Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Pohjois-KarjalaSarja

  Yle Pohjois-Karjala: Jaksot, audio (275) fi:SeriesPage:rss

  Nightwish Days tarjoaa konsertteja ja taidetta

  Kiteellä kolmatta kertaa järjestettävä Nightwish-viikko on entistä laajempi ja korkeatasoisempi, lupaavat tapahtuman järjestäjät Plamen Dimov ja Eeva Nygren. Kesällä samassa konsertissa tullaan kuulemaan Sibeliuksen ja Tuomas Holopaisen musiikkia. Tulevaisuudessa tapahtuma tunnetaan nimellä Nightwish Days. Toimittajana Tapio Laakkonen. [Joe_Nightwish-viikko, 00:10:20]

  • Kesto: 10 min

  Yle Uudizet karjalakse

  Yle Uudizii Pohjas-Karjalaspäi 20.3.2015. Uudizet lugou Hiloin Natoi.

  • Kesto: 3 min

  Yle Uudizet karjalakse

  Yle Uudizii Pohjas-Karjalaspäi 13.3.2015. Uudizet lugou Hiloin Natoi.

  • Kesto: 3 min

  Karhu hyökkäsi naisen kimppuun Juuassa

  Karhu hyökkäsi naisen kimppuun Juuassa torstaina 12.3.2015. Komisario Jari Uusitalo kertoo tapahtuneesta. Lea Joutsensaari haastattelee.

  • Kesto: 3 min

  Yle Uudizet karjalakse

  Yle Uudizii Pohjas-Karjalaspäi 06.3.2015. Uudizet lugou Hiloin Natoi.

  • Kesto: 3 min

  Tunnelmia Ahmanhiihdon laduilta ja huoltopaikoilta

  Maakunnan vanhimmassa hiihtotapahtumassa hiihdetään varsin vaihtelevissa maastoissa. Tunnelmia ladun varrelta ja huoltopaikoilta välittää toimittajamme Heikki Haapalainen. (6.3.2015)

  • Kesto: 7 min

  Ahmanhiihto on Pohjois-Karjalan pitkäikäisin hiihtotapahtuma

  Ahmanhiihto on maakunnan pitkäikäisin hiihtotapahtuma: nyt on 41. kerta, kun Ahmanhiihto järjestetään. Ahmanhiihto hiihdetään Kolin vaaramaisemissa. Yhtenä lähtö- ja taukopaikkana on Ahmovaara. (6.3.2015 Heikki Haapalainen)

  • Kesto: 7 min

  Abloyn johtaja vaihtuu

  Abloy Oy:n toimitusjohtaja vaihtuu. Nykyinen Johtaja Jorma Sirèn jää eläkkeelle 1.4. alkaen, jonka jälkeen toimitusjohtajana aloittaa yhtiön nykyinen talousjohtaja Iikka Kivisaari. Pekka Sivukari tapasi nykyisen ja tulevan toimitusjohtajan.

  • Kesto: 6 min

  Karjalan kielen puhujat Natalia Giloeva ja Timoi Munne

  Karjala on Suomen lähin sukukieli ja sitä käyttää päivittäin noin viisituhatta ihmistä. Yksi keino elvyttää tätä uhanalaista kieltä on perjantaina 27.2.2015 alkavat Yle Pohjois-Karjalan karjalankieliset uutiset. Uutisten merkityksestä ja kielen elvyttämisestä keskustelevat karjalan kielen tutkija, opettaja Natalia Giloeva Itä-Suomen yliopistosta sekä elämäntapa -ja kulttuurikarjalainen Timoi Munne Liperistä. Ensin Natalia Giloeva kertoo, minkälaista on livvinkarjala, jota hän käyttää uutisia lukiessaan.

  • Kesto: 6 min

  Laura Laaninen on innostunut karjalan kielestä

  Karjalan kieli on linkki menneisyyteen ja juuret ikiaikaiseen perinteeseen". Näin sanoo joensuulainen opiskelija Laura Laaninen, jolle karjalan kieli on intohimo. Suomen läheisin sukukieli, karjalan kieli, on tehnyt joensuulaiseeen Laura Laaniseen lähtemättömän vaikutuksen. Karjalan kieli ja kulttuuri on hänelle intohimon kohde ja samalla vahva side menneisyyteen. Laura Laanisen tapasi Lea Joutsensaari.

  • Kesto: 6 min

  Arkkipiispa Leon haastattelu karjalankielisistä uutisista

  Karjalan kielen tulevaisuus näyttää valoisalta, sanoo Karjalan kielen seuran puheenjohtaja, arkkipiispa Leo. Karjalan kielen seura on jo pitkään tehnyt töitä karjalan kielen elvyttämiseksi. Yksi askel on tänään alkaneet karjalankieliset uutiset seuran ja Yle Pohjois-Karjalan yhteistyönä. Karjalan kielen seuran puheenjohtaja, arkkipiispa Leo onkin tyytyväinen uuteen avaukseen. Arkkipiispaa jututti Lea Joutsensaari.

  • Kesto: 4 min

  Yle Uudizet karjalakse

  Yle Uudizii Pohjas-Karjalaspäi 27.2.2015. Uudizet lugou Hiloin Natoi.

  • Kesto: 3 min

  Yle Pohjois-Karjala: Muut audiot (136) fi:SeriesPage:rss

  Lähtiskö haaskannäköinen neito tanssimaan?

  Tieteen päivien innoittamassa Kysy proffalta -ohjelmassa 23.9. keskusteltiin murteista ja huumorista. Kysymyksiin vastasivat professorit Marjatta Palander ja Seppo Knuuttila. Toimittajina olivat Sarah Laukkanen ja Jouki Väinämö.

  • Kesto: 50 min

  Terveys ja ruoka herättivät paljon kysymyksiä

  Kysy proffalta -lähetykseen 22.9. tuli runsaasti kysymyksiä terveydestä ja ruuasta. Kuuntelijoiden kysymyksiin vastasivat tutkija Maria Lankinen ja professori Jussi Huttunen.

  • Kesto: 50 min

  Prikaatin puolesta kootaan voimia

  Maakunnassa tehdään tällä hetkellä hartiavoimin työtä Pohjois-Karjalan Prikaatin säilymisen puolesta. Jo aikaisemmin on tiedetty, että Prikaatilla on esimerkiksi maakuntaliiton ja pohjoiskarjalaisten poliitiikojen tuki vahvasti takanaan. Uusimman Prikaatin vetoomuksen takana on muun muassa entisiä sotilaita. [JOE_VETOOMUS 21.09.2011, 00:07:49] jj: sanoi eversti evp Jouko Hälvä. Vetoomus Prikaatin puolesta kolahtaa muun muassa pää-, valtiovarain-, ja puolustusministerin sekä puolustusvoimain komentajan postilaatikkoon.

  • Kesto: 7 min

  Lapsen kuolema muuttaa vanhemman elämän

  Lapsen menettäminen on yksi ihmisen elämän raskaimmista kokemuksista. Kuolema pysäyttää vanhemman elämän ja muuttaa sen täysin. Teologian lisensiaatti Harri Koskela on tutkinut aihetta Itä-Suomen yliopistossa. Hänen lauantaina tarkastettava väitöskirjansa perustuu lapsensa menettäneiden vanhempien kokemuksiin. Vanhemmilta kirjeitse saatujen kokemusten ja niin sanotun kirjaviisauden lisäksi Harri Koskelalla on omakohtainen kokemus lapsen menettämisestä. Yksi hänen kolmesta lapsestaan, Heini, kuoli kätkytkuoleman ollessaan puolivuotias. Tapahtuma muutti Koskelan elämän. (toim. Heikki Haapalainen)

  • Kesto: 8 min

  Paavo Väyrynen aloitti vaalityön Pohjois-Karjalasta

  Keskustan presidenttiehdokas Paavo Väyrynen aloitti vaalityönsä Pohjois-Karjalasta. Vaalikiertueensa Väyrynen aikoo ulottaa lähes kaikkiin Suomen kuntiin ja hakea tukea suoraan äänestäjiltä.

  • Kesto: 8 min

  Jokelan kohtalo surettaa yrittäjää

  Ravintola Wanha Jokela on nähnyt Joensuussa niin sota-ajan, jälleenrakennuksen, maaltamuuton kuin kaupungin kasvun moderniksi yliopistokaupungiksi. Nyt näyttävät kuitenkin legendaariseksi luonnehditun kulttuurikapakan elinpäivät luetuilta: Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön hallitus on päättänyt, että hotelli-ravintolan vuokrasopimusta ei uusita enää ensi vuonna.

  • Kesto: 5 min

  Kansanedustajille eväitä budjetintekoon

  Maakunnan kansanedustajille pidettiin tänään Joensuussa perinteinen budjetin evästystilaisuus. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, kauppakamari, ELY-keskus, MTK ja kunnat kertoivat kansaedustajille huoliaan ja toiveitaan. Budjettiesitys sisältää monia määrärahaleikkauksia, jotka vetävät mielen vakavaksi niin kunnallishallinnossa kuin valtion aluehallinnossakin. Maakunnan kuuden kansanedustajan yhteyshenkilö, keskustan Eero Reijonen sanoo, että tilaisuuden henki oli mollivoittoinen. (toim. Jouki Väinämö)

  • Kesto: 6 min

  Iliaksen syksy toi kahdeksan kirjaa

  Joensuulaisen kustantamo Iliaksen syksy toi kahdeksan uutta kirjaa. Joukossa on kirjoja sekä vanhoilta konkareilta että uusilta tuttavuuksilta.

  • Kesto: 7 min

  Kohtuus Vaarassa

  Kohtuus Vaarassa-tapahtuma pohtii Joensuussa ja Kolilla kuinka kestämättömästä kehityksestä päästäisiin kohtuuden kulttuuriin. Kolmatta kertaa järjestettävä kansalaisseminaari alkoi torstaina myyttien purkamisella. Kansalaisaktivisti ja sosiologi Jarna Pasanen avasi puheenvuorossaan käsitteitä kohtuutalous ja degrowth. Pasasen mukaan talouskasvuun tuijottaminen johtaa suuriin ongelmiin. (toim. Matti Asikainen)

  • Kesto: 8 min

  Konferenssi kokosi metsänsuojelijat

  Koululaiset ympäri maailman puolustavat kestävää metsätaloutta Joensuu Areenassa. ENO-verkkokoulun järjestämään Act Now! -konferenssiin on tullut oppilaita ja opettajia noin 60 maasta. Tapahtumassa nähdään metsiin ja niiden kestävään käyttöön liittyviä esityksiä, joista vastaavat ENO-koulut eri puolilta maailmaa. (toim. Veli-Pekka Hämäläinen)

  • Kesto: 9 min

  Koliforum: Pekka Hallberg

  Toinen Koli Forum on käynnistynyt Lieksassa. Kansallismaisemaan on kokoontunut mittava joukko asiantuntijoita, poliitikkoja ja tutkijoita pohtimaan kestävän kehityksen kysymyksiä. Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg on myös Koli-neuvottelukunnan puheenjohtaja. Koli Forum 2009 poiki sekin käytännön avauksia, tältä Forumilta niitä odotetaan vielä enemmän. (toim. Matti Asikainen)

  • Kesto: 6 min

  Maakuntaliitto juhlii 75-vuotista taivaltaan

  Maakunnan edunvalvoja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on toiminut 75 vuotta. Liitto juhli keskiviikkona Joensuussa kuluneita vuosiaan. Juhlapuhujana oli presidentti Tarja Halonen. Juhlasta raportoi Veli-Pekka Hämäläinen.

  • Kesto: 8 min

  Liikemies Yrjö Laakkonen elokuvanteossa

  Elokuvaohjaaja Markku Pölönen kertoi tällä kanavalla viime maanantaina, että Suomen filmiteollisuus olisi joutunut konkurssiin ellei kolme itäsuomalaista liikemiestä olisi tullut osakkaiksi. Mitä tähän sanoo yksi uusista osakkaista, Yrjö Laakkonen? (toim. Arja Airaksinen)

  • Kesto: 8 min

  Joensuun Shakkikerhossa vireää toimintaa

  Shakkiharrastus elää ja voi hyvin Joensuussa. Kutsuimme Joensuun Shakkikerhon Tapani Mustosen ystävyysotteluun ja samalla kertomaan lajin kuulumisista maakunnassa ja maailmalla. Häntä vastaan asettui toimittajamme Veli-Pekka Hämäläinen.

  Yle Pohjois-Karjala: Jaksot (18) fi:SeriesPage:rss

  Pyörätuolilla liikkuvat kaipaavat parempia ja muodikkaampia vaatteita

  Liikuntarajoitteiset kaipaavat lisää heille sopivia vaatteita. Esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvilla on vaikeuksia löytää sopivaa vaatetusta. Helppokäyttöisellä vaatetuksella voitaisiin myös säästää hoitokustannuksissa. Kunnat saattavat kuitenkin suhtautua nihkeästi vaatehankintojen tukemiseen.

  • Kesto: 1 min

  Mitä jäi käteen Kontiolahden MM-kisoista?

  Ampumahiihdon MM-kilpailut Kontiolahdelle jäivät yleisötavoitteesta, kun kisoja seurasi paikan päällä noin 80-tuhatta katsojaa. Esimerkiksi venäläisiä matkailijoita ei tullut kisoihin aikaisempien vuosien verran. Järjestävät ja urheilijat ovat kuitenkin kisoihin tyytyväisiä

  • Kesto: 1 min

  Tulipalon UPM:n Joensuun vaneritehtaalla

  UPM:n vaneritehtaalla syttyi kytöpalo 10.3. Joensuussa. Pelastuslaitos sai tiedon tehtaan katolla sijaitsevan pölynkeräimen tulipalosta puoli yhdeksän aikaan illalla. Sammutustyöt olivat ohi kello yhden aikaan yöllä eikä palo ehtinyt levitä tehtaan rakenteisiin.

  Majoituspaikat kortilla MM-kisojen aikaan

  Ampumahiihdon maailmanmestaruuskisat ovat tuoneet matkailijatulvan Pohjois-Karjalaan. Joensuun ja lähikuntien hotellit ovat täynnä, joten alueella on kehitelty muitakin majoitustapoja. Vieraita majoitetaan muun muassa vanhaan kasarmiin ja paikallisten koteihin.

  • Kesto: 1 min

  Latukone

  Latukoneen hydrauliikkaa säätämällä saadaan tehtyä vapaan tyyliin latua ja kaksi perinteisen tyylin uraa.

  • Kesto: 1 min

  Nightwishin Floor Jansen nauttii elämästään Joensuussa

  Metalliyhtye Nightwishin laulaja Floor Jansen viihtyy Joensuussa. Hollantilaissyntyinen Jansen muutti Pohjois-Karjalan rauhaan kesällä. Jansen odottaa innolla yhtyeen uuden albumin julkaisua ja kevään kiertuetta.

  • Kesto: 6 min

  Suomen pienin paikallisradio hiljenee

  Suomen pienin paikallisradio, OiFm hiljenee talousvaikeuksien vuoksi vuodenvaihteessa Pohjois-Karjalassa. Kanavaa on tehty nuorten voimin Joensuussa vuodesta 2007. Vuosien saatossa kymmenet nuoret ovat olleet mukana radiotalkoissa.

  • Kesto: 1 min

  Joensuulaiset nuoret pääsivät Yle Uutisluokalle

  tä-Suomen koulun Joensuun yksikön kahdeksasluokkalaiset pääsevät ensimmäisten joukossa Yle Uutisluokalle. Peruskoululaisille suunnatun valtakunnallisen hankkeen startissa on mukana seitsemän pilottikoulua. Uutistyön alkeiden opettelun lisäksi tavoitteena on edistää nuorten medialukutaitoa.

  • Kesto: 1 min

  Uusi malminetsintälupa kuohuttaa Pohjois-Karjalassa

  Kontiolahden ja Joensuun Enon valtausalueelle myönnetty uusi malminetsintälupa kuohuttaa Pohjois-Karjalassa. Muun muassa alueen kunnat ja asukkaat ovat valittaneet ruotsalaisen Euro Scandinavian Uraniumin saamasta luvasta Kuopion hallinto-oikeuteen. Asukkaat ovat pettyneitä siihen, että Turvallisuus- ja kemikaarivirasto Tukes myönsi etsintään luvan piittaamatta vahvasta vastustuksesta. Suomessa uraaniesiintymien tutkimiselle on tällä hetkellä lupa myös Lapin Ylitorniossa.

  • Kesto: 2 min

  Kiteeläiset ratkaisevat Pohjois-Karjalan osuuspankkifuusion

  Pohjois-Karjalan kolmen osuuspankin yhdistyminen ratkeaa tiistaina. Kiteen seudun, Juuan ja Joensuun seudun Osuuspankkkien edustajistot ovat parhaillaan päättämässä pankkien fuusioitumisesta. Eniten vastustusta yhdistyminen herättää Kiteellä.

  • Kesto: 1 min

  Ilmailuharvinaisuus Joensuussa: Saab Safir

  Palanen elävää ilmailuhistoriaa majailee Onttolan lentokentällä Joensuun kupeessa. Lentokentän hangaarista löytyy harvinaisuus: Saab Safir-koulutuskone, jolla koulutettiin ilmavoimien lentäjiä yli kahden vuosikymmenen ajan. Suuri osa Finnairinkin lentäjistä sai ensimmäisen ilmailu-oppinsa näiden koneiden ohjaimissa.

  • Kesto: 1 min

  Talviverkkokalastus jää vanhusten huviksi

  Talviverkkokalastus on jäämässä ukkojen ja pappojen harteille. Nuoremmat kalastajat vierastavat työlästä verkkojen jään alle uittamista ja myös harrastuksen sitovuus arveluttaa. Hyiseen veteen pyytämään laitetut verkot on koettava läpi talven vähintään kerran viikossa, säässä kuin säässä.

  Yle Pohjois-Karjala: Muut videot (121) fi:SeriesPage:rss

  Kanat hinkuvat ulos

  Kevät aurinko kutkuttelee myös kanalassa. Mikäli siipikarjan haluaa päästää ulkoilemaan, on se suojattava maaliskuusta toukokuun loppuun asti joko pitämällä linnut sisätiloissa tai suojaamalla niiden ulkoilualue verkolla.

  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Yle Pohjois-Karjalan haastateltavana Kontiolahdella. Presidentti oli kannustamassa suomalaisurheilijoita ampumahiihdon maailmanmestaruuskilpailuissa.

  • Kesto: 7 min

  Kontiolahden MM-kisat vuonna 1999

  Ampumahiihdon MM-kisat ovat jääneet monen mieleen kovasta pakkasesta ja sen lauhduttamisyrityksistä. Kontiolahdella ilmaa yritettiin lämmittää muun muassa nuotioilla, kankailla ja helikopterilla.

  • Kesto: 1 min

  Karjalankieliset uutiset alkavat Ylellä

  Karjalankieliset uutiset alkavat Yle Pohjois-Karjalan taajuksilla. Lähetysten sisällöistä ja tuottamisesta vastaa Yle Pohjois-Karjala ja ne toteutetaan yhteistyössä Karjalan kielen seuran kanssa. Uutisia voi myös lukea ja kuunnella netin kautta.

  • Kesto: 1 min

  Itsenäisyyyden kuusi

  Helsingin Kaivopuistossa kasvaa itsenäisyyden kuusi. Sitä esiteltiin vuonna 1940 Ylen ohjelmassa Helsinki 1812-1918.

  Ambulanssien ja autoilijoiden yhteispelissä parannettavaa

  Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ensihoidon kenttäjohtaja Kai Koppinen kertoo ambulanssien kohtaamista ongelmatilanteista liikenteessä. Parannettavaa olisi niin muiden autoilijoiden liikennekäyttäytymisen kuin myös hälytysajoneuvojen ajokoulutuksessa.

  • Kesto: 3 min

  Jäätie kuljettaa matkailijat ja turistit

  Kolin ja Vuonislahden välinen jäätie piristää elinkeinoelämää Pielisen molemmilla rannoilla. Jäätietä pitkin kulkevat niin paikalliset ruokaostoksilla kuin matkailijat majoittumassa. Pielisen yli kulkeva jäätie on toinen Suomen sisävesien kahdesta virallisesta jäätiestä.

  • Kesto: 1 min

  Juuan jääkatedraali

  Juuan jääkatedraalia on rakennettu viikkojen ajan. Välillä lauha keli ja kova tuuli puhkaisivat kirkon korkeimman tornin muotin. Jäädytystöitä tehtiin myös paukkupakkasilla. Video on koostettu Juuan kunnan web-kameran kuvista.

  Kaunein karjalanpiirakka -kilpailu

  Juuan Nunnanlahdessa järjestettiin Kaunein karjalanpiirakka -kilpailu. Osallistujina olivat hollantilaiset jääkatedraalin rakentajat. Nunnanlahden martat opastivat vieraita leivonnan saloihin, mutta monista hollantilaisista karjalanpiirakoiden leipominen oli vaikeaa.

  • Kesto: 2 min
  Muualla Yle.fi:ssä