Areena
 • TV
 • Radio
 • Viikon kirja

  Juhani Karila: Gorilla

  37 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 308 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Viikon kirja »


  Viikon kirja: Jaksot (77) fi:Program:rss

  Romaanit Jhumpa Lahirin Tulvaniitty ja NoViolet Bulawayon Me tarvitaan uudet nimet

  Jhumpa Lahirin Tulvaniitty kertoo kahdesta kalkuttalaisesta veljeksestä, Udayanista ja Subhashista, jotka kommunistinen aate erotti. Subhash lähti 70-luvun kiihkeinä vuosina opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Sinne päätyi myös NoViolet Bulawayon tyttöpäähenkilö Kulta, joka 18-vuotiaana pääsi samaan maahan konkurssin partaalla kiikkuvasta Zimbabwesta. Hänestä tuli paperiton siirtolainen. Sari Karhulahti on suomentanut molemmat teokset ja keskustelee niistä Nadja Nowakin kanssa. Jhumpa Lahiri on syntynyt Lontoossa ja NoViolet Bulawayo Zimbabwessa. Molemmat asuvat Yhdysvalloissa. Jhumpa Lahiri (kuva Marco Delogu) ja NoViolet Bulawayo (kuva Krystal Griffiths)

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 38 min

  Kirjakerhon Viikon kirja. Asko Sahlberg ja romaani Yö nielee päivät

  Asko Sahlbergin romaani on moneen suuntaan ajatuksia herättävä teos. Se on iso siirtolaisromaani, mutta siinä on myös rikostarinan aineksia ja arkista aikalaiskuvausta. Romaanissa ovat mukana Sahlbergille tuttu pimeän romantisointi ja pyrkimys ihmisen pahuuden ymmärtämiseen. Kirjailija Asko Sahlberg keskustelee romaanistaan toimittaja Seppo Puttosen kanssa.

  • Kesto: 37 min

  Kirjailija Juha Hurme ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Nyljetyt ajatukset

  Aimo ja Köpi soutavat 700 km Kustavista Hailuotoon parissakymmenessä vuorokaudessa. Näin teki myös Juha Hurme ystävänsä kanssa. Fyysisen rutistuksen aikana miehet keskustelevat taiteesta ja yleensäkin ihmisenä olemisesta. Hurmeen mielestä ihmisen elämä on yksi iso treenileiri. Se on maratoni, jonka maali on haudassa. Hän kehottaa rääkkäämään niin mieltä kuin ruumistakin, mutta iloisena, sillä huvin vuoksi touhuaminen on jaloa. Kirjailija ja teatterintekijä Juha Hurme ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Nyljetyt ajatukset. Kuva: Stefan Bremer

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 37 min

  Kirjailija Sirpa Kähkönen ja romaani Graniittimies

  Kirjailija Sirpa Kähkönen on tunnettu Kuopio-sarjan romaaneistaan, jotka sijoittuvat 20-luvulle ja sota-aikaan. Uusin romaani Graniittimies kertoo nuorista, jotka lähtivät paremman elämän toivossa 20-luvun alussa Neuvostoliittoon. Näille punaisille Suomi ei tarjonnut mitään. Unelmansa takia he vaihtoivat nimensä, jättivät kotimaansa ja äidinkielensä. Mutta todellisuus olikin ankara, olot ankeat ja 30-luvun vainoissa suurin osa heistä tuhoutui. Sirpa Kähkönen ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Graniittimies. Näytteet lukee Erja Manto. Kuva: Tommi Tuomi

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 37 min

  Kirjailija Anni Kytömäki ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Kultarinta

  Kultarinta on hieno esikoinen, jonka keskeisiä henkilöitä ovat työläistaustainen Lidia, varakas Erik ja näiden tytär Malla sekä tämän rakastettu, punaorpo Joel. Kultarinta on rakkausromaani, joka kertoo erityisesti isän ja tyttären rakkaudesta. Se alkaa vuodesta 1903 ja päättyy vuoteen 1937. Metsä on erityisen tärkeä Kultarinnassa. Ihminen on yksi eliölaji eläinten, kasvien ja sienten joukossa. Romaanin 1930-luvun Suomessa luonnonsuojelija ja siviilipalvelusmies ovat toisinajattelijoita. Sampo Mäkelä lukee näytteitä romaanista. Ohjelman on toimittanut Nadja Nowak. Kuva: Anniina Mannila.

  • Kesto: 39 min

  Kirjailija Jari Järvelä sekä rikosromaani Tyttö ja pommi

  Kenelle julkinen tila kuuluu, mainostajille vai graffitientekijöille? Rikosromaanissa Tyttö ja pommi graffitintekijät ja vartijat käyvät sotaa julkisesta tilasta.Vartiointiliikkeet ovat nykyisin turva-alanyrityksiä, ja niitä on koko ajan enemmän. Ison osan tuotostaan yritykset tekevät jahtaamalla graffitimaalareita. Keitä kansalaisia turva-alan ammattilaiset siis suojelevat? Ovatko graffitit töhryä vai taidetta? Kirjailija Jari Järvelä ja Nadja Nowak keskustelevat rikosromaanista Tyttö ja pommi. Kuva: Havu Järvelä

  • Kesto: 38 min

  Meri Kuusisto Amerikkalainen

  Naiseudesta ja äitiydestä esikoiskirjailija Meri Kuusisto kehitteli erikoisen ajatusleikin ja tarinan. Hänen päähenkilönsä Susette löytää amerikkalaisen jalkapallon, laittaa sille vaipat ja kuljettaa sitä kaupungilla. Esikoiskirjailija Meri Kuusisto keskustelee kirjastaan Amerikkalainen toimittaja Seppo Puttosen kanssa. Näytteitä lukee Erja Manto.

  • Kesto: 34 min

  Sari Pöyliö:Pölynimurikauppias

  Esikoiskirjailija Sari Pöyliö kirjoittaa pirteästi ja terävästi äitien ja tyttärien välisistä suhteista. Kahdeksan novellin kokoelmassa Pöyliö kuvaa mustalla huumorilla niitä hankalia kohtauksia, joihin tyttäret hieman höpsähtävien äitiensä kanssa joutuvat. Äidit syyllistävät itseään lastensa huonosta kasvatuksesta, mutta he syyllistävät itseään myös siitä, että tuntevat syyllisyyttä. Kuolemakin on läsnä groteskilla tavalla muutamassa novellissa. Kemijärvellä asuva toimittaja Sari Pöyliö on kiinnostavan omaääninen kirjailija.

  • Kesto: 38 min

  Kirjailija Siri Hustvedt ja romaani Säihkyvä maailma

  Suomentaja Kristiina Rikmanin mukaan kirjailija Siri Hustvedt on kritiikeissä aina Paul Austerin vaimo eikä norjalaissyntyinen kirjailija Siri Hustvedt. Hänen uusimman romaaninsa päähenkilö on Harriet Burden, unohdettu vanheneva naistaiteilija, joka on aina jäänyt miesten varjoon. Eräänä päivänä Harriet keksii palkata kolme nuorta miestaiteilijaa esiintymään hänen taiteensa tekijöinä - ja miten sitten käykään? Kirjakerhon viikon kirjassa suomentaja Kristiina Rikman ja Nadja Nowak keskustelevat Siri Hustvedtin romaanista Säihkyvä maailma. Näytteet lukee Erja Manto. Kuva Mirva Kakko.

  • Kesto: 38 min

  Kirjailija Donna Tartt ja romaani Tikli

  13-vuotias Theo Decker on äitinsä kanssa newyorkilaisessa taidemuseossa, kun siellä räjähtää. Theo menettää terroristi-iskussa äitinsä ja hetken päähänpistosta ottaa mukaansa pienen taulun, Carel Fabritiuksen 1600-luvulla maalaaman Tiklin. Puoliorvosta pojasta tulee kiertolainen, joka joutuu seikkailuihin Tiklin kanssa. Suomentaja Hilkka Pekkasen mielestä Donna Tarttin romaanissa on paljon samaa kuin Charles Dickensin teoksissa. Tartt kirjoittaa siitä, mikä on todellista ja mikä illuusiota. Suomentaja Hilkka Pekkanen ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Tikli. Näytteet lukee Sampo Mäkelä. Kuva: Bas Czerwinski

  • Kesto: 39 min

  Kirjailija Tommi Kinnunen ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Neljäntienristeys

  Tommi Kinnusen esikoisromaanin Neljäntienristeys kertoo kolmen sukupolven naisista ja miehestä, jonka rakkaus oli aikoinaan rikollista ja sairasta. Erityisen herkullinen henkilö on kätilö Maria, jonka esikuva on Kinnusen isoäidin äiti Lahja Aaltonen. Hän oli Kuusamon ensimmäinen kätilö ja ehti saattaa maailmaan lapsia viiden vuosikymmenen ajan, aina 1880-luvulta lähtien. Lestadiolaisella paikkakunnalla töitä tehnyt Lahja oli sitä mieltä, ettei naista pidä kyntää kuin syyspeltoa. Tommi Kinnusen kanssa keskustelee Nadja Nowak. Näytteitä Neljäntienristeyksestä lukee Erja Manto. Valokuva: Kristian Tervo

  • Kesto: 38 min

  Kirjailija Ali Smithin romaanista Oli kerran kello nolla keskustelevat suomentaja Kristiina Drews ja Nadja Nowak

  Kirjakerhon viikon kirjassa kääntäjä Kristiina Drews kertoo suomentamastaan Ali Smithin romaanista Oli kerran kello nolla. Brittikirjailija Ali Smith on kotimaassaan suosittu ja arvostettu. Suomessa häneltä on aiemmin ilmestynyt romaani Satunnainen. Erja Manto lukee näytteitä romaanista Oli kerran kello nolla. Ohjelman on toimittanut Nadja Nowak. Valokuva: Jerry Bauer.

  • Kesto: 38 min

  Kirjakerhon Viikon kirja kirjailija Heikki Reivilä ja romaani Ryöstö

  Veljekset Eero, Punttu ja Pyry haluavat välttää perintöveron ja ryhtyvät jakamaan perintöosiaan. Heidän äitinsä on juuri kuollut ja isä henkitoreissaan teholla. Aikuiset veljekset huomaavat tilaisuutensa tulleen mutta isä virkoaa ja asiat mutkistuvat muutenkin monella tavalla. Kirjailija Heikki Reivilä on kirjoittanut vauhdikkaan veijariromaanin rikastumisen sietämättömästä vaikeudesta. Rahan tekeminen kuolemankielissä olevien kustannuksella ei näytä onnistuvan laillisesti kuin lääkäreille.

  • Kesto: 39 min

  Kirjailija Venla Hiidensalo ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Karhunpesä

  Venla Hiidensalo sai tehtävän kuolemaisillaan olevalta mummultaan. Tämä käski etsiä hänen sisällissodan myllerryksissä kadonneen isänsä ja siihen tehtävään Hiidensalo ryhtyi. Hänenkin suvussaan oli paljon asioita, joista ei puhuttu. Syyt Hiidensalo jäljitti sisällissotaan ja sen kipeisiin kokemuksiin. Mummu ei ehtinyt saada tietää, että isä löytyi. Mutta Venla Hiidensalo sai tietää, miksi suvussa oli vaiettu aina neljänteen sukupolveen asti. Kirjailija Venla Hiidensalo ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Karhunpesä.

  • Kesto: 39 min

  Kirjailija Tiina Raevaara ja Nadja Nowak keskustelevat romaanista Laukaisu

  Romaani Laukaisu on yhden päivän romaani. Siihen mahtuu erään perheen kokonainen elämä ja sen loppu myös. Pienet lapset ovat riesoja, nuoret vanhemmat ovat masentuneita ja työttömiä, talo saastainen. Raevaara ihmettelee, miksi ihmisten pitää tehdä elämästään niin monimutkaista, että perheeseen on hankittava samaan aikaan lapset ja huonokuntoinen talo keskelle peltoa. Perhesurmat ovat mietityttäneet kirjailija ja biologi Tiina Raevaaraa niin paljon, että hän on kirjoittanut niistä paitsi tiedeblogeja, myös romaanin Laukaisu. Kuva: Heini Lehväslaiho

  Viikon kirja: Muut audiot (1) fi:Program:rss

  Söikö Johannes Kastaja liikaa selleriä?

  Selleriä suositeltiin aikoinaan tiettyyn käyttötarkoitukseen, kertoo kirjailija Asko Sahlberg. Olisiko tässä syy Johannes Kastajan vaikeuksiin, kysyy Seppo Puttonen Viikon kirja -ohjelmassa.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Viikon kirja: Kirjakerhon Viikon kirja. Rosa Liksom Väliaikainen 40 min
  - Viikon kirja: Kirjakerhon Viikon kirja. Kirjailija Tuomas Kyrö ja romaani Ilosia aikoja, Mielensäpahottaja 40 min
  - Viikon kirja: Kirjakerhon Viikon kirja. Kirjailija Satu Taskinen ja romaani Katedraali 40 min
  - Viikon kirja: Kirjakerhon Viikon kirja. Kirjailija Olli Jalonen ja romaani Miehiä ja ihmisiä 40 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä