Areena
 • TV
 • Radio
 • Kultakuume

  Suora lähetys Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.05 - 15.55.

  Kuuntele viimeisin jakso:
  49 min
  Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä. Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani. Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.
  Tulossa: Yle Radio 1

  Kultakuume: Jaksot, audio (787) fi:SeriesPage:rss

  Värkkäystä kirjastoissa

  Espoolaisen Sellon kirjaston kirjastonhoitaja Lauri Holopainen ja pedagoginen informaatikko Kitty Rönnberg kertovat tee-se-itse-kulttuurista kirjastoissa.// Suomalaisen kirjallisuuden historiassa on laji, jota ei ole tutkittu juuri yhtään: ITE-kirjallisuus. Kirjailija Jaakko Yli-Juonikas on kerännyt satoja ITE-kirjallisuuden aarteita, ja saanut teoksista vaikutteita omaan kirjoittamiseensa. // Velskolan kartanoon Espoossa järjestetään rippileiri, jossa on myös palestiinalaisnuoria. Miten siellä suhtaudutaan Gazan konfliktiin?

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Filosofin vastaanotolla ajatellaan yhdessä

  Mitä tapahtuu filosofin vastaanotolla? Kultakuumeen studiovieraana on filosofisen praktiikan kouluttaja ja neuvoja, dosentti Pia Houni. // Ikaalisissa filosofoidaan Sokrateen hengessä. Ikaalisissa on kokoonnuttu vajaan viikon ajan keskuspuistoon keskustelemaan kiinnostavista kysymyksistä. // Mauri Kunnaksen Koiramäen miljöö löytyy Punkalaitumelta. Juontajana on Anna Keränen.

  • Kesto: 49 min

  Harmonikkamestarin skaala venyy haitarijazzista Hendrixiin

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Harmonikkamestari Pale Saarisen toteutti pitkään muhineen unelmansa ja levytti amerikkalaisen kitaristilegendan ja säveltäjän Jimi Hendrixin tuotantoa. Turun kaduilla ratsastava asfaltti-cowboy Heikki Mikola ja hänen hevosensa Kullannuppu tuovat mieleen ajan, jolloin ratsu oli tavallinen liikenneväline kaupungissa. Taiteilija Eero Yli-Vakkuri ja seppä Jesse Sipola tutkivat Hevoslinja-hankeessaan hevosen mahdollisuuksia polttomoottorien maailmassa. Booker-kirjallisuuspalkinnosta kilpailee tänän vuonna ensimmäistä kertaa koko englanninkielinen maailma. Juontajana Kai Ristola.

  • Kesto: 49 min

  Musikaalisuuden lahja löytyy Pekka Kuusiston geeneistä

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Musikaalisuus kulkee suvussa, toteaa tuore suomalaistutkimus. Mitä ajattelee omista muusikon geeneistään viulisti ja Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto? Kultakuumeen vieraana on musikaalisuuden biologiaa tutkinut professori Irma Järvelä. Professori Matti Klinge kertoo Fredrik Cygnaeuksen kesähuvilan rapistuneella kuistilla suurmiehen tarinan. Oopperaohjaana Anselmi Hirvonen toi vuoden 1973 Taikahuilun takaisin Olavinlinnan lavalle. Kokkolan oopperakesään aiemmin ohjannut Leea Klemola astuu nyt myös näyttämölle. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Oulun talvi inspiroi vaatemalliston ruuhkavuotisille naisille

  Vaatesuunnittelija Päivi Haaksiluoto työstää parhaillaan vaatemallistoa ruuhkavuosissa oleville naisille. Haastattelujen pohjalta suunnitelluilla vaatteilla pitäisi selvitä Suomen vaihtelevassa talvessa. // Taiteilijakaksikko Tärähtäneiden ämmien yksirintaisille naisille ideoima uimapukuhanke ja valokuvanäyttely Monokini 2.0 on ylittänyt uutiskynnyksen ympäri maailmaa, mutta suuri julkisuus ei kuitenkaan ole muuttunut rahaksi. // Keskikesän puheenaiheeksi on noussut Helsingin Kaivopuistossa sijaitseva Cygnauksen galleria, jossa harva on käynyt. Kultakuume tapasi Museoviraston vs. ylijohtajan Elina Anttilan sekä professori Matti Klingen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Posetiivari oli sympaattinen kiertolainen

  Posetiivareiden kulta-aika päättyi 1930-luvun alkuun, kun radio, gramofoni ja tiukentuneet katusoittoluvat veivät vanhalta ammattikunnalta leivän. Posetiivin historiasta ja posetiivareihin liittyvistä muistoista kertovat Markku Karvonen ja Harri Karvonen Suomen posetiivarit ry:stä. Turun saaristossa Korppoossa on nykytaidetta paljasjalkapolulla. Keski-Euroopassa polkuja on lähes sata. Kierrätysmateriaaleista kasattu pelastusalus Silakka tutkii sisävesinomadismia neljättä kesää Näsijärvellä osana Mäntän kuvataideviikkoja. Tampereella on esillä Ranskan vallankumouksen aikalaisgrafiikkaa. Juontajana Anna Keränen.

  • Kesto: 48 min

  Kirjallisuuspalkintojen siunaus ja kirous

  Kulttuurinajankohtaisohjelma. Kirjallisuuspalkintojen siunaus ja kirous. Itävaltalaisen Thomas Bernhardin (1931-1989) teos Palkintopuhetta on ilkeän hauska selvitys hänen saamista kirjallisuuspalkinnoista. Teos irvailee modernille kirjalliselle julkisuudelle ja kirjallisuuspalkinnoille, joita himoitaan, pelätään, rakastetaan ja vihataan. Kirjallisuuspalkintojen sado-masokistiseen poetiikkaan perehtyvät kirjailijat Tommi Melender ja Stefan Moster. Kullervoja syntyy yhä maailman kriisipesäkkeissä. Aulis Sallisen oopperan tarina on yhä ajankohtainen nimiroolin laulavan baritonin Tommi Hakalan mielestä. Juontajana Pietari Kylmälä.

  • Kesto: 49 min

  Pysähdy ja hengitä

  Nykyihminen kohtaa työssä ja jokapäiväisessä elämässään haasteita, joissa pysähtyminen voisi auttaa.Kultakuumeessa kuullaan, mitkä asiat estävät ihmisen henkistä, älyllistä ja sosiaalista kasvua. Pori Jazz -festivaalilla esiintyvä HERD-yhtye ja laulaja Aili Ikonen tietävät, mikä puhuttelee tällä hetkellä keikkayleisöä. Jos suomalainen muusikko haluaa menestyä, on parempi vaihtoehto laulaa suomeksi kuin englanniksi. Juontajana Anna Keränen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Runoilijan viimeiset sanat

  Torstain Kultakuumeessa tavataan runoilija Hannu Helin, jolle on annettu elinaikaa joitain kuukausia. Mitä runoilija ajattelee, kun lopullinen raja on tulossa vastaan?// Oluentekijäksi päätynyt Erik Ekholm tietää, että pienpanimon pyörittäminen vaatii intohimoa ja kärsivällisyyttä.// Juontajana Tuomas Karemo. Kuva: Virpi Alanen/Poesia.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Sadut ovat aikuisten hommaa

  Kultakuume palauttaa sadut niiden alkuperäisille käyttäjille eli aikuisille. Jarno "Satusetä" Kokkonen ja lasten- ja nuortenkirjailija Sari Peltoniemi ovat Kultakuumeen vieraina. // Pekka Timonen on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden pääsihteeri. // Kansainvälisesti menestyneen valokuvaaja Ola Kolehmaisen tuotannossa arkkitehtuuri on merkittävässä roolissa. Juontajana Airikka Nurmela.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Robotti antaa hoivan

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Robotisaatio koskettaa yhä intiimimpiä elämänalueita. Robotit tarjoavat läheisyyttä dementoituneille vanhuksille, ne hoivaavat, keskustelevat, silittävät ja rakastavat. Robottikulttuurin etiikasta on Kultakuumeessa keskustelemassa tietokirjailija ja konsultti Cristina Andersson. Viikinkien mahtitalo löytyi Ahvenanmaalta. Argeologien mukaan Saltvikissa on voinut olla Ruotsin Birkaan verrattava viikinkien kauppakeskus. Juontajana Pietari Kylmälä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Oletko suuruudenhullu, Kyösti Kakkonen?

  Kyösti Kakkonen tunnetaan miljonäärinä ja halpakaupan keisarina. Bisneselämän lisäksi hän on osallistunut aktiivisesti suomalaisen designin tukemiseen ja näyttelyiden järjestämiseen. Kakkosen keramiikka -ja lasitaidekokoelma on Suomen suurin. Kultakuume vieraili Kakkosen kotona Joensuussa ja kysyi, mihin hän keräilyllään tähtää ja miten hän kehittäisi suomalaista kulttuurielämää. Ola Kolehmainen tallentaa arkkitehtuuria. Helsinki schoolin yksi kansainvälisesti menestyneistä valokuvaajista on Ola Kolehmainen. Hän on tunnettu valokuvateoksista, joissa rakennukset, itse arkkitehtuuri ovat selkeässä roolissa. Hän on kuvannut nimenomaan modernia arkkitehtuuria, muun muassa arkkitehti Mies van der Rohenin Barcelona-paviljonkia. Kolehmaisen töitä on tällä hetkellä esillä Lontoossa Pitzhanger Manor House & Galleriassa. Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Tour de France on ranskalaisen maaseudun ylistyslaulu

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Pyöräilijälle Ranskan ympäriajo on usein äärimmäistä tuskaa ja jopa leikkiä kuoleman kanssa. Katsojalle taas tarjotaan uskomattoman kaunista maalaismaisemaa ja jännittäviä tarinoita. Yhdistelmä raakuutta ja kauneutta on innoittanut myös taiteilijoita. Minkälaista kulttuurihistoriaa kätkeytyy ympäriajon sisälle? Ja miksi juuri pyöräily on saavuttanut näin suositun aseman? Keskustelemassa kirjailija Jukka Pakkanen ja ympäriajoa jo pitkään selostanut Peter Selin. // Pariisin oopperassa on esillä harvinainen näyttely, joka esittelee avantgardistisen tanssiryhmän Les Ballets Suédois’n tuotantoa. Ruotsalaiseksi baletiksi nimetty, 20-luvulla vaikuttanut kansainvälinen ryhmä loi modernille tanssille uuden liikekielen ja yhdisti kokeellisissa teoksissaan performansseja, elokuvaa ja kuvataidetta. Ryhmä vaikutti Pariisin taidemaailman modernisoitumiseen ja toi vapaampaa liikeilmaisua myös Suomeen. Silti se on jäänyt historian saatossa verrattain tuntemattomaksi ja samaan aikaan vaikuttaneen venäläisryhmän, Les Ballets Russes’n varjoon. // Anna Laineen kolumni. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Arkkitehtuuri kohtaa urheilun

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Jalkapallon MM-kisojen animaatioissa näkyy mielikuvituksellisia valkoisia rakennuksia. Kultakuumeessa kuullaan, kuka oli Brasilian pääkaupungille Brasílialle ominaispiirteet antanut arkkitehti Oscar Niemeyer. Yli kaksimetrisen uimarin Ari-Pekka Liukkosen mielenkiinnon kohteena ovat korkeat ja massiiviset rakennukset. Arkkitehtuurimatkailusta studiossa on keskustelemassa arkkitehti Tarja Nurmi. // Esoteerinen maantiede tutkii periferoiden suhdetta järjestelmälliseen, toimivaan ja hyvään keskukseen. Tulkitsemme periferiat jälkeenjääneiksi alueiksi, jotka tulee saattaa keskusten kaltaisiksi, hyviksi alueiksi. Maantieteilijä Marko Leppänen toivoo, että osaisimme arvostaa periferioita ja löytäisimme niistä inspiraatiota. Aivan kuten lapsuuden parhaista leikkipaikoista. Juontajana Airikka Nurmela.

  • Kesto: 49 min

  Tyhmyys voi olla myös positiivista

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Jääräpäinen sisukkuus, luova hulluus ja sosiaalisesti rajoittunut metsäläisyys ovat piirteitä, jotka yhdistetään suomalaisiin ja suomalaisuuteen. Kultakuumeessa kysytään, mistä suomalainen tyhmyys on tehty. Vieraana on Suomalaisen tyhmyyden ylistys –kirjan kirjoittaja toimittaja Heini Kilpamäki. // Kansanmusiikki soi Suomen suvessa. Kaustisten kansanmusiikkijuhlilta kuullaan tuoreen Konsta Jylhä –kilpailun voittajan kertomana, mitä on kansanlaulu. Kainuussa ja Vienan Karjalassa järjestettävässä Sommelossa pääosassa ovat runolaulu ja muu vanha ja uusi kansanmusiikki. Juontaja Anna Keränen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 46 min

  Guggenheim-boikotti leviämässä myös Suomeen

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. New Yorkin yliopiston kulttuurintutkimuksen professori Andrew Ross on pitänyt siirtotyöläisten oikeuksia esillä omassa tutkimustyössään. Akateemisen tutkimuksen lisäksi hän on myös aktivisti ja kritisoinut länsimaisten kulttuuribrändien levittämistä ihmisoikeuksia rikkoviin maihin. Guggenheim-säätiön Abu Dhabiin rakentamaa jättimäistä museohanketta on syytetty siirtotyöläisten oikeuksien polkemisesta ja orjuutta muistuttavista työoloista. Guggenheim-säätiötä vastaan suunnattu boikottikampanja on kerännyt ympärilleen taiteilijoita ympäri maailman. Samaan aikaan säätiö havittelee museota Helsinkiin. Onko tässä uusi suomalaisen kulttuurielämän globaali ulottuvuus? Kultakuume tapasi Andrew Rossin, joka pyrkii levittämään boikottikampanjan myös Helsinkiin. // Kuvataiteella ja puutarhanhoidolla ei ole suurta eroa. Näin toteaa kuhmolainen kuvataiteilija ja puutarhuri Urho Kähkönen. Taiteilijalle musta maa on kuin valkoinen kangas, jossa voi leikkiä valolla ja varjolla. Parhaimmillaan puutarha korostaa ympäröivää maisemaa ja luo taideteosmaisen vaikutelman. Juontajana Pietari Kylmälä.

  Kultakuume: Muut audiot (4) fi:SeriesPage:rss

  Kapellimestari Valeri Gergiev: musiikkia, poliittisia kannanottoja ja jalkapalloa

  Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa. Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo. Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

  • Kesto: 10 min

  Älä kato ittees, kato taivasta

  Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

  • Kesto: 2 min

  Valtion asetus suojelee asemaravintolaa Burger Kingiltä

  Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

  • Kesto: 3 min

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kultakuume: Kultakuume.Kännäyskulttuuri saa jo mennä 50 min
  - Kultakuume: 31.07.2014 50 min
  - Kultakuume: 01.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 04.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 05.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 06.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 07.08.2014 50 min
  - Kultakuume: Kultakuume. Suora lähetys Tampereen teatterikesästä 50 min
  - Kultakuume: 11.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 12.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 13.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 14.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 15.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 18.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 19.08.2014 50 min
  - Kultakuume: 20.08.2014 50 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä