Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Keski-Suomi

  Loeb kellotti kärkiajan Jyväskylän MM-rallin aika-ajossa

  2 min
  • Esitetty: Radio Keski-Suomi
  • Kuunneltu: 172 kertaa ( Kuunneltavissa vain Suomessa )

  Sarja Yle Keski-Suomi »


  Yle Keski-Suomi: Jaksot (534) fi:Program:rss

  Sisustuksessa tunnelma on tärkein

  Asuntomessut houkuttelevat vuodesta toiseen yli satatuhatta kävijää ja saavat liikkeelle paitsi rakentamisesta ja sisustamisesta kiinnostuneita, myös puhtaasti utelijaita, sillä pääseehän messulla tirkistelemään kanssaihmisten ihan oikeisiin koteihin. Mutta miten suomalaisten kodit näkee ja kokee sisustusalan ammattilainen? Muotoilija Ulla Koskisen mukaan kodissa kuin kodissa yksi asia on ylitse muiden. Heli Kaski sai viime vuodet Dekon päätoimittajana työskennelleen Ulla Koskisen mikrofonin ääreen Jyväskylän Äijälänrannan asuntomessuille kuljettavan Suomen suvi -laivan kyydissä:

  • Kesto: 6 min

  Hieronta pehmittää myös koiran lihakset

  Jos ei ole koiraa karvoihin katsominen, niin sitten lihaksiin. Koirat tarvitsevat hierontaa siinä missä ihmisetkin. Koirahieronnan suosio on kasvanut ja myös eläinlääkärit suosittelevat hierontaa joskus hoitomuotona fysioterapian lisäksi. Titta Puurunen otti oman Happy-koiransa mukaan ja suuntasi hierojalle Laukaan Leppävedelle.

  • Kesto: 6 min

  Liftaamassa - kuinka pitkälle peukalon voimalla pääsee?

  Muutama vuosikymmen sitten liftarit kansoittivat kesäisiä tienvarsia, mutta nykyään harva liikkuu peukalokyydillä. Marika Paaso pakkasi kassiin vesipullon, mikrofonin ja Laukaa-kyltin ja tepasteli tienposkeen testaamaan, vieläkö peukalon voimalla voi matkustaa.

  • Kesto: 9 min

  Liftaamassa - kuinka pitkälle peukalolla pääsee?

  Muutama vuosikymmen sitten liftarit kansoittivat kesäisiä tienvarsia, mutta nykyään harva liikkuu peukalokyydillä. Marika Paaso pakkasi kassiin vesipullon, mikrofonin ja Laukaa-kyltin ja tepasteli tienposkeen testaamaan, vieläkö peukalon voimalla voi matkustaa.

  • Kesto: 6 min

  Asuntomessukävijä etsii eväitä asumiseen

  Jyväskylän asuntomessut ovat keränneet ensimmäisen kahden viikon aikana reilut 50 000 kävijää. Messuvieraiden mieleen on jäänyt monta mielenkiintoista kohdetta ja sisustusratkaisua, mutta jotain on jäänyt myös puuttumaan. Marja Roiha jututti messukävijöitä Äijälänrannassa.

  • Kesto: 5 min

  Rallikuski Riku vaihtoi ralliauton rallistudioon

  Porvoolainen Riku Tahko, 29, on startannut Jyväskylän MM-ralliin seitsemän kertaa. 2014 ralliin Riku ei saanut autoa alleen ja ilahtui, kun Ylen Ralliradio kutsui asiantuntijatehtävään. Rikun mielestä rallissa ajamisen jälkeen parasta on juuri Ralliradio. Rikulle ralli-innostus on syntynyt melkeinpä verenperintönä. Isä, äiti ja setä ovat edelleen mukana Rikun rallitiimissä. Arvo Vuorela haastattelee.

  • Kesto: 11 min

  Veteraaneja lennätettiin korissa korkeuksiin

  Alle yhdeksänkymppisillä ei ole asiaa koriin, joka nousee Keski-Sumen taivaalle kerran kesässä. Kuumailmapallon korissa kartuttavat kokemuksiaan veteraanit. Tänä vuonna lennolle osallistuivat Jyväskylän Telkänpesässä asuvat Toini Jaatinen ja Mauri Leskinen, jotka muistavat edelleen elävästi jatkosodan raskaan kesän seitsemän vuosikymmentä sitten. Molemmat muistavat elävästi myös sen hetken, kun tieto rauhasta ja sen raskaista ehdoista kuultiin. Timo Hytönen jututtaa lennolle valmistautuvia Toini Jaatista ja Mauri Leskistä.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 4 min

  Kaurismäkeläisyys on suomalaisen jazzin valtti

  Jyväskyläläislähtöinen rumpali Olavi Louhivuori on valittu Porin Jazzin vuoden taiteilijaksi. Louhivuoren mielestä suomalainen jazz on hyvä vientituote, joka kuulostaa ulkomaalaisten korvissa hyvässä mielessä "kaurismäkeläiseltä". Nuoret rock- ja popmuusikot ovat nykyisin turvallisuushakuisia ja kilttejä, mutta jazzpuolelta löytyy vielä anarkiaa ja rajojen rikkomista:

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 8 min

  Jari Hassinen on ajanut moottoripyörällä maailman laidalle

  Moottoripyöräkärpänen puraisi Jari Hassista aikuisiällä ja harrastus tempasi mukaansa sellaisella voimalla, että mies on tehnyt muun muassa vuonna 2007 kaverinsa Marko Hartikaisen kanssa mottoripyörämatkan Vantaalta Vladivostokiin ja takaisin. Pyörän mittariin kertyi reissusta yli 20 000 ajokilometriä. Motoristit taivalsivat niin Uralin vuoristossa kuin Gobin autiomassakin. Matkasta tehty kirja Moottoripyörällä maailman laidalle valottaa hurjaa reissua kuvin ja kertomuksin. Heli Kaski tapasi Jari Hassisen tämän kesämökkipaikkakunnalla Joutsassa ja ihan ensin katsottiin reissukirjasta yhtä kuvaa: (KUVA: Moottoripörällä maailman laidalle -kirjan kuvitusta)

  • Kesto: 13 min

  Mikä ihmeen Kansalaisneuvonta? - Uusi palvelu on vielä kansalle vieras

  Valtiokonttorin ylläpitämä Kansalaisneuvonta avattiin viime vuoden lopulla antamaan keskitettyä apua julkisten palvelujen käyttäjille. Suurelle yleisölle palvelu on kuitenkin vielä varsin vieras. Jyväskylän kadulla ihmiset pitivät ideaa hyvänä, mutta puhelinnumeroa liian pitkänä. Toimittajana Marika Paaso.

  • Kesto: 1 min

  Remu sisusti äijäkämpän

  Jyväskylän Äijälänrannan asuntomessuilla hemmotellaan erityisesti miehiä, sillä kävijöille on tarjolla erityinen Äijä-reitti, jonka varrella voi perehtyä miehille suunniteltuihin koteihin. Äijä-reitin varrelta löytyy muun muassa legendaarisen rockmuusikko Remu Aaltosen sisustama koti:

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 3 min

  Uusi talo sai vanhoilla tavaroilla uskomattoman sisustuksen

  Jyväskylän Äijälänrannan asuntomessujen talo Luck hätkähdyttää sisustuksellaan. Kolmihenkisen perheen uusi koti on sisustettu 95 prosenttisesti kierrätystavaroilla. Talo on ulkoa moderni ja mustanpuhuva, mutta sisältä hohtavan valkoinen, leikkisä ja väriläiskinä loistavat tarkkaan valitut kalusteet ja esineet. Elina Kinos tapasi Heidi Luckin, joka kertoi, että kalusteita on hankittu muun muassa käytettyinä nettikaupoista ja jopa roskalavalta:

  • Kesto: 5 min

  Omakotitalossa voi valita kuunteleeko musiikkia vai hiljaisuutta

  45-vuotias jyväskyläläinen Ari Björn on ehtinyt asua elämänsä aikana lukuisissa kerrostaloasunnoissa. Hänen vuosien mittainen haaveensa omakotitalosta toteutuu elokuussa, kun muutto Jyväskylän Äijälänrannan asuntomessujen päätyttyä ikiomaan pieneen taloon koittaa. Heli Kaski puhui Björnin kanssa muun muassa asumisen asioista ja kodin merkityksestä:

  • Kesto: 10 min

  Poimittava hakusalla marjametsällä

  Marjastajat joutuvat tänä kesänä varautumaan tavallista kovempaan taivallukseen poimintareissuillaan. Mustikkasato on jäämässä poikkeuksellisen kehnoksi. Ensin teki tuhojaan pakkastalvi, sitten kylmä kevät. Moninaisten takaiskujen vuoksi vaikutukset mustikkasatoon saattavat heijastua vuosiksi eteenpäin. Myös soiden keltaista herkkua saa nyt hakemalla hakea. Keski-Suomen ja Savon rajamailla mustikkametsälle saapastelee Elina Kinos.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 7 min

  Hevosetkin tarvitsevat hyttyssuojia

  Ihmiset reagoivat hyönteisten pistoihin varsin vaihtelevasti ja näin on myös eläinten laita. Muun muassa hevoset kärsivät kesäisin ötököiden puremista. Islannishevotallilla Puuppolassa on totuttu suojaamaan tallin asukit. Elina Kinos kävi tutkailemassa, millaisiin huppuihin hummat on verhottu:

  Yle Keski-Suomi: Muut audiot (530) fi:Program:rss

  Nuket ja nallet kotiutuivat Keuruun asemalle

  Tuula ja Veli Koski toteuttivat pari vuotta sitten unelmansa ja ostivat Keuruun vanhan rautatieaseman. Kosket ovat harrastaneet erilaisten esineiden keräilyä jo 20 vuotta. Kesäaikaan heidän rautatieasemalla kukoistavaa kokoelmaansa pääsee kuka tahansa ihastelemaan.

  • Kesto: 6 min

  Marttien pullataikina katosi kesken talkoiden

  Lapsuuden muistikuvissa pullaa leipoo yleensä mummo tai äiti. Jyväskylässä toimivat miesmartat eli Martit ovat kuitenkin sitä mieltä, että taipuu se taikina miestenkin hyppysissä. Ja kun nämä ukot ryhtyvät leipomaan, ei uuniin työnnetä mitään peruspullaa, vaan ihan aitoa, oikeaa voipullaa, kahdesta taikinasta taiottua, tietenkin! Kunhan vaan löytyisi se taikina, joka leipomisen tuoksinassa katosi johonkin...

  • Kesto: 6 min

  Kolmekymppinen tietokone kolisee ja rahisee

  Kouluille ja yrityksille kaupattiin 30 vuotta sitten Nokian MikroMikkoja. Näitä nyt jo antiikkisia tietokoneita käytettiin muun muassa tekstinkäsittelyyn ja tilastointiin. MikroMikko viettää 30-vuotissyntymäpäiväänsä 29. syyskuuta. Konevanhusta juhlitaan myös Keuruulla Tiedetilan tietokonemuseossa. Tuula Kotiranta näytti toimittaja Timo Pelkoselle, että konevanhuksen uumenissa riittää yhä virtaa.

  • Kesto: 7 min

  Saamattomuus suututtaa Pioneerirykmentin komentaja Jouko Rauhalaa

  Pioneerirykmentin komentaja, everstiluutnantti Jouko Rauhala on kotoisin Jämsästä. Rauhala kertoo olleensa murrosikäisenä varsin päämäärätietoinen. Ensimmäisen pikaisen pusun mies muistelee antaneensa 5-6 luokan tietämissä Kaipolan ala-astella. Rakkaus puolestaan kolahti Rauhalan kohdalle kunnolla vuonna 1984, jolloin hän tapasi tulevan vaimonsa. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Rauhalan ammuntaharjoituksissa ja sai selville myös sen, kuka määrää nykyään Rauhaloiden kotona kaapin paikan.

  • Kesto: 8 min

  Tavalliset vitsit naurattavat päätoimittaja Pekka Mervolaa

  Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola kertoo, ettei hänellä ollut nuorena miehenä yhtä haaveammattia - lehtialalle mies päätyi monen pienen sattuman kautta. Luonteenpiirteistään Mervola toivoo, etteivät lapset perisi häneltä jääräpäisyyttä. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Mervolan kahvikupin ääressä ja Mervola paljasti Pelkoselle myös paheensa ja vitsimakunsa.

  • Kesto: 8 min

  Anne Kalmari ja Eila Tiainen kannattavat mediamaksua

  Kansanedustajat Anne Kalmari (kesk.) ja Eila Tiainen (vas.) kannattavat mediamaksua Yleisradion rahoitusmalliksi. Molemmat pitävät budjettirahoitusta ongelmallisena Ylen toiminnan takaajana. Kalmari ja Tiainen pohtivat mediamaksuun lievennystä sosiaalisilla perusteilla. Antti Seppälä haastattelee.

  • Kesto: 12 min

  Selvännäkijä Sonja ennustaa EU:n kaatumista

  Viidennen polven selvännäkijä Sonja Maunonen sanoo, että tulevaisuuden näkeminen on raskas työ, mutta hän haluaa silti käyttää selvännäkemisen lahjaansa. Näin epävakaan talouden aikana Sonjaan otetaan entistä useammin yhteyttä, paremman tulevaisuuden toivossa. Kreikan ja euron tulevaisuudesta Sonjalla on selkeä visio ennustuksensa pohjana.

  • Kesto: 7 min

  Risto Dufva: Torvet soi tullessa ja mennessä

  -Pää edellä sisään ja jalat edellä ulos, kiteyttää JYPistä potkut saanut valmentaja Risto Dufva. Hän kiistää tuntevansa katkeruutta lähtöpasseistaan ja kannustaa JYPin kannattajia keskittymään joukkueen tukemiseen. Ex-valmentaja haluaa, että hänen potkujensa setviminen lopetettaisiin jo julkisuudessa. RD vertaa lähtöään JYPistä sirkukseen: Torvet soi tullessa ja torvet soi mennessä.

  • Kesto: 19 min

  Kuinka reilua on kaakaon teko Ghanassa?

  Oletko törmännyt koskaan reiluttajaan? Kyse on Eettisen kaupan puolesta ry:n kouluttamasta virallisesta reilusta kuluttajasta. Äänekoskelainen Pirjo Kunnari päätyi Afrikkaan tutkimaan Reilun Kaupan viljelytiloja. Ghanan helteissä istutettiin ananaksia ja seurattiin banaanien sadonkorjuuta. Pääkohde oli Kuapa Kokoon kaakaotila, joka on osa Kansainvälisen työjärjestö ILO:n projektia lapsityövoiman kitkemiseksi. Severi Kinnunen tapasi Pirjon Kunnarin.

  • Kesto: 5 min

  Toimittaja kokeili mäkiautoa

  Mäkiautoilu ei ole vain lasten huvia, vaan siitä nauttivat myös aikuiset miehet. Toimittaja Markku Saarinen kokeili, millaiseen vauhtiin mäkiauto kiihtyy. Olisiko Keski-Suomessa myös tarvetta oikealle mäkiautomuseolle?

  • Kesto: 5 min

  Radiojuontajakin voi pitää etätyöpäivän

  Perjantaina Suomessa vietettiin valtakunnallista etätyöpäivää. Radio Keski-Suomen juontaja Marika Paaso kokeili, voiko radiojuontaja tehdä töitä kotoa. Ja onnistuuhan se, kunhan äänitarkkailija istuu lähetysautossa pihassa ja tuottaja soittaa musiikit studiosta. Kokeilussa todettiin, että juontajan etätyö on melko työllistävää, mutta vaihtelu virkistää! Monissa muissa ammateissa etätyö lisää myös työn tehokkuutta.

  • Kesto: 9 min

  Korusepän hyppysissä syntyy sormuksia

  Kuhmoisissa työskentelevä koruseppä Tommi Vaskisalo kertoo, että käsityöläisen leipä on Suomessa tiukassa. Siitä huolimatta Vaskisalon korupajassa syntyy muun muassa uniikkeja sormuksia ja muitakin koruja metallista. Yhden sormuksen valmistamisessa saattaa vierähtää kolmekin tuntia.

  • Kesto: 6 min

  Työpäivän turvallisuutta kannattaa opiskella

  Jyväskylän ISS:n toimiston 120 työntekijää tempaisi työturvallisuuspäivän merkeissä maanantaina 12. syyskuuta. Henkilöstö pääsi mm. tutustumaan turvavaljaiden käyttöön ja sammuttamaan vedenpäällistä kaasupaloa. Severi Kinnunen tapasi koulutuksen lomassa työsuojeluvaltuutettu Ari Lempisen, työturvallisuuspäällikkö Marja Virtalan sekä Hengityselinliiton asiantuntija Liisa Tarkan.

  • Kesto: 4 min

  Ritva Oksanen on allerginen alkoholille

  Ritva Oksanen tiesi haluavansa näyttelijäksi heti puhumaan opittuaan. Pitkän linjan näyttelijä oli nuorena tyttönä levoton ja koulussa kapinoiva oppilas. Oksanen kertoo, että alkoholia tuli aikanaan maisteltua ihan tarpeeksi ja se on taaksejäänyttä elämää. Työnsä vastapainoksi Oksanen lukee nykyään paljon ja käy teattereissa oppiakseen muilta uutta. Kesäisin hän lataa akkujaan mökillään hiljaisuudesta nauttien. Timo Pelkonen tapasi taiteilijan tämän kesäkodissa.

  • Kesto: 9 min

  Vain euro erottaa Hakkaraisen ja Wallinheimon

  Teuvo Hakkarainen (ps.) Viitasaarelta ja Sinuhe Wallinheimo (kok.) Jyväskylästä ovat molemmat saaneet julkisuutta kansanedustajauransa alkutaipaleella enemmän muista kuin päivänpoliittisista syistä. Radio Keski-Suomen kansanedustajahaastattelussa 12. syyskuuta kävi ilmi, että Wallinheimolla ja Hakkaraisella on muun muassa täysin vastakkaiset näkemykset Eurooppa-politiikasta. Monesta muusta asiasta keskisuomalaisedustajat tuntuivat sen sijaan olevan yhtä mieltä.

  Yle Keski-Suomi: Muut videot (57) fi:Program:rss

  Alvar Aallon koetalo Muuratsalossa

  Opastetut kierrokset vetävät edelleen väkeä 50-luvulla rakennetulle koetalolle. Miltä talo näyttää nyt, 60 vuotta myöhemmin. Se selviää, kun katsot videon.

  • Kesto: 2 min

  Yle Ralliradio - Harjun EK-esittely

  Legendaarinen Harjun erikoiskoe palaa rallin ohjelmaan. Harju ajetaan aivan Jyväskylän keskustassa. Äänessä ovat rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos.

  • Kesto: 6 min

  Yle Ralliradio - Myhinpään EK-esittely

  Lengendaarinen Myhinpää palaa rallin ohjelmaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Tässä erikoiskoe kokonaisuudessaan. Äänessä rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos.

  • Kesto: 22 min

  Yle Ralliradio - Jouhtikylän EK-esittely

  Vuoden 2014 MM-rallissa ajetaan Jouhtikylän EK Konneveden takana. Erikoiskoe ajetaan kilpailun avauspäivänä Lankamaa 1:n jälkeen. EK-esittelyssä äänessä Ralliradion Jussi Lindroos ja rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

  • Kesto: 10 min

  Yle Ralliradio Päijälän EK-esittely

  Ralliradio kävi tutustumassa myös kisakalenteriin palaavaan Päijälän erikoiskokeeseen Kuhmoisissa. Ihan koko EK ei videolla ole, lähtö on noin seitsemän kilometrin kohdalta. Äänessä tuttuun tapaan Ralliradion Jussi Lindroos ja rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

  • Kesto: 17 min

  Vloggaaminen on videobloggausta.

  Digi- ja kännykkäkameroiden avulla nuorisolle on kehittynyt uusia harrastuksia. Yksi niistä on vloggaus eli videoblokkaaminen.

  • Kesto: 3 min

  Peittävä vesi -näyttely

  Kolme valokuvaajaa on koostanut Keski-Suomen järvien huonosta tilasta otetuista vedenalaisista kuvista näyttelyn. Kymmenellä kuvaparilla ja järven pohjalta nostetuilla rojuilla on haluttu tuoda esiin järvien pohjaan heitetyn romun määrä. Esillä on esimerkiksi hylättyjä polkupyöriä, kettinkejä, peltiämpäreitä ja muovipusseja.

  • Kesto: 2 min

  Ralliradio, Pihlajakosken EK-esittely

  Yle Ralliradio kävi jälleen kevätretkellään kiertämässä tulevan MM-rallin reittiä. Äänessä ovat rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos. Tarinaa Pihlajakoskesta ja rallista muutenkin.

  • Kesto: 17 min

  Harjun erikoiskoe 1988

  Näin ajoi Markku Alen Harjun erikoiskokeella vuonna 1988. Silloin rallin nimi oli vielä Suurajot.

  • Kesto: 2 min

  Sipisen ennätyslento kuumailmapallolla.

  Markku Sipinen päätti rikkoa ajallisesti pisimmän kuumailmapallolennon ennätyksen 12 tuntia 42 minuuttia. 26. maaliskuuta 2014 Sipinen nousi ilmaan kello 5.05 tavoitteena lentää vähintään 12 tuntia 50 minuuttia. Jarkko Riikonen kuvasi lentoa Aleksi Pöytäkankaan lentokoneesta ja Isto Janhunen maasta.

  • Kesto: 1 min

  JPS pelaa lauantaina historiallisen finaalin

  Jyväskyläläinen jääpalloseura JPS selvitti tiensä jääpallon bandyliigan finaaliin Oulun Luistinseuraa vastaan. JPS ei ole seurahistoriansa aikana pelannut pääsarjatason finaalissa.

  • Kesto: 2 min

  Mr Parkinson vie miehen mennessään

  Jyväskylässä saa sunnuntaina ensi-iltansa omakohtaisesti sairastumisesta kertova monologinäytelmä Mr Parkinson. Alle viisikymppisenä Parkinson-diagnoosin saanut Jussi Kivimäki kirjoitti tekstin ennen kaikkea vertaistueksi.

  • Kesto: 5 min

  Näin syntyy Shrek

  Animaatioelokuvista tuttu Shrek saa Suomen kantaesityksensä Jyväskylän kaupunginteatterin lavalla lauantaina. Teatterin kulisseissa on paiskittu töitä hiki virraten ja vihreä väri roiskuen, jotta kaikki on valmista esiripun noustessa.

  Muualla Yle.fi:ssä