Areena
 • TV
 • Radio
 • Ajankohtainen Ykkönen

  Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 231 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Ajankohtainen Ykkönen »


  Ajankohtainen Ykkönen: Jaksot (808) fi:Program:rss

  Koko ohjelma: Miksei hyvinvointi kelpaa?

  Maailmassa ovat asiat paremmin kuin koskaan, mutta silti enemmistö suomalaisista uskoo kehityksen kulkeneen huonoon suuntaan. Miksi maailma näyttäytyy pahempana kuin onkaan? Mitkä asiat olivat "ennen paremmin"? Tyytymättömyydestä ja onnellisuudesta keskustelevat professori Timo Airaksinen ja emeritusprofessori Markku Ojanen. Pegida-mielenosoitukset ovat paisuneet Saksassa yli 20 000 ihmisen marsseiksi. Pegida vastustaa islamisoitumista ja maahanmuuttoa, mutta mitä muuta monenkirjavat kannattajat haluavat? Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku. Juontajana on Samppa Korhonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Pegida - vihamielisyyttä vai tervetullutta kritiikkiä?

  Muukalaisvihamieliseksi luonnehdittu liike Pegida on kerännyt Saksassa mielenosoituksiinsa parhaimmillaan jopa 25 000 ihmistä. Miksi juuri Dresdeniin on keskittynyt tällaista liikehdintää? Entä mitä liike ajaa ja yhdistääkö sen monenkirjavaa kannattajoukkoa mikään? Pegida hakee paikkaansa saksalaisella poliittisella kartalla - ainoastaan oikeistopopulistinen puolue Vaihtoehto Saksalle on osoittanut sympatiansa Pegidalle. Wir sind das Volk -iskulauseen DDR:n loppuvuosilta kopioinutta liikettä analysoi tutkija Tuomas Iso-Markku Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Eurooppa Charlie Hebdon jälkeen

  Leviääkö pelko Eurooppaan Pariisin pilalehtimurhien jälkeen? Mitä tapahtuu kantaväestön ja muslimien keskinäisille suhteille? Vieraina Abdessalam Jardi Suomen Muslimiliitosta ja tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista. Pariisissa kuoli toistakymmentä ihmistä, Nigeriassa Boko Haramin tekemässä verilöylyssä jopa 100 kertaa enemmän. Tämä ei kuitenkaan päässyt lehtien etusivuille tai marssien aiheeksi. Miksi afrikkalaisen henki on meille vähempiarvoinen? Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Boko Haram ja uhrien kiinnostavuus

  Samalla viikolla, kun Pariisissa kuoli 17 ihmistä, Nigeriassa Boko Haramin terrori-iskussa kuoli jopa 100 kertaa enemmän - pääasiassa naisia, lapsia ja vanhuksia. Tämä ei kuitenkaan päässyt lehtien etusivuille tai marssien aiheeksi. Miksi afrikkalaisen henki on meille vähempiarvoinen? Kuinka monen nigerialaisen pitää kuolla verisesti, jotta se päätyisi etusivun uutiseksi Suomessa? Haastateltavina Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski, Ylen Maailma-toimituksen sisältötuottaja Olli-Pekka Sulasma ja Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Vaalit ja leikkauslistat

  Presidentti Niinistö kannusti uudenvuodenpuheessaan puolueita tekemään leikkauslistoja. Uskaltavatko poliitikot luvata vaalien alla verta, hikeä ja kyyneleitä? Vieraina edustajat Antti Lindtman (sd.) ja Ben Zyskowicz (kok.) sekä politiikan tutkija Erkka Railo. Talousennusteet ovat menneet pieleen vuodesta 2011 asti. Onko talouden ennustaminen tieteen sijasta vain valistuneen kuuloista arvailua? Haastateltavina tutkimusjohtaja Markus Lahtinen Pellervon taloustutkimuksesta ja ennustepäällikkö Eero Lehto Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

  • Kesto: 47 min

  Miksi talouden ennustaminen on niin vaikeaa?

  Talousennusteet ovat menneet pieleen vuodesta 2011 asti. Onko talouden ennustaminen tieteen sijasta vain valistuneen kuuloista arvailua? Haastateltavina tutkimusjohtaja Markus Lahtinen Pellervon taloustutkimuksesta ja ennustepäällikkö Eero Lehto Palkansaajien tutkimuslaitoksesta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Ulkopolitiikan värianalyysi

  Pääministeri Alexander Stubb varoittaa Suomen ulkopolitiikkaa menemästä harmaalle vyöhykkeelle. Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kutsuu Stubbin linjaa ruskeaksi. Onko maailma mustavalkoinen ja Suomi sinivalkoinen? Ulkopolitiikan värianalyysiä laativat tohtori Risto Volanen ja professori Jarmo Virmavirta. Mitä uusia sanoja tai ilmaisuja vuosi 2014 toi tullessaan? Uudissanoja listaa kirjailija Jari Tammi. Äänessä on myös liuta suomalaisia, joilla on sana hallussa ja kiinnostusta suomen kieltä kohtaan. Juontajana on Heikki Peltonen.

  • Kesto: 43 min

  Uudet sanat 2014

  Mitä uusia sanoja tai ilmaisuja vuosi 2014 on tuonut tullessaan? Ainakin cheekismit eli artisti Cheekin sanoituksista irrotetut hokemat, mutta ajan henkeä kuvaavat myös Kotuksen listaamat kuukauden sanat. Kotimaisten kielten keskus on nostanut tänä vuonna esille muun muassa sellaisia sanoja kuin lörtsy, konttikoti, hybridisota, pakotejuusto, ukkoskyykky, maaliviivateknologia, e-urheilu, dataaminen, ERVA, apukinos, kliktivismi ja kronitsi eli donitsin ja croissantin välimuoto. Uudissanoja listaa kirjailija Jari Tammi. Äänessä on myös liuta suomalaisia, joilla on sana hallussa ja kiinnostusta suomen kieltä kohtaan. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Jihadisteja Suomesta ja Suomeen

  Suomesta on lähtenyt yli 50 henkeä taistelijoiksi jihadistiseen Isis-järjestöön Syyriaan. Parikymmentä jihadistia on palannut Suomeen. Pitäisikö lähteminen estää - vai paluu? Vieraina sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä, vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista ja tutkija Juha Saarinen Maanpuolustuskorkeakoulusta. Yhdysvaltain senaatti julkaisi raportin CIA:n kidutusohjelmasta. Mitä julkaisemisesta saattaa seurata? Kuka joutuu vastuuseen? Haastateltavina Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen ja kansainvälisen oikeuden dosentti Jarna Petman. Juontajana on Heikki Peltonen.

  • Kesto: 44 min

  CIA & kiduttaminen

  Yhdysvaltain senaatti julkisti tällä viikolla raportin, josta selviää, että CIA on kiduttanut yli sataa vankia kaksoistornien romahtamisen jälkeen. Mitä siitä seuraa, että nimenomaan maan senaatti julkaisi raportin? Voidaanko nyt jo syrjässä olevia päättäjiä - kuten George W. Bush - asettaa vastuuseen teoista? Myös Yhdysvallat on allekirjoittanut YK:n kidutuksen vastaisen yleissopimuksen. Miksi se ei tunnu sitovan Yhdysvaltoja? Haastateltavina Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen ja kansainvälisen oikeuden dosentti Jarna Petman. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 9 min

  Koko ohjelma: Pääluottamusmiehen potkut ja neuvotteluilmapiiri

  Pääluottamusmies sai ABB:ltä potkut, kun työmaalla toistuvasti lakkoiltiin. Metalliliiton puheenjohtaja suuttui ja vetäytyi työelämän pelisääntöneuvotteluista. Miten tämä tapaus vaikuttaa neuvotteluilmapiiriin? - Miksi vaihtoehtoiset näkemykset maailman tapahtumista vetoavat enemmän kuin niin sanottu virallinen totuus? Sellaiset kuin että: Rosetta-luotaimen lento on lavastus, Ebola salainen ase väestön karsimiseksi, homomafian haluaa rapauttaa moraalisen selkärankamme, Isis-järjestö on USA:n ja Israelin sumutus. Juontajana on Heikki Peltonen.

  • Kesto: 44 min

  Koko ohjelma: Palkat ja kilpailukyky

  Suomessa maksetaan liian korkeita palkkoja, sanoo Ruotsin entinen valtiovarainministeri. Miten Suomi sijoittuu eurooppalaisessa palkkavertailussa? Palkat alas ja kilpailukyky ylös? Vieraina PT:n tutkija Pekka Sauramo ja ETLA:n toimitusjohtaja Vesa Vihriälä. Sunnuntaina tuli kuluneeksi 75 vuotta talvisodan syttymisestä. Talvisodan historiaa on kirjoitettu sivukaupalla, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt organisaatio nimeltä Maan Turva. Tämä propagandajärjestöksikin luonnehdittu taho kirjasi ylös suomalaisten tuntoja talvisodan hengen nousemisesta, rapistumisesta ja sodan syntipukeista. Haastattelussa tutkijatohtori Tuomas Tepora. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 44 min

  Maan Turva - suomalaisten tiedustelijoiden verkosto kattoi Suomen peräkyliä myöten

  Sunnuntaina tuli kuluneeksi 75 vuotta talvisodan syttymisestä. Talvisodan historiaa on kirjoitettu sivukaupalla, ja jokainen on kuullut puhuttavan talvisodan hengestä, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt organisaatio nimeltä Maan Turva. Se oli tiedustelutoimintaa ja myös propagandaa harjoittanut taho. Maan Turva kuulosteli kansan tuntoja turuilla ja toreilla ja koosti niistä raportteja. Raporttien pohjalta syntyy yksi kuva talvisodan hengen nousemisesta, rapistumisesta ja lopulta myös sodan syntipukeista. Maan Turvan palveluksessa toimi yllättävän suuri joukko suomalaisia. Tutkijatohtori Tuomas Tepora kertoo, miten moni. Toimittajana on Iida Ylinen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Ajankohtainen Ykkönen: 29.01.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 05.02.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 12.02.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 19.02.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 26.02.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 05.03.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 12.03.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 19.03.2015 48 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä