Areena
 • TV
 • Radio
 • Ajankohtainen Ykkönen

  Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 236 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Ajankohtainen Ykkönen »


  Ajankohtainen Ykkönen: Jaksot (824) fi:Program:rss

  Koko ohjelma: Venäjän oppositio

  Moskovassa murhattua Boris Nemtsovia on kutsuttu oppositiojohtajaksi. Onko Venäjällä oikeaa oppositiota, kun duuman kaikki puolueet myötäilevät maan johtoa ja Putinia kannattaa lähes 90 % kansasta? Stuviovieraana vanhempi tutkija Sinikukka Saari Ulkopoliittisesta instituutista. - Lähi-idässä jatkuvat taistelut Tikritin kaupungista neljättä päivää. Irakin armeija on vahvistunut ja saanut ulkomaistakin apua. Alkavatko Isisille kellot vihdoin soida? Haastateltavana Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen. Toimittajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Kukistuuko Isis Irakissa?

  Irakin hallinnon sotilaat ovat aloittaneet laajan hyökkäyksen Isisiä vastaan Tikritissä. Tukenaan heillä on tykistöä sekä Irakin ja Iranin hävittäjiä. Onko tämä ensimmäinen todellinen askel Isisin lyömisessä Irakissa? Millaista valtapeliä Iran käy Irakissa? Haastateltavana tutkijaupseeri Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 11 min

  Koko ohjelma: Television viimeiset päivät?

  Perinteinen televisio on kuolemassa, arvioivat monet asiantuntijat. Onko näin, kun esimerkiksi hiihdon MM-kilpailut keräävät edelleen miljoonayleisöjä kuvaruudun ääreen? Vieraana mediahistorioitsija Jukka Kortti. Suomalaisen miehen siemenneste oli ennen rautaa, mutta nyt ruostetta. Miksi sperman laatu on romahtanut lyhyessä ajassa? Onko lasten saanti tulevaisuudessa vain harvojen ja rikkaiden etuoikeus? Haastateltavana fysiologian professori Jorma Toppari. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 47 min

  Spermakriisi

  Suomalaisten miesten sperman laatu on pudonnut puoleen lyhyssä ajassa. Mitä nuorempaa sukupolvea, sitä vähemmän on uimareita kilpailemassa munasoluun pääsystä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yhä useampi tarvitsee hedelmöityshoitoja raskauden aikaansaamiseksi. Onko lasten saanti tulevaisuudessa vain harvojen ja rikkaiden etuoikeus? Mikä sperman on pilannut? Haastateltavana fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Poliitikot työmarkkinoilla

  Työelämän pelisääntöjen uudistaminen ei etene, kun työmarkkinajärjestöt eivät päässeet keskenään sopuun lakkosakkojen korottamisesta. Onko työmarkkinajärjestöille luisunut valta on väärässä paikassa? Pitäisikö poliitikkojen ottaa työmarkkinavalta käsiinsä? Keskustelemassa kansanedustajat Jari Lindström (ps.), Jari Myllykoski (vas.) ja Kimmo Tiilikainen (kesk.). Vuoden 2011 arabikevät toi vallankumouksen myös Libyaan. Toivon ja edistyksen sijaan maa on vajonnut kaaokseen. Miksi? Miten Isis voi olla Libyassakin taistelevana osapuolena? Haastateltavana CMI:n Pohjois-Afrikan aluejohtaja Maruan El-Krekshi. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Libya sisällissodassa

  Vuoden 2011 arabikevät toi vallankumouksen myös Libyaan. Toivon ja edistyksen sijaan maa on vajonnut kaaokseen. Miksi? Mitä diktaattori Muammar Gaddafin syrjäyttämisen jälkeen on tapahtunut? Miten Isis voi olla Libyassakin taisteleva osapuoli? Haastateltavana CMI:n Pohjois-Afrikan ja Sahelin aluejohtaja Maruan El-Krekshi. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 9 min

  Koko ohjelma: Ratkaisuja Ukrainan kriisiin

  Itä-Ukrainassa alkaa tulitauko, mutta lopullista ratkaisua ei ole näköpiirissä. Mitä Venäjä lopulta haluaa? Entä länsi? Vieraana ohjelmajohtaja Mika Aaltola UPI:sta. Puolustusvoimat perusti vuoden alussa kybersotaan erikoistuneen yksikön. Puolustusministeri Carl Haglundin mielestä Suomella pitäisi olla kyky ja mahdollisuus myös kyberhyökkäyksiin. Haastateltavana Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 47 min

  Suomelle kyky kyberiskuihin

  Puolustusvoimat perusti vuoden alussa kybersotaan erikoistuneen yksikön. Puolustusministeri Carl Haglundin mielestä Suomella pitäisi olla kriisin aikana kyky ja mahdollisuus myös kyberhyökkäyksiin. Nykyisin lainsäädäntömme ei tunne tilannetta, jossa kriisiin joutunut Suomi toimisi muuten kuin aseellisesti. Onko Suomella uskottava kyberpuolustus- ja sodankäyntikyky? Miten vihollista vastaan taistellaan bittiavaruudesta? Haastateltavana Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Onko Suomi yhden totuuden maa?

  Historiaa ja historiantutkimuksen tuloksia käytetään nykypäivän selittämiseen ja tulevaisuuden ennakoimiseen. Toistaako historia itseään? Onko Suomi yhden totuuden maa, johon veneenkeikuttelijat eivät ole tervetulleita? Vieraana historiantutkija, emeritusprofessori Heikki Ylikangas. Ukrainan hallinto on alakynnessä Venäjän tukemia kapinallisia vastaan. Yhdysvallat pohtii aseiden antamista Ukrainalle. Onko aseapu tie rauhaan vai muihin maihin leviävään suursotaan? Kriisiä arvioi ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja Kimmo Kiljunen. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 47 min

  Aseapu Ukrainalle - tie suursotaan?

  Ukrainan hallinto on alakynnessä Venäjän tukemia kapinallisia vastaan. Yhdysvallat pohtii aseiden antamista Ukrainalle. Onko aseapu tie rauhaan vai paljon pahempaan, muihin maihin leviävään suursotaan? Ukrainan kriisiä arvioi ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja Kimmo Kiljunen. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Mitä tehdä jihadistille?

  Suomesta on lähtenyt yli 50 henkeä taistelijoiksi Isis-järjestöön Syyriaan. Parikymmentä jihadistia on palannut Suomeen. Pitäisikö lähteminen estää - vai paluu? Vieraina sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä, vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista ja tutkija Juha Saarinen Maanpuolustuskorkeakoulusta. Keskustelu on uusinta. Yli 70 prosenttia kenialaisista elää vielä sähköverkon ulottumattomissa. Petri Burtsov raportoi Nairobista, miten uusiutuva energia on muuttamassa kenialaisten elämää merkittävästi. Juontajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 47 min

  Sähköistyvä Kenia

  Yli 70% kenialaisista elää sähköverkon ulottumattomissa, mutta tilanne on muuttumassa. Kenia panostaa uusiutuvaan energiaan, koska maan väkiluku ja teollisuuden sähköntarve kasvavat. Eri puolille nousevat aurinkoenergialaitokset ovat muuttamassa tavallisten kenialaisten elämää merkittävästi. Toimittajana Petri Burtsov.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Ajankohtainen Ykkönen: 12.03.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 19.03.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 02.04.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 09.04.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 16.04.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 30.04.2015 48 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä