Areena
 • TV
 • Radio
 • Puheen Päivä

  Älyä silmälaseihin ja tuoleihin

  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 76 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Puheen Päivä »


  Puheen Päivä: Jaksot (728) fi:Program:rss

  Sammuta valot ja ole läsnä

  Earth Hour järjestetään kansainvälisesti jo yhdeksättä kertaa, ja viime vuonna siihen osallistui yli kaksi miljardia ihmistä 162 maassa. WWF:n tiedottaja Kaisa Ryynänen kertoo tapahtuman teemana olevan tänä vuonna Maailman suurin kynttiläillallinen. "Haluamme, että ihmiset viettäisivät tämän pimeän tunnin ruokaillen ilmastoystävällistä ruokaa ystäviensä kanssa ja jättäisivät älylaitteiden räpläämisen vähemmälle". Toimittajana Jarmo Laitaneva.

  • Kesto: 12 min

  Hoivataistelu koskettaa yhä useampaa työikäistä

  Nyt puhutaan omaishoidosta. Yhä useampi keski-ikäinen elää tilanteessa, jossa huolta on pidettävä sekä omista lapsista että omista tai puolison vanhemmista. Paineet työelämässä voivat olla yhtaikaa kovat ja arjessa jaksaminen vaatii pitkiä hengenvetoja. Professori Heikki Hiilamo ja psykoterapeutti Kirsi Hiilamo ovat kirjoittaneet kirjan: “Hoivataistelu - tekoja läheisten puolesta”, johon he keräsivät tarinoita suomalaisilta, jotka ovat hoitaneet omaa aikuista läheistään. Tarinoissa toistui Hiilamoiden mukaan sanat kamppailu ja taistelu. Samalla ihmisen kantaa raskaampien vaiheiden yli pyyteetön lähimmäisenrakkaus ja halu auttaa. "Monilla on myös moraalinen velvoite hoitaa lähimmäistään. Hoivasuhteeseen sitoutuminen vaatii todella paljon kanttia", Kirsi Hiilamo pohtii. "Työikäisten omaishoitajuudesta pitäisi käydä myös nykyistä paljon enemmän yhteiskunnallista keskustelua", Heikki Hiilamo muistuttaa. Hanna Kinnunen haastattelee. Mitkä tarinat jäivät Hiilamoiden mieliin vahvimpina?

  • Kesto: 34 min

  Suomalaista koulutusjärjestelmää viedään Thaimaahan

  Päättäjät haluavat nostaa Suomen taloutta viennin avulla. Yksi hittituote vientimarkkinoilla on suomalainen koulujärjestelmä, joka on kelpuutettu nyt myös aasialaisen koulutusjärjestelmän kehittämiseen. Thaimaan pääministeri on nimittänyt maahan niin sanotun koulutuksen superkomitean uudistamaan paikallista koulutusjärjestelmää. Esikuviksi otetaan Etelä-Korea, Singapore ja Suomi. Hanna Kinnunen soitti Suomen Thaimaan suurlähettiläälle Kirsti Westphalenille Bangkokiin. "Suomalaisella osaamisella ja teollisuudella on paljon annettavaa Thaimaalle ja Thaimaassa sijoittajia sekä pääomaa, joka pitää vain löytää", Westphalen rohkaisee. Tieto Suomen pääsystä koulutuksen mallimaaksi ei tullut suurlähetystölle yllätyksenä, koska työtä kotimaan koulutusjärjestelmän markkinointiin on suurlähettiläs Kirsti Westphalenin mukaan tehty Thaimaassa jo vuosia.

  • Kesto: 7 min

  CP-vammainen neliraajahalvaantunut Nikke ei edes osaa ajatella negatiivisesti

  Pertti Kurikan Nimipäivät bändin Euroviisuedustus on tuonut vammaisasiaa esille entistä näkyvämmin. Ja syystä. Suomi hyväksyi YK:n vammaisten yleissopimuksen ja siihen liittyvän pöytäkirjan toukokuussa 2007. Sopimuksen ratifiointi on kuitenkin siirtynyt vuosi vuodelta, sillä Suomen itsemääräämislakien pitää olla yhdenmukaiset sopimuksen artikloiden kanssa. Suomi on itseasiassa viimeisiä EU-maita, joissa sopimusta ei ole vielä saatettu voimaan loppuun asti. Haminasta kotoisin oleva Niklas Heikkilä on syntymästään asti elänyt CP-vammaisena. Neliraajahalvaus pitää nuoren miehen sidottuna pyörätuoliin. Puhe on epäselvää eikä näöstäkään ole jäljellä kuin 10% normaalista, mutta ajatus juoksee. Nikke on muun muassa akviivinen radionkuuntelija, ja aktiivinen toki muutenkin, sillä mies päräytti Haminasta Pasilaan. Heikkilän viesti on se, etteivät ihmisoikeudet vammaisten kohdalla toteudu. Omaan tilanteeseensa Nikke on suhteellisen tyytyväinen, joskin hänelläkin on takana vääntöä ja byrokratiaa jos jonkinlaista. Esimerkiksi eräs asiakirja ei mennyt läpi, koska siitä puuttui Niklaksen allekirjoitus. Niklas ei siis pysty kirjoittamaan itse lainkaan. Mutta vaikka yleisesti vammaisasiassa olisi Suomella petrattavaa, Nikke ei lähde valittamisen tielle. Kun Jarmo Laitaneva kysyi syytä hänen elämänmyönteisyyteensä, hän tunnusti, ettei edes osaa ajatella negatiivisesti. Kuuntele millainen viesti Niklas Heikkilällä on meille. Vamma vaikeuttaa merkittävästi hänen puhettaan, joten tulkkina toimii Niken avustaja Outi Strömberg.

  • Kesto: 37 min

  Vaalit ratkaistaan imagopelillä

  Mikä tekee poliitikon retoriikasta ja viestinnästä äänestäjiä kiinnostavaa? Saako poliitikko muuttaa mielipiteitään vai syntyykö poliittinen luottamus vankkumattomasta imagosta? Entä alkaako keväällä poliittisten naisjohtajien aika? Hanna Kinnunen tapasi Oulussa, imagoiden tutkijan ja Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen ja viestinnän professorin Erkki Karvosen. Lähestyvissä eduskuntavaaleissa kiinnostavaa on Karvosen mukaan se, keille kansan äänet lopulta menevät. - Tutkimuksien mukaan jopa miljoona suomalaista miettii vielä omaa äänestyskantaansa. Kaiken ratkaiseekin lopulta viestintä, jolla ihmisiin vedotaan, Karvonen muistuttaa.

  • Kesto: 34 min

  Miten välttää hyvinvointivaltiopaniikki?

  Julkisen talouden alijäämä kasvaa. Työttömyys kasvaa. Valtio velkaantuu. Onko nyt syytä hyvinvointivaltiovaltiopaniikki? Mitä pitäisi tehdä? Miten pitäisi tehdä? Hyvinvointivaltiosta ja sen rakenteista - sosiaali- ja terveyspalveluista, työreformeista, velasta ja verotuksesta - väittelevät Elina Lepomäki kokoomuksesta ja Maria Guzenina SDP:stä. Sakari Sirkkanen toimittajana.

  • Kesto: 55 min

  Suomen kielen asema vahvistuu Ruotsissa

  Länsinaapurissa Ruotsissa on käynnistetty uusi suomenkielistä apua tarjoava puhelinpalvelu. Sairaanhoitoneuvontaa saa nyt myös suomeksi Tukholman läänin kunnissa. Palvelua ovat toivoneet erityisesti iäkkäät ja pienten lasten vanhemmat, mutta apua saavat myös Ruotsissa matkailevat turistit. Numerossa 1177 vastaa suomenkielinen sairaanhoitaja, eikä maatunnuksia tarvita edes suomalaisesta liittymästä soitettaessa. "Ruotsissa tehdään paljon työtä suomen kielen aseman parantamiseksi. Edistystä on jo tapahtunut, mutta esimerkiksi kielellistä esteettömyttä pitää kehittää edelleen. Myös kielen elvyttäminen on tärkeää heille, joilta suomi on jo unohtunut", sanoo Tukholman läänin maakäräjillä työskentelevä kansallisten vähemmistöjen koordinoija Mari Forsberg. Hanna Kinnunen haastattelee.

  • Kesto: 5 min

  Mikä ihme on Suomen Eläinoikeuspuolue?

  Seuraavaksi tutustumme puolueeseen, joka on melko tuore, eikä ole vielä puoluerekisterissä. Oletteko kuulleet Suomen eläinoikeuspuolueesta? He haluaisivat Suomesta vegaanisen yhteiskunnan. Lihanormista tulisi myös luopua. Mitä nämä termit oikein tarkoittavat? Parhaillaan Suomen Eläinoikeuspuolueen Facebook-ryhmässä on noin 650 ja kannattakorttien haku on päällä. Puolueen aatteista kertoo puolueen varapuheenjohtaja Saana-Maria Inkilä. Atte Uusinoka haastattelee.

  • Kesto: 5 min

  Hyvä palvelu parantaa yrityksen brändiä

  Bränditutkija, Singapore Management Universityn professori ja Aalto yliopiston dosentti Kirsti Lindberg-Repo vaatii suomalaisyrityksiltä entistä parempaa palvelukulttuuria. Mitä paremmin asiakkaita palvellaan, sitä parempi maine yritykselle kehittyy ja sen brändi vahvistuu. Tiukasta taloustilanteesta selviävätkin Lindberg-Revon mukaan ne, jotka pitävät brändistään hyvää huolta. Hanna Kinnunen ja dosentti Kirsti Lindberg-Repo tapasivat Oulussa tiistaina järjestetyssä seminaarissa, Viestintäpäivä Plussassa, jossa pohdittiin viestinnän ja markkinoinnin tulevaisuutta asiantuntijoiden johdolla. Mutta millainen on hyvä brändi? Liittyykö siihen vahva tarina, joka jää ihmisen mieleen, pitkä historia vai jotain muuta?

  • Kesto: 16 min

  5G verkolla rakennetaan älykkäitä kaupunkeja

  Oulu on pitkään tunnettu ICT-alan keskuksena Suomessa. Viime aikoina uutiset ict-alan alamäestä ja useiden yrityksien laajoista irtisanomisista kaupungissa ovat olleet surullista luettavaa, mutta uusia menestystarinoita kehitellään muun muassa Oulun yliopistossa taukoamatta. Centre of Wireless Communication eli langattoman viestinnän tutkimuskeskuksessa tutkitaan muun muassa 5G-verkon ja älykkään kaupungin mahdollisuuksia. Mistä on kyse ja mitä 5G-verkolla voidaan saada aikaan niin talouden kuin kaupunkien kehityksen näkökulmista? Hanna Kinnunen tapasi Oulussa tietoliikennetekniikan professorin Matti Latva-ahon. "Ict-alan pöhinä alkaa notkahduksen jälkeen lähennellä pohjoisessa jo 2000-luvun alun nousukautta", Latva-aho myhäilee. Ensimmäisenä Latva-aho avaa sitä, mitä eroa on jo monille tutuksi tulleella 4G- ja tulevaisuuden 5G-verkoilla.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Puheen Päivä: 01.04.2015 10 min
  - Puheen Päivä: 02.04.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 07.04.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 08.04.2015 10 min
  - Puheen Päivä: 09.04.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 10.04.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 13.04.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 14.04.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 15.04.2015 10 min
  - Puheen Päivä: 16.04.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 17.04.2015 57 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä