Areena
 • TV
 • Radio
 • Yle Keski-Suomi

  Loeb kellotti kärkiajan Jyväskylän MM-rallin aika-ajossa

  • Esitetty: Radio Keski-Suomi
  • Kuunneltu: 172 kertaa ( Kuunneltavissa vain Suomessa )

  Sarja Yle Keski-Suomi »


  Yle Keski-Suomi: Jaksot (663) fi:Program:rss

  Kristillisdemokraatit pyrkivät paikkaamaan edellisvaalien menetyksen

  Kristillisdemokraattien kannatus Keski-Suomessa on aikojen saatossa ollut selvästi valtakunnallista tasoa korkeampi. Ainokaisen paikan säilyttäminen ei silti onnistunut maakunnassa neljä vuotta sitten. Nyt puolue hakee menetetyn paikan palauttamista pääosin ensikertalaisista koostuvalla ehdokaslistalla. Päivi Kupla haastateltavina puoluepäivässä on ehdokkaista opettaja Rami Sipilä Jyväskylästä ja piirin varapuheenjohtaja Hannu Suni Viitasaarelta.

  • Kesto: 10 min

  SDP tavoittelee kolmatta kansanedustajaa Keski-Suomesta

  Sosialidemokraatit menettivät viime eduskuntavaaleissa 3,3 prosenttiyksikön kannatuspudotuksella 33 prosenttia kansanedustajistaan. Nyt puolue hakee kolmatta takaisin talouden ja työllisyyden teemoilla.

  • Kesto: 11 min

  Faktabaari paljastaa poliitikkojen puppupuheet

  Puppupuhetta ja puolitotuuksia on varsinkin vaalien alla liikkeellä valtavat määrät. Poliitikkojen ohella myös media syyllistyy virheellisen tiedon levittämiseen. Vuosi sitten eurovaalien alla perustettu Faktabaari on ottanut asiakseen selvittää poliitikkojen puheiden totuudenmukaisuutta. Palvelu on jo saanut tunnustustakin: se muun muassa palkittiin vuoden journalistisena tekona. Faktabaarin tavoitteista ja syntyprosessista kertovat perustajajäsenet Tuomas Muraja ja Mikko Salo. Toimittajina Marika Paaso ja Mikko Maasola.

  • Kesto: 6 min

  Puutarhoilla jo vihertää

  Kukka- ja taimitarhoilla valmistaudutaan jo hyvää vauhtia tulevaan kasvukauteen. Leudon talven ja aikaisen kevään ansiosta taimien kasvatus on edennyt nopeasti ja kasvihuoneiden lämmityskulut ovat olleet tavanomaista pienemmät. Taimikaupan sesonki alkanee kuitenkin vasta toukokuussa. Jussi Lindroosin haastattelussa uuraislainen puutarhayrittäjä Sanna Puurunen-Kivelä.

  • Kesto: 7 min

  Suomen MM-rallin reitti julki

  Suomen MM-rallin 2015 reitti on julkaistu. Reitti perustuu suurelta osalta vuoden 2014 ralliin, mukana on yksi uusi erikoiskoe Horkka. Myös monta kertaa maailman parhaaksi erikoiskokeeksi valittu Ouninpohja palaa rallin ohjelmistoon. Jussi Lindroos haastattelee apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutista.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 10 min

  Kosketa, halaa, silitä ja suutele – kuuntele vinkit parisuhteen keväthuoltoon

  Jos haluaa parantaa parisuhdettaan, kannattaa aloittaa katsomalla peiliin ja pohtia, millainen kumppani itse on. Mitä tulee kotiin, kun minä tulen kotiin? Tuleeko mukanani rohkaiseva, elämäänsä tyytyväinen kumppani vai vaeltaako sisään valittava ja tyytymätön ruinaaja, jolle mikään ei ole koskaan hyvin? Perheterapeutti Liisa Välilä uskoo, että kun alkaa nähdä hyviä asioita lähellään, tarttuu kiitollisuus toisiinkin. Toimittajana on Marika Paaso.

  • Kesto: 11 min

  Akseli Gallen-Kallela hammassepällä

  Ennen hammaslääkäreitä särkeviä hampaita hoidettiin monin konstein. Kipeään hampaaseen laitettiin mm. suolaa, pirtua, happoja ja jopa dynamiittia. Hädässä haettiin apua myös kansanparantajilta, puoskareilta ja sepiltä. Konnevedellä työskennellessään kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallelaan iski hammassärky. Keski-Suomen Hammaslääkäriseuran 50-vuotishistoriikista löytyy tarina Akselin reissusta liiankin tehokkaan sepän hoitoon. Tarinan kertoo Hammashoidon perinne -kirjan kirjoittanut hammaslääkäri Marja Sotamaa.

  • Kesto: 1 min

  Timo Rautiainen Yle Keski-Suomen vieraana

  Timo Rautiainen vieraili Yle Radio Keski-Suomen aamustudiossa Mikko Maasolan vieraana. Puhetta riitti mm. Tapio Rautavaarasta, jonka tuotantoa Rautiainen esittää.

  • Kesto: 11 min

  Ravintola-alalla pitää olla innovatiivinen

  Pitkän linjan ravintola-alan ammattilainen Jani Hernesniemi aloittaa pian Jyväskylän keskustaan avattavan ruoka- ja seurusteluravintolan ravintolapäällikkönä. Hän tietää, että pärjätäkseen kovassa kilpailussa on osattava muun muassa kuunnella asiakkaita entistä paremmin, reagoitava palautteeseen ja oltava muutenkin tiiviisti ajan hermolla.

  • Kesto: 7 min

  Tuomo on tehnyt yli 20 kuntalaisaloitetta

  Multialainen Tuomo Oksanen on kansalaisaloitteiden konkari. Mies on vuosien saatossa tehnyt yli parikymmentä kuntalaisaloitetta, totinen pilke silmäkulmassaan. Jaana Polamon haastattelussa Oksanen kertoo, mikä saa esittämään muun muassa sukellusveneen hankkimista ja miten ideat on otettu vastaan.

  • · Radio Keski-Suomi
  • Kesto: 6 min

  Perheen kuulumiset jaetaan pikaviestiryhmissä

  Älypuhelinten pikaviestipalvelut ovat kasvattaneet nopeasti suosiotaan. Perheetkin luovat niihin ryhmiä, joissa viestittelevät tekstin lisäksi ääniviestein, kuvin ja videoin. Esko Pulliainen tapasi OHANA-nimisen ryhmän jäseniä. Ryhmään kuuluu yhdeksän henkilöä neljästä sukupolvesta. OHANA-perheen mummo Katriina Pentikäinen ja hänen tyttärensä Veera Glad valottavat, millaista yhteydenpito pikaviesteillä on:

  • Kesto: 8 min

  Psykologi: Kun päätöksenteko junnaa, anna intuitiolle aikaa

  Tunteella, järjellä, ripeasti, harkitusti vai vasta pakon edessä? Toiset tekevät päätöksiä helposti ilman sen suurempaa tuskaa, toiset taas vatvovat pientäkin päätöstä illasta toiseen. Psykologi Hanna Markuksela kertoo, että päätöksenteon vaikeus on hänen vastaanotollaan yksi asiakkaiden yleisimpiä ongelmia: lähteäkö vai jäädä, ottaako riski vai tyytyä tilanteeseen? Markukselan mukaan intuitio on oiva työkalu päätösten tekemisessä. Myös vanha neuvo yön yli nukkumisesta pätee edelleen. Toimittajana on Marika Paaso.

  • · Pohjois-Karjalan Radio
  • Kesto: 8 min

  Hyppelyhoitoa nivelrikon ehkäisyyn

  Tulevaisuudessa nivelrikkoa estetään ennalta hyppimällä. Tähän viittaa tutkimuksessaan aiheesta väitöskirjaa laativa Jarmo Koli. Hänen havaintojensa mukaan reipas hyppely vahvistaisi paitsi lihaksia myös luita. Satsaaminen ajoissa hyppelyliikuntaan saattaisi estää nivelrikon lisäksi myös osteoporoosia eli luukatoa. Jarmo Kolia haastatteli Yle Radio Keski-Suomen lähetykseen Minna Matintupa.

  • Kesto: 5 min

  Miten yskä selätetään?

  Yskä on viheliäinen vaiva ja vaikka aika usein parantaakin, köhä yritetään nitistää mitä moninaisimmin keinoin. Marika Paaso kävi kysymässä jyväskyläläisiltä vinkkejä, miten yskän voi selättää.

  • Kesto: 2 min

  Linnut tarjoavat luontoelämyksiä ja rauhaa

  Jyväskyläläinen Sami Ylistö on harrastanut lintuja pikkupojasta asti. Lintutuntemus antaa hänen mukaansa ennen kaikkea sisältöä luonnossaliikkumiseen.

  • Kesto: 8 min

  Vankilasta vapautuva kaipaa tukea

  Vankilasta vapautun Jaana Reinikainen pitää vapautuneiden tukea äärimmäisen tärkeänä. Tieto vankilatuomiosta kuitenkin leimaa ihmistä myös vapautumisen jälkeen.

  Yle Keski-Suomi: Muut audiot (535) fi:Program:rss

  Jyväskylän MM-ralliin noin 80 autokuntaa

  Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

  • Kesto: 7 min

  Hupelissa koulukyydit kiihdyttävät

  Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

  • Kesto: 10 min

  Kankaan tehtaalla valmistaudutaan kaupunkisotaan

  Kankaan alueella Jyväskylässä harjoitellaan torstaina kaupunkitaistelutaitoja. Kaupunkitaistelu on osa tämänviikkoista Suomenselän Maakuntakomppanian kertausharjoitusta, johon osallistuu 160 vapaaehtoista reserviläistä. Marika Paaso lähti seuraamaan komppianian valmistautumista taisteluun.

  • Kesto: 12 min

  Nuket ja nallet kotiutuivat Keuruun asemalle

  Tuula ja Veli Koski toteuttivat pari vuotta sitten unelmansa ja ostivat Keuruun vanhan rautatieaseman. Kosket ovat harrastaneet erilaisten esineiden keräilyä jo 20 vuotta. Kesäaikaan heidän rautatieasemalla kukoistavaa kokoelmaansa pääsee kuka tahansa ihastelemaan.

  • Kesto: 6 min

  Marttien pullataikina katosi kesken talkoiden

  Lapsuuden muistikuvissa pullaa leipoo yleensä mummo tai äiti. Jyväskylässä toimivat miesmartat eli Martit ovat kuitenkin sitä mieltä, että taipuu se taikina miestenkin hyppysissä. Ja kun nämä ukot ryhtyvät leipomaan, ei uuniin työnnetä mitään peruspullaa, vaan ihan aitoa, oikeaa voipullaa, kahdesta taikinasta taiottua, tietenkin! Kunhan vaan löytyisi se taikina, joka leipomisen tuoksinassa katosi johonkin...

  • Kesto: 6 min

  Kolmekymppinen tietokone kolisee ja rahisee

  Kouluille ja yrityksille kaupattiin 30 vuotta sitten Nokian MikroMikkoja. Näitä nyt jo antiikkisia tietokoneita käytettiin muun muassa tekstinkäsittelyyn ja tilastointiin. MikroMikko viettää 30-vuotissyntymäpäiväänsä 29. syyskuuta. Konevanhusta juhlitaan myös Keuruulla Tiedetilan tietokonemuseossa. Tuula Kotiranta näytti toimittaja Timo Pelkoselle, että konevanhuksen uumenissa riittää yhä virtaa.

  • Kesto: 7 min

  Saamattomuus suututtaa Pioneerirykmentin komentaja Jouko Rauhalaa

  Pioneerirykmentin komentaja, everstiluutnantti Jouko Rauhala on kotoisin Jämsästä. Rauhala kertoo olleensa murrosikäisenä varsin päämäärätietoinen. Ensimmäisen pikaisen pusun mies muistelee antaneensa 5-6 luokan tietämissä Kaipolan ala-astella. Rakkaus puolestaan kolahti Rauhalan kohdalle kunnolla vuonna 1984, jolloin hän tapasi tulevan vaimonsa. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Rauhalan ammuntaharjoituksissa ja sai selville myös sen, kuka määrää nykyään Rauhaloiden kotona kaapin paikan.

  • Kesto: 8 min

  Tavalliset vitsit naurattavat päätoimittaja Pekka Mervolaa

  Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola kertoo, ettei hänellä ollut nuorena miehenä yhtä haaveammattia - lehtialalle mies päätyi monen pienen sattuman kautta. Luonteenpiirteistään Mervola toivoo, etteivät lapset perisi häneltä jääräpäisyyttä. Tittelit narikkaan -sarjan toimittaja Timo Pelkonen tapasi Mervolan kahvikupin ääressä ja Mervola paljasti Pelkoselle myös paheensa ja vitsimakunsa.

  • Kesto: 8 min

  Anne Kalmari ja Eila Tiainen kannattavat mediamaksua

  Kansanedustajat Anne Kalmari (kesk.) ja Eila Tiainen (vas.) kannattavat mediamaksua Yleisradion rahoitusmalliksi. Molemmat pitävät budjettirahoitusta ongelmallisena Ylen toiminnan takaajana. Kalmari ja Tiainen pohtivat mediamaksuun lievennystä sosiaalisilla perusteilla. Antti Seppälä haastattelee.

  • Kesto: 12 min

  Selvännäkijä Sonja ennustaa EU:n kaatumista

  Viidennen polven selvännäkijä Sonja Maunonen sanoo, että tulevaisuuden näkeminen on raskas työ, mutta hän haluaa silti käyttää selvännäkemisen lahjaansa. Näin epävakaan talouden aikana Sonjaan otetaan entistä useammin yhteyttä, paremman tulevaisuuden toivossa. Kreikan ja euron tulevaisuudesta Sonjalla on selkeä visio ennustuksensa pohjana.

  • Kesto: 7 min

  Risto Dufva: Torvet soi tullessa ja mennessä

  -Pää edellä sisään ja jalat edellä ulos, kiteyttää JYPistä potkut saanut valmentaja Risto Dufva. Hän kiistää tuntevansa katkeruutta lähtöpasseistaan ja kannustaa JYPin kannattajia keskittymään joukkueen tukemiseen. Ex-valmentaja haluaa, että hänen potkujensa setviminen lopetettaisiin jo julkisuudessa. RD vertaa lähtöään JYPistä sirkukseen: Torvet soi tullessa ja torvet soi mennessä.

  • Kesto: 19 min

  Kuinka reilua on kaakaon teko Ghanassa?

  Oletko törmännyt koskaan reiluttajaan? Kyse on Eettisen kaupan puolesta ry:n kouluttamasta virallisesta reilusta kuluttajasta. Äänekoskelainen Pirjo Kunnari päätyi Afrikkaan tutkimaan Reilun Kaupan viljelytiloja. Ghanan helteissä istutettiin ananaksia ja seurattiin banaanien sadonkorjuuta. Pääkohde oli Kuapa Kokoon kaakaotila, joka on osa Kansainvälisen työjärjestö ILO:n projektia lapsityövoiman kitkemiseksi. Severi Kinnunen tapasi Pirjon Kunnarin.

  • Kesto: 5 min

  Toimittaja kokeili mäkiautoa

  Mäkiautoilu ei ole vain lasten huvia, vaan siitä nauttivat myös aikuiset miehet. Toimittaja Markku Saarinen kokeili, millaiseen vauhtiin mäkiauto kiihtyy. Olisiko Keski-Suomessa myös tarvetta oikealle mäkiautomuseolle?

  • Kesto: 5 min

  Yle Keski-Suomi: Muut videot (66) fi:Program:rss

  Rio löytää loisen – lutikkajahti vaatii koiralta kuntoa ja kuonoa

  Lutikkakoira Rio kiertää ympäri Suomea koirien hajutyöskentelyyn erikoistuneen eläinkouluttaja Karita Häkkisen kanssa. Kaksikko etsii Rion kuonon avulla lutikoita eli seinäluteita. Koiran käyttäminen lutikkaongelman selvittämisessä auttaa paikantamaan, missä ongelma tarkalleen on. Näin torjunta voidaan tehdä rajatummalle alueelle.

  • Kesto: 1 min

  Liikkuvat lelut valloittivat Jyväskylän yliopiston

  Alakoululaisille tarkoitetussa Tämä toimii! -teknologiakilpailussa on tänäkin vuonna suunniteltu tulevaisuuden leluja. Kouluille jaetut materiaalipaketit ovat muuttuneet lasten käsissä mitä erilaisemmiksi leluiksi ja peleiksi. Keski-Suomessa leluja on rakentanut lähes 900 oppilasta. He esittelivät tuotoksensa tänään aluekilpailussa Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa.

  Yle Keski-Suomi: Viisasten kivet

  Jyväskylässä Viitaniemen kampuksella paljastettiin Viisasten kivet -niminen teoskokonaisuus, jonka on suunnitellut taiteilija Risto Pentikäinen. Katso videolta teoksen saapuminen ja paljastamistilaisuus tiivistettynä musiikin kera.

  Petäjäveden uusi päiväkoti juhlatuulella

  Petäjävedellä on oltu tyytyväisiä uuteen päiväkotiin. Petäjäkallion päiväkoti otettiin käyttöön elokuun alussa ja 4.12. päiväkodissa vietettiin vihkijäisiä ja itsenäisyyspäivän juhlaa.

  • Kesto: 1 min

  Yle Ralliradio - JYPin ja MM-rallin yhteistyö

  JYP ja Jyväskylän MM-rallia järjestävä AKK Sports ovat tehneet kolme vuotta kestävän yhteistyösopimuksen. Sopimuksen tarkoituksena on yhdistää kahden merkittävän keskisuomalaisen urheilutuotteen voimavaroja ja luoda lajien välistä markkinointiyhteistyötä. AKK Sportsin toimitusjohtaja Tiina Lehmonen Jussi Lindroosin haastattelussa

  • Kesto: 4 min

  Yle Keski-Suomi: Syöpäsairaat lapset huvipuistossa

  Lapsen vakava sairastuminen asettaa perheen elämälle tiukat rajat. Esimerkiksi leukemiaa sairastava lapsi on erittäin infektioherkkä ja tällöin ylimääräisiä kontakteja tulee v��lttää kodin ja sairaalan ulkopuolella. Tänään syöpää sairastavat lapset pääsivät yhdessä leikkimään, desinfioituihin tiloihin ilman infektion pelkoja. Idea ainutlaatuiseen tapahtumaan tuli kaksivuotiaan leukemiaa sairastavan pojan äidiltä.

  • Kesto: 2 min

  Käsityömuseossa "nimettömien" historiaa

  Suomen Käsityömuseossa Jyväskylässä esitellään naisten alushousujen historiaa. Haastateltavana museolehtori Raija Manninen, toimittajana Esko Pulliainen.

  • Kesto: 4 min

  Alvar Aallon koetalo Muuratsalossa

  Opastetut kierrokset vetävät edelleen väkeä 50-luvulla rakennetulle koetalolle. Miltä talo näyttää nyt, 60 vuotta myöhemmin. Se selviää, kun katsot videon.

  • Kesto: 2 min

  Yle Ralliradio - Harjun EK-esittely

  Legendaarinen Harjun erikoiskoe palaa rallin ohjelmaan. Harju ajetaan aivan Jyväskylän keskustassa. Äänessä ovat rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos.

  • Kesto: 6 min

  Yle Ralliradio - Myhinpään EK-esittely

  Lengendaarinen Myhinpää palaa rallin ohjelmaan muutaman vuoden tauon jälkeen. Tässä erikoiskoe kokonaisuudessaan. Äänessä rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ja Ralliradion Jussi Lindroos.

  • Kesto: 22 min

  Yle Ralliradio - Jouhtikylän EK-esittely

  Vuoden 2014 MM-rallissa ajetaan Jouhtikylän EK Konneveden takana. Erikoiskoe ajetaan kilpailun avauspäivänä Lankamaa 1:n jälkeen. EK-esittelyssä äänessä Ralliradion Jussi Lindroos ja rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

  • Kesto: 10 min

  Yle Ralliradio Päijälän EK-esittely

  Ralliradio kävi tutustumassa myös kisakalenteriin palaavaan Päijälän erikoiskokeeseen Kuhmoisissa. Ihan koko EK ei videolla ole, lähtö on noin seitsemän kilometrin kohdalta. Äänessä tuttuun tapaan Ralliradion Jussi Lindroos ja rallin apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen.

  • Kesto: 17 min

  Vloggaaminen on videobloggausta.

  Digi- ja kännykkäkameroiden avulla nuorisolle on kehittynyt uusia harrastuksia. Yksi niistä on vloggaus eli videoblokkaaminen.

  Muualla Yle.fi:ssä