Areena
 • TV
 • Radio
 • Kultakuume

  Suomen ja Islannin korutaiteilijat kantavat huolta luonnon säilymisestä

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 61 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Kultakuume »


  Kultakuume: Jaksot (851) fi:Program:rss

  Veli Venäjä ja Talvivaaran miehet kertovat tarinaansa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Kultakuume tarjoaa nojatuolimatkan dokumenttielokuvan festivaali Docpointin ohjelmiston ytimeen. Vieraaksi saapuu kaksi dokumentaristia, Reijo Nikkilä sekä Markku Heikkinen. Reijo Nikkilän erikoisalue on venäläinen dokumenttielokuva, Markku Heikkinen on nuoremman polven tekijöitä, jonka tuore dokumentti Talvivaaran miehet avaa tämänvuotisen Docpointin. Talvivaaran miehissä puhuvat inhimillisen tragedian keskiöön joutuneet miehet ja naiset. Reijo Nikkilä vastaanottaa keskiviikkona Docpointin Apollo-palkinnon merkittävästä työstään suomalaisen ja venäläisen dokumenttielokuvan kulttuurivaihdossa. Miksi monet venäläiset dokumentaristi työskentelevät nykyään ulkomailla? Mitä on jäänyt kertomatta Talvivaaran-uutisoinnin taakse? // Taiteilijapariskunta Jaakko Niemelän ja Helena Hietasen yhteinen katselmus Helsingin Taidehallissa on nimeltään Chaos & Beauty. Kaaottoisen ensivaikulleman jälkeen kokonaisuudesta paljastuu rauhallisuus ja kauneus.// Kolumnivuorossa Saara Cantell.// Juontajana Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Runoilija Hannu Helinin haastattelu 17.7.2014

  Runoilija Hannu Helin kuoli maanantaina 26.1.2015. Hän oli kuollessaan 70-vuotias. Helinin blogissa julkaistussa tekstissä sanotaan, että "isä nukkui rauhallisesti pois eilen illalla". Kultakuume tapasi runoilijan kesällä 2014. Kuva: Virpi Alanen.

  • Kesto: 22 min

  Holokaustin vaikutus juutalaiseen identiteettiin

  Tiistaina on kulunut 70 vuotta siitä, kun puna-armeija vapautti Auschwitzin keskitysleirin. Päivää vietetään nykyään Vainojen uhrien muistopäivänä. Michel Grünstein on viidennen polven helsinkiläinen juutalainen ja vaikuttaa Holokaustin uhrien muisto -yhdistyksessä. Grünstein kertoo, miten 70 vuoden takaiset tapahtumat määrittelevät tämän päivän juutalaista identiteettiä ja miksi holokaustia on niin vaikeaa käsitellä taiteessa.// Adolf Hitler inhosi Oscar Strausin operettia Die lustige Nibelungen. Saksalaista pönäkkyyttä irvivä teos perustuu vanhaan Nibelungin tarustoon, jota myös Wagner käytti oopperoissaan. Nyt Nibelungin sakki esiintyy Helsingin konservatorion salissa. Ohjelman juontaa Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Missä Mäki, siellä kohu!

  Taiteilija Teemu Mäki herättää tunteita ja mielipiteitä. Viimeisimmässä kohussa koululuokkia kehotettiin olemaan menemättä Mäen näyttelyyn Lapuan taidemuseoon sen arveluttavan sisällön vuoksi. Hukkuvatko Mäen yleishumanistiset ajatukset kohujen taakse? // KRP paljasti laajan taideväärennösten sarjan. // Suomen evankelisluterilaisen kirkon kultttuuripalkinnon sekä Vuoden kristillinen mediateko palkinnon saanut musiikkitoimittaja Risto Nordell kertoo traditioiden merkityksestä työssään. Juontajana on Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Taide ja kunnallispolitiikan kiemurat

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Perjantain Kultakuumeessa selvitetään, miksi jotkut kunnalliset taidehankkeet herättävät enemmän kritiikkiä kuin toiset. Vieraana on helsinkiläinen kunnallispoliitikko ja journalisti Tuomas Rantanen. Miksi Amos Andersonin uusi museo paraatipaikalla herättää tyytyväistä hyristelyä, mutta Guggenheimin suunnitelmat suurta riitelyä? Lähetyksessä kysytään myös pitäisikö kunnallinen taidepolitiikka koota yhteen. Tabletti käteen ja oppimaan! Savonlinnan normaalikoulu on ollut yksi edelläkävijöistä, kun koulunkäyntiä on sopeutettu digitaalisen maailman vaatimuksiin. Taulutietokoneet korvaavat vähitellen kirjat kouluissa. Ja kynät. Ja kirjoituspaperin. Lisäksi niillä voi kuvata videoita ja pitää alakoulun videopalavereita. Mutta mistä joudutaan luopumaan? Haastattelussa on Savonlinnan norssin rehtori Mikko Ripatti. Ovela kettu -ooppera tarjoaa pohdiskeltavaa sekä lapsille että aikuisille. Lapsia ajatellen tämä Janacekin teos esitetään Kansallisoopperassa suomeksi. Metsänvartija on salaa ihastunut mustalaistyttö Terinkaan. Hän saa metsässä kiinni tyttöketun, joka karkaa takaisin metsään ja rakastuu poikakettuun. Vartija oppii hyväksymään itsensä osana luonnon kiertokulkua. Juontajana Pietari Kylmälä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Michel de Montaignen esseet pureutuvat olennaiseen

  Maapallon ensimmäinen esseisti, 1500-luvulla elänyt Michel de Montaigne on taas ajankohtainen. Montaignen Esseitä-sarjan viimeinen osa ilmestyy suomeksi. Aforistikko Markku Envall kertoo, mikä tekee ranskalaisen kirjallisuuden klassikoihin kuuluvasta Montaignesta edelleen ajankohtaisen. // Mihin Boko Haram tähtää? "Länsimaisen koulutuksen tarkoituksena on peittää silmänne." Mitä voidaan varmuudella sanoa Boko Haramista ja sen ideologiasta? // Juontajana Tuomas Karemo.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Esineiden arvo mietityttää muotoilijaa

  Sisustusarkkitehti Ilkka Suppanen on viime vuosina työskennellyt niin Intian kastittomien kuin Brasilian Sao Paolon kodittomien roskankerääjien parissa. Samaan aikaan länsimaissa myydään hänen mm. Iittalalle ja Marimekolle suunnittelemiaan ylellisyystuotteita kuten etanolia polttavaa sisustustakkaa. Kokemukset ovat saaneet Suppasen miettimään esineiden arvon määrittymistä ja niiden kiertokulkua.// Islantilaiset taiteilijat ovat kansainvälisesti suuntautuneita. - Islantilaiset nykytaiteilijat ovat hyvin tietoisia siitä, mitä tapahtuu ulkomailla. Heiltä puuttuu kuitenkin suomalaisille taiteilijoille ominainen oma vahva ääni, sanoo kuvataiteilija Stefan Boulter. Taiteilija-vaimonsa Rannveig Helgadottirin kanssa he työskentelevät maan toiseksi suurimmassa kaupungissa, reilun 17 000 asukkaan Akureyrissa. Taidekoulussa opettavat Boulter ja Helgadottir vierailivat hiljattain Suomessa.// Kolumnivuorossa Otso Kantokorpi.// Juontajana Airikka Nurmela

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Laura Ruohosen yökyöpelit loikkaavat televisioon

  Käsikirjoittaja-ohjaaja Laura Ruohosen näytelmä Yökyöpelit kokee uuden tulemisen lauantaiaamujen lastensarjana TV2:ssa. Ruohonen keksi loruttelevat ja riimittelevät hahmonsa hiihtoretkellä Lapissa keskellä arktista lumimyrskyä. Miksi loruttelun ja riimittelyn riemu tyssäävät kuin kanan lento aikuistumiseen? Miten teksti ohjaa säveltäjää säveltämään? Miten luotiin Yökyöpelien visuaalinen ilme? Tiistain Kultakuumeen vieraina ovat tv-sarjan työryhmästä Laura Ruohonen, säveltäjä Anna-Mari Kähärä sekä esityksen visualisoinnista vastaava graafinen suunnittelija Erika Kallasmaa. Kilpailu vapaa-ajasta ajaa teatterit uusille urille. Teatterit etsivät jatkuvasti uusia keinoja kamppailussa ihmisten vapaa-ajasta. Esimerkiksi Joensuussa teatterin rajoja koetetaan hälventää yhteisöjen suuntaan muun muassa siten, että taloon on palkattu yhteisötaiteilija. Juontajana Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Haluaako nuori taiteilija menestyä vai onnistua?

  Haluaako nuori taiteilija menestyä vai onnistua? Tuoreen tutkimuksen mukaan onnistuminen on taiteilijalle tärkempää kuin menestyminen. Onko tähän uskominen? Keskustelemassa ovat tutkimuksen toinen tekijä Mikko Salasuo sekä tutkimukseen osallistunut kuvataiteilija Hannaleena Heiska. // Lähetyksessä tutustutaan myös Jean Sibeliuksesta kertovaan lastenkirjaan sekä tutkaillaan uusimpia kulttuurilehtiä. Juontajana Lisa Enckell.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Punainen lanka - Jan Olof Mallander

  Jan Olof Mallanderin uraauurtava taiteen merkitys on muuttunut vuosien varrella sen mukaan kun taiteilijan oma maailmankuva on muuttunut. Suomalaisen käsitetaiteen pioneerilla on parhaillaan Helsingissä esillä kaksikin näyttelyä. Kultakuume tapasi taiteilijan galleria Anhavassa. Buddhalaisuus tuli keskustelussa selkeästi esiin, kun haastatteluun saapui odottamaton vieras. Hiljaisuuden kuvaaja Hanne Laine koskettaa kuvillaan. Tamperelainen kuvataiteilija Janne Laine käyttää teoksissaan vanhaa helogravyyritekniikkaa. Tampereen taidemuseossa avautuvassa retrospektiivisessä näyttelyssä käsitellään maisemaa eri näkökulmista. Kansainvälisesti menestynyt Laine on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä eri puolella Suomea, osallistunut useisiin näyttelyihin ulkomailla ja opettaa jatkuvasti osan vuodesta kuvataidetta Islannissa. Kultakuumeessa Janne Laine avaa hiljaisuuden ulottuvuuksia ja vie kuulijat myös työhuoneelleen. Juontajana Pietari Kylmälä. Esittelyssä viehättävä Pohjois-Korea. Matkustaminen on edelleen in ja kaikkea pitää nähdä. Reppureissaaja ja pakettimatkaajakin on nähnyt jo lähes kaiken ja uusia kokemuksia haetaan rajoja koetellen. Kultakuume vieraili Matka 2015 -mesuilla ja esittelyssä on viehättävä Pohjois-Korea. Juontajana Pietari Kylmälä.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Jari Tervon Mannerheim astuu näyttämölle

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Anu Heikkinen. Jari Tervon kansalaissodan jälkimaininkeihin pureutuva romaani Troikka ilmestyi vuonna 2008. Helsingin kaupunginteatterille dramatisoitu Troikka kertoo Mannerheimia vastaan suunnatusta murhayrityksestä Tampereella pääsiäisenä 1920. Jari Tervo kertoo suhteestaan kirjojensa dramatisointeihin ja pohtii miestä nimeltä Mannerheim yhdessä näytelmän ohjaajan Kari Rentolan kanssa. // Guggenheim Helsinki -finalistit esittelyssä! // Haastattelussa myös tuore Puupäähattu-palkinnon saaja.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Artisti maksaa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Helsingin kaupungin uuden linjauksen mukaan esiintyjät joutuvat maksamaan konserttiensa Teosto-maksut, vaikka kyseessä olisi kaupungin tilaus. Aikaisemmin Helsinki maksoi Teosto-maksut vuosittain. Muusikot ovat olleet uudesta ratkaisusta tyrmistyneitä. Heidän mukaansa päätös alentaa muusikoiden toimeentuloa ja kaventaa musiikin tarjontaa. Keskiviikkona musiikin esittämisen tulevaisuudesta keskustelevat muusikko Kaija Kärkinen, Teoston Antti Rask ja Helsingin kaupungin Paiju Tyrväinen. Todellisuus on enemmän kuin Orwellin kauhukuvat. George Orwellin romaani 1984 on idealistinen ajatusleikki verrattuna nykypäivän todellisuuteen: Sosiaalinen media typistää kieltä ja ajattelua; kansalaisten valvonta tehostuu terrorismin pelossa. Svenska teaternin Orwellin romaanin liitteestä luotu näytelmä ajatuspoliiseineen kertoo nykypäivän valvontayhteiskunnasta. Kultakuumeen haastattelussa ohjaaja Jarno Kuosa ja näytelmän kääntäjä, dramaturgi Marianne Möller. Topelius-palkittu nuortenkirjailija Kalle Veirto. Kolumnistina on Juha Hurme. Juontajana Pietari Kylmä

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Keskiajan eksoottiset suomalaisorjat herättivät kiinnostusta

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Helsingin kaupunki tilaa räätälöidyn keikan artistilta, mutta maksattaa Teosto-maksut artistilla. Miten tässä nyt näin on päässyt käymään? Sofi Oksasen ja Basar-kustantamon oikeudenkäynti puhututtaa. Suomesta ryöstettiin keskiajalla naisia ja lapsia idän orjamarkkinoille. Vaalea halpa orjatyttö saattoi edustaa luksusta persialaiselle mahtimiehelle. Tämä oli valmis pulittamaan välikäsienkin jälkeen suuren hinnan eksoottisesta tytöstä, kertoo Itä-Suomen yliopiston yleisen historian professori Jukka Korpela. Suomalaisten merkitystä orjamarkkinoilla ei ole aikaisemmin tutkittu. Professori Jukka Korpela on Kultakuumeen studiovieraana. Mantralauluja virkistykseksi vanhuksille. Helsinkiläiset vanhukset ovat viime kuukausina kuunnelleet hindulaisperäisiä mantroja kolmasti viikossa. Hindulaista elämäntapaa noudattavan säveltäjä Marko Näätäsen yhtye Mantralaulajat on käynyt esittämässä ikäihmisille sanskritinkielisiä hymnejä sekä gregoriaanista laulua. Kultakuume paljastaa, millaisia vaikutuksia laululla on. Juontajana Airikka Nurmela.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Katsoja, olet keskellä esitystä!

  Immersiivisessä esityksessä katsoja seuraa, valitsee ja osallistuu esityksen kulkuun. Niin sanotusta upottavasta teatterista on puhuttu Suomessa jo vuosien ajan, mutta vieläkin lähinnä vapaiden ryhmien tekemien esitysten määrä on varsin vähäinen. Mitä uutta immersiivisyys tuo esitystaiteeseen, vai onko se vain olemassa olevien asioiden uudelleen nimeämistä? Haastattelussa immersiivisestä teatterista väitöskirjaa valmisteleva Sami Henrik Haapala sekä ohjaaja Lija Fisher.// Stadionrockissa ei niinkään ole kyse ainoastaan musiikista, vaan ennen kaikkea audiovisuaalisesta kokonaisuudesta, jossa massiiviset lavarakennelmat ovat merkittävä osa spektaakkelia. Topias Tiheäsalo tapasi FL Kimi Kärjen, jonka tuore väitöskirja kattaa puoli vuosisataa valtavien mittasuhteiden ja suurisuuntaisten eleiden rock- ja pop-elämyksiä. Juontajana Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Kirja kestää kilpailun

  Islamin tutkija Inka Nokso-Koivisto selittää, miksi profeetta Muhammadin kuvan esittäminen aiheuttaa islamilaisessa maailmassa syvää suuttumusta. // Kestääkö kirja kilpailussa, kun pelit ja älypuhelimien viihdykkeet kilpailevat nuorten vapaa-ajasta ja mielenkiinnosta? Kirjan Vuosi 2015 on omistettu lukemisherätykselle. Kultakuumeen vieraina ovat Kirjan vuosi ry:n toiminnanjohtaja Laura Karlsson ja lääninkirjailija Tuomo Heikkinen.// Leonard Bernsteinin operetti Candide nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa Vaasan kaupunginteatterissa. Haastateltavina ohjaaja Jorma Uotinen ja nimiroolin laulava Ville Salonen. Juontaja Lisa Enckell.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Vaarallinen poliittinen satiiri

  Satiirin tutkija Sari Kivistön ja Fingerpori-sarjakuvan tekijä Pertti Jarla keskustelevat ranskalaisen satiirilehden Charlie Hebdon toimitukseen kohdistuneesta terroristihyökkäyksestä. Kuvataiteilija Jan-Erik Anderssonin näyttely helsinkiläisessä Galleria Sculptorissa käsittelee taiteilijan suhdetta merikapteeni-isään sekä omaan poikaan. Shawn Deckerin luoma äänitaide myötäilee näyttelyn meri- ja laivateemaa// YK:n kansainvälinen valon vuosi alkoi vuoden vaihteessa. Joensuulainen valotaiteilija Kari Kola osallistui valon vuoden avaukseen Pariisissa. Kolan Valoparta - yritys valaisi Unescon pääkonttorin teoksella Light is here. Lausuntataiteilija Liisa Majapuro on kuollut. Juontajana Anu Heikkinen.

  Kultakuume: Muut audiot (5) fi:Program:rss

  Kirjan myynti

  Seppo Puttosen haastateltavana Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Katriina Jaakkola.

  • Kesto: 5 min

  Kapellimestari Valeri Gergiev: musiikkia, poliittisia kannanottoja ja jalkapalloa

  Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa. Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo. Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

  • Kesto: 10 min

  Älä kato ittees, kato taivasta

  Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

  • Kesto: 2 min

  Valtion asetus suojelee asemaravintolaa Burger Kingiltä

  Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

  • Kesto: 3 min

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kultakuume: Kultakuume. Kreikkalainen nykyrunous ja vastarinnan herkät muodot 50 min
  - Kultakuume: 30.01.2015 50 min
  - Kultakuume: 02.02.2015 50 min
  - Kultakuume: 03.02.2015 50 min
  - Kultakuume: 04.02.2015 50 min
  - Kultakuume: 05.02.2015 50 min
  - Kultakuume: 06.02.2015 50 min
  - Kultakuume: 09.02.2015 50 min
  - Kultakuume: 10.02.2015 50 min
  - Kultakuume: 11.02.2015 50 min
  - Kultakuume: 12.02.2015 50 min
  - Kultakuume: 13.02.2015 50 min
  - Kultakuume: 16.02.2015 50 min
  - Kultakuume: 17.02.2015 50 min
  - Kultakuume: 18.02.2015 50 min
  - Kultakuume: 19.02.2015 50 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä