Areena
 • TV
 • Radio
 • Kultakuume

  Suora lähetys Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.05 - 15.55.

  Kuuntele viimeisin jakso:
  48 min
  Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä. Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani. Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.
  Tulossa: Yle Radio 1

  Kultakuume: Jaksot, audio (860) fi:SeriesPage:rss

  Onko suomalainen sisu myytti?

  Sisun nimipäivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 28.2.2015 ja samana päivänä alkaa Sisun vuosi. Miksi sisu yhdistetään niin vahvasti juuri suomalaisuuteen? Jos sisua on, niin mihin me sen kanavoimme? Keskustelemassa ovat filosofian tutkija, kouluttaja ja tietokirjailija Lauri Järvilehto sekä sisua tutkinut Emilia Lahti. Puhelimessa myös toimittaja Kimmo Oksanen, joka menetti sairauden takia kasvonsa. Ohjelman juontaa Lisa Enckell.

  • Kesto: 48 min

  Kansallisteatterin Slava! Kunnia. on musiikkiteatterin taidonnäyte!

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Vesa Kytöoja. Ilman musiikkiteatterin rautaisia ammattilaisia ei olisi syntynyt Kansallisteatterin uutta hittiä. Läpisävelletyn suurteoksen rooleissa loistavat laulavat näyttelijät sekä Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjan viimeiset opiskelijat. Kun musiikkiteatterikoulutus nyt lopetetaan, tullaanko Suomessa enää näkemään tämän tasoisia esityksiä? Kultakuumeen vieraina käsikirjoittaja Pirkko Saisio ja säveltäjä Jussi Tuurna. Kautta aikain suurimman suomalaisen iskelmälaulajan Olavi Virran syntymästä on perjantaina kulunut 100 vuotta. Ylen tallenteista tehdyssä koosteessa selviää, miten Oskar Olavi Virrasta sukeutui laulaja ja miksi hän on edelleen suurin kotimainen kevyen musiikin tulkki ylitse muiden. Kalevalanpäivän aattona on hyvä muistaa, että runonkerääjiä on ollut muitakin kuin Lönnrot. Myös läntiset runonkerääjät saivat talteen runsaasti kalevalamittaista runoutta, jossa Väinämöinen kumppaneineen seikkaili. Länsi-Suomen Kansarunous -kirjan kirjoittaja Marjut Paulaharju avaa Kultakuumeessa sitä, miksi länsisuomalainen runous on jäänyt niin vähälle huomiolle.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Muotoilukentällä muhii muutos

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Muotoilun kentällä kiehuu: Muotoiluvientiä edistävän Design Forum Finlandin toimitusjohtajan yllättävää eroa edelsi keskustelu organisaation toiminnan tehokkuudesta. Mitkä ovat suomalaisen muotoilun vahvat alueet? Miten avata tehokkaasti markkinat suomalaiselle muotoiluviennille? Kultakuumeen vieraina ovat Helsinki Design Weekin toimitusjohtaja Kari Korkman sekä designtoimittaja Hannu Pöppönen. Akateemisen kirjakaupan eläkkeellä oleva toimitusjohtaja Stig-Björn Nyberg kommentoi, mitä kirja-alalle merkitsisi se jos Bonnier ostaisi Akateemisen kirjakaupan. Amos Anderssonin Kiina-näyttely. Haastateltavana kuraattori Mark Dean Johnson ja Tukholman akvarellimuseon johtaja Bera Nordall. Kangasalan kunta on äskettäin avannut uuden uljaan Kangasalatalonsa yhteyteen Kimmo Pyykkö taidemuseon. Taiteilija itse on innostunut asiasta, mutta on myös hivenen hämillään. Juontajana Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Kauneudentaju kulkee geeneissämme

  Kulttuuritaustasta riippumatta lapset valitsevat suosikkipuukseen savanneilla kasvavan akaasiapuun. Netin deittipalstoilla pitkät miehet pärjäävät lyhyitä paremmin. Haastateltavana dosentti Risto Pitkänen. Kolme ehdotusta pyrkii Tampereen taidepiipuiksi. Tampereen keskustan ohittavan tunnelin ilmastointipiipuista suunnitellaan ympäristötaideteoksia.Taidepiipuista järjestettyyn kilpailuun tuli toistasataa ehdotusta. Jatkokehittelyyn selviytyi kolme ehdotusta. Keskiviikon kolumnistina Juha Hurme. Haastattelussa myös Filin tuleva toimitusjohtaja Leena Majander-Reenpää. Juontajana Airikka Nurmela.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Kunnollisen perheen äiti omistautuu lapsilleen

  Tällaisen havainnon teki Johanna Hiitola tutkiessaan vanhemmuutta koskevia normeja huostaanottopäätöksissä. Hänen mukaansa yleiset kulttuuriset käsitykset vanhemmuudesta ja kunnollisuudesta ohjaavat sosiaalityöntekijöiden ja hallinto-oikeuksien päätöksiä. Äitien odotetaan omistautuvan lapsilleen ja heidän toimintansa suhteessa lapsiin joutuu tarkempaan syyniin kuin isien. Isät nähdään enemmän yksilöinä eikä heidän ongelmiaan tarkastella suhteessa lapsiin. Miten tässä näin on päässyt käymään? Johanna Hiitola Kultakuumeen haastattelussa tiistaina. Residenssiohjelmista turvaa taiteilijoille. Muut pohjoismaat ovat edelläkävijöitä humanitaarisessa taiteilijaresidenssitoiminnassa. Globaalin poliittisen tilanteen ollessa äärimmäisen epävakaa, residenssivierailut ovat monelle kriisialueiden taiteilijalle ainoa mahdollisuus työskentelyyn. Egyptiläinen protestilaulaja Ramy Essam nousi suosioon arabikevään yhteydessä, mutta on nyt maanpaossa Malmössä. Essam ja Malmön kaupungin Fredrik Elg kertovat taiteen tekemisestä konfliktien maailmassa. Sarjakuvaseuran puheenjohtaja Ville Hänninen kertoo helsinkiläisen Minä olen Charlie -näyttelyn tilanteesta. Näyttely on saanut lähtöpassit jo kolmesta paikasta kiinteistön omistajien pyynnöstä. Ulkomaanlehtikatsaus Ranskasta. Kultakuumeen ensimmäisessä ulkomaanlehtikatsauksessa kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilä kertoo, mikä puhuttaa nyt Ranskan kulttuuriväkeä. Juontajana Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Koraani-luenta alkaa Yle Radio 1:ssä

  Yle Radio 1:ssa alkaa maaliskuussa Koraani-luentasarja. Sarja käsittää Koraanin luennan sekä selittävän osion. Kyseessä on yleissivistävä kulttuurisarja, joka pyrkii lisäämään tietoa ja kulttuurisen monimuotoisuuden ymmärrystä moniarvoistuvassa maailmassa. Kultakuumeen haastattelussa Yle Radio 1:n ohjelmapäällikkö Kaj Färm sekä ohjelmasarjan tekijöistä toimittaja Juha-Pekka Hotinen sekä luennan tuottaja Erja Manto. Lisäksi aihetta kommentoi imaami Abbas Bahmanpour. Oscar-palkinnot vielä kerran. Tiristetään viimeisetkin tiedonpisarat vuosittaisesta mediaspektaakkelista, Oscar-kommenttattorina Mika Siltala Cinema Mondosta. Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Lied-musiikki halutaan nostaa kukoistukseen Suomessa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Vaikka Lied on keskeinen laulumusiikin laji, sen opetuksen ja esittämisen näkymät ovat Suomessa huonot. Liedin puolestapuhujat ovat perustaneet tilanteen parantamiseksi Suomen Lied-Akatemian. Akatemian perustajat oopperalaulaja Ulla Raiskio ja pianisti Heikki Pellinen. Ylen kulttuuritoimittaja JP Pulkkinen kertoo Oscar-palkintoehdokkaista ja niihin liittyvistä arvailuista. Finnkino, BioRex ja Savon Kinot hallinnoivat noin kuudesosaa maamme elokuvateattereista. näihin teattereihin. Maantieteellisesti omistus on jakautunut ympäri maata, ainoastaan Savon Kinot on selkeästi yhden yhtenäisen alueen ketju.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Tehdään muotibisneksestä suomalaisen muotoilun lippulaiva!

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Uusi suomalainen vaatesuunnittelu kiinnostaa maailmalla. Vaatesuunnittelun opiskelijat menestyvät kansainvälisissä kilpailuissa omaehtoisilla mallistoillaan. Fantasia, puettava elektroniikka ja e-tekstiilit ovat suomalaisia valttikortteja. Miten tehdä suomalaisesta muotibisneksestä kansainvälinen vientituote? Miten muuttaa koko muotoiluviennin ajatusta? Kultakuumeen haastattelussa Aalto- yliopiston muotoilun laitoksen professori Pirjo Hirvonen, palkittu vaatetussuunnittelun opiskelija Rolf Ekroth sekä Design Forum Finlandin toimitusjohtaja Mikko Kalhama. Kreikkalaiset keskellä Euroopan suurta kriisiä! Valokuvaaja Milka Alanen on seurannut läheltä Kreikan viime vuosien tapahtumia. Alanen on nähnyt, miten rajujen säästökuurien kurjistamat kansalaiset hakeutuvat ruokajonoihin. Mutta ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin: olojen kurjistuminen, pelko ja häpeä ovat sysänneet kreikkalaiset tarkistamaan arvojaan ja lisännyt heidän keskinäistä solidaarisuuttaan. Toimittaja Tiina Harpf tapasi valokuvaaja Milka Alasen helsinkiläisen galleria Laterna Magican näyttelyn avajaisissa. Juontajana Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 66 min

  Radion äänenmurros

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Pietari Kylmälä. Markus Rautio oli paitsi radion varhaisten lastenohjelmien Markus-setä, myös aikansa monipuolisimpia mediapersoonia. Nykyään oman persoonan esiintuominen ja viihdyttäminen kuuluvat radiopersoonien perustoimenkuvaan. Heidän on viihdyttävä niin radiossa kuin television kokkausohjelmissakin. Tutkija Paavo Oinonen kertoo, mikä teki Markus Rautiosta niin suositun; Radio Suomipopin juontaja Anni Hautala valottaa radiopersoonallisuuttaan nykypäivän muuttuneessa mediamaisemassa. Tuhkakeskiviikkona alkavasta ekopaastosta kertoo rovasti Ilkka Sipiläinen. Suomen valokuvataiteen museon Perhealbumi-näyttelyn valokuvissa erolapset ovat päättäneet, keitä perhepotrettiin ottavat ja miten ihmiset kuvaan asettuvat. Kultakuume vei näyttelyyn Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirchin. Keskiviikon kolumnisti on elokuvaohjaaja Saara Cantell.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Valtion suhde uskontoihin ja maailmankatsomuksiin ei ole tasapuolinen

  Suomen evankelisluterilaisen ja ortodoksisen kirkon julkisoikeudellinen asema herättää närää. Vallitsevan tilanteen katsotaan heikentävän jopa uskonnonvapautta. Miksi valtio ei kohtele kaikkia tasavertaisesti? Keskustelijoina ovat Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma, kirkkohistorioitsija Ilkka Huhta sekä uskontotutkija Pamela Slotte. Rion sambakarnevaali on maailman suurin show, joka työllistää suuren määrän ihmisiä ympäri vuoden. Gomesin kenkätehdas Rio de Janeirossa on valmistanut sambakenkiä liki kuudenkymmenen vuoden ajan asiakkainaan mm. suuret sambakoulut. Miljoonabisneksestä huolimatta iso osa karnevaaleista rakentuu vapaaehtoisten työpanoksesta. Juontajana Lisa Enckell

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 45 min

  Timo Hännikäisen puolustuspuhe miehille

  - Yksi feministien harhakäsityksistä on, että mies saa tietyt etuoikeudet syntyessään. Todellisuudessa pelkkä Y-kromosomi ei avaa ainuttakaan ovea: miehen on lunastettava kaikki oikeutensa. Näin kirjoittaa Timo Hännikäinen uusimmassa esseekokoelmasaan Kunnia. Kirja käsittelee maskuliinisuutta ja miehen identiteettiä. Kultakuumeessa Timo Hännikäinen puolustaa miehiä ja vastaa saamaansa kritiikkiin. Berliinin elokuvajuhlien yksi vetonauloista on kulinaarinen elokuva. Pääsylipun saaminen kulinaariseen elokuvaan on yhtä vaikeaa kuin päästä katsomaan kilpasarjan elokuvia. Haastattelussa myös Yhdysvaltain elokuvaajien yhdistyksen Spotlight-palkinnon Betoniyö-elokuvan kuvauksesta saanut Peter Flinckenberg.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Pätkäministeri Viitanen ja kulttuurista puhumisen vaikeus

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Politiikot puhuvat kulttuurista usein lämpimän ympäripyöreästi. Sanat ”tärkeä”, ”hieno” ja ”merkittävä” toistuvat myös kulttuuriministeri Pia Viitasen puheessa. Kultakuumeen haastattelussa puhutaan kuitenkin myös laatusanojen takaisesta politiikasta: taiteilijoiden toimeentulosta, kulttuuripalvelujen saatavuudesta, prosenttitaiteesta – ja vähän niistä kissatauluista. Jean Sibeliuksen Kullervo-sinfonia syntyy koreografi Tero Saarisen ohjauksessa uudelleen entistä jykevämpänä ja valoisampana. Jazz soi Kultakuumeessa tuttuun tapaan viikonlopun alkajaisiksi. Ohjelman juontaa Pietari Kylmälä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Millaista ruokaa syöt?

  Ruuan tuotantoketju on kuluttajille näkymätön. Karsinasta kauppaan -interaktiivinen dokumenttielokuva pyrkii esittämään ruuan tuotantoprosessit ottamatta kantaa etiikkaan. Dookumenttielokuvan ohjaaja Marika Väisänen ja tuottaja-käsikirjoittaja Liisa Juntunen kertovat, kuinka jokaisella kuluttajalla on valta valita millä tavoin tuotettua ruokaa haluavat ostaa. Dokkari löytyy osoitteesta yle.fi/karsinastakauppaan. Teosto-palkinnon esiraadin puheenjohtaja Jutta Jaakkola avaa vuoden 2015 -ehdokkaiden valintaa. Suomalaisnäyttelijä Elmer Bäck sai pääroolin brittiohjaaja Peter Greenawayn elokuvassa "Eisenstein in Guanajuato". Maarit Lukkarinen haastatteli Elmer Bäckiä Berliinin elokuvajuhlille. Juontajana Vesa Kytöoja.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Leena Saraste on rikkonut valokuvauksen raja-aitoja

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Kai Ristola Valokuvataiteilija Leena Saraste (s. 1942) tasoitti esimerkillään naisten tietä lehtikuvaajiksi ja yhdisti yhteiskunnallisesti kantaaottavan tekstin muotikuviin. Leena Saraste oli ensimmäisiä naiskuvaajia 80-luvun alussa palestiinalaisalueilla. Saraste kertoo Kultakuumeessa, millaisia kuvia lehdet ostavat, mikä on valokuvan paikka yhteiskunnallisessa mediassa ja miten valokuvaus on muuttanut taidetta. Pohjoismaiset veistäjät ensimmäistä kertaa laajasti esillä Lontoossa. Suomalaisten panos on näyttelyssä suuri, lähes kolmasosa veistäjistä on suomalaisia. Haastattelussa Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka-palkinnon voittaja Kati Hiekkapelto. Kolumnistina Otso Kantokorpi.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Nykytanssin arki on raakaa

  Taideyliopiston koreografian professorin Kirsi Monnin mielestä nykytanssin opiskelijoiden olisi ymmärrettävä alan raakuus mahdollisimman varhain. Fingerporin ruokakirja nostaa joka kodin hätävaran eli einekset kunniaan. Nyt huomioidaan laajat kansankerrokset, jotka tekijöiden mukaan eivät löydä leittokirjoista ja kokkiohjelmista tarttumapintaa arjen ja juhlan ateriatarjontaan. Taidesäätiö Merita on avannut Helsingin Aleksanterinkadulla sijaitsevan Vanhan pankkisalin ainutlaatuisen interiöörin ja siellä olevat taideaarteensa yleisölle. Internetissä on käynnissä Klikkaussota. Jo viikon ajan viisi verkkolyhytdokumenttia on kilpaillut siitä, mikä niistä saa eniten klikkauksia viiden viikon kilpailuaikana. Klikkaussota on osa Suomen elokuvasäätiön, AVEKin ja Yleisradion yhteishanketta Dox@net. Juontajana on Airikka Nurmela.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 45 min

  Kaija Saariaho päivittää sävellyksiään

  Nykymusiikin säveltäjä joutuu päivittämään varhaisempia sävellyksiään elektroniikan kehityksen myötä: varhaisimmat syntetisaattorit ovat nykyään auttamattoman vanhanaikaisia. 79-vuotiaana kuollut eteläafrikkalainen kirjailija André Brink oli tunnetuimpia apartheidia vastustavista kirjailijoista. Kultakuumeen haastattelussa Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kertoo ensimmäistä kertaa julkisuudessa tiestään kirjailijan teosten pariin, mikä johti lopulta tapaamisestaan Brinkin kanssa. Tampereen museokeskus Vapriikkiin on rakennettu keskiaikainen pyhiinvaellusreitti. Haastattelussa myös Yleisradion uusi Draama-päällikkö Jarmo Lampela. Juontajana on Lisa Enckell.

  Kultakuume: Muut audiot (1) fi:SeriesPage:rss

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kultakuume: Kultakuume. Taidelahjoitusten verovähennysoikeudesta tärkein vaalikysymys! 50 min
  - Kultakuume: 04.03.2015 50 min
  - Kultakuume: 06.03.2015 50 min
  - Kultakuume: 09.03.2015 50 min
  - Kultakuume: 10.03.2015 50 min
  - Kultakuume: 11.03.2015 50 min
  - Kultakuume: 12.03.2015 50 min
  - Kultakuume: 13.03.2015 50 min
  - Kultakuume: 16.03.2015 50 min
  - Kultakuume: 17.03.2015 50 min
  - Kultakuume: 18.03.2015 50 min
  - Kultakuume: 19.03.2015 50 min
  - Kultakuume: 20.03.2015 50 min
  - Kultakuume: 23.03.2015 50 min
  - Kultakuume: 24.03.2015 50 min
  - Kultakuume: 25.03.2015 50 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä