Areena
 • TV
 • Radio
 • Tiedeykkönen

  Iso paha täplärapu (koko ohjelma)

  44 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 151 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Tiedeykkönen »


  Tiedeykkönen: Jaksot (300) fi:Program:rss

  Joulun aikaan voi hiljentyä ja rauhoittua

  Joulua valmistellaan perheissä melkoisessa kiireessä. Juhlan koittaessa lasten riemu voi olla katossa, kun taas moni hiljentyy haudoilla muistelemaan menneitä sukulaisia. Perheen joulutapaaminen voi olla kirpeäkin ja palauttaa mieleen vanhat kaunat. Monille joulu merkitsee taukoa työkiireisiin. Professori Rene Gothoni, professori Kalle Michelsen ja tietokirjojen kustantaja Kimmo Pietiläinen keskustelevat joulusta ja hiljentymisestä talven keskellä. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Mistä juontuu presidentin armahdusoikeus?

  Vanhoja valokuvia, sukuselvityksiä ynnä muita aarteita etsitään FINNAsta eli kansallisesta digitaalisesta kirjastosta, Miten Kustaa II Aadolfin uudistukset vaikuttavat edelleen myös Suomessa entä suomalaisten hankkeet Bhutanissa. Lähetyksen juontaa Leena Mattila.

  • Kesto: 41 min

  Itämeressä jopa 14 metrin aaltoja, kollageenista saadaan sarveiskalvoa ja laserilla räjäytetään ilmamolekyylejä

  Ilmatieteen laitos mittaa Itämeren aallonkorkeuksia. Geeniteknisesti tehdystä kollageenista voidaan valmistaa sarveiskalvoa. Ihmisen kaatumista on tutkittu fysiikan väitöskirjassa. Laserilla voidaan rikkoa ilman molekyylejä ja tutkia akustiikassa akustisia vasteita. Haastateltavina ovat tutkimusprofessori Kimmo Kahma Ilmatieteen laitokselta, professori Taina Pihlajaniemi Oulun yliopistosta, fysiikasta väitellyt tohtori Rudolf Klemetti Jyväskylän yliopistosta ja professori Ville Pulkki Aalto-yliopistosta. Toimittajina ovat Leena Mattila, Emilia Cronvall ja Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Savi-idolit vetivät arkeologian yöhön. Sotamuistomerkkien kuvakieli paljastaa paljon

  Tiedeykkönen vieraili Tiedekeskus Heurekassa Arkeologian yössä, tiedetapahtumassa ihmeteltiin niin kivikautisia savi-idoleita kuin Indiana Jones -elokuvahahmon arkeologintaitoja. Kysymme myös, millaista on sotamuistomerkkiemme kieli; nimittäin tutkija Riitta Kormanon tuoreessa väitöskirjassa todetaan, miten jo massan asettelu ja aseiden asento paljastavat katsojalle yllättävän paljon sodan tapahtumista. Lopuksi perehdymme luonnonlääkkeisiin ja lääkekasvien merkitykseen aina Bhutanissa saakka. Toimittajina ovat Emilia Cronvall, Jari Vaara ja Riitta Vauras.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Hevosenpääsumu on todella haastava kohde harrastelijalle - entä miten aateli menetti aseman maan johdossa?

  Tähtitaivaalla Jupiter ja Sirius loistavat kirkkaana. Geminidit lentävät kuun puolivälissä. Aatelisilla oli 1800-luvulla hallussa suuri osa valtion viroista ja paljon valtaa säätyvaltiopäivillä, mutta sitten aateli menetti aseman maan johdossa. Oulun yliopistossa tutkitaan Auringon magneettikentän muutosten pikäaikaisia vaikutuksia. Haastateltavana ovat professori Markku Poutanen Geodeettisesta laitoksesta, tutkija Alex Snellman Helsingin yliopistosta ja professori Kalevi Mursula Oulun yliopistosta. Toimittajina Emilia Cronvall, Sisko Loikkanen ja Virpi Väisänen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Mitä tapahtuu Huippututkimusyksiköissä Oulussa?

  Mihin liika rasva päätyy, jos jos läskikerrosta ei muodostu? Entä kuinka monen sortin rajoja on syynissä Oulussa ja missä vaiheessa lapsesta tulee potiittinen? Tiedykkönen vieraili Oulun Yliopistossa kolmessa Suomen Akatemian huippututkimusyksikössä ja toi tullessaan juttuja kollageenista, soluväliaineesta, joka säätelee jopa kantasolujen toimintaa sekä modernista maantieteestä, joka on kiinnostunut rajoista myös yhteiskunnallisina ja kulttuurisina kuvioina. Lähetyksen juontaa Leena Mattila. Emilia Cronvall haast: Kaj Zimmerbauer & Juha Ridanpää OY, Jouni Häkli TaY Leena Mattila haast:Taina Pihlajaniemi & Mari Aikio OY

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Millä konstilla silmän verkkokalvo erottaa hyvinkin himmeän tähden tähtitaivaalla?

  Akatemiatutkija Petri Ala-Laurila Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta tutkii, miten silmä kykenee näkemään hyvinkin himmeät kohteet ja muodostamaan niistä kuvan, kohinasta huolimatta. Suomen Akatemia palkitsi hänet torstaina tieteellisestä rohkeudesta. Nuorten internet-taidoissa on suuria vaihteluita. Osa ei edes osaa hakea tietoa netistä kun taas osa koululaisista ohjelmoi jo lahjakkaasti. Haastateltavana on Petri Ala-Laurila Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta ja tutkija Meri-Tuulia Kaarakainen Turun yliopistosta. Toimittajina ovat Sisko Loikkanen ja Virpi Väisänen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Bioaseista positiiviseen psykologiaan ja puiden hengitykseen

  Mitä kummaa kurakelivellitalvet tekevät puille ja mitä on positiivinen psykologia? Uhkaavatko meitä bioaseet vai hullut tiedemiehet entä mitä tekemistä Leo Mechelinillä oli Nokian kanssa? Juontajana Leena Mattila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Ajankohtaista Rosettasta: tutkijat käsittelevät jo hankkeen data-aineistoa

  Philae laskeutui yli viikko sitten komeetalle ja lähetti runsaasti dataa, jota tutkijat nyt työstävät ahkerasti. Helsingin yliopiston professori Yrjö Helariutta rekrytoitiin vastikään Cambridgen yliopistoon. Helariutta on tutkinut pitkään lituruohoa ja kasvisoluja. Finnarp 2014-tutkimusretkikunta matkaa Etelämantereelle yli kahdeksi kuukaudeksi tutkimaan muun muassa mantereen järviä, niiden fysiikkaa ja biologiaa. Haastateltavana ovat tutkija Riku Järvinen Ilmatieteen laitoksesta, professori Yrjö Helariutta Cambridgesta ja professori Matti Leppäranta Helsingin yliopistosta. Toimittajina Sisko Loikkanen ja Emilia Cronvall.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  18.11.2014

  Uskomukset vaikuttavat maailmankuvaamme ja yhteiskuntaamme. Onkin tärkeää ymmärtää, mistä uskomukset kumpuavat. Mutta mitä uutta tutkimus on osoittanut uskomuksista, jotka liittyvät yliluonnollisiin uskomuksiin? Helsingin yliopistossa väittelevä Tapani Riekki tarkastelee väitöskirjassaan kognitiivisia syitä uskoa tai olla skeptinen yliluonnollisen suhteen. Tutkimuksessa hyödynnetään ensimmäistä kertaa aivotutkimusta. Entä miten yhteisö selviää suuren kriisin keskellä? Turun yliopiston tutkija Johanna Nurmi tutki kouluampumisten järkyttämiä yhteisöjä ja selviytymistä Jokelassa ja Kauhajoella.

  • Kesto: 44 min

  Philae laskeutui komeetan pinnalle; tarkin aika saadaan atomikelloilla

  Philae laskeutui pehmeästi komeetan pinnalle. ESAn Darmstadtin keskus täyttyi wow-huudoista ja juhlapuheista. Tarkimmin aikaa mitataan atomikelloilla, jollaisia on Mittatekniikan keskuksessa. Virallinen aika syntyy vastaavien keskusten yhteistyönä. Outokummun kallioperästä löytyi kymmeniä miljoonia vuosia vanhaa pohjavettä. Geenit eivät määrää, kuka on väkivaltainen tai juoppo. Haastateltavina ovat tutkija Riikka Kietäväinen GTK:sta, erikoistutkija Tapio Mansten ja ryhmäpäällikkö Mikko Merimaa Mittatekniikan keskuksesta ja Jari Tiihonen Karoliinisesta instituutista Ruotsista. Toimittajina Sisko Loikkanen, Emilia Cronvall ja Leena Mattila.

  • Kesto: 44 min

  Rosetan h-hetki ja suomalainen tekniikka

  Avaruusluotain Rosetta valmistautuu historialliseen tehtävään. Ihminen yrittää ensimmäistä kertaa laskeutua huimaa vauhtia kiitävälle komeetalla. Tarkoituksena on saada tietoa niin aurinkokunnan kuin maan elämän synnystä. Aluksella on mukana roima annos suomalaista tekniikkaa aina massamuistista tärkeimpiin instrumentteihin. Studiovieraina asiantuntijat Ilmatieteen laitokselta. Lähetyksen juontaa Jari Vaara.

  • Kesto: 44 min

  Ebola-epäillyn verinäytteet tarkassa syynissä; Kassiopeia yöllä päämme päällä

  Ebola-epäilytapauksissa tehdään tarkat tutkimukset. Me puhumme joskus toistemme päälle, miksi? Marraskuun tähtitaivaalla loistavat kauniina Linnunradan vyö ja kiinnostavat tähtikuviot. Rosetta-luotaimesta lasketaan laskeutuja ensi viikolla komeetalle, ensi kertaa historiassamme. Haastateltavina ovat ylilääkäri Asko Järvinen HYKSistä, väittelijä Anna Vatanen Helsingin yliopistosta sekä professori Markku Poutanen Geodeettisesta laitoksesta. Toimittajina Leena Mattila, Emilia Cronvall ja Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 44 min

  Miksi kovat rangaistukset eivät toimi

  Julkisuus vaatii kovempia linnatuomioita, koska uhri ei saa hyvitystä kärsimykselleen. Miksi oikeusoppineet eivät koventamiselle lämpene? Auttaisiko kemiallinen elinkautinen. Neuvostoupseerin murha yhä selvittämättä.

  • Kesto: 44 min

  Tuoreen jättiläisauringonpilkun läpimitta on peräti 130 000 kilometriä

  Pilkku on suurin 24 vuoteen taltioitu. Se rekisteröitiin karttasarjavideoon Metsähovin radiotutkimusasemalla Kirkkonummella. Geodeettinen laitos kehittää ilmaista, tarkkaa paikannuspalvelua. Itämeressä lilluu DDT:tä, moderneja palonsuojasuihkeita ja kipulääkkeitäkin. Kotikemikaalit virtaavat viemäreistä teollisuuskemikaalien sekaan Itämerta sotkemaan. Haastateltavana ovat Aalto-yliopiston aurinkotutkija Juha Kallunki, professori Markku Poutanen ja erikoistutkija Hannu Koivula Geodeettisesta laitoksesta ja limnologi, MMT, Jaakko Mannio Suomen ympäristökeskuksesta

  • Kesto: 44 min

  Miksi tunteet kuuluvat puheäänessä

  Uudet kuvantamistekniikat lisäävät ymmärrystämme puheen tuottamisesta ja sen ongelmista. Fonetiikan tutkijat esimerkiksi kykenevät kolmiulotteisesti tulostamaan äänteitä. Tutkijat ovat kyenneet voittamaan myös tekniset haasteet, joita MRI-tekniikan magneettisuus ja melu aiheuttavat. Studiovieraana on tutkijatohtori Daniel Aalto Helsingin yliopistosta. Lukihäiriöön päästää tulevaisuudessa kiinni ehkä jo vauvaiässä. Aluillaan on uusi tutkimus. Verkkovinkit kuulostelee auringon äännähdyksiä. Ohjelman juontaa Jari Vaara.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Tiedeykkönen: 09.01.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 13.01.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 16.01.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 20.01.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 23.01.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 27.01.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 30.01.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 03.02.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 06.02.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 10.02.2015 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä