Areena
 • TV
 • Radio
 • Politiikkaradio

  Kuka pelkää f-sanaa?

  57 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 456 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Politiikkaradio »


  Politiikkaradio: Jaksot (667) fi:Program:rss

  Vuoden 2014 politiikan puheet ja kohut

  Kuka poliitikoista on puhunut milläkin lailla, mistä on kohuttu, mistä puhuttu? Löytyykö politiikasta hyvää tahtoa tai joulumieltä, kun julkisessa keskustelussa esiintyy vain naljailua, kritiikkiä, opponointia ja epäilystä? Kuka poliitikko on vuoden Twitter-kuningas? Entä mikä sana on politiikan vuoden sana? Puheet päreiksi -ohjelmassa suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  RKP:n Mikaela Nylander: "Iso virhe oli että emme lähteneet rakentamaan kuntauudistusta todenteolla"

  RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Mikaela Nylanderin mukaan yksi vaalikauden suurimmista virheistä oli, ettei hallitus lähtenyt rakentamaan kuntauudistusta todenteolla. Nylanderin mukaan kuntauudistuksen avulla olisi vältytty niiltä ongelmilta, jotka nyt jarruttavat koko maan kannalta äärimmäisen tärkeää sote-uudistusta. "Silloin me emme olisi tarvinneet sotea, eikä toisen asteen uudistusta, ei ehkä metropolihallintoa, jos olisimme tehneet toisin", sanoi Nylander Politiikkaradiossa. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Ministeri Laura Räty (kok): Hyväosaisilla on jo valinnanvapautta, huono-osaisilla ei

  Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok) mukaan sote-uudistuksella ei ole merkitystä, ellei voida taata, että jatkossa ihmiset saavat parempia terveyspalveluita. Rädyn mukaan nykyjärjestelmän pahin ongelma on, että se eriarvoistaa ihmisiä. "Tasa-arvoa tässä järjestelmässä on se, että kaikille on tarjolla julkisen sektorin palvelut. Mutta sitten niille, jotka ovat hyvätuloisia, tai joilla on hyvä työnantaja, on tarjolla vielä paljon muutakin valinnanvapautta. Se ei minun mielestäni ole oikein", sanoo Räty Politiikkaradiossa. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 28 min

  Suomi - päivystävien dosenttien maa?

  Kuka on asiantuntija mediassa? Kuinka ja miksi media käyttää asiantuntijoita? Onko Suomi päivystävien dosenttien maa? Politiikan tutkija Ville Pitkänen ja politiikan tutkija Mari K. Niemi ovat tutkineet suomalaisen median asiantuntijoiden käyttöä. Millaisia tuloksia tähän mennessä on saatu? Ville Pitkänen Turun eduskuntatutkimuskeskuksesta on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Miksi vapaakauppasopimus herättää suuria tunteita?

  TTIP eli EU:n ja Yhdysvaltain välinen vapaakauppasopimus on jälleen otsikoissa. Mikä sopimuksessa raivostuttaa ja herättää suuria tunteita? Millaisin vaikutuksia sopimuksella olisi, jos se mahdollisesti ratifioidaankaan EU-jäsenmaissa? Voiko tutkimuksilla ennustaa mihin suuntaan sopimus muuttaa nykytilaa? Väittelemässä ovat johtava asiantuntija Simo Karetie EK:sta ja Marissa Varmavuori TTIP-verkostosta. Sakari Sirkkanen on mattotuomarina.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Kristillisdemokraatit: Valtiovarainministeriö esitti kolmasosan leikkausta lapsilisiin

  Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ei niele kritiikkiä, jonka mukaan lapsiperheitä ei olisi puolustettu hallituksen sisällä. Östmanin mukaan hallituksesta käsin on torjuttu merkittäviä leikkauksia lapsiperheiden tukiin. "Kolmannes haluttiin säästää, tai se oli valtiovarainministerin pohjaesitys. Me vastustimme sitä", sanoi Östman Politiikkaradion haastattelussa. Jääkö hallituskauden saldo plussalle vai miinukselle, jos asiaa tarkastelee Kristillisdemokraattien näkökulmasta? Jos avioliittolain muutos etenee, kuinka käy perhearvojen? Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Ei me voida asettaa vaalitavoitteeksi oppositioon menemistä

  Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Jari Lindströmin mukaan puolue tavoittelee tosissaan hallitusvastuuta. "Se on meille tavoite. Ei meillä voi olla mitään muuta tavoitetta. Ei me voida asettaa vaalitavoitteeksi oppositioon menemistä, vaan kyllä se on hallitusvastuu", sanoo Lindström Politiikkaradiossa. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Rosatom-päätös ja EU:n energiapolitiikka

  Miltä vaikuttaa ulospäin eduskunnan perjantaina tekemä ydinvoimapäätös? Kuinka se on linjassa EU:n energiapolitiikan kanssa? Entä millainen yhteensattuma oli valtion enemmistöomisteisen Fortumin mukaantulo viime hetkellä Fennovoimaan? Venäjän taloutta painavat ruplan kurssin heikentyminen, öljyn hinnan lasku, pankkien ja yritysten ongelmat. Millainen tilanne maassa on? Kuinka pitkään niukkenevan rahan oloissa maa voi jatkaa nykylinjaansa? Kuinka Suomen tulisi asemoitua suhteessa Venäjään? Professori Pami Aalto Tampereen yliopistosta on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Itsenäinen vai itsepäinen Suomi?

  "Suomen kansan on astuttava muiden maailman kansojen rinnalle itsenäisenä kansakuntana", todetaan Svinhufvudin senaatin itsenäisyysjulistuksessa. Akateemikko Paavo Haavikko sen sijaan väitti, että Suomi on ollut itsenäinen vain parikymmentä vuotta: maailmansotien välillä ja Neuvostoliiton romahduksen jälkeen ennen EU-jäsenyyttä. Miten itsenäisyydestä on puhuttu, miten siitä puhutaan? Onko maamme itsenäinen itsepäisyyttään? Vai itsenäistyikö Suomi sittenkin vahingossa? Puheet päreiksi -ohjelmassa suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Paluuta eiliseen ei ole - mitä jos opeteltaisiin ajattelemaan uusiksi?

  Suomi oli ICT:n ja digitalisaation mallioppilas 1990-luvulla ja 2000-luvun alkuvuosina. Sitten tiputtiin kehityksestä. ICT ja digitalisaatio voivat kuitenkin palauttaa työn tuottavuuden hyvälle kurssille ja nostaa bruttokansantuotteen tutulle ja turvalliselle kahden prosentin kasvutasolle. Tämä ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Mitä siis pitäisi tehdä? Miksi pitäisi opetella ajattelemaan uudella tavoilla? Kansantaloustieteen professori Matti Pohjola Aalto-yliopistosta on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Miksi valtio riskeeraa venäläiseen ydinvoimaan?

  Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto ihmettelee valtiovallan sitoutumista venäläisen laitostoimittajan ydinvoimainvestointiin. Alanko-Kahiluodon mukaan valtiovalta pääomistajana kantaa viime kädessä vastuun myös Fortumin osallisuudesta Fennovoiman ydinvoimalaan. "Hallitus nojaa siihen, että kunnat, kuntien yhtiöt panostaa ja valtionyhtiö panostaa tähän hankkeeseen. Eli tässä veronmaksajien rahoilla otetaan hirveän iso riski", sanoi Alanko-Kahiluoto Politiikkaradiossa. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 29 min

  Jopa Lipposen hallituksilla oli helpompaa kuin nykyisillä

  SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman vertaa hallitusyhteistyötä kivireen vetämiseen. Backmanin mukaan jopa 1990-luvun laman hallituksilla oli helpompaa kuin nykyisillä Kataisen ja Stubbin hallituksilla on ollut. "Kyllä tää on ehkä enemmän tämä perinteinen suomalainen kivireki, jota tässä on jouduttu vetämään. Ja se liittyy nimenomaan talouteen. 90-luvun alussa meillä oli tilanne, jossa oli kotikutoinen lama, suomalainen pankkikriisi, yhtä aikaa Neuvostoliiton romahtaminen, mutta niin kuin Paavo Lipponen on sanonut, niin silloin oli kuitenkin helpompi tilanne hallituksella", sanoo Backman Politiikkaradiossa. Tapio Pajunen haastattelee.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Etlan Vihriälä: Sote telakalle

  ETLAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä sanoo, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on syytä laittaa uudelleenharkintaan. Tämä tarkoittaa sitä, että rahoituskuvion pitää olla kunnossa ennen uudistuksen etenemistä. Sote siis telakalle, ja lähtökohtaisesti vasta uuden hallituksen tulisi viedä uudistusta eteenpäin. Vihriälä ei myöskään usko EU-komission elvytyspakettiin. Vihriälän mukaan yksityistä rahaa ei saada pakettiin riittävästi mukaan. Elvytysnäkökulmasta EKP on toimija, jonka pitäisi hänen mukaansa nyt toimia. Valtioiden velkapapereita pitäisi ostaa jälkimarkkinoilta sadoilla miljardeilla euroilla. Sakari Sirkkanen toimittaa.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Tällainenko Talvivaara on?

  Uunituoreen Kirottu Kaivos -kirjan kirjoittaja Marko Erola on sitä mieltä, että Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä on kaikkea muuta kuin epäonnistunut yritysjohtaja. Erola sen sijaan syyllistää mediaa Talvivaara-kohujen aikaansaamisesta. Mutta entä Talvivaaran oma tiedotuspolitiikka? Alkuajan investoinnit? Kuinka valtio-omistaja puolestaan on hoitanut rooliaan Talvivaara-omistuksensa suhteen? Ja se kuuluisa ympäristölupa? Sakari Sirkkanen on toimittajana.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Mitä on kiertotalous?

  Kerran valmistettujen koneiden tuunaaminen ja myyminen uudelleen markkinoille. Erilaisten materiaaliosien uusiokäyttö monin tavoin. Jätteiden kierrättäminen innovatiivisesti. Julkisten hankintojen uudelleen skaalaaminen. Kiertotaloudella voi olla potentiaalia - mutta kuinka? Millä toimialoilla? Millaisia politiittisia toimenpiteitä siirtyminen kiertotalouteen edellyttäisi? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Politiikkaradiossa johtaja Mari Pantsar-Kallio Sitrasta. Sakari Sirkkanen on toimittajana.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 30 min

  Onko vihreä talous hötöpolitiikkaa?

  Vihreästä taloudesta puhutaan paljon, mutta mikä on realismia? Onko vihreällä taloudella poliittista kannatusta, entä mikä tilanne on yrityselämän puolella? Mitä vihreä talous tarkoittaa, onko se uusia liiketoimintoja vai nykyisten rakenteiden sisälle juurrutettuja uusia liiketoimintamalleja? Mitä siirtymässä vihreään talouteen tarvitaan - sanktioita vai kannustimia? Sakari Sirkkasen haastateltavina ovat johtaja Kai Mykkänen EK:sta ja ohjelmapäällikkö Jussi Nikula WWF Suomesta.

  Politiikkaradio: Jaksot (3) fi:Program:rss

  Kirjamessut Anu Kantola

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 14 min

  Kirjamessut Timo J. Tuikka

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 15 min

  Kirjamessut Sofi Oksanen

  Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Politiikkaradio: 22.12.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 26.12.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 29.12.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 30.12.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 31.12.2014 30 min
  - Politiikkaradio: 02.01.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 05.01.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 06.01.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 07.01.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 08.01.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 09.01.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 12.01.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 13.01.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 14.01.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 15.01.2015 30 min
  - Politiikkaradio: 16.01.2015 30 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä