Areena
 • TV
 • Radio
 • Politiikkaradio

  Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 977 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Politiikkaradio »


  Politiikkaradio: Jaksot (686) fi:Program:rss

  Onko karismaattinen poliitikko rauhallinen vai energinen?

  Mitä on karisma politiikassa? Miinkälainen on karismaattinen johtaja? Miksi Juha Sipilä julistettiin Ylen nettikyselyssä karismaattiseksi puhujaksi? Euroopan parlamentti on maailman monikielisin parlamentti. Tulkattavia kielikombinaatioita on yli 500. Kuinka suomalainen poliitikko pärjää Euroopan parlamentin puhemyllyssä? Vaaleihin on alle kolme kuukautta. Kuinka korkea on vaalikuume? Onko ilma sakeana sloganeja? Onko politiikka rikki? Laitetaanko Suomi nyt kuntoon? Mikä on politiikan päivän sana? Puheet päreiksi -ohjelmassa suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

  • Kesto: 30 min

  Taavi Heikkilän sodanjulistus

  Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Mika Pantzar heittää, että vähittäiskaupan hinta-aletta voisi tituleerata sodanjulistukseksi. Mistä alessa on lähemmin kyse? Lidl, S:n ja K:n markkinaosuustaistelu, ruoan hinnan kova nousu Suomessa viime vuosien aikana, öljyn maailmanmarkkinahinnan lasku, ruokaverkkokauppa, onnistunut markkinointikampanja, asiakkaan vilpitön tukeminen, kun ei investointikohteita - hinnat alas? Entä tuleeko kotimaan markkinoille globaali ruokaverkkokauppajätti, joka laittaa ruokakauppaketjut entistä ahtaammalle? Sakari Sirkkanen toimittajana.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Puoluesihteeri Reijo Paananen (sd): Keskustelu leikkauslistoista on yksisilmäistä

  SDP:n puoluesihteeri Reijo Paanasen mukaan Suomen ongelma ei ole liian suuri julkinen sektori, vaan liian pieni yksityinen sektori. Paanasen mukaan on populismia puhua, että maamme ongelmat ratkaistaisiin potkimalla pois virkamiehiä. "Normit ja sääntely on tarkoitettu ihmisten suojaksi. On todella populistista sanoa vaan, että normeja purkamalla tämä homma hoituu ja virkamiehiä pois potkimalla", sanoo Paananen Politiikkaradiossa. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Puoluesihteeri Minna Arve (kok): Kokoomuksen valinta on työ

  Kokoomuksen puoluesihteerin Minna Arven mukaan puolueen pääteesi vaaleissa on työ. "Se tarkoittaa sitä, että me olemme oikeasti kokoomuksena valmis laittamaan työn kaikessa päätöksenteossa etusijalle", sanoo Arve Politiikkaradion haastattelussa. Ukrainan kriisin takia eduskuntavaaleissa puhutaan paljon myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, sanoo Arve. Arve korostaa, että Suomessa ei ole täysin huomattu Venäjän politiikan muuttuneen jo Georgian kriisin yhteydessä. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Perussuomalaiset jättivät välikysymyksen Kreikasta

  Politiikkaradion toimittaja Sakari Sirkkanen käväisi eduskunnassa ja kysyi Timo Soinilta, mitä Perussuomalaiset haluavat välikysymyksellään sanoa. Onko paniikkinapin painaminen populismia?

  • Kesto: 4 min

  Professori: Venäjä ostaa Euroopan poliittista vaikutusvaltaa energialla

  Talouskriisin aikana eurooppalaista energiayhtiötä on siirtynyt venäläisomistukseen. Trendi on ollut nousujohteinen, koska tavaraa on saanut markkinoilta halvemmalla. Yksistään taloudelliset investoinnit eivät kuitenkaan selitä ennen muuta maakaasuyhtiö Gazpromin hankintoja. Syynä on myös poliittisen vaikutusvallan ostaminen, sanoo Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta. Toisaalta viime aikoina energiainvestointeja on purettu Venäjän ja EU:n välillä. Onko kysymys uudenlaisesta, pakotteiden värittämästä, kylmästä sodasta EU:n ja Venäjän energiamarkkinoilla? Sakari Sirkkanen toimittaa.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Pukkaako nyt porvarihallitusta vai punamultaa?

  Politiikkaradion uudessa, joka toinen perjantai kuultavassa, vaalishowssa ennustellaan muun muassa tulevaa hallituspohjaa. Niin ikään kysytään, millainen mies on Juha Sipilä ja miksi Keskustan kannatus on puoluegallupeissa historiallisen korkealla tasolla? Entä Timo Soini ja Perussuomalaiset? Ovatko tulevat eduskuntavaalit Soinin viimeinen mahdollisuus nostaa joukkonsa hallitukseen? Sakari Sirkkasen vakiovieraina ovat Riikka Uusukainen ja Pekka Ervasti Ylen Politiikantoimituksesta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Miksi öljyn hinta laskee?

  Öljyn hinta on rajussa tiputuksessa. Miksi? Onko taustalla salaliitto, perinteinen markkinamekanismi, Yhdysvaltojen liuskeöljy, maailmantalouden kasvun hidastuminen vai mikä? Millaisia seurauksia öljyn hinnan laskulla on? Entä mikä on tulevaisuuden näkymä mustan kullan hinnassa? Sakari Sirkkasen haastateltavana on osastopäällikkö Tuomas Välimäki Suomen Pankista.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Poliittinen moraali vaatii avoimuutta

  Keskustan puoluesihteerin Timo Laanisen mukaan puolueiden pitää kertoa avoimesti omista vaihtoehdoistaan ennen eduskuntavaaleja. Keskustan omien vaaliteemojen suhteen Laaninen on vielä vaitonainen. "Tässä on tavallaan myös vähän semmoisesta poliittisesta moraalista kysymys. Kun kansalaiset nyt toiveensa laittavat keskustaan, niin kyllä meillä on velvollisuus mahdollisimman avoimesti kertoa, mitä sitten aiomme tehdä", sanoo Laaninen Politiikkaradiossa. Laanisen mukaan ensi vaalikaudella Suomi pitää saada ketterämmäksi.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Riikka Slunga-Poutsalo (ps): "Meidän on pakko saada tähän maahan palkkapusseja lisää"

  Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo peräänkuuluttaa puolueilta konkreettisia vastauksia huonon talous- ja työllisyystilanteen kääntämiseksi. Poutsalon mukaan talouskehityksen kääntämiseksi tarvitaan suuria muutoksia budjettirakenteeseen. "Ensinnä tulisi esimerkiksi lähteä hallitusneuvotteluissa, ketkä siellä sitten ovatkaan, niin miettimään meidän valtion primääritehtävät ja mitoittaa nykyisten verotulojen kertymät sen mukaisesti. Ja meidän on pakko saada tähän maahan palkkapusseja lisää", sanoo Slunga-Poutsalo Politiikkaradiossa. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Poliittinen johtajuus ja vaalien jälkeiset rankat päätökset

  Eduskuntavaaleja lähestyttäessä politiikassakin on alettu puhua leikkauksista. Mistä on kysymys? Kuinka voidaan leikata julkisia menoja ilman, että leikkaukset nimenomaan tuntuvat pahiten heikkotuloisilla? Ekonomistit vastaavat rankasti, että ei millään. Mistä sitten pitäisi leikata? Aki Kangasharju Nordeasta ja Markus Lahtinen Pellervon taloustutkimuksesta ovat Sakari Sirkkasen haastateltavina. Lisäksi keskustelua investoinneista Suomessa sekä politiikan pelikentästä ennen vaaleja.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Onko Suomi enää sillanrakentaja?

  Presidentti Kekkonen halusi Suomesta kansainvälisessä politiikassa lääkärin, ei tuomarin. Kummasta on kyse, kun presidentti Niinistö tuoreessa uudenvuodenpuheessaan tuomitsee Venäjän toimet Krimillä? Mikä uudenvuodenpuheen ulkopoliitiiittisessa osiossa on uutta, mikä vanhaa? Onko uutta kun Niinistö paaluttaa Suomeen länteen? Puheet päreiksi -ohjelmassa suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Vartiaisen listaa

  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti uudenvuodenpuheessaan esille Liisan listan. Demaripoliitikko Liisa Jaakonsaaren leikkauslista nostatti tunteita 1990-luvun laman kontekstissa. Millaista listaa VATT:n Juhana Vartiainen tarjoaa Suomen kansantalouden tervehdyttämiseksi? Vartainen avaa ajatteluaan, josta saadaan kunnon kattaus maaliskuussa kun hän yhdessä Ruotsin entisen valtiovarainministerin Anders Borgin julkistaa Suomen hallituksen tilaaman suositusraportin. Lisäksi esille nousevat Kreikan euroero ja EKP:n toimet. Sakari Sirkkanen toimittaa.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Sirpa Pietikäinen (kok): "EU:ssa on pysyvä tuohtumuksen tila"

  EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin 300 miljardin investointisuunnitelmalta toivotaan lääkettä Euroopan talousongelmiin. Millä keinoilla talouskriisistä noustaan? Entä millä keinoilla ilmaston lämpenemisestä koituviin ongelmiin vastataan? Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok) mukaan EU:ta määrittelee kaksi asiaa. Toinen on, että EU:ssa on pysyvä tuohtumuksen tila. Ja toinen, että EU:ssa tehdään usein liian vähän ja liian myöhään. Politiikkaradion toimittaja Tapio Pajunen keskustelee EU:n tulevaisuuden haasteista kokoomuksen europarlamentaarikon Sirpa Pietikäisen kanssa.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  05.01.2015

  Maanantain lähetys.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  EU-sääntelystä kasvua tukeviin investointeihin

  Millä linjoilla uusi Euroopan parlamentti on aloittanut - millaisessa roolissa EU-kriittiset äänet ovat? Kuinka EU:n sääntely pitäisi mieltää, mikä on turhaa sääntelyä, mikä ei? Kuinka voitaisiin luoda tasa-arvoisempaa Eurooppaa? Millaisia edellytyksiä EU:n investointipaketilla on toteutua, millaisia vaikutuksia paketilla olisi Suomeen? Sakari Sirkkasen haastateltavina ovat europarlamentaarikot Sampo Terho (ps) ja Mia-Petra Kumpula-Natri (sd).

  Politiikkaradio: Jaksot (3) fi:Program:rss

  Kirjamessut Anu Kantola

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 14 min

  Kirjamessut Timo J. Tuikka

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 15 min

  Kirjamessut Sofi Oksanen

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Politiikkaradio: 26.01.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 27.01.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 28.01.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 29.01.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 30.01.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 02.02.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 03.02.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 04.02.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 05.02.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 06.02.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 09.02.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 10.02.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 11.02.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 12.02.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 13.02.2015 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä