Areena
 • TV
 • Radio
 • Amerikkalaisia puheenvuoroja

  Eriarvoisuuden hinta

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 368 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Amerikkalaisia puheenvuoroja »


  Amerikkalaisia puheenvuoroja: Jaksot (23) fi:Program:rss

  Öljy-yhtiöt muokkaavat Kanadan ympäristöpolitiikan

  Eurooppalaiset ihmettelevät usein Kanadan erittäin kielteistä suhtautumista kasvihuonepäästöjä rajoittavaan politiikkaan yleensä ja erityisesti Kioton pöytäkirjan velvoitteisiin. Kanadan energiateollisuuden pääkaupungin, Calgaryn yliopiston ympäristötiedekunnan apulaisprofessorin Noel Keoughin mielestä syy on erittäin selvä: öljy- ja kaasuteollisuus määrää Kanadan ilmastopolitiikasta. Liisa Liimatainen esittelee Keoughin näkemyksiä ja näytteet lukee Juha Kulmanen.

  • Kesto: 14 min

  Henry Kissingerin maailmanjärjestys

  Kuka Yhdysvaltain entisistä ulkoministereistä on maailmalla kaikkein tunnetuin? Epäilemättä vuonna 1923 Saksan Baijerissa juutalaiseen perheeseen syntynyt Henry Alfred Kissinger. Hän on nyt, 91-vuotiaana, julkaissut uusimman 400 sivun teoksensa ´World Order`, jota voidaan pitää hänen maailmanpoliittisena testamenttinaan. Juha Kulmanen esittelee Kissingerin näkemyksiä ja näytteet lukee Jukka Vanninen.

  • Kesto: 14 min

  Kovia valintoja - Hillary Clintonin muistelmat

  Hillary Clintonin lähes 1000-sivuinen muistelmakirja `Hard Choices` eli `Kovia valintoja´ alkaa siitä kun hän pyrki Yhdysvaltain presidentiksi Barack Obaman kovimpana vastustajana demokraattisen puolueen sisällä. Hän päätyi kuitenkin maan ulkoministeriksi vuosiksi 2009-2013. Muistelmissa käydään lävitse koko maailman tapahtumat, mutta mitä hän kirjoittaa Venäjästä ja sen johtajasta Vladimir Putinista? Miksi USA:n ja Venäjän välit viilenivät? Juha Kulmanen esittelee Hillary Clintonin muistelmia ja näytteet lukee Päivi Leino.

  • Kesto: 14 min

  Alkaako kylmä sota uudelleen USA:n ja Venäjän välillä?

  Sekä Bushia että Obamaa palvellut Yhdysvaltain puolustusministeri Robert M. Gates julkaisi juuri muistelmansa `Duty`. Pääosin siinä käydään lävitse Irakin ja Afganistanin sodan kokemuksia, mutta tärkeässä roolissa on myös USA:n ja Venäjän suhteet. Miksi Naton nopea laajentuminen oli Gatesin mielestä virhe? Juha Kulmanen esittelee Gatesin näkemyksiä ja näytteet lukee Jorma Honkanen.

  • Kesto: 14 min

  Uusi digitaalinen aikakausi Googlen johtajien näkemänä

  Internet on yksi ihmisen keksimä rakennelma, jota he eivät itsekään täysin ymmärrä. Tämä on Googlen toimitusjohtajan Eric Schmidtin ja Google Ideas –yksikön johtajan Jared Cohenin kesän kynnyksellä ilmestyneen teoksen the `The New Digital Age` ensimmäinen lause. Mihin suuntaan internet kehittyy? Juha Kulmanen esittelee Schmidtin ja Cohenin näkemyksiä ja näytteet lukee Reetta Arvila.

  • Kesto: 14 min

  USA:n suurin vakoilukeskus valmistuu Utahiin

  NSA:sta eli Yhdysvaltain kansallisesta turvallisuusvirastosta on viime aikojen paljastusten vuoksi puhuttu paljon. Aiheesta on kuitenkin kirjoitettu jo kauan. James Bamford on yksi heistä. Hän kertoo mm. siitä millainen on Utahiin syyskuussa 2013 valmistuva Amerikan suurin vakoilukeskus. Juha Kulmanen esittelee Bamfordin näkemyksiä ja näytteet lukee Päivi Leino.

  • Kesto: 14 min

  NSA kuuntelee sinunkin puhelusi

  NSA kuuntelee sinunkin puhelusi. Patrick Radden Keefen kirjaa "Chatter" esittelee Antero Pietilä. Näytteet lukee Riitta Vanhatalo. Ohjelma on uusinta vuodelta 2005.

  • Kesto: 14 min

  Tekijät - uusi teollinen vallankumous

  Digitaalisen maailman gurut ovat löytäneet isoisänsä ja huomanneet että bitit ja atomit ovat yhdistymässä. Onko tästä syntymässä uusi teollinen vallankumous kuten Wired-lehden päätoimittaja Chris Anderson uudessa kirjassaan `Makers` väittää? Juha Kulmanen esittelee Andersonin näkemyksiä ja näytteet lukee Jorma Honkanen.

  • Kesto: 14 min

  Amerikan tekemä maailma

  Nykyinen maailmanjärjestys on Amerikan Yhdysvaltojen luomus. Mutta onko Amerikan rooli nyt hiipumassa, tätä pohtii Robert Kagan kirjassaan `The World America made`. Juha Kulmanen esittelee Kaganin näkemyksiä ja näytteet lukee Juha Virtanen.

  • Kesto: 14 min

  Automatisoi tämä

  Algoritmit ovat tulleet hallitsemaan maailmaamme, sanoo amerikkalainen Christopher Steiner. Hän on juuri julkaissut teoksensa, jossa kerrotaan kuinka elämänalue yksi toisensa jälkeen pystytään siirtämään algoritmien hoidettavaksi. Juha Kulmanen esittelee Steinerin näkemyksiä ja näytteet lukee Juha Virtanen.

  • Kesto: 14 min

  Eriarvoisuuden hinta

  Columbian yliopiston professorille Joseph E. Stiglitzille myönnettiin taloustieteen Nobel-palkinto vuonna 2001. Hän oli sitä ennen työskennellyt muun muassa Maailman Pankissa. Stiglitz on kirjoittanut monia teoksia ja tämä uusin – The Price of Inequality (´Eriarvoisuuden hinta`) on mitä ajankohtaisin, suorastaan tiiliskivimäinen puheenvuoro meneillään olevaan Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaan. Juha Kulmanen esittelee Stiglitzin näkemyksiä ja näytteet lukee Juha Virtanen.

  • Kesto: 14 min

  Joki virtaa mustana - Kiinan ympäristökatastrofi

  Amerikkalainen tutkija Elizabeth Economy on kirjoittanut merkittävän teoksen Kiinan ympäristökysymyksistä The River Runs Black -- The Environmental Challenge to China’s Future (Joki virtaa mustana – ympäristöhaaste Kiinan tulevaisuudelle). Kirjan toinen, täysin uusittu laitos ilmestyi vuonna 2010. Pertti Seppälä esittelee Economyn näkemyksiä ja näytteet lukee Päivi Leino.

  • Kesto: 14 min

  Amerikan tekemä maailma

  Nykyinen maailmanjärjestys on Amerikan Yhdysvaltojen luomus. Mutta onko Amerikan rooli nyt hiipumassa, tätä pohtii Robert Kagan uudessa kirjassaan `The World America made`. Juha Kulmanen esittelee Kaganin näkemyksiä ja näytteet lukee Juha Virtanen.

  • Kesto: 14 min

  Kuunteleminen internetissä

  Hallitukset ja poliitikot eri puolilla maailmaa ovat myös huomanneet verkossa kuuntelemisen tärkeyden. Täällä Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama on ensimmäisen kautensa aikana käyttänyt useita kansalaiskuuntelun keinoja. Valkoinen Talo on esimerkiksi avannut verkkosivuston, jossa kansalainen voi perustaa kansalaisadressin haluamastaan aiheesta. Tanja Aitamurto esittelee amerikkalaisten tutkijoiden Dan Kreissin, Jeremy Weinsteinin ja Travis Kripleanin näkemyksiä. Näytteet lukee Juha Kulmanen.

  • Kesto: 14 min

  Free ride eli netin vapaamatkustajat

  "Tieto haluaa olla ilmaista". Tämä lause on tullut amerikkalaisen kirjailijan Robert Levinen mielestä liian kuuluisaksi ja sille tarvitaan vastavoimia. Hän arvostelee uusimmassa teoksessaan Free ride netin ilmaisia vapaamatkustajia ja hahmottelee kulttuuribisneksen vastaiskua. Tanja Aitamurto esittelee Levinen näkemyksiä ja näytteet lukee Juha Kulmanen.

  • Kesto: 14 min

  Jakamistalous

  Olen aina vierastanut omistamista. Talojen ostamista, autojen, polkupyörien. Tällaisista suurista ostoksista koituu monenlaista murhetta. Otetaan vaikka auton ostaminen: oikean auton löytäminen kestää ensinnäkin kauan. Sen jälkeen autoa pitää korjauttaa ja huoltaa. Suurimman osan aikaa auto kuitenkin seisoo parkissa jossakin: kotipihallani, työpaikan edessä tai ruokakaupan parkkipaikalla. Silti tarvitsen autoa, aina silloin tällöin. Siksi säännöllisin väliajoin mieleeni pulpahtaa kysymys: Pitäisikö minun ostaa auto?

  Muualla Yle.fi:ssä