Areena
 • TV
 • Radio
 • Politiikkaradio

  Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 977 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Politiikkaradio »


  Politiikkaradio: Jaksot (741) fi:Program:rss

  Vaalipyykkiä ja hallituspöhinää

  Millainen saldo saatiin eduskuntavaaleissa? Kuinka jälkipyykkääminen on lähtenyt käytiin? Millaisilla askelmerkeillä hallitusta muodostetaan? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen ja Pekka Ervasti Ylen politiikan toimituksesta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Kokoomus vai demarit hallitukseen?

  "Paljon pitää vettä virrata Vantaanjoessa...". Kokoomus ja SDP eivät mahdu samaan hallitukseen vai mahtuvatko sittenkin? Kuinka paljon pitää joka tapauksessa antaa periksi vai mentäisiinkö keskustajohtoiseen hallitukseen muitta mutkitta? Kumman paikka on hallituksessa, kumman opposiossa? Kumpi olisi ikävämpi puolue oppositiossa? Voidaanko työreformeja saada aikaan jos demarit eivät ole hallituksessa? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz ja SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen

  • Kesto: 29 min

  Pääsihteeri Seppo Tiitinen: Eroon ministerien sooloesityksistä

  Eduskunnan pääsihteerin Seppo Tiitisen mukaan hallituksen päätöksentekoon on pesiytynyt liikaa yksittäisten ministerien sooloesityksiä. Tiitisen mukaan uuden hallituksen on tarkistettava menettelytapoja, jotta hallitus toimisi paremmin yhtenäisenä joukkueena. "Kyllä meillä hallitukseen on jo 90-luvun lopulta pesiytynyt sellaisia uusia menettelytapoja, jotka nyt sitten näissä heterogeenisen hallituskoostumuksen oloissa sitten korostuivat. Siinä suhteessa varmasti on tarkistuksen paikka, kun hallituksen työskentelytapoja uudessa hallituksessa mietitään. Semmoiseen vanhanmalliseen kollegiaaliseen, tai kollektiiviseen päätöksentekoon hallituksessa olisi ehkä syytä pyrkiä. Niin että hallitus toimii yhtenäisenä joukkueena kaikilla sektoreilla ja tämmöisen yksittäisen ministerin sooloesitykset jäävät harvemmiksi", sanoi Tiitinen Politiikkaradion haastattelussa. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Pienissä vaalipiireissä voittaja ottaa koko potin

  Demokratia vaatii työkalunsa. Yksi sellainen on vaalijärjestelmä. Kuinka vaalijärjestelmämme selviytyi eduskuntavaaleista? Vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan eduskuntavaaleissa suhteellisuus ei toteudu parhaalla mahdollisella tavalla. "Ei se kyllä ihan tarkkaan toteudu. Nyt esimerkiksi näissä vaaleissa keskustan ääniosuus oli 21,1 prosenttia, mutta kuitenkin he sai lähes 25 prosenttia paikoista", sanoi Jääskeläinen Politiikkaradiossa. Äänikynnys käyttäytyy pienissä, keskisuurissa ja isoissa aivan eri tavalla. Satakunnassa keskisuurellakin puolueella on vaikeuksia saada ehdokkaita läpi. "Ja Lapissa se saattaa johtaa tähän tilanteeseen, että voittaja ottaa sitten koko potin", sanoo Jääskeläinen Politiikkaradiossa. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Olli Rehn: Hallitus toivottavasti kasaan toukokuun loppuun mennessä

  Keskustan Olli Rehn sanoo omana näkemyksenään, että maan uuden hallituksen pitäisi olla kasassa toukokuun loppuun mennessä. Kuinka vaalituloksen jälkeen aletaan tarkemmin rakentaa Suomeen uutta hallitusta? Millaisille pointeilla strateginen hallitusohjelma saadaan aikaan? Onko ajatus yhteiskuntasopimuksesta uskottava? Sakari Sirkkasen vieraina ovat Keskustan Olli Rehn ja Eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Puheet päreiksi: Noin 21 tapaa pelastaa kansanvalta

  Noin 21 yksi hyvää syytä pelastaa kansanvalta, eli dosentti Heikkisen ja toimittaja Pajusen viime vinkit äänestämiseen. Minkälaisten debattien, minkälaisten tapahtumien, minkälaisten puheiden vaalit ovat eduskuntavaalit 2015? Mistä ilmiöistä vaalikevät muistetaan? Ehdokkaiden sloganeista, Suomi kuntoon -biisistä, loikkauksista, loanheitosta, vaaligallerista, somesta, olohuonetenteistä, vai mistä? Entä mikä on politiikan päivän sana? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Perussuomalaisten vaa´ankieliasema hallituksessa liian suuri riski

  Politiikkaradion viimeisessä eduskuntavaalishowssa veikataan, että Perussuomalaiset ovat hallituspaikan mahdollisesti saadessaan liian suuri riski. Tämä johtaa siihen, ettei hallitusta muodostettaisi esimerkiksi Keskustan, SDP:n tai kokoomuksen ja Perussuomalaisten kesken. Mukaan tarvittaisiin neljäs ja uskollinen puolue siltä varalta, että Perussuomalaiset kävelisivät hallituksesta ulos kesken vaalikauden. Tämä puolue olisi RKP. Vaalitaiston viimemetreille toivotaan reipasta haastamista, ei vähiten gallup-ykkönen Keskustan suuntaan. Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen ja Pekka Ervasti Ylen politiikan toimituksesta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Yliopistoja johdetaan kuin Neuvostoliittoa

  Aalto-yliopiston tietoverkkoteknologian professori Raimo Kantola kritisoi voimakkaasti suomalaisten yliopistojen johtamista. Kantolan mukaan Aalto-yliopistonkin toinen suuri ongelma vapaan tutkimuksen puutteen ohella on juuri managerismi. Kantolan mukaan Suomi on pahasti tippunut tekniikan ja teknologian opetuksessa vertailumaihin nähden. Seuraavan hallituksen on tehtävä korjausliike ja uudistettava perusteitaan myöten suomalainen innovaatiojärjestelmä. Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Puheet päreiksi: Kakkarallako kohti kansanrintamaa?

  Viimeisessä Puheet päreiksi -vaaliohjelmapuntarissa punnitaan kansanrintaman kestävyyttä. Löytyykö keskustan, SDP:n ja Vasemmistoliiton eduskuntavaaliohjelmista yhteinen sävel? Vaikea sanoa. Siinä missä keskustan kakkarat ja demarien kasvupaketit puhuvat siitä, miten työuria täytyy pidentää, pauhaa Vasemmistoliitto työajan lyhentämisestä. Entä ovatko uuden kansanrintaman vaaliohjelmat rohkeita, vai joskus jopa tyhmänrohkeita? Onko rohkeuden puutetta se, että yhdessäkään paperissa ei mainita Venäjää millään tapaa. Kuinka korkealla on vaalikuume? Mikä on politiikan päivän sana? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Leikkaaminen kasvattaisi hyvinvointivelkaa

  Vasemmistoliitto ei hyväksy leikkauksia, vaan on kategorisesti sitä mieltä, että tulevalla vaalikaudella pitää elvyttää reippaasti, sanoo Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen. "Muuten meillä käy niin, että mitä huonommin ihmiset voivat, niin sen enemmän me sitten kasvatetaan niin sanottua hyvinvointivelkaa. Eli maksetaan siitä, että ihmiset voivat huonosti. Se velka on todella kallista ja vaikeasti maksettavissa takaisin", sanoo Pekonen Politiikkaradiossa. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Vesivoima on vihreille kynnyskysymys

  Vihreiden varapuheenjohtaja Krista Mikkonen ei sulje pois osallistumista porvarihallitukseen. Hallitusohjelma ratkaisee, toteaa Mikkonen ja muistuttaa, että esimerkiksi koskiensuojelunlain avaaminen on vihreille kynnyskysymys. Mikkosen mukaan energiapolitiikassa turve ja vesivoima erottavat vihreät keskustasta. "Meidän mielestä kivihiiltä ei pidä korvata turpeella, vaan se pitää korvata puuhakkeella tai muulla uusiutuvalla. Ja toinen eroavuus on siinä, että keskusta olisi valmis avaamaan koskiensuojelulain ja lisäämään vesivoimaa, Kollajan ja Vuotoksen, ja siihen me ei suostuta", sanoo Mikkonen Politiikkaradiossa. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Korkman: Leikkauksia siirrettävä ja elvytettävä maltillisesti

