Areena
 • TV
 • Radio
 • Ajankohtainen Ykkönen

  Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

  44 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 231 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Ajankohtainen Ykkönen »


  Ajankohtainen Ykkönen: Jaksot (716) fi:Program:rss

  Koko ohjelma: Mitä mieltä lääkärit sotesta?

  Sote syntyi ja poliitikot hykertelevät tyytyväisyyttään, mutta mitä mieltä ovat lääkärit? Vieraina emeritusprofessori Jussi Huttunen, johtajaylilääkäri Kati Myllymäki Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä ja toiminnanjohtaja Heikki Pälve Lääkäriliitosta. Suomalaisilla on enemmän allergioita kuin koskaan. Puolet meistä on yliherkkiä. Ovatko elämäntapamme liian hygieenisiä? Pitäisikö päivittäinen kengänpohjan nuoleminen ihmisen terveenä? Haastateltavana erikoislääkäri Auli Hakulinen HYKS:n Iho- ja allergiasairaalasta. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 44 min

  Allergioista eroon kengänpohjaa nuolemalla?

  Kesä on vuoden parasta aikaa, mutta samalla monelle niiskuttamisen ja silmien kirvelyn aikaa. Siitepölyallergiasta kärsii joka viides suomalainen. Ylipäätään puolet meistä on yliherkkiä, osa enemmän ja osa vähemmän allergisia. Miksi? Ovatko elämäntapamme liian hygieenisiä? Pitäisikö päivittäinen kengänpohjan nuoleminen ihmisen terveenä? Haastateltavana aikuisten astmaa ja allergioita hoitava erikoislääkäri Auli Hakulinen HYKS:n Iho- ja allergiasairaalasta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 7 min

  Koko ohjelma: Lakkolaiset kuriin?

  Suomen lakoista useimmat ovat laittomia, ja jotenkin ne pitäisi panna kuriin. Erään ministerin mielestä äskeinen Tornion satamalakko oli niin vastuuton, että jos se ei ollut laiton, pitää lakia muuttaa. Mikä Suomen vähäisissä lakoissa on ongelmallista? Vieraina kansanedustajat Arto Satonen (kok) ja Kari Uotila (vas). Ympäristörikokset ovat usein piilorikoksia, joita on vaikea, kallis ja työläs selvittää. Siinäkö yksinkertainen selitys sille, että antaa olla? Myrkkyjen ja rakennusjätteen dumppaaminen jatkuu. Haastattelussa poliisitarkastaja Tarmo Lamminaho Poliisihallinnosta ja tutkija Iina Sahramäki Poliisiammattikorkeakoulusta. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 43 min

  Ruotsi pesee Suomen ympäristörikosten tutkinnassa

  Suomessa poliisin tietoon tuli viime vuonna 500 ympäristörikosta. Ruotsissa vastaava luku on yli 5 000 vuosittain. Mikä selittää eroa? Ollaanko Suomessa niin paljon siistimpiä? Ei suinkaan - sen sijaan siitä ei ole kauankaan, kun Suomessa ei ollut yhtä ainutta ympäristörikosten selvittämiseen täyspäiväisesti keskittyvää poliisia. Kun läheskään kaikki ympäristörikokset eivät paljastu, niitä ei voida tilastoida eikä niiden tutkimiseen ohjata voimavaroja. Näin ongelma tulee lakaistuksi maton alle. Haastattelussa poliisitarkastaja Tarmo Lamminaho Poliisihallinnosta ja tutkija Iina Sahramäki Poliisiammattikorkeakoulusta. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 9 min

  Koko ohjelma: Kahden miljardin säästöt terveydenhoidosta

  Sote-ratkaisu saadaan ehkä aikaan ensi viikolla - taas kerran. Silloin määritellään kuka mistäkin vastaa ja miten mitäkin järjestetään. Mitä hyötyä uudistuksesta on? Professori Erkki Vauramolla on tarjota työkaluja kahden miljardin säästöihin. Kesälomakauden kynnyksellä käännetään katseet myös aurinkoon ja aurinkopaneeleihin. Pienen aurinkosähköjärjestelmän rakentaa kesämökille 500 eurolla ja omat aurinkopaneelit kerrostaloon 7000 eurolla. Miksi aurinkosähkö ei silti kiinnosta Suomessa enemmän? Haastattelussa energia-asiantuntija ja tee se itse -mies Janne Käpylehto. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 44 min

  Aurinkoenergiantuottajaksi muutamalla satasella

  Maapallolle saapuu jatkuvasti noin 10 000 kertaa enemmän energiaa auringosta kuin mitä koko ihmiskunta tarvitsee. Silti kaivoksista haalitaan kivihiiltä ja öljyä pumpataan maan uumenista ja merten syvyyksistä. Samaan aikaan pienen aurinkosähköjärjestelmän pystyisi saamaan kesämökilleen 500 eurolla. Omat aurinkopaneelit saisi kerrostalonsa katolle noin 6000-7000 eurolla. Auringonpaistetta Suomessa on tarjolla siinä missä esimerkiksi Pohjois-Saksassakin, mutta miksi aurinkosähkö on yhä marginaalissa? Haastattelussa herttoniemeläisen kerrostaloasuntonsa katolle paneelit asennuttanut energia-asiantuntija Janne Käpylehto. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Perintövero

  Suomalaisten oikeistopoliitikkojen leiristä on kuulunut vaatimuksia poistaa perintövero. Perintöjä ja varallisuutta on verotettava kovemmin, ehdottaa puolestaan kohutaloustieteilijä Thomas Piketty. Pitäisikö perintöverotusta tiukentaa vai lopettaa se kokonaan? Vieraina Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Mika Maliranta ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Ilpo Suoniemi. Pian peruskouluissa koodataan ensimmäiseltä luokalta lähtien. Heräsikö Suomi silti hitaanlaisesti teknologian ilosanomaan? Haastateltavina Liisa Lind Helsingin opetusviraston Mediakeskuksesta ja Irmeli Halinen Opetushallituksesta. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 44 min

  Kouluissa koodataan

  Peruskoulussa koodataan pian ensimmäiseltä luokalta alkaen. Mutta herättiinkö suomalaiskouluissa hitaanlaisesti teknologian ilosanomaan? Kuka koodaamista tulee opettamaan ja millä rahkeilla? Entä miten koodaamista opetettaisiin kaikkein pienimmille koululaisille, entä vähän vanhemmille? Haastateltavina Liisa Lind Helsingin opetusviraston Mediakeskuksesta ja Irmeli Halinen Opetushallituksesta. Toimittajana Iida Ylinen.

  • Kesto: 9 min

  Koko ohjelma: Jalkapallo ja uskottava puolustus

  Kenen spektaakkeli jalkapallon MM-kisat ovat: Brasilian, pelaajien, tv-yleisön vai sponsorien? Keskustelemassa jalkapallon MM-kisojen historian kirjoittanut Jari Ekberg ja edellisistä kisoista väitellyt Sami Kolamo. "Uskottava puolustus" on mantra, jota hoetaan jatkuvasti. Mutta vieläkö Kollaa kestää, kun vastassa on moderni armeija täsmäaseineen? Asiaa arvioi dosentti Arto Nokkala Maanpuolustuskorkeakoulusta. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 44 min

  Onko uskottava puolustus myytti?

  Aikanaan Suomi onnistui torjumaan ylivoimaiselta tuntuneen puna-armeijan. Voiko tällainen enää toistua? Onko paljon hoettu uskottava puolustus vain toivejattelua, kun vastassa on moderni armeija täsmäaseineen? Asiaa arvioi dosentti Arto Nokkala Maanpuolustuskorkeakoulusta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 9 min

  Kokoomuskokous

  Vajaan viikon kuluttua kokoomus saa uuden puheenjohtajan ja seuraava pääministeri valitaan. Ajankohtaisessa Ykkösessä vieraina ehdokkaiden kannattajat Outi Mäkelä, Lasse Männistö ja Maija Perho. USA:n presidentti Barack Obama sai julkistetuksi suunnitelman päästörajoituksista. Mitä historiallista päätöksessä on? Entä lähteekö nyt suuri pyörä pyörimään koko maan energiasektorilla? Haastattelussa vanhempi tutkija Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 44 min

  Obaman historialliset päästötavoitteet

  Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama sai kuin saikin julkistetuksi suunnitelman päästörajoituksista. Rajoitukset leikkaisivat etupäässä hiilivoimaloiden hiilidioksidipäästöjä. Nytkö lähti iso pyörä pyörimään koko energiasektorilla? Vai paneeko maan hiilivoimateollisuus kaikin voimin kapuloita rattaisiin? Entä missä mielessä päästösuunnitelmaa voi luonnehtia historialliseksi? Suunnitelma on vielä vuoden verran lausuntokierroksella, mutta vanhempi tutkija Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista uskoo, että suunnitelma menee läpi. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 10 min

  Nuoruus eilen - tänään

  Onko nuoruuden kokemuksissa jotain pysyvää sukupolvesta toiseen vai onko 2010-luvun nuori aivan erilainen sadan vuoden takaiseen verrattuna? Vieraana tutkijatohtori Kaisa Vehkalahti Nuorisotutkimusverkostosta. Lisäksi perehdymme astrobiologiaan. Onko avaruudessa elämää ja älyä, mitä kertovat uudet arviot? Haastateltavana tähtitieteilijä ja astrobiologian opettaja Marianna Ridderstad. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 44 min

  Onko avaruudessa elämää?

  Olemmeko yksin kolkossa kosmoksessa vai kuhiseeko avaruus elämää? Tiedot eksoplaneetoista ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Nyt niitä tunnetaan jo toista tuhatta, kun vielä 1990-luvun alussa niitä ei tiedetty ainuttakaan. Kuinka todennäköistä on elämän ja älyn syntyminen vieraille planeetoille? Vastikään asiasta saatiin jälleen uusia, kiehtovia arvioita. Haastateltavana tähtitieteilijä ja astrobiologian opettaja Marianna Ridderstad. Toimittajana Samppa Korhonen. Kuva: ESO.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Ajankohtainen Ykkönen: 07.08.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 09.08.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 14.08.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 16.08.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 21.08.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 23.08.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 28.08.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 30.08.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 04.09.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 06.09.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 11.09.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 13.09.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 18.09.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 20.09.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä