Areena
 • TV
 • Radio
 • Ajankohtainen Ykkönen

  Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

  44 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 231 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Ajankohtainen Ykkönen »


  Ajankohtainen Ykkönen: Jaksot (785) fi:Program:rss

  Koko ohjelma: Peli on menetetty?

  Ilmastonmuutos etenee kiihtyvästi, toteaa kansainvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC. Se esittää kovia keinoja muutokseen sopeuttamiseksi, mutta onko peli jo menetetty ja torjuntakeinot pelkkää puuhastelua? Vieraana ekofilosofi Olli Tammilehto. Baltic Circle -teatterifestivaalin teoksessa 83-vuotiaan naisen piti esiintyä alasti lasikopissa Helsingin keskustassa. Tätä pidettiin kuitenkin sukupuolisiveellisyyttä loukkaavana - ja nainen sai ylleen alusvaatteet. Miksi alastomuus aiheuttaa pahennusta ja häpeää? Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 44 min

  Miksi alastomuus aiheuttaa pahennusta?

  Baltic Circle -teatterifestivaalin teoksessa 83-vuotiaan naisen piti esiintyä alasti lasikopissa Helsingin keskustassa. Tätä pidettiin kuitenkin sukupuolisiveellisyyttä loukkaavana - ja nainen sai ylleen alusvaatteet. Miksi alastomuus aiheuttaa pahennusta ja häpeää? Haastateltavina filosofi, Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen sekä taidehistorian ja sukupuolen tutkimuksen dosentti Harri Kalha. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Onko kirjalla tulevaisuutta?

  Kirjakauppa käy entistä kehnommin. Koululaiset eivät kirjaan koske. Onko kirja jo kapean eliitin muinaismuisto? Vieraina Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho ja äidinkielenopettaja Hilkka Lamberg. ISIS on USA:n luoma sumutus; Ebola on biologinen ase, joka on suunniteltu väestön karsimiseksi; tasa-arvoinen avioliittolaki on homomafian luomus, jonka tarkoitus on rapauttaa moraalinen selkärankamme. Salaliittoteoriat ovat suositumpia kuin koskaan. Mikä niissä ihmisiin vetoaa? Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Salaliittoteorian viehätys

  ISIS on USA:n luoma sumutus. Ebola on biologinen ase, joka on suunniteltu väestön karsimiseksi. Tasa-arvoinen avioliittolaki on homomafian luomus, jonka tarkoitus on rapauttaa moraalinen selkärankamme. Siinä viimeaikaisia, vaihtoehtoisia totuuksia. Salaliittoteoriat ovat suositumpia kuin koskaan. Mikä niissä ihmisiin vetoaa? Haastateltavana psykologi Tapani Riekki ja tutkija Jonas Sivelä Helsingin yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 11 min

  Koko ohjelma: Kylmän sodan portilla?

  Onko syttymässä uudenlainen kylmä sota kuten presidentti Niinistö sanoo? Olemmeko kylmän sodan portilla kuten pääministeri Stubb sanoo? Vai onko niin, että kylmä sota sellaisenaan ei palaa kuten ulkoministeri Tuomioja sanoo? Ajankohtaisen Ykkösen vieraana valtiotieteen tohtori, yleisesikuntaeversti Pekka Visuri. - Suomalainen urheilumaailma on syrjivä ja seksistinen, väittää Opiskelijoiden Liikuntaliitto. Pitäisikö tästä yllättyä? Haastateltavina Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Hanna Huumonen, Suomen Jääkiekkoliiton hallituksen jäsen Emma Terho ja kansanedustaja, Miss Olympia, Ritva "Kike" Elomaa. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Seksismiä ja syrjintää - suomalaisen urheilun maailma?

  Seksiä peliin kentällä, otsikoi iltapäivälehti kesällä jutun, jossa oli lähinnä lähikuvia naisurheilijoiden pyllyistä. Seksismiin ja syrjintään urheilun ja liikunnan parissa on kiinnittänyt huomiota Opiskelijoiden Liikuntaliitto. Seksismin ja syrjinnän lisäksi liiton manifestissa nostetaan esille suomalaisten liikkumattomuus, joka on kasvava ongelma. Haastateltavina Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Hanna Huumonen, Suomen Jääkiekkoliiton hallituksen jäsen Emma Terho ja kansanedustaja, Miss Olympia, Ritva "Kike" Elomaa. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 10 min

  Suomettuminen ja Yle

  Suomettumisesta puhutaan taas. Mutta voiko meidän aikaamme verrata neljänkymmenen vuoden takaiseen? Millaista oli suomettuneessa Suomessa? Miten suomettunut oli Yleisradio? Vieraina emeritusprofessori Seikko Eskola ja emeritustoimittaja Seppo Heikki Salonen. Rosetta-luotaimen laskeutuja on tekemässä historiaa ankkuroitumalla pyrstötähden pinnalle. Mukana olevat Ilmatieteen laitoksen laitteet ovat pääosassa ratkomassa yhtä ihmiskunnan suurta mysteeriä: ovatko elämä ja vesi tulleet maapallolle komeettojen mukana. Haastateltavana tutkimusprofessori Minna Palmroth Ilmatieteen laitokselta. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Komeetta voi paljastaa Maan elämän alkuperän

  Keskiviikko 12.11. on historiallinen päivä avaruustutkimuksessa. Rosetta-luotaimen Philae-laskeutuja yrittää ankkuroitua pyrstötähden pinnalle. Mukana olevat Ilmatieteen laitoksen laitteet ovat pääosassa ratkomassa yhtä ihmiskunnan suurta mysteeriä: ovatko elämä ja vesi tulleet maapallolle komeettojen mukana. Haastateltavana tutkimusprofessori Minna Palmroth Ilmatieteen laitokselta. Toimittajana Samppa Korhonen. Kuva: ESA

  • Kesto: 8 min

  Koko ohjelma: Onko johtaja superpalkkansa ansainnut?

  Verotiedot julkaistiin ja nyt voidaan taas kokoontua ihmettelemään rikkaitten ihmisten tuloja. Suurimmat tulot ovat pääomatuloja, mutta isoja ovat isojen johtajien palkkatulotkin. Kannattaako johtajalle maksaa sata kertaa enemmän kuin työntekijälle? Vieraana mikrotaloustieteen professori Marko Terviö Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta. Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi kauan odotetun ilmastoraportin. Raportin mukaan maapallon tulisi olla päästötön vuoteen 2100 mennessä. Millainen tavoite tämä on? Haastattelussa aurinkotalouden professori Christian Breyer Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Päästötön maailma 2100 - kunnianhimoinen tavoite?

  Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi sunnuntaina kauan odotetun ilmastoraportin. Raportin mukaan maapallon tulisi olla päästötön vuoteen 2100 mennessä. Millainen tavoite tämä on? Onnistuuko se, kun samalla fossiilisten polttoaineiden puolesta lobataan joka päivä puolen miljoonan dollarin edestä? Entä miten Suomen energiapolitiikka asettuu linjaan IPCC:n esittämien tavoitteiden kanssa? Haastattelussa aurinkotalouden professori Christian Breyer Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 11 min

  Koko ohjelma: ISIS:n juuret

  Vuosi sitten emme olleet kuulleetkaan ääri-islamistisesta ISIS-järjestöstä, nyt kaikki tietävät sen julmuuksista. Mistä se singahti taistelukentille? Vieraana toimittaja Liisa Liimatainen. Kansainvälinen tutkimusryhmä selvitti lähes 900 suomalaisen rikollisen geeniperimän. Tutkimuksessa löydettiin kaksi ns. väkivaltageeniä sekä selitys rähinäviina-ilmiölle. Parannetaanko rikollisuus tulevaisuudessa geeniterapialla? Haastateltavana geenitutkija, psykiatrian professori Tiina Paunio Helsingin yliopistosta. Juontajana Heikki Peltonen.a.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Väkivaltageenit

  Kansainvälinen tutkimusryhmä selvitti lähes 900 suomalaisen rikollisen geeniperimän. Tutkimuksessa löydettiin kaksi ns. väkivaltageeniä sekä selitys rähinäviina-ilmiölle. Perinnöllisyystiede kehittyy kovaa vauhtia. Onko siinä avain henkisesti ja fyysisesti terveisiin ihmisiin? Parannetaanko rikollisuus tulevaisuudessa geeniterapialla? Haastateltavana geenitutkija, psykiatrian professori Tiina Paunio Helsingin yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 9 min

  Koko ohjelma: Normitalkoot

  Kaikki mukaan normitalkoisiin, turhia säädöksiä purkamaan! Kun vain sovitaan mitkä ovat turhia - ja kenen kannalta? Miksi meillä on aina vain enemmän säädöksiä ja määräyksiä? Vieraana professori Jyrki Tala Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta. Sukellusveneisiin kohdistuu pikkupoikamaista kiinnostusta, mutta mitä hyötyä niistä on sodankäynnissä? Pitäisikö Suomella olla sukellusvene vai onko vedenalainen toiminta turhaa ja kallista suurvaltojen pullistelua? Haastateltavana komentaja Jon von Weissenberg. Juontajana Heikki Peltonen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Ajankohtainen Ykkönen: 22.11.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 27.11.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 29.11.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 04.12.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 11.12.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 13.12.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 18.12.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 20.12.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä