Areena
 • TV
 • Radio
 • Ajantasan lauantaivieras

  Pirjo Sinko

  26 min
  • Esitetty: Yle Radio Suomi
  • Kuunneltu: 500 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Ajantasan lauantaivieras »


  Ajantasan lauantaivieras: Jaksot (122) fi:Program:rss

  Hannu-Pekka Björkman

  Tämän lauantain vieras on Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina nyt runsaan vuoden toiminut Hannu-Pekka Björkman, joka tunnetaan myös lukuisista teatteri-, elokuva- ja tv-rooleistaan. Björkman pohtii Ajantasan Lauantaivieraana nykypäivän näyttelijyyteen liittyviä haasteita - kuinka kirjallisesti yleissivistynyt, henkinen tai fyysinen näyttelijän tulee tänä päivänä olla? Entä millaisia näyttelijöitä syntyy aikana, jolloin suuren yleisön suosio saavutetaan tv-viihteellä? Björkman paljastaa myös, kuinka 80-luvulla koulun rehtorina toimineen Jouko Turkan vaikutus heittää yhä varjoaan koulun ylle... Toimittaja on Teresa Meriläinen

  • Kesto: 26 min

  Erkki-Pekka Helle

  Suosikki-lehden lääkäripalstan Erkki-Pekka Helle on vastannut nuorten lähettämiin kysymyksiin jo neljänkymmenen vuoden ajan. Ekinä tunnettu lääkäri sanoo, että joka vuosikymmen on tuonut uudet pulmansa, mutta yksi asia askarruttaa nuoria aina: oman kehon kehitys ja sen vertailu muihin. Lääkäripalstan suosio puolestaan kertoo hänen mukaansa siitä, että koulujen seksuaalikasvatus ei edelleenkään toimi. Tämän viikon Lauantaivieraan, lääkäri Erkki-Pekka Helteen, tapasi toimittaja Laura Savolainen.

  • Kesto: 26 min

  Lauri Nummenmaa

  Tunteet eivät ole toisarvoista kohinaa, vaan ne auttavat ihmistä kriittisissä tilanteissa paljon ennen kuin järki ehtii mukaan. Aivotutkija, Aalto-yliopiston professori Lauri Nummenmaa vertaa tunteita autopilottiin. Nummenmaan tutkimus tunteiden sijoittumisesta ihmiskehon eri kohtiin on saanut suuren kansainvälisen huomion ja on amerikkalaisen tiedejulkaisun historian luetuimpia artikkeleita. Nummenmaa jatkaa tunteiden tutkimista aivoja kuvantamalla ja toivoo löytävänsä vastauksen siihen, miten kateus syntyy. Kognitiivisen neurotieteen professori Lauri Nummenmaan tapasi Annu Passoja.

  • Kesto: 26 min

  Verna Kaunisto-Feodorow

  Ruuanlaitto on elämäntapa, sanoo tietokirjailija, ruokaan intohimoisesti suhtautuva Verna Kaunisto-Feodorow. Hän kantaa myös huolta siitä, että muistaisimme siirtää omaa ruokahistoriaamme eteenpäin. Uutuuskirjassaan Reseptien aarteet - Sukupolvelta toiselle Verna Kaunisto-Feodorow esittelee sukunsa reseptejä 1800-luvulta nykyhetkeen. Toimittaja Päivi Neitiniemi on tavannut Radio Suomen tämänkertaisen lauantaivieraan, tietokirjailija ja ruokaharrastaja Verna Kaunisto-Feodorowin hänen kotonaan Espoossa.

  • Kesto: 26 min

  Jari Hautamäki

  Lyömättömän linjan toimisto Espoossa on matalan kynnyksen paikka. Palvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa perheessään tai muussa läheisessä suhteessa. Lyömätön linja luokittelee väkivallaksi paitsi fyysisen väkivallan myös esimerkiksi uhkailun ja nimittelyn sekä taloudellisen kontrollin. Mitä Lyömättömän linjan kynnyksen toisella puolella tehdään? Onko väkivalta aina kaiken loppu? Siitä kertoo Ajantasan Lauantaivieras, Lyömättömän linjan toiminnanjohtaja Jari Hautamäki. (Ohjelma on uusinta).

  • Kesto: 26 min

  Vladimir Miklashevski

  Vääräkin tieto liikuttaa hermostuneita markkinoita. Lauantaivieras, ekonomisti Vladimir Miklaševski, pitää Krimin tilanteeseen liittyvää spekulointia tästä esimerkkinä.. Hän seuraa Venäjän ja Ukrainan asioita työkseen, mutta myös vaihtelevin tuntein, sillä hän on sukujuuriltaan ukrainalainen. Ukrainalaisia ja venäläisiä hän pitää samana kansana. Vladimir Miklashevskia haastattelee Katariina Lahtonen.

  • Kesto: 26 min

  Paavo Westerberg

  Tämän lauantain vieraalla on pitkä lista titteleitä: Paavo Westerberg on näyttelijä, käsikirjoittaja, ohjaaja ja yksi Suomen Kansallisteatterin kotikirjailijoista. Alle 10-vuotiaana näyttelemisen aloittanut Westerberg muistetaan jo Susikoira Roi -sarjasta 80-luvulta. Kolmikymppisenä Westerberg tuli tunnetuksi oman sukupolvensa tulkkina tv-historiassamme käänteentekevän Irtiottoja-sarjan käsikirjoittana. Westerberg on urallaan jo tähän mennessä saanut aikaan monen muun elämäntyön verran esityksiä. Toimittajana on Teresa Meriläinen.

  • Kesto: 26 min

  Risto P. Roine

  Millaisen terveyshyödyn potilas saa lääketieteellisestä hoidosta? Suomen ensimmäinen potilasturvallisuuden professori Risto P. Roine Itä-Suomen yliopistosta pitää tärkeänä, että uusien hoitomenetelmien teho potilaan normaaliarjessa tutkitaan tarkoin ennen hoidon aloittamista. Tällä vältettäisiin potilaalle aiheutetut turhat komplikaatiot. Professori Roineen mielestä terveydenhuoltojärjestelmäämme ei pystytä kehittämään kunnolla ilman tutkimusta. Ajantasan lauantaivieraana on nyt potilasturvallisuuden professori Risto P. Roine; häntä haastattelee Mira Stenström.

  • Kesto: 25 min

  Jari Hautamäki

  Nykyään Lyömätön Linja Espoossa tarjoaa yhä puhelinpäivystystä, mutta myös muun muassa vertaistukiryhmiä. Niissä puolisoaan pahoinpitelevä mies saa mahdollisuuden ottaa vastuun teoistaan ja ymmärtää käyttäytymisensä taustoja, kertoo Ajantasan Lauantaivieras, toiminnanjohtaja Jari Hautamäki. Hautamäki on vastikään julkaissut kirjan nimeltään Mikä minuun meni - Tositarinoita suomalaisesta perheväkivallasta. Toimittajana Elina Hiltunen.

  • Kesto: 27 min

  Minna Tervamäki

  Millaista on jäädä eläkkeelle nelikymppisenä - ja vieläpä kutsumusammatistaan? Ajantasan lauantaivieras, Kansallisbaletista eläköitynyt priimaballerina, tanssija-koreografi Minna Tervamäki puhuu myös unelmien tavoittelusta ja perheen perustamisesta yksilöllisessä aikataulussa. Toimittaja Teresa Meriläinen tapasi Minna Tervamäen Aleksanterin teatterilla...

  • Kesto: 26 min

  Anu Järvensivu

  Viime aikoinakin on kuultu uutisia isojen suomalaisyritysten yt-neuvotteluista ja irtosanomisista. Lauantaivieras-ohjelmassa pohditaan seuraavaksi, millaisin keinoin työntekijät selviävät työelämän myllerryksessä. Yksi panostaa työelämän myllerryksissä ystäviin ja perheeseen, toinen taas paiskii töitä kahta kauheammin. Lohdutuksena miehet turvautuvat naisia hanakammin pulloon, naiset taas herkkuihin.Lauantaivieraana on nyt Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija, dosentti Anu Järvensivu. Toimittajana on elina Jämsén. Ohjelma on uusinta.

  • Kesto: 26 min

  Merja Heikkonen

  Vammaisten työllistyminen ja palvelujen saatavuus ovat heikentyneet taloustaantuman aikana, sanoo Näkövammaisten keskusliiton järjestöjohtaja Merja Heikkonen. Hänen mukaansa suhtautuminen vammaisiin on arkipäivän kohtaamisissa parantunut, mutta koventuneet asenteet näkyvät esim. sosiaalisessa mediassa. Elina Päivinen kävi tutustumassa näkövammaisten IIris-keskukseen Helsingin Itäkeskuksessa:

  • Kesto: 26 min

  Iitu Kuusniemi

  Sosiaalisessa mediassa on levinnyt useita pysäyttäviä videoita lasten huostaanotoista, mutta videot jättävät paljon kertomatta. Huostaanotot ovat lastensuojelun viimeinen keino ja niistä valtaosa tehdään vanhempien suostumuksella, Ajantasan Lauantaivieras, sosiaalityöntekijä Iitu Kuusniemi kertoo. Mutta millaista on lastensuojelutyö otsikoiden takana? Itä-Helsinkiin menevän metrolinjan varrella Vuosaaressa sijaitsee palvelukeskus Albatrossi ja sen kuudennessa kerroksessa lastensuojelun toimisto. Toimittaja Elina Hiltunen matkaa lastensuojelutyöntekijän työhuoneeseen Iitu Kuusniemen opastuksella.

  • Kesto: 27 min

  Karri Kivi

  Vuosi 2014 alkoi urheilusensaatiolla, kun Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkoe voitti maailmanmestaruuden. Joukkoeen ei odotettu pääsevän Ruotsin kisoissa edes mitaleille. Miten pelaajat kasvoivat kansallissankareiksi. Sen kertoo lauantaivieras pikkuleijonien päävalmentaja Karri Kivi. Toimittajana on Jakke Holvas.

  • Kesto: 26 min

  Ajantasan lauantaivieras 281213

  Miehet tarttuvat usein pulloon ja naiset taas herkuttelevat työelämän muutostilanteissa. Työterveyslaitoksen tutkija, dosentti Anu Järvensivu kertoo millaisia muita selviytymiskeinoja suomalaiset työntekijät käyttävät irtisanomisten ja yt-neuvottelujen uhan alla. Toimittajana Elina Jämsén.

  • Kesto: 26 min

  Kirsti Lintonen

  Nelson Mandela tunsi Suomen sotakorvaukset ja talvisodan hengen, ja oli hyvin kiinnostunut siitä kuinka kansa oli toipunut sisällissodasta. Näin kertoo entinen Suomen Etelä-Afrikan suurlähettiläs Kirsti Lintonen, joka tapasi Mandelan useita kertoja. Lintonen on eläköitynyt neljä vuosikymmentä kestäneeltä diplomaattiuralta, joka alkoi Stasin tarkkailun alla Itä-Saksassa. Kirsti Lintosen tapasi Annu Passoja.

  Ajantasan lauantaivieras: Muut audiot (4) fi:Program:rss

  Jari Mäki

  Viikon lauantaivieras on eteläpohjalainen yrittäjä Jari Mäki. Lapsena nähdyt amerikanraudat tekivät Jari Mäestä suuren Amerikka-fanin ja nyt Ilmajoen Koskenkorvalla on rantchi, joka työllistää kymmenen ihmistä. Jari Mäen tapasi toimittaja Ritva Säilä.

  • Kesto: 26 min

  Hannu Lehtonen

  Suomen kalastuslainsäädännössä on edelleen kehittämisen varaa. Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen sanoo, että esimerkiksi kalaverkkojen silmäkoon suurentaminen runsastuttaisi monia arvokalalajeja huomattavasti. Tätä kautta myös saalismäärät kasvaisivat tulevaisuudessa. Tutkimustuloksista huolimatta muutoksia on kuitenkin usein vaikea saada aikaan. Suvi Sikstus tapasi kalataloustieteen professorin Hannu Lehtosen kalaretkellä Helsingissä.

  • Kesto: 26 min

  Jussi Korhonen

  Ateenan keskustan suurmielenosoitukset todistivat kreikkalaisten halusta palauttaa kunnia kreikkalaiselle sanalle demokratia. Tätä mieltä on kreikan kieltä suomalaisille vuosikymmeniä opettanut ja oppikirjoja laatinut Jussi Korhonen, jonka rakkautta Kreikkaa kohtaan eivät edes äänestäjiään lahjovat poliitikot ole horjuttaneet. Ajantasan lauantaivieraana Jussi Korhonen, hänet tapasi Annu Passoja.

  • Kesto: 26 min

  Mixu Paatelainen

  Tämä kevät jää Mixu Paatelaisen mieleen. Ensin hänet valittiin Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaksi ja sitten vielä vuoden valmentajaksi Skotlannissa. Jo 20-vuotiaana ulkomaille ammattilaiseksi lähtenyt Paatelainen oli urallaan muun muassa ensimmäinen suomalaispelaaja Englannin Valioliigassa. Maajoukkuevalmentajana hän yrittää viedä Suomen ensimmäistä kertaa arvokisoihin, mutta myöntää, että nyt eletään vaikeaa muutosvaihetta. Tulevan viikon EM-karsintaotteluun valmistautuvan joukkueen nuoret pelaajat Juha Hakola, Tuomas Rannankari ja Jukka Raitala luonnehtivat Mixua haastattelun alussa. Toimittajana Teemu Laaksonen.

  Muualla Yle.fi:ssä