Areena
 • TV
 • Radio
 • Ajankohtainen Ykkönen

  Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 236 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Ajankohtainen Ykkönen »


  Ajankohtainen Ykkönen: Jaksot (839) fi:Program:rss

  Koko ohjelma: Lisää tehoa yliopistoihin

  Suomessa on yliopisto tai ammattikorkeakoulu melkeinpä joka niemessä, notkossa ja saarelmassa. Pitäisikö tästä olla ylpeä vai noloissaan? Onko yliopistoverkosto tehotonta tuhlausta vai suomalainen menestystarina? Keskustelemassa johtaja Mervi Karikorpi Teknologiateollisuudesta, päätoimittaja Antti Pikkanen Ylioppilaslehdestä ja vararehtori Harri Melin Tampereen yliopistosta. Lisäksi asiaa pelon anatomiasta. Lentäminen on turvallisin tapa matkustaa, mutta silti moni kärsii lentopelosta. Miksi pelkääminen ja pelot ovat usein järjettömiä? Miksi osa meistä on uhkarohkeita ja osa arkajalkoja? Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Pelon anatomia

  Lentäminen on turvallisin tapa matkustaa, mutta silti moni kärsii lentopelosta. Miksi pelkääminen ja pelot ovat usein järjettömiä? Miksi osa meistä on uhkarohkeita ja osa arkajalkoja? Opitaanko pelot lapsena vai tulevatko ne perintönä? Haastateltavana kliinisen psykologian dosentti Jari Lahti Helsingin yliopistosta ja professori Lauri Nummenmaa Aalto-yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 9 min

  Koko ohjelma: Kansliapäälliköiden hallitusohjelma

  Puolueet tekevät vaaliohjelmiaan, mutta vaalien jälkeisen hallituksen suuntaa linjaavat virkamiehet. Ministeriöiden kansliapäälliköt julkistivat yhteisen tilannekuvansa alkuviikosta. Ajankohtaisessa Ykkösessä sitä arvioi tohtori Jaakko Kiander. Venäjä aloitti tällä viikolla suuret sotaharjoitukset Kuolan niemimaalla. Pohjois-Norjassa alkoi aiemmin suurin sotaharjoitus lähes 50 vuoteen. Ensi vuonna Norjassa harjoittelevat talvisotaa myös Nato-joukot. Onko öljy- ja maakaasurikas Arktis uusi Lähi-itä ja tulevaisuuden kylmän sodan hyinen näyttämö? Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Arktis - uuden kylmän sodan hyinen näyttämö?

  Venäjä aloitti tällä viikolla massiiviset sotaharjoitukset Kuolan niemimaalla. Pohjois-Norjassa alkoi aiemmin suurin sotaharjoitus lähes 50 vuoteen. Ensi vuonna Norjassa harjoittelevat talvisotaa myös Nato-joukot. Onko öljy- ja maakaasurikas Arktis uusi Lähi-itä ja tulevaisuuden kylmän sodan hyinen näyttämö? Haastateltavana vanhempi tutkija Harri Mikkola Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 9 min

  Koko ohjelma: Eduskunta - kansa pienoiskoossa vai ehdoton eliitti?

  Pitäisikö eduskunnan olla kansa pienoiskoossa vai pitäisikö sinne valita kansakuntamme parhaimmisto? Pyrkiikö Suomen ehdoton eliitti kansanedustajan tehtävään? Vieraana on tietokirjailija Risto Uimonen. Yhdysvaltalaiset asiantuntijat kertoivat vastikään, milloin kauan pelätty Kalifornian suuri maanjäristys tapahtuu. Järistyksistä ja tulevista katastrofeista haastateltavana on seismologi Matti Tarvainen Helsingin yliopistosta. Juontajana on Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Maanjäristyksiä viisi miljoonaa vuodessa

  Uuden raportin mukaan kauan pelätty Kalifornian suuri maanjäristys tapahtuu seuraavan 30 vuoden aikana lähes varmasti. Kuinka paljon tuhoa San Andreasin siirros aiheuttaa? Missä muualla vakavia katastrofeja on odotettavissa lähiaikoina? Maanjäristyksistä kertoo seismologi Matti Tarvainen Helsingin yliopiston Seismologian instituutista. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Venäjän oppositio

  Moskovassa murhattua Boris Nemtsovia on kutsuttu oppositiojohtajaksi. Onko Venäjällä oikeaa oppositiota, kun duuman kaikki puolueet myötäilevät maan johtoa ja Putinia kannattaa lähes 90 % kansasta? Stuviovieraana vanhempi tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista. - Lähi-idässä jatkuvat taistelut Tikritin kaupungista neljättä päivää. Irakin armeija on vahvistunut ja saanut ulkomaistakin apua. Alkavatko Isisille kellot vihdoin soida? Haastateltavana Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen. Toimittajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Kukistuuko Isis Irakissa?

  Irakin hallinnon sotilaat ovat aloittaneet laajan hyökkäyksen Isisiä vastaan Tikritissä. Tukenaan heillä on tykistöä sekä Irakin ja Iranin hävittäjiä. Onko tämä ensimmäinen todellinen askel Isisin lyömisessä Irakissa? Millaista valtapeliä Iran käy Irakissa? Haastateltavana tutkijaupseeri Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 11 min

  Koko ohjelma: Television viimeiset päivät?

  Perinteinen televisio on kuolemassa, arvioivat monet asiantuntijat. Onko näin, kun esimerkiksi hiihdon MM-kilpailut keräävät edelleen miljoonayleisöjä kuvaruudun ääreen? Vieraana mediahistorioitsija Jukka Kortti. Suomalaisen miehen siemenneste oli ennen rautaa, mutta nyt ruostetta. Miksi sperman laatu on romahtanut lyhyessä ajassa? Onko lasten saanti tulevaisuudessa vain harvojen ja rikkaiden etuoikeus? Haastateltavana fysiologian professori Jorma Toppari. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 47 min

  Koko ohjelma: Television viimeiset päivät?

  Perinteinen televisio on kuolemassa, arvioivat monet asiantuntijat. Onko näin, kun esimerkiksi hiihdon MM-kilpailut keräävät edelleen miljoonayleisöjä kuvaruudun ääreen? Vieraana mediahistorioitsija Jukka Kortti. Suomalaisen miehen siemenneste oli ennen rautaa, mutta nyt ruostetta. Miksi sperman laatu on romahtanut lyhyessä ajassa? Onko lasten saanti tulevaisuudessa vain harvojen ja rikkaiden etuoikeus? Haastateltavana fysiologian professori Jorma Toppari. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 47 min

  Spermakriisi

  Suomalaisten miesten sperman laatu on pudonnut puoleen lyhyssä ajassa. Mitä nuorempaa sukupolvea, sitä vähemmän on uimareita kilpailemassa munasoluun pääsystä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yhä useampi tarvitsee hedelmöityshoitoja raskauden aikaansaamiseksi. Onko lasten saanti tulevaisuudessa vain harvojen ja rikkaiden etuoikeus? Mikä sperman on pilannut? Haastateltavana fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 10 min

  Ajankohtainen Ykkönen: Muut audiot (1) fi:Program:rss

  Aviomies, avomies ja tyttöystävä

  Tasa-arvoista avioliittolakia vastustetaan mm. sillä perusteella, että siitä on lyhyt matka moniavioisuuden laillistamiseen. Mitä tästä ajattelee monisuhteessa elävä Sade Kondelin, joka on Polyamoria - Monisuhteisuusyhdistys ry:n perustajajäsen. Toimittajana Samppa Korhonen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Ajankohtainen Ykkönen: 02.04.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 09.04.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 16.04.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 23.04.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 30.04.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 07.05.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 21.05.2015 48 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä