Areena
 • TV
 • Radio
 • Ajankohtainen Ykkönen

  Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

  44 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 231 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Ajankohtainen Ykkönen »


  Ajankohtainen Ykkönen: Jaksot (746) fi:Program:rss

  Koko ohjelma: Kunnianloukkaus pois poliiseilta ja syyttäjiltä?

  Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen ehdottaa, että poliisit ja syyttäjät vapautettaisiin käsittelemästä kunnianloukkaustapauksia. Mutta onko nykypäivää koko ajatus siitä, että kunniaa pitää varjella loukkaamiselta? Vieraina Vikesin toiminnanjohtaja Salla Nazarenko ja kirjailija, lakimies Jarkko Tontti. Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa on korostettu suomalaisen omistusosuuden tärkeyttä. Mutta mitä väliä Suomen osuudella on, kun Rosatom kuitenkin vastaa ydinvoimalan huolloista ja polttoainetoimituksista? Haastattelussa Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 44 min

  Fennovoiman ja Rosatomin sähköinen liitto

  Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa on korostettu suomalaisen omistusosuuden tärkeyttä. Mutta mitä väliä Suomen osuudella on, kun Rosatom kuitenkin vastaa ydinvoimalan huolloista ja polttoainetoimituksista? Fennovoimalla ja Rosatomilla on edessään mitä todennäköisimmin yli 80 vuoden sähköinen avioliitto. Tätäkö on uudenlainen energiaomavaraisuus ja riippumattomuus Venäjästä? Entä miksi juuri Suomi saa nyt olla Rosatomin käyntikortti läntisen Euroopan markkinoille? Vai pitäisikö Fennovoiman ja Rosatomin projekti nähdä rauhan rakentamisena? Haastattelussa Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 8 min

  Koko ohjelma: Skotlanti omille teilleen?

  Skotlannissa äänestetään tänään itsenäisyydestä. Mikä kaikki muuttuu Skotlannissa ja Iso-Britanniassa, jos itsenäisyyden kannattajat voittavat? Entä Euroopassa? Keskustelemassa tutkijat Hanna Tuominen ja Mari K. Niemi. Sunni- ja shiiamuslimien välillä on ollut eripuraa vuosisatoja. Miksi? Mikä sunneja ja shiioja erottaa? Johtuuko vihanpito uskonnollisista vai poliittisista kiistoista? Haastateltavana islamin tutkija Sylvia Akar Helsingin yliopistosta. Juontajana Heikki Peltonen.

  • Kesto: 42 min

  Mikä muslimeita hajottaa?

  Sunni- ja shiiamuslimien välillä on ollut eripuraa vuosisatoja. Miksi? Johtuuko vihanpito uskonnollisista vai poliittisista kiistoista? Haastateltavana islamin tutkija Sylvia Akar Helsingin yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Hyväntekeväisyys

  Kannattaisiko hyväntekeväisyyskeräysten sijaan lahjoittaa valtiolle rahaa? Pitääkö hyvinvointivaltion ystävän vastustaa hyväntekeväisyyttä vai voivatko nämä elää rinnakkain? Vieraina vapaaehtoistoiminnan tutkija Henrietta Grönlund ja tietokirjailija Tommi Uschanov. Auringossa tapahtui keskiviikkona voimakas purkaus. Sen johdosta revontulia on nähty Etelä-Suomessa asti. Satelliitit ja sähköverkot ovat kuitenkin turvassa - tällä kertaa. Kuinka vakava uhka aurinkomyrskyt ovat nykyiselle elämänmenollemme? Haastateltavana avaruussäätutkija Ari Viljanen Ilmatieteen laitokselta. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Aurinkomyrskyssä taivas lyö tulta

  Auringossa tapahtuu voimakkaita purkauksia säännöllisesti. Joskus ne suuntautuvat Maata kohti, kuten tällä viikolla, ja tarjolla on upeita revontulia. Kuinka suuren uhan geomagneettiset myrskyt aiheuttavat sähköverkoille ja satelliiteille eli nykyiselle elämänmenollemme? Haastateltavana avaruussäätutkija Ari Viljanen Ilmatieteen laitokselta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 9 min

  Koko ohjelma: Ruotsin vaalit

  Ruotsissa on vaalit ensi viikonloppuna. Hallituksen ennustetaan vaihtuvan, mutta muuttaako se paljonkin Ruotsia? Miten Ruotsin vaalit ovat erilaiset kuin meidän omamme? Vaaleista keskustelemassa Ruotsissa pitkään toiminut kirjailija ja päätoimittaja Yrsa Stenius. Vanhoillislestadiolaisten tiukka linja ehkäisyä vastaan nousee tasaisin ajoin julkisuuteen - tällä kertaa blogeja, tietokirjoja ja romaaneja myöten. Miten ehkäisykieltoa perustellaan opillisesti? Miten on mahdollista, että ehkäisy on synti, mutta hedelmöityshoidot sallittuja? Haastattelussa Usko, toivo ja raskaus -kirjan kirjoittajat Vuokko Ilola ja Aila Ruoho. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Vanhoillislestadiolaisten ehkäisykielto

  Lestadiolaisuus on aikanaan alkanut kansan emansipaatioliikkeenä. Nyt vanhoillislestadiolainen liike ehkäisykieltoineen ei ehkä ensimmäisenä näyttäydy erityisen vapauttavana varsinkaan naisten kannalta. Mitkä ovat ehkäisykiellon opilliset perustelut? Miksi ehkäisy on syntiä, mutta hedelmöityshoidot sallitaan? Entä mitä uskon keskiössä tulisi olla - jotain muuta kuin lasten lukumäärä? Aiheesta keskustelevat entinen vanhoillislestadiolainen, 11 lapsen äiti ja suosittu bloggaaja Vuokko Ilola sekä teologian maisteri ja kahden lapsen äiti Aila Ruoho, joka jätti vanhoillislestadiolaisen liikkeen äitinsä vanavedessä 1970-luvulla. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 11 min

  Koko ohjelma: Mitä Venäjä tahtoo?

  Mitä Venäjän uhkalla tarkoitetaan? Olisiko Ukrainan syytä siirtyä suomettumisen tielle? Mitä jos Venäjästä tulee eristetty hylkiömaa? Ajankohtaisen Ykkösen vieraina eläkkeellä oleva Moskovan-suurlähettiläs René Nyberg ja valtiotieteen tohtori, eversti Pekka Visuri. Lisäksi puhutaan massatyöttömyydestä. Työttömyys koskettaa jo noin miljoonaa suomalaista omakohtaisesti tai perheenjäsenen kautta. Ennen lomautettiin, nyt irtisanotaan - sekö on tämän syksyn sävel? Miten poikkeuksellisia aikoja elämme nyt? Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Vaivaako Suomea massatyöttömyys?

  Työttömyys koskettaa noin miljoonaa suomalaista omakohtaisesti tai perheenjäsenen kautta. Voidaanko jo puhua massatyöttömyydestä? Ennen lomautettiin, nyt irtisanotaan - sekö on tämän syksyn sävel? Miten poikkeuksellisia aikoja oikeastaan elämme? Haastattelussa erikoistutkija Tapio Bergholm SAK:sta ja työmarkkinoiden asiantuntija Mikko Räsänen EK:sta. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Talouskasvu tarvitsee maahanmuuttajia

  Suomeen kannattaa hankkia lisää maahanmuuttajia, jotta talouskasvu kohenee. Mitä enemmän on työnhakijoita, sitä enemmän syntyy työsuhteita. Näin väittää VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen. Miten taloustutkimus ja arkijärki voivat olla syvässä ristiriidassa? Siperian sulavaan ikiroutaan on ilmestynyt suuria kraatereita ja Pohjoisesta jäämerestä pulppuaa metaania. Onko pahin tapahtumassa? Ovatko valtavat metaaniklatraatit purkautumassa? Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 45 min

  Metaani purkautuu - lähteekö lämpeneminen lapasesta?

  Ikiroudassa ja merenpohjassa uinuu valtava määrä metaania, joka on paljon voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Siperiaan on ilmestynyt hämmästyttäviä metaanin purkauskraatereita, ja ainetta pulppuaa myös mm. Pohjoisesta jäämerestä. Onko pahin tapahtumassa? Ovatko valtavat metaaniklatraatit purkautumassa ja kääntämässä ilmastonmuutoksen turbovaihteelle? Haastateltavana ryhmäpäällikkö Tuomas Laurila Ilmatieteen laitokselta. Toimittajana Samppa Korhonen. Kuva: Marya Zulinova / Press Service of Governor YaNAO

  • Kesto: 9 min

  Koko ohjelma: ISIS

  Miten kauhua kylvävä Isis-järjestö onnistui nopeassa nousussaan? Voiko järjestöä kaataa vai onko nykyisen Irakin alueella pian kolme valtiota: Tynkä-Irak, Kurdistan ja islamilainen kalifaatti? Keskustelemassa CMI:n tutkija Mikko Patokallio ja kurdiaktivisti Welat Nehri. Myös Ranskassa on todistettu poikkeuksellista poliittista kuohuntaa, kun hallitus joutui vaihtoon maan talousongelmien takia. Mikä on syynä EU:n toiseksi suurimman talouden surkeaan jamaan? Juontajana Samppa Korhonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 43 min

  Sacré bleu! Ranskan talouskurimus

  Ranskassa on todistettu poikkeuksellista poliittista kuohuntaa, kun epäsuosittu hallitus joutui tällä viikolla vaihtoon. Taustalla oli erimielisyys talousongelmien hoidosta. Mikä on syynä EU:n toiseksi suurimman talouden surkeaan jamaan? Onnistuuko uudistettu ja kurinpalautuksen saanut hallitus kääntämään kurssin? Toimittaja Annastiina Heikkilä raportoi Pariisista.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Ajankohtainen Ykkönen: 25.09.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 27.09.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 02.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 04.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 09.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 11.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 16.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 18.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 23.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 25.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 30.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 01.11.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 06.11.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 08.11.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 13.11.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä