Areena
 • TV
 • Radio
 • Tiedeykkönen

  Hulluuden historian jäljillä (koko ohjelma)

  44 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 339 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Tiedeykkönen »


  Tiedeykkönen: Jaksot (277) fi:Program:rss

  Onko pihallasi muinaisjäänne?

  Arkeologit kykenevät uusilla menetelmillä piirtämään aina vain tarkemman kuvan menneisyyden ihmisten tekosista. Missä löytyy Suomen vanhin kirkko, missä kivikautinen veistos. Esimerkiksi Helsingin seudulla ensimmäisen maailmansodan juoksuhaudat kulkevat ihmisten pihoilla - tai niiden alla. Menetelmiä voi myös käyttää väärin. Alan ihmisillä on epäilyjä muinaismuistojen varkauksista. Studiovieraina ovat kokenut harrastaja-arkeologi Kyllikki Rosenström ja geofysikaalisen menetelmät tunteva yliopisto-opettaja Wesa Perttola. Ohjelman juontaa Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Sata miljoonaa astetta reaktorissa--- fuusio vaatii valtavan lämpötilan

  Etelä-Ranskaan nousee big science -hanke,15 miljardin euron fuusioreaktori, jossa testataan fuusiota käytännössä. Miten energiaa tulevaisuudessa tuotetaan ja mitä ajatellaan Rockefellerien tuoreesta päätöksestä sijoittaa jatkossa vain uusiutuviin energiamuotoihin? Kuninkaantammi on Helsingin uusi rakenteilla oleva kaupunginosa, jonka suunnitelmissa on otettu huomioon säiden tulevat muutokset. Rankkasateiden vedet pystytään hallitsemaan ja helteiden kuumuutta vähentämään. Haastateltavana ovat Markus Airila ja Antti Arasto VTTltä ja Suvi Tyynilä Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta. Toimittajina Sisko Loikkanen ja Maija Kaipainen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Vanhuuden lähteillä - 100 vuodessa huutolaisista panttereiksi

  Ikääntyminen ei merkitse enää sairautta ja kurjuutta. Miten aktiivipanttereiden maailmaan on tultu vain sadassa vuodessa? Entä kuka ylipäätään on tänä päivänä vanha? Kuulijat äänestivät oman näkemyksensä asiasta. Studiovieraina ovat Ikäinstituutin johtaja Päivi Topo ja gerontologi Pertti Pohjolainen. Ohjelman juontaa Jari Vaara.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Ruotsissa järisi maa ja suomalaiset selvittivät täpläverkkoperhosen perimän

  Ruotsin maanjäristys tuntui Suomenkin alueella. Myös Suomessa mitataan maanjäristyksiä. Sään ääri-ilmiöt ovat yleistyneet. Miten niihin varaudutaan? Täpläverkkoperhonen on ensimmäinen eläin, jonka perimän selvitti suomalainen tutkimusryhmä. Aalto-yliopistossa tutkijat kehittivät menetelmän, jolla terästehtaan kuonasta valmistetaan kalsiumkarbonaattia. Haastateltavina ovat seismologi Matti Tarvainen, professori Ilkka Hanski ja tutkijatohtori Virpi Ahola Helsingin yliopistosta sekä professori Mika Järvinen ja tutkija Arshe Said Aalto-yliopistosta, Eija Kivilaakso Hgin kaupunkisuunnitteluvirastosta, Mikael Hilden SYKEestä ja Kirsti Jylhä Ilmatieteen laitoksesta

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Tiedeykkönen 16.9.2014 (Koko lähetys)

  Geopolitiikan keikahduksia Geopolitiikka tutkailee maailman valtatasapainon muutoksia. Miten ajankohtaisen tilanteen näkevät tämän tieteen alan asiantuntijat? M.G. Armfeltin kuolemasta 200 vuotta. Millainen geopolitiikan muokkaaja hän oli? Jäätyneen konfliktin anatomia.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Jari Louhelainen ja Viiltäjä-Jack

  Viiltäjä-Jackin hiusten ja silmien väri voitiin osoittaa silkkihuivin tahrasta. Mitä muuta Viiltäjä-Jackistä ja murhatusta Catherine Eddowesista selvisi 126 vuotta sitten murhapaikalta löytyneestä huivista? Karen Miller ainakin on tyytyväinen, kun esi-isoäidin murha ratkesi. Viiltäjä-Jackin paljastaja, johtava rikosgeneetikko, Jari Louhelainen Liverpoolin yliopistosta on Tiedeykkösen haastateltavana. Toimittajana on Leena Mattila.

  • Kesto: 31 min

  Syntyykö matematiikka matemaatikon aivoissa?

  Kuka oli kuuluisa murhaaja Viiltäjä Jack? Haastateltavana on Jackin henkilöllisyyden paljastanut suomalainen Jari Louhelainen, joka työskentelee johtavana rikosgeneetikkona Liverpoolin John Moores yliopistossa. Taipuisa joustava elektroniikka tekee tuloaan. Haastateltavana on tutkijatohtori Antti Kaskela Aalto-yliopistosta. Voiko edelleen syntyä aivan uutta matematiikkaa ja syntyykö matematiikka kehittäjänsä aivoissa vai missä? Haastateltavana professori Antti Kupiainen Helsingin yliopistosta. Toimittajina ovat Leena Mattila, Leo Kosola ja Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Vrouw Marian kiehtova matka - kosteikko puhdistaa hulevesiä

  Tiedeykkönen lähtee vesien äärelle. Hollantilaisalus Vrouw Maria lähti 1771 viimeiselle purjehdukselle, Amsterdamista kohti Pietaria lähtenyt laiva upposi Suomen rannikolla. Alus löydettiin 1999 ja sitä on tutkittu tiuhaan. Millainen on laivan tarina? Lähetyksessä vieraana Vrouw Marian viimeinen matka -teoksen tekijät meribiologi Juha Flinkman ja kuvittaja Karri Flinkman. Ohjelmassa vieraillaan myös Vihdin keskustassa vilkasliikenteisen Porintien varrella vehreässä kosteikossa. Sade ja sulamisvedet, hulevedet, johdetaan järven sijasta rakennettuun kosteikkoon, kertoo tutkija Outi Salminen. Toimittajina ovat Emilia Cronvall ja Virpi Väisänen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Suomalaisilla on toimimattomia geenejä muita enemmän. Linnunrata hehkuu tähtitaivaalla

  Vuoksen virta puhkesi Laatokkaan kuusi tuhatta vuotta sitten ja paljasti uutta hedelmällistä maata Saimaalla. Kun hirvikanta kasvoi, paikalle kiiruhti väestöä idästä. Näin saapui kehittynyt kampakeraaminen kulttuuri Saimaan alueelle. Suomalaisilta on löydetty toimimattomia geenejä enemmän kuin muilla kansoilla. Professori Aarno Palotien vetämässä kansainvälisessä SISu-projektissa tutkitaan, mitä tämä merkitsee. Syyskuun tähtitaivaalta kannattaa bongata Linnunrata ja Andromedan galaksi. Asiantuntijoina ovat arkeologi Petro Pesonen, professori Aarno Palotie ja professori Markku Poutanen. Toimittajina Maija Kaipainen, Leena Mattila ja Sisko Loikkanen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Suuria tunteita verkossa

  Kun näyttelijä Robin Williams kuoli, Facebook täyttyi häntä muistelevilla päivityksillä. Suremisen näyttämisen tavat ovat saaneet uusia muotoja - nimittäin internetin myötä voimme jakaa surua yksitystä suruamme myös verkkomaailmassa. Mitä tiedämme näistä kuolemanrituaaleista verkossa, kuten nettiin luoduista vainajien muistosivuista? Haastateltava digitaalisen kulttuurin tutkija Anna Haverinen Turun yliopistosta. Entä mitä tiedämme koirien tunteista tai aikuisten leikkikulttuurista? Tiedeykkösen lopussa kupponen kaakon kuumaa historiaa. Toimittajina Emilia Cronvall, Maija Kaipainen, Erkki Kauhaen ja Tiia Nurmilaakso

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Fyysikot valmistivat maailman kylmimmät molekyylit

  Molekyylit jäähdytettiin suoralla laserjäähdytyksellä, ensimmäisen kerran.Tutkijat testaavat jo tilannetta, jossa aivojen pinnalle asennetaan pieni langaton tietokone. Tietokone ohjaa tekokättä tai kursoria tietokoneen näytöllä. Jyväskylän yliopistossa tutkitaan ikkunaan integroituja aurinkokeräimiä. Tarkoitus on ottaa auringon lämpöenergia talteen. Haastateltavina ovat professori Päivi Törmä Aalto-yliopistosta, nobelisti William Phillips Marylandistä Yhdysvalloista, tutkijatohtori Toni Björninen Tampereen teknillisestä yliopistosta ja tutkija Jussi Toppari Jyväskylän yliopistosta. Toimittajina ovat Leena Mattila, Virpi Väisänen ja Sisko Loikkanen.

  • Kesto: 44 min

  Pelillisyys oppimisessa: mahdollisuus ja haasteet

  Pelillisyyttä tuodaan opetukseen. Tiedeykkönen kysyy, että mikä käytännössä muuttuu ja miksi ylipäätään pelillisyydestä on hyötyä oppimisessa. Lähetyksen juontaa Jari Vaara.

  • Kesto: 44 min

  Kvanttitietokone tulossa, kvanttisalaus jo totta

  Kvanttiteknologioiden kehittämiseen satsataan nyt paljon Euroopassakin. Zoonoosit ovat vakavia tauteja. Edistävätkö matkustaminen ja ilmastonmuutos niiden leviämistä? Kankaat ja kuidut eivät tulevaisuudessa jouda kaatopaikalle vaan ne hyödynnetään uusiksi kuiduiksi ja kankaiksi. Menetelmää on kehitetty VTTllä. Haastateltavana ovat Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta, dosentti Mikko Möttönen Aaltio-yliopistosta ja tutkimusprofessori Ali Harlin VTTstä. Toimittajina Sisko Loikkanen, Leena Mattila ja Maija Kaipainen.

  • Kesto: 43 min

  Propagandan muuttuvat kasvot

  Mitä valtiot hakevat strategisella viestinnällä? Miten propaganda on muuttunut Moskovan Tiltusta digitaaliseen kulttuuriin? Studiovieraana sotatieteiden tohtori, tutkija Saara Jantunen Puolustusvoimien tutkimuslaitokselta. Kuulemme myös RISC-tutkimusten tuloksia siitä, miten suomalaiset trendit muuttuvat, haastateltavana Tiitta Vaulos TNS-gallupilta. Ohjelman juontaa Jari Vaara.

  • Kesto: 43 min

  Maapallon rajut muutokset

  Maapallon elämä on menneisyydessään kokenut rajuja mullistuksia, ja nyt sellaisen saattaa toimillaan aiheuttaa ihminen. Näin väittää evoluutiopaleontologian professori Mikael Fortelius, joka katsoo, että vastuu ongelman hoitamisesta on pitkälti tutkijoilla ja tiedeviestijöillä. Lisäksi tiistain Tiedeykkönen tutustuu Tampereelle synnytettävään ihmisen varaosapankkiin ja paljastaa, että muistisairauksia diagnosoidaan nykyään yleisesti väärin. Haastateltavina professori Mikael Fortelius, geriatri Mervi Kähönen-Väre, johtava tutkija Jyrki Lötjönen sekä professori Markku Sotarauta. Juontajana Pasi Toiviainen ja toimittajina Maija Kaipainen ja Jari Vaara.

  • Kesto: 44 min

  Ebolan leviämisen ja tappavuuden taustat

  Verenvuotokuume ebola leviää Länsi-Afrikassa edelleen. Miksi tämänkertainen epidemia on vaatinut jo 1000 ihmisen hengen ja miksi se leviää edelleen? Tiedeykkönen kertoo myös tuoreimmat silminnäkijähavainnot tautialueelta. Ohjelman toimittaa Jari Vaara.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Tiedeykkönen: 03.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 07.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 10.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 14.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 17.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 21.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 24.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 28.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 31.10.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 04.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 07.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 11.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 14.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 18.11.2014 45 min
  - Tiedeykkönen: 21.11.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä