Areena
 • TV
 • Radio
 • Politiikkaradio

  Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

  56 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 957 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Politiikkaradio »


  Politiikkaradio: Jaksot (612) fi:Program:rss

  Erinomaisuuteen jymähtäminen ja euro - tässäkö kilpailukyvyn syylliset?

  Suomen kilpailukyvystä kuulee kaikenlaisia näkemyksiä. Mitä mieltä maamme kilpailukyvystä on alan ekspertti Mika Maliranta ETLAsta eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta? Maliranta on tehnyt tuoreen selvityksen asiasta. Miksi kilpailukykymme on rapautunut kilpailijamaita edemmän? Miksi työvoimakustannukset ovat nousseet liiaksi ja työn tuottavuus laahaa? Mitä asialla pitäisi tai voisi tehdä? Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Miksi Suomessa puhutaan taas suomettumisesta?

  "Jos nyt halutaan ulkopolitiikassa soveltaa suomettumis-sanaa asiapohjalta, eikä herjauksena, niin kyllä se meille sopii", sanoi tasavallan presidentti Urho Kekkonen 1973. Nyt puhe suomettumisesta on tehnyt paluun politiikan puheeseen. Mistä on kyse? Entä onko ydinenergia pelastus edessä häämöittävään energiapulaan, vai atomikuolema? Vai peräti omantunnon kysymys? Puheet päreiksi -ohjelmassa Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Julkinen vai julkea sektori?

  Politiikkaradiossa kuullaan Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn viime viikolla järjestämästä keskustelusta lyhennelmä. Keskustelua käydään julkisesta sektorista. Keskustelua johdattelee johtaja Matti Apunen EVAsta, keskustelijoina ovat kansanedustajat Maria Guzenina SDP:stä ja Elina Lepomäki kokoomuksesta sekä tuoreen EVA-pamfletin "Julkea sektori" kirjoittaja, valtiotieteen professori Matti Wiberg Turun yliopistosta. Keskustelua kommentoi Ruben Stiller.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Stefan Wallin (r): "Mieluummin takiainen, kuin joku meduusa"

  RKP:n kansanedustaja Stefan Wallin ihmettelee Timo Soinin (ps) lausuntoja kolmen suuren puolueen hallituksesta, johon eivät pienemmät "takiaispuolueet" kuulu. "Sanoisin jopa näin päin, että mieluummin takiainen, kuin joku meduusa, joka vaan hilluu, eikä kukaan uskalla, tai halua edes tarttua siihen", sanoo Wallin Politiikkaradion haastattelussa. Wallin muistuttaa, että kansanvallassa vaalit ratkaisee sen, miltä pohjalta hallitusta lähdetään muodostamaan. Minkälainen jälkimaku jäi Dragsvik-jupakan sävyttämästä puolustusvoimauudistuksesta? Miten kylmä sota liittyy Stefan Wallinin päätökseen lähteä mukaan politiikkaan? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Harry Wallin (sd): "Ei me tuulivoimalla ja aurinkoenergialla voida jatkossa pärjätä"

  SDP:n kansanedustaja Harry Wallin seisoo ydinvoimahankkeiden takana. Wallinin mukaan ydinvoima takaa teollisuudelle edullista energiaa, vähentää riippuvuutta tuontisähköstä ja luo työpaikkoja. "Esa Vilkuna aikanaan sanoi, kun päätettiin Olkiluoto kolmosesta, että haluaako päätöksen tehdä Suomen eduskunta, vai Venäjän duuma? Eli kertoi sillä viestillä sen, että joka tapauksessa sähkö pitää sitten tuoda Venäjältä", sanoo Wallin Politiikkaradion haastattelussa. Pitäisikö SDP:n olla köyhän vai keskiluokan asialla? Miten politiikan paluumuuttaja on kotiutunut takaisin eduskuntaan? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Toimiiko Abenomics?

  Japanin talous on vuodesta 1998 kärsinyt deflaatiosta. Vuodesta 2012 maan pääministerinä toiminut Shinzo Abe on laittanut rakenneuudistuksiin vauhtia. Millaisiin ja millä vaikutuksella? Ja kuinka Japanin tie deflaatioon viekään ja millaisin seurauksin? Sakari Sirkkanen keskustelee Juuso Kaaresvirran kanssa Suomen Pankista.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Kuuluuko Suomi Venäjän etupiiriin?

  Maailmanpolitiikan asemoinnista ja Ukrainankin kriisistä vastìkään kirjan kirjoittanut kenraali Gustav Hägglund ei usko, että Suomi kuuluu presidentti Putinin suunnitelmissa Venäjän etupiiriin. Hägglund painottaa, ettei Suomi ole Venäjälle uhka, vaan taloudellinen patrneri. Itänaapurissa myös muistetaan, kuinka suomalaiset ovat puolustaneet maataan loppuun saakka. Suomen puolustuskyky ja -tahto ovat Puolustusvoimien entisen komentajan mukaan paremmalla tasolla kuin koskaan. Maamiinoista luopuminen oli Ottawan sopimuksen allekirjoittamisen myötä vuonna 2011 Hägglundin mukaan virhe. Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Rosatom on vaalipeliä ja poliittinen takinkäännös

  Ydinvoimalahässäkkä jakaa hallitusta. Mitä kätkeytyy päätöksenteon taakse? Millainen toimija on venäläinen ydinvoimaloiden laitetoimittaja Rosatom? Tarvitseeko Suomi yhden uuden vai kaksi uutta vai ei yhtään uutta ydinvoimalaa neljännen joskus valmistuttua? Miksi Rosatom on vaalipeliä ja miksi Rosatomin valinta olisi poliittinen takinkäännös? Sakari Sirkkasen haastateltavina ovat energiatalouden professori Peter Lund Aalto-yliopistosta ja Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Mikael Palola (kok): Sote-uudistus nojaa liikaa julkiseen tuotantoon

  Kokoomuksen uusi kansanedustaja Mikael Palola toivoo tarkennuksia valmisteilla olevaan sote-järjestämislakiin. Palolaa harmittaa, etteivät yksityiset palvelut ole uudistuksessa samalla viivalla julkisen palvelujen kanssa. "Toivoisin, että me uskallettaisiin Suomessa antaa kansalaisille valinnan vapauksia huomattavasti nykyistä enemmän siitä, että mistä palveluita haetaan", sanoo Palola Politiikkaradiossa. Miten Paavo Väyrysen (kesk) entisestä avustajasta tuli ensin sote-virkamies ja sitten kokoomuspoliitikko? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Tuula Väätäinen (sd): "Ei kukaan halua ylimääräisiä vaaleja tähän saumaan"

  Hallitus ei hajoa, vaikka vihreät siirtyisivätkin oppositioon, sanoo SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen. Väätäisen mukaan mikään puolue ei halua ennenaikaisia vaaleja. "Tilanne on nyt yksinkertaisesti sellainen, että ei kukaan halua ylimääräisiä vaaleja tähän saumaan", sanoo Väätäinen Politiikkaradion haastattelussa. Tarvitseeko Suomi lisäydinvoimaa? Jäikö SDP:n puheenjohtajakisasta epäreilu jälkimaku? Miksi politiikassa kuulee vähän savon murretta? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Ruotsiin four-pack poliittiseen kaaokseen

  Pitkänlinjan kirjeenvaihtaja Kari Lumikero veikkaa, että Ruotsin valtiopäivävaalit voittanut vasemmistokoalitio ottaa joukkoonsa yhden lisäpuolueen. Perinteiseen tyyliin maahan syntynee joka tapauksessa vähemmistöhallitus. Lumikero kertoo ruotsalaisten oleva suorastaan kauhuissaan vaalituloksesta. Vaalien ylivoimainen suhteellinen voittaja Ruotsidemokraatit sekoittaa poliittista pakkaa todenteolla. Puolue voi halutettessaan vaikeuttaa merkittävästi istuvan hallituksen toimintaa ja pahimmillaan jopa kaataa sen. Ensimmäinen kova mittelö käydään vuoden lopulla kun valtiopäivät päättää Ruotsin ensi vuoden budjetista. Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Natokiima ja tehokkaan katumisen järjestelmä

  Eduskunnassa on puhuttu katumisesta. Eikä vain katumisesta, vaan tehokkaasta katumisesta. Pitäisikö suomalaisille antaa mahdollisuus katua verorikkeitään? Vaarantaisiko se yleisen maksumoraalin? Entä onko Suomi siirtynyt salarakastelusta natokiimaan? Lisäksi valitaan politiikan päivän sana ja luetaan poliitikkojen twiittejä elämästä. Twitter-koosteessa mukana joukko nuorisopoliitikkoja. Puheet päreiksi -ohjelmassa Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Mikä Isis?

  Isis eli Islamilainen valtio toimii tätä nykyä laajalti Irakin ja Syyrian alueella. Kuinka Isis, josta monikaan ei tiennyt yhtään mitään vielä hetki sitten, nyt on noussut karmealla tavalla mediaotsikoihin? Mitä Isiksen pinnan alta paljastuu ja millainen tulevaisuus historian kenties raai`malla terroristijärjestöllä on? Yhdysvallat on presidentti Obaman johtama koonnut koalitiota murskaamaan Isis ja järjestön perustama kalifaatti. Onko tämä mahdollista? Sakari Sirkkasen haastateltavana on vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Sofia Vikman (kok): Naton ulkopuolella Suomi on "kummallisessa seurassa"

  Kokoomuksen kansanedustajan Sofia Vikmanin mukaan Suomen pitäisi liittyä Natoon. Vikmanin mukaan Nato vahvistaisi Suomen turvallisuutta ja olisi Suomelle sopiva arvoyhteisö. Politiikkaradion haastattelussa Vikman sanoo, että Naton ulkopuolella Suomi on "kummallisessa seurassa". "Yli 90 prosenttia EU-kansalaisista asuu Nato-maissa ja Suomi on ainoa Venäjän rajanaapuri EU:ssa, joka ei kuulu Natoon", sanoo Vikman. Miten Pirkanmaan nuorin kansanedustja päätyi politiikkaan? Onko politiikassa ikärasismia? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  EU:n vastapakotteet pöydällä

  Tänään maanantaina EU:n on määrä tehdä päätös siitä, lähdetäänkö Venäjän talouspakotteita kiristämään. Perjantaina voimaanastunut tulitauko Itä-Ukrainaan ei ole täysin pitänyt, mutta tilanne on rauhoittunut aiempaan nähden. Millaisia EU:n lisäpakotteet olisivat luonteeltaan, olisiko niistä kriisin ratkaisijaksi? Onko Ukrainan kriisi lisännyt maailmantalouden rakennemuutosta ja ensi sijassa Euroopassa pyrkimyksiä irrottautua energiariippuvuudesta Venäjästä? Muun muassa näistä keskustelee Sakari Sirkkasen kanssa päällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta eli BOFITsta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Mistä aseita työttömyyden hoitoon?

  Suomessa työttömyysluvut ovat valitettavan korkealla tasolla. Miksi näin on? Miksi työttömyys ei ole sulanut vuoden 2009 romahduksen jälkeen? Miltä tilanne vaikuttaa ja millainen on suomalaisen työttömyyden anatomia? Onko keinoja joilla työttömyyttä voitaisiin nykytilanteessa vähentää? Sakari Sirkkasen haastateltavana on neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen TEM:stä.

  Politiikkaradio: Jaksot (3) fi:Program:rss

  Kirjamessut Anu Kantola

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 14 min

  Kirjamessut Timo J. Tuikka

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 15 min

  Kirjamessut Sofi Oksanen

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Politiikkaradio: 30.09.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 01.10.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 02.10.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 03.10.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 06.10.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 07.10.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 08.10.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 09.10.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 10.10.2014 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä