Areena
 • TV
 • Radio
 • Puheen Iltapäivä

  Leijaharrastus vie mukanaan

  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 38 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Puheen Iltapäivä »


  Puheen Iltapäivä: Jaksot (1460) fi:Program:rss

  Torstain lähetys

  Tänään ollaan jälleen Falunissa seuraamassa hiihdon MM-kisoja. 17.30 Peltsin vieraana on tänään ravitsemuskouluttaja Jouko Pursiainen. Onko paastosta hyötyä vai haittaa aktiiviliikkujalle?

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 22 min

  Keskiviikon lähetys

  17.15 Lotta Stenroos - Kirjeitä Amerikasta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 27 min

  "Kun leppoistaminen ja slow life menevät pois muodista, mummoilu jää"

  Punainen tupa, pihalla kasvimaa, kuistilla mummon upeat pelargonit, sisällä tuoksuu tuore kahvi ja pöydälle on katettu pitsiliinojen päälle kauniit kahvikupit. Mummo ei puhu kenestäkään pahaa ja hän hallitsee kodinhoidon niksit. Mummoillen -henkisen mummon käsikirjan kirjoittaja Henna-Kaisa Sivonen on ottanut mummo-stereotypiasta kaiken irti. Mummoilu on henkinen tila ja se on sukua leppoistamiselle. Toimittaja on Salla Vuolteenaho.

  • Kesto: 25 min

  Muotoilija Risto Granlund kaipaa suomalaiseen muotoiluun leikkisyyttä ja iloa

  Suomalaisesta muotoilusta puuttuu väriä, toteaa muotoilija Risto Granlund. Mies, joka on suunnitellut ehkä Suomen tunnetuimman kärpäslätkän - se on monen yrityksen liikelahjana jaettu sydämenmuotoinen kärpäsen liiskaaja. Mitä mies ajattelee suomalaisesta muotoilusta? Entä mitä kynä yrityslahjana kertoo yrityksestä? Antaisitko ystävälle sellaisen lahjan? Näitä mies miettii Tiina Lundbergin vieraana ja pohtii myös keinoja miten muotoilua pitäisi viedä tulevaisuuteen. "Riskejä pitää ottaa, jotta syntyisi jotain uutta," hän miettii ja perää muotoiluun, mutta myös muuhunkin yhteiskuntaan, uskallusta ja intohimoa – sitä, että emme katsoisi mitä muut tekevät vaan menisimme siihen suuntaan, minne oma sydän vie. Pitää kehdata. ”Ei pidä ajatella mitä toi norsu musta ajattelee, vaan hypätä sen selkään ratsastelemaan” naurahtaa Granlund.

  • Kesto: 27 min

  Maanantain lähetys

  Ylioppilaskirjoitukset ovat alkaneet. Miten sähköinen koejärjestelmä Abitti niitä muuttaa?

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 177 min

  Mittaustiedon avulla voidaan parantaa hyvinvointia

  ”Meillä on taipumus jatkaa entiseen malliin, vaikka merkkejä ja hälytysääniä liian kovasta vauhdista tulisikin. ” Näin sanoo hyvinvointiasiantuntija Jaakko Kotisaari Firstbeatiltä. Kun suomalainen työntekijä haluaa parantaa hyvinvointiaan, hän päättää lisätä liikuntaa, syödä säännöllisesti ja nukkua riittävästi. Tähän tulokseen tuli Firstbeat, joka tutki suomalaisten työntekijöiden hyvinvointitavoitteita ja sitä, kuinka ne toteutuvat. Firstbeat tekee hyvinvointianalyyseja siitä, mitä kehossa tapahtuu. Jaakko Kotisaari on Salla Vuolteenahon vieraana.

  • Kesto: 24 min

  Perjantain lähetys

  Todella mystistä! Laskiaisen jälkeen valmistautuminen pääsiäiseen alkaa ja Salla Vuolteenahon vieraana on Antti Siukonen joka antaa neuvoja hengelliseen harjoitteluun.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 45 min

  ”Mystiikan avulla halutaan keskittyä olennaiseen eli rakkauden lisäämiseen”

  ”Tälle ajalle on tunnusomaista, ettei elämässä ole kiintopisteitä”, sanoo pastori Antti Siukonen. Siksi itsensä etsiminen on trendi, ja samalla syntyy paljon uusia uskonnollisia liikkeitä. Antti Siukonen on yhdessä Johanna Hirston ja Helena Paalanteen kanssa kirjoittanut “Todella mystistä - hengellisen harjoittelijan kirjan”, joka avaa kristillistä hiljentymis- ja meditaatioperinnettä. Antti Siukonen on Salla Vuolteenahon haastateltavana.

  • Kesto: 23 min

  Kielimatkojen suosituin kieli on edelleen englanti

  Kielimatkan kokemukset jäävät ikuisesti muistiin, tietävät EF Kielimatkojen maajohtaja Robert Ingman ja Thomas Wikman EF Kielimatkat juhlii tänä vuonna 50 –vuotisjuhlaa. Noihin vuosikymmeniin mahtuu paljon matkaajia, moneen eri kohteeseen. Onko kielimatkat pysyneet samanlaisina vuodesta toiseen? Onko matkat nuorten rälläysreissuja joissa sattuu ja tapahtuu kuten uutisista on monesti luettu? Toimittaja on Jere Pehkonen.

  • Kesto: 28 min

  ”Partavaahtoa en ole koskaan käyttänyt kermavaahdon sijasta”

  Ruokastailaaja veistää vesimelonista rummut, jos asiakas niin toivoo. Näin kertoo toimittaja ja ruokastailaaja Kati Pohja. Hän tekee yhteistyötä valokuvaajan kanssa, kun päätetään esimerkiksi, halutaanko valon kiiltävän vai kuultavan. Houkuttelevat mainoskuvat ovat avainasemassa, kun kuluttaja päättää mitä syö. Mainoskuvien ja lehtien ruokakuvien takana on useimmiten ruokastailaaja, joka saa annokset näyttämään mahdollisimman herkullisilta. Kati Pohja on Jere Pehkosen ja Salla Vuolteenahon haastateltavana.

  • Kesto: 26 min

  Yltiöpositiivinen ihminen on hankala ja epäilyttävä

  -Hankaluutta löytyy meistä kaikista. Ongelmissa ollaan, kun toiset lähtevät luotasi pakoon, tietää psykologi Vesa Nevalainen. Kyllähän hankalia ihmisiä riittää. Yhden kanssa sopimukset eivät pidä ja suunnitelmat muuttuvat joka hetki. Hankalia tyyppejä löytyy kotoa, työpaikoilta ja kaupan kassajonoista. Kotona tai töissä heitä ei voi vain sivuuttaa, vaan heidän kanssaan on tultava toimeen. Psykologit Satu Kaski ja Vesa Nevalainen kirjoittavat kirjassaan “Ikävät ihmiset - kuinka selviytyä hankalien ihmisten kanssa”, miksi ihmisistä tulee hankalia itselle tai toisille sekä millaisia erilaiset hankalat ihmiset ovat työpaikoilla, kotona ja ystävinä. Miten kohdella riidankylväjäkollegaa ja miten taas marttyyriyteen taipuvaista puolisoa? Entäpä jos huomaa olevansa itse hankala tyyppi? Toimittaja on Salla Vuolteenaho.

  • Kesto: 27 min

  Tällainen on lukioiden sähköinen koejärjestelmä Abitti.fi

  Lukiot ovat päässeet harjoittelemaan sähköistä ylioppilastutkintoa. Ylioppilastutkintolautakunta julkaisi tammikuun lopussa Abitti -koejärjestelmän sähköisiä kurssikokeita varten. Nyt julkaistu versio on järjestelmän riisuttu versio, jossa on toisteiseksi mahdollista tehdä vain tekstimuotoisia kokeita eikä siihen voi lisätä esimerkiksi kuvia ja kuulunymmärtämistehtävää. Abitti -koejärjestelmän kehittyneempää versiota on tarkoitus käyttää sähköisessä ylioppilaskokeessa syksyllä 2016. Miten Abitti toimii? Raimo Tyykiluoto lähti Helsingin Sörnäisiin tapaamaan ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppää ja projektipäällikkö Matti Lattua.

  • Kesto: 25 min

  Suomalaisella jazzilla menee hyvin

  Trumpetisti Verneri Pohjola sanoo, että jazzmuusikko ei voi odottaa keikkapyyntöjä vaan hänen täytyy markkinoida itseään. Pohjolan mukaan suomalaisten vaihtoehtoista kulttuuria edustavien artistien pitäisi kaiken kaikkiaan ottaa enemmän vastuuta omasta markkinoinnistaan. Hän sanoo itse käyttävänsä paljon esimerkiksi Facebookia ja Twitteriä. Verneri Pohjola on Jere Pehkosen haastateltavana.

  • Kesto: 24 min

  Miehet, jotka ostavat seksiä, ostavat myös valtaa

  -Seksikauppa on tuottoisaa, koska siinä ei ole riskejä. Huume- ja asekaupassa joutuu vankilaan, mutta ihmiskaupassa ei. Huumepussin tai aseen myyt vain kerran, mutta saman naisen voi myydä lukuisia kertoja, muistuttaa Pia Rendic Harva ajattelee, että ihmiskauppa koskee meitä kaikkia. Ihmiskauppa iskee vasten kasvoja yökerhoissa, seuralaispalveluissa, hieromapalveluissa, netin ja puhelinten seksilinjojen kautta, nettipornon välityksellä jne. Ihmiskauppa sattuu pahiten niihin ihmisiin, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa: köyhyyden keskellä eläviin naisiin ja lapsiin. Tapaamme nyt naisen, joka työskentelee Kyproksella ihmiskaupan uhrien ja heidän lastensa parissa. Pia Rendic on perustanut Kyprokselle ensimmäisen puolivälin talon, joka keskittyy auttamaan ihmiskaupan uhrien ja heidän lastensa tukemiseen ja sosiaalistamiseen. Rendic toimii Vapauta uhri -hankkeen koordinaattorina, ja on myös kirjoittanut vasta ilmestyneen seksiperäisestä ihmiskaupasta kertovan kirjan Ihmiskaupan kasvot. Toimittaja on Salla Vuolteenaho.

  • Kesto: 31 min

  Onko sosiaalinen media muuttanut ihmissuhteita?

  Ajattelemmeko liian helposti, että vuorovaikutus muuttuu, jos välineet vaihtuvat? Sosiaalipsykologi Vilma Lehtisen mukaan sosiaalinen media on muuttanut esimerkiksi normeja siitä, mitä voi tuoda julki. Tekemiset ja asiat leviävät helposti ja kaikesta jää myös eri tavalla jälki nyt sosiaalisen median aikana. Sosiaalipsykologit ja sosiaalisen median tutkijat Vilma Lehtinen ja Suvi Uski ovat Jere Pehkosen ja Salla Vuolteenahon haastateltavana.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Puheen Iltapäivä: 27.02.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 02.03.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 03.03.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 04.03.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 05.03.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 06.03.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 09.03.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 10.03.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 11.03.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 12.03.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 13.03.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 16.03.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 17.03.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 18.03.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 19.03.2015 57 min
  - Puheen Iltapäivä: 20.03.2015 57 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä