Areena
 • TV
 • Radio
 • Ajankohtainen Ykkönen

  Mitä edessä uusilla lukiolaisilla?

  44 min
  • Esitetty: Yle Radio 1
  • Kuunneltu: 231 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Ajankohtainen Ykkönen »


  Ajankohtainen Ykkönen: Jaksot (764) fi:Program:rss

  Koko ohjelma: Soidensuojelua vapaaehtoisesti vai pakolla?

  Soidensuojelusta käydään kiivasta keskustelua. Pitäisikö suojelu hoitaa vapaaehtoispohjalta vai pakolla? Miten vahva vastakkainasettelu soidensuojelun taustalla on? Vieraina suojeluasiantuntija Virpi Sahi Suomen luonnonsuojeluliitosta ja MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola. Elämmekö addiktioteollisuuden värittämässä addiktioyhteiskunnassa? Mitä addiktioiden syntymisen syistä tiedetään? Haastattelussa professori Pauliina Raento Helsingin yliopistosta ja erikoistutkija Tuukka Tammi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Addiktiot - kyseenalaista teollisuutta vai harmittomia paheita?

  Elämmekö addiktioteollisuuden värittämässä addiktioyhteiskunnassa? Mitä addiktioiden syntymisen syistä tiedetään? Täytetäänkö niillä tyhjyyden tunteita? Addiktioita on moneen lähtöön - jaottelu paljastaa ilmiön monivivahteisuuden. Entä mikä on toiston ja tavan rooli addiktioissa? Haastattelussa professori Pauliina Raento Helsingin yliopistosta ja erikoistutkija Tuukka Tammi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 7 min

  Koko ohjelma: TTIP - yhteistyötä yli Atlantin

  EU:n ja USA:n kauppa- ja investointisopimus herättää tunteita. Lisää hyvinvointia vai uhka demokratialle? Vieraina Mary-Anne Nojonen ulkoministeriöstä, Simo Karetie EK:sta ja Toni Ruuska Aalto-yliopistosta. Uusi tutkimus kuolemanrajakokemuksista on aiheuttanut kohua. Sitä on esimerkiksi pidetty todisteena sielusta. Voiko ihminen olla tietoinen, vaikka sydän on pysähtynyt? Miten tietoisuus syntyy? Haastateltavana anestesialääkäri, tietoisuustutkija Harry Scheinin. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Kuoleman rajalla

  Vaikka sydän on pysähtynyt, tietoisuus voi säilyä hämmästyttävän pitkään. Näin väittää uusi tutkimus kuolemanrajakokemuksista. Tutkimusta on tulkittu monella tavalla, mm. todisteeksi sielun olemassaolosta. Mitä kuolemanrajakokemuksista tiedetään? Miten tietoisuus syntyy? Haastateltavana anestesialääkäri, tietoisuustutkija Harry Scheinin Turun yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 9 min

  Koko ohjelma: Väkivaltaiset nuoret

  Elääkö suomalainen nuori jatkuvan vaaran keskellä? Koulussa uhkaavat kiusaajat, kadulla väkivaltaiset jengit. Vieraina nuorisotutkija Marja Peltola, hankepäällikkö Heikki Turkka Aseman lapset ry:stä ja erikoissuunnittelija Hannu Niemi Optulasta. Onko osa ihmisistä auttamatta älykkäämpiä kuin toiset - vai voiko älyä treenata kuin lihasta? Entä kuinka hyvä mittari on älykkyysosamäärä? Juontajana Heikki Peltonen.a.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Tasan ei käy älyn lahjat

  Yksi ymmärtää uudet asiat ja vaikeat kokonaisuudet salamannopeasti, kun taas toinen ei millään. Pitääkö tyytyä siihen, että osa meistä on auttamatta älykkäämpiä kuin toiset? Voiko tyhmä muuttua neroksi? Entä kuinka hyvä mittari on älykkyysosamäärä? Haastateltavana professori Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta ja Työterveyslaitoksesta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 10 min

  Tasan ei käy älyn lahjat

  Yksi ymmärtää uudet asiat ja vaikeat kokonaisuudet salamannopeasti, kun taas toinen ei millään. Pitääkö tyytyä siihen, että osa meistä on auttamatta älykkäämpiä kuin toiset? Voiko tyhmä muuttua neroksi? Entä kuinka hyvä mittari on älykkyysosamäärä? Haastateltavana professori Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta ja Työterveyslaitoksesta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Puolen vuoden vaalitaisto

  Hallituksen rivit ovat harventuneet. Lysähtikö Stubbin hallitus juoksevia asioita hoitavaksi toimitusministeristöksi? Onko suomalainen politiikka nyt puoli vuotta pelkkää pitkää vaalitaistelua? Entä vaalien jälkeen? Vieraina entiset puoluesihteerit Ulpu Iivari (sd.) ja Pekka Perttula (kesk.). Suomen pinta-alasta noin seitsemäsosa on pääosin ulkomaisten kaivosyhtiöiden varaamaa. Osa varauksista on Natura-alueilla. Haastattelussa tutkija ja Kuusamon vihreiden kunnanvaltuutettu Mika Flöjt sekä kaivosyhtiöiden varausluvista koko maassa vastaava kaivosyli-insinööri Terho Liikamaa Tukesin Rovaniemen toimipisteestä. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Suomen pinta-alasta seitsemäsosa varattuna kaivosyhtiöille

  Suomen pinta-alasta noin seitsemäsosa on pääosin ulkomaisten kaivosyhtiöiden varaamaa. Osa varauksista on Natura-alueilla. Onko seitsemäsosa paljon vai vähän? Entä miten päällekkäisyys Natura-alueiden kanssa on mahdollista? Varaus tarkoittaa vasta etulyöntiasemaa hakea malminetsintälupaa, eikä varaukseen sisälly minkäänlaisia maankäyttöoikeuksia. Kaivosyhtiöillä on kuitenkin omat keinonsa tutkia maaperää jo varausvaiheessa. Entä kuullaanko paikallisia aidosti kaivoshankkeissa? Haastattelussa tutkija ja Kuusamon vihreiden kunnanvaltuutettu Mika Flöjt sekä kaivosyli-insinööri Terho Liikamaa Tukesin Rovaniemen toimipisteestä. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 8 min

  Koko ohjelma: Raskaista töistä etuajassa eläkkeelle

  Pitkään raskaissa töissä puurtaneet pääsevät tulevaisuudessa muita aikaisemmin eläkkeelle. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Eläkepolitiikasta keskustelemassa Kaija Kallinen SAK:sta ja Niku Määttänen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta ETLA:sta. Hongkongissa mielenosoittajat ovat vallanneet kadut. Miten pitkään heidän kestävyyttään koetellaan? Ovatko rauhalliset protestoijat myös ne vaarallisimmat? Haastateltavina mielenosoittaja ja opiskelija Waiho Wu, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyrki Kallio ja hongkongilaisjuurinen Kaki Lau. Juontajana on Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Hongkongin mielenosoittajat

  Hongkongissa mielenosoittajat ovat vallanneet kadut. Miten kauan pääosin opiskelijoista koostuvat mielenosoittajat ovat valmiita protestoimaan? Mielenosoitusten taustalla ovat hallintojohtajan vaalit 2017, hongkongilaisten vahvistunut identiteettikäsitys sekä isänmaallisen eli Kiinan keskushallintoa myötäilevän kasvatuksen ujuttaminen kouluihin. Miten tilanteesta mahdetaan päästä eteenpäin? Entä ovatko maailman hyväkäytöksisimmät mielenosoittajat myös ne vaarallisimmat? Haastateltavina mielenosoittaja ja opiskelija Waiho Wu, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyrki Kallio ja hongkongilaisjuurinen Kaki Lau. Toimittajana on Iida Ylinen.

  • Kesto: 10 min

  Koko ohjelma: Paasikiven - Kekkosen linjan loppu

  Paasikiven - Kekkosen linjan nimeen vannottiin vuosikymmenet. Milloin Paasikiven - Kekkosen linjasta luovuttiin? Millä nimellä Suomen nykyistä ulkopoliittista linjaa pitäisi kutsua? Keskustelemassa kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki ja yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen. Orjuus eli ihmiskauppa on miljardibisnestä, joka koskettaa myös Suomea. Millaista on tämän päivän orjakaupan karu todellisuus? Haastateltavana ylitarkastaja Venla Roth kansallisen ihmiskaupparaportoijan toimistosta. Juontajana Heikki Peltonen.

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Orjia nyt enemmän kuin koskaan

  Nykypäivän orjuus eli ihmiskauppa on miljardibisnestä, joka koskettaa myös Suomea. Uusin ihmiskaupparaportti kuitenkin kertoo, ettei seksuaaliseen hyväksikäyttöön perustuvaan ihmiskauppaan puututa Suomessa juuri lainkaan. Miksei? Millaista on tämän päivän orjakaupan karu todellisuus? Haastateltavana ylitarkastaja Venla Roth Vähemmistövaltuutetun / kansallisen ihmiskaupparaportoijan toimistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

  • Kesto: 9 min

  Koko ohjelma: Meidän kaikkien Tuntematon sotilas

  "Asialliset hommat suoritetaan, muuten ollaan kuin Ellun kanat." Tuntematon sotilas elää sanonnoissa ja sen henkilöt ovat meille kaikille tuttuja. Miten siitä sellainen Raamattu tuli? Vieraana elokuvaohjaaja Lauri Törhönen. Maailmassa voi olla jopa 1,4 miljoonaa Ebola-tartuntaa tammikuun loppuun mennessä, jos epidemia pääsee leviämään hallitsemattomasti, ennustaa Yhdysvaltain tartuntatautikeskus CDC. Jos laskelma toteutuu, voiko globaalia epidemiaa enää välttää? Onko Ebola uusi musta surma? Haastateltavana THL:n tutkimusprofessori Mika Salminen. Juontajana Heikki Peltonen

  • · Yle Radio 1
  • Kesto: 44 min

  Ebola - uusi musta surma?

  Maailmassa voi olla 1,4 miljoonaa Ebola-tartuntaa tammikuun loppuun mennessä, jos epidemia pääsee leviämään hallitsemattomasti, ennustaa Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC. YK ja WHO ovat luonnehtineet Ebolaa suureksi globaaliksi uhaksi. Jos CDC:n miljoonaennuste toteutuu, voiko maailmanlaajuista epidemiaa enää välttää? Onko Ebola uusi musta surma? Haastateltavana THL:n tutkimusprofessori Mika Salminen. Toimittajana Samppa Korhonen.

  Tulevat jaksot

  JaksoJulkaisuaikaPoistumisaikaKesto
  - Ajankohtainen Ykkönen: 23.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 25.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 30.10.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 01.11.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 06.11.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 08.11.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 13.11.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 15.11.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 20.11.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 22.11.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 27.11.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 29.11.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 04.12.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 11.12.2014 45 min
  - Ajankohtainen Ykkönen: 13.12.2014 45 min

  Ohjelmien todellinen julkaisuaika Areenaan saattaa vaihdella. Esimerkiksi suorien lähetysten tallenteet julkaistaan lähetyksen päättymisen jälkeen viiveellä, joka yleensä on noin ohjelman keston verran.

  Muualla Yle.fi:ssä