Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Keski-Suomi

  Loeb kellotti kärkiajan Jyväskylän MM-rallin aika-ajossa

  2 min
  • Esitetty: Radio Keski-Suomi
  • Kuunneltu: 172 kertaa ( Kuunneltavissa vain Suomessa )

  Sarja Yle Keski-Suomi »


  Yle Keski-Suomi: Jaksot (580) fi:Program:rss

  Tien päässä jokainen on yksin

  Valokuvaaja Hannes Heikura valmistelee parhaillaan jatko-osaa Dark Zone ja Walk Alone -kuvasarjoille. Trilogian kolmas osa End of The Road on värillinen, mutta synkät sävyt säilyvät. Mikko Maasolan haastattelussa Heikura pohtii lopullista yksinäisyyttä.

  • Kesto: 7 min

  Sotatutkija ei usko maailmanrauhaan: "Ihminen tarttuu helposti kättä pidempään"

  Sunnuntaina 21. päivä syyskuuta vietetään YK:n kansainvälistä rauhanpäivää. Sotatutkija Jouni Tilli ei usko maailmanrauhaan - rauhantyöhön ja rauhan tavoitteluun kylläkin. Hän arvelee, että meneillään on nytkin kymmeniä erilaisia konflikteja, jotka ainakin jossakin määrin täyttävät sodan määritelmän. Toimittajana on Marika Paaso.

  • Kesto: 7 min

  Rasvojen karsiminen voi olla liikuntaa tärkeämpää

  Ruokavalion keventäminen saattaa olla liikuntaa tehokkaampi keino ehkäistä diabetestä ja verisuonitauteja. Viitteitä vähärasvaisen ruokavalion hyödyistä antaa Jyväskylän yliopistossa tehty väitöstutkimus. Pauliina Tolvaen haastattelussa väitöstutkija Rita Rinnankoski-Tuikka kertoo, miten ruokavalion rasvaisuus vaikuttaa verensokeriin ja mitä hiirillä tehty tutkimus kertoo ihmisistä.

  • Kesto: 4 min

  Kahvi on suomalaisten kansallisjuoma - tavat muuttuvat mutta suosio säilyy

  Suomalaiset ovat maailman ahkerimpia kahvinjuojia. Perinteentutkija Tuija Saarinen arvelee, että yksi syy kahvin suosioon on Suomen ilmasto: kuuma juoma lämmittää kylmässä säässä. Kahvi on myös oiva syy pieneen lepohetkeen, jota luterilaisen työmoraalin kyllästämä kansa ei muuten itselleen sallisi. Vaikka kahvi on vuosisatojen saatossa muuttunut eliitin herkusta koko kansan juomaksi, niin kyllä nykyäänkin osataan hifistellä: kalleimmista erikoiskahveista saa pulittaa jopa 300 euroa kilolta. Toimittajana Marika Paaso.

  • Kesto: 10 min

  Muistia voi teroittaa tai tylsyttää apukeinoilla

  Muistiongelmat lisääntyvät jatkuvasti väestön ikääntyessä. Nimien unohtelusta tai ajoittaisesta hajamielisyydestä ei kuitenkaan tarvitse huolestua. Muistia voi treenata ja pitää yllä, mutta se voi myös laiskistua. Keski-Suomen Muistiyhdistyksen Lea Jokela kävi Jussi Lindroosin haastattelussa Radio Keski-Suomen aamulähetyksessä.

  • Kesto: 9 min

  Miljoonasateen Heikki Salo: "We want more on hienotunteisesti tehty historiakatsaus"

  Miljoonasade on yksi Ylen We want more -ohjelman viidestä paluun tekevästä bändistä. Miljoonasateesta kertova jakso nähdään televisiossa lokakuun 4. päivä, mutta yhtyeen miehet pääsivät katsastamaan sen etukäteen. Bändin keulamies, laulaja-lauluntekijä Heikki Salo oli tyytyväinen näkemäänsä: yllätyksenä tuli lähinnä se, että bändistä oli löydetty niin hyviä kuvia. Ohjelma herätti pienimuotoisen kohun jo ennen kuin ensimmäistäkään jaksoa oli esitetty. Salon mukaan kohuun ei kuitenkaan ole aihetta: We want more ei ole sosiaalipornoa vaan varsin hienotunteisesti tehty historiakatsaus. Toimittajana Marika Paaso.

  • Kesto: 7 min

  Tylsä työ on terveysriski - tuunaa työsi vetäväksi

  Tylsistyminen ei uhkaa vain liukuhihnan päässä vaan vaara vaanii myös luovilla aloilla: työstä tulee tylsää silloin, kun se ei tarjoa riittävästi haasteita ja omat kyvyt jäävät käyttämättä. Työssä tylsistymistä tutkinut Lotta Harju Työterveyslaitokselta kertoo, että tylsistyminen jää usein huomaamatta, sillä se ei välttämättä näy eikä siitä mielellään puhuta työpaikoilla. Tylsistymisen ehkäisyyn kannattaa kuitenkin panostaa, sillä työhyvinvoinnilla ja motivaatiolla on yhteys työn tuottavuuteen ja työurien pituuteen. Vaikkei työnkuvaa saisi kokonaan uudeksi, jokainen voi tuunata omaa työtään pienillä muutoksilla. Toimittajana Marika Paaso.

  • Kesto: 9 min

  Ole kiitollinen – se parantaa elämänlaatua

  Kiitollisuus on sisäinen mielentila, jonka kautta arkiset asiat näyttäytyvät uudessa valossa. Se estää pitämästä asioita itsestään selvyytenä ja auttaa nauttimaan elämästä tässä ja nyt.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 3 min

  Kahveissa on vara mistä valita

  Kun kahvihammasta kolottaa, silloin ei auta muu, kun keittää kahvit. Kaupoissa kahvihyllyltä löytää monenlaista vaihtoehtoa, mutta usein mukaan tarttuu se vanha tuttu suosikki tai sitten tarjouskahvipaketti. Kahvien erikoisliikkeistä löytää halutessaan myös muita erikoisempia kahvilajikkeita, mutta mistä sen tietää, mikä sopii omaan suuhun? Salla Syvänen sukelsi kahvipapujen ihmeelliseen maailmaan oppaanaan kahvilayrittäjä Jorgos Skaniakos.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 4 min

  "Liikunta on parasta"

  Lasten vähäinen kiinnostus urheiluun ja liikuntaan huolestuttaa ja puhuttaa. Keuruulla voidaan olla kuitenkin huoletta jos paikallisiin urheilijanuorukaisiin on luottaminen. Lasten liikuntaharrastuksista kävi kyselemässä Lassi Mustonen.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 2 min

  Sohvaperunasta liikkujaksi

  Syksyllä tulee monelle tarve päästä eroon kesäkiloistaan. Jyväskylässä tässä asiassa auttaa JKL Liikkuu-niminen yritys, joka siloittaa liikkujalle tien kohti omia tavoitteitaan. Ja vieläpä ilmaiseksi. Missä kyseisiin tien siloittajiin törmää? Muun muassa tähän kysymykseen osaa vastata yrittäjä Riku Hietala Lassi Mustosen haastattelussa.

  • Kesto: 2 min

  Hannan ja Jyrkin hurja remppa: 1800-luvun maatila

  Hanna Masalin ja Jyrki Mutanen ostivat pelottomasti 1800-luvun maatilan Muuramen keskustan kupeesta 2013 syksyllä. Jyrki sanoo turhautuvansa rivitalossa, joten remonttikohde pitää miehen virkeänä. Suuren keltaisen päätalon toinen puoli on kohta asuttavassa kunnossa. Sitten rempataan toinen puoli, suuri kivinavetta, aitta, pihamaa... Tekemistä riittää loppuelämäksi. Remontin aikaisia löytyöjä ovat upeat lattialankut, seinähirret, ruosteiset tynnyrit ja traktorinketjut. Marika Paaso ja Mikko Maasola piipahtivat remontin keskellä.

  • Kesto: 5 min

  Maailman kunkuksi ja parhaaksi parkouraajaksi

  Muuramen koulun kuudesluokkalaiset Lauri ja Lari ovat määrätietoisia poikia. Lauri tähtää Maailman Kunkuksi ja Lari haluaa maailman parhaaksi parkouraajaksi. Koulupäivän jälkeen pojat pyöräilivät Muuramen uuden kauppakeskuksen edustalle ja bongasivat tietenkin Marika Paason ja Mikko Maasolan tekemässä suoraa radiolähetystä.

  • Kesto: 1 min

  Pakarinen haluaa selostaa ja Mäenpää pelata

  27-vuotias Joni Pakarinen haluaa Suomen ykkösselostajaksi ja mielilaji on jääkiekko. Selostusfraaseja Pakarinen ei treenaa kotona peilin edessä, vaan selostaa tapahtumat sydämellä omana itsenään. Rautalamelta kotoisin oleva Joni on Kuopion ja Jyväskylän kautta muuttanut Muuramen Isolahteen vaimon ja Lotta-tytön kanssa. Muurameen muutti myös lätkäjoukkue JYPin tuore vahvistus Mikko Mäenpää. Taakse jäi Prahan ja perheelliselle sopimaton reissuelämä KHL-liigan kiekkokaukaloissa.

  • Kesto: 7 min

  Beach volley kaksonen Emilia muutti Suomeen, Erika seuraa perässä?

  Jo kymmenen vuotta maailmalla beach volleyta ammatikseen pelanneet Nyströmin kaksoset Erika,30 ja Emilia,30 asuvat nyt kaukana toisistaan, vaikka pelaavatkin yhdessä. Kaksosista nuorempi Emilia, muutti viime talvena Jyväskylään. Erika asuu vielä Kyproksella, mutta kaavailee myös muuttoa Suomeen. Emilia löysi uuden elämänkumppanin lätkäliigajoukkue Jypin vastuuvalmentajasta ja joukkueenjohtajasta Ari-Pekka ”Kenkä” Siekkisestä. 27.9.2014 alkavalla kaudella Emilia pelaa naisten lentopallon mestaruussarjassa pihtiputaalaisessa LiigaBlogi –joukkueessa numerolla 1.

  • Kesto: 4 min

  Testamentti voi säästää perintöriidoilta - tai aiheuttaa niitä

  Varatuomari Riitta Kivelä on huomannut, että perinnönjaossa moni aikuinen taantuu lapseksi - ja käyttäytyy sen mukaisesti. Usein perintöriidat johtuvatkin ihan muusta kuin maallisesta mammonasta ja syynä ovat pikemminkin tunneseikat. Testamentti voi säästää sukuriidoilta, mutta ei suinkaan aina: huonosti laadittuna se saattaa vain pahentaa asioita. Mitä kaikkea testamentin tekemisessä pitäisi huomioida ja miten verosuunnittelu kannattaisi perinnönjaossa hoitaa? Lakikiemuroita puitiin tiistaina 9.9.2014 Yle Keski-Suomen suorassa lähetyksessä. Toimittajana Marika Paaso.

  Yle Keski-Suomi: Muut audiot (530) fi:Program:rss

  Nuket ja nallet kotiutuivat Keuruun asemalle

  Tuula ja Veli Koski toteuttivat pari vuotta sitten unelmansa ja ostivat Keuruun vanhan rautatieaseman. Kosket ovat harrastaneet erilaisten esineiden keräilyä jo 20 vuotta. Kesäaikaan heidän rautatieasemalla kukoistavaa kokoelmaansa pääsee kuka tahansa ihastelemaan.

  • Kesto: 6 min

  Marttien pullataikina katosi kesken talkoiden

  Lapsuuden muistikuvissa pullaa leipoo yleensä mummo tai äiti. Jyväskylässä toimivat miesmartat eli Martit ovat kuitenkin sitä mieltä, että taipuu se taikina miestenkin hyppysissä. Ja kun nämä ukot ryhtyvät leipomaan, ei uuniin työnnetä mitään peruspullaa, vaan ihan aitoa, oikeaa voipullaa, kahdesta taikinasta taiottua, tietenkin! Kunhan vaan löytyisi se taikina, joka leipomisen tuoksinassa katosi johonkin...

  • Kesto: 6 min

  Kolmekymppinen tietokone kolisee ja rahisee

  Kouluille ja yrityksille kaupattiin 30 vuotta sitten Nokian MikroMikkoja. Näitä nyt jo antiikkisia tietokoneita käytettiin muun muassa tekstinkäsittelyyn ja tilastointiin. MikroMikko viettää 30-vuotissyntymäpäiväänsä 29. syyskuuta. Konevanhusta juhlitaan myös Keuruulla Tiedetilan tietokonemuseossa. Tuula Kotiranta näytti toimittaja Timo Pelkoselle, että konevanhuksen uumenissa riittää yhä virtaa.

  • Kesto: 7 min

  Saamattomuus suututtaa Pioneerirykmentin komentaja Jouko Rauhalaa

  Pioneerirykmentin komentaja, everstiluutnantti Jouko Rauhala on kotoisin Jämsästä. Rauhala kertoo olleensa murrosikäisenä varsin päämäärätietoinen. Ensimmäisen pikaisen pusun mies muistelee antaneensa 5-6 luokan tietämissä Kaipolan ala-astella. Rakkaus puolestaan kolahti Rauhalan kohdalle kunnolla vuonna 1984, jolloin hän tapasi tulevan vaimonsa. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Rauhalan ammuntaharjoituksissa ja sai selville myös sen, kuka määrää nykyään Rauhaloiden kotona kaapin paikan.

  • Kesto: 8 min

  Tavalliset vitsit naurattavat päätoimittaja Pekka Mervolaa

  Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola kertoo, ettei hänellä ollut nuorena miehenä yhtä haaveammattia - lehtialalle mies päätyi monen pienen sattuman kautta. Luonteenpiirteistään Mervola toivoo, etteivät lapset perisi häneltä jääräpäisyyttä. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Mervolan kahvikupin ääressä ja Mervola paljasti Pelkoselle myös paheensa ja vitsimakunsa.

  • Kesto: 8 min

  Anne Kalmari ja Eila Tiainen kannattavat mediamaksua

  Kansanedustajat Anne Kalmari (kesk.) ja Eila Tiainen (vas.) kannattavat mediamaksua Yleisradion rahoitusmalliksi. Molemmat pitävät budjettirahoitusta ongelmallisena Ylen toiminnan takaajana. Kalmari ja Tiainen pohtivat mediamaksuun lievennystä sosiaalisilla perusteilla. Antti Seppälä haastattelee.

  • Kesto: 12 min

  Selvännäkijä Sonja ennustaa EU:n kaatumista

  Viidennen polven selvännäkijä Sonja Maunonen sanoo, että tulevaisuuden näkeminen on raskas työ, mutta hän haluaa silti käyttää selvännäkemisen lahjaansa. Näin epävakaan talouden aikana Sonjaan otetaan entistä useammin yhteyttä, paremman tulevaisuuden toivossa. Kreikan ja euron tulevaisuudesta Sonjalla on selkeä visio ennustuksensa pohjana.

  • Kesto: 7 min

  Risto Dufva: Torvet soi tullessa ja mennessä

  -Pää edellä sisään ja jalat edellä ulos, kiteyttää JYPistä potkut saanut valmentaja Risto Dufva. Hän kiistää tuntevansa katkeruutta lähtöpasseistaan ja kannustaa JYPin kannattajia keskittymään joukkueen tukemiseen. Ex-valmentaja haluaa, että hänen potkujensa setviminen lopetettaisiin jo julkisuudessa. RD vertaa lähtöään JYPistä sirkukseen: Torvet soi tullessa ja torvet soi mennessä.

  • Kesto: 19 min

  Kuinka reilua on kaakaon teko Ghanassa?

  Oletko törmännyt koskaan reiluttajaan? Kyse on Eettisen kaupan puolesta ry:n kouluttamasta virallisesta reilusta kuluttajasta. Äänekoskelainen Pirjo Kunnari päätyi Afrikkaan tutkimaan Reilun Kaupan viljelytiloja. Ghanan helteissä istutettiin ananaksia ja seurattiin banaanien sadonkorjuuta. Pääkohde oli Kuapa Kokoon kaakaotila, joka on osa Kansainvälisen työjärjestö ILO:n projektia lapsityövoiman kitkemiseksi. Severi Kinnunen tapasi Pirjon Kunnarin.

  • Kesto: 5 min

  Toimittaja kokeili mäkiautoa

  Mäkiautoilu ei ole vain lasten huvia, vaan siitä nauttivat myös aikuiset miehet. Toimittaja Markku Saarinen kokeili, millaiseen vauhtiin mäkiauto kiihtyy. Olisiko Keski-Suomessa myös tarvetta oikealle mäkiautomuseolle?

  • Kesto: 5 min

  Radiojuontajakin voi pitää etätyöpäivän

  Perjantaina Suomessa vietettiin valtakunnallista etätyöpäivää. Radio Keski-Suomen juontaja Marika Paaso kokeili, voiko radiojuontaja tehdä töitä kotoa. Ja onnistuuhan se, kunhan äänitarkkailija istuu lähetysautossa pihassa ja tuottaja soittaa musiikit studiosta. Kokeilussa todettiin, että juontajan etätyö on melko työllistävää, mutta vaihtelu virkistää! Monissa muissa ammateissa etätyö lisää myös työn tehokkuutta.

  • Kesto: 9 min

  Korusepän hyppysissä syntyy sormuksia

  Kuhmoisissa työskentelevä koruseppä Tommi Vaskisalo kertoo, että käsityöläisen leipä on Suomessa tiukassa. Siitä huolimatta Vaskisalon korupajassa syntyy muun muassa uniikkeja sormuksia ja muitakin koruja metallista. Yhden sormuksen valmistamisessa saattaa vierähtää kolmekin tuntia.

  • Kesto: 6 min

  Työpäivän turvallisuutta kannattaa opiskella

  Jyväskylän ISS:n toimiston 120 työntekijää tempaisi työturvallisuuspäivän merkeissä maanantaina 12. syyskuuta. Henkilöstö pääsi mm. tutustumaan turvavaljaiden käyttöön ja sammuttamaan vedenpäällistä kaasupaloa. Severi Kinnunen tapasi koulutuksen lomassa työsuojeluvaltuutettu Ari Lempisen, työturvallisuuspäällikkö Marja Virtalan sekä Hengityselinliiton asiantuntija Liisa Tarkan.

  • Kesto: 4 min

  Ritva Oksanen on allerginen alkoholille

  Ritva Oksanen tiesi haluavansa näyttelijäksi heti puhumaan opittuaan. Pitkän linjan näyttelijä oli nuorena tyttönä levoton ja koulussa kapinoiva oppilas. Oksanen kertoo, että alkoholia tuli aikanaan maisteltua ihan tarpeeksi ja se on taaksejäänyttä elämää. Työnsä vastapainoksi Oksanen lukee nykyään paljon ja käy teattereissa oppiakseen muilta uutta. Kesäisin hän lataa akkujaan mökillään hiljaisuudesta nauttien. Timo Pelkonen tapasi taiteilijan tämän kesäkodissa.

  • Kesto: 9 min

  Vain euro erottaa Hakkaraisen ja Wallinheimon

  Teuvo Hakkarainen (ps.) Viitasaarelta ja Sinuhe Wallinheimo (kok.) Jyväskylästä ovat molemmat saaneet julkisuutta kansanedustajauransa alkutaipaleella enemmän muista kuin päivänpoliittisista syistä. Radio Keski-Suomen kansanedustajahaastattelussa 12. syyskuuta kävi ilmi, että Wallinheimolla ja Hakkaraisella on muun muassa täysin vastakkaiset näkemykset Eurooppa-politiikasta. Monesta muusta asiasta keskisuomalaisedustajat tuntuivat sen sijaan olevan yhtä mieltä.

  Yle Keski-Suomi: Muut videot (57) fi:Program:rss

  Alvar Aallon koetalo Muuratsalossa

  Opastetut kierrokset vetävät edelleen väkeä 50-luvulla rakennetulle koetalolle. Miltä talo näyttää nyt, 60 vuotta myöhemmin. Se selviää, kun katsot videon.

  • Kesto: 2 min

  Yle Ralliradio - Harjun EK-esittely

  Legendaarinen Harjun erikoiskoe palaa rallin ohjelmaan. Harju ajetaan aivan Jyväskylän keskustassa. Äänessä ovat rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos.

  • Kesto: 6 min

  Yle Ralliradio - Myhinpään EK-esittely

  Lengendaarinen Myhinpää palaa rallin ohjelmaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Tässä erikoiskoe kokonaisuudessaan. Äänessä rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos.

  • Kesto: 22 min

  Yle Ralliradio - Jouhtikylän EK-esittely

  Vuoden 2014 MM-rallissa ajetaan Jouhtikylän EK Konneveden takana. Erikoiskoe ajetaan kilpailun avauspäivänä Lankamaa 1:n jälkeen. EK-esittelyssä äänessä Ralliradion Jussi Lindroos ja rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

  • Kesto: 10 min

  Yle Ralliradio Päijälän EK-esittely

  Ralliradio kävi tutustumassa myös kisakalenteriin palaavaan Päijälän erikoiskokeeseen Kuhmoisissa. Ihan koko EK ei videolla ole, lähtö on noin seitsemän kilometrin kohdalta. Äänessä tuttuun tapaan Ralliradion Jussi Lindroos ja rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

  • Kesto: 17 min

  Vloggaaminen on videobloggausta.

  Digi- ja kännykkäkameroiden avulla nuorisolle on kehittynyt uusia harrastuksia. Yksi niistä on vloggaus eli videoblokkaaminen.

  • Kesto: 3 min

  Peittävä vesi -näyttely

  Kolme valokuvaajaa on koostanut Keski-Suomen järvien huonosta tilasta otetuista vedenalaisista kuvista näyttelyn. Kymmenellä kuvaparilla ja järven pohjalta nostetuilla rojuilla on haluttu tuoda esiin järvien pohjaan heitetyn romun määrä. Esillä on esimerkiksi hylättyjä polkupyöriä, kettinkejä, peltiämpäreitä ja muovipusseja.

  • Kesto: 2 min

  Ralliradio, Pihlajakosken EK-esittely

  Yle Ralliradio kävi jälleen kevätretkellään kiertämässä tulevan MM-rallin reittiä. Äänessä ovat rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos. Tarinaa Pihlajakoskesta ja rallista muutenkin.

  • Kesto: 17 min

  Harjun erikoiskoe 1988

  Näin ajoi Markku Alen Harjun erikoiskokeella vuonna 1988. Silloin rallin nimi oli vielä Suurajot.

  • Kesto: 2 min

  Sipisen ennätyslento kuumailmapallolla.

  Markku Sipinen päätti rikkoa ajallisesti pisimmän kuumailmapallolennon ennätyksen 12 tuntia 42 minuuttia. 26. maaliskuuta 2014 Sipinen nousi ilmaan kello 5.05 tavoitteena lentää vähintään 12 tuntia 50 minuuttia. Jarkko Riikonen kuvasi lentoa Aleksi Pöytäkankaan lentokoneesta ja Isto Janhunen maasta.

  • Kesto: 1 min

  JPS pelaa lauantaina historiallisen finaalin

  Jyväskyläläinen jääpalloseura JPS selvitti tiensä jääpallon bandyliigan finaaliin Oulun Luistinseuraa vastaan. JPS ei ole seurahistoriansa aikana pelannut pääsarjatason finaalissa.

  • Kesto: 2 min

  Mr Parkinson vie miehen mennessään

  Jyväskylässä saa sunnuntaina ensi-iltansa omakohtaisesti sairastumisesta kertova monologinäytelmä Mr Parkinson. Alle viisikymppisenä Parkinson-diagnoosin saanut Jussi Kivimäki kirjoitti tekstin ennen kaikkea vertaistueksi.

  • Kesto: 5 min

  Näin syntyy Shrek

  Animaatioelokuvista tuttu Shrek saa Suomen kantaesityksensä Jyväskylän kaupunginteatterin lavalla lauantaina. Teatterin kulisseissa on paiskittu töitä hiki virraten ja vihreä väri roiskuen, jotta kaikki on valmista esiripun noustessa.

  Muualla Yle.fi:ssä