Areena
 • TV
 • Radio
 • Politiikkaradio

  Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 977 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Politiikkaradio »


  Politiikkaradio: Jaksot (713) fi:Program:rss

  Kun politiikasta tuli kvartaalipopulistista vähittäiskauppaa

  Politiikka ja aatteet eivät sovi tänään yhteen. Milloin aatteettomuus astui mukaan politiikkaan ja milloin tilalle astui kvartaalipopulistinen vähittäiskauppameininki? Milloin brändit ja imagot jyräsivät aatteet ja tilalle astuivat lyhyen aikavälin pikavoitot? Sakari Sirkkasen haastateltavana on entinen Ylen taloustoimittaja, nykyinen viestintäyrittäjä, puolueiden aatteista kirjan kirjoittanut Jouko Marttila.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Perussuomalaiset on johtajavetoinen populistinen liike

  Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan Perussuomalaiset on johtajavetoinen populistinen liike. Jokisipilän mukaan populismi periytyy Perussuomalaisiin SMP:n ajoilta. "Siinä missä SMP rakentui pitkälti Veikko Vennamon henkilökohtaisen poliittisen taidon ja kyvykkyyden ympärille, niin kyllähän Perussuomalaiset pitkään, ainakin vielä tuonne 2011 jytkyyn saakka, niin oli Timo Soinin henkilökohtainen show", sanoo Jokisipilä Politiikkaradiossa. Jokisipilän mukaan muista eduskuntapuolueista Perussuomalaiset eroaa eniten kansallismielisyytensä ja EU-vastaisuutensa takia. Jokisipilän mukaan ei ole sattuma, että Perussuomalaiset perustettiin samana vuonna kun Suomesta tuli EU:n jäsen. Minkälainen aatehistoriallinen vyyhti kietoutuu Perussuomalaisten ympärille? Perussuomalaisten ideologisista juurista kertoo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Politiikkaradion juttusarjassa Tapio Pajunen avaa eduskuntapuolueiden takana vaikuttavia aatteita ja ajatuksia yhdessä politiikan tutkijoiden kanssa. Sarjaa esitetään Politiikkaradiossa tiistaisin ja keskiviikkoisin.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Juha Sipilä edustaa "alkiolais-kalliolaista" keskustalaisuutta

  Professori Kari Hokkasen mukaan keskustasta löytyy neljä aatteellista perusasennetta: alkiolaisuus, kalliolaisuus, sunilalaisuus ja pykäläläisyys. Hokkasen mukaan keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä edustaa "alkiolais-kalliolaista" keskustalaisuutta. "Kyllä Juha Sipilä on minusta arvoiltaan ja asenteiltaan tällainen alkiolais-kalliolainen. Siis maltillinen, korostaa aika vahvasti eettisiä arvoja, mutta sitten hän on samalla ratkaisunhaluinen asiainhoitaja ja kompromissin tekijä", sanoo Hokkanen Poltiiikkaradiossa. Hokkasen mukaan alkiolaisuus ei nykypäivänä ole puolueelle enää se tärkein ideologian muokkaaja. "Alkiolainen jyrkkyys, niin se ei ole sillä tavalla tätä päivää kuin on kalliolainen käytännön sopiminen ja asioiden hoitaminen." Hokkasen mukaan tuore alkoholikeskustelu keskioluen laimentamisesta kertoo puolueen sisällä kulkevien virtausten vaikutuksesta nykykeskustassa. Minkälainen aatehistoriallinen vyyhti kietoutuu Suomen Keskustan ympärille? Keskustan ideologisista juurista kertoo professori ja Ilkan entinen päätoimittaja Kari Hokkanen. Politiikkaradiossa Tapio Pajunen avaa eduskuntapuolueiden aatteita yhdessä politiikan tutkijoiden kanssa. Sarjaa esitetään Politiikkaradiossa tiistaisin ja keskiviikkoisin.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Lisää työperäistä maahanmuuttoa vai ei?

  Kannattaako Suomen ottaa lisää työperäisiä maahanmuuttajia, ja jos, kuinka paljon? Kun käydään keskustelua työperäisestä maahanmuutosta, onko pointtina se, että heitetty hanskat tiskiin työttömyyden hoidon suhteen? Tarvitaanko työperäistä maahanmuuttoa siis kompensoimaan suomalaisen sosiaaliturvan liian korkeaa tasoa? Sakari Sirkkasen studioveiraina ovat Eve Kyntäjä SAK:sta ja Matti Apunen EVAsta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Hallituksen rakkaus on kuihtunut

  Päähallituspuolueiden eli kokoomuksen ja SDP:n väliset erimielisyydet kertovat konkreettisesti poliittisen rakkauden kuihtumisesta. Politiikkaradion eduskuntavaalishowssa puhutaan paitsi tästä, myös Ylen uusimmasta puoluekannatusmittauksesta, Benin listasta, sote-sopasta sekä pääministerin tunnustuksesta. Vakioviraina Ylen Politiikantoimituksesta Riikka Uosukainen ja Pekka Ervasti, toimittajana Sakari Sirkkanen. Keskustelu on tehty torstaina 26.2.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Benin listasta leikkaus-Suomeen

  Kokoomuksen kansanedustajan Ben Zyskowiczin leikkauslista avasi konkreettisen vaalipelin valtiontalouden tasapainottamisesta. Tarvitaanko tulevalla vaalikaudella leikkauksia, ja jos, paljon ja kuinka? Mistä voidaan tietää, onko julkisen talouden leikkauksista hyötyä? Mitä hyötyä olisi työnantajan niin kutsuttujen palkanmaksun sivukulujen, eläkemaksujen, alentamisesta? Vaiko mitään? Sakari Sirkkasen haastateltavina ovat taloustieteen professorit Matti Virén Turun yliopistosta ja Roope Uusitalo Jyväskylän yliopistosta. Uusitalo on lisäksi hallituksen talouspolitiikkaa arvioivan riippumattoman neuvoston puheenjohtaja.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Kaksikielisyyden tunnustaminen oli RKP:n pelastus

  Perustamisestaan saakka RKP on tavoitellut kaikkien ruotsia puhuvien suomalaisten kannatusta eliitistä rahvaaseen. "Näitten kohdalla, jotka ensisijaisesti kokivat olevansa ja myöskin rekisteröitiin ruotsinkielisinä, niin noin 80 – 85 prosenttia on puolueen perustamisesta saakka äänestänyt RKP:tä", sanoo Helsingin yliopiston professori Henrik Meinander. "1980-luvulla taas tämä kaksikielisyys oli asia, joka myönnettiin ja alettiin nähdä myönteisenä asiana. Ja se oli RKP:n voi sanoa pelastus." RKP:n aatteellinen tausta lepää ruotsinkielisen eliitin oikeistokonservatismissa ja svekomaniassa. Myös länsimainen liberalismi ja Suomen länsimaisuuden puolustaminen ovat kulkeneet mukana alusta lähtien. RKP:ssä on esiintynyt myös vahvaa antikommunismia, jopa antidemokraattisuutta. RKP:n ideologisista juurista kertoo Helsingin yliopiston professori Henrik Meinander. Politiikkaradiossa Tapio Pajunen avaa eduskuntapuolueiden aatteita yhdessä politiikan tutkijoiden kanssa. Sarjaa esitetään Politiikkaradiossa tiistaisin ja keskiviikkoisin.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Hyvinvointivaltio on SDP:n aatteellinen kuva

  Aatteellisessa mielessä nykyinen hyvinvointivaltio on rakennettu sosialidemokraattien esittämän vision päälle, sanoo Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander. "Se aatteellinen kuva, mitä sillä halutaan tehdä, vastaa sosialidemokraattista yhteiskuntamallia. Sosialidemokraateilla on siihen hyvinkin selkeä brändioikeus", sanoo Majander. Hyvinvointivaltion rakentaminen ja SDP:n hellimien ajatusten menestys merkitsi samalla puolueelle aatteellista kriisiä. "Sosialidemokratian menestystarinasta tulikin sillä lailla yleisesti hyväksytty, että se ei enää erottunut erillisenä poliittisena identiteettinä välttämättä." Minkälainen aatehistoriallinen vyyhti kietoutuu SDP:n ympärille? SDP:n ideologisista juurista kertoo Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander. Politiikkaradion juttusarjassa Tapio Pajunen avaa eduskuntapuolueiden takana vaikuttavia aatteita ja ajatuksia yhdessä politiikan tutkijoiden kanssa. Sarjaa esitetään Politiikkaradiossa tiistaisin ja keskiviikkoisin.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Kuka hullu haluaa poliitikoksi?

  Kuka haluaa kansakunnan kusitolpaksi, ja työhön, jossa neljän vuoden välein kansa päättää saatko jatkopestin? Kansanedustajuus on luottamustehtävä, johon kohdistuu ajoittain rajuakin kritiikkiä. Näin on kuitenkin ollut aiemminkin. Onko siis nykypäivän poliitikko kovemmassa paineessa kuin edeltäjänsä? Entä mitkä ovat ne asiat, joista poliitikko ammentaa motivaatiotaan? Mikä on median rooli, onko poliitikkojen päänahanmetsästys yleistynyt? Kansanedustajuuden iloista ja kiroista keskustellaan Politiikkaradiossa, Kuka hullu haluaa poliitikoksi -kirjan kirjoittaneet Reetta Räty ja Ville Blåfield ovat Sakari Sirkkasen haastateltavina.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Ovatko hallitusten nimet olleet haukkumasanoja vai lempinimiä?

  Politiikan keskustaveteraani Seppo Kääriäinen hahmottelee kirjassaan neljä uutta hallituskoalitiota. Kääriäisen vaihtoehdot tulevaksi hallituspohjaksi ovat sinipunan muunnosversio, uusi kansanrintama, punamulta uudella kuosilla tai sinivihreä perussuomalaisilla tai muilla ei sosialisteilla. Miten Kääriäisen koalitiot vertautuvat vakiintuneisiin hallituskoalitioihin? Punamultaan, sinipunaan, kansanrintamaan? Minkälaisia hallituksia Suomessa on toiminut? Miten niitä on nimitetty? Oliko yöpakkashallitus kansallisen hätätilan hallitus? Miksi suurtyöttömyys synnytti sateenkaarihallituksen, ei suurta koalitiota? Ovatko suosituimmat nimet olleet haukkumasanoja, vai lempinimiä? Oliko puhe nappulaliigasta samaa kuin puhe Terijoen nukkehallituksesta? Entä mikä avuksi jos täytyy lähteä politiikan kosiomatkalle? Napakymppikö? Mikä on politiikan päivän sana? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Kuinka Suomen pitäisi asemoitua uudessa maailmanpolitiikan tilanteessa?

  Miltä Suomen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyö kuulostaa? Mikä on tilanne Ukrainassa? Entä kuinka Suomen pitäisi asemoitua uudessa maailmanpolitiikan tilanteessa? Sakari Sirkkasen haastateltavana on emeritus-suurlähettiläs Jukka Valtasaari.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Suomen Kristillisdemokraatit valettiin moraaliperustalle

  Minkälaisessa maaperässä kasvavat Suomen Kristillisdemokraattien ideologiset juuret? Miten uskonto voidaan yhdistää politiikkaan? Voiko politiikkaa tehdä "Jumalan kasvojen edessä"? Kannustiko juuri Norjan Kristillisen kansanpuolueen menestys toimintaan myös Suomen politiikassa selvien kristillisten tunnusten merkeissä? Suomen Kristillisdemokraattien ideologisista juurista kertoo kristillistä siionismia tutkinut Timo Stewart. Politiikkaradion juttusarjassa Tapio Pajunen avaa eduskuntapuolueiden takana vaikuttavia aatteita ja ajatuksia yhdessä politiikan tutkijoiden kanssa. Sarjaa esitetään Politiikkaradiossa tiistaisin ja keskiviikkoisin.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Kokoomus vieroksui ismejä ja kunnioitti isänmaata

  Kansallisessa Kokoomuksessa ja suomalaisessa oikeistolaisuudessa yleinen piirre on vieroksunta lukkoon lyötyjä ismejä ja ideologioita kohtaan, sanoo konservatismia tutkinut professori Vesa Vares Turun yliopistosta. Suomalaisen puolueen puheenjohtaja Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen puhui liberalismista suden vapautena, joka jättää heikot oman onnensa nojaan ja joka ei ole riittävän kansallismielinen. Minkälaisessa maaperässä kasvavat Kansallisen Kokoomuksen ideologiset juuret? Minkälainen ideologinen ja aatehistoriallinen vyyhti kietoutuu kokoomuksen ympärille? Olivatko vanhat kokoomuspoliitikot Suomen kansan vakavamielisen osan edustajia, jotka hoitavat asiansa, pyörittivät yhteiskuntaa, loivat uran ja olivat kansallisesti heränneitä? Politiikkaradiossa Tapio Pajunen avaa eduskuntapuolueiden aatteita yhdessä politiikan tutkijoiden kanssa. Sarjaa esitetään Politiikkaradiossa tiistaisin ja keskiviikkoisin.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Ukraina ja Venäjän ulkopoliittinen doktriini

  Miltä tilanne Ukrainan sodan tulitauon suhteen näyttää? Onko tulitauko aito pyrkimys ratkaista konfliksi tai toisaalta jäädyttää se vaiko vain suurta showta? Presidentti Putinin suosio on Venäjällä kovaa luokkkaa. Millaisia riskejä kannatukseen liittyy, toisaalta kansan ja toisaalta valtaeliitiin osalta? Millainen on Putinin ulkopoliittinen doktriini ja millainen historia sillä on? Sakari Sirkkasen haastateltavana on vanhempi tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta Instituutista.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Keppanagatesta strategiseen hallitusohjelmaan

  Politiikkaradion eduskuntavaalishowssa lähdetään liikenteeseen Keskustan viikonloppuiselta vaaliristeilyltä, joka rantautuessaan johti keppanagateen. Puolueet ovat viime aikoina ahkeroineet hallitusohjelmiensa kanssa. Tuloksena on saatu jokseenkin identtisiä papereita, joissa painotetaan strategista hallitusohjelma -ideaa. Mistä on tarkemmin kysymys? Viikon politiikan ajatuspäästö liittyy tänä perjantaina kansanedustajien palkkatasogateen. Sakari Sirkkasen vakiovieraina ovat Riikka Uosukainen ja Pekka Ervasti Ylen Politiikantoimituksesta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Yliopistoista puolet pois?

  Teknologiateollisuus on esittänyt tuoreeltaan, että puolet maamme yliopistoista voitaisiin lakkauttaa. Näinkö todella on? Mistä on kysymys? Sakari Sirkkasen haastateltavina ovat Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen ja teoreettisen fysiikan professori Kari Enqvist.

  Politiikkaradio: Jaksot (3) fi:Program:rss

  Kirjamessut Anu Kantola

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 14 min

  Kirjamessut Timo J. Tuikka

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 15 min

  Kirjamessut Sofi Oksanen

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Politiikkaradio: 06.03.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 09.03.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 10.03.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 11.03.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 12.03.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 13.03.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 16.03.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 17.03.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 18.03.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 19.03.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 20.03.2015 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä