Areena
 • TV
 • Radio
 • Puheen Päivä

  Älyä silmälaseihin ja tuoleihin

  20 min
  • Esitetty: Yle Puhe
  • Kuunneltu: 76 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Puheen Päivä »


  Puheen Päivä: Jaksot (681) fi:Program:rss

  Arja Alho: “Perustulo vapauttaa ihmiset eteenpäin menemiseen”

  Perustulo on sosiaaliturvamalli, joka takaa kansalaisille säännöllisen ja ehdottoman kuukausittaisen rahasumman toimeentuloa varten. Entinen valtiovarainministeri, tutkija, kirjoittaja ja valtiotieteen tohtori Arja Alho lukeutuu perustulon puolustajiin. Puolustajat ajattelevat, että sen avulla voitaisiin helpottaa työllistymistä ja yrittäjyyttä sekä ennen kaikkea turvata ihmisten toimeentulo. "Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä tarvitsee uusia innovaatioita. Perustulo vahvistaisi ihmisten autonomiaa eli sitä, että heillä olisi oma elämä hallinnassa", toteaa Alho. Toimittajina Jarmo Laitaneva ja Hanna Kinnunen.

  • Kesto: 34 min

  Pörssipäivä - millainen oli markkinavuosi 2014?

  "EKP:n rahapolitiikka tulee lähivuodet säilymään poikkeuksen elvyttävänä, joten korot pysyttelevät alhaisella tasolla. Katseet pitää kiinnittää riskisempiin korkosegmentteihin, korkean riskin yrityslainoihin. Kaupan ala, elintarviketeollisuus ja raaka-aineet eivät kuulu suosikkisektoreihin, sen sijaan pankit ja rahoitus kiinnostavat", linjaa tulevaa markkinavuotta päästrategi Vesa Engdahl FIMistä. "Viimeisen viiden vuoden aikana pörssissä kurssinousut ovat tuottaneet merkittävän osan kokonaistuotosta, ja osinko on ollut lähinnä suolarahoja. Ensi vuonna ja sitä seuraavina vuosina osinkojen suhteellinen merkitys kokonaistuotossa kasvaa erittäin dramaattisesti eli osinko on hyvä kriteeri uusille sijoituksille", sanoo puolestaan osakestrategi Jukka Oksaharju Nordnetistä. Vesa Engdahl ja Jukka Oksaharju keskustelevat vuoden viimeisessä Pörssipäivässä, jossa keskeisenä aiheena on Venäjän talouden ongelmat sekä niiden vaikutukset suomalaisyhtiöihin. Lisäksi ING:n senior credit analyst Suvi Kosonen kommentoi Euroopan finanssisektoria ja analyytikko Antti Viljakainen Inderesiltä kertoo metsäteollisuuden näkymistä. Toimittaja on Mikko Jylhä.

  • Kesto: 52 min

  Nato ja Big Bang

  Suomalaisessa Nato-keskustelussa on ydinohjuksen mentävä aukko, kirjoittaa Yle uutisten politiikan päällikkö Pekka Ervasti blogissaan.

  • Kesto: 5 min

  Lasten toiveet joulupukille

  Jouluun on aikaa enää reilu viikko. Jos pukinkontti ammottaa vielä tyhjänä, niin nyt vaikut korvista - tässä tulee lahjavinkkejä lasten suusta. Seuraavassa 5-9 -vuotiaat pojat kertovat omat terveisensä joulupukille. Jarmo Laitaneva ja Heidi Laaksonen kyselevät lasten toiveista.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 4 min

  Moni tekee ihan liikaa niitä positiivisia mukavia juttuja

  "Suurin osa ihmisistä tietää mistä oma pahoinvointi johtuu. Ne on ihan niitä perusjuttuja: liian vähän unta ja liikuntaa ja liikaa menoja. Jos pieni lisäpotku ei riitä, pitää ottaa päivän ohjelmasta niitä ylimääräisiä asioita pois. Moni tekee ihan liikaa niitä positiivisia, mukavia asioita, jotka taas väsyttävät ihan liikaa. Pitää laittaa asiat ja menot tärkeysjärjestykseen", kiteyttää hyvinvointivalmentaja ja kiropraktikko Kristian Ekström. "Tämän päivän ihmistä rassaa ulkoiset paineet, jotka taas luovat itselle likaa paineita ja odotuksia. Ihmisellä on tapana kiinnittää ulkopuolisiin asioihin aina vaan enemmän huomioita. Ulkopuolelta tulee tosi paljon ärsykkeitä". Puheen Päivässä kysyttiin mitä pitäisi tehdä, jotta suomalaiset voisivat paremmin? Miksi muut ihmiset vaikuttavat hyvinvointiimme niin paljon? Hyvinvointivalmentaja ja kiropraktikko Kristian Ekström on Jarmo Laitanevan vieraana. Lisäksi tutkija ja tietokirjailija Jaana Venkula puhuu lumemaailmasta. Emme voi hyvin, koska emme elä oikeasti. "Tämän päivän egosentrinen ihminen ulkoistaa oman ajattelunsa ja taitonsa tietoverkoille ja yrittää elää siellä. Ihminen on kuitenkin kädellinen tekijä. Kun motorinen keskus aivoissa käynnistyy, se puolestaan on yhteydessä tunnekeskuksiin, josta taas alkaa välittyä mielihyvähormonia", muistuttaa tietokirjailija Jaana Venkula.

  • Kesto: 35 min

  Koulujen digitalisointi on tie uuteen kukoistukseen

  Parantaako uusi tekniikka koululaisten oppimistuloksia? Yksi asia, jolla kouluviihtyvyyttä, oppilaiden motivaatiota ja terveyttä, sekä edellisten kautta myös oppimistuloksia voidaan parantaa, on koulujen digitalisaatio. Yksi askel tätä kohti on hankkia kaikille koululaisille mobiilioppimisvälineet, vaikkapa tabeltit, kuten Vantalla on tehty. 16 000 tabelettia on melkoinen panostus kaupungilta, mutta varsinainen uudistus on kuitenkin pedagoginen: yhdessä tekeminen, vertaisoppiminen yhdistettynä liikunnallisuuteen ja pelillisyyteen tähtää myös tulevaisuuden työelämätaitojen kasvattamiseen. Vantaan kaupungin sivistystoimen apulaiskaunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth kertoo, että Vantaan koulujen digiuudistus on ainutlaatuinen koko maailmassa. "Digiuudistus tähtää yhteisöllisyyteen ja yksilöllisyyteen. Lahjakkaat oppilaat voivat edetä omassa tahdissaan, ja erityistä tukea tarvitseville tuen antaminen käy helpommin. Oppilaat saavat monimuotoisen ja laajaan ymmärryksen, jota tarvitaan kirjoja laajempaan maailmaan". Opettaja Harri Huhtala on pilotoinut tietokoneiden käyttöä opetuksessa jo muutaman vuoden, tällä hetkellä Kartanonkosken koulun opettaja kiertää kouluttamassa vantaalaisia opettajia. "Uusi tekniikka on suuri haaste useille opettajille. Oppilaat jo elävät digitaaliaikaa. Vanhemmat varmasti miettivät usein mihin oppiminen on oikein menossa". Pelillisyys on tehokas väline, jota kannattaa käyttää erityisesti oppimisen tukena. "Pelin avulla voi tarjota jokaiselle oppijalle juuri sopivan tasoisia haasteita. Leikki ja pelit ovat loistava tapa käsitellä nuorten ja lasten kanssa asioita, koska pelit motivoivat. Kaikissa peleissä on kysymys uuden oppimesta, siksi ne ovat luonteva tapa tehdä asioita. Eli otetaan pelimekaniikat ja valjastetaan ne uusien asioiden oppimiseen. Peli on myös turvallinen paikka epäonnistua. Pelien mekaniikkaan on rakennettu epäonnistuminen ja sun oman oppimisen hieno palaute sitä, että pääse eteenpäin. Se kiehtoo", kertoo pelipedagogiikkaan perehtynyt Lentävä liitutaulu ry:n toimitusjohtaja Riku Alkio. Toimittaja Jarmo Laitaneva vieraili Vantaan Kartanonkosken koulussa.

  • Kesto: 46 min

  "Valittaminen on hyväksyttyä suomalaisessa kulttuurissa"

  ”Valittaminen on hyväksyttyä suomalaisessa kulttuurissa”, sanoo filosofian tutkija Lauri Järvilehto. Mikään ei ole niin kivaa kuin valittaminen - paitsi yhdessä valittaminen! Valittamisen sanotaan olevan suomalaistan kansanhuvia. Tilanne on sikäli erikoinen, että suomalaiset ovat yksi maailman onnellisimmista kansoista. Olemme tottuneet siihen, että Suomi ja suomalaiset keikkuvat onnellisuus- ja hyvinvointitutkimuksissa maailman kärkimaiden joukossa. Olemmeko siis tottuneet myös hyvinvointiimme siinä määrin, että itsestään selvyydet eivät enää tyydytä meitä? Filosofian tutkija Lauri Järvilehto sanoo, että valitamme osin siksi, että se on niin helppoa. Mutta myös siksi, että valittaminen ja toisten syyttely saavat aivojen dopamiiniradat hyrräämään. Lauri Järvilehtoa haastattelee Jarmo Laitaneva.

  • Kesto: 36 min

  Kelpaako lapselle kierrätetty lelu?

  Millaisilla leluilla tämän päivän lapset haluavat leikkiä? Mistä lasten saamat lelut tulevat, ja miten he mahtavat suhtautua kierrätettyihin leluihin? Jarmo Laitaneva ja Heidi Laaksonen kyselevät.

  • Kesto: 5 min

  Anna lapselle krääsätön joulu

  Näin jouluna alla ympäristöjärjestöt ja muut vastaavat tahot haluavat muistuttaa, että joulua voi viettää ilman kulutushysteriaakin. Millainen on krääsätön joulu? Millaisia leluja kannattaa valita, mikäli haluaa ilahduttaa lasta pitkään ja mahdollisimman ympäristöystävällisesti? Miten lelut kierrätetään oikein? Heidi Laaksonen lähti selvittämään asiaa Kierrätyskeskuksen Itäkeskuksen myymälään. Hän vei samalla kiertoon lapsen vanhoja leluja. Mitä myymäläpäällikkö Sanna Fagerlund niistä tuumasi? Kelpasivatko tuomiset vielä? Kierrätyskeskus ottaa vastaa siis ehjiä ja puhtaita tavaroita. Voittoa ei tavoitella, vaan rahat menevät ympäristön vaalimiseen ja tarkoitus on saada tavara kiertoon, eikä roskikseen. Krääsättömän joulun sanomaa jaetaan myös Luontoliiton alaosta.fi -nettisivulla.

  • · Yle Puhe
  • Kesto: 16 min

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Puheen Päivä: 22.12.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 26.12.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 29.12.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 30.12.2014 57 min
  - Puheen Päivä: 31.12.2014 10 min
  - Puheen Päivä: 02.01.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 05.01.2015 57 min
  - Puheen Päivä: Hyviä uutisia Suomesta 57 min
  - Puheen Päivä: 07.01.2015 10 min
  - Puheen Päivä: 08.01.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 09.01.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 12.01.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 13.01.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 14.01.2015 10 min
  - Puheen Päivä: 15.01.2015 57 min
  - Puheen Päivä: 16.01.2015 57 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä