Areena
 • TV
 • Radio
 • Puheen Päivä

  Älyä silmälaseihin ja tuoleihin

  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 76 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Puheen Päivä »


  Puheen Päivä: Jaksot (714) fi:Program:rss

  Rokottaminen on oman onnistumisensa uhri

  Kun rokote toimii hyvin, ja kansallinen rokotusohjelma on kattava, ei enää nähdä tarttuvia tauteja. Ihmisiltä hämärtyy se, miltä ihmisiä rokotteella suojataan, kun ei ole niitä omakohtaisia kokemuksia vakavista taudeista, muistuttaa Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek. Rokotuksen ottaminen ja ottamatta jättäminen herättää ihmisissä paljon tunteita niin puolesta kuin vastaan. Helsingin sanomat uutisoi tänään siitä, miten suomalaisten rokotetiedot ovat niin sanotusti levällään, vanhoille pahvinpaloille kirjattuna, eikä meillä aina ole edes tiedossa, mitkä rokotukset on itsellä voimassa ja mitkä eivät. Kuinka isosta ongelmasta rokotetietojen puutteessa on käytännössä kyse? Toimittaja on Hanna Kinnunen.

  • Kesto: 9 min

  Vaaleja ei synny ilman keskusvaalilautakuntaa

  Eduskuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia ja poliitikot kuopivat maata kampanjoidensa, vaalikuviensa, -sanomansa kanssa toivoen läpimenoa ja paikkaa Arkadianmäen auringossa. Mutta mitä tapahtuu taustalla ja julkisen vaalihärdellin ulkopuolella? Hanna Kinnunen kävi tapaamassa valtiollisten vaalien valmistelutöistä ja ennakkoäänestyksen toimittamisesta vastaavan Keskusvaalilautakunnan, Helsingin kaupungin lautakunnan sihteeriä Veera Reunaa. Hän kertoo ensimmäiseksi, mikä on keskusvaalilautakunnan tehtävä.

  • Kesto: 9 min

  Osta Jassi!

  Ruotsin kanssa diskuteerattu puolustusraportti tuo meille suomalaisille vahvan turvallisuuden tunteen ja ruotsalaisille ehkä miljardikaupat, sanoo blogissaan Ylen Politiikan esimies Pekka Ervasti.

  • Kesto: 3 min

  Tuplataan kansanedustajien määrä!

  Kun kansan syvistä riveistä kysytään valtiolle säästökohteita, esiin putkahtaa joka kerran vääjäämättä kansanedustajien määrän puolittaminen. Niin sanottu kansa on tässä täysin väärässä, tuumaa politiikan toimittaja Jari Korkki blogissaan.

  • Kesto: 3 min

  Mitä terroristit haluavat Euroopasta?

  Millaisia riskejä Eurooppaan ja Suomeen voi kohdistua? Nyt keskustelua terrorismista Euroopassa ja Suomessa. -Median tehtävä on levittävää tietoa. Toisaalta on iso kysymys, miten esimerkiksi isiksestä pitää kertoa, pohtii turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä. -Joku väittää, että media ja terrosrimi ovat symbioosissa keskenään. Molemmat hyötyvät toisistaan ja julkisuudesta, muistuttaa vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista eli UPIsta. Toimittaja on Sakari Sirkkanen.

  • Kesto: 42 min

  Pitääkö ruoan geenejä muunnella?

  Ruoan geenimuuntelu jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Joidenkin mielestä gm-ruoka pelastaa maailman, kun taas toisten mielestä se on tie maailman tuhoon. Onko geenimuunneltu ruoka lippu taivaaseen vai helvettiin? Siitä väittelevät gm-ruokaa puoltava kasvijalostuksen dosentti Jussi Tammisola Helsingin yliopistosta ja gm-ruokaa vastustava Luomuliiton toiminnanjohtaja Elisa Niemi. Toimittajina ovat Heidi Laaksonen ja Hanna Kinnunen.

  • Kesto: 55 min

  Meidät on lobattu syömään väärin - kaiken takana on raha

  Lääkäri Antti Heikkilä lyttää einekset ja liputtaa kotiruoan puolesta. -Ruoan pitää olla prosessoimatonta. Jos haluat olla terve, laita itse ruokasi perusaineista. Samalla kannattaa kiinnittää huomiota hiilihydraattimäärään ja muistaa, että sokeri on myrkkyä. Ja keinorasvat pois. Heikkilä ei tuomitse dieettejä, mutta muistuttaa, että niistä ei löydy jumalallista totuutta. -Elämme mentaalisessa saasteessa. Markkinnointikoneisto pomputtaa meitä kaikennäköisillä uskomuksilla. Valkotakkisiin ei kannata uskoa, vaan kannattaa lähteä itsestä päin. Ainoa totuus on oma kroppa. Oikeat valinnat vievät automaattisesti eteenpäin. Ruoka on suomalaisille pyhä asia vai onko? Einekset ovat kaupassa halvempia kuin kasvikset, elintasosairaudet jylläävät ja ylipaino on päivän kirosana: miten syömme itsemme terveiksi? Missä kohtaa menimme vikaan? Entä miten meidän pitäisi terveyden näkökulmasta suhtautua geenimuunneltuun ruokaan? Tästä keskustelee nyt lääkäri Antti Heikkilä Hanna Kinnusen kanssa. Millainen vaikutus ruoalla on ihmisen terveyteen?

  • Kesto: 27 min

  Naisen asema on paperilla hyvä - meillä on silti liian vähän naisjohtajia

  "Naisjohtajien määrässä Suomi on vasta sijalla 58. Se johtuu urautuneesta ajattelusta ja siitä, että naisilla on kertynyt johtamiskokemusta hyvin vähän. Toivoisin, että kun yritys etsii asiantuntijaa, ei mentäisi aina autopilotilla entiseen ja tuttuun, vaan katsottaisiin uusia ehdokkaita. Naiset eivät edelleenkään osaa pitää ääntä itsestään, eivät ne kyvykkäimmätkään. Naiset odottavat, että heidät löydetään ja huomataan. Naiset tarvitsevat totaalista itsevarmuuden kohennusta sekä toisenlaista kasvatusta ja koulutusta. Kuvan korjaamiseen tarvitaan ulkopuolista impulssia", jyrähtää Naisten Pankin ohjausryhmän puheenjohtaja ja Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Reetta Meriläinen. Tasa-arvo, lasikatto, naisen euro, naisen ääni: nyt pohditaan sitä, millainen asema naisilla on asiantuntijoina tämän päivän Suomessa. Saammeko äänemme kuuluviin vaikkapa mediassa vai taistelemmeko tuulimyllyjä ja miesten vaikutusvaltaa vastaan? Naiset esiin! Toimittaja on Hanna Kinnunen.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 25 min

  Eurooppalainen 112-päivä on suomalainen keksintö!

  Tänä vuonna vietettiin jo 18. valtakunnallista 112-päivää eli valtakunnallista hätänumeropäivää. Suomessa päivä on siis noteerattu jo vuodesta 1997 ja nyt kuuden vuoden ajan 112-päivää on vietetty vuosittain koko Euroopan unionin alueella. Kotimaassa teemapäivän järjestäjiä ovat muun muassa sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, poliisi, Rajavartiolaitos ja pelastuslaitokset sekä Hätäkeskuslaitos. Hätäkeskuslaitoksen johtaja Martti Kunnasvuori kävi Puheen Päivässä pohtimassa hätäkeskustoimintaa ja suomalaisten turvallisuutta. "Suomalaisten turvallisuudentunne on pysynyt jo vuosien ajan hyvänä. Se, missä voisimme kehittyä on, että voisimme kantaa yhdessä itsestämme ja toisistamme nykyistä vahvemmin vastuuta ja siten huolehtia turvallisuudestamme vieläkin paremmin. Myös avoin ja toimiva vuorovaikutus turvallisuusviranomaisten kanssa on tärkeää", Martti Kunnasvuori toteaa. Kuulemme myös Suomen ensimmäisen nais-palomiehen Sari Rautialan ajatuksia pelastustyön haasteista ja suomalaisten turvallisuusasenteista. Hanna Kinnunen ja Jarmo Laitaneva haastattelevat.

  • Kesto: 40 min

  Konsensus kaipaa remonttia

  Suomalaisen yhteiskunnan perinteisestä konsensus-päätöksenteosta on käyty viime päivinä kriittistä keskustelua. Mitä konsensus itseasiassa tarkoittaa ja millaiset historialliset juuret sillä Suomessa on? Onko konsensus jotain, mitä löytyy vain ja ainoastaan suomalaisesta politiikasta? Entä miksi konsensus on juuri nyt haastettu? Puheen Päivässä Sakari Sirkkasen haastateltavana on Suomen ja Skandinavian historian professori Markku Kuisma Helsingin yliopistosta.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Puheen Päivä: 02.03.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 03.03.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 04.03.2015 10 min
  - Puheen Päivä: 05.03.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 06.03.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 09.03.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 10.03.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 11.03.2015 10 min
  - Puheen Päivä: 12.03.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 13.03.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 16.03.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 17.03.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 18.03.2015 10 min
  - Puheen Päivä: 19.03.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 20.03.2015 57 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä