Areena
 • TV
 • Radio
 • Kultakuume

  Suora lähetys Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.05 - 15.55.

  Kuuntele viimeisin jakso:
  49 min
  Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä. Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani. Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.
  Tulossa: Yle Radio 1

  Kultakuume: Jaksot, audio (799) fi:SeriesPage:rss

  Voiko ihminen totetuttaa intohimonsa ilman että tuhoutuu?

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Näin kysyy Minna Canthin näytelmä Sylvi. Canth oli aikansa osaava dramaturgi, joka kirjoitti todellisuudesta käsin, luonnehtii näytelmän ohjannut ja dramatisoinut Mikko Roiha. Seitsemän teatterin yhteistyönä syntynyt näytelmä esitetään suomeksi ja ruotsiksi. Roihan mukaan esityksellä kokeillaan, miten kaksi erillistä Suomessa elävää kulttuuria pystyy yhteistyöhön, sillä poliitikkojen puhe yhtenäisestä kansasta on hänen mielestään silkkaa potaskaa. // Selfie-kuvat ovat hymiötä, eivät omakuvia. Suomen valokuvataiteenmuseon tuore näyttely #snapshot tuo museotilaan tavallisten ihmisten nettiin lataamat kuvat. Näyttely paljastaa suunnattoman kuvapaljouden, jonka keskellä elämme. Esimerkiksi 24 hours in photo –teos tuli museoon 120:ssä pahvilaatikossa. Juontajana Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Teatterit pelaavat lastennäytelmissä varman päälle

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Teatterit pelaavat lastennäytelmissä varman päälle. Lapsille kirjoitettuja uusia näytelmiä tulee harvoi. Miksi uusien tekstien on vaikeaa päästä teattereiden ohjelmistoihin? Vieraana dramaturgi Paula Salminen ja ohjaaja Janne Saarakkala. // Stage -festivaalilla on ensi-illassa Minna Canthin Sylvi-näytelmän uusi dramatisointi. Haastattelussa teatterinjohtajat Dan Henriksson Klockriketeaternista ja Tiina Luhtaniemi Savonlinnan teatterista, sekä ohjaaja Mikko Roiha. // Kansallismuseon uuden johtajan intohimona on venäläinen posliini.Haastattelussa Elina Anttila. // Kolumnistina Anna Laine. Juontaja Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 50 min

  Kultakuume ratsastaa Kuninkaantiellä

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Performanssitaiteilija Eero Yli-Vakkuri ja seppä Jesse Sipola ratsastavat tällä viikolla seurueineen vanhan Kuninkaantien jäännöksillä Turusta Helsinkiin - ja Kultakuume ratsastaa mukana. Yleisradion ratsastava radiotoimittaja Pietari Kylmälä seuraa Hevoslinjan syntymistä viikon ajan.// Luonto ja luonnollisuus toistuvat aiheina tanssin historiassa. Neljä koreografin Satu Herralan, Eeva Muilun, Anna Mustosen ja Masi Tiitan uutuusteos Nature Dances on tutkielma luonnon suhteesta nykytanssiin ja -taiteeseen. Kolumnistina on Otso Kantokorpi. Juontajana Sampo Mäkelä.

  • Kesto: 50 min

  Poikapatsaat ihastuttavat ja hämmentävät

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Kuvanveistäjä Tommi Toijan veteen pissaava poikapatsas -teos Helsingin Kauppatorilla on herättänyt keskustelua. Mikä Toijaa tässä hahmossa kiehtoo ja askarruttaa? Teatteri saa aikaan elämänmuutoksen. Elinkautista tuomiotaan sovittava Juha Heinonen sanoo, että KRIS ry ja tamperelainen Legioonateatteri ovat onnistuneet siinä, missä vankeinhoito ei ole onnistunut isolla rahallakaan. Heinonen on kirjoittanut aiheesta näytelmän Toinen Valinta. Esko Seppäsen tuore kirja Suomen rikkaat - Kuka kukin on. Juontajana Joonas Turunen.

  • Kesto: 48 min

  Kun perhe on pahin

  Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu velvoite vanhempien kunnioittamisesta. Kultakuumeessa keskustellaan siitä, onko aikuisten lasten siedettävä mukisematta vaikeita vanhempiaan vai saako suhteen katkaista oman etunsa vuoksi. Vieraina ovat sosiaalipsykologi, antropologi Katriina Järvinen ja kirjailija Taija Tuominen// Saksalaisen teatterin keulakuva Bertolt Brecht oli aikaansa edellä oleva tyyliniekka: Nuori Brecht muistetaan sänkitukastaan, nahkatakistaan ja paksusta sikaristaan. // Millaisessa kieliympäristössä saamelaislapset Saamenmaalla elävät?

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Elokuvien tuotantotuki verollepantavaksi?

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Anna Keränen. Viime viikolla julkaistussa budjettiehdotuksessa esitetään, että Suomen elokuvasäätiön myöntämä tuotantotuki muuttuisi verolliseksi ensi vuoden alusta. Tällä hetkellä tuki on verotonta. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? // Hilma af Klintin näyttely Taidehallilla. Miten Klintin "löytyminen" 1980-luvulla mullisti modernin taiteen historiankirjoituksen? // Suomen ainoa Hollywoodin kultakauden tähti Taina Elg palaa näyttämölle kotimaassa. Elg on valmistanut Jean Sibeliuksen muusaksi kutsutun sopraano Ida Ekman tarinan // Art Goes Kapakka, Kuorojen kierros ja Kultakuume.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Basisti Sami Yaffa tuo koko maailman musiikin tv-ruutuun

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Kai Ristola. Rock-muusikkona yli kolme vuosikymmentä maailmaa kiertänyt Sami Yaffa on Yle Teeman uuden Soundtracker -matkaohjelman isäntä. Ohjelmasarjan lähtökohtana on esitellä eri maiden musiikkiperinnettä. Rytmien, melodioiden, ihmisten ja tarinoiden kautta avautuu näkökulmia maailman maiden kulttuuriin, historiaan ja nykypäivään. Sami Yaffa on torstain Kultakuumeen studiovieras. // Graafinen suunnittelu on jotain palvelutyön ja taiteen välimaastossa, sanoo Jussi Karjalainen. Hänen töitään voi nähdä mm. 22-Pistepirkon ja PMMP:n levynkansissa, sekä Kari Hotakaisen ja Leena Parkkisen kirjoissa.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Rosa Liksom ei enää välttele julkisuutta

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Anu Heikkinen. Taiteen moniottelija Rosa Liksom vältteli pitkään julkisuutta suojellakseen itseään. Iän myötä suhde julkisuuteen on lieventynyt. Kultakuumeen haastattelussa Liksom kertoo uusimman Väliaikaista-kirjansa lisäksi myös Kansallisteatterin Palsa-monologista. // Leikkipuistojen historia nojaa vahvoihin naisiin. Leikkipuistojen perustehtävä on yhä sama kuin sata vuotta sitten: ne tarjoavat koululaisille tekemistä koulupäivien jälkeen. Lisäksi ne ovat olennainen osa myös pienten lasten ja heidän vanhempiensa elämää. // Lisäksi katsaus Kansallisteatterin ja Helsingin kaupunginteatterin syyskausiin.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Yhä useampi brändää itsensä

  Moni yksityishenkilö haluaa antaa tarkkaan pohditun kuvan itsestään esimerkiksi työnhaussa. Kultakuumeen studiovieraaksi saapuu henkilöbrändäyksen asiantuntija Heli Sirkiä. "Mongoolilais-turaanilaiseksi" hengeltään haukkui kriitikko August Ahlqvist Seitsemää veljestä sen ilmestymisvuonna 1870. Myös Aleksis Kiven elämä on jäänyt elämään muun muassa elämäkerrallisten teatteriesitysten ja elokuvien muodossa. Samuli Reunasen ohjaamaa tulkintaa Veijo Meren kirjoittamasta Aleksis Kivi -näytelmästä esitetään jo toista vuotta Taaborinvuorella Nurmijärvellä. Juontajana Anna Keränen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Satu Kiljunen loi taiteilijan kodin Kökariin

  Kulttuurin ajanjohtaisohjelma. Kuvataiteilija Satu Kiljunen vaihtoi kaupunkilaisen kulttuurielämän ja professorin viran saariston vapauteen. Toimittaja Joonas Turunen purjehti Kökariin tapaamaan Kiljusta. Korkeasaaren vanhat karhulinnat heräävät eloon taiteilijoiden käsissä. Grey Cube Galleriat on tuonut niihin sisältöä tämän kesän aikana. Karhulinnoissa on nähty ja kuultu niin ääniteoksia, installaatioita kuin esitystaidetta. Koiran kauneus on katsojan silmissä. Ulkomuototuomari Rainer Vuorinen ja koirakasvattaja Maaret Tapio kertovat näkemyksensä siitä, onko estetiikalla liian suuri rooli jalostuksessa. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Työ, sukupuoli ja Viro Tampereen teatterikesässä

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Virolainen nykyteatteri on poliittista ja runollista. Teatterityöläisyys on suuressa muutoksessa, kun teatterilaitosten talous kiristyy. Koko ala muuttuu yhä lyhytjänteisemmäksi samalla kun laitosteatterien vakinainen henkilökunta vähenee? Tampereen teatterin johtaja Reino Bragge, Teatterin tiedostuskeskuksen johtaja Hanna Helavuori ja teatteriohjaaja Mikko Kanninen vastaavat. Laitosteatterien sukupuolipolitiikasta keskustelevat näyttelijät Minna Hokkanen ja Kirsi-Marja Järvinen. Juontajina Pietari Kylmälä ja Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Wagnerin Ring hyväksytettiin koiralla

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Airikka Nurmela. Richard Wagner päätteli koiransa reaktioista, mitkä sävelkulut olivat toimivia. Koirilla on ollut merkittävä rooli ihmisen historiassa kymmenien tuhansien vuosien ajan. Koirien kulttuurihistoriasta ja asemasta tämän päivän kaupunkiyhteisössä ovat keskustelemassa eläinkouluttaja Tuire Kaimio ja tietokirjailija Petri Pietiläinen. // Jukka Ollikka rakensi barokkisoittimen, joka kuulostaa samaan aikaan luutulta, cembalolta ja viola di gambalta.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Elokuu on kulttuurin superkuukausi

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikula haluaisi ladata pääkaupungin täyteen kulttuuritapahtumia elokuussa. Oulussa näin on toimittu jo kolmena vuonna. Kultakuumeen vieraina ovat Stuba Nikula ja Oulun Kulttuuritapahtumayhdistyksen puheenjohtaja Jussi Vilkuna. Hamppuviidakossa paskatissi valuttaa metaanimaitoa. Performanssitaiteilija Aapo Kustaa Korkeaoja on kuratoinut Kokemäelle Käsitekesä-näyttelyn, joka on kannanotto elävän maaseudun puolesta. Helsinkiläisten kolmikymppisten taiteentekijöiden pyörittämä galleriatoiminta on kevyttä ja genretöntä. Juontajana Anna Keränen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Maailma muuttuu, koulu ei

  Kriitikkojen mielestä koulu ei kasvata lapsia tämän päivän maailmaan, vaan on jämähtänyt menneeseen. Herää koulu! -pamfletin tällä viikolla julkaiseva opettaja Maarit Korhonen kertoo, mihin suuntaan koulun pitäisi kehittyä ja keiden pitäisi olla muutoksen moottoreina. Brysselin Eurooppa-koulussa opiskellaan omalla äidinkielellä. Noin 3 100 oppilaan koulussa suurin osa on Euroopan parlamentissa työskentelevien lapsia. Luontokuvauksen grand old man 73-vuotias Hannu Hautala haluaisi tehdä vielä kirjan palokärjistä – jos terveys sallii. Juontajana on Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Kultakuume on laulutaiteen pauloissa

  Kultakuume tulee Mirjam Helin -laulukilpailun alkukilpailupaikalta Sibelius-Akatemiasta. Suomalaisesta lauluopetuksesta ja Mirjam Helin -laulukilpailun merkityksestä kertovat kilpailun tuomaristoa jo toista kertaa johtava Jorma Silvasti ja Suomen Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi. Kansallisoopperan ensimmäisestä oopperavierailusta eli Saaristo-oopperan Tahitilla tuulee -teoksesta kertovat Saaristo-oopperan johtaja Päivi Nisula ja ohjaaja Kari-Pekka Toivanen. Lisäksi baritoni Waltteri Torikka kilpailuun osallistumisestaan. Juontajina Airikka Nurmela ja Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Heurekan hulluus palkittiin

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Tiedekeskus Heurekassa parhaillaan esillä oleva mielenterveysaiheinen Heureka tulee hulluksi – näyttely on palkittu kansainvälisen tiedekeskusliiton palkinnolla. Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski kertoo, mistä syntyy tiedenäyttelyn elämyksellisyys. Savonlinnan oopperakesän päättää Walesin kansallisoopperan tulkinta Verdin Nabuccosta. Britannian kulttuuriala näkyy ensimmäisen maailmansodan syttymisen muistopäivän vietossa, kertoo Eeva Lennon . Inari Niemi on ohjannut Kesäkaverit-elokuvan, jossa kolme nuorta naista viettävät elämänsä kesää Hangossa. Juontajana Anna Keränen.

  Kultakuume: Muut audiot (4) fi:SeriesPage:rss

  Kapellimestari Valeri Gergiev: musiikkia, poliittisia kannanottoja ja jalkapalloa

  Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa. Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo. Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

  • Kesto: 10 min

  Älä kato ittees, kato taivasta

  Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

  • Kesto: 2 min

  Valtion asetus suojelee asemaravintolaa Burger Kingiltä

  Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

  • Kesto: 3 min

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kultakuume: 25.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 26.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 27.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 28.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 29.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 01.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 02.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 03.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 04.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 05.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 08.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 09.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 10.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 11.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 12.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 15.09.2014 50 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä