Areena
 • TV
 • Radio
 • Kultakuume

  Suora lähetys Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.05 - 15.55.

  Kuuntele viimeisin jakso:
  45 min
  Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä. Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani. Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.
  Tulossa: Yle Radio 1

  Kultakuume: Jaksot, audio (818) fi:SeriesPage:rss

  Markoboy87:n mysteeri

  Kiinnostavin, hämmentävin ja ristiriitoja herättävin suomalainen tubettaja on tällä hetkellä Markoboy87. Kuka tämä mystinen hyvän maun rajoja ryskyttävä videonikkari on? Kultakuume tapasi Markoboyn hänen kotikaupungissaan Porissa. // Kissasta on tullut kulttuuri-ikoni. Kissoista ja niiden kulttuurisesta merkityksestä Kultakuumeessa kertovat kissavideofestivaalin järjestäjä Noora Palotie ja tutkija Livia Hekanaho. // Otso Kantokorven kolumni. // Juontaja on Anna Keränen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 45 min

  Matkailuala lähti mukaan suomalaisen musiikin vientiponnisteluihin

  Verkossa avautui musiikkimatkailuun keskittyvä palvelu LiveFinland, joka pyrkii edesauttamaan suomalaisen musiikin vientiä. Onko palvelun tarkoitus viedä musiikkia vai tuoda turisteja? Keskustelemassa on LiveFinland-palvelun tuottaja Jari "Cyde" Hyttinen ja projektipäällikkö Susanna Markkola. // Alpo Aaltokoski Companyn tanssiteoksessa aina joku vie. // Ihmisen rakentama ympäristö kiinnostaa kuvataiteilija Tuomas A Laitista. Juontajana Anna Keränen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Joukkorahoitus toimii myös esitystaiteessa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Joukkorahoituskampanjat ovat vähitellen hiipineet osaksi perinteisen taiteen rahoitusta. Esittävä taide on perinteisesti ollut riippuvainen julkisesta tuesta, mutta joukkorahoituksen myötä taiteenlajille on tullut mahdolliseksi etsiä vaihtoehtoisia rahoituskanavia. // Kulttuurien museon Seikkaluja Siperiassa -näyttely esittelee tutkija Kai Donnerin valokuvia vuosien 1911‒1914 tutkimusmatkoilta. Donner keräsi matkoilla selkupin kielen sanastoa ja kielioppia, havainnoi alkuperäiskansojen ja venäläisten elämää sekä Siperian luontoa. // Tarkastelussa tuoreimmat kulttuurilehdet. Juontajana Pietari Kylmälä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Matemaatikon veistokset hämmentävät

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Matemaatikon veistokset hämmentävät. Antti Oikarinen opiskeli ensin matemaatikoksi ja sitten kuvataiteilijaksi. Oikarisen "veistokset" haastavat katsojan. Kyseessä voi olla vaikka rakennuksen ympäröivä mäntyrima tai satunnaiselta näyttävä rikkalapio, joka onkin veistos. // Kirjailija Heikki Turunen pureutuu miehen seksuaaliseen kaipuuseen. Simpauttajasta tutut henkilöt, veljekset Imppa ja Otto, sekä lehtimies Jomppa saavat purettua oman turhautuneen seksuaalisuutensa uudessa romaanissa Karjalan kuningas. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Kirkon sisällä muhii monta arvomaailmaa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Kansanedustaja Jani Toivola erosi kirkosta neljä vuotta sitten Ajankohtaisen kakkosen homoillan jälkee, mutta liittyi takaisin tämän vuoden alussa ja on nyt antanut kasvonsa muun muassa seurakuntavaalikampanjaan. Mitä muutti hänen mielensä kirkon suhteen? // ”Suhde homoseksuaalisuuteen on kirkon suurin ongelma”. Näin sanoo emerituspiispa Mikko Heikka, joka on vuosia puhunut seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien puolesta. // Gardellin hittisarja kääntyi näytelmäksi. Jonas Gardellin tv-sarja Älä pyyhi kyyneleitä nähdään näytelmänä Tampereen Kellariteatterissa.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Satu ilahduttaa yllättävässä paikassa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Satuviikko ilahduttaa tapahtumillaan vuosittain tuhansia lapsia ja nuoria eri puolilla Suomea. Tämän vuoden teemana on "Satua liikkeellä!" Kultakuumeessa saduista keskustelevat Satupäivän projektisihteeri Iida Turpeinen ja kirjailija Jari Tammi. // Brasilialaista iskelmää suomalaisittain. Maria Gasolina –yhtye on tutustuttanut suomalaisyleisön brasilialaisiin pop-lauluihin suomenkielelle käännettynä. Miten uppoa käännös-pop yhtyeen musiikin emämaassa? Juontajana Anna Keränen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Samurai-elokuvaa tehdään innolla ja vähällä rahalla

  Vähän rahaa, mutta sitäkin enemmän intoa. Porissa on syntymässä kengännauhabudjetilla ja harrastajavoimin varsin kiinnostava elokuva, jossa yhdistetään muinaisjapanilaisia elementtejä nyky-Suomeen. Leffan nimi on Samurai Rauni Reposaarelainen. Taiteilija Mika Rätön luotsaama työryhmä pitää Meri-Poria tarkoitukseen sopivana ympäristönä, vaikka kuvauspaikkojen ja rekvisiitan kanssa päädytään mitä mielikuvituksellisimpiin ratkaisuihin. // Nimistö ei synny hatusta vetämällä. Kadunnimet, alueennimet ja muut paikannimet muodostavat kokonaisuuden, joka kuuluu jokaisen kaupungin ja kunnan perusturvallisuuteen. Nimistö on myös osa kaupunkikuvaa. Nimet tuovat esiin alueellista omaleimaisuutta ja luovat imagoa. Nimien takana on yleensä historiallisia yksityiskohtia, eikä mikä tahansa nimi kelpaa esimerkiksi kadunnimeksi. Juontajana Sampo Mäkelä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Näin Suomea kaupattiin Frankfurtissa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Suomen teemamaa -hanke Frankfurtin kirjamessuilla maksoi noin neljä miljoonaa euroa. Mitä saatiin vastineeksi ja kuinka rahallinen satsaus näkyy jatkossa? Kultakuumeen ensimmäiset kirjamessujen jälkilöylyt heittää WSOY:n kustannuspäällikkö Anna-Riikka Carlson ja kirjallisuuden asiantuntija- ja vientiorganisaatio FILIn johtaja Iris Schwank. // Opetetaanko vieraita kieliä väärin? Monelle suomalaiselle on jäänyt vieraankielen opinnoista vain luu käteen. Kielioppia on tankattu ja verbit taipuvat hienoissa litanioissa, mutta kun pitäisi pystyä luontevasti puhumaan, alkavat ongelmat. Voisiko kielten opetusta viedä kulttuurisempaan ja käytännöllisempään suuntaan? Tätä pohditaan maanantaina Turun yliopiston englantilaisen filologian professori Päivi Pietilän kanssa. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Frankfurtin kirjamessuilla on meneillään Suomen suurin kulttuurivientihanke

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Koko kirja-alan huomio on kiinnittynyt tällä hetkellä Frankfurtin kirjamessuille, jossa Suomi on teemamaana. Suomen kirja-alalla valmistelut messuille alkoivat jo pari vuotta sitten ja nyt punnitaan, miltä suomalaisen kirjallisuuden kansainvälinen tulevaisuus näyttää. Kultakuume vieraili messuilla. // Männistön Wenlan ja Jukolan jolppien Aleksis Kiven päivä. Kirjailija Riina Katajavuori on päivittänyt kansalliskirjailijamme Seitsemän veljestä -romaanin. Katajavuori on perjantain Kultakuumeen vieras. // Savonlinnan kaupungin hallitus aikoo siirtää Teatterin vanhasta paikastaan uuteen Savonlinna-Saliin. Tämä operaatio veisi määrärahat lähes kaikelta kaupungin muulta kulttuuritoiminnalta. Juontajana Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Satutädin ja homosedän paljastavat kirjeet

  Taiteilijat Tove Jansson ja Tom of Finlandina tunnettu Touko Laaksonen kirjoittivat elämänsä aikana lukuisia kirjeitä ystävilleen, sukulaisilleen ja ihailijoilleen. Satutädistä ja homosedästä piirtyy kirjeiden kautta huomattavasti monipuolisempi kuva ihmisinä kuin minkälaisina heidät on opittu julkisuudessa tuntemaan. Toven ja Toukon kirjeistä ovat Kultakuumeessa keskustelemassa toimittaja Susanna Luoto ja taidehistorioitsija Tuula Karjalainen. // Kommentit tuoreesta kirjalisuuden nobelistista. // Ruotsalaisen sopraanon Biorgit Nilssonin nimeä kantava palkinto on maailman suurin klassisen musiikin tunnustus.// Juontajana Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Rannekellojen renessanssi tuli Suomeen

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Joonas Turunen. Rannekellosta on tullut miesten tärkeimpiä tyylin määrittelijöitä, ja kellojen ympärille on syntynyt kokonainen harrastuskulttuuri. Kellojen kulttuurista merkitystä pohtii kelloseppä, blogisti Ilpo Harjutsalo. Juha Arimo puolestaan tutkii toimittaja Joonas Turusen antiikkikellon sisukset. // Ei vain kahvinkeittoa ja papereiden kopiointia. EMMA - Espoon modernin taiteen museo pilotoi tänä syksynä uutta kulttuurin työharjoitteluohjelmaa, kulttuuri-TET:iä, joka tarjoaa nuorille työtehtäviä, joista on aitoa hyötyä taidelaitosten kehittämisessä ja toiminnassa.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Leipä on ihmisen elinehto ja suuri nautinto

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Monipuolisella leipäperinteellä mahtailevassa Suomessa tyydytään nykyään markettien muovipusseihin pakattuihin nahkeisiin leipiin. Huippukokit Teemu Aura ja Markus Hurskainen keskustelevat Kultakuumeessa leivästä ja sen tekemisestä. // Kansallisen audiovisuaalisen instituutin näytökset Helsingin ulkopuolella ovat merkittävä osa pienempien kaupunkien elokuvatarjontaa. Turussa KAVI:n sarjaa on reilun vuosikymmenen vetänyt Juri Nummelin. // Kuvataiteilija Samuli Heimosen eläinhahmot syntyvät nyt vanhassa etelä-savolaisessa koulussa. Juontajana Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Lied-musiikki vaatii omistautumista

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Moni meistä mieltää Lied-musiikin vaikeaksi, kaukaiseksi ja vaikeasti lähestyttäväksi. Joillekin tyylilaji vaikuttaa hienostelevalta, ei tähän päivään kuuluvalta taidemuodolta. Baritoni Aarne Pelkonen ja pianisti Juho Alakärppä ovat kuitenkin hullaantuneet Liedistä. Mistä tässä oikein on kyse? Pelkonen ja Alakärppä Kultakuumeen studiossa kera pianon ja laulun. // Yhteisötaidetta, taidetta hoitolaitoksissa, taide mielenterveystyön tukena. Matti Vanhasen toisen hallituskauden aikainen Taiteesta ja kulttuurista hyvinvointia -toimintaperiaate on pinnalla. Kulttuuriala on käärinyt hihansa ja edistää omilla keinoillaan mielen terveyttä. Kultakuume kävi tutustumassa MiMi-projektiin, jossa taide on auttamassa lasten- ja nuorten mielenterveyttä. Juontajana Vesa Kytöoja.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Peter von Bagh kertoo Muisteja-elokuvasta

  Muisteja-elokuvan tekeminen oli Peter von Baghille merkittävä prosessi. Hän oli elänyt vuosikymmeniä sellaisessa harhassa, että Oulu oli hänelle vain pistäytymispaikka. “Huomasin kuitenkin jälkeenpäin, että kaikki tärkeimmät tekemäni sivumerkinnät, joita olen myöhemmin kirjannut ylös, ovat kotoisin Oulusta,” Peter von Bagh kertoo Kultakuumen keväällä 2013 tekemässä haastattelussa.

  • Kesto: 22 min

  Juice Leskinen oli maamme runoilijoiden kärkikaartia

  Juice Leskinen oli maamme runoilijoiden kärkikaartia. Ei se poika mikään piironginkoriste ollut, muistelee täti kummipoikaansa Juhani Leskistä Antti Heikkisen kirjoittamassa tuoreessa elämäkerrassa. Kavereiden Juiceksi ristimästä savolaispojasta kasvoi suomalaisen rocklyriikan keskeinen pioneeri. Yli sataan haastatteluun perustuva teos on ensimmäinen Juice Leskisen tarinan syntymästä kuolemaan taltioiva elämäkerta. Kirjoittaja nostaa Juicen maamme huomattavimpien runoilijoiden joukkoon. Yleisessä tiedossa on Juicen alkoholismi, mutta Antti Heikkinen haluaa elämäkertaa luettavan luomis- ei juomiskertomuksena. Haastattelussa myös kansanedustaja Mikko Alatalo. // Museofilosofi auttaa kysymään paremmin. Porin taidemuseolla on jotain, mitä muilla suomalaisilla museoilla ei ole: museofilosofi. Tässä tehtävässä aloitti puolisen vuotta sitten Petteri Limnell. Kaikessa yksinkertaisuudessaan museofilosofi keskustelee näyttelyiden teoksista kävijöiden kanssa. Limnell pyrkii enemmän herättämään kysymyksiä kuin tuputtamaan omia ajatuksiaan taiteesta ja filosofiasta. Kultakuumeen toimittaja kävi Porin museossa testaamassa, miten museofilosofi pärjää nykytaiteeseen skeptisesti suhtautuvan kanssa. Ohjelman juontaa Tuomas Karemo.

  Kultakuume: Muut audiot (4) fi:SeriesPage:rss

  Kapellimestari Valeri Gergiev: musiikkia, poliittisia kannanottoja ja jalkapalloa

  Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa. Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo. Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

  • Kesto: 10 min

  Älä kato ittees, kato taivasta

  Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

  • Kesto: 2 min

  Valtion asetus suojelee asemaravintolaa Burger Kingiltä

  Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

  • Kesto: 3 min

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kultakuume: Kultakuume. Sosiaalinen media syventää identeettikriisiä 50 min
  - Kultakuume: 24.10.2014 50 min
  - Kultakuume: 27.10.2014 50 min
  - Kultakuume: 28.10.2014 50 min
  - Kultakuume: 29.10.2014 50 min
  - Kultakuume: 30.10.2014 50 min
  - Kultakuume: 31.10.2014 50 min
  - Kultakuume: 03.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 04.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 05.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 06.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 07.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 10.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 11.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 12.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 13.11.2014 50 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä