Areena
 • TV
 • Radio
 • Politiikkaradio

  Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

  56 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 934 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Politiikkaradio »


  Politiikkaradio: Jaksot (593) fi:Program:rss

  Pahenevaa peliongelmaa ei haluta nähdä

  Suomalaiset pelaavat rahapelejä kolmanneksi eniten maailmassa. Peluurin kehittämispäällikkö Mari Pajula on sitä mieltä, että peliongelmalta on haluttu sulkea silmät. Päättäjien pitäisi käydä keskustelu siitä, onko näin laaja tarjonta ja pelaaminen järkevää. Mari Pajulaa haastattelee Casino Helsingissä Ihminen asialla -sarjan toimittaja Miia Kaarlela.

  • Kesto: 29 min

  Läpimurto globaalissa ilmastopolitiikassa?

  Missä mennään ilmastonmuutoksessa? Millainen on poliittinen vire ilmastonmuutoksen suhteen? Pariisissa järjestetään globaali ilmastokokous ensi vuoden lopulla. Pinnan alla kuulemma väreilee. Kuinka paljon? Onko läpimurto luvassa globaalissa ilmastopolitiikassa? Sakari Sirkkasen kanssa ovat keskustelemassa Aktia Pankin Senior Advisor Timo Tyrväinen ja vanhempi tutkija Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista.

  • Kesto: 29 min

  Tässäkö vaihtoehdot: liittovaltio tai euroton Eurooppa?

  Millainen on euron tulevaisuus? Politiikkaradiossa kuullaan Suomen Pankin Rahamuseossa tiistaina 17.6. äänitetty keskustelu. Suomen Pankin johtokunnan jäsenen Seppo Honkapohjan vieraina ovat kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen ja ETLAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä. Molemmat ovat julkaisseet vast`ikään kirjan euroalueesta, Kanniainen on toimittajana ”Euron tulevaisuus” -kirjassa ja Vihriälä yhtenä toimittajana ”EU:n suunta. Kuinka tiivis liitto?” -kirjassa.

  • Kesto: 30 min

  Puheet päreiksi juhannus-remix

  Keväällä 2014 sote-sota muuttui sote-sovuksi, Matti Vanhanen meni twitteriin, Antti Kaikkonen tunnustautui Chuck Norris -faniksi ja eurovaalikentiltä löytyi perussuomalaiset hammastikut. Mutta millä iskulauseilla kuningas Paavo Väyrynen esiintyi eurovaaleissa? Oliko taas totuuden aika? Kooste Politiikkaradion Puheet päreiksi -ohjelmista keväältä 2014. Politiikkaradion Puheet päreiksi -ohjelmassa toimittaja Tapio Pajunen ja tutkija Vesa Heikkinen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

  • Kesto: 57 min

  Venäjän ja Kiinan poliittinen romanssi

  Presidentti Putin käväisi valtiovierailulla Pekingissä viime kuussa. Tuloksena syntyi kuin syntyikin - poliittisena pihtisynnytyksenä tosin ja aamuyön viimeisinä tunteina - maakaasusopimus maiden välille. Samaan aikaan maiden laivastot järjestivät Kiinan merellä yhteisen sotaharjoituksen. Venäjän ja Kiinan suhteissa eletään uudenlaisen poliittisen romanssin aikaa. Mutta miten yhteistyö pitää tulkita? Kumpi on isoveli, kumpi pikkuveli? Millainen tulevaisuus romanssilla on edessään? Sakari Sirkkasen haastateltavana on professori Matti Nojonen Aalto-yliopistosta.

  • Kesto: 30 min

  Pauliina Viitamies (sd): "Pysykää nyt te reppanat jossain muualla"

  SDP:n kansanedustaja Pauliina Viitamies ihmettelee kokoomuksen taholta esitettyjä vaatimuksia luopua oppivelvollisuusiän pidentämisestä. Viitamiehen mukaan kokoomuslaisten puheet kuulostavat paluulta 30-luvulle. "Tämmöistä niin kuin ihmisten kahtia jakamista ihan selkeästi, että pysykää nyt te reppanat jossain muualla, että meidän lapset käy tätä lukiota ja se on hyvä heille", sanoi Viitamies Politiikkaradion haastattelussa. Viitamiehen mukaan on täysin selvää, että kohdentamalla toimenpiteitä vain koulupudokkaisiin, ei saavuteta riittäviä tuloksia. Miksi kansanedustajan pikkusisko halusi mukaan politiikkaan? Tapio Pajunen haastattelee.

  • Kesto: 30 min

  Anne-Mari Virolainen (kok): "Jäsenistö ei ehkä tunne ehdokkaita niin syvällisesti"

  Kokoomuksen varapuheenjohtajan Anne-Mari Virolaisen mukaan Alexander Stubbin näyttävä esiintyminen puoluekokouksessa saattoi ratkaista puheenjohtajavaalin hänen edukseen. Virolaisen mukaan tasaväkisessä kisassa ehdokkaiden persoonaerot nousivat esiin. "Olihan se vakuuttava. Se varmastikin puri hyvin moneen", sanoi Virolainen Politiikkaradiossa Stubbin esiintymisestä puoluekokouksessa. Muuttuuko kokoomuksen linja Alexander Stubbin johdolla? Lisätäänkö minihallitusneuvotteluissa elvytystä? Miksi bisnes vaihtui politiikkaan? Tapio Pajunen haatsattelee.

  • Kesto: 30 min

  Stubbin hallitus vai uusi hallitus?

  Pääministeri Alexander Stubbin hallitus vääntää minihallitusneuvotteluissa tällä viikolla. Millainen poliittinen kuvio on luvassa? Löytyykö näkemystä yhteisestä linjasta? Vai pitäisikö järjestää uudet vaalit vai peräti asettaa maahan virkamieshallitus? Suomi velkaantuu 7-8 miljardin euron vuosivauhtia. Missä mättää? Onko poliittinen järjestelmä syypää vaiko poliitikot? Vai onko tilanne sellainen, että poliitikot voivat korkeintaan pehmittää karu menoa - vientikysyntäkö on se, joka Suomen nostaa suosta jossain vaiheessa? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat ekonomistit Leena Mörttinen EK:sta ja Aki Kangasharju Nordeasta.

  • Kesto: 30 min

  Tällaisia me olemme

  Mistä Suomen talous rakentuu tällä hetkellä? Mikä on Suomen kilpailukyky? EVAlta eli Elinkeinoelämän valtuuskunnalta ilmestyi tällä viikolla Suomen talouden rakennetta perkaava analyysi. Analyysin mukaan 130 suurinta yritystä työllistää yhtä paljon kuin 300 000 pienintä yritystä. Viennin keskittyminen on vielä suurempaa. Kymmenen suurinta vientiyritystä vastaa kolmasosasta viennistä ja sata suurinta kahdesta kolmasosasta viennistä. Tällaisia me siis olemme. Hyvä vai huono juttu? Pitäisikö kuviota uudistaa? Muun muassa näistä kysymyksistä keskustelee Sakari Sirkkasen kanssa Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen.

  • Kesto: 30 min

  Suomi, Ruotsi ja Nato-keskustelu

  Millaista keskustelua Kultarannassa käytiin Suomen turvallisuuspolitiikasta, Natosta ja Venäjästä? Onko maailmankaikkeuden kenties puuduttavimpaan Nato-keskusteluumme nyt tullut uutta väriä? Mikä on Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön merkitys Nato-jäsenyyden suhteen? Muun muassa näistä keskustelee Sakari Sirkkasen kanssa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

  • Kesto: 30 min

  Anu Vehviläinen (kesk): "Siinä on iso askel, jos lähdetään Nato-maitten joukkoon"

  Keskustan kansanedustajan Anu Vehviläisen mukaan Ukrainan kriisi osoittaa, että suurvalta-ajattelu on tullut takaisin. Suomen Nato-jäsenyyttä Vehviläinen karttaa. "Mä en itse kannata Nato-jäsenyyttä, mutta ajattelen sillä tavalla, että on oikein, että siitä puhutaan. Ja myös että mentäisiin siinä puheessa syvemmälle", sanoi Vehviläinen Politiikkaradiossa. Miksi Venäjän kehitys on ollut pettymys? Onko Suomella varaa elvyttää? Miksi Vehviläinen hakeutui politiikkaan eikä kulttuurialalle? Voiko politiikassa toimia ilman vallanhalua? Tapio Pajunen haastattelee.

  • Kesto: 29 min

  Erkki Virtanen (vas): "Sote-ratkaisu syntyy jos voitetaan pari poliittista estettä"

  Sote-ohjausryhmässä istuvan Erkki Virtasen (vas) mukaan periaatteelliset poliittiset erimielisyydet viivästyttävät sote-ratkaisua. "On löydettävissä kyllä malli. Nämä kaksi kuukautta ovat osoittaneet, että se on kyllä olemassa, kunhan voitetaan pari poliittista estettä. Suuri virhe tehtiin siinä vaiheessa, kun sote-uudistuksesta tehtiin kuntauudistuksen kenkälusikka", sanoi Virtanen Politiikkaradiossa. Miksi paperimiehen ja kuntavaikuttajan poika päätyi demareista vasemmalle? Oliko Virtasen puoluevalinta 1960-luvun sukupolvikapinaa? Miksi Virtanen jättää eduskunnan? Tapio Pajunen haastattelee.

  • Kesto: 30 min

  Ulkopolitiikkaan skenaarioita

  Ulkopolitiikka on tehnyt Ukrainan kriisin myötä comebackin. Mutta millaista Suomen ulkopolitiikan pitäisi olla tulevaisuudessa? Millaisia haasteita ulkopolitiikkaan kohdistuu? Kuinka ulkopolitiikka pitäisi johtaa? Mitkä pitäisi olla Suomen ulkopolitiikan tärkeimpiä asioita? Sakari Sirkkasen haastateltavina ovat valtio-opin professori Henri Vogt ja tohtorikoulutettava Ville Sinkkonen Turun yliopistosta.

  • Kesto: 30 min

  Talouspolitiikka perustuu uskomuksiin?

  Talouspolitiikka perustuu uskomuksiin, väitää kosmologi Syksy Räsänen. Mitä sanoo rahoitusmarkkinatutkija Esa Jokivuolle Suomen Pankista? Onko nykyisessä talousteoriassa jotain mätää? Vai onko niin, ettei kosmologiaa ja taloustiedettä kannata sekoittaa toisiinsa? Räsänen ja Jokivuolle ovat väittelemässä aiheesta, Sakari Sirkkanen on toimittajana.

  • Kesto: 29 min

  Piketty ja politiikka

  Mitä Piketty sanoo siitä, mitä poliitikkojen pitäisi tehdä? Millaisena skenaariona Pikettyn tulevaisuuden kuvaa pääoman kasautumisesta ja keskiluokan kurjistumisesta voi pitää? Onko kysymyksessä luonnonlaki vai asia, joka on politiikan kontrollissa? Ranskalaisen megajulkisuutta niittävän taloustieteilijän Thomas Pikettyn kirjasta Capital in the 21th Century ovat keskustelemassa tuotantotalouden professori Paul Lillrank Aalto-yliopistosta ja maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta. Sakari Sirkkanen on toimittajana.

  • Kesto: 30 min

  Mirja Vehkaperä (kesk): Oliko pääministeri ajan tasalla, vai haluttiinko asia pimittää?

  Keskustan kansanedustaja Mirja Vehkaperä vaatii pääministeriltä "selvää ja rehellistä vastausta", miten tieto ilmatilaloukkauksista kulki pääministerin ja muiden päättäjien ja viranomaisten välillä. Vehkaperän mukaan asia on sekava ja herättää paljon kysymyksiä. "Herää kysymys, että haluttiinko vain pimittää tilanne, että ei oltu ihan ajan tasalla, tai että tiedon kulku ei kulkenut ihan oikein", sanoi Vehkaperä Politiikkaradiossa. Onko Ukrainan kriisi muuttanut Suomen asemaa? Miten keskustassa suhtaudutaan EU:hun? Miksi kalastajan tytär halusi mukaan politiikkaan? Tapio Pajunen haastattelee.

  Politiikkaradio: Jaksot (3) fi:Program:rss

  Kirjamessut Anu Kantola

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 14 min

  Kirjamessut Timo J. Tuikka

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 15 min

  Kirjamessut Sofi Oksanen

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Politiikkaradio: 29.07.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 30.07.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 31.07.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 01.08.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 04.08.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 07.08.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 11.08.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 14.08.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 18.08.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 19.08.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 20.08.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 21.08.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 22.08.2014 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä