Areena
 • TV
 • Radio
 • Ajantasan lauantaivieras

  Pirjo Sinko

  • Esitetty: Yle Radio Suomi
  • Kuunneltu: 504 kertaa ( Kuunneltavissa ulkomailla )

  Sarja Ajantasan lauantaivieras »


  Ajantasan lauantaivieras: Jaksot (160) fi:Program:rss

  Taiteilija Seela Sella

  Miltä näyttää legendaarisen näyttelijän Seela Sellan pukuhuoneessa Kansallisteatterissa? Taitelija Sella kertoo myös, miksi hän vihaa intohimoisesti sanaa näyttelijä, millaista on asettaa oma ura kaiken muun edelle ja miksi hän ei lainkaan pelkää kuolemaa. Toimittajana on Teresa Meriläinen.

  • Kesto: 25 min

  Kirkkoherra Teemu Laajasalo

  On erikoista, että on olemassa taho, jonka olemassaolon ainoa tarkoitus on saada ihmiset eroamaan kirkosta. Näin sanoo Ajantasan tämän päivän lauantaivieras, kasvatustieteiden tohtori, Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo. Televisiostakin tuttu Laajasalo viettää joulua monen muun papin tavoin työn merkeissä. Joulun hän toivoo avaavan ihmisten sydämet paitsi joulun sanomalle, myös toisilleen. Oman työuransa useita käänteitä Laajasalo pitää johdatuksena tai sattumana. Lauantaivierasta jututtaa Aki Laine.

  • Kesto: 25 min

  Salli Saari

  Osa Kaakkois-Aasian tsunamin kokeneista suomalaislapsista tarvitsee yhä ammattiapua, sanoo lauantaivieraamme Salli Saari. Kymmenen vuotta sitten tapahtuneessa luonnonkatastrofissa menehtyi lähes pari sataa suomalaista ja moni lapsi joutui palaamaan kotiin ilman perhettään. SPR:n psykologien valmiusryhmän johtajana työskennellyt Salli Saari palaa tsunamin jälkeiseen auttamisprosessiin Laura Savolaisen haastattelussa.

  • Kesto: 26 min

  Yritysjohtaja Anne Berner

  Poliitikot aliarvioivat suomalaisten talkoohenkeä. Suomalaiset ovat valmiita kipeisiinkin päätöksiin, jos maan etu sitä vaatii. Tätä mieltä on palkittu yritysjohtaja Anne Berner, joka vaikuttui suomalaisten innosta osallistua Bernerin vetämään lastensairaalakeräykseen. Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja, Suomalaisen Työn Liiton johtokunnan puheenjohtaja Anne Berner on toimittaja Annu Passojan haastateltavana.

  • Kesto: 26 min

  Suurlähettiläs Pertti Majanen

  Suurlähettiläs Pertti Majanen on ollut mukana suunnittelemassa ensi vuonna voimaan astuvia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Miten eläkkeelle lähdössä ollut suurlähettiläs päätyi tehtävään ja miten uudet tavoitteet parantaisivat maailmaa? Majanen muistelee myös, miltä tuntui olla suurlähettiläänä Filippiineillä Jolon panttivankidraaman aikana. Toimittajana Heidi Asplund.

  • Kesto: 26 min

  Mirjam Kalland

  YK:n lapsen oikeuksien sopimus täytti tällä viikolla 25 vuotta. Monet ajattelevat, että Suomi on lasten oikeuksien mallimaa verrattuna vaikkapa moniin kehitysmaihin. Sopimusta ja sen merkitystä ei kuitenkaan tunneta meillä riittävästi, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland. Juhlapuheissa lasten etu muistetaan, mutta päätöksenteossa se unohtuu. Mirjam Kallandin on tavannut Elina Päivinen.

  • Kesto: 26 min

  Kirsti Doukas

  Sattuman kautta korumuotoilijaksi, myöhemmin opettajaksi ja näyttelysuunnittelijaksi sekä nyttemmin Kalevala Korun muotoilujohtajaksi. Muotoilija ja kultaseppä Kirsti Doukas nauttii perheensä parissa luonnon läheisyydestä kotimaisemissaan Fiskarsissa, josta hän käy hoitamassa muotoilujohtajan tehtäviä Helsingissä. