Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Pohjois-KarjalaSarja

  Yle Pohjois-Karjala: Jaksot, audio (254) fi:SeriesPage:rss

  Nurkkala

  Tohmajärven keskustassa on muutaman vuoden ajan toiminut monipuolisia toimintoja ja palveluja tarjoava Nurkkala. Nurkkalaa pyörittää Tohmajärven Nurkka ry. Pekka Sivukari vieraili Nurkkalassa. [Nurkkala Tohmajärvellä, 00:07:11]

  • Kesto: 7 min

  Ammattilaistallista lisää virtaa mäkihyppyyn

  Mäkihyppyyn yritetään saada lisää virtaa ja toimintaedellytyksiä ammattiurheilija-tallien avulla. Suomen ensimmäinen talli on nimeltään Jana Pro Sport. Tallin ytimen muodostavat valmentaja Kari Pätäri, Toni Nieminen ja kuusi lahjakasta urheilijaa. Toimittajana Tapio Laakkonen.

  • Kesto: 10 min

  Susiraja Volley haastaa Liiga-Riennon

  Susirajan Volley on pohjoiskarjalainen 1-sarjan lentopalloseura, joka pelaa nyt parasta kauttaan. Seura saattaa haastaa tulevaisuudessa maakunnan ykkösseuran, SM-liigaa pelaavan Riennon, sanovat valmentaja Thomas Heiskanen ja passari Marko Räsänen. Toimittajana Tapio Laakkonen.

  • Kesto: 8 min

  Kikattava kakkiainen -peli kiehtoo 3-vuotiasta Biancaa

  Pikku Kakkosen ohjelmistossa nähty kotimainen animaatiosarja Kikattava Kakkiainen kertoo pienestä hapsenkakkiaisesta, jolla on naurun lahja. Lasten vanhemmilta on tullut kiitosta siitä, että kyseessä on vanha kunnon piirretty, josta tulee hyvä mieli. Kikattava Kakkiainen pelisovelluskin on varsin koukuttava. Pelin salaisuuksiin johdattaa 3-vuotias Bianca-tyttö. (19.12.2014 toim. Milla Holm)

  • Kesto: 5 min

  Nurmeksesta löytyi kuollut mies ja huonokuntoisia lampaita

  Nurmeksesta on löytynyt kuollut mies ja valtava määrä kaltoin kohdeltuja lampaita. Eilen poliisikoira löysi kadonneen miehen kuolleena. Näiden etsintöjen yhteydessä poliisi havaitsi, että lammastilalla on lähes 400 lammasta, jotka ovat hyvin heikossa kunnossa. Eläinlääkäri lopetti lampaat. Näin tapauksesta kertoo rikoskomisario Antti Arponen Nurmeksesta. (Toimittaja on Heikki Haapalainen)

  • Kesto: 3 min

  Saara ja Juho pistävät taidetta kehyksiin

  Joensuussa avasi noin kuukausi sitten ovensa kaupungin uusin kehystämö ja taideliike. Monarkissa yrittäjinä ovat kolmekymppiset Saara Parviainen ja Juho Kauppinen. (toim. Milla Holm 31.10.2014)

  • Kesto: 5 min

  Kaija Lyhykäinen neuloi kauneimmat villasukat

  Yle Pohjois-Karjalan kauneimmat villasukat-kilpailun voittaja on joensuulainen Kaija Lyhykäinen. Hän voitti kisan neulomillaan Kontti-sukilla. (toim. Milla Holm 31.10.2014)

  • Kesto: 5 min

  Keskustelua susien määrästä ja salametsästyksestä

  Tohmajärvi-Värtsilän riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Mika Susi toimittaja Tapio Laakkosen vieraana. Keskustelua muun muassa suden kannanhoitosuunnitelman päivittämisestä ja salametsästyksestä. Asiaa kommentoi myös rääkkyläläinen Reijo Karppanen.

  • Kesto: 15 min

  Katri Olkkonen luotsaa Koivikon tallia

  Kiteen Koivikon pelloilla laiduntaa hevosia, joiden hyvinvoinnista vastaa nykyisin Koivikon tallia pyörittävä Katri Olkkonen. (toim. Milla Holm 8.10.2014)

  • Kesto: 8 min

  Pielisjärven kaupunki vastatuulessa

  Lieksassa, Nurmeksessa ja Valtimolla kaupungin- ja kunnanhallitukset ovat ottaneet kantaa kuntaliitokseen 6.10.2014. Ainoastaan Lieksassa kaupunginhallitus esittää valtuustolle kuntaliitoksen hyväksymistä. Kaupunkien- ja kunnanhallitusten puheenjohtajat kommentoivat asiaa tuoreeltaan...

  • Kesto: 14 min

  Markku Väkeväinen on Koivikon Kievarin makumestari

  Kuutostien verralta löytyy mahtava maalaiskartanomiljöö. Päärakennuksen on aikoinaan rakennuttanut Arppen mahtisuku. Talolla on vuosikymmenten saatossa ollut monenlaista käyttöä, mutta nykyisin sieltä saa maukasta ruokaa, joka on syntynyt mm. yrittäjä Markku Väkeväisen käsissä. (toim. Milla Holm 7.10.2014 )

  Yle Pohjois-Karjala: Muut audiot (134) fi:SeriesPage:rss

  Lähtiskö haaskannäköinen neito tanssimaan?

  Tieteen päivien innoittamassa Kysy proffalta -ohjelmassa 23.9. keskusteltiin murteista ja huumorista. Kysymyksiin vastasivat professorit Marjatta Palander ja Seppo Knuuttila. Toimittajina olivat Sarah Laukkanen ja Jouki Väinämö.

  • Kesto: 50 min

  Terveys ja ruoka herättivät paljon kysymyksiä

  Kysy proffalta -lähetykseen 22.9. tuli runsaasti kysymyksiä terveydestä ja ruuasta. Kuuntelijoiden kysymyksiin vastasivat tutkija Maria Lankinen ja professori Jussi Huttunen.

  • Kesto: 50 min

  Prikaatin puolesta kootaan voimia

  Maakunnassa tehdään tällä hetkellä hartiavoimin työtä Pohjois-Karjalan Prikaatin säilymisen puolesta. Jo aikaisemmin on tiedetty, että Prikaatilla on esimerkiksi maakuntaliiton ja pohjoiskarjalaisten poliitiikojen tuki vahvasti takanaan. Uusimman Prikaatin vetoomuksen takana on muun muassa entisiä sotilaita. [JOE_VETOOMUS 21.09.2011, 00:07:49] jj: sanoi eversti evp Jouko Hälvä. Vetoomus Prikaatin puolesta kolahtaa muun muassa pää-, valtiovarain-, ja puolustusministerin sekä puolustusvoimain komentajan postilaatikkoon.

  • Kesto: 7 min

  Lapsen kuolema muuttaa vanhemman elämän

  Lapsen menettäminen on yksi ihmisen elämän raskaimmista kokemuksista. Kuolema pysäyttää vanhemman elämän ja muuttaa sen täysin. Teologian lisensiaatti Harri Koskela on tutkinut aihetta Itä-Suomen yliopistossa. Hänen lauantaina tarkastettava väitöskirjansa perustuu lapsensa menettäneiden vanhempien kokemuksiin. Vanhemmilta kirjeitse saatujen kokemusten ja niin sanotun kirjaviisauden lisäksi Harri Koskelalla on omakohtainen kokemus lapsen menettämisestä. Yksi hänen kolmesta lapsestaan, Heini, kuoli kätkytkuoleman ollessaan puolivuotias. Tapahtuma muutti Koskelan elämän. (toim. Heikki Haapalainen)

  • Kesto: 8 min

  Paavo Väyrynen aloitti vaalityön Pohjois-Karjalasta

  Keskustan presidenttiehdokas Paavo Väyrynen aloitti vaalityönsä Pohjois-Karjalasta. Vaalikiertueensa Väyrynen aikoo ulottaa lähes kaikkiin Suomen kuntiin ja hakea tukea suoraan äänestäjiltä.

  • Kesto: 8 min

  Jokelan kohtalo surettaa yrittäjää

  Ravintola Wanha Jokela on nähnyt Joensuussa niin sota-ajan, jälleenrakennuksen, maaltamuuton kuin kaupungin kasvun moderniksi yliopistokaupungiksi. Nyt näyttävät kuitenkin legendaariseksi luonnehditun kulttuurikapakan elinpäivät luetuilta: Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön hallitus on päättänyt, että hotelli-ravintolan vuokrasopimusta ei uusita enää ensi vuonna.

  • Kesto: 5 min

  Kansanedustajille eväitä budjetintekoon

  Maakunnan kansanedustajille pidettiin tänään Joensuussa perinteinen budjetin evästystilaisuus. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, kauppakamari, ELY-keskus, MTK ja kunnat kertoivat kansaedustajille huoliaan ja toiveitaan. Budjettiesitys sisältää monia määrärahaleikkauksia, jotka vetävät mielen vakavaksi niin kunnallishallinnossa kuin valtion aluehallinnossakin. Maakunnan kuuden kansanedustajan yhteyshenkilö, keskustan Eero Reijonen sanoo, että tilaisuuden henki oli mollivoittoinen. (toim. Jouki Väinämö)

  • Kesto: 6 min

  Iliaksen syksy toi kahdeksan kirjaa

  Joensuulaisen kustantamo Iliaksen syksy toi kahdeksan uutta kirjaa. Joukossa on kirjoja sekä vanhoilta konkareilta että uusilta tuttavuuksilta.

  • Kesto: 7 min

  Kohtuus Vaarassa

  Kohtuus Vaarassa-tapahtuma pohtii Joensuussa ja Kolilla kuinka kestämättömästä kehityksestä päästäisiin kohtuuden kulttuuriin. Kolmatta kertaa järjestettävä kansalaisseminaari alkoi torstaina myyttien purkamisella. Kansalaisaktivisti ja sosiologi Jarna Pasanen avasi puheenvuorossaan käsitteitä kohtuutalous ja degrowth. Pasasen mukaan talouskasvuun tuijottaminen johtaa suuriin ongelmiin. (toim. Matti Asikainen)

  • Kesto: 8 min

  Konferenssi kokosi metsänsuojelijat

  Koululaiset ympäri maailman puolustavat kestävää metsätaloutta Joensuu Areenassa. ENO-verkkokoulun järjestämään Act Now! -konferenssiin on tullut oppilaita ja opettajia noin 60 maasta. Tapahtumassa nähdään metsiin ja niiden kestävään käyttöön liittyviä esityksiä, joista vastaavat ENO-koulut eri puolilta maailmaa. (toim. Veli-Pekka Hämäläinen)

  • Kesto: 9 min

  Koliforum: Pekka Hallberg

  Toinen Koli Forum on käynnistynyt Lieksassa. Kansallismaisemaan on kokoontunut mittava joukko asiantuntijoita, poliitikkoja ja tutkijoita pohtimaan kestävän kehityksen kysymyksiä. Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg on myös Koli-neuvottelukunnan puheenjohtaja. Koli Forum 2009 poiki sekin käytännön avauksia, tältä Forumilta niitä odotetaan vielä enemmän. (toim. Matti Asikainen)

  • Kesto: 6 min

  Maakuntaliitto juhlii 75-vuotista taivaltaan

  Maakunnan edunvalvoja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on toiminut 75 vuotta. Liitto juhli keskiviikkona Joensuussa kuluneita vuosiaan. Juhlapuhujana oli presidentti Tarja Halonen. Juhlasta raportoi Veli-Pekka Hämäläinen.

  • Kesto: 8 min

  Liikemies Yrjö Laakkonen elokuvanteossa

  Elokuvaohjaaja Markku Pölönen kertoi tällä kanavalla viime maanantaina, että Suomen filmiteollisuus olisi joutunut konkurssiin ellei kolme itäsuomalaista liikemiestä olisi tullut osakkaiksi. Mitä tähän sanoo yksi uusista osakkaista, Yrjö Laakkonen? (toim. Arja Airaksinen)

  • Kesto: 8 min

  Joensuun Shakkikerhossa vireää toimintaa

  Shakkiharrastus elää ja voi hyvin Joensuussa. Kutsuimme Joensuun Shakkikerhon Tapani Mustosen ystävyysotteluun ja samalla kertomaan lajin kuulumisista maakunnassa ja maailmalla. Häntä vastaan asettui toimittajamme Veli-Pekka Hämäläinen.

  • Kesto: 9 min

  Suomenhevosella menee hyvin

  Juhlaliputuksen kohteena ollut Suomenhevonen on Pyhäselän Hevostalousyhdistyksen puheenjohtaja Veli-Matti Hassiselle tuttu eläin. Hassisten kotona asuu useampia hevosia, ja mies on ansainnut muutaman vuoden ajan elantonsakin hevosia kengittäen. Mitä kuuluu ikiomalle suokillemme? (toim.Siru päivinen 6.9.2011)

  • Kesto: 9 min

  Tuhopoltto on yleisin palon syy sairaalassa

  Turussa syttyi viime perjantaina Suomessa harvinainen suuri sairaalapalo. Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa tulipalo tuskin etenisi samoin kuin Turussa viime perjantaina. Mutta mitä voi tapahtua? (toim. Tarja Oinonen)

  Yle Pohjois-Karjala: Jaksot (13) fi:SeriesPage:rss

  Nightwishin Floor Jansen nauttii elämästään Joensuussa

  Metalliyhtye Nightwishin laulaja Floor Jansen viihtyy Joensuussa. Hollantilaissyntyinen Jansen muutti Pohjois-Karjalan rauhaan kesällä. Jansen odottaa innolla yhtyeen uuden albumin julkaisua ja kevään kiertuetta.

  • Kesto: 6 min

  Suomen pienin paikallisradio hiljenee

  Suomen pienin paikallisradio, OiFm hiljenee talousvaikeuksien vuoksi vuodenvaihteessa Pohjois-Karjalassa. Kanavaa on tehty nuorten voimin Joensuussa vuodesta 2007. Vuosien saatossa kymmenet nuoret ovat olleet mukana radiotalkoissa.

  • Kesto: 1 min

  Joensuulaiset nuoret pääsivät Yle Uutisluokalle

  tä-Suomen koulun Joensuun yksikön kahdeksasluokkalaiset pääsevät ensimmäisten joukossa Yle Uutisluokalle. Peruskoululaisille suunnatun valtakunnallisen hankkeen startissa on mukana seitsemän pilottikoulua. Uutistyön alkeiden opettelun lisäksi tavoitteena on edistää nuorten medialukutaitoa.

  • Kesto: 1 min

  Uusi malminetsintälupa kuohuttaa Pohjois-Karjalassa

  Kontiolahden ja Joensuun Enon valtausalueelle myönnetty uusi malminetsintälupa kuohuttaa Pohjois-Karjalassa. Muun muassa alueen kunnat ja asukkaat ovat valittaneet ruotsalaisen Euro Scandinavian Uraniumin saamasta luvasta Kuopion hallinto-oikeuteen. Asukkaat ovat pettyneitä siihen, että Turvallisuus- ja kemikaarivirasto Tukes myönsi etsintään luvan piittaamatta vahvasta vastustuksesta. Suomessa uraaniesiintymien tutkimiselle on tällä hetkellä lupa myös Lapin Ylitorniossa.

  • Kesto: 2 min

  Kiteeläiset ratkaisevat Pohjois-Karjalan osuuspankkifuusion

  Pohjois-Karjalan kolmen osuuspankin yhdistyminen ratkeaa tiistaina. Kiteen seudun, Juuan ja Joensuun seudun Osuuspankkkien edustajistot ovat parhaillaan päättämässä pankkien fuusioitumisesta. Eniten vastustusta yhdistyminen herättää Kiteellä.

  • Kesto: 1 min

  Ilmailuharvinaisuus Joensuussa: Saab Safir

  Palanen elävää ilmailuhistoriaa majailee Onttolan lentokentällä Joensuun kupeessa. Lentokentän hangaarista löytyy harvinaisuus: Saab Safir-koulutuskone, jolla koulutettiin ilmavoimien lentäjiä yli kahden vuosikymmenen ajan. Suuri osa Finnairinkin lentäjistä sai ensimmäisen ilmailu-oppinsa näiden koneiden ohjaimissa.

  • Kesto: 1 min

  Talviverkkokalastus jää vanhusten huviksi

  Talviverkkokalastus on jäämässä ukkojen ja pappojen harteille. Nuoremmat kalastajat vierastavat työlästä verkkojen jään alle uittamista ja myös harrastuksen sitovuus arveluttaa. Hyiseen veteen pyytämään laitetut verkot on koettava läpi talven vähintään kerran viikossa, säässä kuin säässä.

  • Kesto: 1 min

  Joensuun rautatieaseman makasiinit palavat

  Vanha makasiinirakennus tuhoutui lähes kokonaan tulipalossa Joensuun ratapiha-alueen läheisyydessä. Pohjoispään palomuurin takainen osa saatiin osin pelastetuksi.

  • Kesto: 1 min

  Pohjois-Karjalan viranomaisten yhteisharjoitus

  Pohjois-Karjalan viranomaiset harjoittelivat yhteistoimintaa Pohjois-Karjalan Prikaatissa Kontiorannassa. Armeija, polisi ja pelastuslaitos harjoittelivat tilannetta, jossa kasarmissa oli ammuskeltu ja useita ihmisiä oli loukkaantunut.

  Yle Pohjois-Karjala: Muut videot (108) fi:SeriesPage:rss

  Juuan jääkatedraali

  Juuan jääkatedraalia on rakennettu viikkojen ajan. Välillä lauha keli ja kova tuuli puhkaisivat kirkon korkeimman tornin muotin. Jäädytystöitä tehtiin myös paukkupakkasilla. Video on koostettu Juuan kunnan web-kameran kuvista.

  Kaunein karjalanpiirakka -kilpailu

  Juuan Nunnanlahdessa järjestettiin Kaunein karjalanpiirakka -kilpailu. Osallistujina olivat hollantilaiset jääkatedraalin rakentajat. Nunnanlahden martat opastivat vieraita leivonnan saloihin, mutta monista hollantilaisista karjalanpiirakoiden leipominen oli vaikeaa.

  • Kesto: 2 min

  Juuan jääkatedraali

  Maailman korkeimman jääkirkon rakentaminen etenee pakkasten ansiosta aikataulussaan Juuassa. Kirkon tornien seinämiin ruiskutetaan parhaillaan pykriittiä eli jään ja puukuidun seosta. Espanjalaista katedraalia mukailevaa jääkirkkoa tekee satapäinen joukko opiskelijoita muun muassa Hollannista ja Belgiasta.

  Raaputusiltamat Hammaslahdessa

  Joensuun Hammaslahdessa paikallinen huoltoasema täyttyy kahden viikon välein ihmisistä. Kyläläiset tulevat raapimaan yhdessä raha-arpoja.

  • Kesto: 1 min

  Valon vuosi käynnistyi Joensuussa

  Aurora Carealis on käynnistänyt kansainvälisen valon vuoden Suomessa. Joensuulainen valotaiteilija Kari Kola valaisee seuraavaksi Unescon pääkonttorin Pariisissa.

  • Kesto: 4 min

  Uusi säätutka tarkentaa sääennusteita

  Ilmatieteen laitoksen sääennusteet tarkentuvat entisestään. Kiteen Kesälahdella on otettu käyttöön uusi säätutka, joka tuo arvokasta tietoa Venäjän suunnalta lähestyvistä lumisateista ja rajuilmoista. Suomessa tehty tutka ja sen torni maksoivat 1,5 miljoonaa euroa.

  • Kesto: 1 min

  Dobo - ketterät koirat pallojen päällä

  Pohjois-Karjalaan on rantautunut uusi koiraharrastus Dobo. Suomessa kehitetyssä lajissa koira tasapainoilee suuren kumipallon päällä. Kesällä Joensuussa kurssitettiin dobo-ohjaajia ja nyt laji leviää koiraseuroissa.

  • Kesto: 1 min

  Joensuuhun rakennettiin joulukuusi romuista

  Ammattiopisto Joensuun Riina Keyriläinen rakensi romukuusen opinnäytetyönään. Eettisen kaupan puolesta -yhdistyksen kuusia löytyy myös Helsingistä ja Tampereelta.

  • Kesto: 1 min

  Hevoset valtasivat Joensuun keskustan

  Ensi kesän Kuninkuusravien valmistelut näkyvät Joensuussa jo nyt. Erilaisista hevosista koostuva kulkue kiersi kaupunkia 3.12. keräten uteliaita katsojia.

  • Kesto: 1 min

  Nahkurin orsilla kiikkuu monenlaisia eläimiä

  Nahkureiden määrä on laskenut huimasti. Suomen Nahkureiden yhdistykseen kuuluu 14 yritystä, kun parhaimmillaan yrityksiä on ollut yli 200. Vierailimme kolmannen polven nahkurin luona Joensuun Enossa.

  • Kesto: 1 min

  Juuso pääsee aikuisikään

  Kasvitieteellinen puutarha Botania valmistautuu juhlintaan. Paikan vetonaula Juuso-neito nimittäin täyttää 24-vuotta.

  • Kesto: 2 min

  Ohitus Rääkkylässä

  Reijo Karppasen kameralle tallentui hurja ohitus Rääkkylän Vänskänsalmella. Tiellä oli sohjoa noin 10 senttimetrin verran.

  Ilmastointiteippi yllättää askarteluissa

  Korjaustöissä tunnettu ilmastointiteippi ihastuttaa nyt myös askartelutarvikkeena. Joensuussa lainen Päivi Sirkkiä on tehty kirja, joka esittelee yllättävän materiaalin värikkäitä puolia. Maailmalla teippiaskartelu on suositumpaa, mutta Suomessa lajin saloihin vasta opetellaan.

  Muualla Yle.fi:ssä