Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Keski-Suomi

  Loeb kellotti kärkiajan Jyväskylän MM-rallin aika-ajossa

  • Esitetty: Radio Keski-Suomi
  • Kuunneltu: 172 kertaa ( Kuunneltavissa vain Suomessa )

  Sarja Yle Keski-Suomi »


  Yle Keski-Suomi: Jaksot (641) fi:Program:rss

  Lemmenkipeys tai ahneus voi viedä virtuaalijärjen

  Kyberrikolllisuus on hiipynyt jokaisen suomalaisen arkeen sitä mukaa, kun yhteiskunta on digitalisoitunut. Verkkorikollisuuteen perehtyneen tietokirjalija Juha Peltomäen mukaan kehityskulku on selvä, koska mitä enemmän kodeissa on laitteita, sitä enemmän on myös rajapintoja rikollisuudelle. Rakkaus tai ahneus voi saada järkevänkin ihmisen kuuroksi järjen äänelle.

  • Kesto: 7 min

  Ravien vetovoima aukeni Titalle

  Perjantaina pelihimo on iskenyt moneen. Lottokioskeilla jätetään miljoona-anomuksia iltamyöhään mutta myös totoluukulla riitti kävijöitä, kun Killerillä Jyväskylässä ravattiin lounasravit. Ja vaikka ravipelien suosio on laskenut, lounasraveihin oli saapunut parisensataa hevosurheilun ystävää jännittämään. Totoluukulle suuntasi myös Titta Puurunen, toki pienen asiantuntijaopastuksen saatuaan:

  • Kesto: 5 min

  Viiriäiset tuottavat minimunia

  Jyväskyläisen Juuli Kainulaisen kotona kuuluu viiriäiskatraan hento piipitys ja välillä kukko kiekuu. Lemmikkilinnut vaativat päivittäistä hoitoa ja huolenpitoa, mutta vastineeksi niiltä saa pieniä munia, joita voi käyttää kananmunien tapaan. Marja Roiha tapasi viiriäiset ja niiden emännän:

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 5 min

  Päiväkotilapset liikkuvat liian vähän

  Päiväkoti-ikäiset lapset istuvat liikaa ja liikkuvat liian vähän, näin kertoo tuore väitöstutkimus. Jyväskylän yliopiston varhaiskasvatuksen opettaja Anne Soini tutki kiihtyvyysmittareiden avulla kolmevuotiaiden lasten liikunta-aktiivisuutta, ja tulosten mukaan suomalaislasten liikunnassa jäätiin kauas suosituksista. Suosituksen mukaan lasten tulisi liikkua reippaasti kaksi tuntia päivittäin. Kuinka päiväkodissa oikein liikutaan? Näin kertovat lapset toimittaja Titta Puuruselle Taikalampun Päiväkodissa Jyväskylässä Kuokkalassa:

  • Kesto: 1 min

  Himoksen rinteillä lasketeltu jo 30 vuotta

  Eteläisen Suomen suosituin laskettelukeskus Himos juhli vuodenvaihteessa 30 vuotista laskettelukautta Jämsässä. Himoksesta on kasvanut paperiteollisuutta tunnetumpi imagonrakentaja Himokselle. Monista Lapin keskuksista poiketen Himos elää myös kesäisin mm. monien festivaalien ja golfin ansiosta. Juhlan kunniaksi julkaistiin Timo Siukosen kirjoittama historiikki Himottu vuori. Varsinaisena juhlapäivänä 29. joulukuuta Arvo Vuorela tavoitti rinteissä yrittäjäpariskunta Päivi Kuokkasen ja Juhani Ojalan poikansa Joonan, 12, kanssa sekä monivuotisia Himoksen ystäviä.

  • Kesto: 8 min

  Kun oma lapsi lyö - mitä tehdä?

  Mitä tehdä kun oma lapsi lyö tai käyttäytyy aggressiivisesti? Mikä on niin sanotusti normaalia ja milloin tulee olla huolissaan? Entä mistä sitä apua oikein saa? Jyväskylän perheneuvolan johtava psykologi Elina Lätti on kohdannut työtssään myös kysymyksiä omien lasten väkivaltaisuudesta. Toimittajana Elina Kinos.

  • Kesto: 6 min

  Suomen ensimmäinen väitöstutkimus romaneista politiikan toimijoina

  Millaisia ovat romaneiden poliittiset kiistat, millaisia ideoita tasa-arvosta ja poliittisesta vaikuttamisesta heillä on ollut Suomessa. Näitä asioita ei ole Suomessa ennen tutkittu. Jyväskylässä tarkastetaan maanantaina tässä mielessä poikkeuksellisen uraa uurtava väitöstutkimus. Väittelijä Sarita Friman-Korpela on myös itse syntyperältään romani. Hän toteaa, että tutkijana hänelle yksi keskeinen tavoite on ollut rikkoa käsitys romaneista yhtenä yhtenäisenä ryhmänä, joka on vain politiikan kohde.

  • Kesto: 5 min

  Runo pehmittää maaperän ja avaa tunteiden lukot

  Joulun alla vanhainkodit tai palvelutalot saavat kaivattuja vieraita ja tuulahduksen ulkomaailmasta, kun erilaiset ryhmät vievät laitoksiin musiikillisia tervehdyksiään. Musiikin lisäksi esiintyjät tarjoavat käynnillään olkapään, korvat tai juttukaverin asukkaille. Musiikki kun on oivallinen maaperän pehmittäjä. Juuri joululevyn julkaissut Rautiaisten musiikkiperhe Äänekoskelta on osallistunut musiikillaan hyväntekeväisyyteen muutoinkin kuin joulun alla - yhdessä lausuntataiteilija Maija Piitulaisen kanssa, jonka tulkintoja myös tuore levy pitää sisällään.

  • Kesto: 6 min

  Sibelius viihtyi ruokapöydässä - kansallissäveltäjä oli aika herkkusuu

  Kansallissäveltäjä Jean Sibelius oli paitsi nero, myös herkkusuu. Hetken kuluttua kuulemme, millaiset ruuat nautittiin Sibeliuksen perheen ruokapöydässä kotona ja maailmalla. Kirjailijapariskunta Ritva ja Risto Lehmusoksa on juuri julkaissut kirjan Sibeliuksen ruokapöydässä, jossa säveltäjän ja hänen perheensä elämää valotetaan ruokakulttuurin näkökulmasta.

  • Kesto: 7 min

  Viola Wallenius rakentaa omaa lastenkotia Keniaan

  Jämsäläinen Viola Wallenius kerää rahaa rakentaakseen oman lastenkodin Keniaan. Sytyke ryhtyä vapaaehtoistyöhön syntyi, kun 19-vuotias lukiolainen oli tutustumassa kahden kuukauden ajan Kenian pääkaupungissa Nairobissa ihmisten arkeen. Erityisesti kodittomien lasten kohtalo kosketti.

  • Kesto: 9 min

  Mitä keskisuomalaiset isät ajattelevat isyydestä?

  Äitien tavoin isätkin odottavat omalta päivältä hyvää ruokaa, lasten kanssa yhdessäoloa ja - yllätystä. Keskisuomalaiset isät kertovat, millaisena isänä he itseään pitävät ja mitä he mieluiten lastensa kanssa puuhailevat. Toimittajana on Lassi Mustonen.

  • Kesto: 2 min

  Huumori yhdistää, erottaa ja yllättää

  Ihmisellä on luonnollinen tarve nauraa, mutta se mille nauretaan vaihtelee. Joku nauraa toisen vahingolle, toinen puujalkavitseille. Huumori voi myös yllättää ja sitä huomaa nauravansa aivan typerille asioille. Mutta mitä jos rasistinen vitsi naurattaa?

  • Kesto: 14 min

  Jumalan rakastaja ravistelee ruumiin kuvaa

  Jussi Parviaisen Jumalan rakastaja -näytelmä herätti 1980-luvun alussa voimakkaita tunteita. Raju kielenkäyttö ja väkivalta oli jotakin ennen näkemätöntä. Jyväskylän Ylioppilasteatterissa valmistaudutaan parhaillaan tämän nykyklassikon ensi-iltaan. Ohjaaja Antti Suoran mielestä Parviaisen teksti on tänä päivänä ehkä entistäkin ajankohtaisempi.

  • Kesto: 4 min

  Häpeästä ei pääse eroon mutta sen kanssa voi oppia elämään

  Häpeä on jokaiselle tuttu, universaali tunne, mutta se mitä ihminen häpeää, vaihtelee paljonkin ajasta, kulttuurista ja suvusta riippuen. Terveessä mitassa häpeä on tarpeellinen tunne: se sosiaalistaa yhteisön jäseneksi ja estää tekemästä vääryyttä muille. Häpeällä on kuitenkin myös kipeä ja tuhoava puolensa. Liiallisena se voi aiheuttaa esimerkiksi pelkoja ja masennusta. Psykologi, kouluttaja Heli Heiskanen sanoo, että häpeästä ei koskaan kokonaan pääse eroon, mutta sen kanssa voi oppia elämään. Toimittajana on Marika Paaso.

  • Kesto: 14 min

  Vartija ei pimeyttä pelkää

  Jyväskyläläinen Mikko Kylmälä on toiminut vartijana kahdeksan vuotta, ravintolan ovella hän on valvonut järjestystä yli kymmenen vuotta. Vaikka suuri osa vartijan työstä tehdään myös pimeässä, ei Kylmälä kerro valottomuutta pelkäävän.

  Yle Keski-Suomi: Muut audiot (530) fi:Program:rss

  Nuket ja nallet kotiutuivat Keuruun asemalle

  Tuula ja Veli Koski toteuttivat pari vuotta sitten unelmansa ja ostivat Keuruun vanhan rautatieaseman. Kosket ovat harrastaneet erilaisten esineiden keräilyä jo 20 vuotta. Kesäaikaan heidän rautatieasemalla kukoistavaa kokoelmaansa pääsee kuka tahansa ihastelemaan.

  • Kesto: 6 min

  Marttien pullataikina katosi kesken talkoiden

  Lapsuuden muistikuvissa pullaa leipoo yleensä mummo tai äiti. Jyväskylässä toimivat miesmartat eli Martit ovat kuitenkin sitä mieltä, että taipuu se taikina miestenkin hyppysissä. Ja kun nämä ukot ryhtyvät leipomaan, ei uuniin työnnetä mitään peruspullaa, vaan ihan aitoa, oikeaa voipullaa, kahdesta taikinasta taiottua, tietenkin! Kunhan vaan löytyisi se taikina, joka leipomisen tuoksinassa katosi johonkin...

  • Kesto: 6 min

  Kolmekymppinen tietokone kolisee ja rahisee

  Kouluille ja yrityksille kaupattiin 30 vuotta sitten Nokian MikroMikkoja. Näitä nyt jo antiikkisia tietokoneita käytettiin muun muassa tekstinkäsittelyyn ja tilastointiin. MikroMikko viettää 30-vuotissyntymäpäiväänsä 29. syyskuuta. Konevanhusta juhlitaan myös Keuruulla Tiedetilan tietokonemuseossa. Tuula Kotiranta näytti toimittaja Timo Pelkoselle, että konevanhuksen uumenissa riittää yhä virtaa.

  • Kesto: 7 min

  Saamattomuus suututtaa Pioneerirykmentin komentaja Jouko Rauhalaa

  Pioneerirykmentin komentaja, everstiluutnantti Jouko Rauhala on kotoisin Jämsästä. Rauhala kertoo olleensa murrosikäisenä varsin päämäärätietoinen. Ensimmäisen pikaisen pusun mies muistelee antaneensa 5-6 luokan tietämissä Kaipolan ala-astella. Rakkaus puolestaan kolahti Rauhalan kohdalle kunnolla vuonna 1984, jolloin hän tapasi tulevan vaimonsa. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Rauhalan ammuntaharjoituksissa ja sai selville myös sen, kuka määrää nykyään Rauhaloiden kotona kaapin paikan.

  • Kesto: 8 min

  Tavalliset vitsit naurattavat päätoimittaja Pekka Mervolaa

  Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola kertoo, ettei hänellä ollut nuorena miehenä yhtä haaveammattia - lehtialalle mies päätyi monen pienen sattuman kautta. Luonteenpiirteistään Mervola toivoo, etteivät lapset perisi häneltä jääräpäisyyttä. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Mervolan kahvikupin ääressä ja Mervola paljasti Pelkoselle myös paheensa ja vitsimakunsa.

  • Kesto: 8 min

  Anne Kalmari ja Eila Tiainen kannattavat mediamaksua

  Kansanedustajat Anne Kalmari (kesk.) ja Eila Tiainen (vas.) kannattavat mediamaksua Yleisradion rahoitusmalliksi. Molemmat pitävät budjettirahoitusta ongelmallisena Ylen toiminnan takaajana. Kalmari ja Tiainen pohtivat mediamaksuun lievennystä sosiaalisilla perusteilla. Antti Seppälä haastattelee.

  • Kesto: 12 min

  Selvännäkijä Sonja ennustaa EU:n kaatumista

  Viidennen polven selvännäkijä Sonja Maunonen sanoo, että tulevaisuuden näkeminen on raskas työ, mutta hän haluaa silti käyttää selvännäkemisen lahjaansa. Näin epävakaan talouden aikana Sonjaan otetaan entistä useammin yhteyttä, paremman tulevaisuuden toivossa. Kreikan ja euron tulevaisuudesta Sonjalla on selkeä visio ennustuksensa pohjana.

  • Kesto: 7 min

  Risto Dufva: Torvet soi tullessa ja mennessä

  -Pää edellä sisään ja jalat edellä ulos, kiteyttää JYPistä potkut saanut valmentaja Risto Dufva. Hän kiistää tuntevansa katkeruutta lähtöpasseistaan ja kannustaa JYPin kannattajia keskittymään joukkueen tukemiseen. Ex-valmentaja haluaa, että hänen potkujensa setviminen lopetettaisiin jo julkisuudessa. RD vertaa lähtöään JYPistä sirkukseen: Torvet soi tullessa ja torvet soi mennessä.

  • Kesto: 19 min

  Kuinka reilua on kaakaon teko Ghanassa?

  Oletko törmännyt koskaan reiluttajaan? Kyse on Eettisen kaupan puolesta ry:n kouluttamasta virallisesta reilusta kuluttajasta. Äänekoskelainen Pirjo Kunnari päätyi Afrikkaan tutkimaan Reilun Kaupan viljelytiloja. Ghanan helteissä istutettiin ananaksia ja seurattiin banaanien sadonkorjuuta. Pääkohde oli Kuapa Kokoon kaakaotila, joka on osa Kansainvälisen työjärjestö ILO:n projektia lapsityövoiman kitkemiseksi. Severi Kinnunen tapasi Pirjon Kunnarin.

  • Kesto: 5 min

  Toimittaja kokeili mäkiautoa

  Mäkiautoilu ei ole vain lasten huvia, vaan siitä nauttivat myös aikuiset miehet. Toimittaja Markku Saarinen kokeili, millaiseen vauhtiin mäkiauto kiihtyy. Olisiko Keski-Suomessa myös tarvetta oikealle mäkiautomuseolle?

  • Kesto: 5 min

  Radiojuontajakin voi pitää etätyöpäivän

  Perjantaina Suomessa vietettiin valtakunnallista etätyöpäivää. Radio Keski-Suomen juontaja Marika Paaso kokeili, voiko radiojuontaja tehdä töitä kotoa. Ja onnistuuhan se, kunhan äänitarkkailija istuu lähetysautossa pihassa ja tuottaja soittaa musiikit studiosta. Kokeilussa todettiin, että juontajan etätyö on melko työllistävää, mutta vaihtelu virkistää! Monissa muissa ammateissa etätyö lisää myös työn tehokkuutta.

  • Kesto: 9 min

  Korusepän hyppysissä syntyy sormuksia

  Kuhmoisissa työskentelevä koruseppä Tommi Vaskisalo kertoo, että käsityöläisen leipä on Suomessa tiukassa. Siitä huolimatta Vaskisalon korupajassa syntyy muun muassa uniikkeja sormuksia ja muitakin koruja metallista. Yhden sormuksen valmistamisessa saattaa vierähtää kolmekin tuntia.

  • Kesto: 6 min

  Työpäivän turvallisuutta kannattaa opiskella

  Jyväskylän ISS:n toimiston 120 työntekijää tempaisi työturvallisuuspäivän merkeissä maanantaina 12. syyskuuta. Henkilöstö pääsi mm. tutustumaan turvavaljaiden käyttöön ja sammuttamaan vedenpäällistä kaasupaloa. Severi Kinnunen tapasi koulutuksen lomassa työsuojeluvaltuutettu Ari Lempisen, työturvallisuuspäällikkö Marja Virtalan sekä Hengityselinliiton asiantuntija Liisa Tarkan.

  • Kesto: 4 min

  Ritva Oksanen on allerginen alkoholille

  Ritva Oksanen tiesi haluavansa näyttelijäksi heti puhumaan opittuaan. Pitkän linjan näyttelijä oli nuorena tyttönä levoton ja koulussa kapinoiva oppilas. Oksanen kertoo, että alkoholia tuli aikanaan maisteltua ihan tarpeeksi ja se on taaksejäänyttä elämää. Työnsä vastapainoksi Oksanen lukee nykyään paljon ja käy teattereissa oppiakseen muilta uutta. Kesäisin hän lataa akkujaan mökillään hiljaisuudesta nauttien. Timo Pelkonen tapasi taiteilijan tämän kesäkodissa.

  • Kesto: 9 min

  Vain euro erottaa Hakkaraisen ja Wallinheimon

  Teuvo Hakkarainen (ps.) Viitasaarelta ja Sinuhe Wallinheimo (kok.) Jyväskylästä ovat molemmat saaneet julkisuutta kansanedustajauransa alkutaipaleella enemmän muista kuin päivänpoliittisista syistä. Radio Keski-Suomen kansanedustajahaastattelussa 12. syyskuuta kävi ilmi, että Wallinheimolla ja Hakkaraisella on muun muassa täysin vastakkaiset näkemykset Eurooppa-politiikasta. Monesta muusta asiasta keskisuomalaisedustajat tuntuivat sen sijaan olevan yhtä mieltä.

  Yle Keski-Suomi: Muut videot (62) fi:Program:rss

  Yle Keski-Suomi: Viisasten kivet

  Jyväskylässä Viitaniemen kampuksella paljastettiin Viisasten kivet -niminen teoskokonaisuus, jonka on suunnitellut taiteilija Risto Pentikäinen. Katso videolta teoksen saapuminen ja paljastamistilaisuus tiivistettynä musiikin kera.

  Petäjäveden uusi päiväkoti juhlatuulella

  Petäjävedellä on oltu tyytyväisiä uuteen päiväkotiin. Petäjäkallion päiväkoti otettiin käyttöön elokuun alussa ja 4.12. päiväkodissa vietettiin vihkijäisiä ja itsenäisyyspäivän juhlaa.

  • Kesto: 1 min

  Yle Ralliradio - JYPin ja MM-rallin yhteistyö

  JYP ja Jyväskylän MM-rallia järjestävä AKK Sports ovat tehneet kolme vuotta kestävän yhteistyösopimuksen. Sopimuksen tarkoituksena on yhdistää kahden merkittävän keskisuomalaisen urheilutuotteen voimavaroja ja luoda lajien välistä markkinointiyhteistyötä. AKK Sportsin toimitusjohtaja Tiina Lehmonen Jussi Lindroosin haastattelussa

  • Kesto: 4 min

  Yle Keski-Suomi: Syöpäsairaat lapset huvipuistossa

  Lapsen vakava sairastuminen asettaa perheen elämälle tiukat rajat. Esimerkiksi leukemiaa sairastava lapsi on erittäin infektioherkkä ja tällöin ylimääräisiä kontakteja tulee v��lttää kodin ja sairaalan ulkopuolella. Tänään syöpää sairastavat lapset pääsivät yhdessä leikkimään, desinfioituihin tiloihin ilman infektion pelkoja. Idea ainutlaatuiseen tapahtumaan tuli kaksivuotiaan leukemiaa sairastavan pojan äidiltä.

  • Kesto: 2 min

  Käsityömuseossa "nimettömien" historiaa

  Suomen Käsityömuseossa Jyväskylässä esitellään naisten alushousujen historiaa. Haastateltavana museolehtori Raija Manninen, toimittajana Esko Pulliainen.

  • Kesto: 4 min

  Alvar Aallon koetalo Muuratsalossa

  Opastetut kierrokset vetävät edelleen väkeä 50-luvulla rakennetulle koetalolle. Miltä talo näyttää nyt, 60 vuotta myöhemmin. Se selviää, kun katsot videon.

  • Kesto: 2 min

  Yle Ralliradio - Harjun EK-esittely

  Legendaarinen Harjun erikoiskoe palaa rallin ohjelmaan. Harju ajetaan aivan Jyväskylän keskustassa. Äänessä ovat rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos.

  • Kesto: 6 min

  Yle Ralliradio - Myhinpään EK-esittely

  Lengendaarinen Myhinpää palaa rallin ohjelmaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Tässä erikoiskoe kokonaisuudessaan. Äänessä rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos.

  • Kesto: 22 min

  Yle Ralliradio - Jouhtikylän EK-esittely

  Vuoden 2014 MM-rallissa ajetaan Jouhtikylän EK Konneveden takana. Erikoiskoe ajetaan kilpailun avauspäivänä Lankamaa 1:n jälkeen. EK-esittelyssä äänessä Ralliradion Jussi Lindroos ja rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

  • Kesto: 10 min

  Yle Ralliradio Päijälän EK-esittely

  Ralliradio kävi tutustumassa myös kisakalenteriin palaavaan Päijälän erikoiskokeeseen Kuhmoisissa. Ihan koko EK ei videolla ole, lähtö on noin seitsemän kilometrin kohdalta. Äänessä tuttuun tapaan Ralliradion Jussi Lindroos ja rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

  • Kesto: 17 min

  Vloggaaminen on videobloggausta.

  Digi- ja kännykkäkameroiden avulla nuorisolle on kehittynyt uusia harrastuksia. Yksi niistä on vloggaus eli videoblokkaaminen.

  • Kesto: 3 min

  Peittävä vesi -näyttely

  Kolme valokuvaajaa on koostanut Keski-Suomen järvien huonosta tilasta otetuista vedenalaisista kuvista näyttelyn. Kymmenellä kuvaparilla ja järven pohjalta nostetuilla rojuilla on haluttu tuoda esiin järvien pohjaan heitetyn romun määrä. Esillä on esimerkiksi hylättyjä polkupyöriä, kettinkejä, peltiämpäreitä ja muovipusseja.

  • Kesto: 2 min

  Ralliradio, Pihlajakosken EK-esittely

  Yle Ralliradio kävi jälleen kevätretkellään kiertämässä tulevan MM-rallin reittiä. Äänessä ovat rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos. Tarinaa Pihlajakoskesta ja rallista muutenkin.

  • Kesto: 17 min

  Harjun erikoiskoe 1988

  Näin ajoi Markku Alen Harjun erikoiskokeella vuonna 1988. Silloin rallin nimi oli vielä Suurajot.

  • Kesto: 2 min

  Sipisen ennätyslento kuumailmapallolla.

  Markku Sipinen päätti rikkoa ajallisesti pisimmän kuumailmapallolennon ennätyksen 12 tuntia 42 minuuttia. 26. maaliskuuta 2014 Sipinen nousi ilmaan kello 5.05 tavoitteena lentää vähintään 12 tuntia 50 minuuttia. Jarkko Riikonen kuvasi lentoa Aleksi Pöytäkankaan lentokoneesta ja Isto Janhunen maasta.

  Muualla Yle.fi:ssä