Areena
 • TV
 • Radio
 • Tiedeykkönen

  Iso paha täplärapu (koko ohjelma)

  44 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 151 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Tiedeykkönen »


  Tiedeykkönen: Jaksot (256) fi:Program:rss

  Tiedekesä. Mistä luovuus kumpuaa ja miten sitä toteutetaan?

  Professori Rene Gothoni Helsingin yliopistosta ja professori Kalle Michelsen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta pohtivat luovan prosessin olemusta. He pohtivat myös oman aikamme haasteita. Millaisiin kysymyksiin tarvitaan luovuutta juuri tällä hetkellä? Toimittajana Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Tiedekesä: Mikro- ja nanoelektroniikan professori Hele Savin tutkii aurinkokennoja

  Professori Hele Savin on viulunsoittoa harrastava mikroelektroniikkatutkija, joka on nanotekniikan konstein parantanut piipohjaisten aurinkokennojen hyötysuhdetta. Maailman talousfoorumi palkitsi Hele Savinin viime vuonna nuoren tutkijan palkinnolla. Palkinto voidaan antaa nuorelle, alle 40-vuotiaalle tutkijalle, joka sitoo tieteellisen työnsä aivan uudella tavalla teknologiseen innovaatioon. Tämän vuoden alkupuolella Savin sai myös Sähkössä on tulevaisuus –palkinnon, joka jaettiin ensimmäistä kertaa. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Tiedekesä. Professori Marja-Liisa Riekkola on maailman kemistien kärkikastia

  Marja-Liisa Riekkola janosi alun alkaen lääkäriksi, mutta erinomainen fysiikan opettaja Sammon yhteislyseossa Tampereella näki jo hänessä piilevän kemistin ja kannusti kemian pariin. Riekkola aloittikin kemian opinnot Helsingin yliopistossa 1970-luvun alkupuolella ja päätyi lopulta analyyttisen kemian varsinaiseksi professoriksi vuonna 1987. Kun äskettäin listattiin maailman parhaat analyyttiset kemistit, Riekkola sijoittui sijalle 21. Listan mukaan hän on alallaan parhain naiskemisti ja lisäksi ainoa listalle yltänyt pohjoismaalainen kemisti. Riekkolaa haastattelee Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Tiedekesä: Naisen heinäkuu tutkija Pirkko Moisala

  Helsingin yliopiston musiikkitieteen ja etnomusikologian professori Pirkko Moisala on tehnyt pitkän uran musiikin parissa. Jo nuorena Moisala koki tutkijan työn kiinnostavaksi, mutta aluksi ei ollut ollenkaan varmaa, että hänen erikoisalaltaan olisi saanut tutkijan töitä Suomessa. Tutkimus nepalilaisen gurung –kansan parissa heidän perinnemusiikistaan antoi suunnan hänen tutkijan uralleen ja myös muutti häntä perustavanlaatuisesti ihmisenä. Pirkko Moisala on myös tutkinut sukupuolen merkitystä musiikissa. Toimittaja Maija Kaipainen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Mitä nerous on?

  Mozartia, Einsteinia ja Picassoa on pidetty neroina. Nerot ratkaisevat mahdottomilta tuntuvia tehtäviä tai ongelmia ja luovat uutta tieteessä tai taiteessa. Nerot ovat luovia ja lahjakkaita. Nerouden olemuksesta keskustelevat professori Kalle Michelsen, professori Rene Gothoni ja tiedekirjojen kääntäjä ja kustantaja Kimmo Pietiläinen. Mukana on myös professori Kari Uusikylä Helsingin yliopistosta. Ohjelma on uusinta vuodelta 2001. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Kivettynyt meri

  Tuoreen löydön mukaan syvällä kivessä on enemmän vettä kuin valtamerissä. Selittääkö tämä maapallon veden arvoituksen. Elektonien pumppaamisella käytännön sovellutus. Skottien kiltti, kansanperinnettä vai itsepäisyyden symboli? Ohjelman juontaa Jari Vaara.

  • Kesto: 43 min

  Onko bioenergia sittenkään ympäristöystävällistä?

  Bioenergiaa pidetään hiilineutraalina energiamuotona, mutta onko se sitä? Bioenergian ilmastovaikutusten kiemuroista otetaan selvää tiistain Tiedeykkösessä. Lisäksi ohjelmassa tarjoillaan vinkkejä tieteelliseen nettisurffailuun ja vieraillaan Hämeenlinnan Evolla sijaitsevan Valkea-Kotisen järven ja sen lähiympäristön aarniometsässä. Haastateltavina ovat tutkimusprofessori Jari Liski, erikoistutkija Sampo Soimakallio sekä ympäristöntutkimuksen professori Lauri Arvola. Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittavat Seija Aunila, Kaarina Hirvonen ja Milla Vahtila.

  • Kesto: 44 min

  Koko lähetys: Kultainen, kammottu nuoruus

  Maamme eliitti on jälleen huolissaan nuorisosta ja tällä universaalilla huolella on todella pitkät perinteet. Mutta miten nuoruus itsessään on muuttunut ja nimenomaan Suomessa? Entä miten nuoruuden tutkimus on muuttanut kuvaamme tuosta elämän ajanjaksosta? Studiossa asiantuntijavieraina ovat tutkijatohtori Kaisa Vehkalahti ja professori Kimmo Jokinen. Tiedeykkösen juontaa Jari Vaara.

  • Kesto: 43 min

  Meret happamoituvat, miten käy merielämän?

  Kun ihmiskunta suoltaa ilmakehään hiilidioksidia, myös merivesi happamoituu, mikä voi tuhota maailman koralliriutat ja niiden elämän. Tätä varsin uutta, myös monia muita merieliöitä uhkaavaa ympäristöongelmaa pohditaan tiistain Tiedeykkösessä. Lisäksi lähetyksessä kuullaan Suomen ensimmäisen ydinreaktorin purkusuunnitelmista sekä Neuvostoliiton suurhyökkäyksestä Karjalan kannaksella, josta tuli 9.6.2014 kuluneeksi 70 vuotta. Haastateltavina ovat meritutkijat Anna Jansson ja Jonna Engström-Öst, VTT:n johtava tutkija Olli Vilkamo sekä toimittaja Janne Huttunen. Lähetyksen juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Katariina Hirvonen ja Seija Aunila.

  • Kesto: 44 min

  Ruskeaa rasvaa ja eläimen arvo

  Ruskeaa rasvaa ja eläimen arvo Ihmiskehon ruskean rasvan merkitys on avautunut vasta viime vuosina. Miten yksilö voi edistää tämän hyödyllisen rasvan määrää haitallisen kustannuksella? Vai voiko? Humanistinen eläintutkimus näkee eläimet toimijoina, jotka ovat ihmisen kanssa vuorovaikutuksessa. Vanhat ajatusrakennelmat saavat huutia, kun objektista tulee subjekti. Ohjelman juontaa Turun studiosta Jari Vaara.

  • Kesto: 44 min

  Tiedekesä: Pöllöjä tarkkailemassa

  Pöllöt munivat useampana päivänä ja pöllöemo aloittaa haudonnan vasta kolmannesta munasta. Mitä muuta ihmeellistä kuuluu pöllöjen elämään, siitä kertovat Hannu Pietiäinen ja Heikki Kolunen, jotka ovat tarkailemassa pöllöjä Hartolan metsissä yhdessä toimittaja Erkki kauhasen kanssa. Ohjelma on uusinta vuodelta 2002.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 42 min

  Tiedekesä: Yrttilehto vai apteekki

  Mitä tiedetään luonnonvaraisten kasvien lääkevaikutuksesta? Luonnosta löytyy kasveja, joilla on todistettu lääkevaikutus ja perinteinen kansanomainen lääkintätieto on edelleen monin osin käyttökelpoista. Yrtit ovat myös hyvä harrastus. Asiantuntijana kesäniityllä on yrttiterapeutti Henriette Kress ja toimittajana Erkki Kauhanen. Ohjelma on uusinta vuodelta 2006.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Tiedekesä: Levottomat lepakot

  Lepakoita löytää parhaiten navetan vinteiltä tai autioilta ullakoilta, mutta myös varta vasten lepakoille tehdyistä pöntöistä. Tutkijat Eeva-Maria Kyheröinen ja Silva Sallamaa, lähtevät toimittaja Erkki Kauhasen kanssa rengastaamaan lepakkoja selvittääkseen niiden elämää ja liikkeitä. Ohjelma on uusinta vuodelta 2005.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Tiedekesä: Puisto meren pohjassa

  Meriarkeologit etsivät muinaisuuden merkkejä veden alta. Tutkimuskohteina ovat mm. laivojen hylyt. Pääsemme toimittaja Erkka Kauhasen, meriarkeologi Kalle Virtasen, työmestari Pekka Paanasalo ja sukeltaja Timo Nurmi matkassa linjalaiva Kronprins Gustav Adolphin hylylle. Ohjelma on uusinta vuodelta 2004.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Taisteleva tutkimus vaatii tutkijoita barrikaadeille!

  Taisteleva tutkimus vaatii tieteilijät tekemään parempaa maailmaa! Mutta miksi? Ja miten tämä sopisi tieteellisen objektiivisuuden ihanteeseen? Tästä puhutaan Tiedeykkösessä tiistaina 3.6. Lisäksi ohjelmassa kuullaan Vantaan Pyhän Laurin kirkon kupeesta tehdyistä keskiaikaisista löydöistä sekä maailman vanhimmista housuista, jotka ovat puolestaan löytyneet Kiinasta yli 3000 vuoden takaa. Haastateltavina ovat "taistelevat tutkijat", aikuiskasvatuksen professori Juha Suoranta ja yliopistonlehtori Sanna Ryynänen, sekä arkeologit Andreas Koivisto ja Ulrika Köngäs. Ohjelman juontaa Pasi Toiviainen ja toimittajina ovat Emilia Cronvall ja Seija Aunila.

  • Kesto: 44 min

  Lihavuuden lähteillä (koko ohjelma)

  Ylipaino näyttäytyy ihmisen omana vikana ja synnin palkkana. Näin siitä huolimatta, että tutkimus on osoittanut kysymyksen olevan huomattavasti monisäikeisempi. Mitä tämän päivän tutkimus sitten kertoo lihavuuden taustoista ja todellisesta haitallisuudesta. Entä miten studiovieraat professori Mikael Fogelholm ja valmentaja Anne Majuri kommentoivat lihavuudesta julkisuudessa käytävää keskustelua. Ohjelman juontaa Jari Vaara.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Tiedeykkönen: Naisen heinäkuun Tiedekesässä Liisa Keltikangas-Järvinen 45 min
  - Tiedeykkönen: Tiedekesä 45 min
  - Tiedeykkönen: Tiedekesän tiedekahvila Turun Apteekkimuseon pihalla 45 min
  - Tiedeykkönen: Tiedekesä 45 min
  - Tiedeykkönen: Tiedekesä: Sudenkorennot harrastuksena 43 min
  - Tiedeykkönen: 12.08.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 15.08.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 19.08.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 22.08.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 26.08.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 29.08.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 02.09.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 05.09.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 09.09.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 12.09.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä