Areena
 • TV
 • Radio
 • Kultakuume

  Suomen ja Islannin korutaiteilijat kantavat huolta luonnon säilymisestä

  8 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 61 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Kultakuume »


  Kultakuume: Jaksot (800) fi:Program:rss

  "Lintujen on ryhdyttävä runoilijoiksi, jotka tallentavat sen, mitä täällä tapahtui."

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Pietari Kylmälä. // Somalialais-englantilaisen Nadifa Mohamedin romaani Kadotettujen hedelmätarha on kuvaus naisista vallankaappauksen ja sodan keskellä. Nadifa Mohamed kertoo millaista on kohdata omat juurensa välimatkan päästä. // Vihtori Rämä ja Pasi Hartikainen kommentoivat Joensuun kaupunginteatterin johtajakuvioita. // Savonlinnalainen Lauri Ainala on työstänyt musiikkia 25 kasvin kasvuäänistä. Kasvien ääniä taltioi taiteilija Kalle Hamm, joka on jo vuosia tehnyt taidetta kasveista, jotka ovat saapuneet Suomeen ja Eurooppaan tulokaslajeina 1500-luvulta lähtien. // Juha Hurmeen kolumni.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Saksan tuntija Seppo Hentilän ristiriitaiset jäähyväiset yliopistolle

  Poliittisen historian professori, Saksan tuntija Seppo Hentiläilä jättää yliopiston 43 vuoden uran jälkeen ristiriitaisissa tunnelmissa, sillä heikkenevä rahoitus näkyy ja tuntuu.// Haastattelussa Ylen Dokumenttiprojektissa esitettävän Piripäiväkirjan ohjaaja Marja Kurikka.// Romania valjasti kreivi Draculan matkailun vetonaulaksi.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Kenen strategioilla soditaan?

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Tuomas Karemo. Sunzin Sodankäynnin taidon vanhin ja laajin editio on yli 2000 vuotta vanha. Miten muinaisia sotastrategioita käytetään tämän päivän sodankäynnissä? Keskustelemassa teoksen suomentaja Matti Nojonen sekä professori Aki-Mauri Huhtinen. // Palestiinalaisen Khaled Jarrar rakensi Back to (the) Square 2 -tapahtumaan performanssin, jossa kysyttiin yhteiskunnan militarisoitumisen perään. Venäläinen ZIP-ryhmä taas rakentaa eräänlaista konstruktivistista utopiaansa Helsinkiin. // Ohjaaja, käsikirjoittaja Juha Lehtola halusi tehdä vakavasta aiheesta leikkisän elokuvan. Syntyi elokuva Aikuisten poika.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Viholliskansat samassa maassa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Tuore kirja Kielletty kansa – elämää palestiinalaisalueella yhdistää alueen historian osaksi nykyisyyttä maassa, jossa kaikki tuntevat väkivaltaisen kuoleman. Studiovieraana Tuomas Mustikainen. Helsingin keskustan kuuluisimman patsaan Havis Amandan ympärille rakennettu hotelli-installaatio herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan. Japanilainen Tatzu Nishi on tehnyt teoksen, joka kommentoi julkisen tilan käsitettä.. Suomen viimeisin torivalokuvaaja Valto Pernu syntyi Iin Asemakylässä v. 1909 ja kuoli 1986. Nuorena hän kulki polkupyörällä markkinoilla ja kuvausmatkoilla ristiin rastiin Suomea. Juontajana Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Bloggaaja - tulevaisuuden ammatti

  Bloggaaminen eli verkkopäiväkirjan pitäminen on yleistynyt huimaa vauhtia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Alan ammattimaistumisesta keskustelemassa Mikko Koistinen Manifesto-viestintätoimistosta sekä bloggaaja Elsa Heiko. // ITV:n Suvi Valkonen-Laine kommentoi Miljoonasateen Olli Heikkisen väitteitä We want more -ohjelmasta. // Musiikkiteatterin kultakauden Broadway-musikaalit 1950- ja 60-luvuilta palaavat säännöllisesti ohjelmistoon. Haastattelussa ovat Miten menestyä vaivatta liike-elämässä -esityksen ohjaaja-koreografi Markku Nenonen sekä pääosan esittäjä Antti Lang. // Keskiviikon kolumnisti on Saara Cantell. // Kultakuumeen juontaa Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Internet valvoo ja vapauttaa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Sosiaaliseen mediaan lataamamme viestit ja kuvat eivät ole vain viestejä tuttavillemme. Niistä kerätään valtavasti tietoa, jota käytetään vaikuttamaan niin osto- kuin äänestyskäyttäytymiseemme. Samalla sosiaalinen media antaa mahdollisuuden välittää suurille joukoille viestejä ohi median portinvartijoiden. Internetin kaksinaisesta roolista yhteiskunnassamme ovat keskustelemassa kulttuuriantropologi, visuaalisenkulttuurintutkija Asko Lehmuskallio Tampereen yliopistosta ja Aalto-yliopiston dosentti, Futuricen palvelusuunnittelija Risto Sarvas. Berliinissä omistaudutaan nykytanssille. "Tanz im August" -tanssifestivaali on käynnissä elokuun loppuun asti. Festivaali on yksi Euroopan merkittävimmistä tanssifestivaaleista. Tanz im August -festivaalin uusi taiteellinen johtaja on Virve Sutinen, joka on johtanut mm. Kiasma-teatteria sekä toiminut Tukholman tanssitalon taiteellisena johtajana. Sutinen kertoo mihin suuntaan hän haluaa viedä nykytanssia ja festivaalia. Juontajana Airikka Nurmela.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Hevoslinjan matkassa Kuninkaantiellä

  Kuninkaantie vie Turusta Helsingin kautta Viipuriin. Nyt siinä menee junarata tai moottoritie, ja kuninkaantie on saanut aivan uusia muotoja. Taiteilija Eero Yli-Vakkurin ja seppä Jesse Sipolan Hevoslinja-hankkeen tarkoitus oli ratsastaa vanhan Kuninkaantien pohjia Turusta Helsinkiin. Millaisen historian ratsastajat kohtasivat Kuninkaantiellä? Kymmenkunta Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta on nyt kuvattu kauttaaltaan ja laitettu nettiin vierailtavaksi Alvar Aalto säätiön ja Googlen yhteistyönä. Yhdysvaltalainen Kronos Quartet on kuulunut eturivin jousikvartetteihin jo neljän vuosikymmenen ajan. Kultakuumeen haastattelussa kvartetin perustaja jäsen, viulisti David Harrington. Juontajana Pietari Kylmälä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Voiko ihminen totetuttaa intohimonsa ilman että tuhoutuu?

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Näin kysyy Minna Canthin näytelmä Sylvi. Canth oli aikansa osaava dramaturgi, joka kirjoitti todellisuudesta käsin, luonnehtii näytelmän ohjannut ja dramatisoinut Mikko Roiha. Seitsemän teatterin yhteistyönä syntynyt näytelmä esitetään suomeksi ja ruotsiksi. Roihan mukaan esityksellä kokeillaan, miten kaksi erillistä Suomessa elävää kulttuuria pystyy yhteistyöhön, sillä poliitikkojen puhe yhtenäisestä kansasta on hänen mielestään silkkaa potaskaa. // Selfie-kuvat ovat hymiötä, eivät omakuvia. Suomen valokuvataiteenmuseon tuore näyttely #snapshot tuo museotilaan tavallisten ihmisten nettiin lataamat kuvat. Näyttely paljastaa suunnattoman kuvapaljouden, jonka keskellä elämme. Esimerkiksi 24 hours in photo –teos tuli museoon 120:ssä pahvilaatikossa. Juontajana Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Teatterit pelaavat lastennäytelmissä varman päälle

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Teatterit pelaavat lastennäytelmissä varman päälle. Lapsille kirjoitettuja uusia näytelmiä tulee harvoi. Miksi uusien tekstien on vaikeaa päästä teattereiden ohjelmistoihin? Vieraana dramaturgi Paula Salminen ja ohjaaja Janne Saarakkala. // Stage -festivaalilla on ensi-illassa Minna Canthin Sylvi-näytelmän uusi dramatisointi. Haastattelussa teatterinjohtajat Dan Henriksson Klockriketeaternista ja Tiina Luhtaniemi Savonlinnan teatterista, sekä ohjaaja Mikko Roiha. // Kansallismuseon uuden johtajan intohimona on venäläinen posliini.Haastattelussa Elina Anttila. // Kolumnistina Anna Laine. Juontaja Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 50 min

  Kultakuume ratsastaa Kuninkaantiellä

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Performanssitaiteilija Eero Yli-Vakkuri ja seppä Jesse Sipola ratsastavat tällä viikolla seurueineen vanhan Kuninkaantien jäännöksillä Turusta Helsinkiin - ja Kultakuume ratsastaa mukana. Yleisradion ratsastava radiotoimittaja Pietari Kylmälä seuraa Hevoslinjan syntymistä viikon ajan.// Luonto ja luonnollisuus toistuvat aiheina tanssin historiassa. Neljä koreografin Satu Herralan, Eeva Muilun, Anna Mustosen ja Masi Tiitan uutuusteos Nature Dances on tutkielma luonnon suhteesta nykytanssiin ja -taiteeseen. Kolumnistina on Otso Kantokorpi. Juontajana Sampo Mäkelä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 50 min

  Poikapatsaat ihastuttavat ja hämmentävät

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Kuvanveistäjä Tommi Toijan veteen pissaava poikapatsas -teos Helsingin Kauppatorilla on herättänyt keskustelua. Mikä Toijaa tässä hahmossa kiehtoo ja askarruttaa? Teatteri saa aikaan elämänmuutoksen. Elinkautista tuomiotaan sovittava Juha Heinonen sanoo, että KRIS ry ja tamperelainen Legioonateatteri ovat onnistuneet siinä, missä vankeinhoito ei ole onnistunut isolla rahallakaan. Heinonen on kirjoittanut aiheesta näytelmän Toinen Valinta. Esko Seppäsen tuore kirja Suomen rikkaat - Kuka kukin on. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Kun perhe on pahin

  Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu velvoite vanhempien kunnioittamisesta. Kultakuumeessa keskustellaan siitä, onko aikuisten lasten siedettävä mukisematta vaikeita vanhempiaan vai saako suhteen katkaista oman etunsa vuoksi. Vieraina ovat sosiaalipsykologi, antropologi Katriina Järvinen ja kirjailija Taija Tuominen// Saksalaisen teatterin keulakuva Bertolt Brecht oli aikaansa edellä oleva tyyliniekka: Nuori Brecht muistetaan sänkitukastaan, nahkatakistaan ja paksusta sikaristaan. // Millaisessa kieliympäristössä saamelaislapset Saamenmaalla elävät?

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Elokuvien tuotantotuki verollepantavaksi?

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Anna Keränen. Viime viikolla julkaistussa budjettiehdotuksessa esitetään, että Suomen elokuvasäätiön myöntämä tuotantotuki muuttuisi verolliseksi ensi vuoden alusta. Tällä hetkellä tuki on verotonta. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? // Hilma af Klintin näyttely Taidehallilla. Miten Klintin "löytyminen" 1980-luvulla mullisti modernin taiteen historiankirjoituksen? // Suomen ainoa Hollywoodin kultakauden tähti Taina Elg palaa näyttämölle kotimaassa. Elg on valmistanut Jean Sibeliuksen muusaksi kutsutun sopraano Ida Ekman tarinan // Art Goes Kapakka, Kuorojen kierros ja Kultakuume.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Basisti Sami Yaffa tuo koko maailman musiikin tv-ruutuun

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Kai Ristola. Rock-muusikkona yli kolme vuosikymmentä maailmaa kiertänyt Sami Yaffa on Yle Teeman uuden Soundtracker -matkaohjelman isäntä. Ohjelmasarjan lähtökohtana on esitellä eri maiden musiikkiperinnettä. Rytmien, melodioiden, ihmisten ja tarinoiden kautta avautuu näkökulmia maailman maiden kulttuuriin, historiaan ja nykypäivään. Sami Yaffa on torstain Kultakuumeen studiovieras. // Graafinen suunnittelu on jotain palvelutyön ja taiteen välimaastossa, sanoo Jussi Karjalainen. Hänen töitään voi nähdä mm. 22-Pistepirkon ja PMMP:n levynkansissa, sekä Kari Hotakaisen ja Leena Parkkisen kirjoissa.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Rosa Liksom ei enää välttele julkisuutta

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Anu Heikkinen. Taiteen moniottelija Rosa Liksom vältteli pitkään julkisuutta suojellakseen itseään. Iän myötä suhde julkisuuteen on lieventynyt. Kultakuumeen haastattelussa Liksom kertoo uusimman Väliaikaista-kirjansa lisäksi myös Kansallisteatterin Palsa-monologista. // Leikkipuistojen historia nojaa vahvoihin naisiin. Leikkipuistojen perustehtävä on yhä sama kuin sata vuotta sitten: ne tarjoavat koululaisille tekemistä koulupäivien jälkeen. Lisäksi ne ovat olennainen osa myös pienten lasten ja heidän vanhempiensa elämää. // Lisäksi katsaus Kansallisteatterin ja Helsingin kaupunginteatterin syyskausiin.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Yhä useampi brändää itsensä

  Moni yksityishenkilö haluaa antaa tarkkaan pohditun kuvan itsestään esimerkiksi työnhaussa. Kultakuumeen studiovieraaksi saapuu henkilöbrändäyksen asiantuntija Heli Sirkiä. "Mongoolilais-turaanilaiseksi" hengeltään haukkui kriitikko August Ahlqvist Seitsemää veljestä sen ilmestymisvuonna 1870. Myös Aleksis Kiven elämä on jäänyt elämään muun muassa elämäkerrallisten teatteriesitysten ja elokuvien muodossa. Samuli Reunasen ohjaamaa tulkintaa Veijo Meren kirjoittamasta Aleksis Kivi -näytelmästä esitetään jo toista vuotta Taaborinvuorella Nurmijärvellä. Juontajana Anna Keränen.

  Kultakuume: Muut audiot (4) fi:Program:rss

  Kapellimestari Valeri Gergiev: musiikkia, poliittisia kannanottoja ja jalkapalloa

  Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa. Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo. Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

  • Kesto: 10 min

  Älä kato ittees, kato taivasta

  Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

  • Kesto: 2 min

  Valtion asetus suojelee asemaravintolaa Burger Kingiltä

  Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

  • Kesto: 3 min

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kultakuume: Kultakuume. Kultakuume käy sarjakuvan jäljille 50 min
  - Kultakuume: 04.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 05.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 08.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 09.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 10.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 11.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 12.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 15.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 16.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 17.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 18.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 19.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 22.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 23.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 24.09.2014 50 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä