Areena
 • TV
 • Radio
 • Aristoteleen kantapää

  Voi aikoja, voi tappoja!

  24 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 805 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Aristoteleen kantapää »


  Aristoteleen kantapää: Jaksot (165) fi:Program:rss

  Sano se selkokielellä

  Tulisiko asiat kertoa aina selkeästi? Vai onko inkoherentti asianhaarain diskuteeraus relevantimpaa? Aristoteleen kantapäässä keskustellaan selkokielestä. Pasi Heikuran kanssa selkokielen kiemuroita pohtii selkokirjailija Pertti Rajala. Toimittajina Pasi Heikura ja Marija Skara. Ohjelma on uusinta vuodelta 2007.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 24 min

  Jäähyväiset aaseille

  Tunnetko raamattusi? Tiesitkö, että monet sanonnat, joiden väitetään olevan raamatusta, ovatkin maallista, jopa pakanallista alkuperää? Tutkimattomat voivat olla Herran tiet, mutta perättömät raamatun sitaatit tuntee teologian kandidaatti Markus Finnilä, jota haastattelee Pasi Heikura.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 24 min

  Johtoryhmän kokous

  Ovatko gaybe, selfie ja änkkäri tuttuja uudissanoja? Uusille asioille tarvitaan jatkuvasti sopivia nimityksiä. Miten uudet sanat syntyvät? - Esimerkiksi lisäämällä olemassa olevaan sanaan yksi tai useampi johdin. Pasi Heikuran kanssa sanojen johtamisesta keskustelee kielentutkija Vesa Koivisto.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 24 min

  Lyhyillä jäljillä

  Onko valehtelu totuuden vastakohta? Kuinka rakennetaan kuulijoihin uppoava valhe? Hyvä valhe muistuttaa totuutta. Hyvä valehtelija kertoo valheita, joita kuulija haluaa uskoa. Vai voimmeko uskoa mitä asiasta väittää valehtelun kolminkertainen suomenmestari Pauli Perälä? Pasi Heikura selvittää totuuden valehtelusta.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 24 min

  Poliitikon ammattikoulu

  Eurovaalien kunniaksi Aristoteleen kantapää selvittää, mistä hyvä poliittinen puhe koostuu. Kuinka kertoa vaikeista asioista kansantajuisesti? Mitä poliitikonalkujen puhe- ja esiintymisvalmennus pitää sisällään? Pasi Heikura kysyy hyvän puhujan reseptiä puhekouluttaja Juhana Torkilta, joka on valmentanut niin poliitikkoja kuin yritysjohtajia.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 24 min

  Puhelinnumeroita ja puhelinkirjaimia

  Miksi kännykkä tarjoaa sanoja automaattisesti, kun näppäilemme tekstiviestiin kirjaimia? Eli mihin tarpeeseen puhelimien ennakoiva tekstinsyöttö on luotu – ja miten suomen kieli taipuu tekstinsyöttöön? Pasi Heikura ottaa 90-luvulla kännyköihin liitetystä sovelluksesta selvää ja haastattelee matkapuhelinyhtiö Jollan ohjelmistosuunnittelija Pekka Vuorelaa.

  • Kesto: 24 min

  Meikaten voitat

  Miksi ripsivärin nimi on "Scandaleyes" tai huultenrajauskynää myydään nimellä "1000 kisses"? Millä perusteella kosmetiikkaa nimetään - missä kulkevat nimenantajan rajat? Entä vetoaako nykykuluttajiin lupaus lumosta tai luonnollisuudesta? Pasi Heikuran haastateltavana meikkituotteiden nimiä lukee Lumenen värikosmetiikan innovaatioista ja kehityksestä vastaava Maarit Veromaa.

  • Kesto: 24 min

  Kastetaanhan hevosiakin

  Keitä ovat Apassi, Saran Salama tai Argon? Näistä ja muista ravihevosten nimistä on Aristoteleen kantapäässä Pasi Heikuran kanssa keskustelemassa suomen kielen tohtori Marja Kalske. Millaisia nimiä hevosille nykyisin annetaan? Ohjelma on uusinta kesältä 2007.

  • Kesto: 24 min

  Uuno on numero yksi

  E. N. Setälän kielioppia luettiin kouluissa miltei sadan vuoden ajan. Setälän syntymästä on 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Aristoteleen kantapää kysyy, mikä teki Setälän laatimasta kieliopista, eli Suomen kielen lauseopista, niin merkittävän? Entä millainen vaikuttaja ja persoona kielitieteilijä ja poliitikko oli omana aikanaan? Pasi Heikuran haastateltavana on yliopistolehtori Tapani Kelomäki

  • Kesto: 24 min

  Snowboardit ulos survaiskaa!

  Grab, tailfish ja fronttiseiska - mistä lumilautailun termit oikein tulevat? Miten urheilulaji sai alkunsa - ja onko se lähempänä hiihtoa vai lainelautailua? Pasi Heikuran haastateltavana on lumilautailua tutkiva Anna-Liisa Ojala, joka vastaa siihenkin, miten uudet temput tai termit syntyvät.

  • Kesto: 24 min

  Mitä värit ovat?

  Mitä yhteistä on koboltinsinisellä ja peikolla, entä miksi puhumme neonvihreästä tai preussinsinisestä? Aristoteleen kantapää jatkaa tutkimusretkeään eksoottisten värien kartalla. Ohjelmassa paljastuu, että jo kansakoulun vesiväripaletilla voi päästä pitkälle jos värien kielitiedettä mielii tutkia. Pasi Heikuran haastateltavana on suomen kielen professori Kaisa Häkkinen.

  • Kesto: 24 min

  Väriä elämään!

  Milllaisia merkityksiä kätkeytyy värien kuten turkoosi, seepia tai umbra kulttuurihistoriaan? Ympärillämme on paljon värejä, joiden nimet ovat sen verran nuoria, etteivät ne ole vakiintuneet suomen kieleen. Mitä väreistä paljastuu, kun sanojen kreikan- tai latinankielistä alkuperää jäljittää? Aristoteleen kantapää löytöretkeilee värisanaston juurille, Pasi Heikuran oppaana on suomen kielen professori Kaisa Häkkinen.

  • Kesto: 23 min

  Kielityökalupakki

  Miten suomen kielen taitoa vaalitaan opinahjoissamme? Entä onko oikeakielisyys valttikortti sanomalehden tilaajien keskuudessa? Tampereen yliopisto on yksi tärkeimpiä paikkoja, jossa Suomessa koulutetaan journalisteja. Pasi Heikuran haastateltavana on Suomen ainoa journalistisen kielen lehtori Sirkka Wahlstén. Mihin oppi nojaa?

  • Kesto: 24 min

  Reikärauta-Helismaa

  Reino Helismaa tunnetaan etenkin iskelmäsanoituksistaan. Entä millainen äärimmäisen tuottelias kirjoittaja ja viihdetaiteilija oli jännityskertomusten tekijänä? Pasi Heikuran vieraana on tietokirjailija Juri Nummelin, joka on toimittanut kolmen kokoelman verran Helismaan jännitysnovelleja. Mitä Helismaan ajanvietenovellit kertovat työteliään kirjoittajan työstä ja olemuksesta?

  • Kesto: 24 min

  On Suomi köyhä, siksi jää

  Suomessa jääkauden vaikutukset ovat nähtävissä oikeastaan kaikkialla. Aristoteleen kantapää porautuu jääkautemme jälkeiseen sanastoon ja kysyy, miten viime jääkausi vaikuttaa suomalaiseen nimistöntutkimukseen? Millaisia nimiä saarille ja mantereille on maankohoamisen myötä annettu? Pasi Heikuran vieraana on nimistöntutkija Ritva Liisa Pitkänen.

  • Kesto: 24 min

  Muu vaara

  Liikennemerkit on ehkä maailman yleisin merkkikieli. Aristoteleen kantapäässä pohditaan, miten liikennemerkit ovat yleistyneet Suomessa. Entä miten lapsista varoittava merkki on muuttunut historian saatossa? Haastateltavana on kirjan Tieopasteet kautta aikojen kirjoittaja Olavi Pakarinen. Toimittajina ovat Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka. Ohjelma on uusinta syyskuulta 2012.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä