Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Keski-Suomi

  Loeb kellotti kärkiajan Jyväskylän MM-rallin aika-ajossa

  2 min
  • Esitetty: Radio Keski-Suomi
  • Kuunneltu: 172 kertaa ( Kuunneltavissa vain Suomessa )

  Sarja Yle Keski-Suomi »


  Yle Keski-Suomi: Jaksot (433) fi:Program:rss

  Moni tuttu lintu on käynyt harvinaiseksi

  Arvokkaita lintualueita kartoitetaan nyt maakunnallisesti. Keski-Suomessa työ on saatu päätökseen, ja tuloksena on 48 säilyttämisen arvoista lintualuetta. Kartoituksen aikana kävi ilmi, että moni aiemmin tavallinen lintulaji on käynyt harvinaiseksi. Toimittaja Riikka Pennanen tapasi Laukaan Lapinjärven lintutornilla lintualueita kartoittaneen Tuomo Pihlajan ja lintuja tarkkailevan Juha Mäkelän.

  • Kesto: 8 min

  Siirtolapuutarha heräsi kevääseen

  Siirtolapuutarhan ovet ovat juuri avautuneet talven jäljiltä. Lämmin pääsiäinen sai innokkaimmat ryntäämään välittömästi puutarhalle pääsiäisen viettoon ja henkireikää itselleen hakemaan. Kourat multaan ja vasarat laulamaan. Suojärven siirtolapuutarhalla Suolahdessa käynnistyi valtaosalle ensimmäinen kevät. Mökkiläisten joukkoon sukelsi elina Kinos, joka ei yllytyksestä huolimatta innostunut uimaan kuitenkaan. Tuore siirtolapuutraha viime vuodelta varmaan vielä jaksaa vetää varhaiset tulijat

  • Kesto: 8 min

  Happee-luotsi Seppo Pulkkinen voiton juhlien jälkeen

  Jyväskylän Happee juhli sunnunutaina seurahistoriansa ensimmäistä salibandyn Suomen mestaruutta. Happee vei salibandyliigan voiton neljännessä finaaliottelussa voittamalla Classicin maalein 4-3. Muutama vuosi sitten lopettamisen partaalla käyneen joukkueen tulevaisuus on nyt valoisampi. Joukkueen valmentaja Seppo Pulkkinen Jussi Lindroosin jututettavana.

  • Kesto: 12 min

  Soodapuhallusta Jyväskylässä

  Sooda taipuu moneksi, myös puhdistusaineeksi. Anne Karppinen kävi seuraamassa, kun soodalla pestiin kerrostalon seinää.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 8 min

  Oskari Rantalan työ on kohdata katastrofit

  Jyväskyläläislähtöinen Oskari Rantala on usean vuoden ajan tehnyt avustustyötä katastrofialueilla ympäri maailman. Viimeisen vuoden pysyvämpi osoite on ollut heimosodan runtelema Etelä-Sudanissa. Palkitsevinta hänelle on työssään se, että ihmiset ovat oikeasti kiitollisia siitä pienestä avusta, mitä pystytään tarjoamaan. Salla Syvänen tapasi Oskari Rantalan hänen vieraillessa vanhoissa kotimaisemissaan.

  • Kesto: 8 min

  Paju on rakas riesa

  Pajukko on usein se ruma ryteikkö teiden ja peltojen varsilla. Pajua ei pidetä kovin suuressa arvossa, vaikka joka kevät varsinkin pajunkissat sulostuttavat maisemaa. Oltiin pajusta mitä mieltä tahansa, niin ainakin se taipuu vaikka mihin! Jussi Lindroos lähti ihmettelemään pajua ja pajuista maisemataideteosta vihersuunnittelija Pekka Ilénin kanssa.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 7 min

  Muikkupizzasta voisi tulla Viitasaaren oma pizza

  Viitasaaren Isoahon kylällä asuva Marja-Leena Ollanketo arvostaa tyyntä Keiteleen selkää, järvimaisemia ja hiljaisuutta. Ollanketo käy töissä Kannonkoskella seitsemänä yönä peräkkäin ja nukkuu seuraavat seitsemän päivää. Huonokuntoisella Sinisellä tiellä Marja-Leenan auton iskarit, aurauskulmat ja renkaat ovat kokeneet kovia. Toukokuussa on luvassa onneksi remontti. Työeväinä Ollankedolla on usein kotona paistettu muikkupizza. Kuuntele sen resepti Heli Kasken ja Mikko Maasola haastatellessa Marja-Leenaa.

  • Kesto: 3 min

  Arja on onnellinen, kun saa hoitaa vanhuksia

  Arja Niiranen myöntää olevansa onnellinen, kun saa hoitaa vanhuksia. Perjantain ja oman syntymäpäivänsä kunniaksi Arja tuli Viitasaaren keskustaan kahville ja torille 90-vuotiaan avustettavansa, veteraani Väinö Hirvosen kanssa. Kesken kahvihetken Arja joutui suoraan radiohaastatteluun ja sai kuulla toimittajakaksikko Heli Kasken ja Mikko Maasolan esittämän onnittelulaulun.

  • Kesto: 2 min

  Puuvene ei kumise eikä kolise, siinä sielu lepää

  Puuveneartesaani Jukka Lindebergin mukaan haapa on paras venepuu. Mänty on raskas, mutta varma ja luotettava venemateriaali. Koivu puolestaan on kelvoton veneen tekoon. Lindebergin opissa valmistuu parhaillaan seitsemän Viitasaari -venettä vanhan mallin mukaan. Seudulla suositun venemallin Keski-Suomen museo on nimennyt maakuntaveneeksi. Se on siro,kapea ja pitkä ja museolaisten mukaan Suomen kaunein vene.

  • Kesto: 6 min

  Roope Hiiri: Viitasaarella on paljon aktiviteetteja nuorille

  Roope Hiiri, 16, muutti Viitasaarelle 2012 ja iloitsee, että heti löytyi paljon kavereita. Roope kehuu, että Viitasaareella on paljon aktiviteetteja nuorille. Roope opiskelee ensimmäistä vuotta sähköalaa Äänekoskella, mutta saattaa vaihtaa alaa. Heli Kasken haastatteluhetkellä Roope oli menossa kesätyöhaastatteluun viereiseen markettiin. Edellisenä kesänä hän oli kesätöissä isän kaupassa Vesannolla.

  • Kesto: 1 min

  Yli sadan euron kengät saa maaseudulla miettimään

  Viitasaarelainen kenkäkauppias Taina Laurila tietää: kauppaan tullaan viisi vuotta vanhoissa kengissä ostoksille, kun on mentävä häihin tai hautajaisiin. Uusiin nahkakenkiin satsataan keskimäärin 70-80 euroa. Yli sadan euron kengiä jo mietitään maalla. Laurila itse on kävellyt jo useita vuosia pyöreäpohjaisilla MBT-kengillä. Ne tekevät Tainan mukaan hyvää selälle ja jaloille. Huojuntaankin tottuu. Heli Kaski ja Mikko Maasola piipahtivat Laurilan kaupassa.

  • Kesto: 2 min

  Ida on soittanut harmonikkaa kahdeksan vuotta joka päivä

  18-vuotias Ida Hallberg on soittanut harmonikkaa joka päivä kahdeksan vuoden ajan. Heinäkuussa 2014 Ida kisaa Kultainen Harmonikka -finaalissa viiden muun taiturin kanssa. Finaali ei jännitä, sillä konserttikokemusta on kertynyt opettajan, mestari Veikko Ahvenaisen kanssa. Ammattimuusikoksi Ida ei mieli. Tällä hetkellä kiinnostaa eläinlääkäriksi opiskeleminen. Ylen uutisluokkalaiset Roosa Hakonen ja Pinja Koskinen saivat toimittaja Heli Kaskelta tehtävän: haastatella Idaa suorassa radiolähetyksessä Viitasaarella. Hyvinhän se sujui.

  • Kesto: 4 min

  Elokuvaviikko on varma keväänmerkki Viitasaarella

  Vapaa-aikatoimen johtaja Jorma Rihto keroo, että elokuvaviikko on varma kevään merkki Viitasaarella. Vuonna 2015 tapahtuma täyttää 40 vuotta. Viikko huipentuu Humanismin käsi -palkinnon jakamiseen kotimaisen elokuvan tekijälle. Rihdon mukaan tekijät arvostavat palkinnon korkealle. Abiturientti Niina Hallberg iloitsee Viitasaaren elokuvateatterin digitalisoinnista. Syksyllä hän kävi äitinsä kanssa elokuvissa joka sunnuntai kahden kuukauden ajan. Elokuva-alalle Niina ei aio. Valtiotide ja kansainvälinen politiikka kiinnostavat enemmän. Arvo Vuorela tapasi Rihdon ja Hallbergin elokuvaviikolla.

  • Kesto: 4 min

  Varo Viron tuliaisia - tulipolte tuhoaa puut ja naapurisuhteet

  Monet suomalaiset kotipuutarhurit ovat tavanneet hakea Virosta edullisia taimia pihaansa. Puutarhaneuvos Marketta Uosukainen muistuttaa, että ennen kuin lähtee Viroon ostosreissulle, on syytä käydä tarkistamassa mahdolliset tuontirajoitukset Eviran sivuilta. Esimerkiksi omenapuun taimia ei Suomeen saa tuoda, sillä Virosta on löydetty tulipoltetta, joka on omenapuille äärimmäisen vaarallinen bakteeritauti. Marika Paason ja Päivi Kuplan haastattelussa Uosukainen painottaa, että tuontirajoitukset eivät koske pelkästään ammattiviljelijöitä vaan ihan jokaista puutarhaharrastajaa. Tulipoltteen ohella omenasatoa uhkaa muun muassa lisäversoisuustauti.

  • Kesto: 12 min

  Luolassa arkistoidaan suomalaisten armeijatiedot

  Viitasaaren salaperäisin paikka taitaa olla suuri luolasto, jossa sijaitsee Sotilaslääketieteen arkisto. Arkistoluolassa työskentelee kuusi henkilöä. Sinne on tallennettu kaikkien vuonna 1950 jälkeen syntyneiden armeijatietoja eli kantakortteja ja terveystietoja. Hyllyä arkistosta löytyy yhteensä viisi kilometriä. Arvo Vuorela tilasi ennakkoon omat armeijatietonsa. Arkistonhoitaja Tuula Leppänen ja arkistosihteeri Eija Liimatainen toivat ne mukanaan, kun tulivat Heli Kaskin ja Mikko Maasolan haastatteluun Viitasaarella.

  • Kesto: 6 min

  Päreentekijä Arvollakin palaa välillä päreet

  Viitasaarelainen Arvo Pietiläinen tunnetaan hyväntekijänä, joka hankkii hirvikeitot niin veteraaneille kuin sairaalaan ja vanhainkotiin. Pietiläinen taitaa myös perinteisten kattopäreiden teon. Haapapuun päreistä tehty katto kestää 80 vuotta. Muiden puiden päreistä tehty katto vain 30-40 vuotta. Parhaillaan Arvolla on työn alla Osmolan vanhan venevajan katon uusiminen. Se sopisi Pietiläisen mukaan mainioksi työnäytöksen kohteeksi. Heli Kaski ja Mikko Maasola haastattelevat Pietiläistä.

  Yle Keski-Suomi: Muut audiot (530) fi:Program:rss

  Nuket ja nallet kotiutuivat Keuruun asemalle

  Tuula ja Veli Koski toteuttivat pari vuotta sitten unelmansa ja ostivat Keuruun vanhan rautatieaseman. Kosket ovat harrastaneet erilaisten esineiden keräilyä jo 20 vuotta. Kesäaikaan heidän rautatieasemalla kukoistavaa kokoelmaansa pääsee kuka tahansa ihastelemaan.

  • Kesto: 6 min

  Marttien pullataikina katosi kesken talkoiden

  Lapsuuden muistikuvissa pullaa leipoo yleensä mummo tai äiti. Jyväskylässä toimivat miesmartat eli Martit ovat kuitenkin sitä mieltä, että taipuu se taikina miestenkin hyppysissä. Ja kun nämä ukot ryhtyvät leipomaan, ei uuniin työnnetä mitään peruspullaa, vaan ihan aitoa, oikeaa voipullaa, kahdesta taikinasta taiottua, tietenkin! Kunhan vaan löytyisi se taikina, joka leipomisen tuoksinassa katosi johonkin...

  • Kesto: 6 min

  Kolmekymppinen tietokone kolisee ja rahisee

  Kouluille ja yrityksille kaupattiin 30 vuotta sitten Nokian MikroMikkoja. Näitä nyt jo antiikkisia tietokoneita käytettiin muun muassa tekstinkäsittelyyn ja tilastointiin. MikroMikko viettää 30-vuotissyntymäpäiväänsä 29. syyskuuta. Konevanhusta juhlitaan myös Keuruulla Tiedetilan tietokonemuseossa. Tuula Kotiranta näytti toimittaja Timo Pelkoselle, että konevanhuksen uumenissa riittää yhä virtaa.

  • Kesto: 7 min

  Saamattomuus suututtaa Pioneerirykmentin komentaja Jouko Rauhalaa

  Pioneerirykmentin komentaja, everstiluutnantti Jouko Rauhala on kotoisin Jämsästä. Rauhala kertoo olleensa murrosikäisenä varsin päämäärätietoinen. Ensimmäisen pikaisen pusun mies muistelee antaneensa 5-6 luokan tietämissä Kaipolan ala-astella. Rakkaus puolestaan kolahti Rauhalan kohdalle kunnolla vuonna 1984, jolloin hän tapasi tulevan vaimonsa. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Rauhalan ammuntaharjoituksissa ja sai selville myös sen, kuka määrää nykyään Rauhaloiden kotona kaapin paikan.

  • Kesto: 8 min

  Tavalliset vitsit naurattavat päätoimittaja Pekka Mervolaa

  Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola kertoo, ettei hänellä ollut nuorena miehenä yhtä haaveammattia - lehtialalle mies päätyi monen pienen sattuman kautta. Luonteenpiirteistään Mervola toivoo, etteivät lapset perisi häneltä jääräpäisyyttä. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Mervolan kahvikupin ääressä ja Mervola paljasti Pelkoselle myös paheensa ja vitsimakunsa.

  • Kesto: 8 min

  Anne Kalmari ja Eila Tiainen kannattavat mediamaksua

  Kansanedustajat Anne Kalmari (kesk.) ja Eila Tiainen (vas.) kannattavat mediamaksua Yleisradion rahoitusmalliksi. Molemmat pitävät budjettirahoitusta ongelmallisena Ylen toiminnan takaajana. Kalmari ja Tiainen pohtivat mediamaksuun lievennystä sosiaalisilla perusteilla. Antti Seppälä haastattelee.

  • Kesto: 12 min

  Selvännäkijä Sonja ennustaa EU:n kaatumista

  Viidennen polven selvännäkijä Sonja Maunonen sanoo, että tulevaisuuden näkeminen on raskas työ, mutta hän haluaa silti käyttää selvännäkemisen lahjaansa. Näin epävakaan talouden aikana Sonjaan otetaan entistä useammin yhteyttä, paremman tulevaisuuden toivossa. Kreikan ja euron tulevaisuudesta Sonjalla on selkeä visio ennustuksensa pohjana.

  • Kesto: 7 min

  Risto Dufva: Torvet soi tullessa ja mennessä

  -Pää edellä sisään ja jalat edellä ulos, kiteyttää JYPistä potkut saanut valmentaja Risto Dufva. Hän kiistää tuntevansa katkeruutta lähtöpasseistaan ja kannustaa JYPin kannattajia keskittymään joukkueen tukemiseen. Ex-valmentaja haluaa, että hänen potkujensa setviminen lopetettaisiin jo julkisuudessa. RD vertaa lähtöään JYPistä sirkukseen: Torvet soi tullessa ja torvet soi mennessä.

  • Kesto: 19 min

  Kuinka reilua on kaakaon teko Ghanassa?

  Oletko törmännyt koskaan reiluttajaan? Kyse on Eettisen kaupan puolesta ry:n kouluttamasta virallisesta reilusta kuluttajasta. Äänekoskelainen Pirjo Kunnari päätyi Afrikkaan tutkimaan Reilun Kaupan viljelytiloja. Ghanan helteissä istutettiin ananaksia ja seurattiin banaanien sadonkorjuuta. Pääkohde oli Kuapa Kokoon kaakaotila, joka on osa Kansainvälisen työjärjestö ILO:n projektia lapsityövoiman kitkemiseksi. Severi Kinnunen tapasi Pirjon Kunnarin.

  • Kesto: 5 min

  Toimittaja kokeili mäkiautoa

  Mäkiautoilu ei ole vain lasten huvia, vaan siitä nauttivat myös aikuiset miehet. Toimittaja Markku Saarinen kokeili, millaiseen vauhtiin mäkiauto kiihtyy. Olisiko Keski-Suomessa myös tarvetta oikealle mäkiautomuseolle?

  • Kesto: 5 min

  Radiojuontajakin voi pitää etätyöpäivän

  Perjantaina Suomessa vietettiin valtakunnallista etätyöpäivää. Radio Keski-Suomen juontaja Marika Paaso kokeili, voiko radiojuontaja tehdä töitä kotoa. Ja onnistuuhan se, kunhan äänitarkkailija istuu lähetysautossa pihassa ja tuottaja soittaa musiikit studiosta. Kokeilussa todettiin, että juontajan etätyö on melko työllistävää, mutta vaihtelu virkistää! Monissa muissa ammateissa etätyö lisää myös työn tehokkuutta.

  • Kesto: 9 min

  Korusepän hyppysissä syntyy sormuksia

  Kuhmoisissa työskentelevä koruseppä Tommi Vaskisalo kertoo, että käsityöläisen leipä on Suomessa tiukassa. Siitä huolimatta Vaskisalon korupajassa syntyy muun muassa uniikkeja sormuksia ja muitakin koruja metallista. Yhden sormuksen valmistamisessa saattaa vierähtää kolmekin tuntia.

  • Kesto: 6 min

  Työpäivän turvallisuutta kannattaa opiskella

  Jyväskylän ISS:n toimiston 120 työntekijää tempaisi työturvallisuuspäivän merkeissä maanantaina 12. syyskuuta. Henkilöstö pääsi mm. tutustumaan turvavaljaiden käyttöön ja sammuttamaan vedenpäällistä kaasupaloa. Severi Kinnunen tapasi koulutuksen lomassa työsuojeluvaltuutettu Ari Lempisen, työturvallisuuspäällikkö Marja Virtalan sekä Hengityselinliiton asiantuntija Liisa Tarkan.

  • Kesto: 4 min

  Ritva Oksanen on allerginen alkoholille

  Ritva Oksanen tiesi haluavansa näyttelijäksi heti puhumaan opittuaan. Pitkän linjan näyttelijä oli nuorena tyttönä levoton ja koulussa kapinoiva oppilas. Oksanen kertoo, että alkoholia tuli aikanaan maisteltua ihan tarpeeksi ja se on taaksejäänyttä elämää. Työnsä vastapainoksi Oksanen lukee nykyään paljon ja käy teattereissa oppiakseen muilta uutta. Kesäisin hän lataa akkujaan mökillään hiljaisuudesta nauttien. Timo Pelkonen tapasi taiteilijan tämän kesäkodissa.

  • Kesto: 9 min

  Vain euro erottaa Hakkaraisen ja Wallinheimon

  Teuvo Hakkarainen (ps.) Viitasaarelta ja Sinuhe Wallinheimo (kok.) Jyväskylästä ovat molemmat saaneet julkisuutta kansanedustajauransa alkutaipaleella enemmän muista kuin päivänpoliittisista syistä. Radio Keski-Suomen kansanedustajahaastattelussa 12. syyskuuta kävi ilmi, että Wallinheimolla ja Hakkaraisella on muun muassa täysin vastakkaiset näkemykset Eurooppa-politiikasta. Monesta muusta asiasta keskisuomalaisedustajat tuntuivat sen sijaan olevan yhtä mieltä.

  Yle Keski-Suomi: Muut videot (48) fi:Program:rss

  Harjun erikoiskoe 1988

  Näin ajoi Markku Alen Harjun erikoiskokeella vuonna 1988. Silloin rallin nimi oli vielä Suurajot.

  • Kesto: 2 min

  Sipisen ennätyslento kuumailmapallolla.

  Markku Sipinen päätti rikkoa ajallisesti pisimmän kuumailmapallolennon ennätyksen 12 tuntia 42 minuuttia. 26. maaliskuuta 2014 Sipinen nousi ilmaan kello 5.05 tavoitteena lentää vähintään 12 tuntia 50 minuuttia. Jarkko Riikonen kuvasi lentoa Aleksi Pöytäkankaan lentokoneesta ja Isto Janhunen maasta.

  • Kesto: 1 min

  JPS pelaa lauantaina historiallisen finaalin

  Jyväskyläläinen jääpalloseura JPS selvitti tiensä jääpallon bandyliigan finaaliin Oulun Luistinseuraa vastaan. JPS ei ole seurahistoriansa aikana pelannut pääsarjatason finaalissa.

  • Kesto: 2 min

  Mr Parkinson vie miehen mennessään

  Jyväskylässä saa sunnuntaina ensi-iltansa omakohtaisesti sairastumisesta kertova monologinäytelmä Mr Parkinson. Alle viisikymppisenä Parkinson-diagnoosin saanut Jussi Kivimäki kirjoitti tekstin ennen kaikkea vertaistueksi.

  • Kesto: 5 min

  Näin syntyy Shrek

  Animaatioelokuvista tuttu Shrek saa Suomen kantaesityksensä Jyväskylän kaupunginteatterin lavalla lauantaina. Teatterin kulisseissa on paiskittu töitä hiki virraten ja vihreä väri roiskuen, jotta kaikki on valmista esiripun noustessa.

  • Kesto: 2 min

  Goldwing-kokoontuminen Jämsässä

  Jämsään kokoontuu viikonloppuna satoja motoristeja. Honda Goldwing -kokoontumisajoon tulee harrastajia ympäri Eurooppaa. Tapahtumassa nähdään myös erikoisuuksia, kuten erikoismitoin valmistettu moottoripyörän perään kiinnitettävä asuntovaunu.

  • Kesto: 3 min

  Valon murteet -näyttely

  Jyväskylän Galleria Ratamossa esitellään keskisuomalaisten valokuvaajien teoksia Valon murteita -näyttelyssä. Näyttely esittelee erilaisia kuvausmenetelmiä, neulanreikäkamerasta kännykkäkameraan. Valokuvataiteilijan työn voi edelleen tunnistaa, vaikka hyvät kamerat ovat kaikkien saatavilla.

  • Kesto: 1 min

  Semmarit - Rallipaavo musavideo

  Semmareiden(Seminaarinmäen Mieslaulajat) ja Yle Ralliradion yhdessä tuottama musavideo Rallipaavo on nyt valmis. Videolla seikkaillaan Sibeliustalon konsertissa Lahdessa, 1000 Lakes Rallyssa Jyvässeudulla ja ensimmäistä kertaa Semmarit esiintyvät keisarin uusissa vaatteissa.

  • Kesto: 3 min

  Semmarit - Rallipaavo teaservideo 2

  Yle Ralliradio ja Semmarit (Seminaarinmäen Mieslaulajat) tuottavat yhdessä vauhdikkaan musiikkivideon Semmareiden Rallipaavo -biisistä. Toisessa teaservideossa Semmaribussi on edennyt katsastuksesta kisan starttiin.

  • Kesto: 1 min

  25.07.2013

  Yle Keski-Suomen Ralliradio vieraili Jari-Matti Latvalan testeissä Jämsän Vaherissa.

  • Kesto: 1 min

  Semmarit - Rallipaavo teaservideo

  Yle Ralliradio ja Semmarit (Seminaarinmäen Mieslaulajat) tuottavat yhdessä vauhdikkaan musiikkivideon Semmareiden Rallipaavo -biisistä. Tämä teaservideo Semmareiden "rallibussin" katsastuksesta ennakoi musavideoa.

  • Kesto: 3 min

  19.07.2013

  Nykymarjastaja haluaa olla moderni. Hän lataa älypuhelimeen karttasovelluksen ennen metsään menoa. Toimittaja päätti testata, riittävätkö tavalliset taidot karttasovelluksen lataamiseen.

  Muualla Yle.fi:ssä