Areena
 • TV
 • Radio
 • Kultakuume

  Suomen ja Islannin korutaiteilijat kantavat huolta luonnon säilymisestä

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 61 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Kultakuume »


  Kultakuume: Jaksot (877) fi:Program:rss

  Miten elokuva saa käsitellä parisuhdeväkivaltaa?

  Salla Sorrin Ainahan ne palaa -elokuva parisuhdeväkivallasta kilpailee tänä vuonna Cannesin opiskelijatöiden sarjassa. Kultakuumeen haastattelussa nuori elokuvantekijä kertoo ongelmista, joita parisuhdeväkivallan valitseminen aiheeksi toi. Lisäksi kuullaan elokuvatoimittaja Kalle Kinnusen ennustus siitä, minkälaiset kotimaiset elokuvat tulevaisuudessa menestyvät. Kultakuumeessa vaalitulosta analysoi yliopistolehtori ja kulttuuripolitiikan tutkija Pauli Rautiainen.Mitä vaalitulos tarkoittaa taiteen tekijöiden ja ennen kaikkea yleisön kannalta - eli missä asemassa taide on seuraavan neljän vuoden aikana? Kansainvälinen Next Helsinki -ideakilpailu on hakenut vaihtoehtoja Guggenheim Helsinki –rakennukselle osoitetulle tontille Helsingin Etelärannassa sekä samalla ehdotuksia kaupunkikulttuurin ja koko kaupungin tulevaisuudelle. Kultakuumeessa selviää missä hankeessa mennään. Ohjelman juontaa Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Palveluyhteiskunta muokkaa ihmistä

  Kari Hotakaisen uusi, Helsingin Kaupunginteatterille kirjoittama, monologinäytelmä tarkastelee palvelijuutta – onko se vain ammatti vai ihmisessä syvemmällä oleva luonne? Miten palveluyhteiskunta ja palvelijuus muokkaavat ihmistä? Haastateltavina kirjailija Kari Hotakainen ja näyttelijä Martti Suosalo. Teatteria esitetään teatterissa, musiikkia musiikkitalossa ja elokuvia elokuvateatterissa. Voitaisiinko tästä asetelmasta etsiä uutta tietä taiteiden ja ihmisten kohtaamiselle? Haastattelussa syksyllä avatun Teatteri Unionin Ville Walo. Ohjelman juontaa Lisa Enckell.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Politiikka pyrkii oopperalavalle

  Sibelius-Akatemian esittämä Rossinin ooppera Matka Reimsiin on kansallisuussymbolien kavalkadi. Oopperan tarinaa kuljetetaan näin vaalien alla kohti Brysseliä. Mutta voiko oopperalla olla kantaaottava ja poliittinen sisältö? Vieraina kapellimestari Markus Lehtinen ja ohjaaja Ville Saukkonen. Unohdettujen kulttuurivaikuttajien tarina nostetaan esiin Kansallismuseossa. Kansa- ja kielitieteilijä Astrid Reponen-Juvas keräsi Ruotsissa 1932 merkittävän esinekokoelman metsäsuomalaisista. Kokoelma on nyt nähtävissä ensimmäistä kertaa Kansallismuseon Metsäsuomalaiset - Finnskogar -näyttelyssä. Kirjailija ja taideterapeutti Meri-Helga Mantere on kirjoittanut kirjan Vapauden taju. Se on kertomus Maija Juvaksesta ja Astrid Reposesta. Kirjassa kuvataan näiden kahden suomalaisen kulttuurivaikuttajan työtä ja arkielämää. Apulanta-yhtye osti Lahden Hennalan varuskunnan alueelta venäläisen tarkk´ampujapataljoonan komentajan talon. Miksi ihmeessä? Haastateltavina ovat Apulannan Sipe Santapukki ja rakennustutkija Riitta Niskanen Lahden museotoimesta. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Teuvo Tulion kadonnutta klassikkoa katsomassa

  Hiljattain Ranskasta löytyneen, tuhoutuneeksi uskotun Teuvo Tulion ohjaaman Nuorena nukkuneen (1937) katkelma paljastaa ohjaajan monipuolisuuden. Kultakuume katsoi filmilöydön ennakkoon Suomen elokuva-arkiston entisen johtajan Kaarle Stewenin kanssa. Stewenille filmin näkeminen oli mieleenpainuva kokemus, koska hän kuului Teuvo Tulion ja elokuvassa mukana olevien Regina ja Rakel Linnanheimon ystäväpiiriin. Stewen kertoo katselukokemuksensa lisäksi suhteestaan näihin kolmeen suomalaisen elokuvahistorian kiehtovaan hahmoon. Nuorena nukkuneen 20-minuuttinen pätkä on digitoitu ja se esitetään yleisölle Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa. Kultakuumeen viime viikolla uutisoimasta löydöstä tekee kiinnostavan se, että elokuvan kaikkien kopioiden on tähän asti uskottu tuhoutuneen Adams Filmin tulipalossa 1950-luvun lopussa. Valokuvaaja Ismo Hölttö löysi kuvattavansa kävelemällä. Ateneumin taidemuseossa on esillä valokuvaaja Ismo Höltön näyttely. Kuvat näyttävät katsojalle palan Suomesta neljänkymmenen vuoden takaa. Kuvat esittelevät ajankohdan todellisuutta, mutta nykyihminen voi löytää niistä nostalgisenkin vivahduksen. Kohteet tulivat Ismo Höltön eteen kävelyretkillä. Kolumnistina on vuorossa elokuvaohjaaja Saara Cantell. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Tuomas Karemo

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Arkkitehdit eivät enää rakenna kestäviä rakennuksia

  Kertakäyttörakentaminen on päivän trendi. Uusia taloja ei suunnitella kestämään 50 vuotta kauempaa. Kiinteistö- ja rakennusalan pitäisi merkittävästi ja nopeasti muuttaa toiminta- ja tuotantotapojaan kestävän kehityksen toteuttamiseksi ja luotettavien kilpailukyisten ratkaisujen löytämiseksi. Mikä on arkkitehtien vastuu kestävän kehityksen toteuttamisessa? Kultakuumeen vieraina arkkitehdit Asmo Jaaksi ja Lars-Erik Mattila Arjen asiantuntijoiden tarinat kiinnostavat teatteria. Rimini Protokoll on kolmen teatteriohjaajan teatteriryhmä, joka tekee dokumentaarisia teatteriesityksiä tavallisten ihmisten kanssa. Amatööriesiintyjistä koostuvat ”arjen asiantuntijat” eivät esitä roolia, vaan kertovat aiheesta, josta he parhaiten tietävät. Silti Rimini Protokollan teatteriesitykset toimivat. Ydinryhmään kuuluva Daniel Wetzel kertoo Rimini Protokollan työtavasta. Galleriat riistävät taiteilijoita. Myös taiteilijajärjestöjen galleriat perivät jäseniltään korkeaa vuokraa näyttelytiloistaan. Miksi taiteilijan pitää maksaa saadakseen taideteoksiaan esille ja myytyä? Kultakuume kysyy vastausta galleristeilta. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Pietari Kylmälä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Ysäri ei ole ohi!

  Mikä 90-luvusta tekee niin erityisen ja keitä ysärifiilisteijät oikein ovat? Ohjelman vieraina ysäribuumista keskustelemassa ovat Neverxending Dream -dokumenttielokuvan tekijä Petri Luukkainen sekä YleX:n Parasta ennen -radio-ohjelman juontaja Matti Airaksinen. Pekka Halosen työt ovat esillä Kuopiossa. Lapinlahden suuren pojan Pekka Halosen syntymästä on tullut kuluneeksi 150 vuotta. Kuopion taidemuseo on koonnut savolaisista kokoelmista juhlanäyttelyn, jossa lähestytään Kultakauden mestaria ja hänen työtään perhepiirin kautta. Maanantaina kulttuurilehdet esillä. Juontajana Saara Shikeben.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Ja Teosto-palkinnon saa..

  Tekijänoikeusjärjestö Teoston myöntämä vuosittainen musiikkialan palkinto on Suomen arvostetuin. Tänä vuonna palkinnon voittaa, joku kuvan miehistä. Hän on Kultakuumeen haastattelussa. Ohjaaja Tuomo Rämölle Tolstoin tiiliskiviromaani Sota ja rauha on tarjonnut enimmäkseen kiehtovia pohdintoja ihmisen osasta. Teatteritulkinta teoksesta saa ensi-iltansa tamperelaisessa teatteri Telakassa. Tamperelaisen Jalostamo-kollektiivin tulkinta Elfriede Jelinekin paljon keskustelua herättäneestä näytelmästä nostaa esiin kysymyksen historiallisesta etäisyydestä. Esityksen ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen on Kultakuumeen haastattelussa. Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 50 min

  Svengaa kuin Järvenpään kirjasto!

  Kultakuumeen kirjasto-kiertueen tämän kertainen etappi oli Järvenpään kirjasto, jossa keskusteltiin kirjaston musiikillisesta merkityksestä. Toimiva musiikkikirjasto on monelle kaupungille musiikkielämän elinehto. Lähetyksessä ovat keskustelemassa Järvenpään kirjaston musiikkiosaston päällikkö Timo Jansson ja musiikkikirjaston järjestäjä Heikki Poroila. Järvenpään musiikillisesta annista vastaavat Keski-Uudenmaan musiikkiopiston pianonsoitonopettaja Katriina Korte-Vuorilehto ja oppilaansa Joona Uusitalo. Kirjastonkäyttäjiä edustavat Esko Veijalainen ja Matilda Oksanen. Lisäksi lähetyksessä haastatellaan muusikko Teijo Lindströmiä, joka esiintyy säestäjänään Marko Kostiainen. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajina Vesa Kytöoja ja Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Leikkauksia vai uusi kukoistus?

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Kultakuumeen haastattelusarjassa maaliskuun aikana kävi ilmi, että puolueet ovat haluttomia leikkaamaan kulttuurista ensi vaalikaudella. Mutta voiko kulttuurielämä välttyä leikkauksilta jos kaikesta säästetään. Talven aikana taiteilijat ja kulttuurin tekijät ovat nostaneet kulttuuripolitiikan yhdeksi vaaliteemaksi. Vaaleista on tullut taidetta. Keskiviikkona Kultakuumeessa vedetään keskustelun päitä yhteen toimittaja-taiteilija Eeva Kempin, tutkija Olli Jakosen ja tanssija-koreografi Satu Herralan kanssa. Keskustelemassa myös kulttuuritoimittajat Aleksis Salusjärvi ja Anna Tulusto. Kavin apulaisjohtaja Mikko Kuutti kertoo Ranskan elokuva-arkistosta löytyneestä filmiharvinaisuudesta. Kavi restauroi tuhoutuneeksi uskoton osan ohjaaja Teuvo Tulion Nuorena nukkunut -elokuvasta. Lähetyksessä muistellaan myös 84-vuotiaana kuollutta lausuntataiteilija Elina Strömiä. Keskiviikon kolumnistina on ohjaaja, kirjailija Juha Hurme. Juontajana Pietari Kylmälä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Haluan olla ammattipelaaja!

  Elektronisessa urheilussa ammattilaiset solmivat jättimäisiä sponsorisopimuksia ja peliturnauksissa kilpaillaan tittelien lisäksi huikeista rahasummista. Mikä tietokoneen pelaamisesta tekee urheilua ja voiko kuka tahansa pelata ammatikseen? Studiossa keskustelemassa ovat e-sportsin moniala-ammattilainen Teemu Hiilinen ja entinen ammattipelaaja Slaava Räsänen. Opiskelijat ottivat oopperan tuotantovastuun harteilleen. Helsingin AMK Metropolian klassisen musiikin koulutusta on ajettu ryminällä alas viimeisen vuoden aikana. Koska AMK ei pystynyt tarjoamaan enää opiskelijoilleen koulutusproduktiona tehtävää oopperaa, opiskelijat ottivat tuotantovastuun omille hartioilleen. Ensi-iltaan tuleva Mozartin Cosi fan tutte on rakennettu talkoovoimin ja tekijöiden omalla henkilökohtaisella rahoituksella. Kansainvälinen kulttuurilehtikatsaus tuoreena Lontoosta. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Saara Shikeben

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Nykytanssi Suomessa on raastavaa taistelua

  Koreografi Sanna Kekäläisen mielestä taiteilijoiden pitäisi tarttua enemmän vaikeisiin aiheisiin. Keskustelussa pohditaan myös sitä, miksi nykytanssi on lupaavien vuosien jälkeen jälleen kriisissä. Kuvataiteelle varattujen palstamillimetrien vähentyessä on myös kuvataiteen uutisointi siirtynyt kohti tuloksia ja saavutuksia raportoivaan suuntaan, pohtii tutkija Anna Logren. Émilie du Châtelet oli 1700-luvulla elänyt lahjakas matemaatikko, fyysikko ja filosofi sekä ensimmäinen kansainvälisesti tunnettu naispuolinen tutkija. Säveltäjä Kaija Saariaho sävelsi hänen tarinansa innoittamana oopperan. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Maidanin perintö

  Kiovan Visuaalisen kulttuurin tutkimuskeskuksen johtaja Vasyl Cherepanyn ja dramaturgi Natalia Vorozbyt kertovat minkälainen rooli taiteilijoilla on ollut Ukrainan poliittisissa tapahtumissa. Venäjän ja länsimaiden välit ovat tulehtuneet, mutta kulttuuriyhteistyö toimii edelleen. Venäjän varakulttuuriministeri Alla Mani’lovan ja Suomen suurlähetystön kulttuurineuvos Helena Autio-Melonin kertovat miksi. Viime viikolla Arkkitehti-lehti joutui sensuurin kohteeksi, kun lehteä estettiin julkaisemasta kritiikki. Mitä tapaus kertoo arkkitehtuurikritiikin tasosta ja mahdollisuuksista? Studiossa keskustelemassa Arkkitehti-lehden päätoimittaja Jorma Mukala.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Ortodoksisen kirkon ihmiskuva herättää kysymyksiä

  Luterilaisen kirkon piispa Irja Askolan osallistuminen pappisvihkimykseen Uspenskin katedraalissa synnytti voimakkaita jännitteitä Suomen ortodoksisen kirkon sisällä. Aiheesta Kultakuumeen vieraana keskustelemassa on Metropoliitta Ambrosius. Valokuvataiteilija Nick Brandtin näyttely Salon Taidemuseossa on ollut kävijäennätys. Mikä Itä-Afrikan eläimissä viehättää suomalaisia? Luontovalokuvaaja Elina Nuortie vastaa. Arkkitehtuuri on kansainvälistä, mutta Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Tiina Valpolan mukaan suomalaisesta suunnittelusta on löydettävissä myös kansallisia piirteitä. Juontajana on Lisa Enckell.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 45 min

  Filosofi, kerro minulle miten elää!

  Onko nettiaika tuhonnut tiedolliset auktoriteetit? Mihin enää uskoa, kun informaatiopommitus on jatkuvaa? Filosofi Frank Martela uskoo, että sisäistä motivaatiota ja onnellisuutta voi lähestyä tieteen keinoin. Lapinpuvuissa performanssia eri puolilla maailmaa. Keski-Euroopan eläintarhoissa on ollut näytteillä myös ihmisiä - muun muassa Suomen saamelaisia. Kuvataiteilija Markku Laakso on perehtynyt tähän vaiettuun historiaan ja käsittelee sitä taiteessaan. Laakso ja hänen puolisonsa, taidegraafikko Annika Dahlsten, hyppivät lapinpuvuissa eri puolilla maailmaa ja taltioivat performanssit valokuviin ja videoihin. Sarjakuva-Finlandialla palkittu Tiitu Takalon teos Minä, Mikko ja Annikki on yhtä aikaa kahden ihmisen rakkaustarina, remonttipäiväkirja ja kurkistus suomalaisen teollisuuskaupungin vaiheisiin. Yli satavuotias Annikin puutalokortteli Tampereen Tammelassa on teoksen keskiössä. Kultakuume tapasi tuoreen voittajan. Kulttuurilehtikatsaus maanantaiseen tapaan. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Onko Aleister Crowley uuden ajan profeetta?

  Beatles, Led Zeppelin, David Bowie, John Zorn, Black Sabbath... Näitä kaikkia artisteja yhdistää mies nimeltään Aleister Crowley. Crowley (1875-1947) eli merkillisen elämän, johon kuului mitä mielikuvituksellisempia rituaaleja, rietastelua ja ylilyöntejä niin seksin kuin huumeiden kanssa. Mutta ennen kaikkea hän tuli luoneeksi valtavan kirjallisen tuotannon ja siihen liittyvän oman uskontonsa, jota kutsutaan Thelemaksi. Millaisen perinnön Crowley jätti jälkeensä ja mihin hän kirjoituksillaan tähtäsi? Oliko hän vain epämääräinen okkultisti, joka on irstailullaan vedonnut rock-tähtiin? Studiovieraana on vastikään ilmestyneen Gary Lachmanin Aleister Crowley -elämäkerran suomentaja Ilkka Salmenpohja. Lähetyksessä kuullaan myös Crowleytä harrastavan ja hänen ohjeidensa mukaan elävän Marko Meretvuon ajatuksia. Kultakuumeen kulttuuripolitiikka -sarjan päättävät Perussuomalaisten Kike Elomaa ja Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen Stefan Wallin. Perjantain jazz! Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Lavarunous haastaa lausuntataiteen

  Yhä useammat runoilijat lukevat runojaan lavarunoustapahtumissa. Kiinnostus runoja ja runoilijoita kohtaan kasvaa, mutta miten käy lausujien? Runonlausujat Mirjami Heikkinen ja Jarmo Heikkinen, kaksi eri sukupolven runonlausujaa on Kultakuumeen vieraina. Linda Maria Roine eli Mercedes Bentso räppää breikkiä ja räppiä yhdistävässä Break the fight. I was here -näyttämäteoksessa koulukiusaamisen vaaroista ja seurauksista. Haastateltavana myös koreografi Arja Tiili. Kulttuuripoliittisessa vaalitentissä on Vasemmistoliiton Eila Tiainen. Ulkomaankulttuurilehtikatsauksessa Suvi Mononen raportoi Brasiliasta. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Lisa Enckell.

  Kultakuume: Muut audiot (5) fi:Program:rss

  Tulevaisuuden asunto muuntuu tarpeiden mukaan

  Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtiopiskelijat miettivät asuntosuunnittelun jatkokurssilla, millainen on muunnteltava ja joustava asuinympäristö. Suomalainen asuntoarkkitehtuuri on tällä hetkellä kuin kopiokoneen käyttöä - ympäri maata nousee samannäköisiä asuinalueita ja pohjaratkaisutkin toistavat toisiaan. Asuntosuunnittelussa olisi kuitenkin otettava alan konkariarkkitehdin Esko Kahrin mielestä paremmin huomioon asukkaiden tarpeet ja elämisen elinkaari. Airikka Nurmela tutustui Tampereella arkkitehtiopiskelijoiden visioihin tulevaisuuden asumisesta.

  • Kesto: 20 min

  Helsinki Dance Company nostaa hattua tanssijaveteraaneilleen

  Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän ensi-illassa Chorus Line 2013 tanssii kaupunginteatterin tanssiryhmän entisiä ja nykyisiä tanssijoita. Esitys hakee innoituksensa vuonna 1975 valmistuneesta Broadwayn musikaalista Chorus Line, joka käsittelee yksilön suhdetta ryhmään ja solistin suhdetta kuoroon, chorukseen. Kai Ristola tapasi esityksen tanssijoita sekä koreografi Sonya Lindfrosin.  

  • Kesto: 8 min

  Heidegger on natsi, vaikka hänet voissa paistaisi

  Filosofi Martin Heideggerin ajattelu ei ole erillistä ja irrallaan kansallissosialismista.Filosofi Tere Vadén sanoo, että koska Heideggerin natsismi ei ollut sattumaa tai harha-askel. Heidegger näki natsismissa merkittävän vallankumouksen mahdollisuudet. Toimittaja on Teemu Laaksonen.

  • Kesto: 17 min

  Sirkusammattilaisten keskus avautuu Helsingissä

  CIRKO-keskus juhlii avajaisiaan Helsingin Suvilahdessa. Ukrainan nälänhädästä kertova näytelmä kohauttaa Turussa. Museovalvojan työtä tarkastellaan performanssin avulla. Studiossa on Ville Vedenpää.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kultakuume: Kultakuume. Kielen rajat ovat maailmamme rajat 50 min
  - Kultakuume: 22.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 23.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 24.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 27.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 28.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 29.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 30.04.2015 50 min
  - Kultakuume: 04.05.2015 50 min
  - Kultakuume: 05.05.2015 50 min
  - Kultakuume: 06.05.2015 50 min
  - Kultakuume: 07.05.2015 50 min
  - Kultakuume: 08.05.2015 50 min
  - Kultakuume: 11.05.2015 50 min
  - Kultakuume: 12.05.2015 50 min
  - Kultakuume: 13.05.2015 50 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä