Areena
 • TV
 • Radio
 • Aristoteleen kantapää

  Voi aikoja, voi tappoja!

  24 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 825 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Aristoteleen kantapää »


  Aristoteleen kantapää: Jaksot (224) fi:Program:rss

  Napsis tulee suusta että pam!

  ”Kipi kapi kotiin, eikä sitten lits läts lätäköiden kautta!” on kätevä tapa ilmaista asia halutulla sävyllä. ”Pam pam, räiskis ja krunts” ovat tuttuja sanoja sarjakuvien ruuduista, mutta imitatiivit ovat kuuluneet kautta historian elävään ja kuvailevaan kieleen. Kielentutkija Anni Jääskeläinen kertoo lisää. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén. Ohjelmassa myös Aristoteleen kantapään viikon sitaatti ja sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 24 min

  Ravintolakiinaa länsimaalaisille

  Mitä tarkoittavat kauniit kiinalaiset merkit, joita jotkut tatuoivat ihoonsa? Kumpi on tärkeämpää kalligrafiassa, muoto vai merkitys? Näihin kysymyksiin osaa vastata kiinan kielen ja kulttuurin tutkija eli sinologi Pertti Seppälä. Toimittajana Pasi Heikura ja Tina Cavén Ohjelmassa myös Aristoteleen kantapään viikon sitaatti ja sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 24 min

  Aineiden alku

  Miten alkuaineet ovat saaneet nimensä? Pasi Heikuran vieraana on kemian dosentti Markku Sundberg, joka luotaa alkuaineiden historiaa ja kertoo muun muassa sen, missä keksittiin aine nimeltä germanium? Toimittajana Pasi Heikura ja Emilia Cronvall.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 24 min

  Oikeusasiamies ja suomen kieli

  Eduskunnan oikeusasiamiehen tehtävänä on valvoa, että viranomaiset ja virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa. Hallintolaissa mainitaan myös vaatimus hyvästä kielenkäytöstä. Millaisiin kieliasioihin oikeusasiamies puuttuu? Pasi Heikuran haastateltavana on oikeusasiamies Petri Jääskeläinen, joka kertoo millaista kieltä virkamiehen on syytä käyttää ja millaisia ilmauksia välttää. Ohjelmassa myös Aristoteleen kantapään viikon sitaatti ja sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 24 min

  Kuolintodistukset ja kuoleman kieli

  Millaista kieltä kuolintodistuksiin kirjoitetaan? Kielentutkija Jenni Viinikka laatii parhaillaan väitöskirjaa suomalaisista kuolintodistuksista. Mitä teksti kertoo ja mitä aikamuotoja todistuksiin kirjoitetaan? Ohjelmassa myös Aristoteleen kantapään viikon sitaatti ja sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto. Toimittajina Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 24 min

  Mies Kalevalan varjosta

  Carl Axel Gottlund kirjasi Sammon tarinan ylös jo 14 vuotta ennen Lönnrotia. Hän myös keräsi monia muita suomalaisia kansanrunoja. Miksi emme kuitenkaan juhli Gottlundia vaan Lönnrotia ja Kalevalaa? Pasi Heikuran vieraana Aristoteleen kantapäässä on Gottlundin elämää ja tuotantoa tutkinut dosentti Risto Pulkkinen. Ohjelman on toimittanut Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka. Helmikuu 2009.

  • Kesto: 28 min

  Puutarhaletkun kosto

  Tiesitkö, että jokaisella Kauniiden ja rohkeiden jakson nimellä on tarina? Tällä viikolla Aristoteleen kantapään vieraana on Beritta Markkula, jonka käsialaa ovat muun muassa sellaiset jaksojen nimet kuin Puutarhaletkun kosto ja Orpo kyyhöttäjä. Ohjelman toimittaa Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka. Maaliskuu 2009.

  • Kesto: 28 min

  Brändiadaptaation raskaus

  Miksi samalla pesuaineella on suomessa nimenä Fairy, kun se ruotsissa tunnetaan nimella Yes!? Kyse on adaptaatiosta eli tuotemerkkien sopeuttamisesta sopiviksi kuhunkin markkinoinnin kohteena olevaan maahan. Aristoteleen kantapäässä Pasi Heikuran kanssa adaptaatiosta puhumassa suunnittelujohtaja, copywriter Päivi Topinoja-Aranko. Toimittanut Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka. Huhtikuu 2009.

  • Kesto: 29 min

  Lain nimessä

  Aristoteleen kantapäässä perehdytään tänään poliisien kirjoituskoulutukseen. Miksi sujuva kirjoitustaito on poliisin työssä tarpeen? Pasi Heikuran vieraana poliiseja äidinkielen saloihin johdattava Marko Vesterbacka. Kesäkuu 2009.

  • Kesto: 28 min

  Sympaatista Titaniciin

  Onko veneillä ja laivoilla ollut aina nimi? Mikä oli ensimmäinen laivannimi? Millaisia nimiä veneille ja laivoille annetaan? Laivaharrastaja Hannu Hillo Pasi Heikuran haastateltavana. Toimittanut Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka. Toukokuu 2009.

  • Kesto: 29 min

  Afrikkana rokassa

  Millaista viisautta löytyy Senegalilaisista sananlaskuista? Ovatko afrikkalaiset sanonnat käyttäkelpoisia myös Suomessa. Pasi Heikuran vieraana vuosia Senegalissa työskennellyt kielenkääntäjä Paula Laajalahti. Kesäkuu 2009.

  • Kesto: 28 min

  Mistä sanat tulevat, mihin sanat menevät?

  Aristoteleen kantapäässä kysytään tänään miten sanojen alkuperää tutkitaan. Pasi Heikuran vieraana suomen etymologisen sanakirjan toimittanut professori Kaisa Häkkinen. Elokuu 2009.

  • Kesto: 29 min

  Kirjaimellisesti

  Miksi erilaisia kirjainmalleja on niin paljon. Ja miksi kaikki käyttävät aina samoja fontteja? Miten erilaiset kirjasimet vaikuttavat meihin ja teksteihin? Pasi Heikuran haastateltavana typograafikko Markus Itkonen. Syyskuu 2009.

  • Kesto: 29 min

  Puhetta ja politiikkaa

  Lainsäädäntöjohtaja Keijo Koivukangas kertoo Pasi Heikuralle, miten eduskunnassa puhutaan ja miten puhemies valmistautuu pitämään 200 puhehimoisen edustajan kokoukset kasassa. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka. Syyskuu 2009.

  • Kesto: 29 min

  Ajattelurakennelmat kielten takana

  Miten eri kielet tuottavat erilaista ajattelua? Psykologi Antero Johanssonin kertoo Pasi Heikuralle, miksi norjalaisten on hankala kastoa suomalaisia elokuvia ja miksi ruotsinkielisissä yrityksissä on niin paljon vähemmän työtapaturmia kuin suomenkielisissä. Toimittajina Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka. Syyskyy 2009.

  • Kesto: 28 min

  Miksi seitsemän veljestä?

  Aristoteleen kantapäässä kysytään oliko Aleksis Kivi kansatieteilijä vai absurdisti? Teatterintekijä ja kirjailija Juha Hurme kertoo Pasi Heikuralle Aleksis Kiven kirjallisuuden surrealistisista piirteistä. Lokakuu 2009.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Aristoteleen kantapää: Aristoteleen kantapää: Tuntemattoman sotilaan versiot Sotaromaanista Smedsiin 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Aristoteleen kantapää: Miten suomen kielen passiivi eroaa muiden kielten passiivista 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä