Areena
 • TV
 • Radio
 • Kultakuume

  Suora lähetys Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.05 - 15.55.

  Kuuntele viimeisin jakso:
  49 min
  Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä. Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani. Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.
  Tulossa: Yle Radio 1

  Kultakuume: Jaksot, audio (761) fi:SeriesPage:rss

  Iiro Rantala räjäyttäisi kulttuuritukijärjestelmän

  Perinteen velvoittavuudesta on tullut rasite niin orkesterikentällä kuin uuden musiikin säveltämiselle. Rantala on uudistanut myös kirkkomusiikin perinnettä - minkälainen olisi Rantalan musiikillinen kärsimysnäytelmä? // Kirkkokansalle tarvitaan helposti avautuvaa alttaritaidetta. "Entistä monikulttuuristuva yhteiskunta ja uskontojen lukutaidon puute vaativat selkeää kristillistä taidetta", toivoo monikulttuurista työtä tekevä diakoni Helena Pietinen. Taidemaalari Annukka Laine on pitkään tehnyt sanomaltaan helposti avautuvaa kristillistä taidetta. // Rukouksen pyynnöt taipuvat runoiksikin. Nyt on taivas auki kaikelle. Pastori, lausuntataiteilija Aino-Kaarina Mäkisalon toimittama Taivas auki - Suomalaisten naisten rukouksia -teos sisältää 28 suomalaisnaisen kirjoittamia rukouksia. Juontajana Joonas Turunen.

  • Kesto: 49 min

  Sirkuksen houkuttelevuus ennen ja nyt

  Suomalainen sirkus ammattimaistui yli sata vuotta sitten. Suippoviiksiset painimiehet, taitavat hevoset ja tanssijattaret houkuttelivat viime vuosisadalla sirkustelttoihin suuria kansanjoukkoja. Nykysirkus teki sirkustaiteesta salonkikelpoista. Kultakuumeessa suomalaisen sirkustaiteen vaiheista keskustelemassa tietokirjailija ja taikuri Heikki Nevala. // Toisinajattelija Ai Weiwein taide puhuttelee Berliinissä. Martin Gropius Baussa avattiin vastikään Ai Weiwei -näyttely, joka herätti laajaa keskustelua jo ennen näyttelyn avajaisia sillä taiteilija ei saanut matkustuslupaa Berliiniin. // Keskiviikon kolumnistina Otso Kantokorpi. Juontajana Lisa Enckell. Kuva: Salla Hakanpään teoksesta Pinta, kuvaaja Tom Hakala.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 50 min

  Tiedemiehen taideajattelu

  Professori Ilkka Niiniluoto piti maanantaina jäähyväisluentonsa Helsingin yliopistolla. Kultakuumeen haastattelussa valtakunnan viralliseksi filosofiksi tituleerattu Niiniluoto kertoo jäähyväisluentonsa ydinajatuksista ja taiteen merkityksestä elämälleen.// Lasitaide esittäytyy Riihimäellä. Suomalaiset ja tsekkiläiset lasitaiteilijat pärjäsivät European Glass Experience -nimisessä eurooppalaisten nuorten lasitaiteilijoiden kilpailussa parhaiten. 40:stä kilpailutyöstä 8 oli suomalaista ja 8 tsekkiläistä. Kultakuume kävi seuraamassa tanskalaisen Stine Bidstrupin työn valmistumista. Juontajana on Tuomas Karemo.

  • Kesto: 50 min

  Venäläinen vallankäyttö nojaa myytteihin

  Venäjä on ikuinen tai ainakin tuhatvuotinen.. Kun presidentti Vladimir Putin viittaa muinaiseen ruhtinas Vladimir Suureen puhuessaan Krimin niemimaan venäläisyydestä, hän toistaa hyväksi havaittua kaavaa: valta oikeutetaan myyttis-uskonnollisella retoriikalla venäläisyyden taustoista. Historian professori Jukka Korpela Itä-Suomen yliopistosta kertoo, mistä Venäjän nykypolitiikka ja -identiteetti kumpuaa. // Kolumni. Anna Laine väläyttää kuvan toisenlaisesta Venäjästä ilman Putinia ja panssarivaunuja. Juontajana Teemu Laaksonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Baletti pitää miehet miehinä

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Tanssivat pojat joutuvat edelleen ennakkoluulojen kohteeksi, vaikka lajissa itse asiassa tarvitaan voimaa ja sitkeyttä. Haastattelussa balettimestari Jarmo Rastas ja baletista kirjan kirjoittanut toimittaja Liisa Vihmanen. // Ihminen on salaisuus, sanoo filosofi Johannes Ojansuu katsellessaan kuvataiteilija Viggo Wallensköldin maalaamia kuvia Hämeenlinnan taidemuseossa. // Jazzia esittää Jani Malmi Trio. Juontajana Lisa Enckell. Kuva: EPA/Jean-Christophe Bott.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Arhinmäki ja miljoonat lähti

  Paavo Arhinmäki on Kultakuumeen vieraana arvioimassa kautensa hikisimpiä ja parhaimpia hetkiä. Lähtiessään hän joutui hyväksymään kymmenien miljoonien leikkaukset kulttuurille ja taiteelle. Miten kova paikka on jättää perintö seuraajalle? Valtion rahoitus kulttuurille vähenee koko ajan. Maan hallituksen keväinen kehysriihi sinetöi tuntuvat leikkaukset kulttuurin ja taiteen määrärahoihin. Kulttuuripolitiikan tutkija Sakarias Sokka arvioi leikkauksia. Miten käy veikkausvoittovaroille. Taiteen rahoitusta tarkastelee Alexander Groupin hallituksen pj. Erkki Helaniemi. Juontajana on Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Hengellisyys ilman hikeä on valheellista

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Kai Ristola. Pappi ja kirjailija Kai Sadinmaa on kirjoittanut pamfletin Suomen kirkolle, valtiolle ja finanssitalouden sokaisemille uusliberaaleille. Sadinmaan mielestä kirkko on pahasti hukassa nykytilassaan. Kai Sadinmaa on keskiviikon Kultakuumeen studiovieras. // Mediakasvatusmenetelmissä muhii ideologinen riita. Mediakasvatusta tarvitaan yhä enemmän myös päiväkoti-ikäisille, mutta pitääkö se tehdä laitteiden avulla. Kultakuumeen haastattelussa erityisasiantuntija Saara Pääjärvi, esikoulun opettaja Hellevi Karakorpi ja päiväkodin johtaja Carita Kivinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Siementaideteos muuttaa ajattelusi

  Yhdeksänmetrinen pronssiveistos Nuppu on sekä ekologinen säiliö että näyttävä taideteos. Kuvataiteilijat Egle Oddo ja Anu Miettinen nostavat esiin kysymykset niin ruuan laadusta, kaupungin ja maaseudun suhteesta kuin taiteen roolista yhteiskunnassa. Keskustelemassa myös professori Juha Helenius. Kylpylöissä on viihdytty Suomessa jo 1700-luvulta. Taiteen kautta avautui uusi maailma Namibiassa. Namibiassa tamperelaisen Matilda Löytyn yhteisötaideteokseen osallistuneet nuoret pitivät pensseliä kädessään ensimmäistä kertaa elämässään maalatessaan kuvia peloistaan. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  ”Ei nyt vielä ruveta ketään lahtaamaan!”

  Suomen sisällissodan tai kansalaissodan tapahtumat vuonna 1918 puhuttavat edelleen. Olli Korjuksen tuore tietokirja Kuusi kuolemantuomittua valottaan häviäjien, punaisten, näkökulmaa. Korjus Kultakuumeen studiovieraana. // Suomen uusin vientivaltti, peliala, on poikkeuksellisen miesvaltainen. Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen toivoo, että työvoimapulasta kärsivälle alalle saadaan ennen kaikkea kyvykkäitä ihmisiä. Stardollin vastaava tuottaja Íris Andrésdóttir puolestaan näkee, että tytöt olisi saatava kiinnostumaan peliteollisuudesta, koska alalle tarvitaan monimuotoisuutta. Juontajana Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 50 min

  Tiedelehdet kilpasilla

  Suomalaisen ajattelun ja keskustelun tasoa voi mitata tutkimalla kunnianhimoisia pienlehtiä. Filosofinen aikakauslehti niin & näin juhlii kaksikymmenvuotista taivaltaan. Liki nelikymppinen tiede & edistys keskittyy filosofian lisäksi erityisesti yhteiskuntatieteisiin. Kultakuumeen haastattelussa lehtien päätoimittajat Jaakko Belt ja Miira Tuominen. // Symbolistimaalari Beda Stjernschantz vaikutti Suomen taiteen kultakaudella lähes sata vuotta sitten. Nyt tämän uudelleenlöydetyn taiteilijan tuotantoa on esillä Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä. Juontajana Teemu Laaksonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Konservatiivisuus kannattaa aina

  Vanhoihin ajatusmalleihin ja antiikkisiin taideteoksiin viittaaminen antavat jäykkäniskaisen ja multaisen vaikutelman. Näin ei kuitenkaan ole. Miksi konservatiiviseen elämänasenteeseen kannattaa pyrkiä? Vieraana Suomen kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava. // Alfred Kordelinin nimeä kantava säätiö on vuosikymmenten saatossa koonnut moni-ilmeisen taidekokoelman, joka on siroteltuna maamme eri taidemuseoihin. Nyt Kordelinin kokoelma on ensi kertaa nähtävillä lähes kokonaan Rauman taidemuseossa. // Lisäksi Kultakuumeessa kuullaan tunnelmia filosofi Esa Saarisen luennolta. Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Musiikin lokerointi on turhaa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Markkinamies laittoi musiikin lokeroihin, mutta yleisö ei niistä enää piittaa. Hyvä musiikki toimii, oli kyseessä klassinen, jazz tai purkanmakuinen pop-musiikki. Mitä mieltä ovat genrerajoista musiikin ammattilaiset? Kultakuumeen suora lähetys St. Urhos Pubista ottaa kantaa ja laittaa musiikkikentän uusiksi. Keskustelemassa ovat kapellimestarit Hannu Lintu ja Jere Laukkanen sekä sopraano Mari Palo. Juontajina ovat Lisa Enckell ja Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Malesian mysteerikoneen kohtalo on selvinnyt

  Malesian mysteerikoneen kohtalo on selvinnyt! Miksi kiinnostumme niin helposti fiktiosta ja uskomuksista, vaikka tietoa on enemmän kuin koskaan? Keskustelemassa on tarpeetonta tietoa käsittelevän Mielekäs maailmanhistoria -teoksen kirjoittaja Jari Lehtinen. Animaatiomestarin testamentti nousee ilmaan. Japanilaisen Hayao Miyazakin jäähyväiselokuva "Tuuli nousee" kertoo lentokonesuunnittelijasta, jonka kädenjälki testataan Toisessa maailmansodassa. Japanin-tuntija, toimittaja Anna Rantasila ja Suomen ilmailumuseon näyttelyamanuenssi Valeri Saltikoff arvioivat elokuvan Kultakuumeen haastattelussa. Kolumnistina ohjaaja-kirjailija Juha Hurme.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Turkissa haetaan ilmaisuvapauden ja luottamuksen rajoja

  Viime viikkoina hallituksen jäsenet ovat riidelleet twitterin käytöstä. Sekä twitter että Youtube suljettiin, mutta idearikkaat käyttäjät uhmaavat kieltoja. Ilmaisuvapauden rajoja Turkissa pohtii tutkija Zeki Kütük. Luottamus syntyy yksinkertaisista asioista. Mielisairaan hoitajien ja hoidettavien välinen vuorovaikutus syntyy luottamuksesta. Luottamusta tarvitaan myös Turun saariston asukkaat kertovat peloistaan ja toiveistaan. Ars Fennica palkinnon voittajat Oliver Kochta-Kalleinen ja Tellervo Kalleinen paljastavat miten he onnistuvat synnyttämään luottamuksen. Juontajana Lisa Enckell.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Propagandan tunnistamisen ABC

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Teemu Laaksonen. Kuva: EPA / Florian Schuh. Krimin kriisi on tuorein esimerkki propagandasodasta. Kultakuumeen vieraat majuri Arto Hirvelä ja kirjailija, ex-mainosmies Markku Rönkkö pohtivat mistä propagandan tunnistaa. Lisäksi venäjän- ja ukrainantaitoinen kansanedustaja Jussi Halla-aho kertoo omat havaintonsa. Ensimmäisen maailmansodan vaikutus musiikin historiaan. Guggenheim Helsinki -hankkeen tuoreimmat käänteet.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Arhinmäkeä on haukuttu aiheetta

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Mitä on todella tapahtunut kulttuuripolitiikassa Paavo Arhinmäen kaudella? Kulttuuriministerin perintöä arvioi kulttuuripolitiikan ja taiderahoituksen tutkija Pauli Rautiainen. Professori Hannu K. Riikonen tarkastelee ensimmäisen maailmansodan suhdetta kirjallisuuteen. Tuoreen tutkimuksen mukaan alle kouluikäisten internetin käyttö on kasvanut valtavasti. Entä sitten? Kapellimestari Mikko Franck debytoi parhaillaan Wienin Valtionoopperassa, jossa suomalaiskapellimestareita ei tiheään ole nähty. Juontajana on Joonas Turunen.

  Kultakuume: Muut audiot (3) fi:SeriesPage:rss

  Älä kato ittees, kato taivasta

  Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

  • Kesto: 2 min

  Valtion asetus suojelee asemaravintolaa Burger Kingiltä

  Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

  • Kesto: 3 min

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kultakuume: Kultakuume.Ranskan rakastaminen pelastaa suomalaisen kulttuurin 50 min
  - Kultakuume: 23.04.2014 50 min
  - Kultakuume: 24.04.2014 50 min
  - Kultakuume: 25.04.2014 50 min
  - Kultakuume: 28.04.2014 50 min
  - Kultakuume: 29.04.2014 50 min
  - Kultakuume: 30.04.2014 50 min
  - Kultakuume: 02.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 05.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 06.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 07.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 08.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 09.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 12.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 13.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 14.05.2014 50 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä