Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Pohjois-KarjalaSarja

  Yle Pohjois-Karjala: Jaksot, audio (219) fi:SeriesPage:rss

  Tiina Coleman; Mindfulness ja vanhemmuus

  Joensuulainen psykologi Tiina Coleman tekee parhaillaan väitöskirjaa aiheenaan tietoinen läsnäolo ja vanhemmuus. Hyväksyvästä tietoisesta läsnäolosta puhutaan nykyisin paljon, mutta mitä tämä mindfulness voi antaa pienten lasten vanhemmille? Colemania haastattelee Sarah Laukkanen.

  • Kesto: 6 min

  Tiina Coleman; mindfulness ja sen taustat

  Psykologi Tiina Coleman on Jyväskylästä kotoisin. Hän asuu nykyisin Joensuussa, ja tekee parhaillaan väitöskirjaa aiheenaan tietoinen läsnäolo eli mindfulness vanhemmuudessa. Mindfulnessista, hyväksyvästä tietoisesta läsnäolosta puhutaan nykyisin paljon. Sen taustat ovat kaukana, tietää mindfulness-ohjaaja Tiina Coleman. toim. Sarah Laukkanen

  • Kesto: 6 min

  Tiina Coleman tietoisesta läsnäolosta

  Nykyisin puhutaan paljon mindfulnessista, tietoisesta läsnäolosta. Siitä julkaistaan kirjoja, aiheeseen liittyviä kursseja ja koulutuksia järjestetään eri puolilla maata. Tänään aiheesta puhuu Joensuussa psykologi, mindfulness-ohjaaja Tiina Coleman Omaiset mielenterveystyön tukena Pohjois-Karjalan yhdistyksen yleisötilaisuudessa. Tiina Colemanin kyse on hyväksyvästä, tietoisesta läsnäolosta. toim. Sarah Laukkanen

  • Kesto: 3 min

  Laitoslöydöt voi käydä hakemassa Joensuun Rantakylästä

  Suomen laista löytyy pykälä, jonka mukaan jokaisen yrityksen, yhteisön tai laitoksen tulee toimittaa löytötavarat löytötavaratoimistoon. Joensuussa on toiminut vuodesta 2012 lähtien Pohjois-Karjalan löytötavarapalvelut. (23.4.2014 toim. Milla Holm)

  • Kesto: 9 min

  Sankarivainajia etsitään edelleen vapaaehtoisvoimin

  Kentälle jääneiden suomalaisten sotilaiden jäänteiden etsinnöissä on vuosina 1992 - 2013 löydetty ja palautettu Suomeen haudattaviksi noin 1150 sotilaan jäänteet. Etsintöjä on tehty vapaaehtoisvoimin ja etsintä jatkuu edelleen. Savonlinnassa asuva Ismo Mikkonen on tehnyt pitkän rupeaman Karjalan entisillä taistelutantereilla. Joskus etsintä on kestänyt jopa kymmenen vuotta, kuten kävi lieksalaisen sankarivainajan kohdalla. Pekka Sivukari on tavannut Ismo Mikkosen Ruskealan kylällä.

  • Kesto: 5 min

  Sukeltaja Timo Tervalan mukaan norjalaisluolastot ovat todella vaativia

  Joensuulainen Timo Tervala on kokenut sukeltaja. Hän on sukeltanut useamman kerran myös Pluragrottanin luolastossa Norjassa, jossa tapahtui kaksi ihmishenkeä vaatinut onnettomuus. Tervalan mukaan kyseinen luolasto on erittäin haastava kenelle tahansa. Toim. Tapio Laakkonen

  • Kesto: 11 min

  Vakokuvaaja Merja Hulkko

  Lähes jokaiden suomalaisen kotona on valokuvia jostain elämän etapista, onpa se sitten ripille pääsy tai häät, kihlajaiset tai valmistujaiset. On potretteja hymyilevistä taaperoista tai nuoresta ylioppilaasta valkolakissa perheen koiran kanssa. Onnistuneiden valokuvien äärellä on mukava muistella noita hetkiä, mutta kuinka onnistunut valokuva syntyy. Valokuvaaja Merja Hulkolla on oma tapansa työskennellä kuvattavien kanssa. (19.3.2014 toim. Milla Holm)

  • Kesto: 6 min

  Iida Issakainen on hopeaa saavuttanut pohjoismainen pilkkimestari

  9-vuotias Iida Issakainen nappasi lauantaina 15.3. pohjoismaiden pilkkimestaruuskisoissa hopeaa. Reipas kalastaja päihitti alle 18-vuotiaiden tyttöjen sarjassa monet häntä vanhemmat tytöt. Mukana Norjassa kisapaikalla oli myös Iidan isä Mika Issakainen (19.3.2014 toim. Milla Holm)

  • Kesto: 6 min

  Kulttuuripolulta taideannokset lapsille ja vanhuksille

  Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Joensuun kaupungille 60 000 euroa nuorten ja vanhusten kulttuuriannosten lisäämiseen. Tarkoitus rakentaa niin sanottu kulttuuripolku, jolta peruskoululaiset saisivat monipuolisesti kulttuurikokemuksia. Polku takaisi, että lapset saisivat annokset esimerkiksi teatterista ja museosta. Koordinaattori Hanna Vienonen kertoo, että eivät nuoret toki tälläkään hetkellä jää kulttuurista täysin paitsi.

  • Kesto: 4 min

  Pohjoiskarjalaisten varuskuntamuistot kerätään talteen

  Pohjois-Karjalasta on lakkautettu Ylämyllyn ja Kontiorannan varuskunnat, mutta varusmiehiä koulutetaan edelleen Onttolassa. Näihin paikkoihin liittyy paljon muistoja, jotka halutaan arkistoon talteen tutkijoiden ja kaikkien halukkaiden käyttöön. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Pohjois-Karjalan museo, Puolustusvoimat ja maanpuolustusjärjestöt keräävät kaikilta halukkailta muistoja talteen. Aiheesta kertoo lisää SKS:n Joensuun perinnearkiston arkistotutkija Jukka Timonen. Heikki Haapalainen haastattelee.

  • Kesto: 5 min

  Ilomantsilaislähtöisen Arto Martiskaisen musiikkia CD:lle

  Ilomantsissa syntynyt Arto Martiskainen on tehnyt pitkän työn menestyvänä kampaamoyrittäjänä pääkaupunkiseudulla. Nykyisin Kirkkonummella asuva 63 - vuotias Arto kuitenkin muistetaan varsinkin Pohjois-Karjalassa keikkamuusikkona. Hän lauloi useilla levyillä maineikkaiden muusikoiden säestämänä. Viimeisin kappale, "Taikayö täysikuu", levytettiin yli 10 vuotta sitten:

  • Kesto: 6 min

  Yle Pohjois-Karjala: Muut audiot (134) fi:SeriesPage:rss

  Lähtiskö haaskannäköinen neito tanssimaan?

  Tieteen päivien innoittamassa Kysy proffalta -ohjelmassa 23.9. keskusteltiin murteista ja huumorista. Kysymyksiin vastasivat professorit Marjatta Palander ja Seppo Knuuttila. Toimittajina olivat Sarah Laukkanen ja Jouki Väinämö.

  • Kesto: 50 min

  Terveys ja ruoka herättivät paljon kysymyksiä

  Kysy proffalta -lähetykseen 22.9. tuli runsaasti kysymyksiä terveydestä ja ruuasta. Kuuntelijoiden kysymyksiin vastasivat tutkija Maria Lankinen ja professori Jussi Huttunen.

  • Kesto: 50 min

  Prikaatin puolesta kootaan voimia

  Maakunnassa tehdään tällä hetkellä hartiavoimin työtä Pohjois-Karjalan Prikaatin säilymisen puolesta. Jo aikaisemmin on tiedetty, että Prikaatilla on esimerkiksi maakuntaliiton ja pohjoiskarjalaisten poliitiikojen tuki vahvasti takanaan. Uusimman Prikaatin vetoomuksen takana on muun muassa entisiä sotilaita. [JOE_VETOOMUS 21.09.2011, 00:07:49] jj: sanoi eversti evp Jouko Hälvä. Vetoomus Prikaatin puolesta kolahtaa muun muassa pää-, valtiovarain-, ja puolustusministerin sekä puolustusvoimain komentajan postilaatikkoon.

  • Kesto: 7 min

  Lapsen kuolema muuttaa vanhemman elämän

  Lapsen menettäminen on yksi ihmisen elämän raskaimmista kokemuksista. Kuolema pysäyttää vanhemman elämän ja muuttaa sen täysin. Teologian lisensiaatti Harri Koskela on tutkinut aihetta Itä-Suomen yliopistossa. Hänen lauantaina tarkastettava väitöskirjansa perustuu lapsensa menettäneiden vanhempien kokemuksiin. Vanhemmilta kirjeitse saatujen kokemusten ja niin sanotun kirjaviisauden lisäksi Harri Koskelalla on omakohtainen kokemus lapsen menettämisestä. Yksi hänen kolmesta lapsestaan, Heini, kuoli kätkytkuoleman ollessaan puolivuotias. Tapahtuma muutti Koskelan elämän. (toim. Heikki Haapalainen)

  • Kesto: 8 min

  Paavo Väyrynen aloitti vaalityön Pohjois-Karjalasta

  Keskustan presidenttiehdokas Paavo Väyrynen aloitti vaalityönsä Pohjois-Karjalasta. Vaalikiertueensa Väyrynen aikoo ulottaa lähes kaikkiin Suomen kuntiin ja hakea tukea suoraan äänestäjiltä.

  • Kesto: 8 min

  Jokelan kohtalo surettaa yrittäjää

  Ravintola Wanha Jokela on nähnyt Joensuussa niin sota-ajan, jälleenrakennuksen, maaltamuuton kuin kaupungin kasvun moderniksi yliopistokaupungiksi. Nyt näyttävät kuitenkin legendaariseksi luonnehditun kulttuurikapakan elinpäivät luetuilta: Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön hallitus on päättänyt, että hotelli-ravintolan vuokrasopimusta ei uusita enää ensi vuonna.

  • Kesto: 5 min

  Kansanedustajille eväitä budjetintekoon

  Maakunnan kansanedustajille pidettiin tänään Joensuussa perinteinen budjetin evästystilaisuus. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, kauppakamari, ELY-keskus, MTK ja kunnat kertoivat kansaedustajille huoliaan ja toiveitaan. Budjettiesitys sisältää monia määrärahaleikkauksia, jotka vetävät mielen vakavaksi niin kunnallishallinnossa kuin valtion aluehallinnossakin. Maakunnan kuuden kansanedustajan yhteyshenkilö, keskustan Eero Reijonen sanoo, että tilaisuuden henki oli mollivoittoinen. (toim. Jouki Väinämö)

  • Kesto: 6 min

  Iliaksen syksy toi kahdeksan kirjaa

  Joensuulaisen kustantamo Iliaksen syksy toi kahdeksan uutta kirjaa. Joukossa on kirjoja sekä vanhoilta konkareilta että uusilta tuttavuuksilta.

  • Kesto: 7 min

  Kohtuus Vaarassa

  Kohtuus Vaarassa-tapahtuma pohtii Joensuussa ja Kolilla kuinka kestämättömästä kehityksestä päästäisiin kohtuuden kulttuuriin. Kolmatta kertaa järjestettävä kansalaisseminaari alkoi torstaina myyttien purkamisella. Kansalaisaktivisti ja sosiologi Jarna Pasanen avasi puheenvuorossaan käsitteitä kohtuutalous ja degrowth. Pasasen mukaan talouskasvuun tuijottaminen johtaa suuriin ongelmiin. (toim. Matti Asikainen)

  • Kesto: 8 min

  Konferenssi kokosi metsänsuojelijat

  Koululaiset ympäri maailman puolustavat kestävää metsätaloutta Joensuu Areenassa. ENO-verkkokoulun järjestämään Act Now! -konferenssiin on tullut oppilaita ja opettajia noin 60 maasta. Tapahtumassa nähdään metsiin ja niiden kestävään käyttöön liittyviä esityksiä, joista vastaavat ENO-koulut eri puolilta maailmaa. (toim. Veli-Pekka Hämäläinen)

  • Kesto: 9 min

  Koliforum: Pekka Hallberg

  Toinen Koli Forum on käynnistynyt Lieksassa. Kansallismaisemaan on kokoontunut mittava joukko asiantuntijoita, poliitikkoja ja tutkijoita pohtimaan kestävän kehityksen kysymyksiä. Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg on myös Koli-neuvottelukunnan puheenjohtaja. Koli Forum 2009 poiki sekin käytännön avauksia, tältä Forumilta niitä odotetaan vielä enemmän. (toim. Matti Asikainen)

  • Kesto: 6 min

  Maakuntaliitto juhlii 75-vuotista taivaltaan

  Maakunnan edunvalvoja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on toiminut 75 vuotta. Liitto juhli keskiviikkona Joensuussa kuluneita vuosiaan. Juhlapuhujana oli presidentti Tarja Halonen. Juhlasta raportoi Veli-Pekka Hämäläinen.

  • Kesto: 8 min

  Liikemies Yrjö Laakkonen elokuvanteossa

  Elokuvaohjaaja Markku Pölönen kertoi tällä kanavalla viime maanantaina, että Suomen filmiteollisuus olisi joutunut konkurssiin ellei kolme itäsuomalaista liikemiestä olisi tullut osakkaiksi. Mitä tähän sanoo yksi uusista osakkaista, Yrjö Laakkonen? (toim. Arja Airaksinen)

  • Kesto: 8 min

  Joensuun Shakkikerhossa vireää toimintaa

  Shakkiharrastus elää ja voi hyvin Joensuussa. Kutsuimme Joensuun Shakkikerhon Tapani Mustosen ystävyysotteluun ja samalla kertomaan lajin kuulumisista maakunnassa ja maailmalla. Häntä vastaan asettui toimittajamme Veli-Pekka Hämäläinen.

  • Kesto: 9 min

  Suomenhevosella menee hyvin

  Juhlaliputuksen kohteena ollut Suomenhevonen on Pyhäselän Hevostalousyhdistyksen puheenjohtaja Veli-Matti Hassiselle tuttu eläin. Hassisten kotona asuu useampia hevosia, ja mies on ansainnut muutaman vuoden ajan elantonsakin hevosia kengittäen. Mitä kuuluu ikiomalle suokillemme? (toim.Siru päivinen 6.9.2011)

  • Kesto: 9 min

  Tuhopoltto on yleisin palon syy sairaalassa

  Turussa syttyi viime perjantaina Suomessa harvinainen suuri sairaalapalo. Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa tulipalo tuskin etenisi samoin kuin Turussa viime perjantaina. Mutta mitä voi tapahtua? (toim. Tarja Oinonen)

  Yle Pohjois-Karjala: Jaksot (7) fi:SeriesPage:rss

  Joensuulaiset nuoret pääsivät Yle Uutisluokalle

  tä-Suomen koulun Joensuun yksikön kahdeksasluokkalaiset pääsevät ensimmäisten joukossa Yle Uutisluokalle. Peruskoululaisille suunnatun valtakunnallisen hankkeen startissa on mukana seitsemän pilottikoulua. Uutistyön alkeiden opettelun lisäksi tavoitteena on edistää nuorten medialukutaitoa.

  • Kesto: 1 min

  Uusi malminetsintälupa kuohuttaa Pohjois-Karjalassa

  Kontiolahden ja Joensuun Enon valtausalueelle myönnetty uusi malminetsintälupa kuohuttaa Pohjois-Karjalassa. Muun muassa alueen kunnat ja asukkaat ovat valittaneet ruotsalaisen Euro Scandinavian Uraniumin saamasta luvasta Kuopion hallinto-oikeuteen. Asukkaat ovat pettyneitä siihen, että Turvallisuus- ja kemikaarivirasto Tukes myönsi etsintään luvan piittaamatta vahvasta vastustuksesta. Suomessa uraaniesiintymien tutkimiselle on tällä hetkellä lupa myös Lapin Ylitorniossa.

  • Kesto: 2 min

  Kiteeläiset ratkaisevat Pohjois-Karjalan osuuspankkifuusion

  Pohjois-Karjalan kolmen osuuspankin yhdistyminen ratkeaa tiistaina. Kiteen seudun, Juuan ja Joensuun seudun Osuuspankkkien edustajistot ovat parhaillaan päättämässä pankkien fuusioitumisesta. Eniten vastustusta yhdistyminen herättää Kiteellä.

  • Kesto: 1 min

  Ilmailuharvinaisuus Joensuussa: Saab Safir

  Palanen elävää ilmailuhistoriaa majailee Onttolan lentokentällä Joensuun kupeessa. Lentokentän hangaarista löytyy harvinaisuus: Saab Safir-koulutuskone, jolla koulutettiin ilmavoimien lentäjiä yli kahden vuosikymmenen ajan. Suuri osa Finnairinkin lentäjistä sai ensimmäisen ilmailu-oppinsa näiden koneiden ohjaimissa.

  • Kesto: 1 min

  Talviverkkokalastus jää vanhusten huviksi

  Talviverkkokalastus on jäämässä ukkojen ja pappojen harteille. Nuoremmat kalastajat vierastavat työlästä verkkojen jään alle uittamista ja myös harrastuksen sitovuus arveluttaa. Hyiseen veteen pyytämään laitetut verkot on koettava läpi talven vähintään kerran viikossa, säässä kuin säässä.

  • Kesto: 1 min

  Joensuun rautatieaseman makasiinit palavat

  Vanha makasiinirakennus tuhoutui lähes kokonaan tulipalossa Joensuun ratapiha-alueen läheisyydessä. Pohjoispään palomuurin takainen osa saatiin osin pelastetuksi.

  • Kesto: 1 min

  Pohjois-Karjalan viranomaisten yhteisharjoitus

  Pohjois-Karjalan viranomaiset harjoittelivat yhteistoimintaa Pohjois-Karjalan Prikaatissa Kontiorannassa. Armeija, polisi ja pelastuslaitos harjoittelivat tilannetta, jossa kasarmissa oli ammuskeltu ja useita ihmisiä oli loukkaantunut.

  Yle Pohjois-Karjala: Muut videot (62) fi:SeriesPage:rss

  Nuori pianisti matkaa kisoihin New Yorkiin

  Nuori outokumpulainen pianisti on päässyt soittamaan erittäin arvostettuun kansainväliseen pianokilpailuun. Aleksei Zaitsev kilpailee kesällä kahdenkymmenen muun nuoren kanssa New Yorkin kansainvälisessä pianokilpailussa.

  • Kesto: 1 min

  Norpparauhan julistus

  Väitöstutkija Miina Auttila julistaa norppien pesimärauhan Pielisjoen rannassa Joensuun Ilosaaressa 12.2.1014.

  • Kesto: 1 min

  Säästöt ovat sulkeneet kolme varuskuntaa

  Armeijan säästökuuri on tänään sulkenut kolme varuskuntaa. Rakenneuudistuksessa ensimmäisinä lakkautettavien listalla oli Pohjois-Karjalan Prikaati Kontiolahdella. Puolustusvoimien komentaja arvioi, että tämän säästökuurin jälkeen rakenteista ei enää karsita.

  • Kesto: 1 min

  Suuri pienoisjunarata odottaa uutta omistajaa Kiteellä

  Yksi Suomen suurimmista pienois-junaradoista odottaa ottajaansa Kiteen kaupungintalon kellarissa. Koululaisten kerhon rakentama rata on jäänyt tyhjän pantiksi harrastuksen hiivuttua paikkakunnalla. Jos rata kunnostettaisiin, se voisi olla oiva lisä esimerkiksi jonkin matkailukohteen tarjontaan

  • Kesto: 1 min

  Vanhat joululehdet tarjoavat kaunetta ja kauheutta

  Koristeelliset, tunnelmalliset joululehdet ovat jääneet historiaan. Nurmeksessa Kötsin museossa voi kuitenkin tutustua yli satavuotiaisiin lehtiin, joiden tekijöissä on suomalaisen kulttuurin kärkinimiä. Lehtien keräilijä toivoo, että perinne voisi viritä uudelleen ja joululehdistä voisi tulla näytön paikka nuorille taiteilijoille.

  • Kesto: 1 min
  Muualla Yle.fi:ssä