsi" Peltoperä.

  • Kesto: 5 min

  Susanna Kunnari kevein askelin uusille urille

  Tangomarkkinoilla kannuksensa hankkinut Susanna Kunnari lauloi levylle pari kappaletta Bo Söderholmin säveltämää musiikkia. Single-levy enteilee tanssimusiikkia, jota on tarkoitus viimeistään ensi kesänä lähteä lavoille esittämään. Keminmaan Lautiosaaressa nykyään asustelevan laulajan elämässä puhaltaa monet muutokset tuulet. Susanna Kunnari kävi Kati Siponmaan studiovieraana.

  • Kesto: 7 min

  Valde Aho julkaisi satumaisen runokirjan lapsille

  Torniolainen kirjailija Valde Aho julkaisi uuden runokirjansa elokuun loppupuolella. Satumetsän salaisuuksia on värikäs ja satumainen runokirja lapsille. Risto Koskinen jututti Valde Ahoa.

  Yle Perämeri: Jaksot (15) fi:Program:rss

  Katso kuvat kaikista Kemin lumilinnoista

  Yle Perämeri koosti videoksi sekä liikkuvaa että stillkuvaa kaikista Kemin 20 lumilinnasta. Tyyli ja teema - jopa paikkakin - ovat vaihdelleet, mutta joka talvi linna on kaupunkiin rakennettu.

  • Kesto: 3 min

  Toimittajat testasivat: Miten kaupan tunnistevaaka toimii?

  Joissakin kaupoissa on siirrytty käyttämään hedelmien, vihannesten ja juuresten punnitsemisessa tunnistevaakaa. Yle Perämeren toimittajat Heidi Hannukainen ja Risto Koskinen kävivät kokeilemassa, miten uudenlainen vaaka toimii.

  • Kesto: 2 min

  Taikuri Kari tekee taikatemppuja

  Keminmaalaislähtöinen Kari Vuokila eli Taikuri Kari vieraili Yle Perämeren toimituksessa. Videolla Kari tekee taikatemppuja toimittaja Kimmo Hiltulan ihmetellessä vieressä.

  • Kesto: 1 min

  Yle Perämeren halipartio valloitti Tornion

  Perjantai on Yle Perämeren toimituksessa ILON päivä. Tämän kunniaksi päivän halauspartio otti Torniossa Rajalla-kauppakeskuksen haltuun klo 11-11.30. Yle Perämeren päällikkö Eero Säily ja toimittaja Heidi Hannukainen kisasivat siitä, kumpi saa neljän minuutin aikana enemmän halauksia.

  • Kesto: 4 min

  Matkailujäänmurtaja Sampo sai punaisen nenän!

  Kemin talvimatkailun ylpeys, matkailujäänmurtaja Sampo sai Meri-Lapin nenäpäivän kunniaksi punaisen nenän. Hurja myräkkä meinasi viedä nenän ripustamisessa mukana olleen kansliajohtaja Jukka Vilénin mukanaan, mutta onneksi nenä saatiin paikalleen ilman miestappioita.

  • Kesto: 2 min

  Karjalankarhukoiran pennut hinkuvat jo metsälle

  Kolmeviikkoiset karjalankarhukoiran pennut herättelevät metsästysvaistoaan Simon Jättösarven kennelissä. Lea Tolvasen ja Jouko Vakkalan kymmenen pennun pesue touhuaa omassa pesässään ottaen mittaa toinen toisistaan.

  Melonista helpotusta helteeseen

  Helteen seurauksena voi olla esimerkiksi kuumuudesta johtuva päänsärky. Viilennys vaivaan voi löytyä lähikaupasta. Yle Perämeri testaa...

  • Kesto: 2 min

  Ranuan karhunpentu on kasvanut nopeasti

  Alkuvuodesta Ranuan eläinpuistossa emonsa hylkäämäksi joutunut karhunpentu on kasvanut hurjaa vauhtia. Yle Perämeren toimittaja Risto Koskinen kävi seuraamassa pentutytön ruokataukoa heinäkuun loppupuolella.

  • Kesto: 1 min

  Haudonta tuotti ensikertalaiselle neljä tipua

  Keminmaalaisperhe päätti kokeilla, miten tipujen haudonta koneellisesti onnistuisi. Haudotuista kananmunista kuoriutui lopulta neljä elinkelpoista piipertäjää. Perheen lapset ovat tulokkaista innoissaan.

  Löytyikö Perämerestä harvinainen kumiankka-populaatio?

  Yle Perämeren omat tutkijat Jari Vesa ja Heidi Hannukainen kävivät testaamassa, kestääkö vesitiivis pokkarikamera sukelluksen Perämeren kristallinkirkkaaseen veteen? Lisäksi toiveissa oli saada vedenalaista kuvaa erittäin harvinaisesta Perämeren kumiankka-populaatiosta. Saksien ja "jeesusteipin" avulla tavallinen onkivapa muuntautui miehittämättömän minimini-sukellusveneen upotus- ja nostolaitteeksi.

  Muualla Yle.fi:ssä