  Aalto-yliopiston Sixten Korkman katsoo, että julkisen talouden leikkaukset pitää ajoittaa alkaviksi myöhemmin tulevalla vaalikaudella. Korkmannin mukaan maan uuden hallituksen kannattaisi perehtyä Roope Uusitalon vetämän hallituksen talouspolitiikkaa arvioivan neuvoston linjauksiin ja toimia niiden mukaan. Korkman on myös sitä mieltä, että Suomella on varaa maltilliseen julkiseen elvytykseen. Elvytyskohteista nousevat esille sairaalat, homekoulut ja vuokra-asuntotuotanto. Sakari Sirkkanen toimittaa.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Bisnesmokien oppitunti

  Talvivaara, Olkiluoto, Sonera, Nokia, Stora Enso, Fortumin optiot... aina kaikki ei suju kuin Strömsössä. Olisiko valtion parempi pidättäytyä riskin otosta, yritysjohtajan roolissa? Voimmeko kansakuntana oppia jotain Suomen kaikkien aikojen bisnesmokista? Talouden johtaviksi toisinajattelijoiksi itseään tituleeraavat historian professori Markku Kuisma ja vapaa kirjoittaja Pekka Seppänen ovat Sakari Sirkkasen vieraina.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Missä luuraa ulko- ja turvallisuuspoliittinen vaalikeskustelu?

  Politiikkaradion eduskuntavaalishowssa lähdetään liikenteeseen vaalikenttien lisääntyneellä hermostuneisuudella ja päivitetään tilanne puolueiden vaaliohjelmien osalta. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu henkilöityy tällä hetkellä tasavallan presidenttiin. Miksi vaalikeskustelu ulko- ja turvallisuuspolitiikasta tuntuu olevan niin vaikeaa? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Riikka Uosukainen ja Pekka Ervasti Ylen Politiikantoimituksesta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Kristillisdemokraatit: "Täytyisi yrittää pärjätä ilman veronkorotuksia"

  Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajan Sauli Ahvenjärven mukaan Suomi ylivelkaantuu. "Ei tässä kannata ollenkaan lähteä sille linjalle, että otetaan vaan velkaa ja ollaan iloisia. Rakenteelliset uudistukset on pakko panna toimeen", sanoo Ahvenjärvi Politiikkaradiossa. Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajan Sauli Ahvenjärven mukaan Suomen taloutta ei saada liikkeelle julkisilla investoinneilla. Ahvenjärvi vertaa julkisin varoin tapahtuvaa elvytystä narulla työntämiseen. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen: Kokoomus haluaa kertoa vaihtoehdot rehellisesti

  Kaikkien puolueiden on kerrottava tarkasti ennen vaaleja, mihin mahdolliset valtiontalouden leikkaukset kohdistuvat, sanoo ympäristöministeri ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen. Grahn-Laasosen mukaan kokoomus säästäisi indekseistä. "Etuuksien indeksitarkistuksista pidättäytyminen on yksi säästötoimi, jolla kerätään reilu miljardi euroa", sanoo Grahn-Laasonen Politiikkaradiossa. Tapio Pajunen haastattelee.

  Politiikkaradio: Muut audiot (1) fi:Program:rss

  Vartiaisen ratkaisu: Sekä-että -politiikka

  Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

  Politiikkaradio: Jaksot (3) fi:Program:rss

  Kirjamessut Anu Kantola

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 14 min

  Kirjamessut Timo J. Tuikka

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 15 min

  Kirjamessut Sofi Oksanen

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Politiikkaradio: 27.04.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 28.04.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 29.04.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 30.04.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 01.05.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 04.05.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 05.05.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 06.05.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 07.05.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 08.05.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 11.05.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 12.05.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 13.05.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 14.05.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 15.05.2015 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä