Areena
 • TV
 • Radio
 • Kultakuume

  Suora lähetys Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.05 - 15.55.

  Kuuntele viimeisin jakso:
  49 min
  Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä. Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani. Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.
  Tulossa: Yle Radio 1

  Kultakuume: Jaksot, audio (821) fi:SeriesPage:rss

  Taidetta sodan varjossa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Pietari Kylmälä. Aleppo on Syyrian suurin kaupunki ja yksi keskeisistä sisällissodan näyttämöistä. Sisällissodasta huolimatta Issa Touma järjestää siellä taidefestivaalia. // Erik Axl Sund on kirjailijanimi kahdelle Gävlestä kotoisin olevalle kaverukselle, jotka alkoivat purkaa pieleen menneitä elämäntilanteitaan kirjoittamalla. Syntyi Varistyttö-trilogia, synkkääkin synkempi dekkari vallasta ja kieroutuneesta seksuaalisuudesta. // Mitkä ovat tyhmän kansalaisen mahdollisuudet ymmärtää talouspuhetta, johon uutterinkin tiedotusvälineiden seuraaja on uupuu? Haastateltavana professori Alf Rehn.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Rokkijournalismin synkkä syksy

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Joonas Turunen. Suomalainen musiikkimedia saa tuntea markkinoiden muutoksen. Rytmi sulautui Soundiin, joka taas siirtyi A-lehdiltä Pop Medialle. Rumbakin supistui viisi kertaa vuodessa ilmestyväksi julkaisuksi, jonka pääpaino on netissä. Onko printti todellla kuollut rokkijournalismin osalta? Vieraina Janne Flinkkilä ja Teemu Fiilin.// Säveltäjä Anna Erikssonin sekä käsikirjoittajapari Eppu Nuotion ja Tiina Brännaren valmistivat Romy Schneiderin elämää kuvaava musikaalin saksalaiselle teatterikustantamolle. // Kolumnisti Saara Cantell ja siveellisen taiteen puolustuspuhe.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Pyllypyyhin ja muita paheksunnan aiheita

  Lastenkirjat opettavat elämän perusasioita. Esimerkiksi mihin kaikkeen voi pyllynsä pyyhkiä? Ainakin kanaan, kukkoon ja tötteröhattuun - mikäli on uskominen Pyllypyyhin-lastenkirjaa. Mikä on soveliasta lastenkirjoille? Minttu Tervaharju on koonnut Työväenmuseo Werstaaseen Tampereelle näyttelyn, joka esittelee sensuroituja ja paheksuntaa herättäneitä lastenkirjoja 1800-luvulta alkaen. // Kiuruvetinen harrastajateatteri sovitti Rintamäkeläiset teatterinlavalle. Juontajana Pietari Kylmälä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Suokeskustelu jäi yksipuoliseksi

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Suokeskustelu ryöpsähti valloilleen, kun uusi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen kajosi kauan valmisteltuun soiden suojeluohjelmaan. Keskustelussa on puhuttu sekä turpeesta että biologisista arvoista, mutta vähemmälle huomiolle ovat jääneet soiden kulttuurinen merkitys. Kultakuumeen vieraina tutkija Kirsi Laurén ja tanssija Reijo Kela. // Moskovan dokumenttielokuvafestivaalit, jonka teemana oli kansalaisaktivismi. // Serbialaisen elokuvan tila. Juontajana Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 55 min

  Turismi on tie vaurauteen

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Turismi on maailmanlaajuinen teollisuudenala, jonka toivotaan myös vähentävän köyhyyttä kehitysmaissa. Kultakuume tapasi professori Jussi Pakkasvirran, joka vetää turismin ja globaalin köhyyden yhteyttä kartoittavaa tutkimushanketta. // Haastattelussa lähetystöneuvos Martti Eirola, Lomamatkat Oy:n tuotantojohtaja Maija Boshkov ja Ystävyysseurojen liiton pj. Seppo Kalliokoski. // Huippu-urheilusta tehtiin korvikesotaa kylmän sodan vuosina. Markku Jokisipilän tuore teos Punakone ja vaahteranlehti kertoo kylmän sodan poliittisten ja ideologisten jännitteiden vaikutuksesta jääkiekossa. Juontajana Pietari Kylmälä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Huippu-urheilusta tehtiin korvikesotaa kylmän sodan vuosina

  Kylmä sota oli psykologista taistelua ydinsodan varjossa, jossa voitto oli mahdollista saavuttaa ilman ihmishenkien uhraamista. Urheilusta tuli kylmän sodan ideologisen kamppailun tärkein ja poliittisesti latautunein korvikeväylä. Neuvostoliiton eturintamassa taisteli voitosta voittoon punakone, kivikasvoisten jääkiekkoilijoiden maajoukkue. Kylmän sodan retoriikkaan ja propagandaan istui erinomaisesti urheilun tarjoama dramaattinen vertauskuva hyvän ja pahan voimien taistelusta. VT, historiantutkija Markku Jokisipilän tuore teos Punakone ja vaahteranlehti kertoo kylmän sodan poliittisten ja ideologisten jännitteiden vaikutuksesta jääkiekossa. Toimittajana Kai Ristola.

  • Kesto: 35 min

  Sosiaalinen media syventää identeettikriisiä

  Facebook, Twitter ja Instagram ovat yhdysvaltalaisia yrityksiä, joiden kautta entistä useampi suomalainen jäsentää ja esittää omaa elämäänsä. Mitä tapahtuu ihmisen identiteetille sosiaalisessa mediassa? Haastattelussa lääkäri ja estetiikan tutkija Janne Kurki sekä taloustieteilijä Matti Mäntymäki. // Kirjamaa Italia. Lähetyksessä kuullaan raportti kirjamessujen melskeestä. // Anna Laine kolumnoi huumorin kautta käsiteltävistä ennakkoluuloista. // Juontaja on Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Markoboy87:n mysteeri

  Kiinnostavin, hämmentävin ja ristiriitoja herättävin suomalainen tubettaja on tällä hetkellä Markoboy87. Kuka tämä mystinen hyvän maun rajoja ryskyttävä videonikkari on? Kultakuume tapasi Markoboyn hänen kotikaupungissaan Porissa. // Kissasta on tullut kulttuuri-ikoni. Kissoista ja niiden kulttuurisesta merkityksestä Kultakuumeessa kertovat kissavideofestivaalin järjestäjä Noora Palotie ja tutkija Livia Hekanaho. // Otso Kantokorven kolumni. // Juontaja on Anna Keränen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 45 min

  Matkailuala lähti mukaan suomalaisen musiikin vientiponnisteluihin

  Verkossa avautui musiikkimatkailuun keskittyvä palvelu LiveFinland, joka pyrkii edesauttamaan suomalaisen musiikin vientiä. Onko palvelun tarkoitus viedä musiikkia vai tuoda turisteja? Keskustelemassa on LiveFinland-palvelun tuottaja Jari "Cyde" Hyttinen ja projektipäällikkö Susanna Markkola. // Alpo Aaltokoski Companyn tanssiteoksessa aina joku vie. // Ihmisen rakentama ympäristö kiinnostaa kuvataiteilija Tuomas A Laitista. Juontajana Anna Keränen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Joukkorahoitus toimii myös esitystaiteessa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Joukkorahoituskampanjat ovat vähitellen hiipineet osaksi perinteisen taiteen rahoitusta. Esittävä taide on perinteisesti ollut riippuvainen julkisesta tuesta, mutta joukkorahoituksen myötä taiteenlajille on tullut mahdolliseksi etsiä vaihtoehtoisia rahoituskanavia. // Kulttuurien museon Seikkaluja Siperiassa -näyttely esittelee tutkija Kai Donnerin valokuvia vuosien 1911‒1914 tutkimusmatkoilta. Donner keräsi matkoilla selkupin kielen sanastoa ja kielioppia, havainnoi alkuperäiskansojen ja venäläisten elämää sekä Siperian luontoa. // Tarkastelussa tuoreimmat kulttuurilehdet. Juontajana Pietari Kylmälä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Matemaatikon veistokset hämmentävät

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Matemaatikon veistokset hämmentävät. Antti Oikarinen opiskeli ensin matemaatikoksi ja sitten kuvataiteilijaksi. Oikarisen "veistokset" haastavat katsojan. Kyseessä voi olla vaikka rakennuksen ympäröivä mäntyrima tai satunnaiselta näyttävä rikkalapio, joka onkin veistos. // Kirjailija Heikki Turunen pureutuu miehen seksuaaliseen kaipuuseen. Simpauttajasta tutut henkilöt, veljekset Imppa ja Otto, sekä lehtimies Jomppa saavat purettua oman turhautuneen seksuaalisuutensa uudessa romaanissa Karjalan kuningas. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Kirkon sisällä muhii monta arvomaailmaa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Kansanedustaja Jani Toivola erosi kirkosta neljä vuotta sitten Ajankohtaisen kakkosen homoillan jälkee, mutta liittyi takaisin tämän vuoden alussa ja on nyt antanut kasvonsa muun muassa seurakuntavaalikampanjaan. Mitä muutti hänen mielensä kirkon suhteen? // ”Suhde homoseksuaalisuuteen on kirkon suurin ongelma”. Näin sanoo emerituspiispa Mikko Heikka, joka on vuosia puhunut seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien puolesta. // Gardellin hittisarja kääntyi näytelmäksi. Jonas Gardellin tv-sarja Älä pyyhi kyyneleitä nähdään näytelmänä Tampereen Kellariteatterissa.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Satu ilahduttaa yllättävässä paikassa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Satuviikko ilahduttaa tapahtumillaan vuosittain tuhansia lapsia ja nuoria eri puolilla Suomea. Tämän vuoden teemana on "Satua liikkeellä!" Kultakuumeessa saduista keskustelevat Satupäivän projektisihteeri Iida Turpeinen ja kirjailija Jari Tammi. // Brasilialaista iskelmää suomalaisittain. Maria Gasolina –yhtye on tutustuttanut suomalaisyleisön brasilialaisiin pop-lauluihin suomenkielelle käännettynä. Miten uppoa käännös-pop yhtyeen musiikin emämaassa? Juontajana Anna Keränen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Samurai-elokuvaa tehdään innolla ja vähällä rahalla

  Vähän rahaa, mutta sitäkin enemmän intoa. Porissa on syntymässä kengännauhabudjetilla ja harrastajavoimin varsin kiinnostava elokuva, jossa yhdistetään muinaisjapanilaisia elementtejä nyky-Suomeen. Leffan nimi on Samurai Rauni Reposaarelainen. Taiteilija Mika Rätön luotsaama työryhmä pitää Meri-Poria tarkoitukseen sopivana ympäristönä, vaikka kuvauspaikkojen ja rekvisiitan kanssa päädytään mitä mielikuvituksellisimpiin ratkaisuihin. // Nimistö ei synny hatusta vetämällä. Kadunnimet, alueennimet ja muut paikannimet muodostavat kokonaisuuden, joka kuuluu jokaisen kaupungin ja kunnan perusturvallisuuteen. Nimistö on myös osa kaupunkikuvaa. Nimet tuovat esiin alueellista omaleimaisuutta ja luovat imagoa. Nimien takana on yleensä historiallisia yksityiskohtia, eikä mikä tahansa nimi kelpaa esimerkiksi kadunnimeksi. Juontajana Sampo Mäkelä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Näin Suomea kaupattiin Frankfurtissa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Suomen teemamaa -hanke Frankfurtin kirjamessuilla maksoi noin neljä miljoonaa euroa. Mitä saatiin vastineeksi ja kuinka rahallinen satsaus näkyy jatkossa? Kultakuumeen ensimmäiset kirjamessujen jälkilöylyt heittää WSOY:n kustannuspäällikkö Anna-Riikka Carlson ja kirjallisuuden asiantuntija- ja vientiorganisaatio FILIn johtaja Iris Schwank. // Opetetaanko vieraita kieliä väärin? Monelle suomalaiselle on jäänyt vieraankielen opinnoista vain luu käteen. Kielioppia on tankattu ja verbit taipuvat hienoissa litanioissa, mutta kun pitäisi pystyä luontevasti puhumaan, alkavat ongelmat. Voisiko kielten opetusta viedä kulttuurisempaan ja käytännöllisempään suuntaan? Tätä pohditaan maanantaina Turun yliopiston englantilaisen filologian professori Päivi Pietilän kanssa. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Frankfurtin kirjamessuilla on meneillään Suomen suurin kulttuurivientihanke

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Koko kirja-alan huomio on kiinnittynyt tällä hetkellä Frankfurtin kirjamessuille, jossa Suomi on teemamaana. Suomen kirja-alalla valmistelut messuille alkoivat jo pari vuotta sitten ja nyt punnitaan, miltä suomalaisen kirjallisuuden kansainvälinen tulevaisuus näyttää. Kultakuume vieraili messuilla. // Männistön Wenlan ja Jukolan jolppien Aleksis Kiven päivä. Kirjailija Riina Katajavuori on päivittänyt kansalliskirjailijamme Seitsemän veljestä -romaanin. Katajavuori on perjantain Kultakuumeen vieras. // Savonlinnan kaupungin hallitus aikoo siirtää Teatterin vanhasta paikastaan uuteen Savonlinna-Saliin. Tämä operaatio veisi määrärahat lähes kaikelta kaupungin muulta kulttuuritoiminnalta. Juontajana Kai Ristola.

  Kultakuume: Muut audiot (4) fi:SeriesPage:rss

  Kapellimestari Valeri Gergiev: musiikkia, poliittisia kannanottoja ja jalkapalloa

  Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa. Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo. Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

  • Kesto: 10 min

  Älä kato ittees, kato taivasta

  Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

  • Kesto: 2 min

  Valtion asetus suojelee asemaravintolaa Burger Kingiltä

  Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

  • Kesto: 3 min

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kultakuume: 31.10.2014 50 min
  - Kultakuume: 03.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 04.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 05.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 06.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 07.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 10.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 11.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 12.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 13.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 14.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 17.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 18.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 19.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 20.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 21.11.2014 50 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä