Areena
 • TV
 • Radio
 • Historian ääniä

  Elokuvan pioneerit

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 252 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Historian ääniä »


  Historian ääniä: Jaksot (37) fi:Program:rss

  Koulumaailman muutoksia

  Ennen oppilaat olivat kiltimpiä, opettajia kunnioitettiin ja kuri oli kovempaa kuin nyt. Siltä ainakin tuntuu, kun kuuntelee arkistojuttuja 60-ja 70-luvuilta. Tuolloin muutoksen tuulet alkoivat puhaltaa, sillä käynnissä oli peruskoulu-uudistus. Mitä mieltä koululaiset ja opettajat olivat sen ajan opetuksesta? Miten suhtauduttiin vaikkapa lintsaukseen tai tukiopetukseen? Arkiston helmiä kuuntelevat toimittaja Minna Korhonen ja erityisopettaja Hannele Tallqvist.

  • Kesto: 52 min

  Mainontaa ennen ja nyt

  "Mitä sie etelän mies huiot, mikset sie käytä ohovia". Monet legendaariset 70-luvun mainokset ovat iskostuneet mieliimme ja ne tuntuvat toimivan edelleen. Miten nuo ajat erovat tämän päivän mainosmaailmasta? Silloin esiintyi ainakin paljon kritiikkiä ja mainokset myös ärsyttivät. 60-luvulla puhetta aiheutti myös bestseller "Mainosmiehen tunnustuksia". Arkistojuttujen pyörteissä ovat toimittaja Minna Korhonen ja kokenut mainosmies Kari Koskinen.

  • Kesto: 53 min

  Historian ääniä: Suodatinkahvista cappuccinoon

  Kahvi maistuu aina. Latte, espresso, pannukahvi, nuotiokahvi, saunakahvit, hautajaiskahvit ja palaverikahvit. Historian äänissä kuullaan kahvijuttuja 1960 ja-70-luvuilta. Arkiston aarteita nauttivat yritysvastuupäällikkö Leena Miettinen Pauligilta ja toimittaja Minna Korhonen.

  • Kesto: 53 min

  Kyläkaupat sulkivat oviaan 70-luvulla, mutta avajaisiakin vietettiin

  "Vuodessa kuolee jopa 70 kyläkauppaa", kerrottiin radiojutussa neljäkymmentä vuotta sitten. Pikkupuodit olivat silloin kovilla, sillä kauppa-autot ja isot marketit veivät asiakkaita. Millä keinoin kyläkaupat silloin sinnittelivät, entä miten nyt? Arki ei ole enää samanlaista, tietää kolmannen polven kyläkauppias Pentti Kaulamo Leppävirralta, Konnuslahden kylältä. Arkiston helmiä tarjoaa toimittaja Minna Korhonen.

  • Kesto: 53 min

  Luontoretkien luonnontuntemus on vaihtunut ympäristökasvatukseen

  "Luontoa ei saa roskata", neuvottiin lapsia 1970-luvulla. Tänä päivänä heitä opastetaan kulutuskriittiseen ajatteluun. Ennen oli tärkeää tunnistaa lajeja, mutta nyt se ei ole niin olennaista. Miten 60-ja 70-lukujen luontoretket eroavat nykyisistä? Sitä pohditaan nyt Historian äänissä kesäisen luonnon keskellä. Arkiston aarteita kuuntelevat toiminnanjohtaja Petro Pynnönen Luonto-Liiton Uudenmaan piiristä ja toimittaja Minna Korhonen.

  • Kesto: 53 min

  Ennen kalastettiin ruokaa pöytään, nyt kalastellaan elämyksiä

  "Tuollaiset kalat tuntuvat ihan unennäöltä", hämmästeli toimittaja vuonna 1962 yli 20 kilon lohia. Noista ajoista luonnonkalat ovat vähentyneet ja vedet kuormittuneet. Ennen kalastettiin ruokaa pöytään, nyt kalastellaan enemmänkin elämyksiä. Kalastusvälineet ovat muuttuneet ja eettinen kalastus on pinnalla. 60-70-lukujen kalajuttuja Pyhäjärven rannalla kuuntelevat Janne Rautanen Suomen vapaa-ajankalastajista ja toimittaja Minna Korhonen.

  • Kesto: 53 min

  Nuorten vapaa seurustelu aiheutti hämmennystä 60-luvulla

  "Pidetään kotihippoja, mut ei olla sukupuolisesti tekemisissä keskenään", vakuutti teinityttö 60-luvulla toimittajan uteluihin. Nuorten suhteet olivat muuttuneet lyhyiksi ja seksistä puhuttiin avoimemmin. Vapaa seurustelu aiheuttikin ihmetystä ja kaupunkien vaaroista varoiteltiin. Missä teinit tapasivat toisiaan ja mitä he puuhasivat? Miten kimuli tai kundi iskettiin? Arkistojuttuihin sukeltavat tutkija Anna Anttila ja toimittaja Minna Korhonen.

  • Kesto: 52 min

  Maitokaupoissa oli ruuhkaa vuonna 1969, kun keskiolut vapautui

  Maitokaupoissa oli ruuhkaa vuoden 1969 alussa. Suomalaiset rynnivät ostamaan keskaria. Keskioluen vapautuminen herätti suuria tunteita niin puolesta kuin vastaan. Aihe oli kuuma peruna koko 70-luvun ja peistä väänsivät niin tutkijat, raittiusväki kuin poliisikin. Keskiolutjuttuja nauttivat nyt alkoholitutkija Teuvo Peltoniemi ja toimittaja Minna Korhonen.

  • Kesto: 52 min

  Minihameita ja leveitä lahkeita 1960 ja-70-luvuilta

  Minihameita, leveitä lahkeita, kukkakuoseja ja tasaraitaa. Se oli suurten murrosten aikaa, jolloin valmisvaatteet, tekokuidut ja sametti ilmestyivät kauppoihin. Samalla yhteiskunnallinen tiedostavuus kasvoi ja muotikaruselli sai kritiikkiä osakseen. Arkistohelmiä kuuntelevat Ylen pukusuunnittelija Satu-Marja Nygren ja toimittaja Minna Korhonen.

  • Kesto: 53 min

  Uudet autot herättivät ihastusta ja ihmetystä 1960 ja -70-luvuilla

  "Miten nämä turvavyöt oikein saadaan kiinni", ihmetteli koeajoperhe uudessa Kuplassa 70-luvulla. Silloin uusi tekniikka ihastutti ja kummastutti. Teillä alkoi huristella yhä enemmän autoja, sillä elintaso ja vapaa-aika lisääntyivät. Myös autoilun huonot puolet alkoivat nousta esiin ja hurjastelua yritettiin hillitä nopeusrajoituksin. Tutkija Ismo Malinen Museovirastosta ja toimittaja Minna Korhonen palaavat aikaan, jolloin tiet olivat mutkaisia ja mäkisiä.

  • Kesto: 53 min

  Presidenttien uuden vuoden puheet

  Suomen presidentit ovat pitäneet uuden vuoden puheita vuodesta 1935 lähtien. Niistä on muodostunut merkittävä perinne, jossa on arvioitu mennyttä vuotta ja toisaalta kukin presidentti on voinut nostaa esiin tärkeäksi katsomiaan kehityskohteita. Historian äänissä kuullaan kuuden edesmenneen presidenttimme puheita ja niitä on kommentoimassa presidentti Tarja Halonen. Toimittaja on Elina Saksala

  • Kesto: 54 min

  Se oikea joulu

  Kannamme sisällämme mielikuvia siitä, millainen on oikea, aito, suomalainen joulu. Sen eteen ollaan valmiita satsaamaan aikaa ja rahaa: viikkokausia siivotaan, leivotaan, kääritään lahjoja paketteihin ja aaton kiireen keskellä käydään vielä lähisukulaisten haudoilla. Mahdollisimman paljon pitäisi olla itse tehtyä. Jos joudumme viettämään joulun töissä kaukana kotoa, mietimme miten saamme luotua oikean tunnelman. - Tosin ajat ovat muuttuneet eivätkä kaikki enää kaipaa kinkkua ja lanttulaatikkoa jos karkaavat joulu

  • Kesto: 52 min

  Kuusijuhla

  Jyväskylän seminaari eli maamme ensimmäinen kansakoulunopettajalaitos aloitti toimintansa vuonna 1863. Opiskelijat tutustuivat lehtorien kotona uusiin joulunviettotapoihin kuten siihen, että kuusi tuotiin sisään ja koristeltiin. Pian tämä tapa levisi uusien opettajien mukana eri puolille Suomea. Myös monet tutuimmista joululauluistamme ovat syntyneet seminaarissa. Jyväskylän yliopiston museon intendentti Pirjo Vuorinen kertoo ohjelmassa siitä, miten meidän kuusijuhlamme on vähitellen vuosikymmenien saatossa muokkautunut nykymuotoonsa. Toimittaja on Elina Saksala.

  • Kesto: 50 min

  Kuunnelma

  Tekniikka on radiotoiminnan alusta saakka muokannut kuunnelmia. Alussa teattereiden näytelmät lähetettiin suorana radiovastaanottimiin. Sitten ryhdyttiin kirjoittamaan ”kuulonäytelmiä” erikseen radiota varten ja ne näyteltiin studiossa suorina lähetyksinä. Mutta jo 1930-luvulla kuunnelmia taltioitiin vahalevyille. Magnetofoni mullisti tuotantoja sikäli, että tallennetta eli nauhaa voitiin muokata leikkaamalla. Miten kuunnelmat ovat aikojen saatossa muuttuneet ja ketkä ovat olleet niitä tekemässä – siitä kertoo tämän viikon Historian ääniä. Elina Saksala haastattelee Ylen Radioteatterin entistä päällikkö Pekka Kyröä.

  Muualla Yle.fi:ssä