Areena
 • TV
 • Radio
 • Politiikkaradio

  Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

  56 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 967 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Politiikkaradio »


  Politiikkaradio: Jaksot (636) fi:Program:rss

  Miksi Putinia kannatetaan?

  Kanava-lehden tietokirjapalkinnon eilen saanut toimittaja-kirjailija Kalle Kniivilä kertoo, kuka Venäjällä kannattaa Putinia ja miksi. Miksi vapaus ja vakaus ovat venäläisten äänestäjien silmissä toistensa vastakohtia? Kuinka yhtäältä 1990-luvun Venäjällä koettu alemmuustila ja toisaalta tämänhetkinen suurvalta-aseman tavoittelu tulevat Putinin valtaa? Kniivilä kertoo myös kokemuksistaan tuoreelta matkaltaan Krimille ja Ukrainaan. Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Onko se sittenkin liikkeenjohtokriisi?

  Varman toimitusjohtaja Risto Murto uskaltaa sanoa, että suomalaisten vientiyritysten ongelmat eivät johdu vain finanssikriistä, huonosta suhdanteesta tai viennin rakenteesta. Olennaista on, etteivät 2000-luvun alussa menestyneet viennin ankkuriyritykset ole valuttaneet osaamistaan ja näkemystään yrityskentälle. Esimerkiksi niin, että Suomeen olisi syntynyt uusi ja innovatiivinen keskikokoisten vientiyritysten joukko. Erityisen suuri ongelma on Murron mukaan kuitenkin se, että suomalaisten vientiyritysten liiketoimintaosaaminen ei ole kunnossa. Tuotteita ja palveluita ei osata myydä maailmalla niin, että kauppa kävisi. Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Sosiaalivaltion malli on tullut aikansa päähän

  Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajan Tuomas Pöystin mukaan kaikilla julkisilla viranomaisilla on säätöpakko edessä. Pöystin mukaan tulonjakamiseen perustuva sosiaalivaltion malli on tullut aikansa päähän ja talouden realiteetit pitäisi tunnustaa laajasti yhteiskuntapolitiikassa. "Ei ole näköpiirissä seuraavina kymmeninä vuosina sellaisia talouskasvuvuosia, että meille syntyisi paljon uutta jaettava", sanoo Pöysti Politiikkaradiossa. Pöystin mukaan talouskasvu tarkoittaa sekä yhteiskuntapolitiikassa että yksilöiden kannalta parempia mahdollisuuksia tehdä valintoja. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Poliitikkojen kykyyn uudistaa lastensuojelua ei luoteta

  Lastensuojelujärjestelmän uhkatekijöitä tutkineen Kai Alhasen mukaan kokonaisvastuu suomalaisen lastensuojelujärjestelmän toimivuudesta lepää poliitikkojen harteilla. "Silloin kun me puhutaan siitä, että millainen järjestelmä on kokonaisuutena, niin siihen ei voi vaikuttaa isosti ketkään muut kuin poliitikot", sanoo Alhanen Politiikkaradiossa. Alhanen on huolestunut siitä, kuinka vähän yhteiskunnasta löytyy luottamusta poliitikkojen kykyyn ja tahtoon ajaa läpi lastensuojelujärjestelmässä vaadittavia isoja uudistuksia. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 27 min

  Voiko pankkiruumiita vielä tulla?

  Euroalueen ja EKP:n stressitestit on saatu jälleen suoritettua. Harjoituksen tuloksena saatiin 25 reputtanutta pankkia, joista 13 pitää vielä seuraavan parin viikon aikana esittää uskottava suunnitelma taseidensa kuntoonlaittamiseksi. Kuinka uskottavia koko testit tällä kertaa olivat? Vieläkö voidaan nähdä pankkiruumiita, voiko pankkeja siis kaatua, testien myötä? Kuinka peliin astuisi tällöin sijoittajavastuu? Millaisia puutteita testeissä oli? Sakari Sirkkasen haastateltavana on osastopäällikkö Jyri Helenius Finanssivalvonnasta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Terhi Peltokorpi (kesk): Kestävyysvajetta ei kurota umpeen ilman sote-uudistusta

  Keskustan tuoreen kansanedustajan Terhi Peltokorven mukaan sote-laki pitää saada eduskuntaan vielä nykyisen eduskunnan käsiteltäväksi. "Ei nämä asiat sillä ratkea, että jätetään tämä lakiesitys hautumaan ja jätetään se antamatta", sanoo Peltokorpi Politiikkaradion haastattelussa. Peltokorpi kumoaa myös väitteet siitä, että sote-uudistus johtaisi julkiseen monopoliin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Miksi kätilö ja yhdeksän lapsen äiti on mukana poltiikassa? Kuinka ihanteet pidetään mukana politikassa? Miten uskonto vaikuttaa poliitikon arvopohjaan? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Minkälainen on poliittisen kohun anatomia?

  Mistä kohut syntyvät? Vai pikemminkin, kuka ne synnyttää? Mikä on poliitikkojen rooli poliittisissa kohuissa? Ovatko toimittajat sopulilauma, joka päätä pahkaa suunnistaa sinne minne joukko vie. Elääkö journalismi liiaksi lööppien ja valheellisten otsikoiden varassa? Puheet päreiksi -ohjelmassa suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Hallinnon tehostaminen on virkamiesvallan pönkittämistä

  Suomalaisen julkisen sektori -ja hyvinvointivaltiokeskustelun historiaa tutkinut, tuore väitöskirjailija Ville Yliaska näkee asian niin, että moni vuosikymmeninen projekti suomalaisen julkisen sektorin eri hallintoalojen ja hallinnon tasojen tehostamisessa on johtanut virkamiesvallan lisääntymiseen ja eduskunnan vallan vähenemiseen. Yliaska näkee tilanteen jopa niin, että koko projekti on ollut käynnissä juurikin virkamiesvallan lisäämiseksi - ennen muuta valtiovarainministeriön vallan pönkittämiseksi. Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Asuntoministeri Viitanen (sd): Lähiöistä pitäisi ajatella myönteisesti

  Asunto- ja kulttuuriministeri Pia Viitanen (sd) ei halua kertoa, missä päin Suomea sijaitsevat kaikkein ongelmallisimmat lähiöt. Sen sijaan koko lähiöajattelu pitäisi kääntää myönteiseksi, väittää itsekin Tampereella Hervannan lähiössä kasvanut asuntoministeri. "Kaikkialla toistuu se sama teema, eli että ihmiset ovat ylpeitä omista asuinalueistaan ja usein sanovat, että kyllä tämä paikka on muuten mainettaan parempi", sanoo asuntoministeri Viitanen Politiikkaradion haastattelussa. Miten Hervannan lähiön kasvatti ajautui kansanedustajaksi? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Voiko luottoluokittajiin luottaa?

  Maailman luottoluokitusmarkkinoita hallitsee kolme amerikkalaista yritystä: Standard & Poor`s, Moody`s ja Fitch. Millainen historia yrityksillä on ja miksi niille ei ole ilmaantunut vakavia haastajia? Kolme suurta reittaajaa arvioi sekä valtioita että yrityksiä. Sisältyykö luottoluokittajien tekemiin arvioihin edelleen niin kutsutun moraalikadon mahdollisuus ja riski? Voiko luottoluokituksen ostaa? Entä otetaanko luottoluokittajien reittaukset liian tosissaan? Sakari Sirkkasen haastateltavana on rahoituksen professori Timo Korkeamäki Hankenilta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Sarasvuo: Suomi tarvitsee kanteleensoittajia

  Eino Leino kysyi aikanaan, miksi meillä niin on monta mielipuolta, niin vähän soittajia kanteleen? Jari Sarasvuo kertoo Politiikkaradiossa, miksi kanteleensoittajia tarvitaan nyky-Suomeen ja mihin kanteleensoittajat ovat hävinneet. Miksi Sarasvuo ei ole lähtenyt mukaan politiikkaan? Mukaan on pyydetty useilta tahoilta jo kohta kaksi vuosikymmentä. Miksi julmetun kovana "saarnamiehenä" tunnettu Sarasvuo ei tunne vetoa politiikkaan? Millainen on Sarasvuon top 5 -lista Suomen pelastamiseksi? Toimittajana on Sakari Sirkkanen.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Vähemmän akateemista vapautta ja parempaa opetusta

  Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivio sanoo, että yliopistojen opiskeluaikoja on lyhennettävä ja opetuksen laatua parannettava. Raivio on lisäksi sitä mieltä, että kandidaattitason ja maisteritason ohjelmat pitäisi eriyttää toisistaan. Raivion kokonaisnäkemyksen mukaan yliopistojen uudistaminen jatkuu monin eri tavoin vuonna 2010 voimaanastuneen yliopistouudistuksen jälkeenkin. Yliopiston uudistaminen kun on työläämpää kuin hautausmaan siirtäminen toiseen paikkaan - kuten vanha vitsi kertoo. Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Katja Hänninen (vas): Haluammeko olla osa Venäjän ydinaseteknologiaa?

  Vasemmistoliiton tuoreen kansanedustajan Katja Hännisen mukaan Fennovoiman ydinvoimahanke kytkisi Suomen kiertoteitse Venäjän ydinaseohjelmaan. Syynä on hankkeessa mukana oleva venäläinen Rosatom. "Pitää muistaa että tämä on yhteydessä Venäjän ydinaseohjelmaan", sanoo Hänninen Politiikkaradiossa. Onko keskustelu ydinvoimasta russofobista? Miten Prisman kassalta noustaan eduskuntaan? Joutuuko teiniäitinä ennakkoluulojen kohteeksi? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Juha Väätäinen (ps): "En ole kertakäyttökansanedustaja"

  "Olen aikoinaan luvannut Timo Soinille, että en ole kertakäyttökansanedustaja", sanoo Perussuomalaisten kansanedustaja ja juoksijalegenda Juha Väätäinen Poliitiikkaradion haastattelussa. MIten Väätäinen päätyi politiikkaan? Onko politiikka on yhtä kovaa peliä kuin huippu-urheilu? Onko Väätäinen poliitikkona samalla lailla periksiantamaton kuin urheilijana? Voiko politiikassa toimia yksinvaltaisesti? Miksi Väätäinen purkaisi EU:n Venäjälle asettamat talouspakotteet? Tapio Pajunen haastatelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Talousanalyysin sietämätön vaikeus

  Kuinka tarkasti taloutta mitataan? Millaisia ovat ne mittarit ja mittatikut, joilla arvioidaan yhteiskunnan tilaa ja joiden perustalta tehdään poliittisia päätöksiä? Miksi talousanalyysin tekeminen voi ajoittain olla sietämättömän vaikeaa? Entä mitä pitäisi ajatella, kun Suomen luottoluokitus tippui? Sakari Sirkkasen haastateltana on näitä teemoja tutkinut Etlan ja Aalto-yliopiston tutkija Timo Seppälä.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Onko isänmaallisuus yhdistävä voima vai katoavaa kansanperinnettä?

  Perussuomalaisten nuorten lehden mukaan isänmaallisuus on perusrakkautta. Hallituksen ydinvoimapäätös sen sijaan laajentaa kotimaan jopa ETA-alueen kokoiseksi. Entä muistatteko kun keskusta yritti viedä "urhoutta" Eurooppaan? Siinäkin oli kyse isänmaallisuudesta. Mitä tarkoittaa kun poliitikko puhuu isänmaasta? Missä piirtyvät kotimaan rajat keskellä globalisoituvaa taloutta. Väitetään että rahalla ei ole isänmaata, mutta kenellä on? Mitä on isänmaallisuus? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

  Politiikkaradio: Jaksot (3) fi:Program:rss

  Kirjamessut Anu Kantola

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 14 min

  Kirjamessut Timo J. Tuikka

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 15 min

  Kirjamessut Sofi Oksanen

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Politiikkaradio: 03.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 04.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 05.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 06.11.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 07.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 10.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 11.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 12.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 13.11.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 14.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 17.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 18.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 19.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 20.11.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 21.11.2014 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä