Areena
 • TV
 • Radio
 • Ajankohtainen Ykkönen

  Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

  44 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 231 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Ajankohtainen Ykkönen »


  Ajankohtainen Ykkönen: Jaksot (798) fi:Program:rss

  Koko ohjelma: Jihadisteja Suomesta ja Suomeen

  Suomesta on lähtenyt yli 50 henkeä taistelijoiksi jihadistiseen Isis-järjestöön Syyriaan. Parikymmentä jihadistia on palannut Suomeen. Pitäisikö lähteminen estää - vai paluu? Vieraina sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä, vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista ja tutkija Juha Saarinen Maanpuolustuskorkeakoulusta. Yhdysvaltain senaatti julkaisi raportin CIA:n kidutusohjelmasta. Mitä julkaisemisesta saattaa seurata? Kuka joutuu vastuuseen? Haastateltavina Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen ja kansainvälisen oikeuden dosentti Jarna Petman. Juontajana on Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  CIA & kiduttaminen

  Yhdysvaltain senaatti julkisti tällä viikolla raportin, josta selviää, että CIA on kiduttanut yli sataa vankia kaksoistornien romahtamisen jälkeen. Mitä siitä seuraa, että nimenomaan maan senaatti julkaisi raportin? Voidaanko nyt jo syrjässä olevia päättäjiä - kuten George W. Bush - asettaa vastuuseen teoista? Myös Yhdysvallat on allekirjoittanut YK:n kidutuksen vastaisen yleissopimuksen. Miksi se ei tunnu sitovan Yhdysvaltoja? Haastateltavina Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen ja kansainvälisen oikeuden dosentti Jarna Petman. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 9 min

  Koko ohjelma: Pääluottamusmiehen potkut ja neuvotteluilmapiiri

  Pääluottamusmies sai ABB:ltä potkut, kun työmaalla toistuvasti lakkoiltiin. Metalliliiton puheenjohtaja suuttui ja vetäytyi työelämän pelisääntöneuvotteluista. Miten tämä tapaus vaikuttaa neuvotteluilmapiiriin? - Miksi vaihtoehtoiset näkemykset maailman tapahtumista vetoavat enemmän kuin niin sanottu virallinen totuus? Sellaiset kuin että: Rosetta-luotaimen lento on lavastus, Ebola salainen ase väestön karsimiseksi, homomafian haluaa rapauttaa moraalisen selkärankamme, Isis-järjestö on USA:n ja Israelin sumutus. Juontajana on Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Koko ohjelma: Palkat ja kilpailukyky

  Suomessa maksetaan liian korkeita palkkoja, sanoo Ruotsin entinen valtiovarainministeri. Miten Suomi sijoittuu eurooppalaisessa palkkavertailussa? Palkat alas ja kilpailukyky ylös? Vieraina PT:n tutkija Pekka Sauramo ja ETLA:n toimitusjohtaja Vesa Vihriälä. Sunnuntaina tuli kuluneeksi 75 vuotta talvisodan syttymisestä. Talvisodan historiaa on kirjoitettu sivukaupalla, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt organisaatio nimeltä Maan Turva. Tämä propagandajärjestöksikin luonnehdittu taho kirjasi ylös suomalaisten tuntoja talvisodan hengen nousemisesta, rapistumisesta ja sodan syntipukeista. Haastattelussa tutkijatohtori Tuomas Tepora. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Maan Turva - suomalaisten tiedustelijoiden verkosto kattoi Suomen peräkyliä myöten

  Sunnuntaina tuli kuluneeksi 75 vuotta talvisodan syttymisestä. Talvisodan historiaa on kirjoitettu sivukaupalla, ja jokainen on kuullut puhuttavan talvisodan hengestä, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt organisaatio nimeltä Maan Turva. Se oli tiedustelutoimintaa ja myös propagandaa harjoittanut taho. Maan Turva kuulosteli kansan tuntoja turuilla ja toreilla ja koosti niistä raportteja. Raporttien pohjalta syntyy yksi kuva talvisodan hengen nousemisesta, rapistumisesta ja lopulta myös sodan syntipukeista. Maan Turvan palveluksessa toimi yllättävän suuri joukko suomalaisia. Tutkijatohtori Tuomas Tepora kertoo, miten moni. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Hyvästi, työläinen!

  Ammattiliittojen keskusjärjestöt suunnittelevat yhdistymistä. Onko työläinen kuollut sukupuuttoon? Olemmeko kaikki toimihenkilöitä? Vieraana historiantutkija Tapio Bergholm SAK:sta. Elinajanodote on noussut huimasti sadassa vuodessa. Missä menee ihmisiän yläraja? Kuinka lähellä on ratkaisu vanhenemisen saloihin? Haastateltavana geriatrian professori Timo Strandberg. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Ikuinen nuoruus?

  Ikuinen nuoruus? Elinajanodote on noussut huimasti lyhyessä ajassa. Tutkijat ovat jo saaneet hiiret nuorenemaan. Kuinka lähellä on ihmisten vanhenemisen salaisuuden ratkaiseminen? Missä on eliniän yläraja? Haastateltavana geriatrian professori Timo Strandberg Helsingin ja Oulun yliopistoista. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 11 min

  Koko lähetys: Putinin Venäjä

  Onko tämän päivän Venäjä Vladimir Putinin luomus? Miten paljon on yhdestä miehestä kiinni? Miten Venäjä on Vladimir Putinin aikana muuttunut uhkaavaksi totalitaariseksi maaksi, kun vielä vuosituhannen vaihteessa uskottiin aivan toisenlaiseen kehitykseen? Keskustelemassa Aleksanteri-instituutin tutkija Jussi Lassila. Euroopan parlamentissa juuri vieraillutta paavi Franciscusta on luonnehdittu edeltäjiään liberaalimmaksi. Voiko paavi olla liberaali tai konservatiivi? Onko jaottelu mielekäs? Haastattelussa teologian tohtori Jyri Komulainen ja Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Paavi Franciscus - liberaali vai konservatiivi?

  Paavi Franciscus vieraili tiistaina Euroopan parlamentissa Strasbourgissa. Edellisestä paavin vierailusta on ehättänyt kulua yli parikymmentä vuotta. Miksi paavi saapui Strasbourgiin juuri nyt? Mitä asioita hän nosti esille parlamentissa pitämässään puheessa? Paavi Franciscus on ensimmäinen jesuiittataustainen ja ensimmäinen Euroopan ulkopuolelta kotoisin oleva paavi yli 1200 vuoteen. Paavin kannanottoja on toisinaan luonnehdittu liberaaleiksi. Mutta onko paavi Franciscus liberaali vai sittenkin konservatiivi? Haastattelussa teologian tohtori Jyri Komulainen ja Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 10 min

  Abortti ja omantunnon vapaus

  Kansalaisaloite terveydenhuoltohenkilökunnan oikeudesta kieltäytyä aborteista sai taakseen yli 50 000 henkilöä. Miksi lääkärit ja hoitajat joutuvat vasten tahtoaan osallistumaan abortteihin? Oman tahtonsa mukaanko heidän pitäisi toimia eikä potilaiden? Vieraina kansalaisaloitteen puuhanainen, LL Sari Tanus ja Suomen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja, LT Hannu Halila. Ruotsista tuli lokakuussa ensimmäinen Palestiinan tunnustanut länsieurooppalainen EU-maa. Onko Palestiinan valtion tunnustaminen puolen valitsemista? Haastattelussa Lähi-idän asiantuntija, vanhempi vieraileva tutkija Mari Neuvonen Ulkopoliittisesta instituutista. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Palestiinan tunnustaminen

  Ruotsista tuli lokakuussa ensimmäinen länsieurooppalainen EU-maa, joka on tunnustanut Palestiinan. Muutama päivä sitten Espanjan parlamentin alahuone hyväksyi aloitteen Palestiinan valtion tunnustamisesta. Myös muualla Euroopassa on kuultu äänenpainoja Palestiinan tunnustamisen puolesta. Onko nyt käynnissä suoranainen Palestiina-buumi? Entä onko Palestiinan valtion tunnustaminen puolen valitsemista? Haastattelussa Lähi-idän asiantuntija, vanhempi vieraileva tutkija Mari Neuvonen Ulkopoliittisesta instituutista. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Peli on menetetty?

  Ilmastonmuutos etenee kiihtyvästi, toteaa kansainvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC. Se esittää kovia keinoja muutokseen sopeuttamiseksi, mutta onko peli jo menetetty ja torjuntakeinot pelkkää puuhastelua? Vieraana ekofilosofi Olli Tammilehto. Baltic Circle -teatterifestivaalin teoksessa 83-vuotiaan naisen piti esiintyä alasti lasikopissa Helsingin keskustassa. Tätä pidettiin kuitenkin sukupuolisiveellisyyttä loukkaavana - ja nainen sai ylleen alusvaatteet. Miksi alastomuus aiheuttaa pahennusta ja häpeää? Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Miksi alastomuus aiheuttaa pahennusta?

  Baltic Circle -teatterifestivaalin teoksessa 83-vuotiaan naisen piti esiintyä alasti lasikopissa Helsingin keskustassa. Tätä pidettiin kuitenkin sukupuolisiveellisyyttä loukkaavana - ja nainen sai ylleen alusvaatteet. Miksi alastomuus aiheuttaa pahennusta ja häpeää? Haastateltavina filosofi, Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen sekä taidehistorian ja sukupuolen tutkimuksen dosentti Harri Kalha. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 10 min

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Ajankohtainen Ykkönen: 18.12.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 20.12.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 08.01.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 15.01.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 22.01.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 29.01.2015 48 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 05.02.2015 48 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä