Areena
 • TV
 • Radio
 • Ajankohtainen Ykkönen

  Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

  44 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 231 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Ajankohtainen Ykkönen »


  Ajankohtainen Ykkönen: Jaksot (683) fi:Program:rss

  Luottamus

  Me suomalaiset luotamme poliisiin, verottajaan ja toisiimme. Luottamukselleko pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta perustuu? Mitä jos luottamus romuttuu? Vieraina tohtoriksi väittelevä Antti Kouvo ja Työelämä 2020 -hankkeen johtaja Margita Klemetti työ- ja elinkeinoministeriöstä. Lisäksi Kansainvälisenä koe-eläinpäivänä kysymme, välitämmekö vain söpöjen eläinten kärsimyksestä. Haastateltavana koe-eläinvastaava Marianna Lammi Eläinsuojeluliitto Animaliasta. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Sympatiaa eläimille - vain söpöille?

  Kansakunnan sivistyksen taso näkyy siinä, miten se kohtelee eläimiään, totesi Gandhi. Suomessa käytetään vuosittain yli satatuhatta koe-eläintä, esimerkiksi hiiriä ja kaloja, mutta myös koiria ja kissoja. Herääkö sympatiamme vasta, kun kärsijänä on söpö luontokappale? Miten uudet lait vaikuttavat eläinkokeisiin? Haastateltavana koe-eläinvastaava Marianna Lammi Eläinsuojeluliitto Animaliasta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 10 min

  EU - byrokratia vai utopia?

  Mitä sillä tarkoitetaan, kun Euroopan Unionia sanotaan arvoyhteisöksi? Entä mitä muuta Unionin pitäisi tehdä kuin hoitaa köyhimpien jäsenmaiden velkoja ja jakaa maataloustukea? Vieraina tutkija Hanna Tuominen, dosentti Heino Nyyssönen ja Palkansaajien EU-kampanjan kampanjapäällikkö Hanna Kuntsi. Venäjän poliittinen ja taloudellinen eliitti vilisee silovikkeja. Ketä nämä putinisteiksikin kutsut silovikit ovat, miten he käyttävät valtaa ja mikä heidän mielestään on Venäjän idea ja suunta? Haastattelussa historian dosentti Simo Mikkonen Jyväskylän yliopistosta. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 44 min

  Putinin luottomiehet silovikit vallan kahvassa Venäjällä

  Venäjän poliittinen ja taloudellinen eliitti vilisee silovikkeja. Ketä nämä myös putinisteiksi kutsut silovikit ovat, miten he käyttävät valtaa ja mikä heidän mielestään on Venäjän idea ja suunta? Monilla silovikeilla on taustaa turvallisuusorganisaatioissa ja aatteellisesti heistä on tunnistettavissa suurvenäläistä henkeä. Haastattelussa historian dosentti ja tutkija Simo Mikkonen Jyväskylän yliopistosta. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Kaksoiskansalaisuus

  Yhä useammat ovat kaksois- tai jopa kolmoiskansalaisia. Miten me tiukan paikan tullen tiedämme, kuka on kuka? Kansalaisuudesta ja identiteetistä keskustelevat Ajankohtaisessa Ykkösessä saksalais-suomalainen Roman Schatz, venäläis-suomalainen Levan Tvaltvadze ja suomalais-kanadalais-ruotsalainen Tina Nordqvist. Lisäksi tutustutaan historiankirjoituksessa marginaaliin jääneisiin romaneihin. Suomen romanien historia ulottuu 500 vuoden päähän. Miten romanit ovat tuona aikana ansainneet leipänsä? Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 44 min

  Suomen romanien historiaa

  Suomen romaneista on ensimmäinen merkintä vuodelta 1559. 1500- ja 1600-lukujen aikana valtiovalta lateli tiukkoja käskyjä romaneille: heitä ei saa kastaa saati haudata ja heidät tulee karkottaa maasta hirttämisen uhalla. Todellisuus ei ollut aivan näin kova. Miten Suomen romanit ovat ansainneet leipänsä noin viisisataavuotisen historiansa aikana? Haastattelussa historian lehtori Panu Pulma Helsingin yliopistosta. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Voiko Venäjää järjellä selittää?

  Sota on tullut Krimin ja Ukrainan myötä konkreettiseksi uhaksi. Onko Venäjä sotapsykoosin vallassa? Onko siitä tullut tai tulossa militaristinen yksinvalta? Vieraana dosentti Arto Luukkanen. Näkövammaisten kirjastona tunnettu CELIA-kirjasto tuottaa tuhat äänikirjaa vuosittain. Nyt kirjaston toimintaa laajennetaan myös muille kuin näkövammaisille. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  CELIA-kirjasto palvelee

  Näkövammaisten kirjastona tunnettu CELIA-kirjasto tuottaa tuhat äänikirjaa vuosittain. Valtakunnallisella erityiskirjastolla on nyt 25 tuhatta asiakasta, mutta asiakkuuden ehdot täyttäviä maassa on vähintään 250 tuhatta. Valtion ylläpitämän kirjaston toimintaa ollaankin laajentamassa. Haastattelussa Celia-kirjaston tuotantopäällikkö Kirsi Ylänne. Toimittajana Ritva Säilä.

  • Kesto: 7 min

  Koko ohjelma: Takapakkia talousrikollisuuden torjunnassa

  Hallitusohjelmassa luvataan käydä pontevasti harmaan talouden kimppuun. Nyt suunnitellaan kuitenkin tilaajavastuulakiin muutoksia, joiden arvostelijat sanovat vain helpottavan harmaan talouden toimintaa. Keskustelemassa Rakennusteollisuuden työmarkkinajohtaja Tapio Kari ja Rakennusliiton aluetoimitsija Jari Lindqvist. - Kuinka suuri on hajuaistin voima? Kannattaako ominaistuoksuaan peitellä suihkeilla ja saippuoilla? Haastateltavana dosentti Markus J. Rantala. - Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Koko ohjelma: Kerjäläiset

  Kerjäläiset kaduilla on varma kevään merkki ja erilaiset yritykset päästä heistä eroon toinen. Pitäisikö meidän vain suhtautua tyynesti kerjäämiseen, kun sitä on kaikissa kansainvälisissä kaupungeissa? Vai tulisiko meidän tehdä jotain, että elantoaan ei tarvitsisi nöyryyttävästi ansaita? Vieraina Helsingin Diakonissalaitoksen erityisasiantuntija Jarmo Räihä ja kaupunginvaltuutettu, filosofi Thomas Wallgren. Stressi ahdistaa, mutta ei se hyödytöntä ole. Hyvä stressi voi auttaa saavuttamaan tavoitteita. Mutta missä kulkee hyvän ja huonon stressin raja? Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 44 min

  Hyvä paha stressi

  Onko stressi aina pahasta vai voiko stressistä olla myös hyötyä? Missä kulkee hyvän ja huonon stressin raja? Tavat käsitellä ja palautua stressistä voivat myös periytyä vanhemmilta lapsille. Entä millainen olisi rokotus työstressiä vastaan? Haastattelussa tutkimusprofessori ja aivotutkija Minna Huotilainen sekä stressitutkija Sampsa Puttonen Työterveyslaitokselta. Toimittajana Iida Ylinen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Suvivirsi

  Pitäisikö Suvivirsi kieltää koulujen kevätjuhlissa vai pitäisikö päinvastoin melkein laissa säätää, että siihen ei saa koskea? Entä mihin asioihin tulisi puuttua, kun halutaan pureutua koululaisten käytännön uskonnonvapauteen? Vieraina Norssin johtava rehtori, teologian tohtori Markku Pyysiäinen ja Vapaa-ajattelijoiden liiton puheenjohtaja Petri Karisma. Sairaanhoitaja Päivi Hieta (ent. Muma) palasi tällä viikolla Suomeen Syyrian rajan tuntumasta Libanonista. Millaiselta näyttää syyrialaisten pakolaisten arki? Eikö sairaanhoitajaa pelota kriisialueella? Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Syyrian pakolaiset

  Sairaanhoitaja Päivi Hieta (ent. Muma) palasi tällä viikolla Suomeen Syyrian rajan tuntumasta Libanonista. Millaiselta näyttää syyrialaisten pakolaisten arki? Eikö sairaanhoitajaa pelota kriisialueella? Toimittaja Iida Ylinen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Ajankohtainen Ykkönen: 26.04.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 03.05.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 08.05.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 10.05.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 15.05.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 17.05.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 22.05.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 24.05.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: Tienviittoja 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 31.05.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 05.06.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 07.06.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 12.06.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 14.06.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä