Areena
 • TV
 • Radio
 • Politiikkaradio

  Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

  56 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 951 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Politiikkaradio »


  Politiikkaradio: Jaksot (591) fi:Program:rss

  Ratkaisu velkaantumiseen: lisää velkaa ja elvytystä pöytään?

  Talousprofessori Pertti Haaparanta ei pelkää Suomen valtionvelan puolesta. Valtio voisi Haaparannan mukaan velkaantua jopa 100 prosenttiin BKT:sta. Lisävelka pitäisi laittaa elvytykseen, jolla Suomeen luotaisiin merkittävästi uusia työpaikkoja ja verotuloja. Parhaimmillaan velkaantuminen kääntäisi velkaantumiseen laskuun. Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Mitä Suomi voisi oppia eurooppalaisista rakenneuudistuksista?

  Sote-uudistuksen, eläkeratkaisun ja budjettileikkauksien keskellä painiskelevan Suomen kannattaa katsoa mitä muualla Euroopassa on jo tapahtunut, sanoo toimittaja Raine Tiessalo. "Eri maissa Euroopassa on kyetty löytämään sellaisia rakenneuudistuksia, jotka todella näkyy. Ja tämä ei ole sattumaa, vaan siellä on oikeasti tehty jotain selkeitä rakenteellisia muutoksia", toteaa Tiessalo Politiikkaradion haastattelussa. Tiessalo on kirjoittanut Elinkeinoelämän valtuuskunnalle raportin, jossa käydään läpi 14 onnistunutta rakenneuudistusta eripuolilta Eurooppaa.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Ukrainan kriisin ratkaisu on hyvin kaukana

  Ukrainan kriisin ratkaisu on hyvin kaukana, sanoo vanhempi tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista. "Ukrainan ja Venäjän pyrkimykset ja tavoitteet tässä kriisissä ovat yhteen sovittamattomat. Venäjä lyhyellä tähtäimellä näyttää pyrkivän siihen, että se saisi luotua itäiseen Ukrainaan jäätyneen konfliktin, jonkinlaisen separatistivaltion", sanoo Kristi Raik Politiikkaradion haastattleussa. Minskin huippukokouksen asialistalla on kysymys siitä, onko Ukrainan ja EU:n assosiaatiosopimus ja Venäjän johtama tulliliitto sovitettavissa yhteen. Ongelma, josta koko Ukrainan kriisi alun perin lähti liikkeelle. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Eläkeratkaisu tulee!

  Millaisessa tilanteessa ollaan kotimaisen eläkeväännön kanssa? Valmistuuko eläkeratkaisu hallituksen budjettivääntöön, joka käydään alkaneen viikon keskiviikkona ja torstaina? Jos on pääekonomisteihin Olli Koskeen (SAK) ja Aki Kangasharjuun (Nordea) uskominen, kyllä valmistuu. Entä mitä mieltä talousmiehet ovat päivän uutisesta, eli siitä, että niin kutsuttujen "lääkäriyhtiöiden" kissanpäivät tulomarkkinoilla jatkuvat? Lisäksi Politiikkaradiossa keskustelua budjetista ja euroalueen talousnäkymistä. Sakari Sirkkanen on toimittajana.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Tuloerojen kasvu ja poliitikkojen osaamattomuus

  Entinen vasemmistoliiton kansanedustaja ja euromeppi Esko Seppänen on sitä mieltä, että kansanedustajien osaamattomuudella voi paljolti selittää tuloerojen kasvua Suomessa. Seppänen näkee, että vuoden 1992 tehdyn verouudistuksen jälkeen tuloeroja kasvattava Pandoran lipas aukaistiin. Mitä sitten on tapahtunut ja miksi? Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Putinin yritysten kunto

  Kuinka pitkään Putinin Venäjä kestää pakotteita? Missä kunnossa suuret venäläiset valtio-omisteiset pankit ja yritykset ovat? Millaisia edellytyksiä Venäjällä on löytyy korvaavia tuontituotteita, entä millaiset edellykset maalla on oman korvaavan tuotannon käynnistämiseen? Sakari Sirkkasen haastateltavana on ekonomisti Vesa Korhonen Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Onko budjetti vailla pohjaa?

  Kuinka uskottavalta valtion ensi vuoden budjetti näyttää? Kuka Suomessa käyttää budjettivaltaa ja kuka sitä saa käyttää? Millä tolalla on suomalainen talouspolitiikka? Millaisia vaikutuksia Venäjän vastapakotteilla on Suomeen? Sisältyykö pakotteisiin bluffia, joko kotimaan politiikassa tai itänaapurissamme? Sakari Sirkkasen haastateltavana on tänä vuonna perustetun, hallituksen talouspolitiikka arvioivan neuvoston puheenjohtaja Roope Uusitalo ja EK:n Venäjä-asioista vastaava johtaja Kai Mykkänen.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Pahenevaa peliongelmaa ei haluta nähdä

  Suomalaiset pelaavat rahapelejä kolmanneksi eniten maailmassa. Peluurin kehittämispäällikkö Mari Pajula on sitä mieltä, että peliongelmalta on haluttu sulkea silmät. Päättäjien pitäisi käydä keskustelu siitä, onko näin laaja tarjonta ja pelaaminen järkevää. Mari Pajulaa haastattelee Casino Helsingissä Ihminen asialla -sarjan toimittaja Miia Kaarlela.

  • Kesto: 29 min

  Läpimurto globaalissa ilmastopolitiikassa?

  Missä mennään ilmastonmuutoksessa? Millainen on poliittinen vire ilmastonmuutoksen suhteen? Pariisissa järjestetään globaali ilmastokokous ensi vuoden lopulla. Pinnan alla kuulemma väreilee. Kuinka paljon? Onko läpimurto luvassa globaalissa ilmastopolitiikassa? Sakari Sirkkasen kanssa ovat keskustelemassa Aktia Pankin Senior Advisor Timo Tyrväinen ja vanhempi tutkija Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista.

  • Kesto: 29 min

  Tässäkö vaihtoehdot: liittovaltio tai euroton Eurooppa?

  Millainen on euron tulevaisuus? Politiikkaradiossa kuullaan Suomen Pankin Rahamuseossa tiistaina 17.6. äänitetty keskustelu. Suomen Pankin johtokunnan jäsenen Seppo Honkapohjan vieraina ovat kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen ja ETLAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä. Molemmat ovat julkaisseet vast`ikään kirjan euroalueesta, Kanniainen on toimittajana ”Euron tulevaisuus” -kirjassa ja Vihriälä yhtenä toimittajana ”EU:n suunta. Kuinka tiivis liitto?” -kirjassa.

  • Kesto: 30 min

  Puheet päreiksi juhannus-remix

  Keväällä 2014 sote-sota muuttui sote-sovuksi, Matti Vanhanen meni twitteriin, Antti Kaikkonen tunnustautui Chuck Norris -faniksi ja eurovaalikentiltä löytyi perussuomalaiset hammastikut. Mutta millä iskulauseilla kuningas Paavo Väyrynen esiintyi eurovaaleissa? Oliko taas totuuden aika? Kooste Politiikkaradion Puheet päreiksi -ohjelmista keväältä 2014. Politiikkaradion Puheet päreiksi -ohjelmassa toimittaja Tapio Pajunen ja tutkija Vesa Heikkinen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

  • Kesto: 57 min

  Venäjän ja Kiinan poliittinen romanssi

  Presidentti Putin käväisi valtiovierailulla Pekingissä viime kuussa. Tuloksena syntyi kuin syntyikin - poliittisena pihtisynnytyksenä tosin ja aamuyön viimeisinä tunteina - maakaasusopimus maiden välille. Samaan aikaan maiden laivastot järjestivät Kiinan merellä yhteisen sotaharjoituksen. Venäjän ja Kiinan suhteissa eletään uudenlaisen poliittisen romanssin aikaa. Mutta miten yhteistyö pitää tulkita? Kumpi on isoveli, kumpi pikkuveli? Millainen tulevaisuus romanssilla on edessään? Sakari Sirkkasen haastateltavana on professori Matti Nojonen Aalto-yliopistosta.

  • Kesto: 30 min

  Pauliina Viitamies (sd): "Pysykää nyt te reppanat jossain muualla"

  SDP:n kansanedustaja Pauliina Viitamies ihmettelee kokoomuksen taholta esitettyjä vaatimuksia luopua oppivelvollisuusiän pidentämisestä. Viitamiehen mukaan kokoomuslaisten puheet kuulostavat paluulta 30-luvulle. "Tämmöistä niin kuin ihmisten kahtia jakamista ihan selkeästi, että pysykää nyt te reppanat jossain muualla, että meidän lapset käy tätä lukiota ja se on hyvä heille", sanoi Viitamies Politiikkaradion haastattelussa. Viitamiehen mukaan on täysin selvää, että kohdentamalla toimenpiteitä vain koulupudokkaisiin, ei saavuteta riittäviä tuloksia. Miksi kansanedustajan pikkusisko halusi mukaan politiikkaan? Tapio Pajunen haastattelee.

  • Kesto: 30 min

  Anne-Mari Virolainen (kok): "Jäsenistö ei ehkä tunne ehdokkaita niin syvällisesti"

  Kokoomuksen varapuheenjohtajan Anne-Mari Virolaisen mukaan Alexander Stubbin näyttävä esiintyminen puoluekokouksessa saattoi ratkaista puheenjohtajavaalin hänen edukseen. Virolaisen mukaan tasaväkisessä kisassa ehdokkaiden persoonaerot nousivat esiin. "Olihan se vakuuttava. Se varmastikin puri hyvin moneen", sanoi Virolainen Politiikkaradiossa Stubbin esiintymisestä puoluekokouksessa. Muuttuuko kokoomuksen linja Alexander Stubbin johdolla? Lisätäänkö minihallitusneuvotteluissa elvytystä? Miksi bisnes vaihtui politiikkaan? Tapio Pajunen haatsattelee.

  • Kesto: 30 min

  Stubbin hallitus vai uusi hallitus?

  Pääministeri Alexander Stubbin hallitus vääntää minihallitusneuvotteluissa tällä viikolla. Millainen poliittinen kuvio on luvassa? Löytyykö näkemystä yhteisestä linjasta? Vai pitäisikö järjestää uudet vaalit vai peräti asettaa maahan virkamieshallitus? Suomi velkaantuu 7-8 miljardin euron vuosivauhtia. Missä mättää? Onko poliittinen järjestelmä syypää vaiko poliitikot? Vai onko tilanne sellainen, että poliitikot voivat korkeintaan pehmittää karu menoa - vientikysyntäkö on se, joka Suomen nostaa suosta jossain vaiheessa? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat ekonomistit Leena Mörttinen EK:sta ja Aki Kangasharju Nordeasta.

  • Kesto: 30 min

  Tällaisia me olemme

  Mistä Suomen talous rakentuu tällä hetkellä? Mikä on Suomen kilpailukyky? EVAlta eli Elinkeinoelämän valtuuskunnalta ilmestyi tällä viikolla Suomen talouden rakennetta perkaava analyysi. Analyysin mukaan 130 suurinta yritystä työllistää yhtä paljon kuin 300 000 pienintä yritystä. Viennin keskittyminen on vielä suurempaa. Kymmenen suurinta vientiyritystä vastaa kolmasosasta viennistä ja sata suurinta kahdesta kolmasosasta viennistä. Tällaisia me siis olemme. Hyvä vai huono juttu? Pitäisikö kuviota uudistaa? Muun muassa näistä kysymyksistä keskustelee Sakari Sirkkasen kanssa Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen.

  Politiikkaradio: Jaksot (3) fi:Program:rss

  Kirjamessut Anu Kantola

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 14 min

  Kirjamessut Timo J. Tuikka

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 15 min

  Kirjamessut Sofi Oksanen

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Politiikkaradio: 29.08.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 01.09.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 02.09.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 03.09.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 04.09.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 05.09.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 08.09.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 09.09.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 10.09.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 11.09.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 12.09.2014 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä