Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Pohjois-KarjalaSarja

  Yle Pohjois-Karjala: Jaksot, audio (235) fi:SeriesPage:rss

  Ympäristönsuojelusihteeri ei ole paperinpyörittäjä

  Monet mielenkiintoiset ammatit on voitu verhota tylsältä kuulostavien titteleiden taakse. Esimerkiksi ympäristönsuojelusihteeri voidaan leimata paperinpyörittäjäksi. Totuus kuitenkin, on että ympäristönsuojelusihteeri tekee paljon työtä ulkona ja työtehtävät ovat erittäin vaihtelevia. Kontiolahden ympäristönsuojelusihteeri Antti Suontama kertoo työstään Anu Rummukaiselle.

  • Kesto: 6 min

  Auringonkukkapelto Reijolassa ilahduttaa Syyshavinoissa vierailevia

  Reijolan yhteisötalon takana auringonkukat huojuvat tuulessa. Kukkia on käyty poimimassa ahkerasti, mutta vielä pellossa on paljon nupuillaan olevia kukkia. Loputkin kukat tehnevät kauppansa loppuviikosta, kun Syyshavinat keräävät väkeä Reijolaan jo yhdeksättä kertaa.

  • Kesto: 8 min

  Parafest on kaikkien festivaali

  Kulttuuri kuuluu kaikille, viestittää neljättä kertaa järjestettävä Parafest. Joensuussa järjestettävä festivaali tarjoaa paljon nähtävää ja kuultavaa kolmen päivän aikana. Parafest ry:n puheenjohtaja Arto Pippuri ja sihteeri Sirkka-Liisa Niiranen toivovat yleisön joukkoon paljon niinsanottuja tavallisia housunkuluttajia. Toimittajana Tapio Laakkonen.

  • Kesto: 9 min

  Liperissä kulttuuria löytyy kätköistä

  Liperin historiallisia paikkoja voi bongailla, milläs muullakaan kuin uusimmalla teknologialla, tarvitset siis älypuhelimen ja hieman seikkailumieltä. Liperin kirjastonjohtaja Ari Mäkiranta ja Pro Liperi kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jutta Kurki ovat "kätköasiantuntijoita". (23.7.2014 toim. Milla Holm)

  • Kesto: 4 min

  Olavi Uusivirta kertoo oman näkemyksensä festarisuutelusta

  Muusikko Olavi Uusivirta kieltää kehottaneensa ketään prostituutioon sunnuntaina Ilosaarirockissa. Aihe pomppasi pinnalle sosiaalisessa mediassa, kun joensuulainen kaupunginvaltuutettu kauhisteli näkemäänsä ja kuulemaansa festivaaleilla. (16.7.toim. Anu Rummukainen)

  • Kesto: 5 min

  Joensuulaispäättäjä suivaantui Ilosaarirockiin

  Joensuulainen kaupunginvaltuutettu Marjatta Räty (kd.) on huolissaan Ilosaarirockin turmiollisesta vaikutuksista nuoriin. Laulaja Olavi Uusivirta suuteli yhtyeen miesjäseniä, mikä sai Rädyn hengen salpautumaan.

  • Kesto: 7 min

  Muutoksia Joensuun joukkoliikenteessä

  Joensuun joukkoliikenteessä tapahtuneet muutokset vaikuttavat ajoreitteihin, pysäkkien sijainteihin ja matkalippujen hintoihin. Osalle nämä seikat ovat tulleet yllätyksenä ja vasta paikallisbussiin astuttua. Bussiliikenteen muutoksia ja asiakkaissa heränneitä tunteita selvitti Mari Nupponen.

  • Kesto: 4 min

  Nightwish-viikko on hyvin kansainvälinen

  Kiteellä heinäkuussa vietettävästä Nightwish-viikosta näyttää kasvavan kansainvälinen kulttuuritapahtuma, toteavat viikon työmyyrät Plamen Dimov ja Eeva Nygren. Toimittajana Tapio Laakkonen.

  • Kesto: 12 min

  60-vuotias Suhmuran koulu Suven avaukseen Laulurinteelle

  Suhmuran koulussa on viime viikot oltu juhlatunnelmissa. Koulu vietti 60-vuotisjuhlaansa, ja juhlatilaisuuden ohessa on valmistauduttu Suomen suven avaukseen. Sarah Laukkasen haastattelussa koulun opettaja Jaana Palve-Karppanen sekä kuudesluokkalaiset Emmi Alastalo ja Roope Pölönen.

  • Kesto: 8 min

  Tatuointi otetaan loppuiäksi

  Tatuointeja otetaan, mutta niitä myös poistetaan aiempaa enemmän. Tämä näkyy plastiikkakirurgien vastaanotolla. Jos tatuoinnin hankkii, niin periaate pitää olla että sen kanssa eletään loppuikä, toteaa plastiikkakirurgi Antti Koski. Toimittajana Mari Nupponen.

  • Kesto: 4 min

  Tatuointi jäi vaikka kihlattu lähti, kertoo Jarkko Oksman

  Joensuulainen Jarkko Oksman tatuoi sormeensa kihlasormuksen. Tatuointi jäi vaikka kihlattu lähti. Nyt Oksman on lähtenyt teettämään mittavaa, koko ylävartalon peittävää tatuointia. Toimittajana Mari Nupponen.

  • Kesto: 6 min

  Ikäihmisiä kuunnellaan Pohjois-Karjalassa

  Pohjois-Karjalassa on kahden vuoden aikana etsitty ja löydetty tapoja, joiden avulla voidaan jatkossa entistä paremmin toteuttaa ikäihmisten toiveita ja tarpeita. Samalla niin opiskelijat kuin eri alojen ammattilaisetkin pääsivät tutustumaan toistensa työhön. Pekka Sivukari on tavannut Karelia-ammattikorkeakoulun IMMO –hankkeen projektipäällikön Päivi Kauppilan.

  • Kesto: 6 min

  Vapaa-ajattelija ei kestä huuhaan opetusta Suomen kouluissa

  Suomen vapaa-ajattelijat haluaa kitkeä uskonnon opettamisen pois peruskouluista ja lukioista. Muun muassa päähallituspuolue Kokoomus taas pitää kiinni nykyisestä uskonnon opetuksesta. Asiasta keskustelevat vapaa-ajattelija Juhani Hartikainen Liperistä ja joensuulainen kansanedustaja, eduskunnan 1. varapuhemies Pekka Ravi. Toim. Marja-Liisa Kämppi.

  • Kesto: 24 min

  Martat hullaantuivat neulomaan kiekkoilijoille

  Pohjoiskarjalaiset Martat ovat intoutuneet neulomaan jääkiekon maailmanmestaruuskisojen alla. Suomen Leijonajoukkueen menestys olympialaisissa innosti rouvat neulomaan sukkia, jotka voisivat toimia lämmikkeenä pian koittavissa jääkiekon MM-kisoissa Valko-Venäjällä. Yksi sukkia neulonut martta on joensuulainen Ritva Hämäläinen. Kuten arvata saattaa, nämä eivät olleet hänen ensimmäiset sukkansa.

  • Kesto: 5 min

  Mikrossa valmistuu nopea suklainen mukikakku

  Joensuu Areenalla loihdittiin suklaisia mukikakkuja mikrossa. Suklaakakkupajaa olivat vetämässä Vera Saarnio ja Kalle Puranen Lappeenrannan Lyseon lukiosta, kakkuja puolestaan leipoivat Joensuun normaalikoulun 5-luokkalaiset, kuten Joona, Iisakki,Esko ja Ilmari. (25.4.2014 toim. Milla Holm)

  Yle Pohjois-Karjala: Muut audiot (134) fi:SeriesPage:rss

  Lähtiskö haaskannäköinen neito tanssimaan?

  Tieteen päivien innoittamassa Kysy proffalta -ohjelmassa 23.9. keskusteltiin murteista ja huumorista. Kysymyksiin vastasivat professorit Marjatta Palander ja Seppo Knuuttila. Toimittajina olivat Sarah Laukkanen ja Jouki Väinämö.

  • Kesto: 50 min

  Terveys ja ruoka herättivät paljon kysymyksiä

  Kysy proffalta -lähetykseen 22.9. tuli runsaasti kysymyksiä terveydestä ja ruuasta. Kuuntelijoiden kysymyksiin vastasivat tutkija Maria Lankinen ja professori Jussi Huttunen.

  • Kesto: 50 min

  Prikaatin puolesta kootaan voimia

  Maakunnassa tehdään tällä hetkellä hartiavoimin työtä Pohjois-Karjalan Prikaatin säilymisen puolesta. Jo aikaisemmin on tiedetty, että Prikaatilla on esimerkiksi maakuntaliiton ja pohjoiskarjalaisten poliitiikojen tuki vahvasti takanaan. Uusimman Prikaatin vetoomuksen takana on muun muassa entisiä sotilaita. [JOE_VETOOMUS 21.09.2011, 00:07:49] jj: sanoi eversti evp Jouko Hälvä. Vetoomus Prikaatin puolesta kolahtaa muun muassa pää-, valtiovarain-, ja puolustusministerin sekä puolustusvoimain komentajan postilaatikkoon.

  • Kesto: 7 min

  Lapsen kuolema muuttaa vanhemman elämän

  Lapsen menettäminen on yksi ihmisen elämän raskaimmista kokemuksista. Kuolema pysäyttää vanhemman elämän ja muuttaa sen täysin. Teologian lisensiaatti Harri Koskela on tutkinut aihetta Itä-Suomen yliopistossa. Hänen lauantaina tarkastettava väitöskirjansa perustuu lapsensa menettäneiden vanhempien kokemuksiin. Vanhemmilta kirjeitse saatujen kokemusten ja niin sanotun kirjaviisauden lisäksi Harri Koskelalla on omakohtainen kokemus lapsen menettämisestä. Yksi hänen kolmesta lapsestaan, Heini, kuoli kätkytkuoleman ollessaan puolivuotias. Tapahtuma muutti Koskelan elämän. (toim. Heikki Haapalainen)

  • Kesto: 8 min

  Paavo Väyrynen aloitti vaalityön Pohjois-Karjalasta

  Keskustan presidenttiehdokas Paavo Väyrynen aloitti vaalityönsä Pohjois-Karjalasta. Vaalikiertueensa Väyrynen aikoo ulottaa lähes kaikkiin Suomen kuntiin ja hakea tukea suoraan äänestäjiltä.

  • Kesto: 8 min

  Jokelan kohtalo surettaa yrittäjää

  Ravintola Wanha Jokela on nähnyt Joensuussa niin sota-ajan, jälleenrakennuksen, maaltamuuton kuin kaupungin kasvun moderniksi yliopistokaupungiksi. Nyt näyttävät kuitenkin legendaariseksi luonnehditun kulttuurikapakan elinpäivät luetuilta: Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön hallitus on päättänyt, että hotelli-ravintolan vuokrasopimusta ei uusita enää ensi vuonna.

  • Kesto: 5 min

  Kansanedustajille eväitä budjetintekoon

  Maakunnan kansanedustajille pidettiin tänään Joensuussa perinteinen budjetin evästystilaisuus. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, kauppakamari, ELY-keskus, MTK ja kunnat kertoivat kansaedustajille huoliaan ja toiveitaan. Budjettiesitys sisältää monia määrärahaleikkauksia, jotka vetävät mielen vakavaksi niin kunnallishallinnossa kuin valtion aluehallinnossakin. Maakunnan kuuden kansanedustajan yhteyshenkilö, keskustan Eero Reijonen sanoo, että tilaisuuden henki oli mollivoittoinen. (toim. Jouki Väinämö)

  • Kesto: 6 min

  Iliaksen syksy toi kahdeksan kirjaa

  Joensuulaisen kustantamo Iliaksen syksy toi kahdeksan uutta kirjaa. Joukossa on kirjoja sekä vanhoilta konkareilta että uusilta tuttavuuksilta.

  • Kesto: 7 min

  Kohtuus Vaarassa

  Kohtuus Vaarassa-tapahtuma pohtii Joensuussa ja Kolilla kuinka kestämättömästä kehityksestä päästäisiin kohtuuden kulttuuriin. Kolmatta kertaa järjestettävä kansalaisseminaari alkoi torstaina myyttien purkamisella. Kansalaisaktivisti ja sosiologi Jarna Pasanen avasi puheenvuorossaan käsitteitä kohtuutalous ja degrowth. Pasasen mukaan talouskasvuun tuijottaminen johtaa suuriin ongelmiin. (toim. Matti Asikainen)

  • Kesto: 8 min

  Konferenssi kokosi metsänsuojelijat

  Koululaiset ympäri maailman puolustavat kestävää metsätaloutta Joensuu Areenassa. ENO-verkkokoulun järjestämään Act Now! -konferenssiin on tullut oppilaita ja opettajia noin 60 maasta. Tapahtumassa nähdään metsiin ja niiden kestävään käyttöön liittyviä esityksiä, joista vastaavat ENO-koulut eri puolilta maailmaa. (toim. Veli-Pekka Hämäläinen)

  • Kesto: 9 min

  Koliforum: Pekka Hallberg

  Toinen Koli Forum on käynnistynyt Lieksassa. Kansallismaisemaan on kokoontunut mittava joukko asiantuntijoita, poliitikkoja ja tutkijoita pohtimaan kestävän kehityksen kysymyksiä. Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg on myös Koli-neuvottelukunnan puheenjohtaja. Koli Forum 2009 poiki sekin käytännön avauksia, tältä Forumilta niitä odotetaan vielä enemmän. (toim. Matti Asikainen)

  • Kesto: 6 min

  Maakuntaliitto juhlii 75-vuotista taivaltaan

  Maakunnan edunvalvoja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on toiminut 75 vuotta. Liitto juhli keskiviikkona Joensuussa kuluneita vuosiaan. Juhlapuhujana oli presidentti Tarja Halonen. Juhlasta raportoi Veli-Pekka Hämäläinen.

  • Kesto: 8 min

  Liikemies Yrjö Laakkonen elokuvanteossa

  Elokuvaohjaaja Markku Pölönen kertoi tällä kanavalla viime maanantaina, että Suomen filmiteollisuus olisi joutunut konkurssiin ellei kolme itäsuomalaista liikemiestä olisi tullut osakkaiksi. Mitä tähän sanoo yksi uusista osakkaista, Yrjö Laakkonen? (toim. Arja Airaksinen)

  • Kesto: 8 min

  Joensuun Shakkikerhossa vireää toimintaa

  Shakkiharrastus elää ja voi hyvin Joensuussa. Kutsuimme Joensuun Shakkikerhon Tapani Mustosen ystävyysotteluun ja samalla kertomaan lajin kuulumisista maakunnassa ja maailmalla. Häntä vastaan asettui toimittajamme Veli-Pekka Hämäläinen.

  • Kesto: 9 min

  Suomenhevosella menee hyvin

  Juhlaliputuksen kohteena ollut Suomenhevonen on Pyhäselän Hevostalousyhdistyksen puheenjohtaja Veli-Matti Hassiselle tuttu eläin. Hassisten kotona asuu useampia hevosia, ja mies on ansainnut muutaman vuoden ajan elantonsakin hevosia kengittäen. Mitä kuuluu ikiomalle suokillemme? (toim.Siru päivinen 6.9.2011)

  • Kesto: 9 min

  Tuhopoltto on yleisin palon syy sairaalassa

  Turussa syttyi viime perjantaina Suomessa harvinainen suuri sairaalapalo. Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa tulipalo tuskin etenisi samoin kuin Turussa viime perjantaina. Mutta mitä voi tapahtua? (toim. Tarja Oinonen)

  Yle Pohjois-Karjala: Jaksot (8) fi:SeriesPage:rss

  Joensuulaiset nuoret pääsivät Yle Uutisluokalle

  tä-Suomen koulun Joensuun yksikön kahdeksasluokkalaiset pääsevät ensimmäisten joukossa Yle Uutisluokalle. Peruskoululaisille suunnatun valtakunnallisen hankkeen startissa on mukana seitsemän pilottikoulua. Uutistyön alkeiden opettelun lisäksi tavoitteena on edistää nuorten medialukutaitoa.

  • Kesto: 1 min

  Uusi malminetsintälupa kuohuttaa Pohjois-Karjalassa

  Kontiolahden ja Joensuun Enon valtausalueelle myönnetty uusi malminetsintälupa kuohuttaa Pohjois-Karjalassa. Muun muassa alueen kunnat ja asukkaat ovat valittaneet ruotsalaisen Euro Scandinavian Uraniumin saamasta luvasta Kuopion hallinto-oikeuteen. Asukkaat ovat pettyneitä siihen, että Turvallisuus- ja kemikaarivirasto Tukes myönsi etsintään luvan piittaamatta vahvasta vastustuksesta. Suomessa uraaniesiintymien tutkimiselle on tällä hetkellä lupa myös Lapin Ylitorniossa.

  • Kesto: 2 min

  Kiteeläiset ratkaisevat Pohjois-Karjalan osuuspankkifuusion

  Pohjois-Karjalan kolmen osuuspankin yhdistyminen ratkeaa tiistaina. Kiteen seudun, Juuan ja Joensuun seudun Osuuspankkkien edustajistot ovat parhaillaan päättämässä pankkien fuusioitumisesta. Eniten vastustusta yhdistyminen herättää Kiteellä.

  • Kesto: 1 min

  Ilmailuharvinaisuus Joensuussa: Saab Safir

  Palanen elävää ilmailuhistoriaa majailee Onttolan lentokentällä Joensuun kupeessa. Lentokentän hangaarista löytyy harvinaisuus: Saab Safir-koulutuskone, jolla koulutettiin ilmavoimien lentäjiä yli kahden vuosikymmenen ajan. Suuri osa Finnairinkin lentäjistä sai ensimmäisen ilmailu-oppinsa näiden koneiden ohjaimissa.

  • Kesto: 1 min

  Talviverkkokalastus jää vanhusten huviksi

  Talviverkkokalastus on jäämässä ukkojen ja pappojen harteille. Nuoremmat kalastajat vierastavat työlästä verkkojen jään alle uittamista ja myös harrastuksen sitovuus arveluttaa. Hyiseen veteen pyytämään laitetut verkot on koettava läpi talven vähintään kerran viikossa, säässä kuin säässä.

  • Kesto: 1 min

  Joensuun rautatieaseman makasiinit palavat

  Vanha makasiinirakennus tuhoutui lähes kokonaan tulipalossa Joensuun ratapiha-alueen läheisyydessä. Pohjoispään palomuurin takainen osa saatiin osin pelastetuksi.

  • Kesto: 1 min

  Pohjois-Karjalan viranomaisten yhteisharjoitus

  Pohjois-Karjalan viranomaiset harjoittelivat yhteistoimintaa Pohjois-Karjalan Prikaatissa Kontiorannassa. Armeija, polisi ja pelastuslaitos harjoittelivat tilannetta, jossa kasarmissa oli ammuskeltu ja useita ihmisiä oli loukkaantunut.

  Yle Pohjois-Karjala: Muut videot (90) fi:SeriesPage:rss

  Omaishoitajan "pakomatka", osa 6

  Joensuulaisen Ilkka Pirhosen kolmen päivän moottoripyörämatka Venäjän Karjalaan kääntyy kohti Suomea. Omaishoitajan arki koittaa heti kotiin palattua.

  • Kesto: 4 min

  Omaishoitajan "pakomatka", osa 5

  Ilkka tapaa karjalaiskylän asukkaan ja pohtii ajokaverinsa Antti Sääksjärven kanssa Venäjän tieliikennettä.

  • Kesto: 7 min

  Omaishoitajan "pakomatka", osa 4.

  Joensuulainen Ilkka Pirhonen on vaimonsa omaishoitaja. Arjessa jaksamiseen Ilkka hakee voimia moottoripyöräilystä. Ilkka pohtii "pakomatkan" merkitystä Venäjän Karjalassa.

  • Kesto: 4 min

  Omaishoitajan "pakomatka", osa 3.

  Joensuulaisen omaishoitajan Ilkka Pirhosen "pakomatka" arjesta. Ilkan ajanut moottoripyörällä Petroskoihin ja käy tervehtimässä paikallista moottoripyöräkauppiasta.

  • Kesto: 3 min

  Omaishoitajan "pakomatka", osa 2.

  Joensuulainen Ilkka Pirhonen on vaimonsa omaishoitaja. Arjessa jaksamiseen Ilkka hakee voimia moottoripyöräilystä. Laatokan rantamaisemissa Ilkka tapaa Gospel Riders -ryhmän.

  • Kesto: 6 min

  Omaishoitajan "pakomatka" – kohti Petroskoita

  Joensuulainen Ilkka Pirhonen on vaimonsa omaishoitaja. Arjessa jaksamiseen Ilkka hakee voimia moottoripyöräilystä. Matkat suuntautuvat useimmiten Venäjälle – tällä erää Karjalaan.

  • Kesto: 2 min

  Robottikopteri kuvaamaan sähkölinjoja?

  Sähkölinjojen tarkastuksia saatetaan tehdä tulevaisuudessa kauko-ohjattavilla minikoptereilla. Pohjois-Karjalassa kokeillaan robottikoptereita, joiden ottamien kuvien toivotaan nopeuttavan vikojen paikannusta.

  • Kesto: 1 min

  Ensilumi peitti Pohjois-Karjalaa

  Tiistain vastaisena yönä sateet toivat Pohjois-Karjalaan monin paikoin toistakymemntä senttiä lunta. Lumi aiheutti pulmia liikenteessä ja rikkoi puita sekä pensaita.

  Neulomisen magic loop -tekniikka.

  Taito Pohjois-Karjalan käsityöneuvoja Suvi Helander neuvoo kuinka kahta villasukkaa voi neuloa yhtä aikaa yksillä puikoilla.

  • Kesto: 1 min

  Saimaan järvilohen poikasia sähkökalastettiin tutkimustarkoituksessa

  Äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen suojelutoimien onnistumista tutkitaan lähiviikkoina Pohjois-Karjalassa. Nyt tutkinnassa olevaa Ala-Koitajokea on kunnostettu viime vuosina kalan kudun turvaamiseksi. Tutkijat ovat varovaisen positiivisia kunnostustöiden onnistumisesta.

  • Kesto: 1 min

  Motoristit tempaisivat kiusaamista vastaan Joensuussa

  Moottoripyöräilijät ovat kampanjoineet koulukiusaamista vastaan Joensuussa. Enon koululla vieraili päivällä puolensataa moottoripyöräilijää. Motoristit valistivat koululaisia kiusaamisen uhkista, minkä päälle oppilaat rupattelivat motoristien kanssa ja tukivat kaksipyöräisiä.

  • Kesto: 1 min

  Karhunveiston MM-kisat

  Sahat laulavat, kun meneillään on kilpa karhunveiston maailmanmestaruudesta. Ympäri maailmaa tulleilla osanottajilla on 25 tuntia aikaa työstää veistoksensa. Ennen töiden arviointia kilpailjoilla riittää viimeisteltävää.

  • Kesto: 1 min

  Liperiläiset kissat valloittavat maailmaa

  Pysytään vielä eläinaiheiden parissa. Liperiläisten kissojen maailmanvalloitus jatkuu. Viime syksynä julkaistiin Ninka Reitun esikoiskirja, joka ilmestyy nyt saksaksi. Toinen kissakirja on valmistumaisillaan ja Reittu matkaa Saksaan kirjamessuille esitelmöimään työstään ja teoksistaan.

  • Kesto: 1 min

  Päiväkodin kellokortit tuovat säästöjä

  Kellokorttien käyttö päiväkodeissa tuo mittavia säästöjä. Liperin kunta on vuoden ajan käyttänyt kaikessa päivähoidossa kellokorttiin perustuvaa tuntilaskutusta, joka on lyhentänyt hoitoaikoja ja siten vapauttanut hoitopaikkoja. Nyt Liperin käytäntöä harkitaan useissa muissa kunnissa.

  • Kesto: 2 min

  Runo- ja sävelperinne väkeviksi lauluiksi Liperissä

  Unohduksissa olleet tekstit ja sävelmät on tuotu päivänvaloon Liperissä. Kansanlaulaja Emilia Kallonen on kaivanut kansanrunousarkistosta Taipaleen alueen karjalaisperäisiä tekstejä ja sovittanut ne seudun perinteisiin sävelmiin. Suomen Kulttuurirahaston apurahalla tehtävä työ on koonnut itkuvirsi- ja häälauluperinteen väkevätunnelmallisiksi lauluiksi.

  Muualla Yle.fi:ssä