Areena
 • TV
 • Radio
 • Puheen Päivä

  Älyä silmälaseihin ja tuoleihin

  20 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 76 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Puheen Päivä »


  Puheen Päivä: Jaksot (542) fi:Program:rss

  Talvisotahiihto hämmentää

  Koululaisille suunnattu Talvisotahiihto hämmästyttää ja kummastuttaa kansalaisia. Hiihtotapahtumat ovat osa Talvisodan 75-vuotisvuotta. Talvisotahiihtoja hiihdetään kouluissa 30.11.2014 – 13.3.2015. Paikallisten hiihtotapahtumien tavoitteena on lisätä koko kansan hiihtoharrastusta, nostaa kuntoa ja kunnioittaa sotaveteraaneja. "Sota on monella tapaa nyt ajankohtainen, tämä on hyvä tilaisuus kertoa Talvisodasta ja sodasta muutenkin lasten ikä huomioonottaen", sanoo koululiikuntaliiton kehittämispäällikkö Terho Tomperi. Hiihtojen tavoitteena on myös parantaa Talvisodan tuntemusta sekä kerätä varoja Talvisotayhdistykselle ja paikallisille hiihtojärjestäjille. Jarmo Laitaneva soitti koululiikuntaliiton kehittämispäällikkö Terho Tomperille ja reserviläisurheiluliiton toiminnanjohtajalle Risto Tarkiaiselle, ja kyseli tarkemmin. Toimittajina myös Hanna Kinnunen ja Heidi Laaksonen.

  • Kesto: 14 min

  Aika on rahaa tasa-arvoisempi maksuväline

  Vuonna 2009 viisi kaverusta Helsingin Kumpulasta pohtivat, miten he voisivat lisätä yhteisöllisyyttä ja samalla tehdä jotain, joka ei olisi kiinni rahataloudessa. He perustivat tähän järjestelmän, Stadin aikapankin, jossa kuka tahansa voi tarjota palveluita, esimerkiksi ikkunanpesua, toisia palveluksia vastaan. Hanna Koppelomäki jatko kehitti ajatusta aikapankista ihmisten kohtaamisen suuntaan, syntyi Aika parantaa –verkosto. Aikapankkitoiminta alkoi nopeasti kiinnostamaan satoja ihmisiä. Kiinnostuneiden joukossa oli myös yksi ei-toivottu: verottaja. Jarmo Laitanevan ja Hanna Kinnusen vieraina ovat aikapankkitoimintaa tutkinut filosofi ja yhteiskuntatieteiden tohtori Teppo Eskelinen sekä Aika parantaa –verkoston perustaja Hanna Koppelomäki.

  • Kesto: 38 min

  Vientikiellosta virtaa uusille markkinoille

  Venäjän vientikiellot voivat vaikuttaa Suomen talouteen pitkään, eikä naapurimaan viennistä saatuja euroja korvata nopeasti muilla markkinoilla. Presidentti Sauli Niinistö on muistuttanut, että Suomen kanta Ukrainan kriisiin on ollut selvä, ja olemme olleet mukana asettamassa EU:n pakotteita Venäjään vaikuttamiseksi. Muuta vaihtoehtoa kuin lähteä mukaan pakotteisiin ei Suomella presidentin mukaan ollut. Suomalaisyrittäjien täytyy kuitenkin ryhtyä etsimään uusia vientimahdollisuuksia nopeasti ja tehokkaasti. Näin tekee esimerkiksi Atria, joka uutisten mukaan etsii myyntikanavia sianlihalle Kiinasta. Kiinasta on myös käyty kolkuttelemassa suomalaisten elintarvikevalmistajien ovia. Jos yritykset saavat hyväksynnät paikallisilta elintarvikkeiden laatua valvovilta viranomaisilta, voi vienti uusille markkinoille esimerkiksi juuri Aasiaan alkaa. Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu: Venäjän talouspakotteista ja suomalaisen viennin uusista mahdollisuuksista Hanna Kinnusen ja Jarmo Laitanevan kanssa on keskustelemassa Finpro Consultingin toimitusjohtaja, kansainvälistymiskonsultti Kaisa Vikkula. - Suomalaisyrittäjät tarvitsevat yhteisöllisyyttä sekä rohkeaa ja avointa asennetta vientitalouden vahvistumiseen, Vikkula pohtii.

  • Kesto: 32 min

  Mitä Baltian markkinat tarjoavat sijoittajille?

  Pieni väestöpohja leimaa Baltian maita: Virossa, Latviassa ja Liettuassa on yhteensä vain reilut kuusi miljoonaa asukasta. Lisäksi alueen talousnäkymien ympärillä on runsaasti epävarmuutta, ja yhtiöiden tilanteet poikkeavat paljon toisistaan. Sijoittajan näkökulmasta Baltiaan kuitenkin mahtuu joitakin mielenkiintoisia kasvutarinoita. Haastateltavana rahastonhoitaja Kuldar Rahuorg FIMistä. Toimittajana Mikko Jylhä.

  • Kesto: 26 min

  Mistä kumpuaa suomalainen väkivalta?

  Mistä väkivalta johtuu? Miten sitä voisi vähentää? Suomalaista väkivaltaa - myös syitä ja ennaltaehkäisyä - tarkastellaan kolmesta eri kulmasta. Aihetta pohtivat HelsinkiMission Aggredi -ohjelman vastaava työntekijä Petri Salakka, Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitokselta yliopistonlehtori Tarja Tolonen sekä mediatutkija Johanna Sumiala Helsingin yliopiston tutkijakollegiumista. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

  • Kesto: 50 min

  Pörssipäivä - puhetta taloudesta ja sijoittamisesta

  Aiheena suomalaisten pörssiyhtiöiden toisen neljänneksen tulokset. Lisäksi puhetta monialayhtiö Asposta, kaupan murroksesta, Stockmannista, Facebookista ja Twitteristä sekä Ukrainan kriisin vaikutuksista. Vieraina pääanalyytikko Henri Elo Kauppalehden Balance Consulting -analyysiyksiköstä ja pääanalyytikko Sauli Vilén osaketutkimusta tekevästä Indereksestä. Toimittajana Mikko Jylhä.

  • Kesto: 32 min

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Puheen Päivä: 02.09.2014 32 min
  - Puheen Päivä: 02.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 03.09.2014 10 min
  - Puheen Päivä: 04.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 05.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 08.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 09.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 10.09.2014 10 min
  - Puheen Päivä: 11.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 12.09.2014 57 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä