Areena
 • TV
 • Radio
 • Puheen Päivä

  Älyä silmälaseihin ja tuoleihin

  20 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 76 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Puheen Päivä »


  Puheen Päivä: Jaksot (630) fi:Program:rss

  Pekka Ervasti: Kepulla on kekri ikuinen

  Eihän tätä usko professori Nykänenkään! Kokoomus putosi kepun kyydistä ja kohta persut ja demarit huohottavat niskaan, miettii Yle uutisten politiikan päällikkö Pekka Ervasti ääniblogissaan.

  • Kesto: 4 min

  Ilmastoveteraani pelastaa maan tuleville sukupolville

  Ilmastonmuutoksesta käytävä keskustelu jumittaa usein juupas-eipäs -tasolla. Ikään kuin kyse olisi pelistä, jossa vastakkain on kaksi tasavertaista osapuolta.97% ilmastotutkijoista todistaa, että ihmisen toimet ovat vaikuttaneet maapallon lämpenemiseen. Muutos on niin nopeaa, että yksittäisten ihmisten vaikuttamismahdollisuudet asiassa alkavat olla pienet. Niinpä palloa on vieritettävä poliittisten päättäjien ja valtioiden suuntaan. Tieteellinen ja tekninen taito ilmastonmuutoksen ratkaisuun on jo olemassa, mutta poliittista tahtoa puuttuu. Miksi? Aiheen ympärillä käytävästä keskustelusta ja poliittisesta vaikuttamisesta kertovat Kepa ry:n kehityspoliittinen asiantuntija Tuuli Hietaniemi ja Ilmastovanhemmat -yhdistyksessä toimiva aktiivi Tapio Pesola. Toimittajina Jarmo Laitaneva ja Hanna Kinnunen.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 27 min

  Tehtävä Budapestissa

  Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattamisesta on kieltämättä tehty varsin haasteellista. Nyt pitää jännittää jo sitäkin, pääseekö edes katsomoon, kertoo blogissaan Jari Korkki.

  • Kesto: 3 min

  Suomella olisi mahdollisuudet arktiseksi mahtimaaksi

  Arktinen alue on maapallon puhtaimpia ja luonnontilaltaan parhaiten säilyneitä alueita. Mutta miten kauan, nimittäin ilmastonmuutos ja teknologinen kehitys muuttavat koko ajan alueen luonnetta. Mutta eivät uudet merireitit, pohjoisen energia- ja mineraalivarannot ja lisääntyvä matkailu tuo pelkästään uhkia, ne tuovat myös mahdollisuuksia. Heikki Haapavaara seilasi yhdessä valokuvaaja Jarmo Vehkakosken kanssa tutkimusmatkailija E.A. Nordenskiöldin hengessä Koillisväylän läpi. Matkasta syntyi niin merkittävä juttusarja Kauppalehti Optioon että näyttävä ja tärkeä kirja suomen arktisen merenkulun osaamisesta ja mahdollisuuksista. Heikki Haapavaaraa haastattelee Jarmo Laitaneva.

  • Kesto: 27 min

  "Kuntien otettava isompi vastuu pakolaisten kotouttamisessa"

  Maailmassa oli vuoden 2013 lopulla YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan 11,7 miljoonaa pakolaista. Suomeen otetaan tänä vuonna 1050 kiintiöpakolaista, joista 500 tulee Syyriasta. Puheen Päivässä keskusteltiin siitä, miten vaikeista oloista saapuvien ihmisten vastaanotto Suomessa järjestetään ja millaiset resurssit siihen meillä todellisuudessa on? Entä kenen vastuulla on pakolaisen kotoutuminen? Hanna Kinnusen ja Jarmo Laitanevan vieraina olivat Työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hankkeen hankepäällikkö Jaana Suokonautio sekä Suomen pakolaisavun kotimaan toiminnan päällikkö Pia Lindfors. "Kuntien pitäisi olla nykyistä aktiivisempia pakolaisten vastaanottamisessa ja kotouttamisessa", Lindfors vaatii. "Kotoutuminen on kahdensuuntainen prosessi, jossa sekä Suomeen saapuvalla pakolaisella että suomalaisella yhteiskunnalla ja ihmisten asenteilla on molemmilla suuri merkitys", Suokonautio jatkaa.

  • Kesto: 42 min

  Hyvä twiitti on tämän päivän aforismi

  Suomalaisten keskimääräinen lukutaito on kansainvälisesti verraten erinomainen. Vaikka naiset ovat miehiä kovempia lukijoita, myös suomalaiset miehet ovat Euroopan mittakaavassa kärkikastia. Lastenkin lukutaito on hyvä, mutta hiipumassa. Erityisesti poikien lukutaito on jäämässä selvästi jälkeen tytöistä. Ajankäyttötutkimusten mukaan uudet viestimet vievät aikaa painetulta tekstiltä. Tilanne ei kuitenkaan huoleta kirjallisuuslehti Parnasson tuottajaa Karo Hämäläistä, joka uskoo suomalaisten lukemisharrastuksen säilyvän, vaikka se ehkä muuttaakin muotoaan. Karo Hämäläistä jututtavat Jarmo Laitaneva ja Hanna Kinnunen.

  • Kesto: 34 min

  Työpaikoilla voisi olla myös mielen kuntosaleja

  Miksi yhdysvaltainen teknologiajätti Intel haluaa tarjota 100 000 työntekijälleen mahdollisuuden harrastaa mindfulnessia? Miksi Googlen insinöörit, New Yorkin asianajat ja USA:n merijalkaväki harjoittavat tietoista läsnäoloa? Johdon ja työyhteisöjen valmentaja ja mindfulness-ohjaaja Antti-Juhani Wihuri sanoo, että syy on yksinkertainen. Mindfulness tuottaa sen, mitä lupaa eli hyvinvointia, keskittymiskykyä ja yhteistyöllä menestyviä työyhteisöjä. Tietoisuus- ja läsnäolotaidoilla tarkoitetaan keskittymistä kulloinkin meneillään olevan hetken kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen. Tavoitteena on päästä eroon turhasta murehtimisesta. Kuinka hyvin Suomessa tunnistetaan tarve tällaiselle? Ollaanko yrityksissä valmiita vähentämään stressiä ja sitä kautta myös sairauspoissaoloja. Heidi Laaksonen haastattelee.

  • Kesto: 22 min

  Eläkevakuutusten suosio romahti - mitä tilalle?

  Suomessa otetaan tänä vuonna ehkä noin tuhat uutta vapaaehtoista eläkevakuutusta. Johtaja Timo Silvola Finanssialan Keskusliitosta sanoo, että eläkevakuutusten kohdalla toteutui poliittinen riski. Miten olisi viisasta toimia, jos haluaa varmistaa riittävän toimeentulon työuran jälkeen? Mikko Jylhä haastattelee.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Puheen Päivä: 03.11.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 04.11.2014 34 min
  - Puheen Päivä: 04.11.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 05.11.2014 10 min
  - Puheen Päivä: 06.11.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 07.11.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 10.11.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 11.11.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 12.11.2014 10 min
  - Puheen Päivä: 13.11.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 14.11.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 17.11.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 18.11.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 19.11.2014 10 min
  - Puheen Päivä: 20.11.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 21.11.2014 57 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä