Areena
 • TV
 • Radio
 • Politiikkaradio

  Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

  56 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 962 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Politiikkaradio »


  Politiikkaradio: Jaksot (628) fi:Program:rss

  Asuntoministeri Viitanen (sd): Lähiöistä pitäisi ajatella myönteisesti

  Asunto- ja kulttuuriministeri Pia Viitanen (sd) ei halua kertoa, missä päin Suomea sijaitsevat kaikkein ongelmallisimmat lähiöt. Sen sijaan koko lähiöajattelu pitäisi kääntää myönteiseksi, väittää itsekin Tampereella Hervannan lähiössä kasvanut asuntoministeri. "Kaikkialla toistuu se sama teema, eli että ihmiset ovat ylpeitä omista asuinalueistaan ja usein sanovat, että kyllä tämä paikka on muuten mainettaan parempi", sanoo asuntoministeri Viitanen Politiikkaradion haastattelussa. Miten Hervannan lähiön kasvatti ajautui kansanedustajaksi? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Voiko luottoluokittajiin luottaa?

  Maailman luottoluokitusmarkkinoita hallitsee kolme amerikkalaista yritystä: Standard & Poor`s, Moody`s ja Fitch. Millainen historia yrityksillä on ja miksi niille ei ole ilmaantunut vakavia haastajia? Kolme suurta reittaajaa arvioi sekä valtioita että yrityksiä. Sisältyykö luottoluokittajien tekemiin arvioihin edelleen niin kutsutun moraalikadon mahdollisuus ja riski? Voiko luottoluokituksen ostaa? Entä otetaanko luottoluokittajien reittaukset liian tosissaan? Sakari Sirkkasen haastateltavana on rahoituksen professori Timo Korkeamäki Hankenilta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Sarasvuo: Suomi tarvitsee kanteleensoittajia

  Eino Leino kysyi aikanaan, miksi meillä niin on monta mielipuolta, niin vähän soittajia kanteleen? Jari Sarasvuo kertoo Politiikkaradiossa, miksi kanteleensoittajia tarvitaan nyky-Suomeen ja mihin kanteleensoittajat ovat hävinneet. Miksi Sarasvuo ei ole lähtenyt mukaan politiikkaan? Mukaan on pyydetty useilta tahoilta jo kohta kaksi vuosikymmentä. Miksi julmetun kovana "saarnamiehenä" tunnettu Sarasvuo ei tunne vetoa politiikkaan? Millainen on Sarasvuon top 5 -lista Suomen pelastamiseksi? Toimittajana on Sakari Sirkkanen.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Vähemmän akateemista vapautta ja parempaa opetusta

  Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivio sanoo, että yliopistojen opiskeluaikoja on lyhennettävä ja opetuksen laatua parannettava. Raivio on lisäksi sitä mieltä, että kandidaattitason ja maisteritason ohjelmat pitäisi eriyttää toisistaan. Raivion kokonaisnäkemyksen mukaan yliopistojen uudistaminen jatkuu monin eri tavoin vuonna 2010 voimaanastuneen yliopistouudistuksen jälkeenkin. Yliopiston uudistaminen kun on työläämpää kuin hautausmaan siirtäminen toiseen paikkaan - kuten vanha vitsi kertoo. Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Katja Hänninen (vas): Haluammeko olla osa Venäjän ydinaseteknologiaa?

  Vasemmistoliiton tuoreen kansanedustajan Katja Hännisen mukaan Fennovoiman ydinvoimahanke kytkisi Suomen kiertoteitse Venäjän ydinaseohjelmaan. Syynä on hankkeessa mukana oleva venäläinen Rosatom. "Pitää muistaa että tämä on yhteydessä Venäjän ydinaseohjelmaan", sanoo Hänninen Politiikkaradiossa. Onko keskustelu ydinvoimasta russofobista? Miten Prisman kassalta noustaan eduskuntaan? Joutuuko teiniäitinä ennakkoluulojen kohteeksi? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Juha Väätäinen (ps): "En ole kertakäyttökansanedustaja"

  "Olen aikoinaan luvannut Timo Soinille, että en ole kertakäyttökansanedustaja", sanoo Perussuomalaisten kansanedustaja ja juoksijalegenda Juha Väätäinen Poliitiikkaradion haastattelussa. MIten Väätäinen päätyi politiikkaan? Onko politiikka on yhtä kovaa peliä kuin huippu-urheilu? Onko Väätäinen poliitikkona samalla lailla periksiantamaton kuin urheilijana? Voiko politiikassa toimia yksinvaltaisesti? Miksi Väätäinen purkaisi EU:n Venäjälle asettamat talouspakotteet? Tapio Pajunen haastatelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Talousanalyysin sietämätön vaikeus

  Kuinka tarkasti taloutta mitataan? Millaisia ovat ne mittarit ja mittatikut, joilla arvioidaan yhteiskunnan tilaa ja joiden perustalta tehdään poliittisia päätöksiä? Miksi talousanalyysin tekeminen voi ajoittain olla sietämättömän vaikeaa? Entä mitä pitäisi ajatella, kun Suomen luottoluokitus tippui? Sakari Sirkkasen haastateltana on näitä teemoja tutkinut Etlan ja Aalto-yliopiston tutkija Timo Seppälä.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Onko isänmaallisuus yhdistävä voima vai katoavaa kansanperinnettä?

  Perussuomalaisten nuorten lehden mukaan isänmaallisuus on perusrakkautta. Hallituksen ydinvoimapäätös sen sijaan laajentaa kotimaan jopa ETA-alueen kokoiseksi. Entä muistatteko kun keskusta yritti viedä "urhoutta" Eurooppaan? Siinäkin oli kyse isänmaallisuudesta. Mitä tarkoittaa kun poliitikko puhuu isänmaasta? Missä piirtyvät kotimaan rajat keskellä globalisoituvaa taloutta. Väitetään että rahalla ei ole isänmaata, mutta kenellä on? Mitä on isänmaallisuus? Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Markkaan paluu paras ratkaisu kilpailukykyvajeeseen

  Ajatushautomo Liberan tutkimusjohtaja Anders Ekholm on sitä mieltä, että Suomen olisi kilpailukyvynsä palauttamiseksi parasta ottaa uudelleen käyttöön kansallinen valuutta. Ekholm uskoo, että kansallisen valuutan palauttaminen olisi kustannuksiltaankin järkevin valinta, joskin poliittisesti vaikea rasti. Taloushistorian professori Sakari Heikkinen puolestaan kertoo siitä, kuinka Suomen taloushistoriassa on yritetty yhteiskuntasopimuksella aikaansaada sisäistä devalvaatiota ja miksi tässä on epäonnistuttu. Heikkinen ottaa kantaa myös siihen, olisiko työnantatajan sivukulujen leikkaaminen nyt järkevää. Sakari Sirkkanen on toimittajana.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Ville Vähämäki (ps): Ydinvoima on monimutkainen tapa keittää vettä

  Perussuomalaisten kansanedustajan Ville Vähämäen mukaan ydinvoima on jollain lailla ehkä jo vanhentuvaa teknologiaa. "Ydinvoima on monimutkainen tapa keittää vettä”, sanoi Vähämäki Politiikkaradion haastattelussa. Vähämäen mukaan ydinvoimaan panostamisen sijaan Suomessa kannattaisi katsoa uusia sähköntuotantotapoja. Miten oululainen diplomi-insinööri ajautui politiikkaan? Miksi vaalikauden alussa velloneet kohut eivät osuneet Vähämäkeen? Missä on Suomen uusi Nokia? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Ulla-Maj Wideroos (r): Sote-uudistus ei luo julkista monopolia

  RKP:n kansanedustaja Ulla-Maj Wideroos kiistää jyrkästi, että sote-ratkaisu olisi synnyttämässä Suomeen julkista monopolia sosiaali- ja terveyspalveluissa."Sote-aluehan tekee päätöksen ja ilmoittaa tuottajalle mitä hän tuottaa. Ja tuottaja voi joko tuottaa itse, ostaa kunnilta, ostaa yksityisiltä, järjestöiltä", sanoo Wideroos Politiikkaradion haastattelussa. Wideroosin mukaan sote-uudistus tuskin olisi edennyt hallituksen omin voimin. Onko uusille ydinvoimaloille vaihtoehtoa? Tekikö kauppaopisto Wideroosista kansanedustajan? Miltä tuntuu kirjoittaa ylioppilaaksi yli kuusikymppisenä? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Pääkaupunkiseudulle iskee Tukholman tauti

  Miltä näyttää tilanne asuntomarkkinoilla? Ovatko työttömyysluvut heijastuneet tai heijastumassa asuntojen hintoihin? Entä deflaatioriski? Millaisia asumisen trendejä on näköpiirissä? Mitä jos asuntomarkkinoiden alueellistamiskuilua punottaisiin umpeen kakkosasuntokulttuurin lisääntymisellä: ostaisitko kesämökin muuttotappiopitäjän keskustasta, pilkkahintaan? Entä miksi pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoille iskee Tukholman tauti ja millaisin seurauksin? Sakari Sirkkasen kanssa ovat keskustelemassa Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna ja Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Pitäisikö EKP:n toimia aktiivisemmin?

  Kuutisen vuotta on hetkestä, jolloin globaalitalous ajautui finanssikriisiin. Kriisistä toipuminen on ollut tuskallista. Pitäisikö Euroopan keskuspankin EKP:n toimia tässä tilanteessa aktiivisemmin, ja jos, kuinka? Politiikkaradiossa kuullaan Suomen Pankin Rahamuseossa tiistaina 30.9. äänitetty keskustelu EKP:n rahapolitiikasta. Keskustelijoina ovat professori Ari Hyytinen Suomen Pankista, toimittaja / kirjailija Timo Harakka ja Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Juha Tarkka. Keskustelua moderoi viestintäpäällikkö Jenni Hellström Suomen Pankista.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Julkinen sektori itseruoskinnassa

  Miksi julkisen sektorin suhdetta bruttokansantuotteeseen halutaan tarmokkaasti supistaa? Onko kysymys poliittisesta ideologiasta? Jos on, mihin tämä kaikki johtaa? Miksei vasemmisto aja yrittäjyyttä ja pyri kasvattamaan yksityisen sektorin suhteellista osuutta - valitus julkisen sektorin koosta voisi loppua tähän? Miksei oikeisto intohimoisemmin aja yrittäjien asiaa - mikä johtaisi kenties samaan lopputulokseen? Julkisen sektorin itseruoskinnassa - moninaisten kysymysten äärellä - ovat Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski ja Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson. Sakari Sirkkanen on mattotuomarina.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Sinuhe Wallinheimo (kok): Venäjä käyttää jääkiekkoa poliittisen kilpensä kiillottamiseen

  Kokoomuksen kansanedustajan Sinuhe Wallinheimon mukaan Venäjä käyttää jääkiekkoa oman poliittisen kilpensä kiillottamiseen. "On selvää että Venäjä jollain tapaa haluaa goodwilliä läntisestä Euroopasta tällä omalla KHL:lällään", sanoo Walliheimo Politiikkaradion haastattelussa. Wallinheimo on entinen huippumaalivahti, joka jääkiekkourallaan ehti pelata myös Venäjällä. Miksi ura lätkämaalivahtina ja ammattiurheilijana vaihtui politiikkaan? Miten EU:n Venäjä-pakoteista puhutaan eduskunnassa? Miksi Wallinheimo aikoo äänestää Fennovoiman venäläistaustaisen ydinvoimalan puolesta? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Puolustusministeri Haglund (r): Suomessa oli valloillaan liian ruusuinen kuva Venäjästä

  Puolustusministeri Carl Haglundin (r) mukaan Suomessa on ollut valloillaan liian ruusuinen kuva Venäjästä. Politiikkaradion haastattelussa Haglund kuitenkin korostaa, että Venäjä ei ole Suomelle sotilaallinen uhka. "Suomella pidemmän aikaa oli liian suuruinen kuva meidän naapurimaasta. Virolaisilla oli parempi arvio Venäjän todellisesta kehityksestä kuin mitä meillä", sanoo Haglund Politiikkaradion haastattelussa. Onko Suomen asema muuttunut Ukrainan tapahtumien johdosta? Voiko Venäjä painostaa Suomea Fennovoiman kautta? Miten automekaanikoksi aikonut Haglund päättyi mukaan politiikkaan? Tapio Pajunen haastattelee.

  Politiikkaradio: Jaksot (3) fi:Program:rss

  Kirjamessut Anu Kantola

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 14 min

  Kirjamessut Timo J. Tuikka

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 15 min

  Kirjamessut Sofi Oksanen

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Politiikkaradio: 22.10.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 23.10.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 24.10.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 27.10.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 28.10.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 29.10.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 30.10.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 31.10.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 03.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 04.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 05.11.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 06.11.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 07.11.2014 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä