Areena
 • TV
 • Radio
 • Ajankohtainen Ykkönen

  Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 236 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Ajankohtainen Ykkönen »


  Ajankohtainen Ykkönen: Jaksot (848) fi:Program:rss

  Koko ohjelma: SDP - menneisyyden puolue?

  Sosialidemokraatit saivat historiansa huonoimman eduskuntavaalituloksen. Joko puolue ja aate joutavat museoon? Vieraina SDP:n entinen puheenjohtaja Pertti Paasio ja Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander. Sata vuotta sitten Osmanien valtakunta eli nykyinen Turkki aloitti etnisen puhdistuksen, jossa jopa 1,5 miljoonaa armenialaista sai surmansa. 24.4. vietetään armenialaisten kansanmurhan muistopäivää. Kansanmurha-termi aiheuttaa kuitenkin kiivasta poliittista vääntöä. Turkki kieltää sen jyrkästi. Miksi yksi sana on niin tulenarka? Mitä vuonna 1915 tapahtui? Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Armenialaisten kiistelty kansanmurha

  Sata vuotta sitten Osmanien valtakunta eli nykyinen Turkki aloitti etnisen puhdistuksen, jossa jopa 1,5 miljoonaa armenialaista sai surmansa. 24.4. vietetään armenialaisten kansanmurhan muistopäivää. Kansanmurha-termi aiheuttaa kuitenkin kiivasta poliittista vääntöä. Turkki kieltää sen jyrkästi. Maa suuttui vastikään mm. paaville ja Itävallalle, kun ne puhuivat kansanmurhasta. Myöskään Suomi ei ole armenialaisten kansanmurhaa tunnustanut. Miksi yksi sana on niin tulenarka? Mitä vuonna 1915 tapahtui? Haastateltavana vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 12 min

  Koko ohjelma: Eduskuntavaalit 2015

  Eduskuntavaalien tulokset tiedetään sunnuntai-iltana. Nyt aika veikata ja ennakoida. Miten suomalaiset ja valitsevat eri ideologioiden ja puolueiden välillä? Vieraina tutkijat Elina Kestilä-Kekkonen ja Erkka Railo. Lisäksi mennään metsään. Vieraslajit valtaavat alaa hälyttävällä vauhdilla ja luonnon monimuotoisuus vähenee. Kuka vapautti citykanit? Miten jättipalsami on tullut Himalajalta asti valtaamaan maan? Haastateltavina kaupunkiekologi Kaarina Heikkonen ja ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Kuka vapautti citykanit?

  Vieraslajit valtaavat alaa hälyttävällä vauhdilla etenkin pääkaupunkiseudulla ja luonnon monimuotoisuus vähenee. Kuka päästi citykanit vapaaksi? Miten jättipalsami on tullut Himalajalta asti valtaamaan maan? Miten vieraslajit kitketään? Haastateltavina kaupunkiekologi Kaarina Heikkonen ja ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 10 min

  Onko hyvinvointivaltioon varaa?

  Kaikki suurimmat puolueet ovat tekemässä leikkauksia eli vähentämässä tulonsiirtoja ja heikentämässä palveluita. Eikö meillä ole enää varaa hyvinvointivaltioon? Onko elvytys vasemmisto- vai oikeistolaisuutta? Vieraana professori Sixten Korkman. Isis, al-Qaida, Boko Haram ja al-Shabaab. Mikä ääri-islamistisia ryhmiä yhdistää ja erottaa? Liittyykö niiden toiminta enemmän uskontoon vai politiikkaan? Haastateltavana tutkija Mikko Patokallio CMI:stä. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Isis, al-Qaida, Boko Haram ja al-Shabaab - mitä eroa?

  Isis, Boko Haram ja al-Shabaab ovat otsikoissa barbaaristen tekojensa vuoksi. Mikä ääri-islamistisia ryhmiä yhdistää ja erottaa? Liittyykö niiden toiminta enemmän uskontoon vai politiikkaan? Minne on kadonnut takavuosien kauhu, al-Qaida? Haastateltavana tutkija Mikko Patokallio CMI:stä. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 11 min

  Koko ohjelma: Kiirastorstain Kalle Holmberg

  Kuolema, usko ja uskonto. Näistä keskustellaan kiirastorstain vieraan teatteriohjaaja Kalle Holmbergin kanssa. Lisäksi kysytään, miksi Iranilla ei saa olla ydinaseita, vaikka sen lähialueilla lymyilee ydinkärkiä niin Yhdysvalloilta, Israelilta, Intialta kuin Pakistaniltakin. Voisivatko Iranin ydinase ja kauhun tasapaino jopa rauhoittaa Lähi-tää? Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Kauhun tasapainolla rauhaa Lähi-itään?

  Iranin ydinohjelmasta on taitettu peistä vuosikausia. Maan ei haluta saavan ydinasetta. Iranin lähialueilla on kuitenkin ydinkärkiä niin Yhdysvalloilta, Israelilta, Intialta kuin Pakistaniltakin. Miksei Iran saa puolustaa itseään? Kenellä saa olla ydinaseita ja kenellä ei? Toisaalta toimisiko kauhun tasapaino Lähi-idässä, eli vakauttaisiko Iranin ydinpommi tulenarkaa aluetta? Haastateltavana rauhantutkija Tarja Cronberg Tukholman kansainvälisestä rauhantutkimusinstituutista SIPRI:stä. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Lisää tehoa yliopistoihin

  Suomessa on yliopisto tai ammattikorkeakoulu melkeinpä joka niemessä, notkossa ja saarelmassa. Pitäisikö tästä olla ylpeä vai noloissaan? Onko yliopistoverkosto tehotonta tuhlausta vai suomalainen menestystarina? Keskustelemassa johtaja Mervi Karikorpi Teknologiateollisuudesta, päätoimittaja Antti Pikkanen Ylioppilaslehdestä ja vararehtori Harri Melin Tampereen yliopistosta. Lisäksi asiaa pelon anatomiasta. Lentäminen on turvallisin tapa matkustaa, mutta silti moni kärsii lentopelosta. Miksi pelkääminen ja pelot ovat usein järjettömiä? Miksi osa meistä on uhkarohkeita ja osa arkajalkoja? Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Pelon anatomia

  Lentäminen on turvallisin tapa matkustaa, mutta silti moni kärsii lentopelosta. Miksi pelkääminen ja pelot ovat usein järjettömiä? Miksi osa meistä on uhkarohkeita ja osa arkajalkoja? Opitaanko pelot lapsena vai tulevatko ne perintönä? Haastateltavana kliinisen psykologian dosentti Jari Lahti Helsingin yliopistosta ja professori Lauri Nummenmaa Aalto-yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 9 min

  Koko ohjelma: Kansliapäälliköiden hallitusohjelma

  Puolueet tekevät vaaliohjelmiaan, mutta vaalien jälkeisen hallituksen suuntaa linjaavat virkamiehet. Ministeriöiden kansliapäälliköt julkistivat yhteisen tilannekuvansa alkuviikosta. Ajankohtaisessa Ykkösessä sitä arvioi tohtori Jaakko Kiander. Venäjä aloitti tällä viikolla suuret sotaharjoitukset Kuolan niemimaalla. Pohjois-Norjassa alkoi aiemmin suurin sotaharjoitus lähes 50 vuoteen. Ensi vuonna Norjassa harjoittelevat talvisotaa myös Nato-joukot. Onko öljy- ja maakaasurikas Arktis uusi Lähi-itä ja tulevaisuuden kylmän sodan hyinen näyttämö? Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 47 min

  Arktis - uuden kylmän sodan hyinen näyttämö?

  Venäjä aloitti tällä viikolla massiiviset sotaharjoitukset Kuolan niemimaalla. Pohjois-Norjassa alkoi aiemmin suurin sotaharjoitus lähes 50 vuoteen. Ensi vuonna Norjassa harjoittelevat talvisotaa myös Nato-joukot. Onko öljy- ja maakaasurikas Arktis uusi Lähi-itä ja tulevaisuuden kylmän sodan hyinen näyttämö? Haastateltavana vanhempi tutkija Harri Mikkola Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 9 min

  Koko ohjelma: Eduskunta - kansa pienoiskoossa vai ehdoton eliitti?

  Pitäisikö eduskunnan olla kansa pienoiskoossa vai pitäisikö sinne valita kansakuntamme parhaimmisto? Pyrkiikö Suomen ehdoton eliitti kansanedustajan tehtävään? Vieraana on tietokirjailija Risto Uimonen. Yhdysvaltalaiset asiantuntijat kertoivat vastikään, milloin kauan pelätty Kalifornian suuri maanjäristys tapahtuu. Järistyksistä ja tulevista katastrofeista haastateltavana on seismologi Matti Tarvainen Helsingin yliopistosta. Juontajana on Heikki Peltonen.

  • Kesto: 47 min

  Maanjäristyksiä viisi miljoonaa vuodessa

  Uuden raportin mukaan kauan pelätty Kalifornian suuri maanjäristys tapahtuu seuraavan 30 vuoden aikana lähes varmasti. Kuinka paljon tuhoa San Andreasin siirros aiheuttaa? Missä muualla vakavia katastrofeja on odotettavissa lähiaikoina? Maanjäristyksistä kertoo seismologi Matti Tarvainen Helsingin yliopiston Seismologian instituutista. Toimittajana Samppa Korhonen.

  Ajankohtainen Ykkönen: Muut audiot (2) fi:Program:rss

  Aviomies, avomies ja tyttöystävä

  Tasa-arvoista avioliittolakia vastustetaan mm. sillä perusteella, että siitä on lyhyt matka moniavioisuuden laillistamiseen. Mitä tästä ajattelee monisuhteessa elävä Sade Kondelin, joka on Polyamoria - Monisuhteisuusyhdistys ry:n perustajajäsen. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 9 min

  Vaara uhkaa - viranomainen valistaa

  Vaaran uhatessa kunnon kansalainen panee ikkunat kiinni ja radion auki. Viranomaisten vaaratiedotteita koskeva laki on uudistumassa, mutta käyttäydymmekö me kuten virkamies uskoo ja toivoo? Studiossa apulaisosastopäällikkö Esko Koskinen sisäministeriön pelastusosastolta ja turvallisuusjohtaja Rauli Parmes liikenne- ja viestintäministeriöstä. Miksi vapaaehtoinen lapsettomuus synnyttää niin paljon vihaa? Omasta valinnastaan kertoo Terhi Talvela. Juontajana Heikki Peltonen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Ajankohtainen Ykkönen: 30.04.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 07.05.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 21.05.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 04.06.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 11.06.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 18.06.2015 48 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä