Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Keski-Suomi

  Loeb kellotti kärkiajan Jyväskylän MM-rallin aika-ajossa

  • Esitetty: Radio Keski-Suomi
  • Kuunneltu: 172 kertaa ( Kuunneltavissa vain Suomessa )

  Sarja Yle Keski-Suomi »


  Yle Keski-Suomi: Jaksot (680) fi:Program:rss

  Äänekosken sellutehtaalla iloittiin uuden tehtaan päätöksestä

  Äänekosken sellutehtaan johtaja Camilla Wickström, Metsä Fibren myyntijohtaja Ari Harmaala ja tehtaan pääluottamusmies Jorma Paajanen ovat kaikki yhtä ja samaa mieltä: uuden biotuotetehtaan perustamispäätös on iloinen uutinen. Paajanen kommentoi, että nykyisen tehtaan väen ensimmäisenä tehtävänä on opiskella tuotannon rinnalla uuden tehtaan teknologiaa. Harmaalan mukaan tehtaan perustaminen on kymmenien vuosien tuotantopäätös. Tehtaanjohtaja Wickström lupaa, että uuden tehtaan päästötasot ovat maailman pienimmät. Tenho Tornberg kävi tapaamassa kolmikkoa Äänekoskella.

  • Kesto: 5 min

  Tiedekieltä voi oikeasti ymmärtää

  Tiede on usein vaikeaa ymmärtää. Jos lukee sanomalehdestä väitöstutkimuksista, ei aina edes ymmärrä, mitä tutkimuksissa on tutkittu. Jyväskylän yliopiston Tieteen päivillä on tartuttu vaikeaselkoisuuden haasteeseen ja Tiedeillassa joukko aivotutkijoita ja ydinfyysikoita kisaavat siitä, kumman tieteenalan joukkue osaa kertoa omista tutkimusaiheitaan hauskemmin, viihdyttävämmin ja ennen kaikkea ymmärrettävämmin. Salla Syvänen tapasi Jari Kurkelan, Elisa Ruohosen ja Kaisa Lohvansuun aivotutkijoiden joukkueesta ja selvitti, millä mielin he ottavat yhteen ydinfyysikoiden kanssa.

  • Kesto: 6 min

  Keikkabussien parhaimmat ja puujalkaisimmat vitsit kirjaksi

  Muusikko ja musiikkitoimittaja Samuli Väänänen yhdisti työn ja harrastuksen kirjoittamalla kirjan keikkabussien vitseistä. Samuli hurahti puujalkahuumoriin jo teininä. Ensin hän jakoi musiikkivitsejä Facebookissa. Sen seurauksena kaverit yllyttivät vitsikirjan tekoon. Puujalkoja kirjassa vilisee. Mikä on hierojan painajainen? - Suvi Teräsniska :). Mitä eroa on löyhkällä ja lemulla? - Molemmat on lokkaleita. Toinen on laulaja ja toinen lumpali. Arvo Vuorelan haastattelussa Samuli kertoo lisää puisevan huumorin viljelystä.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 5 min

  Parkour on koko perheen harrastus

  Parkour on liikuntamuoto, jossa ei käytetä sen kummallisempia välineitä - kaikki, mikä ympäristöstä löytyy, kelpaa. Oli se sitten kaide, porras tai kivetty kukkapenkin reuna, kaikki käy. Parkour ja sirkusakrabatia ovat kasvattaneet kovasti suosiotaan myös Keski-Suomessa. Tästä syystä yksi ehdokas tämän vuoden Keski-Suomi -palkinnon saajaksi on Jyväskylän Sirkuskoulu ja Parkour Akatemia. Riina Mäentausta lähti tutustumaan Parkourin saloihin.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 6 min

  Sosiaalityöntekijät juoksevat työviikon käyntiin

  Toivakan sosiaalitoimi ei aloita työviikkoaan palaverissa istumalla. Papereiden pyörittelyn ja kahvittelun sijaan he lähtevät porukalla lenkille. Joka maanantaiaamuinen puolen tunnin reippailu lähimaastossa helpottaa työssä jaksamista ja tuo uusia ideoita. Toimittaja Titta Puurunen lähti lenkille mukaan.

  • Kesto: 5 min

  Kuinka toimia jos lintu pesii liian lähelle?

  Linnunpesiä löytyy silloin tällöin kodin ja kesämökin pihapiiristä. Linnut ovat pesineet vanhojen autojen konepeltien alle, terassin tuolille, grillin sisälle ja kesämökin huussiin. Keski-Suomen Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Helle muistuttaa, että luonnosuojelulain nojalla näissäkin paikoissa pesiville linnuille pitää antaa rauha pesiä eikä pesiä saa siirtää tai hävittää. Kuuntele ohesta Helteen tarkemmat ohjeet kuinka toimia, jos lintu pesii mielestäsi liian lähelle.

  • Kesto: 1 min

  Perussuomalaiset uskovat Keski-Suomessa kahteen paikkaan

  Perussuomalaisten iso jytky heilautti Keski-Suomesta Arkadianmäelle kerralla kaksi kansanedustajaa. Nyt jännitetään sitä, säilyykö mandaatti nykyisellään. Puolueen vaalivankkureissa usko menestykseen on vahva, vaikka kyselyt ovat lupailleet edellisvaaleja vaatimatto. Virpi Kotilaisen haastattelussa Pekka Kataja ja Heli Kupari.

  • Kesto: 10 min

  Pitseria-surma herätti auttamisenhalun

  Laukaassa maaliskuussa tapahtunut pitseria-surma on herättänyt ihmisten auttamisenhalun. Henkirikoksen uhrina vanhempansa menettäneille lapsille järjestetty avustuskeräys tuotti kuukaudessa lähes 40-tuhatta euroa. Maanantaina päättyneeseen keräykseen tuli lahjoituksia pääosin lähialueilta, mutta myös kauempaa. Tapaus kosketti ihmisiä laajasti koko Suomessa, kertoo keräyksen aloittanut Sonja Kuula Minna Matintuvan haastattelussa.

  • Kesto: 7 min

  Keskusta vahvistamassa valta-asemaansa Keski-Suomessa

  Keski-Suomi on kuulunut keskustapuolueen vahvoihin alueisiin heikommankin kannatuksen aikoina. Nyt tuulet puhaltavat suotuisasti puolueelle ja Keski-Suomessa toiveet ovat korkealla. Tavoitteena on vähintäänkin neljännen kansanedustajapaikan palauttaminen, unelmissa siintelee jopa viides paikka.

  • Kesto: 10 min

  Keski-Suomen kokoomus taistelee gallupeja vastaan ahkeralla kampanjoinnilla

  Viime eduskuntavaaleissa paikkalukunsa Keski-Suomessa tuplannut kokoomus on nyt tiukan paikan edessä. Gallupit enteilevät yhden paikan menetystä. Kokoomukselle ominainen näyttävä vaalikampanjointi voi kuitenkin muuttaa asetelmat. Virpi Kotilaisen haastattelussa Sinuhe Wallinheimo ja Pauli Partanen.

  • Kesto: 10 min

  Tutkijan toivonkipinä hiipui: "Äänestäminen olisi moraalitonta"

  Suomalaisten hiipuva äänestysinto on ollut viime vaalien kestohuoli. Kun 1960-1970-luvuilla eduskuntavaalien äänestysaktiivisuus huiteli parhaimmillaan 85 prosentissa, niin nykyään äänestysprosentti on hädin tuskin 70. Kekkosen konsteista väitellyt poliittisen historian tutkija ja tietokirjailija Timo Tuikka ei ihmettele kansalaisten vähäistä äänestysintoa. Hän on jo pitkään kritisoinut sitä, kuinka huono kuluttajansuoja äänestäjällä on: äänestäjä ei tiedä, millaista politiikkaa hänen äänensä päätyy kannattamaan. Vielä edellisissä eduskuntavaaleissa Tuikka kävi äänestämässä, vaikka usko suomalaisen demokratian tilaan horjui jo silloin. Nyt neljä vuotta myöhemmin hän on päätynyt radikaalimpaan ratkaisuun: ensimmäistä kertaa elämässään hän aikoo jättää äänestämättä. ”Minusta olisi moraalitonta äänestää, jos en tiedä, mistä olen äänestämässä”, Tuikka perustelee. Toimittajana on Marika paaso.

  • Kesto: 12 min

  Ärsyttääkö ehdottelumyynti

  Ärsyttääkö yleistynyt pysäyttely ja ehdottelumyynti: kauppakeskuksen ruuhkassa ja kiireessä tulee yhä useammin joku vetämään hihasta, tai ainakin huikkaamaan "kiinnostaisiko sinua se ja se?" Ständimyynti eli asiakkaiden henkilökohtainen kalastelu on ollut esimerkiksi sähköyhtiö Fortumin taktiikka. Riika Raitio tavoitti Fortumin myyntipäällikkö Sami Naskalin ja pisti hänet seinää vasten. Hän tiukkasi, mihin tarvitaan pysäyttelymyyntiä ja millaista palautetta siitä tulee.

  • Kesto: 1 min

  Vasemmistoliitto keskittyy paikkansa turvaamiseen

  Vasemmistoliitto on ollut Keski-Suomessa viimevuosikymmenet yhden edustajan puolue. Tuota paikkaansa puolue lähtee kevään vaaleissa varmistelemaan. Neljä vuotta sitten eduskuntaan noussut Eila Tiainen tuskin saa varteenotettavaa haastajaa voittopuolisesti ensikertalaisista koostuvasta ehdokasjoukosta.

  • Kesto: 10 min

  Valtuutettu Kimmo Suomi eroaa kaikista luottamustoimistaan

  Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Kimmo Suomi on jättänyt eropyynnön kaikista luottamustoimistaan. Kaupunki on saanut sosiaalidemokraattien valtuutettua koskevan uhkatilanneilmoituksen, jonka kaupunginhallitus on velvollinen käsittelemään. Ilmoituksen mukaan valtuutetun kanssa asioinut kaupungin sosiaalityöntekijä on kokenut Suomen käytöksen uhkaavana. Kaupungin lakimies Tiina Mikkolan mukaan kaupunginhallitus käsittelee asian pikaisesti salaisena asiana. Kimmo Suomi kertoo päätöksensä taustoja.

  • Kesto: 3 min

  Yle Keski-Suomi: Muut audiot (539) fi:Program:rss

  Jyväskylän MM-ralliin noin 80 autokuntaa

  Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

  • Kesto: 7 min

  Hupelissa koulukyydit kiihdyttävät

  Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

  • Kesto: 10 min

  Tämnän kylän tarinoita: Mäki-Matin persoonallisuudet

  Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

  • Kesto: 9 min

  Tämän Kylän Tarinoita: Jyväskylän kolme sukua

  175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

  • Kesto: 8 min

  Lannevedellä pulikoivat saukot

  Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

  • Kesto: 4 min

  Kankaan tehtaalla valmistaudutaan kaupunkisotaan

  Kankaan alueella Jyväskylässä harjoitellaan torstaina kaupunkitaistelutaitoja. Kaupunkitaistelu on osa tämänviikkoista Suomenselän Maakuntakomppanian kertausharjoitusta, johon osallistuu 160 vapaaehtoista reserviläistä. Marika Paaso lähti seuraamaan komppianian valmistautumista taisteluun.

  • Kesto: 12 min

  Nuket ja nallet kotiutuivat Keuruun asemalle

  Tuula ja Veli Koski toteuttivat pari vuotta sitten unelmansa ja ostivat Keuruun vanhan rautatieaseman. Kosket ovat harrastaneet erilaisten esineiden keräilyä jo 20 vuotta. Kesäaikaan heidän rautatieasemalla kukoistavaa kokoelmaansa pääsee kuka tahansa ihastelemaan.

  • Kesto: 6 min

  Marttien pullataikina katosi kesken talkoiden

  Lapsuuden muistikuvissa pullaa leipoo yleensä mummo tai äiti. Jyväskylässä toimivat miesmartat eli Martit ovat kuitenkin sitä mieltä, että taipuu se taikina miestenkin hyppysissä. Ja kun nämä ukot ryhtyvät leipomaan, ei uuniin työnnetä mitään peruspullaa, vaan ihan aitoa, oikeaa voipullaa, kahdesta taikinasta taiottua, tietenkin! Kunhan vaan löytyisi se taikina, joka leipomisen tuoksinassa katosi johonkin...

  • Kesto: 6 min

  Kolmekymppinen tietokone kolisee ja rahisee

  Kouluille ja yrityksille kaupattiin 30 vuotta sitten Nokian MikroMikkoja. Näitä nyt jo antiikkisia tietokoneita käytettiin muun muassa tekstinkäsittelyyn ja tilastointiin. MikroMikko viettää 30-vuotissyntymäpäiväänsä 29. syyskuuta. Konevanhusta juhlitaan myös Keuruulla Tiedetilan tietokonemuseossa. Tuula Kotiranta näytti toimittaja Timo Pelkoselle, että konevanhuksen uumenissa riittää yhä virtaa.

  • Kesto: 7 min

  Saamattomuus suututtaa Pioneerirykmentin komentaja Jouko Rauhalaa

  Pioneerirykmentin komentaja, everstiluutnantti Jouko Rauhala on kotoisin Jämsästä. Rauhala kertoo olleensa murrosikäisenä varsin päämäärätietoinen. Ensimmäisen pikaisen pusun mies muistelee antaneensa 5-6 luokan tietämissä Kaipolan ala-astella. Rakkaus puolestaan kolahti Rauhalan kohdalle kunnolla vuonna 1984, jolloin hän tapasi tulevan vaimonsa. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Rauhalan ammuntaharjoituksissa ja sai selville myös sen, kuka määrää nykyään Rauhaloiden kotona kaapin paikan.

  • Kesto: 8 min

  Tavalliset vitsit naurattavat päätoimittaja Pekka Mervolaa

  Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola kertoo, ettei hänellä ollut nuorena miehenä yhtä haaveammattia - lehtialalle mies päätyi monen pienen sattuman kautta. Luonteenpiirteistään Mervola toivoo, etteivät lapset perisi häneltä jääräpäisyyttä. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Mervolan kahvikupin ääressä ja Mervola paljasti Pelkoselle myös paheensa ja vitsimakunsa.

  • Kesto: 8 min

  Anne Kalmari ja Eila Tiainen kannattavat mediamaksua

  Kansanedustajat Anne Kalmari (kesk.) ja Eila Tiainen (vas.) kannattavat mediamaksua Yleisradion rahoitusmalliksi. Molemmat pitävät budjettirahoitusta ongelmallisena Ylen toiminnan takaajana. Kalmari ja Tiainen pohtivat mediamaksuun lievennystä sosiaalisilla perusteilla. Antti Seppälä haastattelee.

  • Kesto: 12 min

  Selvännäkijä Sonja ennustaa EU:n kaatumista

  Viidennen polven selvännäkijä Sonja Maunonen sanoo, että tulevaisuuden näkeminen on raskas työ, mutta hän haluaa silti käyttää selvännäkemisen lahjaansa. Näin epävakaan talouden aikana Sonjaan otetaan entistä useammin yhteyttä, paremman tulevaisuuden toivossa. Kreikan ja euron tulevaisuudesta Sonjalla on selkeä visio ennustuksensa pohjana.

  Yle Keski-Suomi: Muut videot (66) fi:Program:rss

  Rio löytää loisen – lutikkajahti vaatii koiralta kuntoa ja kuonoa

  Lutikkakoira Rio kiertää ympäri Suomea koirien hajutyöskentelyyn erikoistuneen eläinkouluttaja Karita Häkkisen kanssa. Kaksikko etsii Rion kuonon avulla lutikoita eli seinäluteita. Koiran käyttäminen lutikkaongelman selvittämisessä auttaa paikantamaan, missä ongelma tarkalleen on. Näin torjunta voidaan tehdä rajatummalle alueelle.

  • Kesto: 1 min

  Liikkuvat lelut valloittivat Jyväskylän yliopiston

  Alakoululaisille tarkoitetussa Tämä toimii! -teknologiakilpailussa on tänäkin vuonna suunniteltu tulevaisuuden leluja. Kouluille jaetut materiaalipaketit ovat muuttuneet lasten käsissä mitä erilaisemmiksi leluiksi ja peleiksi. Keski-Suomessa leluja on rakentanut lähes 900 oppilasta. He esittelivät tuotoksensa tänään aluekilpailussa Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa.

  Yle Keski-Suomi: Viisasten kivet

  Jyväskylässä Viitaniemen kampuksella paljastettiin Viisasten kivet -niminen teoskokonaisuus, jonka on suunnitellut taiteilija Risto Pentikäinen. Katso videolta teoksen saapuminen ja paljastamistilaisuus tiivistettynä musiikin kera.

  Petäjäveden uusi päiväkoti juhlatuulella

  Petäjävedellä on oltu tyytyväisiä uuteen päiväkotiin. Petäjäkallion päiväkoti otettiin käyttöön elokuun alussa ja 4.12. päiväkodissa vietettiin vihkijäisiä ja itsenäisyyspäivän juhlaa.

  • Kesto: 1 min

  Yle Ralliradio - JYPin ja MM-rallin yhteistyö

  JYP ja Jyväskylän MM-rallia järjestävä AKK Sports ovat tehneet kolme vuotta kestävän yhteistyösopimuksen. Sopimuksen tarkoituksena on yhdistää kahden merkittävän keskisuomalaisen urheilutuotteen voimavaroja ja luoda lajien välistä markkinointiyhteistyötä. AKK Sportsin toimitusjohtaja Tiina Lehmonen Jussi Lindroosin haastattelussa

  • Kesto: 4 min

  Yle Keski-Suomi: Syöpäsairaat lapset huvipuistossa

  Lapsen vakava sairastuminen asettaa perheen elämälle tiukat rajat. Esimerkiksi leukemiaa sairastava lapsi on erittäin infektioherkkä ja tällöin ylimääräisiä kontakteja tulee v��lttää kodin ja sairaalan ulkopuolella. Tänään syöpää sairastavat lapset pääsivät yhdessä leikkimään, desinfioituihin tiloihin ilman infektion pelkoja. Idea ainutlaatuiseen tapahtumaan tuli kaksivuotiaan leukemiaa sairastavan pojan äidiltä.

  • Kesto: 2 min

  Käsityömuseossa "nimettömien" historiaa

  Suomen Käsityömuseossa Jyväskylässä esitellään naisten alushousujen historiaa. Haastateltavana museolehtori Raija Manninen, toimittajana Esko Pulliainen.

  • Kesto: 4 min

  Alvar Aallon koetalo Muuratsalossa

  Opastetut kierrokset vetävät edelleen väkeä 50-luvulla rakennetulle koetalolle. Miltä talo näyttää nyt, 60 vuotta myöhemmin. Se selviää, kun katsot videon.

  • Kesto: 2 min

  Yle Ralliradio - Harjun EK-esittely

  Legendaarinen Harjun erikoiskoe palaa rallin ohjelmaan. Harju ajetaan aivan Jyväskylän keskustassa. Äänessä ovat rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos.

  • Kesto: 6 min

  Yle Ralliradio - Myhinpään EK-esittely

  Lengendaarinen Myhinpää palaa rallin ohjelmaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Tässä erikoiskoe kokonaisuudessaan. Äänessä rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos.

  • Kesto: 22 min

  Yle Ralliradio - Jouhtikylän EK-esittely

  Vuoden 2014 MM-rallissa ajetaan Jouhtikylän EK Konneveden takana. Erikoiskoe ajetaan kilpailun avauspäivänä Lankamaa 1:n jälkeen. EK-esittelyssä äänessä Ralliradion Jussi Lindroos ja rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

  • Kesto: 10 min

  Yle Ralliradio Päijälän EK-esittely

  Ralliradio kävi tutustumassa myös kisakalenteriin palaavaan Päijälän erikoiskokeeseen Kuhmoisissa. Ihan koko EK ei videolla ole, lähtö on noin seitsemän kilometrin kohdalta. Äänessä tuttuun tapaan Ralliradion Jussi Lindroos ja rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

  • Kesto: 17 min

  Vloggaaminen on videobloggausta.

  Digi- ja kännykkäkameroiden avulla nuorisolle on kehittynyt uusia harrastuksia. Yksi niistä on vloggaus eli videoblokkaaminen.

  Muualla Yle.fi:ssä