Areena
 • TV
 • Radio
 • Puheen Iltapäivä

  Leijaharrastus vie mukanaan

  35 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 35 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Puheen Iltapäivä »


  Puheen Iltapäivä: Jaksot (951) fi:Program:rss

  Tiistain lähetys

  Studiossa Tiina Lundberg ja Kati Turtola.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 177 min

  Yksin Berliinissä

  Liidi: Toisen maailmansodan aikana tavallisen postikortin kirjoittaminen saattoi olla sankariteko, joka maksoi kirjoittajansa hengen. Urheudesta hetken kuluttua lisää. Liidi: Edessä on pääsiäisvapaat, joiden aikana voi paneutua vaikka lukemaan ajatuksia herättävää ja jännittävää kirjaa, joka sijoittuu suosikkikaupunki Berliiniin. Lukuvinkki hetken päästä. Juonto: Vetävästi kirjoitettu ja jännittävä tarina sopii hyvin pääsiäisen lukemistoon. Varsinkin, jos se herättää niinkin suuren kysymyksen, että kuinka moni meistä olisi valmis vastustamaan vääränä pitämiään lakeja oman henkensä uhalla! Kriisitilanteita, joissa tuollaista joutuu pohtimaan, on tänäkin päivänä, myös ihan lähellä, Euroopassa. Toisen maailmansodan aikaan osa saksalaisista pani henkensä alttiiksi taistellessaan natsien hirmuhallintoa vastaan. Tästä tavallisten ihmisten vastarinnasta kertoo Hans Falladan teos "Yksin Berliinissä", joka ilmestyi viime vuonna Ilona Nykyrin käännöksenä. Toimittaja Maritta Alander-Valtonen vaikuttui kirjasta.... [VAPAA KAISTA 140414 YKSIN BERLIINISSÄ edit, 00:14:16] JJ: Hans Falladan teosta "Yksin Berliinissä" ruotivat edellä kääntäjä-kirjailija Helen Moster ja professori Seppo Hentilä. Toimittajana edellä oli Maritta Alander-Valtonen.

  • Kesto: 14 min

  Kurkistus seikkailusarja Ihan saman kulisseihin

  Ihan sama on Ylen suursatsaus lastendraamaan. Mukana on mm. Radion sinfoniaorkesteri, kattoseikkailuja, stuntteja ja 300 digitaalista efektiä lähitulevaisuuden maailman luomiseksi. Sarja ottaa kantaa nykyajan nuorten maailmaan ja luo kuvan autottomasta lähitulevaisuudesta, jossa tuulivoima ja minimalistinen teknologia ovat suuressa roolissa. Puheen Iltapäivässä vieraina olivat sarjan tuottaja Jussukka Tuliainen sekä sarjassa Kasperia esittävä Nuutti Konttinen. Miia Krause ja Tiina Lundberg haastattelivat.

  • Kesto: 16 min

  Mämmijäätelö on portti kovempiin aineisiin

  "Mämmijäätelö on helppo lähestyminen mämmiin ja sitten siitä voi siirtyä kovempiin aineisiin," nauraa kondiittori Pekko Koivisto. Kuulutko mämmikansaan? Vai onko rukiinen, tumma perinneruoka selkeästi sinulle no-no? Entä sitten, jos mämmi olisi makuna jäätelössä? Maistaisitko? Forssalaisessa Antin konditoriassa valmistetaan varsin eksoottista mämmijäätelöä. Leipomossa on leivottu leipää ja pullaa yli sata vuotta ja mämmiäkin on samalla, salaisella reptillä tehty jo yli puoli vuosisataa. Nyt siellä valmistetaan siis myös italiaistyyppistä mämmijäätelöä. Kondiittori Pekko Koivisto kertoi, ettei mämmijäätelöstä voi puhua ilman puhetta mämmistä. Kati Turtola sai maistiaisia molemmista.

  • Kesto: 14 min

  Mitä isänä olo miehelle merkitsee?

  Isä pelaa jalkapalloa ja Afrikan tähteä, isä opettaa uimaan, isä rakentaa legoilla hienoimmat linnat. Viime vuosikymmenten osallistuva isä on ollut aktiivinen puuhaaja lapsensa elämässä. Tänä päivänä isät ovat omaksuneet entistä aktiivisemman hoivaavan isän roolin - isä syöttää, vaihtaa vaippaa ja lohduttaa siinä missä äitikin. Puheen iltapäivän vieraana ovat tutkijat Johanne Mykkänen ja Petteri Eerola Jyväskylän yliopistosta. He ovat toimittaneet kirjan Isän kokemus. Kirja kartoittaa isänä olemista ja isyysilmapiiriä suomalaisten miesten kokemusten ja kertomusten kautta. Millaisia ovat isäksi tulon polut, ja mitä isyys miehelle merkitsee? Miia Krause ja Tiina Lundberg toimittavat.

  • Kesto: 24 min

  Keskiviikon lähetys: purjehtien reissussa, suhtautuminen kuritusväkivaltaan sekä piipahdus Clunker Circuksen treeneissä

  Studiossa Suvi Puukangas ja Tiina Lundberg. 15.01 Purjehtien reissussa. Vieraana purjelaiva Kaljaasi Ihanan kansimies Lotta Hermunen, 16.03 Tänä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta kuritusväkivallan kieltämisestä Suomessa. Miten suomalaiset suhtautuvat kuritukseen kasvatuksessa vuonna 2014, kolmekymmentä vuotta lain voimaantulon jälkeen? Vieraana Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Heikki Sariola, 16.55 Alivaltiosihteeri, 17.15 Jokapaikan Reetta Clunker Circuksen treeneissä.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 177 min

  Miten suomalaiset suhtautuvat lasten kurittamiseen?

  Lapsen ruumiillinen rankaisu on ollut kiellettyä jo 30 vuotta, mutta silti se on yhä läsnä nykypäivän Suomessa. Fyysisen rankaisemisen lievempiä muotoja, kuten retuuttamista, korvapuustia tai tukistamista ei usein mielletä väkivallaksi. Jokainen kasvattaja kohtaa arjessa tilanteita, jotka herättävät hankalia tunteita, ja joissa omat voimat ovat koetuksella. Puetaan liian kovakouraisesti, raahataan, retuutetaan suutuspäissään lasta jäähypenkille ja niin edelleen. Suomi oli toinen maa maailmassa, joka kielsi kaikenlaisen kurittamisen ja lasten nöyryyttämisen kasvatuskeinona. Kielto tuli voimaan vuoden 1984 alusta. Puheen Iltapäivän vieraana on Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Heikki Sariola. Toimittajina ovat Tiina Lundberg ja Suvi Puukangas.

  • Kesto: 28 min

  Tiistain lähetys: taiteilijoiden sananvapaus ja designkuplia

  Studiossa Tiina Lundberg ja Kati Turtola. 15.01 Taidealojen ammattilaiset joutuvat ympäri maailmaa yhä lisääntyvässä määrin ilmaisun- ja sananvapauden rajoitusten sekä muiden hyökkäysten kohteeksi. Miten turvaamme kantaa ottavien taiteilijoiden työn? Vieraina sananvapausjärjestö Suomen PENin hallituksen jäsen Iida Simes ja mediakustantaja, kaupunginvaltuutettu ja kansalaisjärjestöaktiivi Tuomas Rantanen, 16.03 Suomalaisen muotoilun murros. Vieraana Designkuplia -kirjan kirjoittanut kulttuuritoimittaja Hannu Pöppönen, 16.55 Alivaltiosihteeri, 17.15 YleLeaks.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 177 min

  Kevät on oivallista aikaa rakkausrunojen rustaamiselle

  Keväällä hormonit alkavat hyrräämään ja katseissa on flirttiä. Kevät on myös oivallista aikaa rakkausrunojen rustaamiselle. Rakkausruno ei synny tekemällä vaan se syntyy hetken tunteesta joka saa sanat pulpahtamaan esiin, kertoo Rakkausrunot ry:n yksi perustajajäsen Pekka Lausas. Hän kertoi, mistä on hyvä rakkausruno tehty. Kati Turtola ja Tiina Lundberg haastattelevat.

  • Kesto: 6 min

  Miten voi suomalainen muotoilu?

  Kun puhutaan suomalaisesta muotoilusta, ensimmäisenä mieleen tulee Artek ja Aalto, Arabia, Iittala, Marimekko ja Fiskarsin sakset. Näitä hienoja perinteitä haluamme nostaa esille ja esitellä maailmalle. 2000-luvulla retroilu on myynyt hyvin, mutta pitäisikö joskus uudistua? Mistä löytyisi uusi Aalto-maljakko tai uusi unikkokangas? Vai onko ne jo tehty ja nyt pitäisi keksiä jotain tulevaisuuden ihmiselle sopivaa? Voi olla, että se ei ole enää tavara tai tuote - se voi olla vaikka palvelukonsepti, jotain immateriaalista. Tiina Lundbergin vieraana on Designkuplia-kirjan kirjoittanut kulttuuritoimittaja Hannu Pöppönen.

  • Kesto: 22 min

  Maanantain lähetys

  Studiossa Miia Krause ja Tiina Lundberg.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 177 min

  Harrastuksena kuolema

  Helsinkiläisen Julia Tarvaisen nukketalossa ei ole sähkövaloja eikä vaaleanpunaisia tapetteja. Talosta löytyy luita ja pääkalloja, ja pimeässä kellarikerroksessa asustaa frakkipukuinen luuranko. Sokkeloinen kauhujen talo on ollut tekeillä jo kohta kaksi vuotta. Alle kolmikymppisen nukketaloblogistin mielestä nukkekodit ovat myös aikuisten harrastus eikä niiden tarvitse olla vaaleanpunaisia unelmia. Miksi kauhutarinat kiehtovat Julia Tarvaista? Miksi harrastuksena on kuolema? Toimittajana Anna-Kaisa Brenner.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Puheen Iltapäivä: 17.04.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 18.04.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 21.04.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 22.04.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 23.04.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 24.04.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 25.04.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 28.04.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 29.04.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 30.04.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 01.05.2014 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 02.05.2014 57 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä