Areena
 • TV
 • Radio
 • Puheen Iltapäivä

  Leijaharrastus vie mukanaan

  35 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 38 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Puheen Iltapäivä »


  Puheen Iltapäivä: Jaksot (1398) fi:Program:rss

  Perjantain lähetys

  Studiossa Mikko Jylhä ja Tiina Lundberg. 14.03 vieraana on Etunimikirjan toinen tekijä, tietokirjailija Katleena Kortesuo. 16.03 vietetään Puheen Iltapäivän joulujuhlaa. Yllätysesiintyjiä!. 17.15 Taiteilijaelämää: Leea Klemola

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 177 min

  ”Todella vahva tendenssi on kaksitavuiset luontonimet, kuten Aava, Lumi, Tuisku, Pyry, Sade”

  Tietokirjailija ja viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo on tehnyt yhdessä Liisa Maria Patjaksen kanssa Uuden etunimikirjan "Aadasta Äijöön", joka julkaistaan tammikuussa. Kirjasta on iloa varsinkin vanhemmille, jotka pohtivat, mikä lapselle nimeksi. Kortesuo kertoo, että nyt suosittuja nimiä ovat lyhyet kaksitavuiset luontonimet. ”Jotkut nimenomaan etsivät androgyyniä nimeä lapselleen, jolloin lapsi voi itse päättää, ajatteleeko hän itsensä myöhemmin tyttönä vai poikana, koska me tiedetään, että sukupuolet on moninaisia. Jotkut taas pelkäävät androgyyniä nimeä, ja silloin ei pidä antaa tällaista nimeä lapselleen”, Kortesuo sanoo. Katleena Kortesuo on Tiina Lundbergin ja Mikko Jylhän vieraana.

  • Kesto: 30 min

  Torstain lähetys

  Studiossa Tiina Lundberg & Salla Vuolteenaho. Suurristan metsästysmatkat ulkomaille. Vieraina Veikka Gustafsson ja Tero Kantelo Jahtimatkoista. #Ihmistesti ruokakassien äärellä. Twitter #puheenip

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 177 min

  Keskiviikon lähetys

  Studiossa Jere Pehkonen ja Tiina Lundberg. #Ihmistestissä kahden jälkeen verkkoruokakaupat. Klo 16 puretaan Viikon kysymys: Onko opettajille tarpeen ostaa joululahjoja? Vieraana psykologi Ilona Rauhala. Twitter: #Puheeniltapäivä

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 177 min

  Onko opettajalle syytä ostaa joululahja?

  Vaikuttaako kiittämättömältä, jos ei muista lapsen opettajaa jouluna? ”Lahjan antaminen on sinänsä ihan hyvä tapa, jos ajattelee vaikka japanilaista kulttuuria, mutta lahjan ei tarvitse olla arvokas vaan jotenkin kaunis”, sanoo psykologi Ilona Rauhala. Rauhala pohtiikin, voisiko lahja olla vain joku kaunis ele esimerkiksi lahjakortin sijasta. Muistettavia riittää ja helpoimmalla pääsee, kun osallistuu yhteiseen pottiin, jolla opettajaa muistetaan vaikkapa lahjakortilla. Jos perheessä on useampi lapsi, joutuu kuvettaan kuitenkin kaivamaan moninkertaisesti. Entä millainen lahja tai summa on sopiva? Psykologi Ilona Rauhala on Tiina Lundbergin ja Jere Pehkosen vieraana.

  • Kesto: 22 min

  Artistit kampanjoivat suomalaisen työn puolesta

  F-Musiikki on käynnistänyt yhdessä tunnettujen artistien kanssa Ostan soittimeni Suomesta -kampanjan. Tavoitteena on kannustaa musiikin harrastajia tukemaan suomalaista työtä hankkimalla soittimensa kotimaisesta musiikkiliikkeestä tai verkkokaupasta. Kampanjan keulahahmona on rap-artisti Paleface. Miten soitinten joulukauppa on käynnistynyt? Raimo Tyykiluoto käväisi Helsingin keskustassa F-Musiikin liikkeessä tapaamassa projektipäällikkö Henrik Krausea.

  • Kesto: 14 min

  "Metsästyksen vastaiset asenteet liittyvät tietämättömyyteen"

  Miltä kuulostaisi lähteä karhun kaatoon Venäjälle tai puhevelin metsästys Australiassa? Metsästysturismi voi parhaimmillaan tukea riistanhoitoa. Pahimmillaan se lisää salakaatoa ja väärinkäytöksiä. Metsästys on harrastus, joka nostaa tunteet pintaan. Miksi se kuumentaa vastustajien tunteita ja metsästyksen harrastajat joutuvat harrastamaan jopa salassa? Suomen Jahtimatkat tekee metsästysmatkoja ympäri maailmaa, metsästämään pääsee vaikkapa mustakarhuja, puhveleita, leopardeja, siperian metsäkauriita ja pahkasikoja. Yrittäjä Tero Kantelo ja kustantaja, ulkoilmaihminen Veikka Gustafsson kertovat metsästysmatkoista.

  • Kesto: 35 min

  Tiistain lähetys

  Klo 14.03 Miten saippuasarjat rakentuvat? Vieraina Salattujen Elämien tuottaja ja käsikirjoittaja Marko Äijö sekä Uuden Päivän näyttelijä Valtteri.Klo 15.01 #Ihmistesti, Viikko verkkoruokakauppojen varassa. Neljän jälkeen studiossa valokuvaaja Perttu Saksa. Taidetta tuotantoeläimistä. Studiossa Salla Vuolteenaho ja Tiina Lundberg. Twitter: #PuheenIP

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 177 min

  Valokuvaaja Perttu Saksa ei halua, että tuotantoeläimiä kohdellaan kuin viljaa

  Millaista on sian elämä Suomessa? Eläimen ja ihmisen suhteen kuvaajana tunnetuksi tullut valokuvaaja Perttu Saksa otti Ylen haasteen vastaan ja loi kuvasarjan sian elämästä. Saksan kuvasarja sian elämästä löytyy Ylen nettisivuilta. Kuvasarja on herättänyt reaktioita ja keskustelua tuotantoeläimen elämästä. Miksi ihmiset on puettu eläimiksi? Valokuvaaja Perttu Saksaa haastattelee Tiina Lundberg.

  • Kesto: 21 min

  "Kulttuurijihadistit elää omassa umpiossansa ja meidän fanit elää omassansa, ja that´s it!”

  Miksi saippuasarjat menestyvät? Salatut elämät -sarjaa on nähty televisiossa jo 15 vuotta, ja jälleen syksyllä kuultiin, että jatkosopimus on solmittu ainakin vuoteen 2018 asti. Katsojia riittää, sarjan henkilöistä on kirjoitettu kirjoja, tehty nettisarjoja, Salkkareiden toinen elokuva sai joulukuun alussa ensi-iltansa. Uusi päivä on Ylen oma draamasarja, jota on esitetty vuodesta 2010. Valtteri Lehtinen tunnetaan Jani Hellemaana Uusi Päivä -sarjassa ja Marko Äijö tunnetaan ehkä parhaiten Salkkareiden tuottajana, mutta hän on tuottanut myös Ylen jo päättynyttä draamasarjaa Kotikatua. Äijön mukaan monipuoliset tarinat, monipuolinen henkilögalleria ja jatkuva peloton uusiutuminen sekä tarinoissa, teemoissa että henkilöhahmoissa koukuttavat katsojia. Salkkareiden toisen elokuvan saaman murskakritiikin Marko Äijö kuittaa sanomalla, että kulttuurijihadistit elävät omassa umpiossansa. Marko Äijö ja Valtteri Lehtinen ovat Salla Vuolteenahon ja Tiina Lundbergin haastateltavina.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 26 min

  Maanantain lähetys

  Studiossa Salla Vuolteenaho. 16.03 Skarppaa - Terveydeksi! Vilja-, viini- ja sokeripaastolla harmoniaan opastaa Mari Aulanko. Urheilijaelämää -sarjassa snookerammattilainen Robin Hull.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 177 min

  Hyvä olo vilja-, viini- ja sokeripaastolla

  Nyt on juhlien aika parhaillaan, pikkujoulut alkavat olla takana, tulossa joulu ja uusi vuosi. Edessä on iän ikuinen kamppailu kiloja vastaan, jouluna kun tulee helposti syötyä liikaa. Taas pitäisi aloittaa liikunta ja laihdutuskuuri. Tietokirjailija Mari Aulanko lupaa, että harmoniaan pääsee vilja-, viini- ja sokeripaastolla. Aulanko kehottaa ponnistelemaan oman hyvinvoinnin puolesta mieluummin kuin kiloja ja mielitekoja vastaan, ruuasta pitää ja saa hänen mielestään nauttia. Hänelle parasta paastossa on ollut terveyden selvä koheneminen. Skarppaa – Terveydeksi! -kirjan kirjoittaja Mari Aulanko on Salla Vuolteenahon vieraana.

  • Kesto: 25 min

  Butlerille muotoseikat ovat tärkeitä

  "Etiketit antavat turvallisuutta. Ei tarvitse miettiä mitä tehdä ja kuinka toimia", kertoo butler Janne Laiho Butler on mies, joka todellakin osaa etiketin, hoitaa työnsä huomaamattomasti palvellen ja asettaa työnantajansa edun aina omansa edelle. Tv-sarjoista tuttu butler on suomalaisessa ammattikentässä vieras tuulahdus yläluokan elämästä – ehkä jopa menneestä maailmasta. Millaista on butlerin työ? Tiina Lundbergin vieraana on butler Janne Laiho, joka kouluttautui ammattiin 90-luvulla Lontoossa.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 23 min

  "Aloittelevan vegaanin kannattaa aloitella pienillä askelilla

  "Vegaanin ruokakassin ei tarvitse olla kallis. Mun ruokavalion peruspilari on tuoreet, sesongin mukaiset vihannekset. Palkokasvit ja kuivatut pavut eivät maksa paljon mitään. Olen luova keittiössä. Mulla on kotona aina kunnon perusvarasto, joten ei tarvitse rampata kaupassa joka päivä. Tarjoukset on mun salainen ase", paljastaa bloggari ja keittokirjan tekijä Elina Innanen. "Aloitteleva vegaani kannattaa lähteä pienillä askelilla. Aluksi kannattaa tehdä tuttuja suosikkeja vegaaniversiona, vaihtaa kahvimaito soijamaitoon ja jugurtti kaurajugurttiin. Vegaaniruokavaliossa jätetään eläinkunnan tuotteet väliin, liha, maitotuotteet ja munat jäävät kaupan hyllyyn. Sekaruokavalion ystävänä olen suuren hämmennyksen edessä, jos kylään saapuu vegaani. Mitä vegaanille tarjoaisi, entäs jouluna, kun muut syövät kinkkua ja laittavat rosollinkin päälle kermaa? Puheen Iltapäivässä piipahti nainen, joka kirjoittaa Keppijumppaa ja porkkanaa -blogia, jossa etsii hyvää oloa ja kuntoa liikunnan ja terveellisten elämäntapojen avulla, sekä Chocochili-vegaaniruokablogia. Hän on kirjoitanut kaksi vegaanista keittokirjaa. Tuoreempi niistä, Vegaanin keittiössä -Parempaa arkiruokaa kasviksista- on ilmestynyt tässä syksyllä. Bloggari ja keittokirjan tekijä Elina Innasta haastatteli Salla Vuolteenaho.

  • Kesto: 22 min

  Miten vertaissovittelu parantaa koulumaailmaa?

  Erilaiset kahnaukset, riidat ja kiusaaminen ovat jokapäiväistä Suomen kouluissa. Kiusaamista tuskin saa koskaan kitkettyä täysin pois, mutta sitä voi vähentää sovittelemalla riidat. Verso-toiminnassa sovittelu on avainasemassa. Vertaissovittelulla ratkaistaan oppilaiden keskinäisiä sekä opettajien että oppilaiden välisiä ristiriitoja koulujen arjessa. Yle Puheen Iltapäivässä aiheesta puhumassa kävi Verson kehittäjä, ohjelmajohtaja ja kouluttaja Maija Gellin.

  • Kesto: 24 min

  100 päivää ilman viinaa: Joukossa raittius tiivistyy

  "100 päivää ilman viinaa on hauska haaste. Alkoholi on kuulunut elämääni teinistä alkaen, mutta olen silti hyvin kartalla omasta alkoholinkäytöstä", kertoo laulaja Samae Koskinen. 100 päivää ilman viinaa on Ylen uusi tv-ohjelma, jossa Matti Nykänen, Maria Jungner, Samae Koskinen ja Arto Nyberg kokeilevat olla 100 päivää tipattomalla. Heitä seurataan Yle TV1:n suorissa lähetyksissä alkaen 1. tammikuuta, ja samalla he keräävät rahaa Suomen Punaiselle Ristille. "Kaikenlainen itsensä tarkkailu ja itsensä parempaan kuntoon laittaminen on nyt in ja pop. Rakas tabumme alkoholi on kuitenkin jäänyt sivuun. Päätin ,että tästä tehdään ohjelma. Ajatus on, että tämä haaste otetaan vastaan iloisena, että ollaanpa vähän aikaa ilman viinaa. Pidetään pieni tauko, jonka jälkeen maistuu taas paremmalta", iloitsee tuottaja Liisa Akimoff. Puheen Iltapäivässä Mikko Jylhän vieraana piipahtivat tuottaja Liisa Akimoff sekä ohjelmaan osallistuva laulaja-lauluntekijä Samae Koskinen. #satapäivää yle.fi/100päivää

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Puheen Iltapäivä: 22.12.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 26.12.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 29.12.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 30.12.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 31.12.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 02.01.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 05.01.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: Yle Puheessa Salla Vuolteenaho 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 07.01.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 08.01.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 09.01.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 12.01.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 13.01.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 14.01.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 15.01.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 16.01.2015 57 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä