Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Keski-Suomi

  Loeb kellotti kärkiajan Jyväskylän MM-rallin aika-ajossa

  2 min
  • Esitetty: Radio Keski-Suomi
  • Kuunneltu: 172 kertaa ( Kuunneltavissa vain Suomessa )

  Sarja Yle Keski-Suomi »


  Yle Keski-Suomi: Jaksot (561) fi:Program:rss

  Sakari Lerkkanen iloitsee musavideovoitostaan

  Sakari Lerkkanen, 23, on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt työskennellä elokuvien parissa useissa maissa. 16-vuotiaana hän matkasi Jyväskylästä Pariisiin töihin oltuaan sitä ennen jo alan töissä 3D Artsilla. Leffainto on vienyt "Sakkea" Venetsiaan, Milanoon, Prahaan, Kööpenhaminaan, Amsterdamiin, Rotterdamiin ja viimeksi Lontooseen. -Kun vaan jaksaa yrittää ja tehdä, niin se kantaa eteenpäin, sanoo Lerkkanen. Nyt Lerkkanen iloitsee Oulun Musiikkivideofestivaalin parhaan videon Kultapumpeli -palkinnosta. Se heltisi LeRoi -yhtyeen videolla Lintu. Mikko Maasola tenttasi Sakarin tunnelmia tarkemmin radiostudiossa.

  • Kesto: 9 min

  Perinteiden vaalimista viskuumyllyn ja maamoottorin voimin

  Vielä 150 vuotta sitten jyvät eroteltiin akanoista käsikäyttöisellä viskuumyllyllä. 70 vuotta myöhemmin puimakoneelle puolestaan voimaa luovutti dieselkäyttöinen maamoottori. Toimittaja Esko Pulliainen kävi Laukaan perinnepäivillä tutustumassa molempiin laitteisiin.

  • Kesto: 10 min

  Dome Karukoski: Mielensäpahoittaja on kiireen ja pinnallisuuden kritiikkiä

  Tuomas Kyrön suosittu Mielensäpahoittaja närkästyy nyt valkokankaalla. Mikko Maasolan haastattelussa ohjaaja Dome Karukoski kertoo, että elokuva on kritiikkiä kiireistä ja pinnallista aikaamme kohtaan. Siinä näkyy myös sukupolvien välinen kuilu: eri sukupolvet eivät ymmärrä toisiaan.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 6 min

  Flyygelin muutto on extremeurheilua, sanoo soitinkauppias Jylhä

  Monta sataa kiloa painavan flyygelin muutto on extreme- ja ammattiurheilua. Siitä saa korvauksen ja hyvä hien, perustelee soitinkauppias Jyrki Jylhä Muuramesta. Hän on vuodesta 1996 alkaen jatkanut isänsä Pentin perustamaa Piano Jylhää. Pianoista liike on laajentunut kaikkien soittimien, äänentoistolaitteiden ja karaokelaitteiden myyjäksi. Erityisen ylpeä Jyrki on liikkeen mittavasta rumpuvalikoimasta. Jyrkin mukaan kivijalkakauppa ei ole kuolemassa, mutta rinnalleen se tarvitsee verkkokaupan. Ja menestyminen edellyttää isältä perittyjä oppeja: palvelua, luotettavuutta ja rehellisyyttä.

  • Kesto: 6 min

  Tommi fillaroi parhaina vuosina 10.000 kilometriä

  Tommi Nieminen on henkeen ja vereen polkupyöräilijä. Kulkupeliksi valikoituu tarpeen mukaan perus-Jopo tai kolmen tuhannen euron pelkistetty maastopyörä. Seisontatuki ja rapakaaret eivät kestä rajua maastoajoa, joten niitä ei pyörässä tarvita. Kilpaakin pyöräillyt Tommi pyöräili jopa 10.000 kilometriä vuodessa aktiivivuosinaan. Edelleenkin kesäkuukausina saattaa tuhat kilometriä kuussa rikkoontua. Tommin mukaan laatupyörän saa alle 500 eurolla. Ja pyöräily on kätevä tapa päästä eroon vyötärölle kertyneistä lisäkiloista. Se ei rasita niveliä eikä polvia. Tommi suosittelee myös kunnon jalkapumpun hankkimista. Se sopii kaikille kolmelle venttiilityypille.

  • Kesto: 5 min

  Uuden pyörän ensihuoltoa ei kannata unohtaa

  Vastahankitulle polkupyörälle suositellaan ensihuoltoa jo kolme viikkoa oston jälkeen. Muurameen monipuolisen pyöräliikkeen perustanut Rony Hoffren kertoo, että tehtaalla kootun pyörän osat löystyvät heti aktiivikäytössä. Jos pyörän pinnat höllentyvät, saattaa edessä olla kahden sadan euron korjauslasku. Autoasentajana työskennellyt Hoffren on yrittäjäsukua. Niinpä bCare Bike Servicen perustamisesta tulikin hänelle toteutunut unelma. Tavoitteena on palvella kaikkia pyöräileviä mummosta kilpapyöräilijöihin.

  • Kesto: 3 min

  Mimosa Jallow kiilasi uinnin kärkikaartiin

  Jyväskyläläisuimari Mimosa Jallow on noussut suomalaisen uinnin kärkikaartiin. Berliinin EM-kisoissa 20-vuotias uimari onnistui parantamaan ennätystään lähes jokaisessa kilpailussa.

  • Kesto: 8 min

  Tavis on taas in - tavallisuudesta tuli trendi

  Kun termi "tavis" 2000-luvun alussa tuli muotiin, elettiin nousukautta: ihmiset halusivat olla menestyneitä ja kansainvälisiä. Sosiologian professori Terhi-Anna Wilskan mukaan tavis-sanan negatiivisuus on taloudellisen taantuman myötä lieventynyt ja tavallisuus on taas arvossaan. Tavallisuudesta on jopa tullut muotia: gourmet-ravintoloissa tarjoillaan perinteisiä kotiruokia ja julkkikset pukeutuvat kuin tavikset - ainakin melkein. Toimittajina Marika Paaso ja Elina Kinos.

  • Kesto: 9 min

  Anjan Puoti herätti vanhan puutalon henkiin

  Anjan Puoti Muuramen keskustassa on herättänyt uudelleen henkiin 1920-luvulla rakennetun puutalon. Alunperin talossa toimi Pohjois-Päijänteen Osuusliike. Sen jälkeen talo tuli tutuksi Piano Jylhän talona. Anjan poika osti talon ja on yritteliäänä miehenä kunnostanut sitä entiseen loistoon. Anja Hämäläinen pitää talossa käsityöläisille edullista kirpparikauppaa ja tekee edelleen töitä 12-16 tuntia päivässä, vaikka varsinainen työura ompelimoyrittäjänä onkin takana. Marika Paaso ja Mikko Maasola kävivät ihmettelemässä Anjan positiivisuutta ja Puodin tavarataivasta.

  • Kesto: 7 min

  Mistä aikuinen löytää ystävän?

  Lapsilla ystävyyssuhteiden solmiminen onnistuu useimmiten ihan luonnostaan. Monen aikuisenkin ystäväpiiri on saanut alkunsa jo lapsuudessa – joko peruskoulussa tai viimeistään opiskeluaikoina. Mutta mistä löytyy ystävä aikuisena ja kuinka monta ystävää ihminen tarvitsee? Marika Paaso kävi kysymässä kokemuksia jyväskyläläisiltä.

  • Kesto: 2 min

  Viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo: "Poliitikon uskottavuus on yhtä kuin avoimuus somessa"

  Katleena Kortesuo arvioi, että politiikassa on sosiaalisen median osalta käynnissä sukupolvenvaihdos. Valtaan on noussut "virrranjakajasukupolvi" jonka jäsenet ovat opetelleet käyttämään sosiaalisen median mahdollisuuksia. Hän arvioi, että pääministeri Alexander Stubbin roolista käyty keskustelu kuvastelee edelleen paljon sosiaaliseen mediaan liittyviä ennakkoluuloja.

  • Kesto: 10 min

  JJK:n entinen toimitusjohtaja Joni Vesalainen juhlii viisikymppisiään urheilullisesti Jyväskylässä

  Joni Vesalainen tuli JJK:n toimitusjohtajana tunnetuksi kekseliäistä markkinointitempauksistaan. Nyt miehen tie on vienyt Rauman Lukon leipiin. Tänä viikonloppuna Jyväskylässä juhlitaan Vesalaisen 50-vuotisuutta - eikä tietenkään perinteiseen kakkukahvityyliin. Leena Petman tavoitti urheilullisiin syntymäpäiviinsä valmistautuvan markkinointimiehen Harjun stadionin kupeesta Radio Keski-Suomen aamulähetyksessä:

  • Kesto: 6 min

  Raviurheilu koukuttaa, sanoo pihtiputaalainen monitoimimies Martti Kuha

  Pihtiputaan järvimaisemassa sijaitseva ravirata Hiekan Hippos on kokenut viime vuosina melkoisen muodonmuutoksen. Rataa on kunnostettu ja ehostettu talkoovoimin, ja lopputuloksena on alue, jossa kelpaa järjestää isompiakin hevosurheilutapahtumia. Tänä kesänä Hiekan Hippoksella ehditään ravata kahdetkin totoravit. Pihtiputaan Hevosystäväinseuran puheenjohtajana vuodesta 2000 ahkeroinut Martti Kuha on mies uudistusten takana. Virpi Kotilainen jututti Martti Kuhaa Radio Keski-Suomen perjantaiaamun lähetykseen.Kello-Marana tunnettu urheilumies muistuttaa, että mikään ei onnistuisi ilman suurta talkoolaisten joukkoa. Ja Pihtiputaalla talkoohenki elää vahvana.

  • Kesto: 3 min

  Pottavalaisimesta voi lähes kuulla lorinan

  Jämsäläinen käsityöläinen Anna Kallioniemi tuunaa vanhasta uutta. Muun muassa Annan pottalamppuja nähtiin myös Jyväskylän asuntomessuilla. Anne Karppinen kävi Annan pajalla hipelöimässä uuden elämän saaneita esineitä.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 6 min

  Etnologin tutkimuskohteena on koko maailma

  Etnologia on tieteenala, joka tutkii kulttuuria. Yksinkertaistaen voisi sanoa, että etnologille mikään inhimillinen ei ole vierasta. Jyväskylän yliopiston tuore etnologian professori Outi Fingerroos on malliesimerkki oman tieteenalansa tutkijasta: Fingerroos on perehtynyt muun muassa siirtokarjalaisuuteen ja somalien perheenyhdistämiskulttuuriin sekä tutkinut Guadalupen neitsyt -tarinaa Meksikossa. Näkeekö kulttuurien tutkija eri kansoissa enemmän eroja vai yhtäläisyyksiä? Minkä ilmiön tutkimisesta hän haaveilee? Elina Kinos sai Outi Fingerroosin studiovieraakseen YLE Keski-Suomen aamussa:

  Yle Keski-Suomi: Muut audiot (530) fi:Program:rss

  Nuket ja nallet kotiutuivat Keuruun asemalle

  Tuula ja Veli Koski toteuttivat pari vuotta sitten unelmansa ja ostivat Keuruun vanhan rautatieaseman. Kosket ovat harrastaneet erilaisten esineiden keräilyä jo 20 vuotta. Kesäaikaan heidän rautatieasemalla kukoistavaa kokoelmaansa pääsee kuka tahansa ihastelemaan.

  • Kesto: 6 min

  Marttien pullataikina katosi kesken talkoiden

  Lapsuuden muistikuvissa pullaa leipoo yleensä mummo tai äiti. Jyväskylässä toimivat miesmartat eli Martit ovat kuitenkin sitä mieltä, että taipuu se taikina miestenkin hyppysissä. Ja kun nämä ukot ryhtyvät leipomaan, ei uuniin työnnetä mitään peruspullaa, vaan ihan aitoa, oikeaa voipullaa, kahdesta taikinasta taiottua, tietenkin! Kunhan vaan löytyisi se taikina, joka leipomisen tuoksinassa katosi johonkin...

  • Kesto: 6 min

  Kolmekymppinen tietokone kolisee ja rahisee

  Kouluille ja yrityksille kaupattiin 30 vuotta sitten Nokian MikroMikkoja. Näitä nyt jo antiikkisia tietokoneita käytettiin muun muassa tekstinkäsittelyyn ja tilastointiin. MikroMikko viettää 30-vuotissyntymäpäiväänsä 29. syyskuuta. Konevanhusta juhlitaan myös Keuruulla Tiedetilan tietokonemuseossa. Tuula Kotiranta näytti toimittaja Timo Pelkoselle, että konevanhuksen uumenissa riittää yhä virtaa.

  • Kesto: 7 min

  Saamattomuus suututtaa Pioneerirykmentin komentaja Jouko Rauhalaa

  Pioneerirykmentin komentaja, everstiluutnantti Jouko Rauhala on kotoisin Jämsästä. Rauhala kertoo olleensa murrosikäisenä varsin päämäärätietoinen. Ensimmäisen pikaisen pusun mies muistelee antaneensa 5-6 luokan tietämissä Kaipolan ala-astella. Rakkaus puolestaan kolahti Rauhalan kohdalle kunnolla vuonna 1984, jolloin hän tapasi tulevan vaimonsa. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Rauhalan ammuntaharjoituksissa ja sai selville myös sen, kuka määrää nykyään Rauhaloiden kotona kaapin paikan.

  • Kesto: 8 min

  Tavalliset vitsit naurattavat päätoimittaja Pekka Mervolaa

  Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola kertoo, ettei hänellä ollut nuorena miehenä yhtä haaveammattia - lehtialalle mies päätyi monen pienen sattuman kautta. Luonteenpiirteistään Mervola toivoo, etteivät lapset perisi häneltä jääräpäisyyttä. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Mervolan kahvikupin ääressä ja Mervola paljasti Pelkoselle myös paheensa ja vitsimakunsa.

  • Kesto: 8 min

  Anne Kalmari ja Eila Tiainen kannattavat mediamaksua

  Kansanedustajat Anne Kalmari (kesk.) ja Eila Tiainen (vas.) kannattavat mediamaksua Yleisradion rahoitusmalliksi. Molemmat pitävät budjettirahoitusta ongelmallisena Ylen toiminnan takaajana. Kalmari ja Tiainen pohtivat mediamaksuun lievennystä sosiaalisilla perusteilla. Antti Seppälä haastattelee.

  • Kesto: 12 min

  Selvännäkijä Sonja ennustaa EU:n kaatumista

  Viidennen polven selvännäkijä Sonja Maunonen sanoo, että tulevaisuuden näkeminen on raskas työ, mutta hän haluaa silti käyttää selvännäkemisen lahjaansa. Näin epävakaan talouden aikana Sonjaan otetaan entistä useammin yhteyttä, paremman tulevaisuuden toivossa. Kreikan ja euron tulevaisuudesta Sonjalla on selkeä visio ennustuksensa pohjana.

  • Kesto: 7 min

  Risto Dufva: Torvet soi tullessa ja mennessä

  -Pää edellä sisään ja jalat edellä ulos, kiteyttää JYPistä potkut saanut valmentaja Risto Dufva. Hän kiistää tuntevansa katkeruutta lähtöpasseistaan ja kannustaa JYPin kannattajia keskittymään joukkueen tukemiseen. Ex-valmentaja haluaa, että hänen potkujensa setviminen lopetettaisiin jo julkisuudessa. RD vertaa lähtöään JYPistä sirkukseen: Torvet soi tullessa ja torvet soi mennessä.

  • Kesto: 19 min

  Kuinka reilua on kaakaon teko Ghanassa?

  Oletko törmännyt koskaan reiluttajaan? Kyse on Eettisen kaupan puolesta ry:n kouluttamasta virallisesta reilusta kuluttajasta. Äänekoskelainen Pirjo Kunnari päätyi Afrikkaan tutkimaan Reilun Kaupan viljelytiloja. Ghanan helteissä istutettiin ananaksia ja seurattiin banaanien sadonkorjuuta. Pääkohde oli Kuapa Kokoon kaakaotila, joka on osa Kansainvälisen työjärjestö ILO:n projektia lapsityövoiman kitkemiseksi. Severi Kinnunen tapasi Pirjon Kunnarin.

  • Kesto: 5 min

  Toimittaja kokeili mäkiautoa

  Mäkiautoilu ei ole vain lasten huvia, vaan siitä nauttivat myös aikuiset miehet. Toimittaja Markku Saarinen kokeili, millaiseen vauhtiin mäkiauto kiihtyy. Olisiko Keski-Suomessa myös tarvetta oikealle mäkiautomuseolle?

  • Kesto: 5 min

  Radiojuontajakin voi pitää etätyöpäivän

  Perjantaina Suomessa vietettiin valtakunnallista etätyöpäivää. Radio Keski-Suomen juontaja Marika Paaso kokeili, voiko radiojuontaja tehdä töitä kotoa. Ja onnistuuhan se, kunhan äänitarkkailija istuu lähetysautossa pihassa ja tuottaja soittaa musiikit studiosta. Kokeilussa todettiin, että juontajan etätyö on melko työllistävää, mutta vaihtelu virkistää! Monissa muissa ammateissa etätyö lisää myös työn tehokkuutta.

  • Kesto: 9 min

  Korusepän hyppysissä syntyy sormuksia

  Kuhmoisissa työskentelevä koruseppä Tommi Vaskisalo kertoo, että käsityöläisen leipä on Suomessa tiukassa. Siitä huolimatta Vaskisalon korupajassa syntyy muun muassa uniikkeja sormuksia ja muitakin koruja metallista. Yhden sormuksen valmistamisessa saattaa vierähtää kolmekin tuntia.

  • Kesto: 6 min

  Työpäivän turvallisuutta kannattaa opiskella

  Jyväskylän ISS:n toimiston 120 työntekijää tempaisi työturvallisuuspäivän merkeissä maanantaina 12. syyskuuta. Henkilöstö pääsi mm. tutustumaan turvavaljaiden käyttöön ja sammuttamaan vedenpäällistä kaasupaloa. Severi Kinnunen tapasi koulutuksen lomassa työsuojeluvaltuutettu Ari Lempisen, työturvallisuuspäällikkö Marja Virtalan sekä Hengityselinliiton asiantuntija Liisa Tarkan.

  • Kesto: 4 min

  Ritva Oksanen on allerginen alkoholille

  Ritva Oksanen tiesi haluavansa näyttelijäksi heti puhumaan opittuaan. Pitkän linjan näyttelijä oli nuorena tyttönä levoton ja koulussa kapinoiva oppilas. Oksanen kertoo, että alkoholia tuli aikanaan maisteltua ihan tarpeeksi ja se on taaksejäänyttä elämää. Työnsä vastapainoksi Oksanen lukee nykyään paljon ja käy teattereissa oppiakseen muilta uutta. Kesäisin hän lataa akkujaan mökillään hiljaisuudesta nauttien. Timo Pelkonen tapasi taiteilijan tämän kesäkodissa.

  • Kesto: 9 min

  Vain euro erottaa Hakkaraisen ja Wallinheimon

  Teuvo Hakkarainen (ps.) Viitasaarelta ja Sinuhe Wallinheimo (kok.) Jyväskylästä ovat molemmat saaneet julkisuutta kansanedustajauransa alkutaipaleella enemmän muista kuin päivänpoliittisista syistä. Radio Keski-Suomen kansanedustajahaastattelussa 12. syyskuuta kävi ilmi, että Wallinheimolla ja Hakkaraisella on muun muassa täysin vastakkaiset näkemykset Eurooppa-politiikasta. Monesta muusta asiasta keskisuomalaisedustajat tuntuivat sen sijaan olevan yhtä mieltä.

  Yle Keski-Suomi: Muut videot (57) fi:Program:rss

  Alvar Aallon koetalo Muuratsalossa

  Opastetut kierrokset vetävät edelleen väkeä 50-luvulla rakennetulle koetalolle. Miltä talo näyttää nyt, 60 vuotta myöhemmin. Se selviää, kun katsot videon.

  • Kesto: 2 min

  Yle Ralliradio - Harjun EK-esittely

  Legendaarinen Harjun erikoiskoe palaa rallin ohjelmaan. Harju ajetaan aivan Jyväskylän keskustassa. Äänessä ovat rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos.

  • Kesto: 6 min

  Yle Ralliradio - Myhinpään EK-esittely

  Lengendaarinen Myhinpää palaa rallin ohjelmaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Tässä erikoiskoe kokonaisuudessaan. Äänessä rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos.

  • Kesto: 22 min

  Yle Ralliradio - Jouhtikylän EK-esittely

  Vuoden 2014 MM-rallissa ajetaan Jouhtikylän EK Konneveden takana. Erikoiskoe ajetaan kilpailun avauspäivänä Lankamaa 1:n jälkeen. EK-esittelyssä äänessä Ralliradion Jussi Lindroos ja rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

  • Kesto: 10 min

  Yle Ralliradio Päijälän EK-esittely

  Ralliradio kävi tutustumassa myös kisakalenteriin palaavaan Päijälän erikoiskokeeseen Kuhmoisissa. Ihan koko EK ei videolla ole, lähtö on noin seitsemän kilometrin kohdalta. Äänessä tuttuun tapaan Ralliradion Jussi Lindroos ja rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

  • Kesto: 17 min

  Vloggaaminen on videobloggausta.

  Digi- ja kännykkäkameroiden avulla nuorisolle on kehittynyt uusia harrastuksia. Yksi niistä on vloggaus eli videoblokkaaminen.

  • Kesto: 3 min

  Peittävä vesi -näyttely

  Kolme valokuvaajaa on koostanut Keski-Suomen järvien huonosta tilasta otetuista vedenalaisista kuvista näyttelyn. Kymmenellä kuvaparilla ja järven pohjalta nostetuilla rojuilla on haluttu tuoda esiin järvien pohjaan heitetyn romun määrä. Esillä on esimerkiksi hylättyjä polkupyöriä, kettinkejä, peltiämpäreitä ja muovipusseja.

  • Kesto: 2 min

  Ralliradio, Pihlajakosken EK-esittely

  Yle Ralliradio kävi jälleen kevätretkellään kiertämässä tulevan MM-rallin reittiä. Äänessä ovat rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos. Tarinaa Pihlajakoskesta ja rallista muutenkin.

  • Kesto: 17 min

  Harjun erikoiskoe 1988

  Näin ajoi Markku Alen Harjun erikoiskokeella vuonna 1988. Silloin rallin nimi oli vielä Suurajot.

  • Kesto: 2 min

  Sipisen ennätyslento kuumailmapallolla.

  Markku Sipinen päätti rikkoa ajallisesti pisimmän kuumailmapallolennon ennätyksen 12 tuntia 42 minuuttia. 26. maaliskuuta 2014 Sipinen nousi ilmaan kello 5.05 tavoitteena lentää vähintään 12 tuntia 50 minuuttia. Jarkko Riikonen kuvasi lentoa Aleksi Pöytäkankaan lentokoneesta ja Isto Janhunen maasta.

  • Kesto: 1 min

  JPS pelaa lauantaina historiallisen finaalin

  Jyväskyläläinen jääpalloseura JPS selvitti tiensä jääpallon bandyliigan finaaliin Oulun Luistinseuraa vastaan. JPS ei ole seurahistoriansa aikana pelannut pääsarjatason finaalissa.

  • Kesto: 2 min

  Mr Parkinson vie miehen mennessään

  Jyväskylässä saa sunnuntaina ensi-iltansa omakohtaisesti sairastumisesta kertova monologinäytelmä Mr Parkinson. Alle viisikymppisenä Parkinson-diagnoosin saanut Jussi Kivimäki kirjoitti tekstin ennen kaikkea vertaistueksi.

  • Kesto: 5 min

  Näin syntyy Shrek

  Animaatioelokuvista tuttu Shrek saa Suomen kantaesityksensä Jyväskylän kaupunginteatterin lavalla lauantaina. Teatterin kulisseissa on paiskittu töitä hiki virraten ja vihreä väri roiskuen, jotta kaikki on valmista esiripun noustessa.

  Muualla Yle.fi:ssä