Areena
 • TV
 • Radio
 • Aristoteleen kantapää

  Voi aikoja, voi tappoja!

  24 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 828 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Aristoteleen kantapää »


  Aristoteleen kantapää: Jaksot (243) fi:Program:rss

  Suomalaiset ovat kartanlukijakansaa

  Alakaari kolme V, alakaari O E miinus. Muun muassa tällaisia ohjeita kartanlukija antaa ralliajajalle kisassa. Mistä oikein on kysymys? Asiaa selvitetään Aristoteleen kantapäässä, jossa Pasi Heikuran vieraana on Marcus Grönholmin pitkäaikainen kartanlukija Timo Rautiainen. Marraskuu 2008.

  • Kesto: 29 min

  Pitkien iskelmäsanoitusten salaisuus

  Miten suomalaiset iskelmät ovat kehittyneet? Miksi sanoitukset ovat niin tärkeitä? Pasi Heikuran vieraana Aristoteleen kantapäässä on populaarimusiikin historioitsija Maarit Niiniluoto. ija Maarit Niiniluoto. Joulukuu 2008.

  • Kesto: 28 min

  Kaleveita ilma sakeanaan

  Meillä on Kalevala ja virolaisilla Kalevipoeg. Mitä yhtäläisyyksiä ja eroja niissä on? Kertovatko ne itse asiassa saman tarinan eri näkökulmista? Aristoteleen kantapäässä Pasi Heikuran vieraana on folkloristiikan dosentti Lassi Saressalo. Lokakuu 2008.

  • Kesto: 29 min

  Eivät nimet veljeksiä pahenna

  Aleksis Kivi antoi veljeksille nimeksi: Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero. Miksi Kivi nimesi veljekset juuri näin? Ovatko Seitsemän veljeksen nimet näkyneet suomalaisten poikalasten kastamisessa? Aristoteleen kantapäässä Pasi Heikuran vieraana on professori Eero Kiviniemi. Lokakuu 2008.

  • Kesto: 29 min

  Sammon selitykset

  Mikä Sampo oikeastaan on? Mitä valoa Sammon pimeyteen tuo tähtitiede ja sen historiaa tutkiva haara arkeoastronomia. Pasi Heikuran kanssa Aristoteleen kantapäässä asiaa valottaa arkeoastronomi Marianna Ridderstad. Heinäkuu 2008.

  • Kesto: 28 min

  Punainen lehmä ja muita ravitsemusliikkeitä

  Aristoteleen kantapäässä pohditaan tänään, mitä kaikkea kätkeytyy brittiläisten pubien nimien taakse. Pasi Heikuran vieraana on pubiasiantuntija Kari Ylänne. Syyskuu 2008.

  • Kesto: 29 min

  Salasanasta miestä

  Miksi suomalaiset valitsevat useimmiten seuraavanlaisia salasanoja: salasana, 123456 ja perkele? Asiaa Aristoteleen kantapäässä pohtivat Pasi Heikura ja tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen. Elokuu 2008.

  • Kesto: 29 min

  Rytmipojista Mokomaan

  Mitä suomalaisten rockyhtyeiden nimet kertovat rockmusiikin ja maailman muuttumisesta? Aristoteleen kantapäässä aiheesta keskustelevat Pasi Heikura ja rocktoimittaja Juho Juntunen. Kesäkuu 2008.

  • Kesto: 29 min

  Verbaalivirtuoosi Ilkka Kanerva

  Tänään paneudutaan Ilkka Kanervan poliittiseen retoriikkaan asiakylki edellä. Pasi Heikuran kanssa Ike-talkiin ja kanervismeihin perehtyvät politiikantutkijat Jari Peltola ja Timo Tuikka. Toukokuu 2008.

  • Kesto: 29 min

  Venäläinen takapuolenpäristin ja muita hauskoja juttuja

  Aatami ja Eeva olivat varmaan ensimmäiset neuvostokansalaiset. Kuinka niin? No kun heillä oli vain yksi omena jaettavanaan, heillä ei ollut vaatteita ja he luulivat elävänsä paratiisissa. Aristoteleen kantapäässä tarkastellaan vapun kunniaksi huumorilajia nimeltään kommari- ja neukkuvitsit. Pasi Heikuran vieraana on venäjäntutkija Ilmari Susiluoto. Toukokuu 2008.

  • Kesto: 29 min

  Ei nimi urheiluseuraa pahenna

  Miten urheiluseurojen nimiä on keksitty ja miten ne ovat vuosien mittaan muuttuneet? Pasi Heikuran vieraana Aristoteleen kantapäässä on Suomen Urheilumuseon ja tietopalvelun osastonjohtaja Matti Hintikka. Huhtikuu 2008.

  • Kesto: 29 min

  Tehdään numeroa

  Arkkitehtuurissa, kuvanveistossa, maalaustaiteessa ja musiikissa on kautta aikojen hyödynnetty lukusarjoja ja geometrisia muotoja. Mutta miten numerot sopivat yhteen nykyaikaisen runouden kanssa? Pasi Heikuran kanssa Aristoteleen kantapäässä asiasta on keskustelemassa runoilija Panu Tuomi. Helmikuu 2008.

  • Kesto: 29 min

  Mitä tehdä, kun majas on hallitus?

  Tänään Aristoteleen kantapäässä selvitetään mitkä ovat viron kielen riskisanoja eli niitä sanoja, jotka ovat samannäköisiä kuin suomen kielen sanat, mutta merkitsevät aivan muuta. Pasi Heikuran vieraana on aiheesta kirjan kirjoittanut Ulvi Wirén. Helmikuu 2008.

  • Kesto: 27 min

  Ei salanimi miestä pahenna

  Mihin taiteilija tarvitsee salanimeä tai nimimerkkiä? Mikä oikeastaan on salanimen ja nimimerkin ero? Aristoteleen kantapäässä Pasi Heikuran kanssa asiaan perehtyy pohtii toimittaja Maija Hirvonen. Helmikuu 2008.

  • Kesto: 28 min

  Kalevalan salat julki

  Voiko Kalevalaa lukea ilman sanakirjaa? Haastateltavana Kalevalan sanakirjan tekijä Raimo Jussila. Toimittajana Pasi Heikura.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Aristoteleen kantapää: Aristoteleen kantapää: Eduskunnan kuttupuhe 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Aristoteleen kantapää: Ilotulituksia ja kiinalaisia kukkasia 25 min
  - Aristoteleen kantapää: 10.01.2015 25 min
  - Aristoteleen kantapää: 16.01.2015 25 min
  - Aristoteleen kantapää: 24.01.2015 25 min
  - Aristoteleen kantapää: 31.01.2015 25 min
  - Aristoteleen kantapää: 07.02.2015 25 min
  - Aristoteleen kantapää: 11.02.2015 25 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä