Areena
 • TV
 • Radio
 • Ajantasan lauantaivieras

  Pirjo Sinko

  26 min
  • Esitetty: Yle Radio Suomi
  • Kuunneltu: 503 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Ajantasan lauantaivieras »


  Ajantasan lauantaivieras: Jaksot (141) fi:Program:rss

  Isa Kukkapuro-Enbom

  Kierrätys on yksi sisustamisen trendeistä, ja kierrätyksen ympärille on syntynyt Suomessa jätettä ja teollisuuden ylijäämämateriaalia hyödyntäviä mikroyrityksiä. Helsingissä käynnissä olevilla Habitare-sisustusmessuilla kierrätys näkyy muun muassa romumuotoilun erikoisnäyttelynä. Trash design -tuottaja, muotisuunnittelija Isa Kukkapuro-Enbom pohtii Ajantasan lauantaivieras -ohjelmassa kulutuksen kohtuullistamista ja sitä, kuinka teollisuus voisi vähentää syntyvän jätteen määrää. Hän muistelee myös työtään vaateteollisuuden palveluksessa: kuinka sarjatuotanto vaihtui toisenlaiseen ajatteluun. Toimittajana Mira Stenström.

  • Kesto: 26 min

  Timo Partonen

  Kiire painaa ja muisti pätkii. Unikin on katkonaista. Kaiken lisäksi nyt eletään niitä aikoja kun "ruskareaktio" yllättää. Syksy väreineen herättääkin ilottomuuden tunteita. Ihminen on edelleen osa luontoa ja vuodenajat vaikuttavat meihin. Nukkumaan ihmiset! komentaa tämän viikon Lauantaivieras Timo Partonen. Ohjelman toimittaja on Ritva Säilä.

  • Kesto: 26 min

  Pentti Koskinen

  Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Monet valokuvaajat työskentelevät henkensä kaupalla dokumentoidakseen esimerkiksi Syyrian sodan kauhuja. Kuinka paljon raakaa todellisuutta voi katsojalle näyttää, siitä kiistellään.Vuosikymmenten työuran valokuvaajana tehnyt Pentti Koskinen sanoo että suomalainen uutiskuvaus on kilttiä ja hyvä niin.Ajantasan Lauantaivieraan Pentti Koskisen tapasi Annu Passoja.

  • Kesto: 26 min

  Tikke Tuura

  Romu tai roska ei maailmasta lopu, mutta joillekin tuo loputon jätekuorma on myös inspiraation ja luovuuden lähde. Kristiina "Tikke" Tuura viettää päivät pitkät erilaisten tilataideteosten parissa, joskus joenpohjia ruopaten, joskus roskalavoja peraten. Vuosikymmenten aikana on karttunut kokemusta myös muun muassa journalismista, dokumenttielokuvien tekemisestä ja erilaisista opetustöistä Suomessa, Aasiassa ja Afrikassa. Nyt hän on yhtenä puuhanaisena Roskalavapaviljonki-projektissa. Tikke Tuuran tapasi toimittaja Kalle Suomi.

  • Kesto: 26 min

  Seppo Knuuttila

  Ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila on nähnyt ja kokenut monenlaista. Viime vuonna Itämeri-palkinnon saanut tutkija on paljastanut Venäjän Kingiseppin Fosforit-tehtaan fosforipäästöt, joiden vuoksi hän istui myös putkassa Venäjällä. Neljä vuotta sitten Knuuttila menetti lähes henkensä veneonnettomuudessa. Mikä ajaa kaikesta huolimatta sinnikkäästi tekemään töitä puhtaamman meren puolesta? Knuuttilan tapasi Tuukka Pasanen.

  • Kesto: 26 min

  Katleena Kortesuo

  Mitä on poliittinen kivapuhe ja miten sillä ohjaillaan yhteiskunnallista keskustelua? Ajantasan lauantaivieras on tänään viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo. Kortesuo kertoo, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomio, kun poliitikko puhuu ja keitä suomalaisia poliitikkoja hän pitää hyvänä esiintyjinä. Kortesuon tapasi toimittaja Antti Saarenpää.

  • Kesto: 26 min

  Raila Laine

  Helsingissä vierailee vuosittain lähes 300 kansainvälistä risteilyalusta. Tänä vuonna alusten odotetaan tuovan kaupunkiin 400 000 matkailijaa. Monet heistä haluavat tutustua kaupunkiin oppaan välityksellä; yksi näistä Helsinki-oppaista on Raila Laine. Ajantasan Lauantaivieras-ohjelmassa Raila Laine kertoo, kuinka oppaan on oltava diplomaattinen, omattava näyttelijän taitoja ja tunnettava alueensa aina katuremonteista lähtien. Hän muistelee myös Helsingin kansainvälistymisen vaiheita samalla, kun hän kävi toimittaja Mira Stenströmin kanssa yhdessä pääkaupungin tuoreimmista nähtävyyksistä.

  • Kesto: 25 min

  Markku Jokisipilä

  Eduskuntatutkimuksen uusi johtaja Markku Jokisipilä hengästyttää tarmollaan. Hän suoltaa kirjoja, lehtikirjoituksia ja uudessa pestissään päivänpolitiikan lausuntoja mediassa. Tämän lisäksi Jokisipilä on MM-tason soutaja sekä harrastaa kilpapyöräilyä. Ajantasan launtaivieraana Markku Jokisipilä kertoo myös pestistään Eurosportin urheiluselostajana. Politiikan tutkijan tärkeimpiin tehtäviin hän lukee päättäjien koukeroisen kielen taivuttamisen tavallisen ihmisen tajuttavaksi. Turussa Ryssämäellä Launtaivieraan tapaa Merja Niilola.

  • Kesto: 26 min

  Petri Toiviainen

  Musiikin vaikutuksesta ihmisen elämään on tehty lukuisia tutkimuksia, mutta missään ei tehdä vastaa kuin Suomessa. Jyväskylän yliopiston tutkija, akatemiaprofessori Petri Toiviainen tietää parhaiten kuinka musiikki voi vaikuttaa ja säädellä ihmisen mielialaa ja tunteita. Tuoreimpien tutkimustulosten mukaan musiikilla on myös muistia vahvistavia voimia. Toiviainen kehottaa käyttämään musiikkia muistisairaiden ja aivohalvauspotilaiden hoidossa. Ohjelman toimittaja on Ritva Säilä.

  • Kesto: 25 min

  Kati Kivimäki

  Monella meistä tavaramäärä arjessa vain lisääntyy jatkuvasti, mutta mikä on sellaista tavaraa, joka museoidaan merkiksi tästä aikakaudesta? Kati Kivimäki johtaa Vuoden museoksi valittua Forssan museota. Hän arvelee, että meidän ajastamme kerrotaan muullakin tavoin kuin esineillä. Nykydokumentoinnissa tärkeää on tarina. Kivimäki kertoo Katariina Lahtoselle yhden.

  • Kesto: 26 min

  Kauko Aromaa

  Juhannuksesta selvittiin ilman tappoja ja lasten ja nuorten kokema väkivalta on vähentynyt. Lisäksi pääkaupungissamme tehtiin viime vuonna henkirikoksia vähemmän kuin kertaakaan sitten 1920-luvun. Miksi väkivalta vähenee Suomessa? Siihen vastaa Ajantasan Lauantaivieras kriminologian professori Kauko Aromaa. Toimittaja Jakke Holvas haastattelee häntä Helsingin Kaisaniemessä, Kasvitieteellisessä puutarhassa.

  • Kesto: 26 min

  Atik Ismail

  Entinen huippujalkapalloilija Atik Ismail viettää yhä runsaasti aikaa pallokentällä, mutta nykyään lähinnä juniorifutareiden luotsaajana. Kuopion kaupunginvaltuutettu ja mielenterveystyötä tekevä Ismail toivoisi lasten ja nuorten liikkuvan nykyistä aktiivisemmin. jottei elämä olisi pelkkää tietokoneen näpyttelyä. Jalkapallon MM-kilpailuissa Ismailin suosikki on isäntämaa Brasilia, jota hän on kannattanut pikkupojasta saakka. Atik Ismail on nyt Ajantasan Lauantaivieraana; Helsingin Olympiastadionin maisemissa hänet tapasi Kalle Suomi.

  • Kesto: 25 min

  Vuokko Hovatta

  Missä määrin taiteilija voi ottaa kantaa yhteiskunnalliseen keskusteluun? Laulaja ja näyttelijä Vuokko Hovatta puolustaa suvaitsevaisuutta esittämällä Suvivirren uudella, Kirkon tuottamalla videolla, jolla monikulttuurinen Suomi juhlii koulujen päättäjäisiä. Ajantasan lauantaivieraana Hovatta pohtii paitsi taiteilijuuden ja politiikan sekoittumista myös omaa julkisuuskuvaansa. Tuuli Toivanen haastattelee.

  • Kesto: 24 min

  Liisa Keltikangas-Järvinen

  Oppilaiden ja opettajien temperamentilla eli luontaisella toimintatyylillä on suuri merkitys siinä, millaisia arvosanoja oppilas koulussa saa, ja mitä opettaja oppilaassa arvostaa.Näin kertoo psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen. Tällä hetkellä Keltikangas-Järvinen on mukana tutkimuksessa, jossa selvitetään opettajaksi opiskelevien temperamenttia. Professori Liisa Keltikangas-Järvinen on nyt Ajantasan Lauantaivieraana, Niina Honka haastattelee.

  • Kesto: 26 min

  Esko Salminen

  Pitääkö näyttelijän antaa työlleen aina kaikkensa? Jalostuuko näyttelijän ammattitaito koko elämän loppuun saakka - vai tuleeko miesnäyttelijällekin vastaan "parasta ennen" ikä? Ajantasan Lauantaivieraana on nyt näyttelijä Esko Salminen. Hän paljastaa muun muassa, mitkä roolit ovat olleet hänen pitkän uransa vaikeimpia - ja myöntää isänä kantavansa huolta lapsistaan, jotka itsepintaisesti seuraavat häntä henkisesti vaativalle uralle. Virallisesti eläkkeelle jääneen mutta edelleen näyttelemistä jatkavan Esko Salmisen on tavannut Teresa Meriläinen.

  Ajantasan lauantaivieras: Muut audiot (4) fi:Program:rss

  Jari Mäki

  Viikon lauantaivieras on eteläpohjalainen yrittäjä Jari Mäki. Lapsena nähdyt amerikanraudat tekivät Jari Mäestä suuren Amerikka-fanin ja nyt Ilmajoen Koskenkorvalla on rantchi, joka työllistää kymmenen ihmistä. Jari Mäen tapasi toimittaja Ritva Säilä.

  • Kesto: 26 min

  Hannu Lehtonen

  Suomen kalastuslainsäädännössä on edelleen kehittämisen varaa. Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen sanoo, että esimerkiksi kalaverkkojen silmäkoon suurentaminen runsastuttaisi monia arvokalalajeja huomattavasti. Tätä kautta myös saalismäärät kasvaisivat tulevaisuudessa. Tutkimustuloksista huolimatta muutoksia on kuitenkin usein vaikea saada aikaan. Suvi Sikstus tapasi kalataloustieteen professorin Hannu Lehtosen kalaretkellä Helsingissä.

  • Kesto: 26 min

  Jussi Korhonen

  Ateenan keskustan suurmielenosoitukset todistivat kreikkalaisten halusta palauttaa kunnia kreikkalaiselle sanalle demokratia. Tätä mieltä on kreikan kieltä suomalaisille vuosikymmeniä opettanut ja oppikirjoja laatinut Jussi Korhonen, jonka rakkautta Kreikkaa kohtaan eivät edes äänestäjiään lahjovat poliitikot ole horjuttaneet. Ajantasan lauantaivieraana Jussi Korhonen, hänet tapasi Annu Passoja.

  • Kesto: 26 min

  Mixu Paatelainen

  Tämä kevät jää Mixu Paatelaisen mieleen. Ensin hänet valittiin Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaksi ja sitten vielä vuoden valmentajaksi Skotlannissa. Jo 20-vuotiaana ulkomaille ammattilaiseksi lähtenyt Paatelainen oli urallaan muun muassa ensimmäinen suomalaispelaaja Englannin Valioliigassa. Maajoukkuevalmentajana hän yrittää viedä Suomen ensimmäistä kertaa arvokisoihin, mutta myöntää, että nyt eletään vaikeaa muutosvaihetta. Tulevan viikon EM-karsintaotteluun valmistautuvan joukkueen nuoret pelaajat Juha Hakola, Tuomas Rannankari ja Jukka Raitala luonnehtivat Mixua haastattelun alussa. Toimittajana Teemu Laaksonen.

  Muualla Yle.fi:ssä