Areena
 • TV
 • Radio
 • Politiikkaradio

  Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

  56 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 975 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Politiikkaradio »


  Politiikkaradio: Jaksot (651) fi:Program:rss

  Tehdäänkö ulkopolitiikkaa sananlaskuin?

  Puheet päreiksi. Kasakka ottaa sen mikä on huonosti kiinni, lausui presidentti Sauli Niinistö. Mikä on huonosti kiinni? Krim, Ukraina, vai peräti Suomi? Tehdäänkö ulkopolitiikkaa sananlaskuin? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Professori lyttää: Mitä jos luovuttaisiin sote-alueista?

  Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juhani Lehto ei kaunistele sanojaan, vaan on sitä mieltä, että sote-malli - millaisena toteutuukaan - pitäisi lanseerata ilman viittä sote-aluetta. Yleisesti Lehto pitää sote-kuviota poliittisena valtapelinä, jossa kuitenkaan yksikään puolue tai ideologia ei tule voittajana maaliin. Tuloksena on sen sijaan uudenlainen byrokraattinen himmeli, jonka hyödyistä yksikään tutkija ei uskalla sanoa juuta eikä jaata. Kuntademokratia ja kansalaisten mahdollisuudet valtiovetoisemmassa sote-mallissa ovat Lehdon mukaan ilman muuta uhattuina. Toimittajana on Sakari Sirkkanen.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Lapintie (vas): Venäjä käyttäytyy moraalittomasti

  Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie on huolissaan Venäjän ja lännen välien kiristymisestä. "Venäjä ihan selkeästi rikkoo kansainvälistä oikeutta. Kyllä se on moraalitonta ja ei ole mitenkään hyväksyttävää se käyttäytyminen", sanoo Lapintie Politiikkaradion haastattelussa. Lapintien mukaan kylmä sota on tullut takaisin. Miksi Vasemmistoliitto lähti mukaan Kataisen hallitukseen? Miksi Vasemmistoliitto hyväksyi Lipposen hallituksen leikkaukset lapsilisiin, mutta ei Kataisen hallituksen leikkauksia? Miltä Suomen tilanne näyttää, kun sitä tarkastelee politiikan vasemmalta laidalta? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen (kok): "Hallituksen kaatumisella ei olisi voitettu mitään"

  Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen tyrmäät väitteet, että Suomeen pitäisi saada mahdollisimman nopeasti uusi hallitus. Satosen mukaan Stubbin hallitus hoitaa yhä monia kansakunnan kannalta merkittäviä hankkeita. "Varsin isoja asioita tässä koko ajan on meneillään. En usko että se olisi ollut kansakunnan etu missään nimessä", sanoo Satonen Politiikkaradiossa. Mikä on talouspolitiikan oikea suunta tulevaisuudessa? Ovatko hallitukset syyllistyneet rohkeiden päätösten sijaan mielikuvapolitiikkaan? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Talvivaara konkurssiin - tilalle uusi Talvivaara?

  Valtion omistajaohjausyksikön päällikkö Eero Heliövaara linjaa, että Talvivaara-emoyhtiö pitää asettaa konkurssiin. Samalla valtion täytyy hoitaa kaivoksen ympäristöriskeistä koituvat kustannukset. Tällä mallilla kaivostoiminnalle voitaisiin saada uusi kansainvälinen jatkaja. Neuvotteluja käydään kiinnostuneiden tahojen kanssa. Malli, jolla "uusi Talvivaara" syntyisi, voisi olla muodoltaan samankaltainen kuin STX:n Turun telakan ratkaisu. Valtio jäisi tällöin vähemmistöomistajaksi uudessa kaivosyhtiössä. Heliövaara linjaa Sakari Sirkkanen haastatelussa myös sitä, mitä valtio voisi osakesalkustaan myydä tai yksityistää ja mistä kannattaa pitää kiinni.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Hyvät ja pahat säätiöt

  Hyvät ja pahat säätiöt. Politiikkaradiossa puhutaan suomalaisista säätiöistä ja myös yhdistyksistä. Millaista valtaa säätiöt käyttävät, millainen yhteys säätiöillä on politiikkaan? Kuinka ongelmallinen käsite on yhteishyödyllinen yhteisö tai säätiö? Mitä vikaa on ay-liikkeessä, entä asuntosäätiöissä? Ovatko säätiöt markkinahäirikköjä? Sakari Sirkkanen vieraina ovat tutkija Eeva Ahdekivi Aalto-yliopistosta ja taloustieteen professori Matti Virèn.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  EKP:n neuvoston ristiriidat ja päätöksenteko

  Julkisuudessa on viime aikoina uutisoitu Euroopan Keskuspankin ylintä valtaa käyttävän neuvoston päätöksenteon ja toimintakulttuurin ongelmista. Samaan aikaan euroalueen talous on suurissa vaikeuksissa ja EKP harkitsee tämänsyksyisten rahapoliittisten elvytystoimien lisäksi lisätoimia. Millainen tilanne siis on, millaisessa päätöksentekoympäristössä EKP:n neuvosto toimii, näkyykö poliittinen kädenjälki neuvoston toiminnassa? Onko euroalue deflaatiossa? Sakari Sirkkasen haastateltavana on Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Varapuheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk): "Ei anneta kenellekään kenkää"

  Keskustan varapuheenjohtajan Anu Vehviläisen mukaan hallituksen toimet normitalkoissa ovat olleet riittämättömiä. "On byrokratiaa ja normistoja, joka pitää purkaa", sanoi Vehviläinen Politiikkaradion haastattelussa. Keskustan mukaan myös julkisella sektorilla tuottavuutta pitää lisätä. Vehviläinen kuitenkin korostaa haastattelussa, ettei tämä tarkoita virkamiesten ja julkisen sektorin työntekijöiden irtisanomisia. Ukrainan kriisi ja Venäjän ja lännen kiristyneet välit eivät ole muuttaneet keskustan näkemystä Nato-jäsenyydestä. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Mika Raatikainen (ps): Jari Aarnion on varmaan vaikea puolustautua

  Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikainen ihmettelee Helsingin huumerikosyksikön entiseen johtajaan Jari Aarnioon kohdistuneita rikosepäilyjä. "Ymmärrän kyllä Aarniotakin ja hänen puolustusta, että heillä on varmaan aika vaikeaa kenties ainakin joiltakin osin puolustautua", sanoi Raatikainen Politiikkaradion haastattelussa. Ennen kansanedustajuutta Raatikainen on toiminut Helsingin poliisin huumerikosyksikössä tutkinnanjohtajana. Miksi entinen huumepoliisi päätyi mukaan politiikkaan? Miten suomenruotsalaisen äidin ja libanonilaisen vaimon omaava Raatikainen viihtyy Perussuomalaisissa? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Suomalainen eliitti ja uusjako

  Suomalaista eliittiä tutkinut valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari kertoo, millainen on suomalainen eliitti ja keitä siihen kuuluu. Ruostetsaari on tuoreessa kirjassaan tarkastellut eliitissä tapahtuneita muutoksia vuodesta 1991 nykypäivään. Millaisia muutoksia on tapahtunut ja onko käynnissä eliitin uusjako? Millä eväin eliittiin noustaan? Entä millainen asema naisilla on suomalaisessa valtaeliitissä? Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Korostuvatko seurakuntavaaleissa maalliset huolet?

  Kunnallisvaalit, eduskuntavaalit, presidentinvaalit, Euroopan parlamentin vaalit. Aina on jotkut vaalit. Seuraavaksi seurakuntavaalit. Minkälaista demokratiaa toteutetaan seurakuntavaaleissa? Mistä niissä puhutaan? Taloudesta vai sielunhoidosta? Kenties homoliitoista? Miksi seurakuntavaaleja mainostetaan erillisellä iskulausella? Pitääkö vaalejakin brändätä? Miksi puoluetunnuksia ei tahdo löytyä seurakuntavaalilistoista? Kainostelevatko puolueet uskonnon ja politiikan suhdetta? Puheet päreiksi -ohjelmassa suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Julkishallinnon digitalisoiminen - savolaisittain toimeenpanoa ja johtamista vaille valmis?

  Missä vaiheessa julkishallinnon on ict-projekti? Poliitikkojen puheissa kohdistetaan kovia odotuksia julkishallinnon digitalisoinnin mukanaan tuomiin kustannussäästöihin. On aika kysyä, mikä on todellisuus? Sakari Sirkkasen haastateltavina ovat Yhteisten ratkaisujen ohjausyksikön päällikkö Kristiina Luukkonen ja ohjelmapäällikkö Maria Nikkilä Valtion IT-palvelukeskuksesta. Onko valtionhallinnon ja sitä myötä laajemminkin julkisen sektorin digitalisoitumisprojektia toimeenpanoa vaille valmis? Jos on, kenen pitäisi projektia johtaa?

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Ben Zyskowicz (kok): SDP riitelee hallituksessa pikkuasioista

  Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz myöntää, että talouspolitiikassa hallitus ole kyennyt tekemän niitä ratkaisuja, jotka ovat hallituksen omissa käsissä. Zyskowiczin mukaan syynä on vaikea hallituspohja. Hallituskumppani SDP:tä Zyskowicz syyttää riitelystä pikkuasioiden ympärillä. "Ei voida kuvitellakaan, että heidän kanssaan voitaisiin uusia merkittäviä valtiotalouden tasapainottamisratkaisuja tehdä", sanoo Zyskowicz Politiikkaradiossa. Miksi Stubbin kokoomus kärsii imago-ongelmista? Miksi puolanjuutalaisen taustan omaava Zyskowicz liittyi kansalliskonservatiivisena oikeistopuolueena tunnettuun kokoomuksen? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Jyrki Yrttiaho (vas): Vasemmistoliiton meno hallitukseen oli virhe ja erottamisyritys katastrofi

  Kansanedustaja Jyrki Yrttiahon (vas) mukaan arvovaltasyyt estävät Vasemmistoliiton puoluejohtoa ottamasta vasenryhmän kansanedustajia takaisin eduskuntaryhmään. Yrttiahon mukaan Vasemmistoliiton johto ja puolueen eduskuntaryhmän johto eivät halua myöntää, että osallistuminen Jyrki Kataisen (kok) hallitukseen oli virhe. "Vasemmistoliiton johto ei halua ryhmien yhdistyvän. Ennen kaikkea puhun nimenomaan ryhmän johdosta", sanoo Yrttiaho Politiikkaradiossa. Miksi esiintyminen kommunistisen puolueen tilaisuudessa meinasi johtaa potkuihin Vasemmistoliitosta? Onko Vasemmistoliiton nykyjohto unohtanut poliittiset juurensa? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Miltä maistuisi 68 vuoden eläkeikä?

  Juuri kun suuri eläkeratkaisu saatiin aikaan, uusi keskustelu alkoi eläkeiän nostosta. Valtiotieteen tohtori, Euroopan komission talouspoliittisen pääosaston tutkimusosastolla työskennellyt Heikki Oksanen kirjoitti raportin VATT:lle. Raportin mukaan eläkeikä pitäisi nostaa 68-vuoteen. Miksi? Miksei vuoteen 2027 ulottuva portaittainen vanhuuseläkeiän alarajan nosto 65 vuoteen riitä? Sakari Sirkkasen toinen haastateltava Oksasen lisäksi on osastopäällikkö Ismo Risku Eläketurvakeskuksesta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Miksi Putinia kannatetaan?

  Kanava-lehden tietokirjapalkinnon eilen saanut toimittaja-kirjailija Kalle Kniivilä kertoo, kuka Venäjällä kannattaa Putinia ja miksi. Miksi vapaus ja vakaus ovat venäläisten äänestäjien silmissä toistensa vastakohtia? Kuinka yhtäältä 1990-luvun Venäjällä koettu alemmuustila ja toisaalta tämänhetkinen suurvalta-aseman tavoittelu tulevat Putinin valtaa? Kniivilä kertoo myös kokemuksistaan tuoreelta matkaltaan Krimille ja Ukrainaan. Sakari Sirkkanen haastattelee.

  Politiikkaradio: Jaksot (3) fi:Program:rss

  Kirjamessut Anu Kantola

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 14 min

  Kirjamessut Timo J. Tuikka

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 15 min

  Kirjamessut Sofi Oksanen

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Politiikkaradio: 24.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 25.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 26.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 27.11.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 28.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 01.12.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 02.12.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 03.12.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 04.12.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 05.12.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 08.12.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 09.12.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 10.12.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 11.12.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 12.12.2014 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä