Areena
 • TV
 • Radio
 • Puheen Päivä

  Älyä silmälaseihin ja tuoleihin

  20 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 76 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Puheen Päivä »


  Puheen Päivä: Jaksot (565) fi:Program:rss

  Kauppalistan avulla pienennät ruokahävikkiä

  Motivan Elina Ovaskainen toimi Helsingin Narinkkatorin Saa syödä -tapahtuman tuottajana. Mitä kaikkea Motivan asiantuntijoilta ruokahävikkiasioissa kysytään? Missä ovat ruoan haaskuun pahimmat sudenkuopat? Toimittajina Jarmo Laitaneva ja Hanna Kinnunen.

  • Kesto: 11 min

  Suunnitteleminen pienentää ruokahävikkiä ja -laskua

  Hävikkiviikkoa vietettiin syyskuun toisella viikolla ja yksi viikon kohokohdista oli Saa Syödä -tapahtuma, mikä järjestettiin Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Myös Puheen Päivä oli Helsingin Narinkkatorilla mukana maistelemassa tunnelmaa. Jarmo Laitaneva tapasi Suomen johtavan ruokajärjestelmän vastuullisuutta, kilpailukykyä ja luonnonvarojen kestävää hyödyntämistä kehittävän tutkimuskeskuksen, MTT:n tutkijan Kirsi Silvennoisen, joka kertoi muun muassa missä ja mistä ruokahävikkiä syntyy eniten.

  • Kesto: 17 min

  Mitä ja minkä verran kaupoissa syntyy ruokahävikkiä?

  Ruokatarvikkeet Saa syödä -tapahtumaan toimittaneen HOK-Elannon laatu- ja ympäristöpäällikkö Satu Kattilamäki sanoo, että on myös kaupan etu kannustaa kuluttajia tunnistamaan vielä käyttökelpoinen ruoka ja miettimään keinoja yhdessä hävikin vähentämiseksi kotikeittiöissä. Toimittajina ovat Jarmo Laitaneva ja Hanna Kinnunen.

  • Kesto: 8 min

  Tuhansia suomalaisia leipäjonoissa viikoittain

  Saa syödä-tapahtumasta tehdyssä Puheen Päivässä puhuttiin myös leipäjonoista. Kuka apua tarvitsee ja miten sitä voisi nykyistä helpommin jakaa? Aiheesta olivat keskustelemassa henkilöt, jotka tietävät paljon tai jopa kaiken suomalaisista leipäjonoista. - THL:n tilastojen mukaan ruoka-apua tarvitsee viikoittain jopa 30 000 suomalaista, köyhyystutkija Maria Ohisalo kertoo. Apua tarjoaa noin 400 eri toimijaa. Yksi heistä on Veikko ja Lahja Hurstin laupeuden työ yhdistys sekä järjestön nykyinen vetäjä Heikki Hursti. - Enää leipäjonot eivät ole vain alkoholistien tai kadun kasvattien heiniä. Köyhyyteen voi ajautua kuka tahansa, Heikki Hursti summaa.

  • Kesto: 13 min

  "Maailmaa muutetaan ruoalla"

  11. syyskuuta Puheen Päivä parkkeerasi studionsa Helsingin Narinkkatorille Saa Syödä -tapahtumaan, jossa jaettiin ilmaista ruokaa ja tietoa hävikkiruoasta. Hanna Kinnunen tapasi yhden Pohjoismaiden johtavimmista ruokahävikin vastaista työtä tekevistä asiantuntijoista, tanskalaisen Selina Juulin. Hän puhui ruokavallankumouksesta ja siitä, mitä hänen perustamansa "Stop waisting food" -ohjelma on tehnyt ruokahävikin vähentämiseksi.

  • Kesto: 6 min

  Luontoliitto aktiivisena ruokahävikin vastaisessa kamppailussa

  Puheen päivän Hanna Kinnunen ja Jarmo Laitaneva tapasivat Saa syödä-tapahtumassa myös Luontoliiton pääsihteerin Leo Straniuksen. Hänen kanssaan pohdittiin sitä, miten poliittisilla päätöksillä voidaan vaikuttaa ruokahävikin vähentämiseen. Straniukselta löytyi myös vinkkejä aloitteleville ruokadyykkaareille. Luontoliitto osallistuu ruokahävikin vähentämiseen pyrkimällä vaikuttamaan esimerkiksi siihen, miten maataloustukia ohjataan tai miten julkisia hankintoja, kuten koulu- tai päiväkotiruokailuja järjestetään. Ruokahävikki on maailmanlaajuinen, mutta myös suomalainen ongelma. Mikä Luontoliiton pääsihteerin Leo Straniuksen mielestä on tärkein asia, joka ihmisten pitäisi ottaa entistä paremmin huomioon omaa ruokakulutusta pohdittaessa?

  • Kesto: 12 min

  3000 annosta kasvissoppaa!

  Hävikkiviikon Saa syödä! -tempauksessa 11.9. jaetaan tuhansia ilmaisia lounaita Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Lounaat on valmistettu kaupoilta yli jääneistä raaka-aineista. Helsingissä tarjottavat lounaat valmistaa Hok-Elannon myyntiin kelpaamattomista vihanneksista Laurean Ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat. Jarmo Laitaneva kävi katsomassa, miten Saa syödä -lounaat Leppävaaran BarLaurean keittiössä valmistuvat. Melkoisen tohinan keskeltä löytyivät keittiömestari Ilari Paananen ja lehtori Henry Lybäck.

  • Kesto: 15 min

  Luovaa ruokaa roskiksesta

  Maistuisivatko alkupalaksi kalkkunapalat, pääruuaksi grillatut kanankoivet ja jälkiruuaksi puolukka-jogurttipiirakka? Aalto-yliopiston Creative Sustainbility – linjan opiskelijat järjestävät keskenään elokuvailtoja, joihin he käyvät dyykkaamassa ruokatarjoilut. He siis harrastavat ruoka-aktivismia. Roskaruuasta tai kauppiaiden lahjoittamista vanhentuneista raaka-aineista loihditaan luovia monen ruokalajin illallisia. Toimittaja Liina Johansson osallistui Food Rescue illalliselle ja tapasi illan kaksi pääkokkia: virolaisen Kätlin Kangurin sekä iranilaisen Vahiz Mortezaein. He paljastavat mitä dyykkausreissuilla ja illallisilla oikein tapahtuu. Roskisdyykkausta tutkinut sosiologi Maiju Ripatti kertooo myös dyykkaamisen syitä ja siihen liittyviä mahdollisia ongelmia.

  • Kesto: 19 min

  Syöpälääkäri: ihosyövät yleistyvät

  Ylilääkäri Meri-Sisko Vuoristo Pirkanmaan syöpäyhdistyksestä kertoo, että ihosyövät ovat yleistyneet joparinkymmenen vuoden. Syynä on liiallinen auringonoton takia. Iho muistaa, kuinka paljon se on uv-säteilyä saanut. Tyvisolusyöpä on onneksi hoidettavissa melko hyvin. Jarmo Laitaneva haastattelee.

  • Kesto: 8 min

  Rukan lumilta tähän päivään

  Viime viikot ovat osoittaneet, etteivät ainakaan eläkeneuvottelijat kärsi kestävyysvajeesta, tuumaa Yle uutisten politiikan toimittaja ja TV1:n ykkösaamun juontaja Jari Korkki.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Puheen Päivä: 15.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 16.09.2014 19 min
  - Puheen Päivä: 16.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 17.09.2014 10 min
  - Puheen Päivä: 18.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 19.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 22.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 23.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 25.09.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 26.09.2014 57 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä