Areena
 • TV
 • Radio
 • Kultakuume

  Suora lähetys Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.05 - 15.55.

  Kuuntele viimeisin jakso:
  49 min
  Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä. Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani. Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.
  Tulossa: Yle Radio 1

  Kultakuume: Jaksot, audio (839) fi:SeriesPage:rss

  Tarkoitus pyhittää keinot

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Kultakuumeessa mietitään, missä menee raja hyvän asian puolesta taistelemisessa ja kuinka pitkälle on mentävä, jotta viestinsä saa läpi. Studiovieraina ovat Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa ja teatteriohjaaja-toimittaja Susanna Kuparinen.// Suntio löysi nukkujan penkin alta. Helsingin tuomiokirkkoon suntio pelästyi aikoinaan löytäessään aamulla nukkujan penkin alta. Tarina hymyilyttää edelleen nykyistä pääsuntiota Petri Oittista. Yli kolmenkymmenen vuoden uransa aikana Oittinen on tavannut monenlaisia kirkossakävijöitä. Kultakuume tutustui suntion arkeen paikan päällä.// Juontajana Airikka Nurmela.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Radiopuhelimet-yhtyeen Jyrki Mäki vihaa nostalgiaa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Oululainen Mäki on Radiopuhelimet-yhtyeen laulaja ja sanoittaja sekä sarjakuvataiteilija, jonka musiikilliseen heräämiseen vaikutti Katri Helenan Puhelinlangat laulaa. Digitaalisen musiikin jakaminen törmää kummalliseen lainsäädäntöön. RSO kiertueella Ikaalisissa. Kolumnistina Anna Laine. Juontajana Tuomas Karemo. Kuva: Jyrki Mäki.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Kuka kuuluu kansaan?

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Pietari Kylmälä. Ruotsidemokraatit kohahduttivat äskettäin. He väittivät, että juutalaiset, meänkieliset ja saamelaiset eivät kuulu Ruotsin kansaan, vaikka ovat maan kansalaisia. Keillä on oikeus kuulua kansaan, ja miten kansan määritelmä muuttuu monikulttuurisessa Euroopassa. Vieraana Väestöliiton tutkija Minna Säävälä. // On ihan ok kuulla ääniä! Skitsofrenia on mielensairaus, jota ymmärretään vielä tänäkin päivänä varsin huonosti. Kroatilainen nykysirkusryhmä Room 100 on tarttunut haastavaan aiheeseen ja tutkii henkilökohtaisten kokemusten kautta skitsofrenian mielenmaisemaa. Kultakuume vei taiteilija Saara Sutisen katsomaan ryhmän esitystä ja kysyi, mitä meidän pitäisi tietää skitsofreniasta. // Hannu Salamaa ja hänen romaaniaan Juhannustanssit syytettiin oikeudessa jumalanpilkasta vuonna 1965-66. Timo K. Mukasta väitöskirjansa tehneen tutkijan Toni Lahtisen mukaan jumalanpilkasta syytetyn penkillä olisikin pitänyt olla Mukka eikä Salama. Vuoden viimeisessä kolumnissa Juha Hurme pohtii ajanlaskua. Juontajana Pietari Kylmälä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Suomalainen dokumentti on kansainvälinen menestystarina

  Erkko Lyytinen aloittaa vuoden vaihteessa Ylen yhteisrahoitteisten dokumenttielokuvien ja Dokumenttiprojektin tuottajana. Suuri yleisö tuntee Lyytisen parhaiten Keniassa kuvatun elokuvan Suomen marsalkka tuottajana ja elokuvan tekemisestä tehdyn dokumenttisarjan keskushahmona. Keskustelemassa myös Dokumenttikillan pj Joonas Berghäll. // Sotamuistomerkit valikoivat historiaa. Sankarihaudoilla patsaiden oli annettava tappiollisesta taistosta kunniakas, lohduttava kuva. Niiden tuli myös vahvistaa kansalaisten uhrivalmiutta, sanoo sotamuistomerkkejä tutkinut museointendentti Riitta Kormano. // Ars Fennica -palkintoehdokkaat julkistetaan. Kultakuume raportoi. // Juontajana Airikka Nurmela.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Suomalaisuus pysyy maailmalla mukana sydämissä

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Suomalaisia on kotiutunut niin Ruotsiin kuin Brasiliaan. Uudet kotimaat muokkaavat identiteettiä, tapoja ja jopa äidinkieltä. Ruotsinsuomalaisilla on nykyään kansallinen vähemmistöasema. Utopiasiirtokunta Penedossa Brasiliassa suomalainen kulttuuri on saanut uusia muotoja. Juontajana on Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Nukeilla ja suomen kielellä leikkiminen on ihanaa

  Kultakuume omistetaan perjantaina lapsille. Lähetyksessä vieraillaan Suomen ainoassa nukketehtaassa, Arctic Dollissa. Nukkien kulttuurihistoriasta ja eri käyttötarkoituksista kertoo intohimoinen nukkeharrastaja, Virpi Vihervä Suomen Nukkeyhdistyksestä.// Kirjailija, akateemikko Kirsi Kunnasta on kiittäminen monestakin syystä: Tiitiäisen satupuun runot ovat ilostuttaneet lapsia 50-luvulta tähän päivään, aikuisille tehty lyriikka on avannut portteja syviin kokemuksiin, ja mittava suomennostyö muiden kielien teoksiin. Kirsi Kunnas on ollut mukana myös kamppailussa Tampereen vanhojen rakennusten puolesta. Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Historia herää eloon virtuaalisesti

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Lisätty todellisuus, eli älypuhelinten ja tablettien avulla nykyhetkeen tuotavat virtuaaliset elementit, kiinnostaa nyt kulttuurintekijöitä. Futuristic history-hankkeessa ennallistettiin Pyhän Hengen kirkko 1500-luvulta. Antroposeeni-monitodellisuuspelissä on tarkoitus sukeltaa helsinkiläisten kadunkulmien ja rakennusten tarinoihin.// Helsingin vankilan ja KokoTeatterin yhteistyönä syntynyt Seitsemän broidia Sipoosta päivittää Aleksis Kiven klassikon. Kultakuume tapasi työryhmän jäseniä ensi-illan alla.// Haastattelussa jazzmuusikko Markus Pesonen.// Juontajana Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Sienet puhuvat kuvataiteilija Alma Heikkilän taiteessa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Perinteikkään kuvataiteen Dukaattipalkinnon saanut Alma Heikkilä kiinnostui sienirihmastoiden syvistä ja merkittävistä tarinoista niin paljon, että loi niistä taideteoksen. Luonnon hyvinvointi ja tulevaisuus ovat nuorelle taiteilijalle tärkeitä teemoja. // Musiikkiteatteri Kapsäkin tuore musikaali kertoo maailman kuuluisimman kahlekuninkaan Harry Houdinin tarinan. Kultakuumeen kanssa musikaalin kävi katsomassa suomalainen kahlekuningas, fakiiri ja miekannielijä Jari Tapanainen, jonka ammatissa kuolema on aina läsnä. // Kolumnistina on Saara Cantell. // Juontajana Lisa Enckell. // Ohjelmakuva: Alma Heikkilä

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Mitä on tulevaisuuden taidemuseo?

  Vastaako perinteisen nykytaiteen museon malli tulevaisuuden taiteen vaatimuksia? Taidemuseoiden tulevaisuusutopioista ovat keskustelemassa kuvataiteilija Terike Haapoja, muotoiluasiantuntija Kaj Kalin sekä arkkitehti Hilla Rudanko. // Eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa keskusteltiin vilkkaasti tuoreesta Euroopan omatunto-raportista. // Risto Isomäen trilleri Kurganin varjot kertoo pyramidejakin merkittävimmistä muinaisista hautarakennelmista eli kurgaaneista, joita on kaikkialla Euraasian aroilla. Kurganin varjot kuvaa arkeologien elämää arolla aikana, jolloin Gibraltar on padottu. // Juontajana Pietari Kylmälä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Ääni tuo tunteen elokuvaan

  Elokuvan muut äänet siirtävät meidät elokuvan maailmaan ja herättävät tunteemme. Kultakuumeen vieraana on professori Pietari Koskinen Aalto-yliopiston elokuvataiteenlaitokselta. Haastattelussa on äänisuunnittelija Ann Kroeber, joka on ollut mukana tekemässä menestyselokuvia kuten Musta ori, Taru sormusten herrasta ja Englantilainen potilas. // "Minä menen takaisin Kämppiin!" Sibeliuksen syntymäpäivänä Kultakuume vierailee Hotelli Kämpissä Sibelius-asiantuntija Minna Lindgrenin kanssa. // Kulttuurilehtikatsaus. // Juontajana Airikka Nurmela.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Koululaiset keräsivät Suomen kulttuurirahaston alkupääoman

  Kolmikymmenluvulla syntyneen kulttuurin ketjureaktion innoittamana päätettiin perustaa suomenkielisen kulttuurin edistämiseksi rahasto. Nykyään rahastolla on miljardiomaisuus, josta se jakaa tieteen ja taiteen apurahoja. Kultakuumeen vieraana Suomen kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.// Talvisotaa käsittelevä kirjallisuus oli puna-armeijan propagandakoneiston tiukassa valvonnassa. Venäläisen kirjallisuuden tuntija Anna Ruha on tutkinut millainen talvisodan kaunokirjallinen perintö on rajan toisella puolella.// Historiantutkija Laura Kolbe vie kuulijat kansainväliselle itsenäisyyspäiväkierrokselle.// Juontaja Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Lööpit imevät tunteiden vuoristorataan

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma.Lööpeillä itketetään, nauratetaan ja ärsytetään. Ne ovat osaltaan vaikuttamassa siihen, millaista kuvaa maailmasta mielessämme rakennamme. Millainen maailma lööpeistä välittyy?Kultakuumeen vieraina ovat lööppien vaikutuksista pian väittelevä Sini Setälä sekä viestintäyrittäjä Pasi Kivioja.// Mikkelissä toimii uusi nuorten vapaa taideryhmä, Mikkeli Multi-Arts. Ryhmä aloitti toimintansa tänä syksynä ja siihen kuuluu yhdeksän 12–15-vuotiasta nuorta. Heidän töitään on parhaillaan esillä Mikkelin valokuvakeskuksessa// Juontajana Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Antiikin avioliitto ymmärretään usein väärin

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Keskustelussa tasa-arvoisesta avioliittolaista on nostettu esiin myös antiikin Kreikka ja Rooma. Kultakuume tarjoaa kertauskurssin antiikin ja varhaiskristillisen ajan perhe-elämään ja avioliittoon. Asiantuntijoina ovat antiikintutkija Paavo Castrén ja yliopistotutkija Maijastina Kahlos. Kineettisessä taiteessa yhdistetään veistoksen kolmiulotteiseen muotoon liikettä, ääntä ja valoa. Näin veistokset heräävät eloon. Hyvinkään taidemuseo täyttyy parhaillaan rattaiden kolinasta, valonvälähdyksistä ja torven törähdyksistä. Kolumnistina Otso Kantokorpi. Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Suomalaisten arvot painottuvat ihmissuhteisiin

  Suomalaisille tärkeimmät arvot ovat terveys, perhe, rakkaus ja ystävät. Uskontoa ja hengellisyyttä arvostetaan uusimpien tutkimusten mukaan yhä vähemmän. Kuitenkin arvo-yhteisöiden, kuten kirkkojen, kannanottoihin on viime päivinä reagoitu voimakkaasti. Arvomaiseman myllerryksestä keskustelemassa arvotutkimuksiin tutustuneet elokuvakriitikko Kalle Kinnunen ja dosentti Jyri Komulainen.// Kineettisessä taiteessa yhdistetään veistoksen kolmiulotteiseen muotoon liikettä, ääntä ja valoa. Hyvinkään taidemuseossa on parhaillaan esillä uutta suomalaista kineettistä taidetta.// Kansanmusiikkia kaikille korville.// Juontajana Lisa Enckell

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Checkpoint Helsingin on tarjottava ajatteluun oppositiota!

  Checkpoint Helsingin toiminnanjohtajana joulukuun alussa aloittava Eva Neklyaeva haluaa kirkastaa nuoren yhdistyksen toiminta-ajatuksen.// Ruotsinsuomalaiset muusikot kulkevat rohkeasti omia polkujaan. Heidän panos Ruotsin ja Suomen musiikkielämässä on ollut yllättävän merkittävää.// Joulukalenteri on lastenohjelmien kuningaslaji.Joulukalenterin tekijät kertovat voiko tämä lastenkulttuurin instituutio muuttua.// Juontajana Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Läjä Äijälä on Tornion Albrecht Dürer

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Suomalaisen vaihtoehtokulttuuriin yksi isähahmoista on epäilemättä Läjä Äijälä. Suurimmiksi innostajikseen hän nimeää 1400-luvulla syntyneet taidemaalarit, kuten Albrect Dürerin. Kultakuume tapasi Läjä Äijälän Haaparannalla, missä Terveet kädet äänittää uutta levyään.// Operetin piilomerkitykset kätkeytyvät hummailun alle. Johann Strauss nuoremman Lepakko on musiikillisesti vaativa, mutta juonenkulultaan humpuukia. Haastattelussa ovat Lepakon ohjaaja Marco Arturo Marelli, sopraano Alexandra Reinprecht ja koreografi Aleksi Seppänen.// Uutta ympäristömytologiaa syntyy ympäristöhavaintojen ja mielikuvituksen vuorovaikuksessa.

  Kultakuume: Muut audiot (4) fi:SeriesPage:rss

  Kapellimestari Valeri Gergiev: musiikkia, poliittisia kannanottoja ja jalkapalloa

  Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa. Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo. Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

  • Kesto: 10 min

  Älä kato ittees, kato taivasta

  Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

  • Kesto: 2 min

  Valtion asetus suojelee asemaravintolaa Burger Kingiltä

  Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

  • Kesto: 3 min

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kultakuume: Kultakuume. Runotekniikoilla syntyvät iskevimmät sanoitukset 50 min
  - Kultakuume: 23.12.2014 50 min
  - Kultakuume: 29.12.2014 50 min
  - Kultakuume: 30.12.2014 50 min
  - Kultakuume: 31.12.2014 50 min
  - Kultakuume: 02.01.2015 50 min
  - Kultakuume: 05.01.2015 50 min
  - Kultakuume: 07.01.2015 50 min
  - Kultakuume: 08.01.2015 50 min
  - Kultakuume: 09.01.2015 50 min
  - Kultakuume: 12.01.2015 50 min
  - Kultakuume: 13.01.2015 50 min
  - Kultakuume: 14.01.2015 50 min
  - Kultakuume: 15.01.2015 50 min
  - Kultakuume: 16.01.2015 50 min
  - Kultakuume: 19.01.2015 50 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä