Areena
 • TV
 • Radio
 • Kultakuume

  Suora lähetys Yle Radio 1:ssä maanantaista perjantaihin klo 15.05 - 15.55.

  Kuuntele viimeisin jakso:
  49 min
  Kulttuurin ajankohtaisohjelma, joka tarttuu laajasti kulttuurin aiheisiin ja ilmiöihin. Kultakuumetta toimittavat: Tuomas Karemo, Teemu Laaksonen, Lisa Enckell, Anu Heikkinen, Kai Ristola, Joonas Turunen, Airikka Nurmela sekä Pietari Kylmälä. Tuottajana Sampo Mäkelä. Kultakuume Twitterissä: @kultakuume, @TuomasKaremo, @teemula, @nuHeikkinen, @jonssi, @pietarikyl, @sampojuhani. Kommentit ja vinkit myös sähköpostilla kultakuume@yle.fi.
  Tulossa: Yle Radio 1

  Kultakuume: Jaksot, audio (763) fi:SeriesPage:rss

  Ville Matvejeff haluaa maakuntiin tehokkaampaa kulttuurintuotantoa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. 26-vuotias musiikin monitoimimies johtaa Jyväskylän kaupunginorkesteria, esiintyy Karita Mattilan kanssa ja työntää oopperakulttuuria nettiaikaan. Samalla hän ehtii ajatella musiiikin rahoitusta - Matvejeffin mielestä alueellista kulttuurintuotantoa voisi toteuttaa saksalaisen mallin mukaisesti, jossa kunnan kulttuurituotanto tulee saman organisaation sisältä. // Suomalaiset kirjastot keräävät vuosittain tilastoja siitä, mitä asiakkaat ovat lainanneet, kuinka paljon on ollut kävijöitä ja mitä rahaa mihinkin menee. YLE on nyt ensimmäistä kertaa tehnyt laajan tutkimuksen kirjastojen tilastoista. // Muotoilijat ovat alkaneet yhä enemmän kiinnostua kalannahasta designesineiden materiaalina. Mutta kuinka tämä erikoinen materiaali taipuu tuotteiksi? Juontajana Joonas Turunen. Kuva: Jyväskylä Sinfonia, Kuvaaja: Tuukka Järventausta

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Márquez tutustutti maailman latinalaiseen Amerikkaan

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma.Kirjailija Gabriel Garciá Márquez jätti jälkeensä upea kirjallisen perinnön.Mikä oli Márquezin merkitys maailmankirjallisuudelle ja maanosansa politiikalle?//Hyvinkäällä nähdään ääretöntä minimalismia. Hyvinkään taidemuseossa on parhaillaan esillä kansainvälinen MiniPrint Finland –näyttely. Maailmanlaajuiseen pienoisgrafiikan katselmukseen on hyväksytty vedoksia, jotka ovat vain hivenen postikorttia suurempia. Toimittaja Seppo Heiskanen pyysi oppaikseen taidegraafikko Pekka Litmasen ja museonjohtaja Sanna Teittisen.// Kolumni Juha Hurme.// Juontajana Joonas Turunen

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Helena Petäistö laittaa toimittajan ruotuun

  Tiistaisessa Kultakuumeessa kuultiin Helena Petäistön haastattelu. Jutusta jäi käyttämättä kohta, jossa Tuomas Karemo meni käyttämään epäkorrektia sanaa. Näin Petäistö laittoi haastattelijalle luun kurkkuun:

  Ranskan rakastaminen pelastaa suomalaisen kulttuurin

  Ranskan kulttuuripolitiikkaa määrittelee hyvin pitkälle uuden vastustaminen ja omien traditioiden arvostaminen. Mitä suomalaisten kulttuurinystävien ja alan virkamiesten kannattaisi omaksua ranskalaisten tavasta pitää taiteen lippu korkealla? Vieraana on Pariisista kirjan kirjoittanut toimittaja Helena Petäistö.// Riutuva rakkaus ei katso sukupuoleen. Ruotsin teräväsanaisin kolumnisti ja viimeisimmän August-palkinnon saaja Lena Andersson analysoi romaanissaan 'Omavaltaista menettelyä' epätoivoista rakkautta. Kirjailija on saanut palautetta erityisesti kuusikymppisiltä miehiltä. Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 50 min

  Iiro Rantala räjäyttäisi kulttuuritukijärjestelmän

  Perinteen velvoittavuudesta on tullut rasite niin orkesterikentällä kuin uuden musiikin säveltämiselle. Rantala on uudistanut myös kirkkomusiikin perinnettä - minkälainen olisi Rantalan musiikillinen kärsimysnäytelmä? // Kirkkokansalle tarvitaan helposti avautuvaa alttaritaidetta. "Entistä monikulttuuristuva yhteiskunta ja uskontojen lukutaidon puute vaativat selkeää kristillistä taidetta", toivoo monikulttuurista työtä tekevä diakoni Helena Pietinen. Taidemaalari Annukka Laine on pitkään tehnyt sanomaltaan helposti avautuvaa kristillistä taidetta. // Rukouksen pyynnöt taipuvat runoiksikin. Nyt on taivas auki kaikelle. Pastori, lausuntataiteilija Aino-Kaarina Mäkisalon toimittama Taivas auki - Suomalaisten naisten rukouksia -teos sisältää 28 suomalaisnaisen kirjoittamia rukouksia. Juontajana Joonas Turunen.

  • Kesto: 49 min

  Sirkuksen houkuttelevuus ennen ja nyt

  Suomalainen sirkus ammattimaistui yli sata vuotta sitten. Suippoviiksiset painimiehet, taitavat hevoset ja tanssijattaret houkuttelivat viime vuosisadalla sirkustelttoihin suuria kansanjoukkoja. Nykysirkus teki sirkustaiteesta salonkikelpoista. Kultakuumeessa suomalaisen sirkustaiteen vaiheista keskustelemassa tietokirjailija ja taikuri Heikki Nevala. // Toisinajattelija Ai Weiwein taide puhuttelee Berliinissä. Martin Gropius Baussa avattiin vastikään Ai Weiwei -näyttely, joka herätti laajaa keskustelua jo ennen näyttelyn avajaisia sillä taiteilija ei saanut matkustuslupaa Berliiniin. // Keskiviikon kolumnistina Otso Kantokorpi. Juontajana Lisa Enckell. Kuva: Salla Hakanpään teoksesta Pinta, kuvaaja Tom Hakala.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 50 min

  Tiedemiehen taideajattelu

  Professori Ilkka Niiniluoto piti maanantaina jäähyväisluentonsa Helsingin yliopistolla. Kultakuumeen haastattelussa valtakunnan viralliseksi filosofiksi tituleerattu Niiniluoto kertoo jäähyväisluentonsa ydinajatuksista ja taiteen merkityksestä elämälleen.// Lasitaide esittäytyy Riihimäellä. Suomalaiset ja tsekkiläiset lasitaiteilijat pärjäsivät European Glass Experience -nimisessä eurooppalaisten nuorten lasitaiteilijoiden kilpailussa parhaiten. 40:stä kilpailutyöstä 8 oli suomalaista ja 8 tsekkiläistä. Kultakuume kävi seuraamassa tanskalaisen Stine Bidstrupin työn valmistumista. Juontajana on Tuomas Karemo.

  • Kesto: 50 min

  Venäläinen vallankäyttö nojaa myytteihin

  Venäjä on ikuinen tai ainakin tuhatvuotinen.. Kun presidentti Vladimir Putin viittaa muinaiseen ruhtinas Vladimir Suureen puhuessaan Krimin niemimaan venäläisyydestä, hän toistaa hyväksi havaittua kaavaa: valta oikeutetaan myyttis-uskonnollisella retoriikalla venäläisyyden taustoista. Historian professori Jukka Korpela Itä-Suomen yliopistosta kertoo, mistä Venäjän nykypolitiikka ja -identiteetti kumpuaa. // Kolumni. Anna Laine väläyttää kuvan toisenlaisesta Venäjästä ilman Putinia ja panssarivaunuja. Juontajana Teemu Laaksonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Baletti pitää miehet miehinä

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Tanssivat pojat joutuvat edelleen ennakkoluulojen kohteeksi, vaikka lajissa itse asiassa tarvitaan voimaa ja sitkeyttä. Haastattelussa balettimestari Jarmo Rastas ja baletista kirjan kirjoittanut toimittaja Liisa Vihmanen. // Ihminen on salaisuus, sanoo filosofi Johannes Ojansuu katsellessaan kuvataiteilija Viggo Wallensköldin maalaamia kuvia Hämeenlinnan taidemuseossa. // Jazzia esittää Jani Malmi Trio. Juontajana Lisa Enckell. Kuva: EPA/Jean-Christophe Bott.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Arhinmäki ja miljoonat lähti

  Paavo Arhinmäki on Kultakuumeen vieraana arvioimassa kautensa hikisimpiä ja parhaimpia hetkiä. Lähtiessään hän joutui hyväksymään kymmenien miljoonien leikkaukset kulttuurille ja taiteelle. Miten kova paikka on jättää perintö seuraajalle? Valtion rahoitus kulttuurille vähenee koko ajan. Maan hallituksen keväinen kehysriihi sinetöi tuntuvat leikkaukset kulttuurin ja taiteen määrärahoihin. Kulttuuripolitiikan tutkija Sakarias Sokka arvioi leikkauksia. Miten käy veikkausvoittovaroille. Taiteen rahoitusta tarkastelee Alexander Groupin hallituksen pj. Erkki Helaniemi. Juontajana on Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Hengellisyys ilman hikeä on valheellista

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Kai Ristola. Pappi ja kirjailija Kai Sadinmaa on kirjoittanut pamfletin Suomen kirkolle, valtiolle ja finanssitalouden sokaisemille uusliberaaleille. Sadinmaan mielestä kirkko on pahasti hukassa nykytilassaan. Kai Sadinmaa on keskiviikon Kultakuumeen studiovieras. // Mediakasvatusmenetelmissä muhii ideologinen riita. Mediakasvatusta tarvitaan yhä enemmän myös päiväkoti-ikäisille, mutta pitääkö se tehdä laitteiden avulla. Kultakuumeen haastattelussa erityisasiantuntija Saara Pääjärvi, esikoulun opettaja Hellevi Karakorpi ja päiväkodin johtaja Carita Kivinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Siementaideteos muuttaa ajattelusi

  Yhdeksänmetrinen pronssiveistos Nuppu on sekä ekologinen säiliö että näyttävä taideteos. Kuvataiteilijat Egle Oddo ja Anu Miettinen nostavat esiin kysymykset niin ruuan laadusta, kaupungin ja maaseudun suhteesta kuin taiteen roolista yhteiskunnassa. Keskustelemassa myös professori Juha Helenius. Kylpylöissä on viihdytty Suomessa jo 1700-luvulta. Taiteen kautta avautui uusi maailma Namibiassa. Namibiassa tamperelaisen Matilda Löytyn yhteisötaideteokseen osallistuneet nuoret pitivät pensseliä kädessään ensimmäistä kertaa elämässään maalatessaan kuvia peloistaan. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  ”Ei nyt vielä ruveta ketään lahtaamaan!”

  Suomen sisällissodan tai kansalaissodan tapahtumat vuonna 1918 puhuttavat edelleen. Olli Korjuksen tuore tietokirja Kuusi kuolemantuomittua valottaan häviäjien, punaisten, näkökulmaa. Korjus Kultakuumeen studiovieraana. // Suomen uusin vientivaltti, peliala, on poikkeuksellisen miesvaltainen. Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen toivoo, että työvoimapulasta kärsivälle alalle saadaan ennen kaikkea kyvykkäitä ihmisiä. Stardollin vastaava tuottaja Íris Andrésdóttir puolestaan näkee, että tytöt olisi saatava kiinnostumaan peliteollisuudesta, koska alalle tarvitaan monimuotoisuutta. Juontajana Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 50 min

  Tiedelehdet kilpasilla

  Suomalaisen ajattelun ja keskustelun tasoa voi mitata tutkimalla kunnianhimoisia pienlehtiä. Filosofinen aikakauslehti niin & näin juhlii kaksikymmenvuotista taivaltaan. Liki nelikymppinen tiede & edistys keskittyy filosofian lisäksi erityisesti yhteiskuntatieteisiin. Kultakuumeen haastattelussa lehtien päätoimittajat Jaakko Belt ja Miira Tuominen. // Symbolistimaalari Beda Stjernschantz vaikutti Suomen taiteen kultakaudella lähes sata vuotta sitten. Nyt tämän uudelleenlöydetyn taiteilijan tuotantoa on esillä Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä. Juontajana Teemu Laaksonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Konservatiivisuus kannattaa aina

  Vanhoihin ajatusmalleihin ja antiikkisiin taideteoksiin viittaaminen antavat jäykkäniskaisen ja multaisen vaikutelman. Näin ei kuitenkaan ole. Miksi konservatiiviseen elämänasenteeseen kannattaa pyrkiä? Vieraana Suomen kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava. // Alfred Kordelinin nimeä kantava säätiö on vuosikymmenten saatossa koonnut moni-ilmeisen taidekokoelman, joka on siroteltuna maamme eri taidemuseoihin. Nyt Kordelinin kokoelma on ensi kertaa nähtävillä lähes kokonaan Rauman taidemuseossa. // Lisäksi Kultakuumeessa kuullaan tunnelmia filosofi Esa Saarisen luennolta. Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Musiikin lokerointi on turhaa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Markkinamies laittoi musiikin lokeroihin, mutta yleisö ei niistä enää piittaa. Hyvä musiikki toimii, oli kyseessä klassinen, jazz tai purkanmakuinen pop-musiikki. Mitä mieltä ovat genrerajoista musiikin ammattilaiset? Kultakuumeen suora lähetys St. Urhos Pubista ottaa kantaa ja laittaa musiikkikentän uusiksi. Keskustelemassa ovat kapellimestarit Hannu Lintu ja Jere Laukkanen sekä sopraano Mari Palo. Juontajina ovat Lisa Enckell ja Joonas Turunen.

  Kultakuume: Muut audiot (3) fi:SeriesPage:rss

  Älä kato ittees, kato taivasta

  Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

  • Kesto: 2 min

  Valtion asetus suojelee asemaravintolaa Burger Kingiltä

  Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

  • Kesto: 3 min

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kultakuume: 25.04.2014 50 min
  - Kultakuume: 28.04.2014 50 min
  - Kultakuume: 29.04.2014 50 min
  - Kultakuume: 30.04.2014 50 min
  - Kultakuume: 02.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 05.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 06.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 07.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 08.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 09.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 12.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 13.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 14.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 15.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 16.05.2014 50 min
  - Kultakuume: 19.05.2014 50 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä