Areena
 • TV
 • Radio
 • Tiedeykkönen

  Iso paha täplärapu (koko ohjelma)

  44 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 151 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Tiedeykkönen »


  Tiedeykkönen: Jaksot (283) fi:Program:rss

  Uudessa huippualassa plasmoniikassa metalliset nanorakenteet työskentelevät yhdessä valon kanssa

  Professori Päivi Törmä kehittää plasmoniikkaan perustuvia uusia valolähteitä Aalto-yliopistossa. Jyväskylässä on tutkittu, miten verkkotekstien lukeminen vaikuttaa nuorten lukutaitoon. Lahottajasieni talikääpä hajottaa hanakammin puun ligniiniä kuin selluloosaa ja sopii kuusihakkeen esikäsittelyyn, biopulppaukseen. Haastateltavina ovat professori Päivi Törmä Aalto-yliopistosta, tutkija Kaisa Leino Jyväskylän yliopistosta, professori Annele Hatakka Helsingin yliopistosta ja professori Markku Poutanen Geodeettisesta laitoksesta, joka kertoo ajankohtaista Rosetta-luotaimesta. Toimittajina Sisko Loikkanen, Emilia Cronvall ja Leena Mattila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Tietokirjallisuus peilaa lähihistoriaa ja kertoo niin ajasta kuin arvostuksista

  Kaikista julkaistuista kirjoista noin 80 prosenttia on tietokirjoja. Millaisia teoksia juuri nyt luetaan ja mitä tietokirjallisuuden tehtävästä ajattelee tietokirjallisuuden ja -kirjoittamisen professoriksi valittu Pirjo Hiidenmaa? Millaiset äänet koemme merkityksellisiksi? Ääniä ja äänikuvauksia kerätään kansalaisilta talteen äänimaisemien keruu- ja tutkimushankkeessa. Miten äänimaisemaa voi tutkia? Liki 60 vuotta jatkunut kaupunkilintujen seuranta paljastaa, että talitiaisia, sinitiaisia ja viherpeippoja näkee kaupungissa entistä useammin. Miksi näin on? Toimittajina Emilia Cronvall ja Virpi Väisänen.

  • Kesto: 44 min

  Valta määrittelee epäonnistumisen

  Tiedemiehiä on teilattu, poltettu ja pantu arestiin siihen katsomatta, että ovatko he oikeassa vai eivät. Tutkijat on siis tuomittu epäonnistuneiksi sillä perusteella, että ajatukset eivät ole sopineet valtarakenteen tarkoituksiin. Mutta mitä epäonnistuminen on antanut tieteelle? Entä millaisissa oloissa saa onnistua epäonnistumisen kautta? Studiovieraana oppihistorian emeritusprofessori Anto Leikola. Tapaamme myös Vuoden tieteentekijän. Lähetyksen juontaa Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Fysiikan Nobel LEDin ja kemian Nobel nanoskopian kehittäjille

  Tämän vuoden nobelistit ovat tutkineet aivoja, puolijohdemateriaaleja ja innovoineet mikroskopiasta paljon tarkemman nanoskopian. Haastateltavina ovat professori Heikki Tanila Itä-Suomen yliopistosta, professori Harri Lipsanen Aalto-yliopistosta, professori Pekka Hänninen Turun yliopistosta sekä laboratorionjohtaja Mika Hukkanen ja laboratorioinsinöörit Antti Isomäki ja Mikko Liljeström Helsingin yliopistosta, Biomedicumista. Toimittajina Leena Mattila ja Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Roolit sekaisin: Aikuinen puhuu kuin pissis

  Mediatutkijat ovat törmänneet erikoiseen ilmiöön. Siinä missä ennen kieli erotti teinit ja aikuiset, ovat aikuiset tunkemassa teinien kielenkäytön alueelle. Studiovieraamme mediatutkija Jukka-Pekka Puro selventää ilmiön taustoja? Ympäristö voidaan tutkimuksen avulla suunnitella vanhuksille ystävälliseksi. Kuukauden tähtitaivas. Lähetyksen juontaa Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Pimeä aine, minit mustat aukot, neljäs avaruusulottuvuus ja lisäHiggsit ovat 60-vuotiaan CERNin tutkimuslistalla

  CERNin LHC-kiihdytin käynnistetään tauon jälkeen ensi keväänä. Kiihdyttimen energia nousee ja silloin saatetaan löytää jopa avaruuden pimeän aineen hiukkanen, lisää Higgsin hiukkasia, uusi avaruusulottuvuus ja kokeissa saattaa pilkahtaa esiin minikokoinen musta-aukkokin. Haastateltavana ovat CERNin pääjohtaja Rolf Heuer, tutkimusjohtaja Sergio Bertolucci ja Helsingin yliopistosta professori Jorma Tuominiemi. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Onko pihallasi muinaisjäänne?

  Arkeologit kykenevät uusilla menetelmillä piirtämään aina vain tarkemman kuvan menneisyyden ihmisten tekosista. Missä löytyy Suomen vanhin kirkko, missä kivikautinen veistos. Esimerkiksi Helsingin seudulla ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudat kulkevat ihmisten pihoilla - tai niiden alla. Menetelmiä voi myös käyttää väärin. Alan ihmisillä on epäilyjä muinaismuistojen varkauksista. Studiovieraina ovat kokenut harrastaja-arkeologi Kyllikki Rosenström ja geofysikaalisen menetelmät tunteva yliopisto-opettaja Wesa Perttola. Ohjelman juontaa Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Sata miljoonaa astetta reaktorissa--- fuusio vaatii valtavan lämpötilan

  Etelä-Ranskaan nousee big science -hanke,15 miljardin euron fuusioreaktori, jossa testataan fuusiota käytännössä. Miten energiaa tulevaisuudessa tuotetaan ja mitä ajatellaan Rockefellerien tuoreesta päätöksestä sijoittaa jatkossa vain uusiutuviin energiamuotoihin? Kuninkaantammi on Helsingin uusi rakenteilla oleva kaupunginosa, jonka suunnitelmissa on otettu huomioon säiden tulevat muutokset. Rankkasateiden vedet pystytään hallitsemaan ja helteiden kuumuutta vähentämään. Haastateltavana ovat Markus Airila ja Antti Arasto VTTltä ja Suvi Tyynilä Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta. Toimittajina Sisko Loikkanen ja Maija Kaipainen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Vanhuuden lähteillä - 100 vuodessa huutolaisista panttereiksi

  Ikääntyminen ei merkitse enää sairautta ja kurjuutta. Miten aktiivipanttereiden maailmaan on tultu vain sadassa vuodessa? Entä kuka ylipäätään on tänä päivänä vanha? Kuulijat äänestivät oman näkemyksensä asiasta. Studiovieraina ovat Ikäinstituutin johtaja Päivi Topo ja gerontologi Pertti Pohjolainen. Ohjelman juontaa Jari Vaara.

  • Kesto: 44 min

  Ruotsissa järisi maa ja suomalaiset selvittivät täpläverkkoperhosen perimän

  Ruotsin maanjäristys tuntui Suomenkin alueella. Myös Suomessa mitataan maanjäristyksiä. Sään ääri-ilmiöt ovat yleistyneet. Miten niihin varaudutaan? Täpläverkkoperhonen on ensimmäinen eläin, jonka perimän selvitti suomalainen tutkimusryhmä. Aalto-yliopistossa tutkijat kehittivät menetelmän, jolla terästehtaan kuonasta valmistetaan kalsiumkarbonaattia. Haastateltavina ovat seismologi Matti Tarvainen, professori Ilkka Hanski ja tutkijatohtori Virpi Ahola Helsingin yliopistosta sekä professori Mika Järvinen ja tutkija Arshe Said Aalto-yliopistosta, Eija Kivilaakso Hgin kaupunkisuunnitteluvirastosta, Mikael Hilden SYKEestä ja Kirsti Jylhä Ilmatieteen laitoksesta

  • Kesto: 43 min

  Tiedeykkönen 16.9.2014 (Koko lähetys)

  Geopolitiikan keikahduksia Geopolitiikka tutkailee maailman valtatasapainon muutoksia. Miten ajankohtaisen tilanteen näkevät tämän tieteen alan asiantuntijat? M.G. Armfeltin kuolemasta 200 vuotta. Millainen geopolitiikan muokkaaja hän oli? Jäätyneen konfliktin anatomia.

  • Kesto: 44 min

  Jari Louhelainen ja Viiltäjä-Jack

  Viiltäjä-Jackin hiusten ja silmien väri voitiin osoittaa silkkihuivin tahrasta. Mitä muuta Viiltäjä-Jackistä ja murhatusta Catherine Eddowesista selvisi 126 vuotta sitten murhapaikalta löytyneestä huivista? Karen Miller ainakin on tyytyväinen, kun esi-isoäidin murha ratkesi. Viiltäjä-Jackin paljastaja, johtava rikosgeneetikko, Jari Louhelainen Liverpoolin yliopistosta on Tiedeykkösen haastateltavana. Toimittajana on Leena Mattila.

  • Kesto: 31 min

  Syntyykö matematiikka matemaatikon aivoissa?

  Kuka oli kuuluisa murhaaja Viiltäjä Jack? Haastateltavana on Jackin henkilöllisyyden paljastanut suomalainen Jari Louhelainen, joka työskentelee johtavana rikosgeneetikkona Liverpoolin John Moores yliopistossa. Taipuisa joustava elektroniikka tekee tuloaan. Haastateltavana on tutkijatohtori Antti Kaskela Aalto-yliopistosta. Voiko edelleen syntyä aivan uutta matematiikkaa ja syntyykö matematiikka kehittäjänsä aivoissa vai missä? Haastateltavana professori Antti Kupiainen Helsingin yliopistosta. Toimittajina ovat Leena Mattila, Leo Kosola ja Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 44 min

  Vrouw Marian kiehtova matka - kosteikko puhdistaa hulevesiä

  Tiedeykkönen lähtee vesien äärelle. Hollantilaisalus Vrouw Maria lähti 1771 viimeiselle purjehdukselle, Amsterdamista kohti Pietaria lähtenyt laiva upposi Suomen rannikolla. Alus löydettiin 1999 ja sitä on tutkittu tiuhaan. Millainen on laivan tarina? Lähetyksessä vieraana Vrouw Marian viimeinen matka -teoksen tekijät meribiologi Juha Flinkman ja kuvittaja Karri Flinkman. Ohjelmassa vieraillaan myös Vihdin keskustassa vilkasliikenteisen Porintien varrella vehreässä kosteikossa. Sade ja sulamisvedet, hulevedet, johdetaan järven sijasta rakennettuun kosteikkoon, kertoo tutkija Outi Salminen. Toimittajina ovat Emilia Cronvall ja Virpi Väisänen.

  • Kesto: 43 min

  Suomalaisilla on toimimattomia geenejä muita enemmän. Linnunrata hehkuu tähtitaivaalla

  Vuoksen virta puhkesi Laatokkaan kuusi tuhatta vuotta sitten ja paljasti uutta hedelmällistä maata Saimaalla. Kun hirvikanta kasvoi, paikalle kiiruhti väestöä idästä. Näin saapui kehittynyt kampakeraaminen kulttuuri Saimaan alueelle. Suomalaisilta on löydetty toimimattomia geenejä enemmän kuin muilla kansoilla. Professori Aarno Palotien vetämässä kansainvälisessä SISu-projektissa tutkitaan, mitä tämä merkitsee. Syyskuun tähtitaivaalta kannattaa bongata Linnunrata ja Andromedan galaksi. Asiantuntijoina ovat arkeologi Petro Pesonen, professori Aarno Palotie ja professori Markku Poutanen. Toimittajina Maija Kaipainen, Leena Mattila ja Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 44 min

  Suuria tunteita verkossa

  Kun näyttelijä Robin Williams kuoli, Facebook täyttyi häntä muistelevilla päivityksillä. Suremisen näyttämisen tavat ovat saaneet uusia muotoja - nimittäin internetin myötä voimme jakaa surua yksitystä suruamme myös verkkomaailmassa. Mitä tiedämme näistä kuolemanrituaaleista verkossa, kuten nettiin luoduista vainajien muistosivuista? Haastateltava digitaalisen kulttuurin tutkija Anna Haverinen Turun yliopistosta. Entä mitä tiedämme koirien tunteista tai aikuisten leikkikulttuurista? Tiedeykkösen lopussa kupponen kaakon kuumaa historiaa. Toimittajina Emilia Cronvall, Maija Kaipainen, Erkki Kauhaen ja Tiia Nurmilaakso

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Tiedeykkönen: 28.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 31.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 04.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 07.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 11.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 14.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 18.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 21.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 25.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 28.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 02.12.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 05.12.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 09.12.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 12.12.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 16.12.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä