Areena
 • TV
 • Radio
 • Kultakuume

  Suomen ja Islannin korutaiteilijat kantavat huolta luonnon säilymisestä

  8 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 61 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Kultakuume »


  Kultakuume: Jaksot (805) fi:Program:rss

  Suomi Inc

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Kansallisista identiteeteistä on tullut kauppatavaraa, kun valtiot kilpailevat kansainvälisillä markkinoilla. Samalla kulttuuri ja talous yhdistyvät uusilla tavoilla, ja kulttuuriviennistä povataan Suomen talouden pelastajaa. Mutta voiko monimutkaisista ja ristiriitojen riivaamista kulttuuri-identiteeteistä sorvata brändiä, joka olisi virtaviivainen ja toimiva? Kriitikoiden mukaan nyky-Suomen kulttuuriprojekti alkaa jo muistuttaa liikaa yritystä, jonka toimitusjohtajaa kutsutaan pääministeriksi. Mihin Suomi on menossa kansainvälisillä kulttuuripääomamarkkinoilla? Kultakuumeen maabrändi-erikoislähetyksessä talouden ja kulttuurin monimutkaisista suhteista keskustelevat tutkija Katja Valaskivi ja professori Hannu Nieminen. Haastatteluissa omia käsityksiään Suomen markkinoinnista kertovat pääministeri Alexander Stubb, toimitusjohtaja Kristiina Helenius sekä taiteilija Merja Puustinen. Ja minkä ihmeen takia ruotsalainen suunnittelija on parhaillaan uudistamassa Suomen kansallisidentiteettiä, Bob the Robot -mainostoimiston Miska Rajasuo! Juontajana Pietari Kylmälä. KUVA: Steve Allen/Brand X Pictures

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Kultakuume. Tarinat ovat näkymätöntä kulttuuriympäristöä

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Tällä viikolla vietetään Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä. Päivien tapahtumia on eri puolilla Suomea kymmenittäin. Aikaisempina vuosina on puhuttu rakennusperintöpäivistä. Uuden nimen myötä mukaan on saatu myös maisema ja arkeologinen perintö. Kulttuuriympäristöpäivien tämän vuoden teema on näkymätön kulttuuriympäristö - paikkojen menneisyys ja tarinat sekä arjen ympäristöt ja maisemat. // Mihin sijoittaisin taide-esineen? Taideteoksen sijoittaminen voi olla helppoa, mutta joskus se saattaa tuottaa päänvaivaa. Äskettäin ilmestyi opaskirja, josta löytää nopeasti avun tällaisiin sisusongelmiin. // Saksofonisti Pee Wee Ellis on ollut parin viime vuoden ajan rumpalilegenda Ginger Bakerin Jazz Confusion-kvartetin ainoa puhallininstrumentalisti. Heinäkuussa Alfred Ellisille myönnettiin Bathin kaupungissa sijaitsevan Bath Spa Universityn kunniatohtorin arvo. Joten hän ei enää ole pelkkä 'Pee Wee', vaan 'Doctor Pee Wee'. Juontajana Joonas Turunen.

  • Kesto: 49 min

  Osmo Vänskä: musiikkibisnes on houkutin vallanhaluisille

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Kulttuurilaitosten johtopaikoille hamuaa moni sellainen, jolla ei ole mitään käsitystä laitoksen toiminnasta. Tämän Vänskä oppi Minnesota Orchestran työkiistan aikana. // Kulttuurirakennukset ja taistelu julkisesta tilasta. Next Helsinki -ideakilpailu haastaa Guggenheimin arkkitehtuurikilpailun Helsingissä. Vieraina arkkitehti Mark Wigley, arkkitehtuurikriitikko Michael Sorkin, sekä Guggenheim-säätiön apulaisjohtaja Ari Wiseman. // Free-näyttelijä on jatkuvassa vapaassa pudotuksessa. Antti Lang kertoo Kultakuumeessa työstään, teatterialan tulevaisuudennäkymistä. Juontajana Joonas Turunen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Prosenttiperiaate mahdollistaa julkisen taiteen

  Suomalaiset haluavat kokea taidetta arjessaan. Nostaako taide rakennusten arvoa, ja miten prosenttiperiaate toimii käytännössä? Kultakuumeessa asiasta on kekustelemassa mm. Teollisuustaiteen Liitto Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen. // Graafikko ja kuvittaja Klaus Haapaniemi debytoi oopperavisualistina. Tämän hetken tunnetuimpiin suomalaisiin muotoilijoihin lukeutuva Haapaniemi on halunnut tehdä tyylissään pesäeroa suomalaiseen pelkistykseen. // Kolumnivuorossa on Otso Kantokorpi.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Uudet taidetoimikunnat kiihdyttävät taiteilijoita

  Valtion apurahoista vastaavien taidetoimikuntien uudet jaot herättävät huolta taiteilijoissa. Uudistuksessa taidetoimikuntien määrää supistettiin, ja eri aloja yhdistettiin uudella tavalla. Mistä taidetoimikuntaporinassa oikein on kyse? Asiaa Kultakuumeessa avaavat näyttämötaiteen taiteilijaprofessori Reija Hirvikoski sekä Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö. // Emma Ainalan teokset huokuvat mystisyyttä ja fantasiaa. Ainala on osallistunut viimeisen puolen vuoden aikana useaan näyttelyyn ja saanut suitsutusta kriitikoilta muun muassa Helsingin Sanomissa. // Juontajana Anu Heikkinen.

  • Kesto: 49 min

  Susanna Mälkki jatkaa Helsingin kaupunginorkesterin perinteitä omalla tavallaan

  Susanna Mälkki on nykymusiikkispesialisti, joka johti ranskalaista Ensemble Intercontemporain -orkesteria seitsemän vuoden ajan. Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina syksyllä 2016 aloittava Mälkki kertoo Kultakuumeen haastattelussa, mikä häntä vie eteenpäin.// Suomen suurimman mediataidepalkinnon, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin palkinnon voittaja Annette Arlander kertoo Kultakuumeessa kahdentoista vuoden syklistä, jolloin hän on kuvannut itseään joka sunnuntai kahden tunnin ajan.// Vantaan taidemuseossa nähdään tänä syksynä rinnakkain teoksia museon kokoelmista ja tuoretta paikallista katutaidetta.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Helsinki Design Week esittelee muotoilun uudet tuulet

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Anna Keränen. Studiovieraana on Designmuseon johtaja Jukka Savolainen.// Yle Radio 1:ssä alkaa sunnuntaina uuden sukupolven tulkinta Väinö Linnan Tuntematon sotilas -klassikosta. // 50-vuotissyntymäpäiviään viikonloppuna juhliva tanssitaiteilija Tero Saarinen suuntaa kohti tulevaa.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Teatterikriitikoiden rohkeus hiipui lamavuosina

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Anu Heikkinen Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan 90-luvun lama sai aikaan sen, että teatterikriitikot eivät enää uskaltaneet ottaa kantaa kritiikeissään. // Kirjailija Tuomas Kyrön luoma mielensäpahoittaja-hahmo nousee lukuisille teatterilavoille ja elokuvateattereihin tänä syksynä. .// Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä aukeaa laaja Edvard Munchin taidetta esittelevä näyttely.// Talvi- ja jatkosodassa myös pilapiirtäjät ja sarjakuvien tekijät mobilisoitiin yhteisen puolustuksen palvelukseen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Kultakuume sarjakuvan jäljillä

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Tuomas Karemo. Sarjakuvat ovat sanomalehtien luetuinta aineistoa otsikoiden ja yleisönosastojen jälkeen, siispä ihan täysjärkisten ajankulua. Kotimainen sarjakuva on kovassa nosteessa: tyylejä ja tekijöitä on enemmän kuin koskaan. Perjantaina avautuva Helsingin sarjakuvafestivaali on Pohjois-Euroopan suurin alan tapahtuma. Keskiviikon Kultakuumeen lähetys tulee Sarjakuvakeskuksen tiloista Helsingin Arabiasta. Vieraina on sarjakuvan tietäjiä ja taitajia.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  "Lintujen on ryhdyttävä runoilijoiksi, jotka tallentavat sen, mitä täällä tapahtui."

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Pietari Kylmälä. // Somalialais-englantilaisen Nadifa Mohamedin romaani Kadotettujen hedelmätarha on kuvaus naisista vallankaappauksen ja sodan keskellä. Nadifa Mohamed kertoo millaista on kohdata omat juurensa välimatkan päästä. // Vihtori Rämä ja Pasi Hartikainen kommentoivat Joensuun kaupunginteatterin johtajakuvioita. // Savonlinnalainen Lauri Ainala on työstänyt musiikkia 25 kasvin kasvuäänistä. Kasvien ääniä taltioi taiteilija Kalle Hamm, joka on jo vuosia tehnyt taidetta kasveista, jotka ovat saapuneet Suomeen ja Eurooppaan tulokaslajeina 1500-luvulta lähtien. // Juha Hurmeen kolumni.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 48 min

  Saksan tuntija Seppo Hentilän ristiriitaiset jäähyväiset yliopistolle

  Poliittisen historian professori, Saksan tuntija Seppo Hentiläilä jättää yliopiston 43 vuoden uran jälkeen ristiriitaisissa tunnelmissa, sillä heikkenevä rahoitus näkyy ja tuntuu.// Haastattelussa Ylen Dokumenttiprojektissa esitettävän Piripäiväkirjan ohjaaja Marja Kurikka.// Romania valjasti kreivi Draculan matkailun vetonaulaksi.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Kenen strategioilla soditaan?

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Juontajana Tuomas Karemo. Sunzin Sodankäynnin taidon vanhin ja laajin editio on yli 2000 vuotta vanha. Miten muinaisia sotastrategioita käytetään tämän päivän sodankäynnissä? Keskustelemassa teoksen suomentaja Matti Nojonen sekä professori Aki-Mauri Huhtinen. // Palestiinalaisen Khaled Jarrar rakensi Back to (the) Square 2 -tapahtumaan performanssin, jossa kysyttiin yhteiskunnan militarisoitumisen perään. Venäläinen ZIP-ryhmä taas rakentaa eräänlaista konstruktivistista utopiaansa Helsinkiin. // Ohjaaja, käsikirjoittaja Juha Lehtola halusi tehdä vakavasta aiheesta leikkisän elokuvan. Syntyi elokuva Aikuisten poika.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Viholliskansat samassa maassa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Tuore kirja Kielletty kansa – elämää palestiinalaisalueella yhdistää alueen historian osaksi nykyisyyttä maassa, jossa kaikki tuntevat väkivaltaisen kuoleman. Studiovieraana Tuomas Mustikainen. Helsingin keskustan kuuluisimman patsaan Havis Amandan ympärille rakennettu hotelli-installaatio herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan. Japanilainen Tatzu Nishi on tehnyt teoksen, joka kommentoi julkisen tilan käsitettä.. Suomen viimeisin torivalokuvaaja Valto Pernu syntyi Iin Asemakylässä v. 1909 ja kuoli 1986. Nuorena hän kulki polkupyörällä markkinoilla ja kuvausmatkoilla ristiin rastiin Suomea. Juontajana Kai Ristola.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Bloggaaja - tulevaisuuden ammatti

  Bloggaaminen eli verkkopäiväkirjan pitäminen on yleistynyt huimaa vauhtia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Alan ammattimaistumisesta keskustelemassa Mikko Koistinen Manifesto-viestintätoimistosta sekä bloggaaja Elsa Heiko. // ITV:n Suvi Valkonen-Laine kommentoi Miljoonasateen Olli Heikkisen väitteitä We want more -ohjelmasta. // Musiikkiteatterin kultakauden Broadway-musikaalit 1950- ja 60-luvuilta palaavat säännöllisesti ohjelmistoon. Haastattelussa ovat Miten menestyä vaivatta liike-elämässä -esityksen ohjaaja-koreografi Markku Nenonen sekä pääosan esittäjä Antti Lang. // Keskiviikon kolumnisti on Saara Cantell. // Kultakuumeen juontaa Anu Heikkinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Internet valvoo ja vapauttaa

  Kulttuurin ajankohtaisohjelma. Sosiaaliseen mediaan lataamamme viestit ja kuvat eivät ole vain viestejä tuttavillemme. Niistä kerätään valtavasti tietoa, jota käytetään vaikuttamaan niin osto- kuin äänestyskäyttäytymiseemme. Samalla sosiaalinen media antaa mahdollisuuden välittää suurille joukoille viestejä ohi median portinvartijoiden. Internetin kaksinaisesta roolista yhteiskunnassamme ovat keskustelemassa kulttuuriantropologi, visuaalisenkulttuurintutkija Asko Lehmuskallio Tampereen yliopistosta ja Aalto-yliopiston dosentti, Futuricen palvelusuunnittelija Risto Sarvas. Berliinissä omistaudutaan nykytanssille. "Tanz im August" -tanssifestivaali on käynnissä elokuun loppuun asti. Festivaali on yksi Euroopan merkittävimmistä tanssifestivaaleista. Tanz im August -festivaalin uusi taiteellinen johtaja on Virve Sutinen, joka on johtanut mm. Kiasma-teatteria sekä toiminut Tukholman tanssitalon taiteellisena johtajana. Sutinen kertoo mihin suuntaan hän haluaa viedä nykytanssia ja festivaalia. Juontajana Airikka Nurmela.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 49 min

  Hevoslinjan matkassa Kuninkaantiellä

  Kuninkaantie vie Turusta Helsingin kautta Viipuriin. Nyt siinä menee junarata tai moottoritie, ja kuninkaantie on saanut aivan uusia muotoja. Taiteilija Eero Yli-Vakkurin ja seppä Jesse Sipolan Hevoslinja-hankkeen tarkoitus oli ratsastaa vanhan Kuninkaantien pohjia Turusta Helsinkiin. Millaisen historian ratsastajat kohtasivat Kuninkaantiellä? Kymmenkunta Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta on nyt kuvattu kauttaaltaan ja laitettu nettiin vierailtavaksi Alvar Aalto säätiön ja Googlen yhteistyönä. Yhdysvaltalainen Kronos Quartet on kuulunut eturivin jousikvartetteihin jo neljän vuosikymmenen ajan. Kultakuumeen haastattelussa kvartetin perustaja jäsen, viulisti David Harrington. Juontajana Pietari Kylmälä.

  Kultakuume: Muut audiot (4) fi:Program:rss

  Kapellimestari Valeri Gergiev: musiikkia, poliittisia kannanottoja ja jalkapalloa

  Gergiev on tunnettu kapellimestari, mutta viimei aikoina hänen lausuntonsa Ukrainan tapahtumista on herättänyt laajalti huomiota maailmalla. Hänen konserteissaan on protestoitui, mutta Mikkelin musiikkijuhlilla yleisö on kiitollisena kuunnellut musiikkia. Kollega Sasha Mäkilän mielestä venäläinen johtamismalli toteutuu orkesterissa. Polittikkaakin tärkeämpi keskustelun aiha muusikoiden kesken on ehdottomasti jalkapallo. Toimittajana Paula Nurmentaus. (Kultakuume 1.7.2014)

  • Kesto: 10 min

  Älä kato ittees, kato taivasta

  Kirjailija Kari Hotakaisen uusin romaani Luonnon laki muokataan näytelmäksi Helsingin kaupunginteatteriin. Kari Hotakainen Seppo Puttosen haastateltavana. Kuva: Laura Malmivaara

  • Kesto: 2 min

  Valtion asetus suojelee asemaravintolaa Burger Kingiltä

  Museoviraston intendentti Anu Laurila ei ole huolissaan amerikkalaisen hampurilaisketju Burger Kingin tulemisesta Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin nykyisiin tiloihin. Rautatieasema on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Se kattaa sekä sisätilat että julkisivut. Joonas Turunen haastattelee Yle Radio 1:n Kultakuumeessa 19.11.2013.

  • Kesto: 3 min

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Kultakuume: Kultakuume.Köyhyys on fiktion tuotetta 50 min
  - Kultakuume: 17.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 18.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 19.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 22.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 23.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 24.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 25.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 26.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 29.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 30.09.2014 50 min
  - Kultakuume: 01.10.2014 50 min
  - Kultakuume: 02.10.2014 50 min
  - Kultakuume: 03.10.2014 50 min
  - Kultakuume: 06.10.2014 50 min
  - Kultakuume: 07.10.2014 50 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä