Areena
 • TV
 • Radio
 • Ajankohtainen Ykkönen

  Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

  44 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 231 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Ajankohtainen Ykkönen »


  Ajankohtainen Ykkönen: Jaksot (730) fi:Program:rss

  Koko ohjelma: Eläkkeelle kiiruhtain vai kuhnustellen?

  Työmarkkinaosapuolten pitäisi löytää ratkaisu eläkeneuvotteluissaan syksyn aikana. Pidentääkö eläkeiän nostaminen työuria? Miksi eläkejärjestelmää pitää rukata? Keskustelemassa Eläketurvakeskuksen tutkimusjohtaja Mikko Kautto ja Allianssin puheenjohtaja Eero Rämö. - Pohjois-Irakin, Syyrian ja- Lähi-Idän tilanne näkyy myös monikulttuurisessa Berliinissä. Kaupungissa elää maahanmuuttajina ja pakolaisina kaikkien osapuolten edustajia. Pertti Rönkön raportti Berliinistä. Ajankohtaisen Ykkösen juontaa Iida Ylinen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Islamilainen valtio Berliinissä

  Pohjois-Irakin, Syyrian ja Lähi-Idän tilanne näkyy myös monikulttuurisessa Berliinissä. Kaupungissa elää maahanmuuttajina ja pakolaisina kaikkien osapuolten edustajia. Saksan aktiivinen rooli Pohjois-Irakin kurdien aseistajana ei saa osakseen pelkkää kiitosta. Pertti Rönkön raportti Berliinistä.

  • Kesto: 9 min

  Koko ohjelma: Nouse, riennä suomen kieli

  Suomen kieli tuli kouluihin 170 vuotta sitten. Yliopistoista se alkaa jo kadota englannin tieltä. Paljonko suomella vielä on elinaikaa jäljellä? Ajankohtaisessa Ykkösessä keskustelemassa tietokirjakustantaja Kimmo Pietiläinen sekä kielentutkija ja tietokirjailijaVesa Heikkinen. - Korkeasti koulutettujen työttömyys kasvaa. Työtä vailla on insinöörejä, maistereita, tradenomeja, diplomi-insinöörejä. Miten nämä hyvin koulutetut työttömät voisivat parantaa työllistymismahdollisuuksiaan? Ajankohtaisen Ykkösen toimittaa Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Koko ohjelma: Suomen rikkaat

  Ketkä Suomessa ovat rikkaita ja miten he ovat rikastuneet? Entinen europarlamentaarikko ja taloustoimittaja Esko Seppänen on listannut Suomen rikkaimpia kymmeniä vuosia sitten ja uudelleen nyt. Ajankohtaisessa Ykkösessä tapaamme myös Länsirannalla toimivia suomalaisia vapaaehtoisia ihmisoikeustarkkailijoita. Jo kohta kymmenen vuoden ajan suomalaisia on lähtenyt ihmisoikeustarkkailijoiksi kansainvälisen EAPPI-ohjelman kautta. Millaisia tilanteita vapaaehtoiset kohtaavat, ja millaisilla valtuuksilla he toimivat? Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Suomalaiset ihmisoikeustarkkailijat palestiinalaisten keskellä

  Jo kohta kymmenen vuoden ajan suomalaisia vapaaehtoisia on lähtenyt ihmisoikeustarkkailijoiksi Länsirannalle ja Itä-Jerusalemiin kansainvälisen EAPPI-ohjelman kautta. Miten tavalliset ihmiset evästetään ihmisoikeustarkkailijan työhön? Millaisia tilanteita vapaaehtoiset kohtaavat, ja millaiset valtuudet heillä on toimia? Haastattelussa ihmisoikeustarkkailijoina toimineet yrittäjä Sanna Leino, eläköitynyt diplomi-insinööri Elina Savo sekä Jerikossa parhaillaan toimiva sosiaali- ja kulttuuriantropologi, toimittaja Lea Pakkanen. Toimittajana Iida Ylinen.

  • Kesto: 13 min

  Koko ohjelma: Onko EU rampa ankka?

  Onko EU rampa ankka, kun Ukrainan kriisiin ei tunnu löytyvän ratkaisua? Onko EU tähän mennessä saanut mitään aikaan kriisin ratkaisemiseksi? Venäjän avustuslastin etenemistä kohti Ukrainaa on seurattu pitkin viikkoa; voiko humanitaarista apua ollakaan ilman poliittista tavoitetta? Keskustelemassa Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma ja Ulkopoliittisen Instituutin vieraileva tutkija Noora Kotilainen. Jokainen on kuullut puhuttavan plasebovaikutuksista, mutta tuntemattomammaksi on jäänyt päinvastainen ilmiö eli nosebovaikutukset. Haastattelussa lääketieteen etiikan dosentti Pekka Louhiala. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Nosebovaikutukset - plasebovaikutusten paha veli?

  Jokainen on kuullut puhuttavan plasebovaikutuksista, mutta tuntemattomammaksi on jäänyt plasebon niin kutsuttu paha sisko tai veli eli nosebovaikutus. Nosebovaikutus voi syntyä vaikka silloin, kun luulee syöneensä jotakin myrkyllistä ja sairastuu vain luulonsa vuoksi. Millaisin testein nosebovaikutusten jäljille on päästy? Haastattelussa lääketieteen etiikan dosentti Pekka Louhiala. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Gaza - kenen totuus on oikea?

  Miksi Israelin ja Palestiinan välinen konflikti jakaa suomalaisetkin niin vahvasti kahdeksi kannatusjoukoksi? Miten keskinäisen sotimisen toinen osapuoli voi olla ehdottomasti syyllinen ja toinen viaton uhri? Ajankohtaisessa Ykkösessä keskustelemassa Gazan miehitystä vastustava Syksy Räsänen ja Israelin ystävä Hannu Takkula. Lisäksi Maailmankaikkeus on vajaat 14 miljardia vuotta vanha, mutta kosmologien mukaan kaikki mielenkiintoinen tapahtui ensimmäisten sekuntien aikana. Haastattelussa professori Kari Enqvist.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Koko ohjelma: Oppivelvollisuusiän nostaminen

  Hallitus on jo pari kertaa päättänyt nostaa oppivelvollisuusikää, ja käytännön toteutusta valmistellaan. Aikeeseen suhtaudutaan kuitenkin kovin nihkeästi jopa hallituspuolueissa. Mikä ideassa kaihertaa? Ajankohtaisen Ykkösen vieraina Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen, Ammattiin Opiskelevien Liiton koulutuspoliittinen asiantuntija Antti Seitamaa ja Lukiolaisten Liiton sosiaalipoliittinen sihteeri Milla Halme. Ohjelmassa pohditaan myös tulollaan olevaa kuudetta suurta joukkosukupuuttoa; ihminenkö sen aiheuttaa? Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Koko ohjelma: Mitä me luulimme 20 vuotta sitten?

  Kesällä 20 vuotta sitten Suomi oli juuri liittymässä Euroopan Unioniin. Maailma oli muutenkin toisenlainen. Mitä silloin uskottiin tulevaisuuden tuovan mukanaan? Osattiinko tulevaisuutta ennustaa ja osataanko nyt? Vieraina kokeneet yhteiskunnalliset vaikuttajat Kalevi Kivistö ja Pertti Salolainen. Ruotsissa palaa metsää, samoin Venäjällä. Suomessa on tehty viileän alkukesän takia tavallista vähemmän tähystyslentoja, mutta nyt pitkä hellejakso on vilkastuttanut lentosesonkia. Ajankohtaisessa Ykkösessä noustaan tähystyslennolle Kymin lentokentältä Kotkan Karhulasta ja tähystetään Saimaan, Imatran ja Lappeenrannan yllä. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Metsäpalojen tähystyslennolla

  Suomi on jaettu palolentoreitteihin, joita ilmailuharrastajat lentävät pitkin kesää. Tähystyslentoja tehtiin alkukesästä tavallista vähemmän viileän ja sateisen sään vuoksi, mutta nyt lentosesonki on vilkastunut hellejakson myötä. Ajankohtaisen Ykkösen toimittaja Iida Ylinen osallistuu tähystyslennolle Kotkan Ilmailukerhon Rauno Kukkolan ja Jouni Teikarin siivellä. Matkaa taitetaan Kymin lentokentältä Saimaan poikki Puumalaan ja Imatran sekä Lappeenrannan ylle aivan itärajan tuntumaan. Miltä tuntuu, kun havaitsee lentokoneesta metsäpalon? Entä millaisia valmisteluja lento edeltää?

  • Kesto: 11 min

  Koko ohjelma: Mitä mieltä lääkärit sotesta?

  Sote syntyi ja poliitikot hykertelevät tyytyväisyyttään, mutta mitä mieltä ovat lääkärit? Vieraina emeritusprofessori Jussi Huttunen, johtajaylilääkäri Kati Myllymäki Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä ja toiminnanjohtaja Heikki Pälve Lääkäriliitosta. Suomalaisilla on enemmän allergioita kuin koskaan. Puolet meistä on yliherkkiä. Ovatko elämäntapamme liian hygieenisiä? Pitäisikö päivittäinen kengänpohjan nuoleminen ihmisen terveenä? Haastateltavana erikoislääkäri Auli Hakulinen HYKS:n Iho- ja allergiasairaalasta. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 44 min

  Allergioista eroon kengänpohjaa nuolemalla?

  Kesä on vuoden parasta aikaa, mutta samalla monelle niiskuttamisen ja silmien kirvelyn aikaa. Siitepölyallergiasta kärsii joka viides suomalainen. Ylipäätään puolet meistä on yliherkkiä, osa enemmän ja osa vähemmän allergisia. Miksi? Ovatko elämäntapamme liian hygieenisiä? Pitäisikö päivittäinen kengänpohjan nuoleminen ihmisen terveenä? Haastateltavana aikuisten astmaa ja allergioita hoitava erikoislääkäri Auli Hakulinen HYKS:n Iho- ja allergiasairaalasta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Ajankohtainen Ykkönen: 30.08.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 04.09.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 06.09.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 11.09.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 13.09.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 18.09.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 20.09.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 25.09.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 27.09.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 02.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 04.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 09.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 11.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 16.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 18.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 25.10.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä