Areena
 • TV
 • Radio
 • Politiikkaradio

  Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 977 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Politiikkaradio »


  Politiikkaradio: Jaksot (730) fi:Program:rss

  Korkman: Leikkauksia siirrettävä ja elvytettävä maltillisesti

  Aalto-yliopiston Sixten Korkman katsoo, että julkisen talouden leikkaukset pitää ajoittaa alkaviksi myöhemmin tulevalla vaalikaudella. Korkmannin mukaan maan uuden hallituksen kannattaisi perehtyä Roope Uusitalon vetämän hallituksen talouspolitiikkaa arvioivan neuvoston linjauksiin ja toimia niiden mukaan. Korkman on myös sitä mieltä, että Suomella on varaa maltilliseen julkiseen elvytykseen. Elvytyskohteista nousevat esille sairaalat, homekoulut ja vuokra-asuntotuotanto. Sakari Sirkkanen toimittaa.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Bisnesmokien oppitunti

  Talvivaara, Olkiluoto, Sonera, Nokia, Stora Enso, Fortumin optiot... aina kaikki ei suju kuin Strömsössä. Olisiko valtion parempi pidättäytyä riskin otosta, yritysjohtajan roolissa? Voimmeko kansakuntana oppia jotain Suomen kaikkien aikojen bisnesmokista? Talouden johtaviksi toisinajattelijoiksi itseään tituleeraavat historian professori Markku Kuisma ja vapaa kirjoittaja Pekka Seppänen ovat Sakari Sirkkasen vieraina.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Missä luuraa ulko- ja turvallisuuspoliittinen vaalikeskustelu?

  Politiikkaradion eduskuntavaalishowssa lähdetään liikenteeseen vaalikenttien lisääntyneellä hermostuneisuudella ja päivitetään tilanne puolueiden vaaliohjelmien osalta. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu henkilöityy tällä hetkellä tasavallan presidenttiin. Miksi vaalikeskustelu ulko- ja turvallisuuspolitiikasta tuntuu olevan niin vaikeaa? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen ja Pekka Ervasti Ylen Politiikantoimituksesta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Kristillisdemokraatit: "Täytyisi yrittää pärjätä ilman veronkorotuksia"

  Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajan Sauli Ahvenjärven mukaan Suomi ylivelkaantuu. "Ei tässä kannata ollenkaan lähteä sille linjalle, että otetaan vaan velkaa ja ollaan iloisia. Rakenteelliset uudistukset on pakko panna toimeen", sanoo Ahvenjärvi Politiikkaradiossa. Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajan Sauli Ahvenjärven mukaan Suomen taloutta ei saada liikkeelle julkisilla investoinneilla. Ahvenjärvi vertaa julkisin varoin tapahtuvaa elvytystä narulla työntämiseen. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen: Kokoomus haluaa kertoa vaihtoehdot rehellisesti

  Kaikkien puolueiden on kerrottava tarkasti ennen vaaleja, mihin mahdolliset valtiontalouden leikkaukset kohdistuvat, sanoo ympäristöministeri ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen. Grahn-Laasosen mukaan kokoomus säästäisi indekseistä. "Etuuksien indeksitarkistuksista pidättäytyminen on yksi säästötoimi, jolla kerätään reilu miljardi euroa", sanoo Grahn-Laasonen Politiikkaradiossa. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Onko luvassa agraarijytky?

  Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen väittää, että eduskuntavaaleissa on luvassa agraarijytky. Rahkonen uskoo, ettei Keskustan kannatus ole seurausta vain Juha Sipilän persoonasta, vaan taustalla vaikuttaa myös syvempi talonpoikais-Suomi -henki. Millaista vaalitulosta tämänhetken puoluekannatusarviot puffaavat? Entä miten käy äänestysprosentille? Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Politiikan porvarilliset korjaussarjat

  Muistatteko kun kokoomus marssitti vaalikentille Sari Sairaanhoitajan? Nyt perussuomalaiset iskevät takaisin Matti Maalaisella. Puheet päreiksi -vaaliohjelmapuntarissa stubbismit ottavat mittaa soinismeista. Menossa mukana myös RKP. Voiko vaaliohjelman brändätä pilalle? Kuinka korkealla on vaalikuume? Mikä on politiikan päivän sana? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Kirstunvartijan karut rätingit

  Valtiovarainministeriön rätingit. VM julkisti torstaina (19.3.) aamupäivällä julkisen talouden tilannekuvan. Valtiontaloutta pitäisi kirstunvartijan mukaan kiristää neljä miljardia ja kuntataloutta kaksi miljardia euroa alkavalla vaalikaudella. Ei kuulosta helpolta rastilta. Onko taustalla VM:n perinteinen kamreeripolitiikka? Ovatko puolueet ymmärtäneet tilannekuvan samoin kuin VM? Miksei voitaisi ottaa lisävelkaa ja elvyttää valtion rahoilla? Sakari Sirkkasen haastateltavana on valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikkö Markus Sovala.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  18.03.2015

  Keskiviikon lähetys.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö: Passit pois ISIS-taistelijoilta

  Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö pitää Suomesta lähteviä ISIS-taistelijoita turvallisuusuhkana. Niinistö tukee ajatusta Suomesta lähtevien ISIS-taistelijoiden passien takavarikoimisesta. "Jos se on mahdollista, niin ilman muuta ja kaksoiskansalaisuus pois", sanoo Niinistö Politiikkaradiossa. Puhetta Nato-optiosta perussuomalaisten varapuheenjohtaja pitää naurettavana. Niinistön mukaan kyseessä on ulkopoliittinen kiertoilmaisu, joka hämärtää kansalaisten Nato-käsityksiä. Julkisuuteen paluun tehnyttä Venäjän presidentti Vladimir Putinia Niinistö luonnehtii nopeisiin päätöksiin kykeneväksi judokaksi, ei pitkän tähtäimen shakinpelaajaksi. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Ensi vaalikaudella jyrää sosiaalipolitiikka

  Ensi vaalikaudella sosiaalipolitiikka nousee keskiöön. Sosiologian professori Juho Saari kehottaakin käärimään hihat ja laskemaan kuinka paljon eriarvoistumisen kustannuksia järkeistämällä voitaisiin säästää. Harjoitus on tehty Britanniassa ja säästöksi saatiin puolustusmenojen tasoa näyttävä luku. Saari on toisaalta sitä mieltä, että vaalipoliittiset avaukset sosiaaliturvan leikkauksista ovat huonoa politiikkaa. Suomalaisen sosiaalivaltion uudistamiseksi pitäisi lanseerata poliittinen ohjelma ja sen jälkeen toimia aktiivisesti paitsi syrjäytymisen, myös muun muassa sosiaali- ja terveyssektorin hoitojen kohdentamisessa. Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Eduskunnan loppusuora kuin jenkkien vetäytyminen Saigonista

  ...vain helikopterit puuttuvat. Eduskunta päättää istuntokautensa huomenna minitäysistunnossa aika lailla historiallisen jännittyneissä tunnelmissa. Viidakonlaki on näyttänyt ohjaavaan edustajiemme toimia viimeiset viikot ja kuukaudet. Kuluneella viikolla on myös nähty näiden vaalien loikkien loikka, kun Juhana Vartiainen nosti kytkintä ja vaihtoi demarien jäsenkirjan kokoomukseen. Mutta voisiko Vartiaisesta tulla uuden ajan sankari? Puolueiden tuoreet talouden tasapainottamis- ja veropaperit ovat niin ikään analyysissa. Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen ja Jari Korkki Ylen Politiikantoimituksesta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Nysväyspolitiikasta investointeihin

  Vartiaisen ja Borgin paperi saatiin ulos keskiviikkona. Mutta missä ovat investoinnit? Kuinka Suomeen saadaan investointeja, jotka työllistävät ja saavat aikaan talouskasvua? Katsommeko Viroon? Useat puolueet kosiskelevat tavallaan Viron yritysveromallia. Onko mallista malliksi meille? Ettei vain kävisi kuten yritysveron laskulle: valtion verotulot romahtivat vajaan miljardin? Vai saataisiinko niitä kauan kaivattuja investointeja? Sakari Sirkkasen haastateltavina ovat Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas ja STTK:n pääekonomisti Ralf Sund.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula: Paratiisiratkaisua soteen ei ole olemassa

  Keskustan varapuheenjohtajaa Juha Rehulaa harmittaa tosissaan sote-uudistuksen kaatuminen aivan vaalikauden loppumetreillä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana toimivan Rehulan mukaan sote-uudistuksen kaatuminen on sekä poliittisen johtajuuden kriisi, että koko poliittisen järjestelmän kriisi. "Kyllähän tää kaatuu meidän kaikkien niskaan, meidän poliitikkojen, jotka ei olla pystytty ratkaisua tekemään", sanoi Rehula Politiikkaradiossa. Rehula pelkää että sote-uudistuksen takana oleva parlamentaarinen sopu saattaa nyt olla vaakalaudalla. Rehulan mukaan mitään "paratiisiratkaisua" soteen ei ole olemassa. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Suomi ei nouse leikkaamalla

  SDP:n varapuheenjohtajan Sanna Marinin mukaan Suomen talous ei leikkaamalla nouse. Marinin mielestä SDP haluaa elvyttävämpää politiikkaa. "Meidän talouspolitiikan linjaa pitäisi muuttaa elvyttävämmäksi, investointivetoisemmaksi. Nyt pitäisi keskittyä siihen mistä ne tulevaisuuden työpaikat syntyy. Että jos me puhutaan vain leikkauslistoista, niin se on kyllä ihan varma, että sillä ei Suomen talous nouse", sanoo Marin Politiikkaradiossa. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Miten työttömyysongelma hoidetaan?

  Suomalainen työttömyys on kasvanut vuosia, ei tähtitieteellisiin lukuihin, mutta kituliaan kroonisesti silti. Kun kysytään äänestäjiltä, he vastaavat, että työttömyyden alentaminen on seuraavan hallituskauden tärkein poliittinen kysymys. Puolueet yksi toisensa jälkeen ajavatkin vaaleihin työpolitiikka edellä, muun muassa lupaamalla 200 000 uutta työpaikkaa. Jos unohdetaan populismi, mitä jää jäljelle? Mitä Suomessa pitäisi tehdä, jotta työttömyyslukujen kasvu saataisiin käännettyä laskuun? Sakari Sirkkasen vieraina ovat tutkimusjohtaja Mika Maliranta ETLAsta ja neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen TEMstä.

  Politiikkaradio: Jaksot (3) fi:Program:rss

  Kirjamessut Anu Kantola

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 14 min

  Kirjamessut Timo J. Tuikka

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 15 min

  Kirjamessut Sofi Oksanen

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Politiikkaradio: 31.03.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 01.04.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 03.04.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 06.04.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 08.04.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 09.04.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 10.04.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 13.04.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 14.04.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 15.04.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 16.04.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 17.04.2015 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä