Areena
 • TV
 • Radio
 • Puheen Iltapäivä

  Leijaharrastus vie mukanaan

  35 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 35 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Puheen Iltapäivä »


  Puheen Iltapäivä: Jaksot (962) fi:Program:rss

  Maanantain lähetys: kahvittelua, soppaa, katuruokaa sekä juoksijalle ravintoa

  Studiossa Suvi Puukangas. 14.03 Millainen on hyvä juhlakahvi? Miten arjen kahvista saisi maukkaamman? Haastateltavana baristan eli espressopohjaisten kahvien valmistamisen Suomen mestaruuden voittanut Helka Ikonen, 14.15 Mistä aineksista koostuu soppamestarin ruokafilosofia? Haastateltavana ravintoloitsija Marc Aulén, 14.30 Katuruokavallankumous! Katuruokakulttuurista ja katuruoan mahdollisuuuksista puhuvat Ravintolapäivän hallituksen jäsen Kirsti Tuominen ja Street Gastron omistaja Pertti Kallioinen, 15.02 Kuntoon puolimaratonille. Juoksijan ravinto. Haastateltavana juoksuvalmentaja Simo Wannas, 15.30 Kierrättämisen hyödyt ja ilot.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 177 min

  Perjantain lähetys: Mignon-munan tarina, Hans Välimäen mietteitä ravintola-alasta sekä kuunnelma taiteenlajina

  Studiossa Suvi Puukangas. 14.03 Pääsiäinen Espanjan auringon alla, 14.15 Pitkät viikonloput luovat irtioton arkeen. Lyhyt loma virkistää ja rentouttaa, toteaa Rantapallo.fi -matkailusivuston päätoimittaja Riikka Krenn, 14.30 Kuunnelma taiteenlajina. Kuunnelman tekemistä pohtivat Nimeni on Punainen -kuunnelman tuottaja Erja Manto ja ohjaaja Vilppu Kiljunen, 15.01 Mignon-munan tarina. Majlen Fazer kertoo omia muistoja Mignon-munista, 15.20 Mietteitä ravintola-alasta jakaa keittiömestari Hans Välimäki.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 177 min

  Kuunnelmasarja Nimeni on Punainen vie 1500-luvun Istanbuliin

  "Kyllä kontaktin pitää olla paljon suurempi asia kuin tuijottaminen. Me on joskus tehty juttuja, että me ollaan selin toisiimme, jolloin on pakko pakottaa itsensä siihen kuuntelemisen tilaan," pohtii kuunnelman tekemistä näyttelijä, tuottaja Erja Manto. Orhan Pamukin kirjaan perustuva kuunnelma alkaa sunnuntaina 20.4. Yle Radio 1:ssä. Turkkilaisen Nobel-voittajan teos ’Nimeni on Punainen’ on sekoitus islamilaisen taiteen historiaa, taidefilosofiaa, dekkaria ja ajankuvaa. Kolmeosainen kuunnelma asettaa samat kysymykset kuin romaani: taide ja politiikka, taide ja valta, taide ja uskonto? Entä jos taide näyttää murentavan yhteiskunnan ja kulttuurin perustan? Mikä on taiteilija perinteen ja uudistuksen, vapauden ja vastuun, vallan ja vallattomuuden ristipaineessa? Ja kaiken lomassa polveilee rakkaustarina - saavatko he toisensa? Kati Turtola keskustelee seuraavassa kuunnelman tuottajan, Erja Manton kanssa. Mutta ensin hän sai ohjaaja Vilppu Kiljusen langan päähän.

  • Kesto: 18 min

  Torstain lähetys: henkisyyttä pääsiäiseen sekä nuorten tunnetaitoja

  Studiossa Tiina Lundberg ja Miia Krause. 15.01 Pääsiäisen merkitys tämän päivän ihmiselle. Vieraana korkeakoulupastori Juha Petterson, 15.30 Ortodoksisen kirkon pääsiäinen. Haastateltavana Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra, isä Markus Aroma, 16.03 Nuorten tunnetaidot. Vieraana lastenpsykiatri Raisa Cacciatore, 16.55. Alivaltiosihteeri, 17.15 Taiteilijaelämästään kertoo viulisti, kapellimestari, säveltäjä Jaakko Kuusisto.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 177 min

  Nuoret eivät kuuntele vanhempiaan, mutta he ottavat mallia heistä

  Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore on kirjoittanut yhdessä Max Karukiven kanssa nuorille suunnatun Mieletön fiilis, hyvän mielen käsikirjan. Cacciatoren mukaan parasta mitä vanhempi voi nuorelleen tehdä on olla itsetuntoisen asiallisen aikuisen malli. Mitä enemmän vanhemmalla itsellään on tunnetaitoja, elämänhallintaa ja itsetuntoa sen parempi se on nuorelle. Nuoret eivät välttämättä kuuntele vanhempiaan, mutta kyllä he katselevat ja oppivat kaikesta mitä vanhempi tekee. Cacciatore oli Puheen Iltapäivässä Miia Krausen ja Tiina Lundbergin vieraana.

  • Kesto: 25 min

  Korkeakoulupastori: Pääsiäispyhinä on syytä pysähtyä, ja kysyä itseltään kuka minä olen

  Pääsiäinen on kristikunnan suurin juhla. Monelta tapakristityltä on kuitenkin kadoksissa pääsiäisen merkitys - sen sanoma. Henkiset arvot koetaan kuitenkin tärkeiksi, ja vaikka ei kuuluisi kirkkoonkaan pääsiäisjuhlaa vietetään silti monessa kodissa pääsiäismunineen, pashoineen ja lampaineen. Mikä on pääsiäisen sanoma tämän päivän suomalaiselle? Miten hiljentyä, jos ei pääsiäismessu innosta ja miksi? Puheen Iltapäivän vieraana oli korkeakoulupastori, psykoterapeutti Juha Petterson. Miia Krause ja Tiina Lundberg haastattelevat.

  • Kesto: 20 min

  Nuoren mentori:"Enemmän positiivista poretta!"

  Olisi hyvä, jos nuoren elämässä olisi myös perheen ulkopuolisia aikuisia. Joskus nuorella saattaa olla sukulainen tai kummi, jonka kanssa hän voi keskustella omista asioistaan, mutta usein suku asuu kaukana tai välit eivät ole läheisiä. Helsingin Diakonissalaitoksella on Amigo-projekti, jossa vapaaehtoiset aikuiset sitoutuvat vuoden ajaksi 16-29-vuotiaan nuoren mentoriksi. Amigo-vuoden aikana aikuinen ja nuori tapailevat, keskustelevat tulevaisuudesta, tavoitteista ja muista nuorta kiinnostavista asioista. Tärkeintä on viettää mukavaa aikaa yhdessä. Mentori ei ole terapeutti tai viranomainen vaan vapaaehtoinen aikuinen. Kati Turtola pääsi mukaan Ronja Lindebergin ja Leni Willmanin tapaamiseen. Tällä kertaa paikalla oli myös Amigo-hankkeen projektipäällikkö Joonas Peltonen.

  • Kesto: 19 min

  Hans Välimäki:"Fundamentalismi on ruoka-asioissakin vaarallista

  "Huonoimmillaan ravintola on, jos sieltä saa vain vatsantäytettä, ettei taju lähde. Ravintolan pitäisi olla paikka, jossa voisi hengähtää ja nauttia, rentoutua. Sitä varten se on tehty," mietttii keittiömestari, ravintoloitsija Hans Välimäki. Nykyään kokit ovat rokkitähtiä. Heillä on omat televisio-ohjelmat, heidän tekemisiään seurataan juorulehdissä ja mielipiteitään tivataan mediassa. Hans Välimäki on yksi Suomen tunnetuimmista keittiömestareista, jonka ravintolalla oli myös kaksi himottua Michelinin tähteä. Nyt tuota ravintolaa ei ole enää. Ovatko kokit helppoja kyllästymään vai miksi he perustavat aina uusia ravintoloita? Miksi ravintola-ala on niin säädeltyä Suomessa? Onko poro lähiruokaa eteläsuomalaiselle? Entä onko virolainen kala lähiruokaa helsinkiläiselle? Mm. tälläisiä kysymyksiä esittää keittiömestari Hans Välimäki. Kati Turtola tapasi Välimäen. Puhe kääntyi niin lähi- ja valmisruokiin kuin mainoksiin ja julkisuuteenkin sekä siihen, miksi leipomot leipovat tuoretta leipää aamuyöllä.

  • Kesto: 19 min

  Isä Markus Aroma:" Ihmiset haluavat saada pääsiäisen valoa oman kärsimyksensä keskelle."

  "Suurella viikolla eli pääsiäisviikolla elämä palaa takaisin alkuperäiseen laajuuteensa. Siinä on petosta, siinä on kärsimystä, mutta siinä on myös ylösnousemus ja uusi elämä." Näin siteeraa Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra, isä Markus Aroma Kreetan edesmennyttä metropoliitta Ireneusta. Ortodoksit kutsuvat pääsiäisviikkoa nimellä suuri viikko. "Lankalauantain eli suuren lauantaina palveluksesta pääsiäisen vietto oikeastaan alkaa. Se on upein palvelus, se on muuttumisen palvelus, jonka aikana vaihdetaan kaikki pääsiäistekstiilit ja papisto vaihtaa pääsiäispuvut. Se on aina paljon enemmän kuin värin vaihtaminen. Tuntuu kuin joku taakka putoaa sydämeltä," kuvailee Isä Markus. Isä Markus Aroma oli Hämeenlinnan ortodoksisessa kirkossa Kati Turtolan kanssa.

  • Kesto: 13 min

  Tiistain lähetys

  Studiossa Tiina Lundberg ja Kati Turtola.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 177 min

  Yksin Berliinissä

  Liidi: Toisen maailmansodan aikana tavallisen postikortin kirjoittaminen saattoi olla sankariteko, joka maksoi kirjoittajansa hengen. Urheudesta hetken kuluttua lisää. Liidi: Edessä on pääsiäisvapaat, joiden aikana voi paneutua vaikka lukemaan ajatuksia herättävää ja jännittävää kirjaa, joka sijoittuu suosikkikaupunki Berliiniin. Lukuvinkki hetken päästä. Juonto: Vetävästi kirjoitettu ja jännittävä tarina sopii hyvin pääsiäisen lukemistoon. Varsinkin, jos se herättää niinkin suuren kysymyksen, että kuinka moni meistä olisi valmis vastustamaan vääränä pitämiään lakeja oman henkensä uhalla! Kriisitilanteita, joissa tuollaista joutuu pohtimaan, on tänäkin päivänä, myös ihan lähellä, Euroopassa. Toisen maailmansodan aikaan osa saksalaisista pani henkensä alttiiksi taistellessaan natsien hirmuhallintoa vastaan. Tästä tavallisten ihmisten vastarinnasta kertoo Hans Falladan teos "Yksin Berliinissä", joka ilmestyi viime vuonna Ilona Nykyrin käännöksenä. Toimittaja Maritta Alander-Valtonen vaikuttui kirjasta.... [VAPAA KAISTA 140414 YKSIN BERLIINISSÄ edit, 00:14:16] JJ: Hans Falladan teosta "Yksin Berliinissä" ruotivat edellä kääntäjä-kirjailija Helen Moster ja professori Seppo Hentilä. Toimittajana edellä oli Maritta Alander-Valtonen.

  • Kesto: 14 min

  Kurkistus seikkailusarja Ihan saman kulisseihin

  Ihan sama on Ylen suursatsaus lastendraamaan. Mukana on mm. Radion sinfoniaorkesteri, kattoseikkailuja, stuntteja ja 300 digitaalista efektiä lähitulevaisuuden maailman luomiseksi. Sarja ottaa kantaa nykyajan nuorten maailmaan ja luo kuvan autottomasta lähitulevaisuudesta, jossa tuulivoima ja minimalistinen teknologia ovat suuressa roolissa. Puheen Iltapäivässä vieraina olivat sarjan tuottaja Jussukka Tuliainen sekä sarjassa Kasperia esittävä Nuutti Konttinen. Miia Krause ja Tiina Lundberg haastattelivat.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Puheen Iltapäivä: 24.04.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 25.04.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 28.04.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 29.04.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 30.04.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: Yle Puheessa Jere Pehkonen 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 02.05.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 05.05.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 06.05.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 07.05.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 08.05.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 09.05.2014 57 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä