Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Keski-Suomi

  Loeb kellotti kärkiajan Jyväskylän MM-rallin aika-ajossa

  • Esitetty: Radio Keski-Suomi
  • Kuunneltu: 172 kertaa ( Kuunneltavissa vain Suomessa )

  Sarja Yle Keski-Suomi »


  Yle Keski-Suomi: Jaksot (655) fi:Program:rss

  Ravintola-alalla pitää olla innovatiivinen

  Pitkän linjan ravintola-alan ammattilainen Jani Hernesniemi aloittaa pian Jyväskylän keskustaan avattavan ruoka- ja seurusteluravintolan ravintolapäällikkönä. Hän tietää, että pärjätäkseen kovassa kilpailussa on osattava muun muassa kuunnella asiakkaita entistä paremmin, reagoitava palautteeseen ja oltava muutenkin tiiviisti ajan hermolla.

  • Kesto: 7 min

  Tuomo on tehnyt yli 20 kuntalaisaloitetta

  Multialainen Tuomo Oksanen on kansalaisaloitteiden konkari. Mies on vuosien saatossa tehnyt yli parikymmentä kuntalaisaloitetta, totinen pilke silmäkulmassaan. Jaana Polamon haastattelussa Oksanen kertoo, mikä saa esittämään muun muassa sukellusveneen hankkimista ja miten ideat on otettu vastaan.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 6 min

  Perheen kuulumiset jaetaan pikaviestiryhmissä

  Älypuhelinten pikaviestipalvelut ovat kasvattaneet nopeasti suosiotaan. Perheetkin luovat niihin ryhmiä, joissa viestittelevät tekstin lisäksi ääniviestein, kuvin ja videoin. Esko Pulliainen tapasi OHANA-nimisen ryhmän jäseniä. Ryhmään kuuluu yhdeksän henkilöä neljästä sukupolvesta. OHANA-perheen mummo Katriina Pentikäinen ja hänen tyttärensä Veera Glad valottavat, millaista yhteydenpito pikaviesteillä on:

  • Kesto: 8 min

  Psykologi: Kun päätöksenteko junnaa, anna intuitiolle aikaa

  Tunteella, järjellä, ripeasti, harkitusti vai vasta pakon edessä? Toiset tekevät päätöksiä helposti ilman sen suurempaa tuskaa, toiset taas vatvovat pientäkin päätöstä illasta toiseen. Psykologi Hanna Markuksela kertoo, että päätöksenteon vaikeus on hänen vastaanotollaan yksi asiakkaiden yleisimpiä ongelmia: lähteäkö vai jäädä, ottaako riski vai tyytyä tilanteeseen? Markukselan mukaan intuitio on oiva työkalu päätösten tekemisessä. Myös vanha neuvo yön yli nukkumisesta pätee edelleen. Toimittajana on Marika Paaso.

  • Kesto: 8 min

  Hyppelyhoitoa nivelrikon ehkäisyyn

  Tulevaisuudessa nivelrikkoa estetään ennalta hyppimällä. Tähän viittaa tutkimuksessaan aiheesta väitöskirjaa laativa Jarmo Koli. Hänen havaintojensa mukaan reipas hyppely vahvistaisi paitsi lihaksia myös luita. Satsaaminen ajoissa hyppelyliikuntaan saattaisi estää nivelrikon lisäksi myös osteoporoosia eli luukatoa. Jarmo Kolia haastatteli Yle Radio Keski-Suomen lähetykseen Minna Matintupa.

  • Kesto: 5 min

  Miten yskä selätetään?

  Yskä on viheliäinen vaiva ja vaikka aika usein parantaakin, köhä yritetään nitistää mitä moninaisimmin keinoin. Marika Paaso kävi kysymässä jyväskyläläisiltä vinkkejä, miten yskän voi selättää.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 2 min

  Linnut tarjoavat luontoelämyksiä ja rauhaa

  Jyväskyläläinen Sami Ylistö on harrastanut lintuja pikkupojasta asti. Lintutuntemus antaa hänen mukaansa ennen kaikkea sisältöä luonnossaliikkumiseen.

  • Kesto: 8 min

  Vankilasta vapautuva kaipaa tukea

  Vankilasta vapautun Jaana Reinikainen pitää vapautuneiden tukea äärimmäisen tärkeänä. Tieto vankilatuomiosta kuitenkin leimaa ihmistä myös vapautumisen jälkeen.

  • Kesto: 3 min

  Sallaajärven palveluyksikössä eletään etäällä, muttei eristyksissä

  Jyväskylään rakennetaan kaksi uutta asumisyksikköä päihdekuntoutujille. Vuosikymmenia vanha Sallaajärven palveluyksikkö on tullut elinkaarensa päähän. Nykyvaatimusten mukaiset yksiköt ovat pieniä ja ne rakennetaan muun asutuksen joukkoon. Sallaajärvellä vuosikymmenen elänyt Hannu Honkonen kertoo ajatuksiaan arjesta ja tulevasta muutosta.

  • Kesto: 3 min

  Kannattaako aamulenkille lähteä tyhjällä vatsalla?

  Varsinkin television laihdutusohjelmissa patistetaan painonpudottajia liikkeelle jo heti aamusta. Moni uskoo myös sitkeästi siihen, että aamulenkki tyhjällä vatsalla on kaikkein tehokkain. Minna Matintupa selvitti asiaa liikunnan ammattilaisen kanssa.

  • Kesto: 6 min

  KeuPa vieraili kouluilla

  Keuruun koululaisilla oli keskiviikkona erilainen koulupäivä. Kotikaupungin jääkiekkosankarit eli KeuPa HT:n pelaajat ovat kouluilla ja antoivat koululaisille liikettä. Auditorion seinät ovat revetä, kun Keuruun yläkoululaiset tsempaavat oman kaupungin joukkuetta. Alkamassa on liikunnallinen iltapäivä, jossa koululaiset pääsivät liikkumaan KeuPa hT:n pelaajien opastamana. Keuruulla tunnelmaa todistamassa oli Timo Hytönen.

  • Kesto: 6 min

  Abit Heidi Hämäläinen ja Petja Karppinen jättivät koulun

  Abiturientit jättivät koulunsa torstaina ja valmistautuminen kevään ylioppilaskirjoitusten kirjalliseen osaan alkoi. Perinteiseltä penkkariajelulta Yle Radio Keski-Suomen studioon saatiin kaksi Jyväskylän Cygnaeus lukion abia Heidi Hämäläinen ja Petja Karppinen. Mukana penkkaritunnelmassa olivat myös Jussi Lindroos ja Marika Paaso.

  • Kesto: 12 min

  Artesaaneiksi opiskelevat Veera ja Ville odottavat toiveikkaina tulevaisuutta

  Yle on viikon ajan rohkaissut kansalaisia kohtaamaan kehitysvammaisia #kohtaamut -kampanjassa, Yle Radio Keski-Suomen aamussa kohdattiin Bovalius-säätiön koulussa kuva- ja mediataidetta opiskelevat Veera Sipilä sekä lasi- ja keramiikka-alan tuotesuunnittelua opiskeleva Ville Markkanen. Heitä jututti Timo Hytönen.

  • Kesto: 3 min

  Ruumisauto säväyttää yhä liikenteessä

  Musta auto, lippu puolitangossa hätkähdyttää liikenteessä. Joku on viimeisellä matkallaan. Luultavimmin meitä kaikkia kyyditään kerran samanlaisissa tunnelmissa. Varsinkin varttuneempi väki kunnioittaa vainajaa kuljettavaa autoa. Kuuleman mukaan ennen vanhaan saatettiin jopa sammuttaa autosta valot, kun ruumisauto tuli vastaan liikenteessä. Miten liikenteessä eteen tulevaan ruumisautoon pitäisi suhtautua? Saako ruumisauton ohittaa vai pitääkö pysähtyä? Entä miksi liikenneonnettomuuspaikalle kutsutaan ruumisauto? Pekka Ilmoniemi selvittää vastauksia näihin kysymyksiin hautaustoimistoyrittäjä Seppo Salmisen kanssa.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 5 min

  Lemmenkipeys tai ahneus voi viedä virtuaalijärjen

  Kyberrikolllisuus on hiipynyt jokaisen suomalaisen arkeen sitä mukaa, kun yhteiskunta on digitalisoitunut. Verkkorikollisuuteen perehtyneen tietokirjalija Juha Peltomäen mukaan kehityskulku on selvä, koska mitä enemmän kodeissa on laitteita, sitä enemmän on myös rajapintoja rikollisuudelle. Rakkaus tai ahneus voi saada järkevänkin ihmisen kuuroksi järjen äänelle.

  Yle Keski-Suomi: Muut audiot (530) fi:Program:rss

  Nuket ja nallet kotiutuivat Keuruun asemalle

  Tuula ja Veli Koski toteuttivat pari vuotta sitten unelmansa ja ostivat Keuruun vanhan rautatieaseman. Kosket ovat harrastaneet erilaisten esineiden keräilyä jo 20 vuotta. Kesäaikaan heidän rautatieasemalla kukoistavaa kokoelmaansa pääsee kuka tahansa ihastelemaan.

  • Kesto: 6 min

  Marttien pullataikina katosi kesken talkoiden

  Lapsuuden muistikuvissa pullaa leipoo yleensä mummo tai äiti. Jyväskylässä toimivat miesmartat eli Martit ovat kuitenkin sitä mieltä, että taipuu se taikina miestenkin hyppysissä. Ja kun nämä ukot ryhtyvät leipomaan, ei uuniin työnnetä mitään peruspullaa, vaan ihan aitoa, oikeaa voipullaa, kahdesta taikinasta taiottua, tietenkin! Kunhan vaan löytyisi se taikina, joka leipomisen tuoksinassa katosi johonkin...

  • Kesto: 6 min

  Kolmekymppinen tietokone kolisee ja rahisee

  Kouluille ja yrityksille kaupattiin 30 vuotta sitten Nokian MikroMikkoja. Näitä nyt jo antiikkisia tietokoneita käytettiin muun muassa tekstinkäsittelyyn ja tilastointiin. MikroMikko viettää 30-vuotissyntymäpäiväänsä 29. syyskuuta. Konevanhusta juhlitaan myös Keuruulla Tiedetilan tietokonemuseossa. Tuula Kotiranta näytti toimittaja Timo Pelkoselle, että konevanhuksen uumenissa riittää yhä virtaa.

  • Kesto: 7 min

  Saamattomuus suututtaa Pioneerirykmentin komentaja Jouko Rauhalaa

  Pioneerirykmentin komentaja, everstiluutnantti Jouko Rauhala on kotoisin Jämsästä. Rauhala kertoo olleensa murrosikäisenä varsin päämäärätietoinen. Ensimmäisen pikaisen pusun mies muistelee antaneensa 5-6 luokan tietämissä Kaipolan ala-astella. Rakkaus puolestaan kolahti Rauhalan kohdalle kunnolla vuonna 1984, jolloin hän tapasi tulevan vaimonsa. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Rauhalan ammuntaharjoituksissa ja sai selville myös sen, kuka määrää nykyään Rauhaloiden kotona kaapin paikan.

  • Kesto: 8 min

  Tavalliset vitsit naurattavat päätoimittaja Pekka Mervolaa

  Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola kertoo, ettei hänellä ollut nuorena miehenä yhtä haaveammattia - lehtialalle mies päätyi monen pienen sattuman kautta. Luonteenpiirteistään Mervola toivoo, etteivät lapset perisi häneltä jääräpäisyyttä. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Mervolan kahvikupin ääressä ja Mervola paljasti Pelkoselle myös paheensa ja vitsimakunsa.

  • Kesto: 8 min

  Anne Kalmari ja Eila Tiainen kannattavat mediamaksua

  Kansanedustajat Anne Kalmari (kesk.) ja Eila Tiainen (vas.) kannattavat mediamaksua Yleisradion rahoitusmalliksi. Molemmat pitävät budjettirahoitusta ongelmallisena Ylen toiminnan takaajana. Kalmari ja Tiainen pohtivat mediamaksuun lievennystä sosiaalisilla perusteilla. Antti Seppälä haastattelee.

  • Kesto: 12 min

  Selvännäkijä Sonja ennustaa EU:n kaatumista

  Viidennen polven selvännäkijä Sonja Maunonen sanoo, että tulevaisuuden näkeminen on raskas työ, mutta hän haluaa silti käyttää selvännäkemisen lahjaansa. Näin epävakaan talouden aikana Sonjaan otetaan entistä useammin yhteyttä, paremman tulevaisuuden toivossa. Kreikan ja euron tulevaisuudesta Sonjalla on selkeä visio ennustuksensa pohjana.

  • Kesto: 7 min

  Risto Dufva: Torvet soi tullessa ja mennessä

  -Pää edellä sisään ja jalat edellä ulos, kiteyttää JYPistä potkut saanut valmentaja Risto Dufva. Hän kiistää tuntevansa katkeruutta lähtöpasseistaan ja kannustaa JYPin kannattajia keskittymään joukkueen tukemiseen. Ex-valmentaja haluaa, että hänen potkujensa setviminen lopetettaisiin jo julkisuudessa. RD vertaa lähtöään JYPistä sirkukseen: Torvet soi tullessa ja torvet soi mennessä.

  • Kesto: 19 min

  Kuinka reilua on kaakaon teko Ghanassa?

  Oletko törmännyt koskaan reiluttajaan? Kyse on Eettisen kaupan puolesta ry:n kouluttamasta virallisesta reilusta kuluttajasta. Äänekoskelainen Pirjo Kunnari päätyi Afrikkaan tutkimaan Reilun Kaupan viljelytiloja. Ghanan helteissä istutettiin ananaksia ja seurattiin banaanien sadonkorjuuta. Pääkohde oli Kuapa Kokoon kaakaotila, joka on osa Kansainvälisen työjärjestö ILO:n projektia lapsityövoiman kitkemiseksi. Severi Kinnunen tapasi Pirjon Kunnarin.

  • Kesto: 5 min

  Toimittaja kokeili mäkiautoa

  Mäkiautoilu ei ole vain lasten huvia, vaan siitä nauttivat myös aikuiset miehet. Toimittaja Markku Saarinen kokeili, millaiseen vauhtiin mäkiauto kiihtyy. Olisiko Keski-Suomessa myös tarvetta oikealle mäkiautomuseolle?

  • Kesto: 5 min

  Radiojuontajakin voi pitää etätyöpäivän

  Perjantaina Suomessa vietettiin valtakunnallista etätyöpäivää. Radio Keski-Suomen juontaja Marika Paaso kokeili, voiko radiojuontaja tehdä töitä kotoa. Ja onnistuuhan se, kunhan äänitarkkailija istuu lähetysautossa pihassa ja tuottaja soittaa musiikit studiosta. Kokeilussa todettiin, että juontajan etätyö on melko työllistävää, mutta vaihtelu virkistää! Monissa muissa ammateissa etätyö lisää myös työn tehokkuutta.

  • Kesto: 9 min

  Korusepän hyppysissä syntyy sormuksia

  Kuhmoisissa työskentelevä koruseppä Tommi Vaskisalo kertoo, että käsityöläisen leipä on Suomessa tiukassa. Siitä huolimatta Vaskisalon korupajassa syntyy muun muassa uniikkeja sormuksia ja muitakin koruja metallista. Yhden sormuksen valmistamisessa saattaa vierähtää kolmekin tuntia.

  • Kesto: 6 min

  Työpäivän turvallisuutta kannattaa opiskella

  Jyväskylän ISS:n toimiston 120 työntekijää tempaisi työturvallisuuspäivän merkeissä maanantaina 12. syyskuuta. Henkilöstö pääsi mm. tutustumaan turvavaljaiden käyttöön ja sammuttamaan vedenpäällistä kaasupaloa. Severi Kinnunen tapasi koulutuksen lomassa työsuojeluvaltuutettu Ari Lempisen, työturvallisuuspäällikkö Marja Virtalan sekä Hengityselinliiton asiantuntija Liisa Tarkan.

  • Kesto: 4 min

  Ritva Oksanen on allerginen alkoholille

  Ritva Oksanen tiesi haluavansa näyttelijäksi heti puhumaan opittuaan. Pitkän linjan näyttelijä oli nuorena tyttönä levoton ja koulussa kapinoiva oppilas. Oksanen kertoo, että alkoholia tuli aikanaan maisteltua ihan tarpeeksi ja se on taaksejäänyttä elämää. Työnsä vastapainoksi Oksanen lukee nykyään paljon ja käy teattereissa oppiakseen muilta uutta. Kesäisin hän lataa akkujaan mökillään hiljaisuudesta nauttien. Timo Pelkonen tapasi taiteilijan tämän kesäkodissa.

  • Kesto: 9 min

  Vain euro erottaa Hakkaraisen ja Wallinheimon

  Teuvo Hakkarainen (ps.) Viitasaarelta ja Sinuhe Wallinheimo (kok.) Jyväskylästä ovat molemmat saaneet julkisuutta kansanedustajauransa alkutaipaleella enemmän muista kuin päivänpoliittisista syistä. Radio Keski-Suomen kansanedustajahaastattelussa 12. syyskuuta kävi ilmi, että Wallinheimolla ja Hakkaraisella on muun muassa täysin vastakkaiset näkemykset Eurooppa-politiikasta. Monesta muusta asiasta keskisuomalaisedustajat tuntuivat sen sijaan olevan yhtä mieltä.

  Yle Keski-Suomi: Muut videot (64) fi:Program:rss

  Yle Keski-Suomi: Viisasten kivet

  Jyväskylässä Viitaniemen kampuksella paljastettiin Viisasten kivet -niminen teoskokonaisuus, jonka on suunnitellut taiteilija Risto Pentikäinen. Katso videolta teoksen saapuminen ja paljastamistilaisuus tiivistettynä musiikin kera.

  Petäjäveden uusi päiväkoti juhlatuulella

  Petäjävedellä on oltu tyytyväisiä uuteen päiväkotiin. Petäjäkallion päiväkoti otettiin käyttöön elokuun alussa ja 4.12. päiväkodissa vietettiin vihkijäisiä ja itsenäisyyspäivän juhlaa.

  • Kesto: 1 min

  Yle Ralliradio - JYPin ja MM-rallin yhteistyö

  JYP ja Jyväskylän MM-rallia järjestävä AKK Sports ovat tehneet kolme vuotta kestävän yhteistyösopimuksen. Sopimuksen tarkoituksena on yhdistää kahden merkittävän keskisuomalaisen urheilutuotteen voimavaroja ja luoda lajien välistä markkinointiyhteistyötä. AKK Sportsin toimitusjohtaja Tiina Lehmonen Jussi Lindroosin haastattelussa

  • Kesto: 4 min

  Yle Keski-Suomi: Syöpäsairaat lapset huvipuistossa

  Lapsen vakava sairastuminen asettaa perheen elämälle tiukat rajat. Esimerkiksi leukemiaa sairastava lapsi on erittäin infektioherkkä ja tällöin ylimääräisiä kontakteja tulee v��lttää kodin ja sairaalan ulkopuolella. Tänään syöpää sairastavat lapset pääsivät yhdessä leikkimään, desinfioituihin tiloihin ilman infektion pelkoja. Idea ainutlaatuiseen tapahtumaan tuli kaksivuotiaan leukemiaa sairastavan pojan äidiltä.

  • Kesto: 2 min

  Käsityömuseossa "nimettömien" historiaa

  Suomen Käsityömuseossa Jyväskylässä esitellään naisten alushousujen historiaa. Haastateltavana museolehtori Raija Manninen, toimittajana Esko Pulliainen.

  • Kesto: 4 min

  Alvar Aallon koetalo Muuratsalossa

  Opastetut kierrokset vetävät edelleen väkeä 50-luvulla rakennetulle koetalolle. Miltä talo näyttää nyt, 60 vuotta myöhemmin. Se selviää, kun katsot videon.

  • Kesto: 2 min

  Yle Ralliradio - Harjun EK-esittely

  Legendaarinen Harjun erikoiskoe palaa rallin ohjelmaan. Harju ajetaan aivan Jyväskylän keskustassa. Äänessä ovat rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos.

  • Kesto: 6 min

  Yle Ralliradio - Myhinpään EK-esittely

  Lengendaarinen Myhinpää palaa rallin ohjelmaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Tässä erikoiskoe kokonaisuudessaan. Äänessä rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos.

  • Kesto: 22 min

  Yle Ralliradio - Jouhtikylän EK-esittely

  Vuoden 2014 MM-rallissa ajetaan Jouhtikylän EK Konneveden takana. Erikoiskoe ajetaan kilpailun avauspäivänä Lankamaa 1:n jälkeen. EK-esittelyssä äänessä Ralliradion Jussi Lindroos ja rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

  • Kesto: 10 min

  Yle Ralliradio Päijälän EK-esittely

  Ralliradio kävi tutustumassa myös kisakalenteriin palaavaan Päijälän erikoiskokeeseen Kuhmoisissa. Ihan koko EK ei videolla ole, lähtö on noin seitsemän kilometrin kohdalta. Äänessä tuttuun tapaan Ralliradion Jussi Lindroos ja rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

  • Kesto: 17 min

  Vloggaaminen on videobloggausta.

  Digi- ja kännykkäkameroiden avulla nuorisolle on kehittynyt uusia harrastuksia. Yksi niistä on vloggaus eli videoblokkaaminen.

  • Kesto: 3 min

  Peittävä vesi -näyttely

  Kolme valokuvaajaa on koostanut Keski-Suomen järvien huonosta tilasta otetuista vedenalaisista kuvista näyttelyn. Kymmenellä kuvaparilla ja järven pohjalta nostetuilla rojuilla on haluttu tuoda esiin järvien pohjaan heitetyn romun määrä. Esillä on esimerkiksi hylättyjä polkupyöriä, kettinkejä, peltiämpäreitä ja muovipusseja.

  • Kesto: 2 min

  Ralliradio, Pihlajakosken EK-esittely

  Yle Ralliradio kävi jälleen kevätretkellään kiertämässä tulevan MM-rallin reittiä. Äänessä ovat rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos. Tarinaa Pihlajakoskesta ja rallista muutenkin.

  Muualla Yle.fi:ssä