Areena
 • TV
 • Radio
 • Politiikkaradio

  Mikä on Suomi ja suomalainen viinapää?

  56 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 957 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Politiikkaradio »


  Politiikkaradio: Jaksot (607) fi:Program:rss

  Toimiiko Abenomics?

  Japanin talous on vuodesta 1998 kärsinyt deflaatiosta. Vuodesta 2012 maan pääministerinä toiminut Shinzo Abe on laittanut rakenneuudistuksiin vauhtia. Millaisiin ja millä vaikutuksella? Ja kuinka Japanin tie deflaatioon viekään ja millaisin seurauksin? Sakari Sirkkanen keskustelee Juuso Kaaresvirran kanssa Suomen Pankista.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Kuuluuko Suomi Venäjän etupiiriin?

  Maailmanpolitiikan asemoinnista ja Ukrainankin kriisistä vastìkään kirjan kirjoittanut kenraali Gustav Hägglund ei usko, että Suomi kuuluu presidentti Putinin suunnitelmissa Venäjän etupiiriin. Hägglund painottaa, ettei Suomi ole Venäjälle uhka, vaan taloudellinen patrneri. Itänaapurissa myös muistetaan, kuinka suomalaiset ovat puolustaneet maataan loppuun saakka. Suomen puolustuskyky ja -tahto ovat Puolustusvoimien entisen komentajan mukaan paremmalla tasolla kuin koskaan. Maamiinoista luopuminen oli Ottawan sopimuksen allekirjoittamisen myötä vuonna 2011 Hägglundin mukaan virhe. Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Rosatom on vaalipeliä ja poliittinen takinkäännös

  Ydinvoimalahässäkkä jakaa hallitusta. Mitä kätkeytyy päätöksenteon taakse? Millainen toimija on venäläinen ydinvoimaloiden laitetoimittaja Rosatom? Tarvitseeko Suomi yhden uuden vai kaksi uutta vai ei yhtään uutta ydinvoimalaa neljännen joskus valmistuttua? Miksi Rosatom on vaalipeliä ja miksi Rosatomin valinta olisi poliittinen takinkäännös? Sakari Sirkkasen haastateltavina ovat energiatalouden professori Peter Lund Aalto-yliopistosta ja Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Mikael Palola (kok): Sote-uudistus nojaa liikaa julkiseen tuotantoon

  Kokoomuksen uusi kansanedustaja Mikael Palola toivoo tarkennuksia valmisteilla olevaan sote-järjestämislakiin. Palolaa harmittaa, etteivät yksityiset palvelut ole uudistuksessa samalla viivalla julkisen palvelujen kanssa. "Toivoisin, että me uskallettaisiin Suomessa antaa kansalaisille valinnan vapauksia huomattavasti nykyistä enemmän siitä, että mistä palveluita haetaan", sanoo Palola Politiikkaradiossa. Miten Paavo Väyrysen (kesk) entisestä avustajasta tuli ensin sote-virkamies ja sitten kokoomuspoliitikko? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Tuula Väätäinen (sd): "Ei kukaan halua ylimääräisiä vaaleja tähän saumaan"

  Hallitus ei hajoa, vaikka vihreät siirtyisivätkin oppositioon, sanoo SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen. Väätäisen mukaan mikään puolue ei halua ennenaikaisia vaaleja. "Tilanne on nyt yksinkertaisesti sellainen, että ei kukaan halua ylimääräisiä vaaleja tähän saumaan", sanoo Väätäinen Politiikkaradion haastattelussa. Tarvitseeko Suomi lisäydinvoimaa? Jäikö SDP:n puheenjohtajakisasta epäreilu jälkimaku? Miksi politiikassa kuulee vähän savon murretta? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Ruotsiin four-pack poliittiseen kaaokseen

  Pitkänlinjan kirjeenvaihtaja Kari Lumikero veikkaa, että Ruotsin valtiopäivävaalit voittanut vasemmistokoalitio ottaa joukkoonsa yhden lisäpuolueen. Perinteiseen tyyliin maahan syntynee joka tapauksessa vähemmistöhallitus. Lumikero kertoo ruotsalaisten oleva suorastaan kauhuissaan vaalituloksesta. Vaalien ylivoimainen suhteellinen voittaja Ruotsidemokraatit sekoittaa poliittista pakkaa todenteolla. Puolue voi halutettessaan vaikeuttaa merkittävästi istuvan hallituksen toimintaa ja pahimmillaan jopa kaataa sen. Ensimmäinen kova mittelö käydään vuoden lopulla kun valtiopäivät päättää Ruotsin ensi vuoden budjetista. Sakari Sirkkanen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Natokiima ja tehokkaan katumisen järjestelmä

  Eduskunnassa on puhuttu katumisesta. Eikä vain katumisesta, vaan tehokkaasta katumisesta. Pitäisikö suomalaisille antaa mahdollisuus katua verorikkeitään? Vaarantaisiko se yleisen maksumoraalin? Entä onko Suomi siirtynyt salarakastelusta natokiimaan? Lisäksi valitaan politiikan päivän sana ja luetaan poliitikkojen twiittejä elämästä. Twitter-koosteessa mukana joukko nuorisopoliitikkoja. Puheet päreiksi -ohjelmassa Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Mikä Isis?

  Isis eli Islamilainen valtio toimii tätä nykyä laajalti Irakin ja Syyrian alueella. Kuinka Isis, josta monikaan ei tiennyt yhtään mitään vielä hetki sitten, nyt on noussut karmealla tavalla mediaotsikoihin? Mitä Isiksen pinnan alta paljastuu ja millainen tulevaisuus historian kenties raai`malla terroristijärjestöllä on? Yhdysvallat on presidentti Obaman johtama koonnut koalitiota murskaamaan Isis ja järjestön perustama kalifaatti. Onko tämä mahdollista? Sakari Sirkkasen haastateltavana on vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Sofia Vikman (kok): Naton ulkopuolella Suomi on "kummallisessa seurassa"

  Kokoomuksen kansanedustajan Sofia Vikmanin mukaan Suomen pitäisi liittyä Natoon. Vikmanin mukaan Nato vahvistaisi Suomen turvallisuutta ja olisi Suomelle sopiva arvoyhteisö. Politiikkaradion haastattelussa Vikman sanoo, että Naton ulkopuolella Suomi on "kummallisessa seurassa". "Yli 90 prosenttia EU-kansalaisista asuu Nato-maissa ja Suomi on ainoa Venäjän rajanaapuri EU:ssa, joka ei kuulu Natoon", sanoo Vikman. Miten Pirkanmaan nuorin kansanedustja päätyi politiikkaan? Onko politiikassa ikärasismia? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  EU:n vastapakotteet pöydällä

  Tänään maanantaina EU:n on määrä tehdä päätös siitä, lähdetäänkö Venäjän talouspakotteita kiristämään. Perjantaina voimaanastunut tulitauko Itä-Ukrainaan ei ole täysin pitänyt, mutta tilanne on rauhoittunut aiempaan nähden. Millaisia EU:n lisäpakotteet olisivat luonteeltaan, olisiko niistä kriisin ratkaisijaksi? Onko Ukrainan kriisi lisännyt maailmantalouden rakennemuutosta ja ensi sijassa Euroopassa pyrkimyksiä irrottautua energiariippuvuudesta Venäjästä? Muun muassa näistä keskustelee Sakari Sirkkasen kanssa päällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta eli BOFITsta.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Mistä aseita työttömyyden hoitoon?

  Suomessa työttömyysluvut ovat valitettavan korkealla tasolla. Miksi näin on? Miksi työttömyys ei ole sulanut vuoden 2009 romahduksen jälkeen? Miltä tilanne vaikuttaa ja millainen on suomalaisen työttömyyden anatomia? Onko keinoja joilla työttömyyttä voitaisiin nykytilanteessa vähentää? Sakari Sirkkasen haastateltavana on neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen TEM:stä.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Nato-kokous, Suomi ja Venäjä

  Naton Walesin kokous alkaa tänään ja jatkuu huomiseen. Kokousta on kuvattu historialliseksi. Millaisia päätöksiä sotilasliiton uusista linjoista voi odottaa? Mikä on Suomen rooli kokouksessa? Millainen suhde Naton ja Venäjän välille muodostuu? Sakari Sirkkasen haastateltavana on johtaja Janne Kuusela Puolustusministeriön Konserniohjausyksiköstä.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Elina Lepomäki (kok): Euron valuvikoja ei ole edelleenkään korjattu

  Suomi sopii euroalueeseen huonosti, sanoo kokoomuksen tuore kansanedustaja Elina Lepomäki. Lepomäen mukaan Suomi pärjäisi euron kanssa "hyvin, hyvin paljon paremmin, jos meillä olisi toimivammat työmarkkinat". "Me käydään tavallaan rakennemuutosta sen työttömyyden kautta ja se on aika kivuliasta", sanoo Lepomäki Politiikkaradiossa. Miksi ura pankkimaailmassa vaihtui politiikkaan? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Pertti "Veltto" Virtanen: "Olen aina ollut itsenäinen suomalainen!"

  Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä istuva kansanedustaja Pertti "Veltto" Virtanen korostaa olevansa ainoa poliittisesti itsenäinen poliitikko Suomessa. Perussuomalaisten eduskuntaryhmään kuuluva Virtanen ei omaa minkään puolueen jäsenkirjaa. "Kyllä mä olen ainoa "independent", eli itsenäinen. Mä olen ainoa pitkäaikaisempi poliittinen hahmo, jolla ei ole koskaan ollut minkäänlaista jäsenkirjaa", sanoo Virtanen Politiikkaradiossa. Miten rock-muusikko, hypnologi ja psykologi päätyi mukaan politiikkaan? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Onko Saksasta Euroopan pelastajaksi?

  Saksaa ja EKP:ta huudetaan Euroopan pelastajiksi. Mikä on realismia ja mikä ei? Kuinka saksalaiset suhtautuvat Venäjään ja Ukrainan kriisiin? Millainen on maiden taloudellinen riippuvuus? Entä mitä saksalaiset ajattelevat omasta taloudestaan? Kuluttajaluottamus on nyt ensi kertaa pitkään aikaan koetuksella. Sakari Sirkkasen haastateltavina ovat Ylen taloustoimittaja,kaksivuotiselta Berliinin kirjeenvaihtajapestiltään palannut Tytti Sulander sekä toimistopäällikkö Samu Kurri Suomen Pankista.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Onko totuus sodan ensimmäinen uhri?

  Maailmalta satelee jatkuvasti yhä vain synkempiä sotauutisia. Suomessa sen sijaan taistellaan siitä, mille puolueelle kuuluu poliittisen keskustelun ilmaherruus. Entä miten suomennetaan nato-ilmaus: toimintaedellysten antaminen häiriötilanteissa? Sotaisten kielikuvien lisäksi valitaan politiikan päivän sana, sekä vilkuillaan poliitikkojen twittejä elämästä. Puheet päreiksi -ohjelmassa Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

  Politiikkaradio: Jaksot (3) fi:Program:rss

  Kirjamessut Anu Kantola

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 14 min

  Kirjamessut Timo J. Tuikka

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 15 min

  Kirjamessut Sofi Oksanen

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Politiikkaradio: 23.09.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 24.09.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 25.09.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 26.09.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 29.09.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 30.09.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 01.10.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 02.10.2014 29 min
  - Politiikkaradio: 03.10.2014 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä