Areena
 • TV
 • Radio
 • Tiedeykkönen

  Hulluuden historian jäljillä (koko ohjelma)

  44 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 339 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Tiedeykkönen »


  Tiedeykkönen: Jaksot (268) fi:Program:rss

  Suuria tunteita verkossa

  Kun näyttelijä Robin Williams kuoli, Facebook täyttyi häntä muistelevilla päivityksillä. Suremisen näyttämisen tavat ovat saaneet uusia muotoja - nimittäin internetin myötä voimme jakaa surua yksitystä suruamme myös verkkomaailmassa. Mitä tiedämme näistä kuolemanrituaaleista verkossa, kuten nettiin luoduista vainajien muistosivuista? Haastateltava digitaalisen kulttuurin tutkija Anna Haverinen Turun yliopistosta. Entä mitä tiedämme koirien tunteista tai aikuisten leikkikulttuurista? Tiedeykkösen lopussa kupponen kaakon kuumaa historiaa. Toimittajina Emilia Cronvall, Maija Kaipainen, Erkki Kauhaen ja Tiia Nurmilaakso

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Fyysikot valmistivat maailman kylmimmät molekyylit

  Molekyylit jäähdytettiin suoralla laserjäähdytyksellä, ensimmäisen kerran.Tutkijat testaavat jo tilannetta, jossa aivojen pinnalle asennetaan pieni langaton tietokone. Tietokone ohjaa tekokättä tai kursoria tietokoneen näytöllä. Jyväskylän yliopistossa tutkitaan ikkunaan integroituja aurinkokeräimiä. Tarkoitus on ottaa auringon lämpöenergia talteen. Haastateltavina ovat professori Päivi Törmä Aalto-yliopistosta, nobelisti William Phillips Marylandistä Yhdysvalloista, tutkijatohtori Toni Björninen Tampereen teknillisestä yliopistosta ja tutkija Jussi Toppari Jyväskylän yliopistosta. Toimittajina ovat Leena Mattila, Virpi Väisänen ja Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Pelillisyys oppimisessa: mahdollisuus ja haasteet

  Pelillisyyttä tuodaan opetukseen. Tiedeykkönen kysyy, että mikä käytännössä muuttuu ja miksi ylipäätään pelillisyydestä on hyötyä oppimisessa. Lähetyksen juontaa Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Kvanttitietokone tulossa, kvanttisalaus jo totta

  Kvanttiteknologioiden kehittämiseen satsataan nyt paljon Euroopassakin. Zoonoosit ovat vakavia tauteja. Edistävätkö matkustaminen ja ilmastonmuutos niiden leviämistä? Kankaat ja kuidut eivät tulevaisuudessa jouda kaatopaikalle vaan ne hyödynnetään uusiksi kuiduiksi ja kankaiksi. Menetelmää on kehitetty VTTllä. Haastateltavana ovat Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta, dosentti Mikko Möttönen Aaltio-yliopistosta ja tutkimusprofessori Ali Harlin VTTstä. Toimittajina Sisko Loikkanen, Leena Mattila ja Maija Kaipainen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Propagandan muuttuvat kasvot

  Mitä valtiot hakevat strategisella viestinnällä? Miten propaganda on muuttunut Moskovan Tiltusta digitaaliseen kulttuuriin? Studiovieraana sotatieteiden tohtori, tutkija Saara Jantunen Puolustusvoimien tutkimuslaitokselta. Kuulemme myös RISC-tutkimusten tuloksia siitä, miten suomalaiset trendit muuttuvat, haastateltavana Tiitta Vaulos TNS-gallupilta. Ohjelman juontaa Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Maapallon rajut muutokset

  Maapallon elämä on menneisyydessään kokenut rajuja mullistuksia, ja nyt sellaisen saattaa toimillaan aiheuttaa ihminen. Näin väittää evoluutiopaleontologian professori Mikael Fortelius, joka katsoo, että vastuu ongelman hoitamisesta on pitkälti tutkijoilla ja tiedeviestijöillä. Lisäksi tiistain Tiedeykkönen tutustuu Tampereelle synnytettävään ihmisen varaosapankkiin ja paljastaa, että muistisairauksia diagnosoidaan nykyään yleisesti väärin. Haastateltavina professori Mikael Fortelius, geriatri Mervi Kähönen-Väre, johtava tutkija Jyrki Lötjönen sekä professori Markku Sotarauta. Juontajana Pasi Toiviainen ja toimittajina Maija Kaipainen ja Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Ebolan leviämisen ja tappavuuden taustat

  Verenvuotokuume ebola leviää Länsi-Afrikassa edelleen. Miksi tämänkertainen epidemia on vaatinut jo 1000 ihmisen hengen ja miksi se leviää edelleen? Tiedeykkönen kertoo myös tuoreimmat silminnäkijähavainnot tautialueelta. Ohjelman toimittaa Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Tiedekesä: Sudenkorennot harrastuksena

  Sudenkorennoista voi muodostua kiehtova harrastus. Toimittaja Erkki Kauhasen lähtee luontokuvaaja Sami Karjalaisen kanssa etsimään sudenkorentoja metsälammelta. Ohjelma on uusinta vuodelta 2004.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Tiedekesä. Nuorten työllistyminen on haaste yliopistoille

  Tiedekesä. Nuorten työllistyminen on haaste yliopistoille. Työmarkkinat ovat muuttuneet, mutta junnaako yliopisto-opetus edelleen liiaksi vanhalla raiteella? Kun maailma ja työmarkkinat ovat nopeasti muuttuneet, vanhat konstit eivät enää riitä. Mitä siis neuvoksi nuorisolle? Nuorten tilannetta pohtivat uskontotieteen professori Rene Gothoni Helsingin yliopistosta, tieteen ja teknologian tutkimuksen professori Kalle Michelsen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja tiedekirjojen kääntäjä ja kustantaja Kimmo Pietiläinen Terra Cognitasta. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Turun palo säilöi siemeniä Apteekkimuseon pihalla

  Mitä kasvipaleontologi kaivaa esiin ikivanhasta lantakourusta Suomen Turussa? Entä miten satoja vuosia vanhan siemenen voi tunnistaa? Varsinkin, kun se löytyi 1700-luvun navetan lantakourusta, ja oli jo kertaalleen syöty. Turku on palanut monta kertaa, mutta silti kaivauksissa löytyy siemeniä ajalta ennen paloa. Joskus hiillostaminen tekee maatuvista kasvinosista paremmin säilyviä. Aurajoen rannalla, Läntisen Rantakadun varrella Qwenselin talon pihalla kissan, kukon ja kasvien seurassa kaivellaan menneitä. Entisten aikojen kasveista juttelevat dosentti Terttu Lempiäinen ja Leena Mattila.

  • Kesto: 42 min

  Tiedekesä. Kiusaukset, houkutukset ja addiktiot ihmisen vitsauksena

  Houkutuksia ja kiusauksia on ollut iät ajat. Nykyinen elämyspohjainen elämäntapa suorastaan suosii ihmisiä erilaisten villitysten pariin. Houkutusten ohjaamana elämä voi mennä pahasti pieleen, mutta onneksi ihminen voi oppia hallitsemaan himojaan ja kiusauksiaan. Keskustelemassa ovat uskontotieteen professori Rene Gothoni Helsingin yliopistosta, tieteen ja teknologian tutkimuksen professori Kalle Michelsen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja tiedekirjojen kääntäjä ja kustantaja Kimmo Pietiläinen Terra Cognitasta. Toimittaja on Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 44 min

  Tiedekesässä professori emerita Liisa Keltikangas-Järvinen

  Temperamentti vaikuttaa sekä elämään että terveyteen, se on todistettu. Temperamenttitutkimuksistaan tunnettu professori Liisa Keltikangas-Järvinen tunnetaan myös tutkimustulosten tuomisesta elävään elämään kouluun ja päivähoitoon. Keltikangas-Järvinen on ensimmäinen nainen psykologian professorina Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut synnynnäisen temperamentin vaikutusta mm. stressin sietoon ja terveyteen monitieteisen, pitkäaikaisen seurannan avulla. Lisäksi hän on erinomainen tutkimustulosten popularisoija, joka on kirjoittaunut useita teoksia suurelle yleisölle. Leena Mattila tapasi emeritaprofessori Liisa Keltikangas-Järvisen tämän työhuoneella.

  • Kesto: 43 min

  Tiedekesä. Mistä luovuus kumpuaa ja miten sitä toteutetaan?

  Professori Rene Gothoni Helsingin yliopistosta ja professori Kalle Michelsen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta pohtivat luovan prosessin olemusta. He pohtivat myös oman aikamme haasteita. Millaisiin kysymyksiin tarvitaan luovuutta juuri tällä hetkellä? Toimittajana Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 44 min

  Tiedekesä: Mikro- ja nanoelektroniikan professori Hele Savin tutkii aurinkokennoja

  Professori Hele Savin on viulunsoittoa harrastava mikroelektroniikkatutkija, joka on nanotekniikan konstein parantanut piipohjaisten aurinkokennojen hyötysuhdetta. Maailman talousfoorumi palkitsi Hele Savinin viime vuonna nuoren tutkijan palkinnolla. Palkinto voidaan antaa nuorelle, alle 40-vuotiaalle tutkijalle, joka sitoo tieteellisen työnsä aivan uudella tavalla teknologiseen innovaatioon. Tämän vuoden alkupuolella Savin sai myös Sähkössä on tulevaisuus –palkinnon, joka jaettiin ensimmäistä kertaa. Toimittajana on Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 43 min

  Tiedekesä. Professori Marja-Liisa Riekkola on maailman kemistien kärkikastia

  Marja-Liisa Riekkola janosi alun alkaen lääkäriksi, mutta erinomainen fysiikan opettaja Sammon yhteislyseossa Tampereella näki jo hänessä piilevän kemistin ja kannusti kemian pariin. Riekkola aloittikin kemian opinnot Helsingin yliopistossa 1970-luvun alkupuolella ja päätyi lopulta analyyttisen kemian varsinaiseksi professoriksi vuonna 1987. Kun äskettäin listattiin maailman parhaat analyyttiset kemistit, Riekkola sijoittui sijalle 21. Listan mukaan hän on alallaan parhain naiskemisti ja lisäksi ainoa listalle yltänyt pohjoismaalainen kemisti. Riekkolaa haastattelee Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 43 min

  Tiedekesä: Naisen heinäkuu tutkija Pirkko Moisala

  Helsingin yliopiston musiikkitieteen ja etnomusikologian professori Pirkko Moisala on tehnyt pitkän uran musiikin parissa. Jo nuorena Moisala koki tutkijan työn kiinnostavaksi, mutta aluksi ei ollut ollenkaan varmaa, että hänen erikoisalaltaan olisi saanut tutkijan töitä Suomessa. Tutkimus nepalilaisen gurung –kansan parissa heidän perinnemusiikistaan antoi suunnan hänen tutkijan uralleen ja myös muutti häntä perustavanlaatuisesti ihmisenä. Pirkko Moisala on myös tutkinut sukupuolen merkitystä musiikissa. Toimittaja Maija Kaipainen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Tiedeykkönen: 05.09.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 09.09.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 12.09.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 16.09.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 19.09.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 23.09.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 26.09.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 30.09.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 03.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 07.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 10.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 14.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 17.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 21.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 24.10.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä