Areena
 • TV
 • Radio
 • Tiedeykkönen

  Iso paha täplärapu (koko ohjelma)

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 151 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Tiedeykkönen »


  Tiedeykkönen: Jaksot (328) fi:Program:rss

  Avaruuden pölyissä on kirjava joukko aineita, myös aminohappoja

  Avaruuden pölypilvet ja tähtienvälinen aine ovat perustana, kun tutkitaan miten aurinkokunnat syntyvät. Viruksia voidaan räätälöidä hyvään ja pahaan. CERNin LHC:ssa testit jatkuvat. Miten kärpänen selviytyy talvesta? Ensi viikolla tähtitaivaalla lentää lyridien tähdenlentoparvi. Haastateltavina ovat dosentti Mika Juvela ja tutkija Veli-Matti Pelkonen Helsingin yliopistosta, asiantuntija Susanna Sissonen THLstä, tutkija Jere Kahanpää Luonnontieteellisestä keskusmuseosta, tutkijatohtori Lauri Wendland Fysiikan tutkimuslaitoksesta ja professori Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta. Toimittajina Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

  • Kesto: 48 min

  14.04.2015

  Irlantiin ollaan rakentamassa uudenlaista energiavarastoa, jonka luvataan mullistavan energiahuollon. Uudessa laitoksessa energia varastoidaan magneeteilla leijutettuihin hiiliputkiin, jotka laitetaan pyörimään tyhjiössä. Miltä siis näyttää energian varastoinnin tulevaisuus? Lisäksi ohjelmassa pestään hiuksia avaruusaseman painottomuudessa, puhutaan eripituisten jalkojen tuottamista ongelmista ja harjoitellaan sosiaalisia tilanteita samalla, kun nähdään unta. Haastateltavina ovat johtava tutkija Pasi Vainikka, genretuottaja Jukka-Pekka Heiskanen, keksijä Antti Hakala ja psykologi Jarno Tuominen. Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Maija Kaipainen ja Virpi Väisänen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  E-pillerin isä Djerassi oli suuri kemisti ja kiinnostava kirjailija; influenssan vakavuus voi riippua geeneistäkin

  Carl Djerassi kehitti suun kautta otettavan E-pillerin ja kirjoitti lukuisia romaaneja ja näytelmiä. Hän oli myös taidemesenaatti. Djerassi menehtyi tämän vuoden tammikuun lopulla. Vakavan influenssan saaminen saattaa olla kiinni geeneistä. Pahimmillaan virheet immuunipuolustukseen vaikuttavissa geeneissä voivat jopa viedä hengen. Huhtikuun tähtitaivaalla loistaa edelleen Jupiter ja erittäin kirkas Venus. Haastateltavana ovat professori Ari Koskinen Aaltio-yliopistosta, professori Ilkka Julkunen THLstä ja professori Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta. Toimittajina Leena Mattila ja Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  07.04.2015

  Avaruudesta on siepattu uusia, ilmeisesti älyllisesti olentojen lähettämiä radiosignaaleja. Vai onko? Maapallon ulkopuolisen elämän etsimisen ohessa lähetyksessä sukelletaan myös Itämeren eliöiden äänimaailmaan ja perehdytään Suomen kaikkiaan 4000 kärpäslajiin. Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Jussi Nygren ja Emilia Cronvall. Haastateltavina ovat tietokirjailija Markus Hotakainen, ylitarkastaja Jukka Pajala ja hyönteistutkija Jere Kahanpää.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  "Vesiasioita"

  Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on kehitetty menetelmä, joka poistaa jätevedestä myös lääkeaineiden jäämät. Tähän asti ne ovat päässeet puhdistamojen läpi vapaasti luontoon aiheuttaen ongelmia vesieliöstölle. Lisäksi lähetyksessä hoidetaan alati tiivistyvien kaupunkien hulevesiongelmia, pohditaan Golfvirran heikentymistä, sekä kuullaan, kuinka Suomea brändättiin 1800-luvulla. Haastateltavina ovat kemiantekniikan professori Mika Mänttäri, tutkija Hannele Kuosa, yksikön päällikkö Jari Haapala ja tietokirjailija Pekka Tuomikoski. Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Virpi Väisänen ja Anna-Liisa Haavikko. Ohjelma tutkii maailman ilmiöitä tieteen näkökulmasta.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  CERNin LHC-kiihdyttimen käynnistys on edessä

  Kiihdytin piti käynnistää tällä viikolla mutta siirtyy ensi viikkoon. Kiihdyttimeen kohdistuu suuret odotukset. Sen toivotaan löytävän jopa pimeän aineen hiukkasia ja mahdollisesti jopa viidennen avaruusulottuvuuden. Se voi tuoda esiin uusia Higgsin hiukkasia ja supersymmetrisiä hiukkasia. Lisäksi kokeissa voi pulpahtaa esiin minikokoinen musta aukko. Haastateltavana on tutkijatohtori Lauri Wendland Fysiikan tutkimuslaitoksesta. Bakteerit ovat kehittäneet miljardien vuosien aikana erilaisia selviytymiskeinoja. Ne oppivat helposti kestämään antibioottejakin. Haastateltavana on professori Jukka Corander Helsingin yliopistosta. Toimittajina Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Talvisotatietäjä

  Tiedeykkösessä kisataan talvisotatiedosta ja ratkaistaan Talvisotatietäjä. Kilpailijoina ovat helsinkiläinen Mika Virta ja reisjärveläinen Joonas Mattola. He valikoituivat kisaan vastattuaan verkossa lähes täysin oikein Yle tieteen laatimaan huippuvaikeaan Talvisota-testiin. Vakavassa vaan ei ryppyotsaisessa kisassa pisteitä laskee toimittaja Seppo Heikkinen ja vastauksia arvioi historioitsija Teemu Keskisarja.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  SKAssa valtavat kentät rakennetaan täyteen antenneja ottamaan vastaan avaruussignaaleja

  Suomalainen opiskelijaryhmä lähti tutkimaan synteettisen biologian tutkimushanketta ja otti osaa synteettisen biologian iGEM-kilpailuun Yhdysvalloissa Bostonissa ja voitti yhden sarjan. Ryhmä kertoo kokemuksesta ja sen merkityksestä. Nanoselluloosaa tutkitaan öljyntorjunnan käyttöön. Australiaan ja Etelä-Afrikkaan tuleva SKA-hanke on lähtenyt liikkeelle. Tarkoitus on rakentaa valtavat kentät täyteen antenneja ottamaan vastaan signaaleja avaruudesta. Haastateltavina ovat dosentti Mika Juvela Helsingin yliopistosta, tutkijatohtori Henrikki Liimatainen Oulun yliopistosta, Oskari Vinko ETH Zürichistä, Lassi Vapaakallio Helsingin yliopistosta, MinnamariSalmela, Martina Ikonen ja Pietu Roisko Aalto-yliopistosta. Toimittajina Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Eläinten älykkyydestä

  Keskustelunaiheena ovat kreikkalaisen Plutarkhoksen jo noin 2000 vuotta sitten kirjoittamat tekstit ihmisen ja eläinten suhteista. Onko eläimilläkin sielu ja mielikuvitus? Lisäksi ohjelmassa kuullaan uusista teknologioista, jotka ovat kuin ihmisen aistien jatkeita. Haastateltavina ovat klassillinen filologi Liisa Kaski ja Kreikan kirjallisuuden dosentti Tua Korhonen, tutkijalääkäri Antti Roine ja turvalaiteasiantuntija Mikko Halonen. Toimittajina ovat Virpi Väisänen ja Jari Vaara. Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen.

  • Kesto: 49 min

  ESA yrittää yhteyttä komeetan pinnalla uinuvaan Philae-laskeutujaan

  Philae uinahti laskeuduttuaan komeetalle viime marraskuussa, kun sen akut tyhjenivät. Arktikan alueen tuoretta merijäätä tutkitaan matkustamalla paikan päälle ja ottamalla siellä näytteitä ja tutkimalla niitä. Merijäätä seurataan myös satelliittien avulla. Miten siitepölytiedote syntyy? Osittainen auringonpimennys tulossa ensi viikon perjantaina. Haastateltavana ovat tutkija Riku Järvinen, yksikön päällikkö Jari Haapala ja tutkimuspäällikkö Jyri Heilimo Ilmatieteen laitokselta, yksikönjohtaja Annika Saarto Turun yliopistosta ja professori Markku Poutanen Paikkatietokeskuksesta. Toimittajina Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

  • Kesto: 48 min

  10.03.2015

  Pohjois-Siperiasta on vuoden sisään yllättäen löydetty suuria purkauskraatereita. Ovatko ne kenties seurausta maapallon lämpenemisestä ja hälyttäviä merkkejä ikiroudan sulamisesta? Lisäksi ohjelmassa puhutaan muun muassa lapsensa menettäneille vanhemmille sattuneista yliluonnollisen oloisista kokemuksista. Toimittaja Pasi Toiviainen

  • Kesto: 49 min

  Pilaako Talvivaaran rikkihappo järviä oikein luvan kanssa?

  Talvivaaran hypettäjiltä unohtui, että Suomessa sataa, ja vesi rikin kanssa tekee rikkihappoa. Talvivaara on hyvin laiha nikkeliesiintymä, mutta rikkiä piisaa reilusti enemmän kuin ympäristö kestää. Haapapusikoilla ja mikrobeilla biopuhdistetaan öljylllä saastuneita maita, joita kyllä löytyy. Ja lopuksi tähyillää kuukauden tähtitaivaalle. Lähetyksen juontaa Leena Mattila.

  • Kesto: 48 min

  Tiedeykkönen tutustuu rikostekniseen tieteeseen

  . Miten rikospaikalta kerätyt todisteet käsitellään ja miten tieteellisen työn laadukkuus varmistetaan, jotta osallisten oikeusturva toteutuu? Leena Mattila studiovieraana on rikosinsinööri Kurt Kokko Keskusrikospoliisista.

  • Kesto: 49 min

  Tieteen yleisösuhde, maapallon sisäytimen rakenne ja koiran geenit

  Seismiset mittaukset ovat paljastaneet, että maapallon sisäydin koostuu kahdesta kiinteästä kerroksesta. Koiralla ja ihmisellä on samoja geenejä ja kun koiran geenejä tutkitaan, opitaan samalla ihmistautien geneettisestä perustasta. Nyt tutkimuksen alla ovat koiran neuropsykiatriset ongelmat. Miten tieteen pitäisi olla esillä suurelle yleisölle? Mitä tieteen julkisuuskuvasta ajattelee kansainvälisesti arvostettu Helsingin yliopiston professori Ilkka Hanski, joka on maailman vanhimman, arvostetun tiedeseuran Royal Societyn jäsen ja saanut lisäksi erittäin arvostetun ja Nobeliinkin verratun Crafoord-palkinnon. Haastateltavina ovat Helsingin yliopiston professorit Tapani Rämö, Hannes Lohi ja Ilkka Hanski. Toimittajina ovat Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

  • Kesto: 48 min

  Addiktin muuttunut aivotoiminta

  Päihteet ja pelaaminen saattavat viedä ihmiseltä kaiken. Aivotutkija, dosentti Petri Hyytiä selventää, että mikä aivoissa muuttuu, kun ihminen alkaa toimia pakonomaisesti omaa etuaan vastaan. Ohjelmassa kysytään myös sattuman luonteesta yhteikunnallisessa päätöksenteossa. Miten teoretisoidaan sattuma? Urheilijoiden aivovammat puhuttavat penkkiurheilijoiden lisäksi lääkäreitä. Pitäisikö kontaktilajeissa saatujen vammojen seuraukset luokitella omaksi sairaudekseen? Lähetyksen juontaa Jari Vaara.

  • Kesto: 49 min

  Tähtiä on irrallaan galakseista, solut osaavat erilaistua ja terveisiä Etelämantereelta

  Galakseista on irronnut tähtiä galaksien väliseen avaruuteen. Mielenkiinto kohdistuu nyt siihen, miten paljon niitä on. Suomalainen tutkimusretkikunta vietti yli kaksi kuukautta Antarktiksella ja palasi sieltä vähän aikaa sitten takaisin kotiin. Terveiset mantereen ekstreemioloista tuo ilmakehän pienhiukkastutkija Mikko Sipilä. Mistä hedelmöitynyt munasolu tietää, mihin suuntaan kasvatetaan pää ja mihin suuntaan jalat? Haastateltavana ovat apulaisprofessori Peter Johansson, akateemikko ja professori Irma Thesleff ja tutkija Mikko Sipilä Helsingin yliopistosta. Toimittajina Sisko Loikkanen ja Leena Mattila.

  Tiedeykkönen: Muut audiot (2) fi:Program:rss

  27.12.2013

  Koneen historia. Kone Oy täytti 100 vuotta vuonna 2010. Professori Kalle Michelsen on kirjoittanut yrityksen satavuotisesta historiasta kirjan, jossa yrityksen historiaa peilataan yhteiskunnan muutoksien pohjalta. Kalle Michelseniä haastattelee Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 44 min

  Satelliittiyhteys Etelämantereelle

  Suomalaistutkijat työskentelevät parhaillaan Aboa-tutkimusasemalla Etelämantereella. Millaisia ovat tutkijoiden päivittäiset rutiinit? Minkälaista tutkimusta napapiirin eristyksessä tehdään? Toimittaja Sisko Loikkanen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Tiedeykkönen: 21.04.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 24.04.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 28.04.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 05.05.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 08.05.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 12.05.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 15.05.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 19.05.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 22.05.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 26.05.2015 45 min
  - Tiedeykkönen: 05.06.2015 50 min
  - Tiedeykkönen: 12.06.2015 50 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä