Areena
 • TV
 • Radio
 • Aristoteleen kantapää

  Voi aikoja, voi tappoja!

  24 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 817 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Aristoteleen kantapää »


  Aristoteleen kantapää: Jaksot (185) fi:Program:rss

  17.09.2014

  Ja Jumala loi tieteellisen maailmankatsomuksen Onko Raamatun luomiskertomus vain satua? Onko tieteellisen ja uskonnollisen maailmankatsomuksen välinen ristiriita ratkaisematon? Raamatun luomiskertomusta tulkitsee tieteen näkökulmasta teologian maisteri Markus Finnilä. Haastattelijana Pasi Heikura. Ohjelmassa mukana myös Aristoteleen kantapään viikon sitaatti, sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 24 min

  Latinaa vasta-alkajille

  Suomi on yksi maailman latinamyönteisimpiä maita. Ylen Radio 1:n latinankielinen viikkokatsaus Nuntii Latini täytti syyskuun alussa 25 vuotta. Nuntii latinii on harvinainen ilmiö, missään muualla maailmassa ei ajankohtaiskatsauksia toimiteta valtakunnan verkossa latinaksi. Helsingin yliopiston latinan kielen dosentti ja Nuntii latiniin pitkäaikainen laatija, latinan kielen dosentti Reijo Pitkäranta keskustelee toimittaja Pasi Heikuran kanssa Latinan kielestä ja antaa samalla pikakurssin turistilatinaa. Ohjelmassa myös Aristoteleen kantapään viikon sitaatti ja sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto. Ohjelma on uusinta vuodelta 2009.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 24 min

  Epäilyksen varjo

  Monilla sanoilla on eri yhteyksissä erilaisia merkityksiä. Harvoin kuitenkaan niin vastakohtaisia kuin sanalla ”epäilen”, joka voi tarkoittaa ”todennäköisesti”, tai ”ei todennäköisesti” ympäröivästä asiayhteydestä riippuen. Keväällä sattuneesta Jari Sarasvuon ja Johan Bäckmanin tekstiviestikohusta keskustelevat toimittaja Pasi Heikura ja kielentutkija Jutta Salminen. Ohjelmassa myös Aristoteleen kantapään viikon sitaatti ja sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 23 min

  Miten tutkitaan suomenkielisen internetin tekstiä

  Turkulainen tutkijaryhmä on ottanut kerätäkseen koko suomenkielisen internetin tekstit tutkittavakseen. Kyseessä on uuden ja valtaisan tutkimusaineiston, tutkijakielellä korpuksen keräämisestä. Millainen urakka tämä on? Miten ylipäätään tutkitaan internetin tekstiä – millainen sanavarasto se on? Kysymyksiä herää paljon, niihin vastaavat turkulaisen tutkimusryhmän vetäjät Veronika Laippala ja Filip Ginter. Ohjelmassa myös Aristoteleen kantapään viikon sitaatti ja sitaattivinkki, fraasirikos ja yleisönosasto. Toimittajina Pasi Heikura ja Emilia Cronvall.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 24 min

  Lukihäiriö vai lukivaikeus?

  Lukemaan oppimisessa yksi vaikeimpia asioita on äänteiden pituuden hahmottaminen. Näin kertoo Pasi Heikuran haastattelema Jyväskylän yliopiston kehitysneuropsykologian professori Heikki Lyytinen. Lyytinen on asiantuntija oppimisvaikeuksissa, joita kutsutaan lukihäiriöksi, lukivaikeuksiksi tai diagnoosimaisesti dysleksiaksi. Hän on ollut mukana kehittämässä tietokonepeliä, jonka avulla lukemaan oppiminen helpottuu lapsilla. Vaan mistä lukivaikeudessa onkaan kyse? Ohjelmassa myös Aristoteleen kantapään viikon sitaatit, fraasirikos ja yleisönosasto.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 24 min

  Golfin sanat

  Mistä maastosta golfin sanasto kumpuaa? Miksi viheriöllä kuulee sanoja birdie eli pikkulintu, eagle eli kotka ja albatross eli albatrossi? Pasi Heikuran haastateltavana Aristoteleen kantapäässä golfin termejä tekee tutuksi Suomen Mr Golf eli Lassi Tilander.

  • Kesto: 23 min

  Urheiluseurojen nimet

  Ensimmäinen suomalainen urheiluseura, porilainen purjehdusseura Segelföreningen i Björneborg eli BSF, perustettiin 150 vuotta sitten. Miten urheiluseurojen nimiä on sen jälkeen keksitty ja miten ne ovat vuosien mittaan muuttuneet? Pasi Heikuran vieraana Aristoteleen kantapäässä on Suomen Urheilumuseon ja tietopalvelun osastonjohtaja Matti Hintikka. Ohjelma on uusinta vuodelta 2008.

  • Kesto: 24 min

  Retrospektio

  Aristoteleen kantapäässä on aika katsahtaa taaksepäin ja kysyä, mitä on tullut kuluneen puolivuotiskauden aikana tehtyä. Luvassa on nimittäin retrospektio, jossa Pasi Heikura sukeltaa vielä kerran ohjelmien aiheisiin ja etsii tiedonmurusia, jotka ovat jääneet kuulumattomiin.

  • Kesto: 22 min

  Miten naisille puhutaan

  Aristoteleen kantapää kysyy, miten naisille pitäisi puhua. Onko olemassa aihepiirejä, jotka kiinnostavat erityisesti naisia, entä onko tyylilajilla merkitystä? Pasi Heikuran haastateltavana on kirjoittaja ja kouluttaja, ihmistarkkailija, Pekka Seppänen. Seppänen on toiminut naistenlehti Annan kolumnistina ja osaa vastata siihenkin, kannattaako nykymaailmassa imartelu.

  • Kesto: 24 min

  Naisvoimistelusta zumbaan

  Yle Radio 1:n Naisen heinäkuun kunniaksi Aristoteleen kantapää kysyy, mistä naisliikunnan sanat tulevat? Miksi ei puhuta naisvoimistelusta tai jumpasta, vaan nykyään harrastetaan zumbaa, pilatesta tai bailatinoa. Miksi nimet ovat niin eksoottisia - ja millaista kulttuurihistoriaa lajeihin liittyy? Pasi Heikura ottaa liikunnan sanoista selvää, asiantuntijana on liikuntasosiologi Arto Tiihonen.

  • Kesto: 24 min

  Kenestä naisrunoilijoiden Eino Leino?

  Aristoteleen kantapää haluaa ottaa näin Yle Radio 1:n Naisen heinäkuun kunniaksi sekä runon ja suven ja Eino Leinon päivän tienoilla selvää siitä, kuka voisi olla naisrunoilijoiden Eino Leino. Naisrunoilijoiden kaarti on komea, miksei yksi nimi nouse meillä Leinon tavoin esiin? Onko suosio olennaista, entä tuotteliaisuus? Eila Kivikk´ahon, Edith Södergranin, Kirsi Kunnaksen ja monien muiden naisrunoilijoidemme jäljille johdattaa Turun Yliopiston kotimaisen kirjallisuuden tutkijatohtori Siru Kainulainen. Häntä haastattelee Pasi Heikura.

  • Kesto: 24 min

  Voiko kielimies olla nainen?

  Edistääkö sukupuolineutraali kieli ihmisten tasa-arvoa? Pasi Heikura haastattelee äidinkielen ja kirjallisuuden didaktiikan professori Liisa Tainiota. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén

  • Kesto: 24 min

  Joukkuepeli politiikka

  Miten urheilutermit ja etenkin jalkapallon sanasto sopivat poliittisten prosessien kuvaamiseen? Onko politiikalla ja jalkapallolla yhteiset juuret? Uusinta, ensilähetys 30.03.2007 Pasi Heikura hastattelee tutkija Jari Peltolaa ja Timo J. Tuikkaa. Ohjelman toimittavat Pasi Heikura ja Anu Heikkinen

  • Kesto: 24 min

  Morsiamen isä puhuu

  Tänäkin juhannuksena moni morsiamen isä pitää elämänsä tärkeimmän puheen. Miten onnistua välittämään läsnäolijoille hetken ainutlaatuisuus? Onnistumiseen tarvitaan ainakin vilpittömyyttä, aitoutta ja syviä tunteita. Pasi Heikuran haastateltavana puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio. Ohjelman toimittavat Pasi Heikura ja Tina Cavén

  • Kesto: 24 min

  Tietokoneen kielellä

  Ohjelmointikieli on kieli, jota opiskellaan kouluissa matematiikantunneilla. Kumpaa siinä tarvitaan enemmän, matemaattista lahjakkuutta vai niin kutsuttua kielipäätä? Pasi Heikura haastattelee lastenkirjailija Linda Liukasta ja luova yrittäjä Juhani Mykkästä. Toimittajina Pasi Heikura ja Tina Cavén.

  • Kesto: 24 min

  CYOMI Finland

  Missä sijaitsevat Auhkanista, Ekyhti ja Luorita? Miksi kaikilla maailman paikoilla ei ole suomennettuja nimiä?

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min
  - Aristoteleen kantapää: Kulttuuritunti: Aristoteleen kantapää 25 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä