Areena
 • TV
 • Radio
 • Kultakuume

  Suomen ja Islannin korutaiteilijat kantavat huolta luonnon säilymisestä

  8 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 61 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Kultakuume »


  Kultakuume: Jaksot (829) fi:Program:rss

  Kaunokirjoituksesta luopuminen nostattaa tunteita

  Uuden opetussuunnitelman mukaan kouluissa ei tarvitse enää opettaa kaunokirjoitusta. Millainen kulttuurinen muutos käsialakirjoituksesta luopuminen on? Haastateltavina Suomen kalligrafiayhdistyksestä Teija Tiilimäki , äidinkielen opettajien liitosta Susanna Huhta ja Päivi Kallius Snellman-korkeakoulusta./ Professori Martin Scheinin tulkitsee ihmisoikeuksien julistusta avioliiton kannalta./ Oulussa on meneillään kansainvälinen lasten- ja nuorten elokuvafestivaali. Ohjaaja Jenni Kangasniemi esittelee festivaaleilla yhteisöllistä elokuvaprojektiaan, joka on syntynyt vantaalaisten nuorten tyttöjen kanssa./Juontajana Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Ruotsinsuomalaiset on kansallinen vähemmistö

  Ruotsissa suomenkielisten vähemmistöasema tunnustettiin yhdessä saamelaisten, meänkielisten, romanien ja juutalaisten kanssa vuosituhannen alussa. Kielelliset ja kulttuuriset oikeudet on määritelty laeissa, joiden mukaan kansallisilla vähemmistöillä on muun muassa oikeus äidinkieliseen esikouluopetukseen ja vanhustenhuoltoon. Ruotsinsuomalaiset eivät kuitenkaan vielä saa palveluita lakien edellyttämällä tavalla. Juristi ja vähemmistövaltuutettu Kaisa Syrjänen-Schaal ja toimittaja Kirsi Blomberg Sisuradiosta kertovat millaisessa murrosvaiheessa ruotsinsuomalaiset elävät. // Terrori-iskut ja sotavankien kidutukset esillä lasten leikeissä. Lentokone iskeytyy WTC-torniin ja Abu Ghraibin vanginvartija kiduttaa irakilaisia sotavankeja. Kanadalaisen Jonathan Hobinin Lastenhuoneessa -valokuvasarjassa väkivaltaiset ja ikoniset uutiskuvat tunkeutuvat lasten leikkeihin Juontajana Lisa Enckell.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Finlandia Junior –ehdokaskirjoissa iloa, surua ja jopa murha!

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma.Kultakuume perkaa lähetyksessään Junior Finlandia -ehdokkaat Palojoen kuudesluokkalaisten muodostaman asiantuntijaraadin kanssa. Mikä nauratti, mikä kosketti, mitä voisi suositella kaverillekin? Palkinnon saaja selviää torstaina, kun elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa julistaa päätöksensä./Radioateljee täyttää 35 vuotta. Suurelle yleisölle radiofeature ei välttämättä kerro kovin paljoa, mutta Radioateljeen ääni on silti tunnistettava. Tuottaja Harri Huhtamäki kertoo Radioateljeen omaehtoisesta tiestä muuttuvassa mediamaisemassa./ Kolumnivuorossa elokuvaohjaaja Saara Cantell./ Juontajana Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Pelaaminen on osa yleissivistystä

  Millaisessa roolissa pelaaminen on osana nykypäivän yleissivistystä. Keskustelemassa ovat kirjailija Jantso Jokelin, joka löysi pelaamisen aikuisiällä ja mediakasvatuksen suunnittelija Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista./ Vanhojen pelikonsolien musiikki on saanut uuden elämän chiptune-muusikkojen käsissä, jotka tuottavat ääniä vanhojen pelikonsolien piirilevyillä. Joensuulainen Olli Vainionpää eli OJJ on hurahtanut Gameboyn ääniin ja tekee niistä modernia konemusiikkia./ Hindut viettävät marraskuussa Diwali-juhlaa.Se on myös sikheille tärkeä juhla./ Juontajana Tuomas Karemo

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Yritykset hallitsevat nyt myös historiankirjoitusta

  Vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin syyt voivat jäädä osittain pimentoon. PWC -konsulttiyhtiö suunnittelee tuhoavansa kriisin laukaisseen Lehman Brothersin arkistot. Miten yritykset määräävät, miten niistä kirjoitetaan? Mitä pitäisi ehdottomasti säilyttää jälkipolville? Haastattelussa yrityshistorian professori Niklas Jensen-Eriksen ja Elinkeinoelämän keskusarkiston johtaja Jarmo Luoma-aho. // Hyvä kättely on kuin jalkapallotuomari: se täyttää tehtävänsä kun siihen ei kiinnitä huomiota. Kättely on ihmisille kuitenkin hyvin perustavanlaatuinen ja merkityksellinen tapa kohdata toisensa. Annakaisa Suomisen kättelyä käsittelevä väitöskirja tarkastettiin Turun yliopistossa. // Kulttuurilehtikatsaus - tuoreet poiminnat tuoreimmista kulttuurilehdistä. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkaistiin

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Seppo Puttonen ja Nadja Nowak pohtivat tämän vuoden ehdokkaita. // Rokumentti-festivaali on maailman ongelmien kimpussa. Joensuulaisesta festivaalista on tullut globaalien ongelmien käsittelijä. Vieraana on festivaalijohtaja Petri Varis. // Uuno Klami -kilpailussa kuullaan kiinnostavia uusia sävellyksiä. YLE Radio 1:n Kare Eskola ja Olli Virtaperko ovat paikalla Kotkassa, jossa ratkaistaan vuoden 2014 sävellyskilpailun voittaja. Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Pelastetaan maakuntateatterit!

  Maakuntien teattereiden kriisistä on puhuttu jo vuosia. Tulevaisuuden teatterikentästä keskustelevat Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Miko Jaakkola ja Kokkolan kaupunginteatterin johtaja Sini Pesonen. // Ranskalaisen näytelmäkirjailijan Eric-Emmanuell Schmittin näytelmä Einsteinin rikos pohtii tieteen ja tiedemiehen vastuuta. // Viron vanhin teatteri, tartolainen Vanemuine vierailee Kansallisoopperassa. // Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Peleistä tuli hallitseva kulttuurimuoto

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Kun Tuija Linden aloitti Pelit-lehden päätoimittajana vuonna 1992, oli pelaaminen etenkin kouluikäisten parissa kasvava harrastus. Nykyisin kukaan suomalainen ei voi välttyä digitaalisten pelien merkityksen korostamiselta. Mikä on pelien asema kulttuurimme sisällä? Vieraina Tuija Linden ja professori Frans Mäyrä. // Nukketeatteri Sytkyt luo talven lumoa pimeän ajan keskelle. Balettien joulunajan ohjelmistoon lukeutuva Pähkinänäsärkijä on Suomen kansallisteatterin joulunäytelmä. Nukketeatteri Sytkyt on valmistanut esityksen puolalaisen Opolen nukketeatterin kanssa. // Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Kohti tulevaisuuden taidepolitiikkaa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Suomen taidepoliittisen tapahtuman huippukokouksessa pyritään samaan kuin Etyk-kokouksessa vuonna 1975: määrittämään politiikan linja muuttuvassa yhteiskunnassa. Huippukokouksessa suomalaiset poliitikot esittävät omat ehdotuksensa tulevaisuuden taidepolitiikasta. Samalla kysytään voisiko taide auttaa politiikan pois itse luodusta ahdingosta. Tapahtuma on osa Baltic Circle –festivaalia. // Gary Burtonin haastava tie kaapista ulos. Viime vuonna julkaistussa omaelämänkerrassaan jazzmuusikko Gary Burton kertoo elämästään kolme tarinaa: muusikkoudestaan, seksuaali-identiteetistään ja luovuudesta musiikissa.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Anonyymit kansankuvat ovat nyt kova sana maailmalla

  Digitaalisten kuvien ja tiedonvaihdon keskellä vanhat mustavalkoiset ja värjätyt valokuvat ovat alkaneet kiinnostaa aivan uudella tavalla. Valokuvaaja Harri Tahvanainen on kerännyt kansankuvia kymmenen vuotta. Hänen kokoelmansa toimi innoittajana yhdessä taidehistorioitsija Harri Kalhan kanssa tehdylle kirjalle Nimettömät, jossa avautuu kansanvalokuvauksen maaginen maailma. // Miten taidemusiikki vastaan digitaalisuuden haasteeseen? Juontaja Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Vladimir Nabokovin Kalvas hehku panee lukijan pään pyörälle

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Vihdoinkin! Näin on huudahtanut moni kirjallisuuden harrastaja kuultuaan Nabokovin Kalvas hehku -romaanin suomentamisesta. Kuinka kääntäjä selviää hämmentävästä kirjallisesta palapelistä? Vieraina ovat teeoksen suomentanut Kristiina Drews ja kirjallisuuden opiskelija Hannasofia Hardwick. Tähtitenori Villazon hyödyntää lavalla psykoanalyysiä. Lauantaina Musiikkitalossa konsertoiva Rolando Villazon on oopperamaailman suosituimpia tenorilaulajia. Meksikolainen kertoo Kultakuumeen haastattelussa, kuinka hän selätti parin vuoden takaiset äänivaikeudet ja oppi tuntemaan itsensä paremmin psykoterapiassa. Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Perinteinen lukutaito – mihin riittää?

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Nuorten lukutaidon heikkenemisestä ollaan koko ajan yhä huolestuneempia. Mutta onko perinteinen lukutaito tulevaisuudessa enää se tärkein lukutaidon muoto, kun visuaalinen lukutaito ja medialukutaito korostuvat entisestään? Vieraina lukiolaiset Katri Keino, Pranvera Maxhuni ja Juuso Pikkarainen. // Tanssiteatteri Hurjaruuth kutsuu kollektiiviseen uneen Talvisirkus Unen myötä.// Voiko sirkuksella auttaa Syyrian sodasta kärsineitä nuoria? Juontajana Anu Heikkinen

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Tukijärjestelmä on unohtanut kuorolaulun

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Joonas Turunen. Suomessa orkesterilain piiriin on hyväksytty kansanmusiikki ja teatterilain piiriin sirkus. Sen sijaan kuorolaulun asemaa ei lainsäädäntö tunnusta. Milloin tähän saadaan muutos? Vieraana elokuussa Sibelius-Akatemian kuoronjohdon professorina aloittanut Nils Schweckendiek. // Haastattelussa ensimmäistä kertaa jaettavan Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saaja. // Esittelyssä myös keskiviikkona julkaistavat Tieto-Finlandia-palkintoehdokkaat. //Juha Hurmeen kolumni.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Nostaako Finlandia-palkinto arkkitehtuurin arvostusta?

  Sixten Korkman valitsee neljän ehdokkaan joukosta Suomen ensimmäisen arkkitehtuurin Finlandia-palkitun. Mitä ehdokkaiden perusteella voidaan päätellä tämän ajan arkkitehtonisista ihanteista? Keskustelemassa ovat arkkitehdit Tarja Nurmi ja Miia Mäkinen. // Puuarkkitehtuuri elää nousukautta.. Arkkitehtuurimuseossa on parhaillaan esillä kiinnostavia esimerkkejä puuarkkitehtuurista. Jälleenrakennuskauden jälkeen suomalainen puurakentaminen hävisi miltei kokonaan ja osaaminen alkoi kadota sen mukana. Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 45 min

  Kimmo Pohjosen ja Ismo Alangon harrastuksesta kasvoi uusi yhteistyö

  Muusikot Kimmo Pohjonen ja Ismo Alanko ovat tehneet yhteistyötä useaan otteeseen aina 90-luvun lopusta alkaen. Nyt miehet ovat iskeneet jälleen hynttyyt yhteen ja lähteneet kokeilemaan ihmisäänen rajoja ääni-improvisaation avulla. Omien sanojensa mukaan uusi yhteistyö yllätti heidät itsensäkin. Kirja-alalla suunnataan kohti vuoden tärkeintä myyntisesonkia - samaan aikaan Suomen kustannusyhdistyksen kokoamat, ns. pikatilastot kuitenkin kertovat, että kirjojen kokonaismyynti on ollut 11 prosenttia pienempää kuin viime vuonna samaan aikaan. Mitä sanoo Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho. Tampereen taidemuseo valitsi viime perjantaina vuoden nuoreksi taiteilijaksi helsinkiläisen Ville Anderssonin. Kulttuurilehtikatsaus. Juontajana Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Taide tapahtuu mielessäsi

  Kellut alasti vahvassa suolavedessä. Rentoudut. Samalla olet osa teatteriesitystä, sillä tämä esitys tapahtuu sinun mielessäsi. Tällaiset katsojalähtöiset esitykset kiinnostavat teatterin tekijöitä tällä hetkellä. Helsinkiläinen Höyhentämö-teatteri tutkii My Day in The Tank -esityksessä mitä tapahtuu, kun esityksen paikkana on rentoutuskelluntatankki ja siellä kelluvan ihmisen mieli. // Helsingin yliopistossa tehty tuore väitöstutkimus osoittaa, että me suomalaiset emme ehkä ole aivan niin kuuliaisia keskustelijoita kuin stereotyyppisissä mielikuvissa helposti esitetään. // Saksofonisti Jukka Perkolla on vahva kokemus pimeässä soitetusta konsertista. // Rockin legendaarisimpiin yhtyeisiin kuuluva Kiss on ollut toiminnassa jo yli 40 vuotta - ja edelleen ajankohtainen. Juontajana Anna Keränen.

  Kultakuume: Muut audiot (4) fi:Program:rss

  Kapellimestari Valeri Gergiev: musiikkia, poliittisia kannanottoja ja jalkapalloa

  Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa. Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo. Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

  • Kesto: 10 min

  Älä kato ittees, kato taivasta

  Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

  • Kesto: 2 min

  Valtion asetus suojelee asemaravintolaa Burger Kingiltä

  Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

  • Kesto: 3 min

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kultakuume: Kultakuume.Kirjasto muuttui jo 50 min
  - Kultakuume: 25.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 26.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 27.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 28.11.2014 50 min
  - Kultakuume: 01.12.2014 50 min
  - Kultakuume: 02.12.2014 50 min
  - Kultakuume: 03.12.2014 50 min
  - Kultakuume: 04.12.2014 50 min
  - Kultakuume: 05.12.2014 50 min
  - Kultakuume: 08.12.2014 50 min
  - Kultakuume: 09.12.2014 50 min
  - Kultakuume: 10.12.2014 50 min
  - Kultakuume: 11.12.2014 50 min
  - Kultakuume: 12.12.2014 50 min
  - Kultakuume: 15.12.2014 50 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä