Areena
 • TV
 • Radio
 • Aristoteleen kantapää

  Voi aikoja, voi tappoja!

  24 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 823 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Aristoteleen kantapää »


  Aristoteleen kantapää: Jaksot (206) fi:Program:rss

  Suomen kielen myytinmurtaja

  Tuleeko hyvän kirjoittajan välttää tiettyjä sanoja, miten kirjoitetaan oikein ja kiinnostavasti? Pasi Heikuran haastateltavana on Helsingin Sanomien uutisosaston editoivana toimittajana työskentelevä Ville Eloranta. Eloranta on julkaissut vastikään kirjan nimeltään 125 myyttiä suomen kielestä. Millaisia nämä myytit ovat? Ohjelmassa myös Aristoteleen kantapään viikon sitaatti ja sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto. Toimittajina Pasi Heikura ja Emilia Cronvall.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 24 min

  Muuttuuko kieli 500 vuodessa?

  Aristoteleen kantapää selvittää, mitä on vanha kirjasuomi. Kotimaisten kielten keskuksessa Kotuksessa laaditaan Vanhan kirjasuomen sanakirjaa. Pasi Heikuran haastateltavana on sanakirjan päätoimittaja Pirkko Kuutti. Mistä sanat löytyvät, ovatko sanojen merkitykset radikaalisti muuttuneet? Mitä tarkoittavat sanat kuten kekkonen, muute tai hutipuikkari? Ohjelmassa myös Aristoteleen kantapään viikon sitaatti ja sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 23 min

  Lasten suusta

  Hidastaako lapsen liikkuminen puhumaan oppimista? Auttaako television ja tietokoneen ruudun katselu lapsen ilmaisun tasapainoista kehitystä? Kysytään vuorovaikutustutkijalta ja Jyväskylän yliopiston professorilta Marja-Leena Laaksolta. Marraskuu 2009.

  • Kesto: 29 min

  Kieli ja mieli

  Miten mielisairaudet vaikuttavat kieleen? Olisiko esimerkiksi Lauri Viita ollut samanlainen kirjailija ilman skitsofreniaa? Pasi Heikuran vieraana kirjailija ja psykiatri Claes Andersson. Joulukuu 2010. Toimittajana Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka.

  • Kesto: 24 min

  Ykstottinen aatelismies

  Aristoteleen kantapäässä kysytään millaisia tunnuslauseita on suomen aatelissuvuilla. Juontuuko se, että tavallisetkin ihmiset valitsevat itselleen mottoja, aatelisten vanhasta tavasta? Pasi Heikuran vieraana professori Matti Klinge. Syyskuu 2010.

  • Kesto: 24 min

  Amerikan meininki

  Yhdysvaltojen maantieteellisessä nimistössä kuuluu eurooppalaisten siirtolaisten perintö. Millä tavoin vanhan mantereen paikan nimet ovat uudelle mantereelle siirtyneet ja mitä muita kulttuureja amerikan paikan nimissä kuuluu? Aristoteleen Kantapäässä Yhdysvaltain tutkimuksen McDonnell-Douglas-professori Markku Henriksson. Toimittajana Pasi Heikura. Helmikuu 2010.

  • Kesto: 24 min

  Ei viitota kintaalla!

  Onko viittomakielessä fraaseja? Vastaajana on viittomakielen tutkija Päivi Rainó, joka kiinnostui viittomakielestä siksi, että hänen kuurot vanhempansa puhuivat viittomakieltä. Toimittajana Pasi Heikura. Huhtikuu 2010.

  • Kesto: 24 min

  Asterixin klassinen viisaus

  Alea jacta est! Mikäli antiikin tuntemuksemme ja yleissivistyksemme nykyään perustuu lähinnä Asterixiin ja niin kuinka oikean kuvan antiikin roomasta sarjakuvasarja tarjoaa. Pasi Heikuran kanssa Asterixeja lukee professori Teivas Oksala. Toimittajana Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka. Maaliskuu 2010.

  • Kesto: 23 min

  Näytelmäliikemies Aleksis Kivi

  Aleksis Kivi oli ensisijaisesti näytelmäkirjailija. Mitä Kivi piti näytelmiensä esityksistä? Jos Nummisuutarit on esitetyin näytelmämme, saiko Kivi sen esityksistä rahaa alituisiin velkoihinsa? Haastateltavana on Suomalaisen kirjallisuuden seuran SKS:n Aleksis Kivi -editioiden toimituspäällikkö Sakari Katajamäki. Ohjelmassa myös Aristoteleen kantapään viikon sitaatti ja sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 23 min

  Leskenlehden leiskuva lempi

  Aristoteleen kantapäässä selvitellään tänään kasvien nimistöä Elias Lönnrotin keralla. Lönnrot laati Kalevalan lisäksi ensimmäisen suomenkielisen kasviopin, Flora Fennican, joka ilmestyi tasan 150 vuotta sitten. Erikoistutkija Raija Majamaa toimii oppaana keväisellä kukkaniityllä. Toimittaja Pasi Heikura. Huhtikuu 2010.

  • Kesto: 24 min

  Eeposten odysseiat

  Tänään pohdimme Kalevalan tulkintaa antiikin eepoksia vasten. Homeroksen eeposten mallin mukaista kansalliskertomustahan kaivattiin Suomeen jo ennen kuin Lönnrot lähti keräämään runoja Karjalaan. Haastateltavana Lauri Harvilahti. Toimittajana Pasi Heikura. Toukokuu 2010.

  • Kesto: 24 min

  Miksi Jeppe ei laula?

  Rapujuhlien aikaan on syytä kysyä, miksi suomalaiset eivät laula ryypätessään. Onko kyseessä omituinen suhtautuminen laulamiseen vai omituinen suhde juomiseen? Pasi Heikura ja perinteen tutkimuksen professori Seppo Knuuttila ihmettelevät asiaa. Elokuu 2010.

  • Kesto: 24 min

  Aristoteleen kantapää puhuu romania

  Onko yleistä romanikieltä ja ja onko romani vaikuttanut suomen kieleen? Entä onko suomen kieli vaikuttanut romaniin? Pasi heikuran haastateltavana on romanikielen tutkija Kimmo Granqvist. Marraskuu 2010. Aristoteleen kantapään toimittavat Pasi Heikura ja Kaisa Pulakka

  • Kesto: 24 min

  Aleksis Kivi ja August Ahlqvist

  Sunnuntain Aleksis Kiven päivän kunniaksi Aristoteleen kantapää muistelee, kuka oli Augusta Ahlqvist ja miksi hänen kriittinen suhteensa Aleksis Kiveen muodostui pakkomielteeksi. Pasi Heikuran kanssa asiaa pohtii kirjallisuudenprofessori Yrjö Varpio. Lokakuu 2010.

  • Kesto: 24 min

  Maakunnasta se pienikin ponnistaa

  Mistä maakuntalaulut ovat tulleet? Mihin ne ovat menneet? Pasi Heikuran haastateltavana professori Laura Kolbe. Lokakuu 2010.

  • Kesto: 23 min

  Sienten herkulliset nimet

  Pistehimmihiippo, pörhösuomuhelokka ja nuhrumyyränlakki. Tänään Aristoteleen kantapäässä Pasi Heikura kysyy Suomen Sieniseuran nimistötoimikunnan puheenjohtajalta Seppo Huhtiselta, miksi sienten nimet ovat niin hassuja? Ohjelmassa myös Aristoteleen kantapään viikon sitaatti ja sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto. Ohjelma on uusinta vuodelta 2007.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä