Areena
 • TV
 • Radio
 • Kultakuume

  Suora lähetys Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.05 - 15.55.

  Kuuntele viimeisin jakso:
  45 min
  Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä. Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani. Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.
  Tulossa: Yle Radio 1

  Kultakuume: Jaksot, audio (873) fi:SeriesPage:rss

  Ortodoksisen kirkon ihmiskuva herättää kysymyksiä

  Luterilaisen kirkon piispa Irja Askolan osallistuminen pappisvihkimykseen Uspenskin katedraalissa synnytti voimakkaita jännitteitä Suomen ortodoksisen kirkon sisällä. Aiheesta Kultakuumeen vieraana keskustelemassa on Metropoliitta Ambrosius. Valokuvataiteilija Nick Brandtin näyttely Salon Taidemuseossa on ollut kävijäennätys. Mikä Itä-Afrikan eläimissä viehättää suomalaisia? Luontovalokuvaaja Elina Nuortie vastaa. Arkkitehtuuri on kansainvälistä, mutta Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Tiina Valpolan mukaan suomalaisesta suunnittelusta on löydettävissä myös kansallisia piirteitä. Juontajana on Lisa Enckell.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 45 min

  Filosofi, kerro minulle miten elää!

  Onko nettiaika tuhonnut tiedolliset auktoriteetit? Mihin enää uskoa, kun informaatiopommitus on jatkuvaa? Filosofi Frank Martela uskoo, että sisäistä motivaatiota ja onnellisuutta voi lähestyä tieteen keinoin. Lapinpuvuissa performanssia eri puolilla maailmaa. Keski-Euroopan eläintarhoissa on ollut näytteillä myös ihmisiä - muun muassa Suomen saamelaisia. Kuvataiteilija Markku Laakso on perehtynyt tähän vaiettuun historiaan ja käsittelee sitä taiteessaan. Laakso ja hänen puolisonsa, taidegraafikko Annika Dahlsten, hyppivät lapinpuvuissa eri puolilla maailmaa ja taltioivat performanssit valokuviin ja videoihin. Sarjakuva-Finlandialla palkittu Tiitu Takalon teos Minä, Mikko ja Annikki on yhtä aikaa kahden ihmisen rakkaustarina, remonttipäiväkirja ja kurkistus suomalaisen teollisuuskaupungin vaiheisiin. Yli satavuotias Annikin puutalokortteli Tampereen Tammelassa on teoksen keskiössä. Kultakuume tapasi tuoreen voittajan. Kulttuurilehtikatsaus maanantaiseen tapaan. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Onko Aleister Crowley uuden ajan profeetta?

  Beatles, Led Zeppelin, David Bowie, John Zorn, Black Sabbath... Näitä kaikkia artisteja yhdistää mies nimeltään Aleister Crowley. Crowley (1875-1947) eli merkillisen elämän, johon kuului mitä mielikuvituksellisempia rituaaleja, rietastelua ja ylilyöntejä niin seksin kuin huumeiden kanssa. Mutta ennen kaikkea hän tuli luoneeksi valtavan kirjallisen tuotannon ja siihen liittyvän oman uskontonsa, jota kutsutaan Thelemaksi. Millaisen perinnön Crowley jätti jälkeensä ja mihin hän kirjoituksillaan tähtäsi? Oliko hän vain epämääräinen okkultisti, joka on irstailullaan vedonnut rock-tähtiin? Studiovieraana on vastikään ilmestyneen Gary Lachmanin Aleister Crowley -elämäkerran suomentaja Ilkka Salmenpohja. Lähetyksessä kuullaan myös Crowleytä harrastavan ja hänen ohjeidensa mukaan elävän Marko Meretvuon ajatuksia. Kultakuumeen kulttuuripolitiikka -sarjan päättävät Perussuomalaisten Kike Elomaa ja Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen Stefan Wallin. Perjantain jazz! Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Lavarunous haastaa lausuntataiteen

  Yhä useammat runoilijat lukevat runojaan lavarunoustapahtumissa. Kiinnostus runoja ja runoilijoita kohtaan kasvaa, mutta miten käy lausujien? Runonlausujat Mirjami Heikkinen ja Jarmo Heikkinen, kaksi eri sukupolven runonlausujaa on Kultakuumeen vieraina. Linda Maria Roine eli Mercedes Bentso räppää breikkiä ja räppiä yhdistävässä Break the fight. I was here -näyttämäteoksessa koulukiusaamisen vaaroista ja seurauksista. Haastateltavana myös koreografi Arja Tiili. Kulttuuripoliittisessa vaalitentissä on Vasemmistoliiton Eila Tiainen. Ulkomaankulttuurilehtikatsauksessa Suvi Mononen raportoi Brasiliasta. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Lisa Enckell.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Sandman-sarjakuva pistää myytit kiertoon

  Neil Gaimanin Sandman-sarjakuva tarkoitti vallankumousta fantasiasarjakuvalle, sanoo Tähtivaeltaja-lehden päätoimittaja Toni Jerrman. Sandman oli vedenjakaja, joka teki fantasiasarjakuvasta vakavasti otettavaa taidetta. Keskiviikon Kultakuumeessa katsaus fantasiakirjallisuuteen laajemminkin ja muistellaan myös hiljattain edesmennyttä kirjailija Terry Pratchettia. Hugo Prattin legendaaristen Corto Maltese -sarjakuvien ystävät voivat nyt iloita. Ensin espanjalaiset Juan Diaz Canales ja Ruben Pellejero ilmoittivat tekevänsä jatko-osan jo päättyneeseen saagaan. Suomessa fanit pääsivät nauttimaan Suolaisen meren balladi -kertomuksen uudesta, ehosta painoksesta.Toimittaja Mertsi Murmann avaa tarinoiden taustoja. Kulttuuripolitiikka-sarjassa vuorossa Muutos 2011 puolueen Kuyy Eturautti ja Suomen Työväenpuolueen Juhani Tanski. Kolumnivuorossa Saara Cantell Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Pietari Kylmälä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Naisarkkitehdit ovat jääneet pimentoon

  Keitä ovat Suomen historian pimentoon jääneet arkkitehdit? Entä mikä on nykytilanne? Keskustelemassa yliarkkitehti Henna Helander ja rakennussuojeluyksikön päällikkö Anne Mäkinen Helsingin kaupungilta. Vaalisarjassa on vuorossa Kristillisdemokraattinen puolue, jonka kulttuuripuhemiehenä on kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi. Charlie Hebdo -piirtäjä Bernard Willem Holtrop veti Helsingissä luentosalin täyteen kuulijoita. Hän kertoi, ettei hyökkää kynällään yksittäisiä muslimeja vastaan, vaan pudottaa alas radikalisoituneita rikollisia kuten Boko Haramin ja Isisksen taistelijoita osoittaen heidän hulluutensa. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Mike Tyson teki nyrkkeilystä taidetta

  ”Olin raskaansarjan kaikkien aikojen nuorin maailmanmestari. Olin jättiläinen, uudestisyntynyt Aleksanteri Suuri. Tyylini oli kiivas, puolustukseni horjumaton." Näin kertoo uransa lopettanut yhdysvaltalainen raskaansarjan nyrkkeilijä Mike Tyson elämäkerrassaan Tyly totuus. Millainen taiteenlaji nyrkkeily on? Lajin kauneudesta, kauheudesta ja Mike Tysonista keskustelevat kirjailija, entinen amatöörikilpanyrkkeilijä Pekka Jaatinen ja ohjaaja Jari Halonen. Kulttuuripolitiikka-sarjassa Sosiaalidemokraattien Sara Paavolainen avaa puolueen linjauksia. Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Suomessa kuvataiteen tuottaminen on lapsen kengissä

  Teosten markkinointi, myynti ja näytteille asettaminen ovat käytännössä lähes kokonaan taiteilijoiden omissa käsissä. Mistä kuvataiteelle löydettäisiin ammattilaistuottajat? Ja miten kuvataiteen tuottaminen toimii ulkomailla? Aiheesta keskustelemassa Finnish Art Agencyn tuottaja Laura Köönikkä ja useiden omien töiden tuottajan toiminut kuvataiteilija ja ohjaaja Marita Liulia. Aino Sibelius mahdollisti Sibeliuksen suuruuden. Millaista oli lahjakkaan Aino Sibeliuksen elämä äitinä, vaimona, naisena ja säveltäjän työtoverina? Järvenpää-talossa saa kantaesityksensä kamariooppera Aino Sibeliuksesta: Yksi siemen, yksi suru – keskustelua Aino Sibeliuksen kanssa. Kultakuume tapasi oopperan tekijät säveltäjä Riikka Talvitien, ohjaaja Tiina Häkkisen sekä Ainot Aurora Ikävalkon ja Satu Kaarisola-Kulon. Kulttuuripolitiikka-sarjassa Suomen Kommunistisen puolueen JP Väisänen ja Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto avaavat puolueidensa kulttuuripoliittisia kantoja. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Vesa Kytöoja.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Erään sivistyssuvun tarina

  Renqvist-Reenpään suku on vaikuttanut kustannusalalla kahden sadan vuoden ajan. Suvun kantaisä Henrik Renqvist ( 1786-1866 ) oli hengenmies ja virsirunoilija, joka kustansi ja levitti omia kirjallisia tuotteitaan ympäri Suomea. Maaliskuussa julkaistaan Juhani Salokanteleen kirjoittama Renqvist-Reenpää-suvun historiikki. Miten perheyritys on luovinut muutosten virrassa, läpi kriisien ja media-alan murroksessa? Kultakuumeen haastattelussa ovat professori Heikki A. Reenpää sekä vuorineuvos Olli Reenpää. Venetsian taidebiennaalista odotetaan suuria! Suomen edustaja Venetsian taidebiennaalissa on tänä vuonna turkulainen taiteilijaduo Patrik Söderlund ja Visa Suonpää eli IC-98. He ovat kiertäneet ahkerasti ympäri maailmaa viime vuosina, mutta kansainvälinen läpimurto antaa vielä odottaa itseään. Avaako Venetsia IC-98:lle ovet maailmaan? IC-98 Kultakuumeen haastattelussa torstaina. Kulttuuripolitiikka-sarjassa vuorossa Piraattipuolueen Arto Lampila. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Suomalaisessa kahvikulttuurissa ei ole mitään vikaa

  Suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa, ja usein juuri niin sanottua vaaleaa ”plöröä”. Kahvi määrittelee päivärytmiä, sitä kulutetaan sekä juhlassa että arjessa. Mutta miten on kahvin laadun kanssa? Vieraana barista Kalle Freese sekä Helsinki Coffee Festivalin järjestäjä Maija Kestilä. Haastattelussa myös Kiasman uusi johtaja Leevi Haapala. Keskiviikon kolumnistina Juha Hurme. Kulttuuripolitiikka-sarjassa Keskustan Tuomo Puumala avaa puolueensa kulttuurikantoja.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Käyttäjien määrä vähenee, mutta laatu kestää - miten käy filmille?

  Perinteisiä valokuvausmenetelmiä on pystynyt tähän asti käyttämään Suomessa, vaikka filmin ystävien määrä on vähentynyt. Yksi kuolinisku alalle on kuitenkin helsinkiläisen Who's Next Lab -kehittämön toiminnan loppuminen viime viikolla. Kultakuume vieraili kehittämössä valokuvaaja Pekka Luukkolan kanssa. Luukkolan kokeiden mukaan iso filmi voittaa edelleen digikuvan. Haastateltavana myös Olli Nurmi. Kalevan linnut puhuttelevat venäläisiä taiteilijoita. Venäläisten taiteilijoiden Kalevala-töistä koottu näyttely on kiertänyt Venäjän lisäksi Suomessa. Minkälaisen vastaanoton näyttely on saanut? Entä mikä on taiteilijoiden asema nyky-Venäjällä? Haastateltavina ovat Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela, Suomen Pietarin instituutin johtaja Elina Kahla sekä kuvataiteilija Erkki Pirtola. Kulttuuripolitiikka-sarjassa vuorossa ovat Itsenäisyys- ja Köyhien asialla -puolueet. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Nykytaiteen palveluksessa

  Tuula Arkio on tehnyt pitkän uran suomalaisen nykytaiteen parissa. Hänen työnsä limittyy ennen kaikkea nykytaiteen museoon, jonka ensimmäinen johtaja hän oli. Maaliskuussa ilmestyvässä omaelämäkerrassaan hän kertoo, minkälaisessa nosteessa suomalainen nykytaide oli 90-luvulla ja mihin siitä on tultu. Kultakuumeessa keskustellaan suomalaisten nykytaidemuseoiden muutoksesta. Miksi Kiasmalle ei saada valittua uutta johtajaa? Vieraana on Tuula Arkio. Vasta remontoidussa nykytaiteen museo Kiasmassa on nähtävänä kolme uutta näyttelyä, joista suurimpana vetonaulana on amerikkalaisen, edesmenneen, valokuvaaja Robert Mapplethorpen retrospektiivinen näyttely. Vesa Kytöoja kävi kiertämässä näyttelyä kirjailija, kääntäjä Antti Nylénin kanssa. Kultuuripolitiikka-sarjassa Kokoomuksen kansanedustaja Jan Hultin vastaa Kultakuumeen kiperiin kulttuuripoliittisiin kysymyksiin. Lisäksi lähetyksessä luetaan tuoreimpia kulttuurilehtiä. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Pietari Kylmälä. (Kuva: Laura Malmivaara / Siltala)

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Muusikot tekevät sen itse!

  Muusikot tekevät sen itse! Vapaalla muusikolla iso osa ajasta kuluu apurahahakemusten kirjoittamiseen ja satunnaisten keikkojen järjestämiseen. Joskus kova työ kuitenkin palkitaan, esimerkiksi oman festivaalin muodossa. Vieraina sellisti Markus Hohti ja cembalisti Matias Häkkinen. Nürnbergin mestarilaulajien laulukilpailuihin osallistuu säännöistä täysin piittaamaton tyyppi, vähän kuin Lordi Euroviisuihin. Tiina-Maija Koskela ja Jyrki Korhonen ovat isän ja tyttären keskeisissä rooleissa Wagnerin ainoassa koomisessa oopperassa. ILO 169 -alkuperäiskansasopimuksesta äänestetään eduskunnassa perjantaina.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Mihin säveltäjä tarvitsee intuitiota?

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Joonas Turunen. Rationaalisuus on kunniassa sekä koulussa että työelämässä. Mikä rooli on intuitiolla? Voiko sen hyödyllisyyttä osoittaa, ja voiko intuitiota jopa harjoittaa? Moni taiteilija kertoo työskentelevänsä intuitiivisesti. Mitä se käytännössä voi tarkoittaa? Vieraina intuitiosta väittelevä Asta Raami ja säveltäjä Uljas Pulkkis. Björn Wahlroos on juuri julkaissut toisen kirjansa Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta. Kultakuume kysyy Wahlroosilta, millaisia tehtäviä taiteella on yhteiskunnassa ja millainen talousajattelu hänen mielestään vaivaa taidemaailmaa. Kulutusjuhlat ovat ohi - vain roskat ovat jäljellä. Turun muotoiluopiskelijoiden Ryhmä Roska kritisoi kulutuskulttuuria ja muistuttaa samalla Turun muotoiluopetuksen ahdingosta. Maaliskuussa avautuva näyttely tarjoaa iloa, oivalluksia ja esteettisiä elämyksiä. Haasteltavana opiskelija Inka Mäkiö.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Klassisen musiikin koulutus on katoamassa ammattikorkeakouluista

  Musiikin koulutus on jo lopetettu kokonaan Lahden AMK:sta. Helsingissä ja Turussa aloittavien opiskelijoiden määrät on tiputettu muutamaan opiskelijaan. Muusikkoja työllistävät tahot näkevät tilanteen absurdina ja kestämättömänä. Kuinka tässä on näin käynyt? Studiossa keskustelemassa pianonsoiton lehtori Raija Kerppo Lahdesta ja laulun yliopettaja Sirkku Wahlroos Helsingistä. Haastateltavina myös Markus Utrio, Hannu Sirén sekä Vesa Taatila. Suomen elokuvasäätiön johtaja Irina Krohn kommentoi Opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelmia mahdollisesti jopa lakkauttaa säätiön toiminta. Metallimusiikki-skene vie suomalaista kulttuuria Brasiliaan. Kultakuume mukana Sonata Arctican keikalla Brasiliassa. Keskiviikon kolumnistina Saara Cantell. Juontajana on Vesa Kytöoja.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 109 min

  Viattomat valokuvat avasivat oven suomalaisen rotuhygenian maailmaan

  Kirjailija, toimittaja Philip Teir löysi vajaa kuukausi sitten nipun mielenkiintoisia vanhoja valokuvia, jotka paljastavat kuinka yleistä rotuhygenia ideologia aikoinaan oli. Kansainvälisessä vertailussa Suomi oli rotuhygienia ajattelun ja ennen kaikkea sterilointipolitiikan eturintamassa yhdessä Yhdysvaltojen, Sveitsin, Saksan ja muiden Pohjoismaiden kanssa. Britannian yleisradioyhtiö BBC on Hollywoodin jälkeen maailman suurin televisiofilmien tuottaja. Kulttuurilehdet Pietarista toimittaja Erkka Mikkolan tarjoamina. Juontaja Anu Heikkinen.

  Kultakuume: Muut audiot (4) fi:SeriesPage:rss

  Tulevaisuuden asunto muuntuu tarpeiden mukaan

  Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtiopiskelijat miettivät asuntosuunnittelun jatkokurssilla, millainen on muunnteltava ja joustava asuinympäristö. Suomalainen asuntoarkkitehtuuri on tällä hetkellä kuin kopiokoneen käyttöä - ympäri maata nousee samannäköisiä asuinalueita ja pohjaratkaisutkin toistavat toisiaan. Asuntosuunnittelussa olisi kuitenkin otettava alan konkariarkkitehdin Esko Kahrin mielestä paremmin huomioon asukkaiden tarpeet ja elämisen elinkaari. Airikka Nurmela tutustui Tampereella arkkitehtiopiskelijoiden visioihin tulevaisuuden asumisesta.

  • Kesto: 20 min

  Heidegger on natsi, vaikka hänet voissa paistaisi

  Filosofi Martin Heideggerin ajattelu ei ole erillistä ja irrallaan kansallissosialismista.Filosofi Tere Vadén sanoo, että koska Heideggerin natsismi ei ollut sattumaa tai harha-askel. Heidegger näki natsismissa merkittävän vallankumouksen mahdollisuudet. Toimittaja on Teemu Laaksonen.

  • Kesto: 17 min

  Sirkusammattilaisten keskus avautuu Helsingissä

  CIRKO-keskus juhlii avajaisiaan Helsingin Suvilahdessa. Ukrainan nälänhädästä kertova näytelmä kohauttaa Turussa. Museovalvojan työtä tarkastellaan performanssin avulla. Studiossa on Ville Vedenpää.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kultakuume: Kultakuume. Maidanin perintö 50 min
  - Kultakuume: 02.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 03.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 07.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 08.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 09.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 10.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 13.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 14.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 15.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 16.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 17.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 20.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 21.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 22.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 23.04.2015 50 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä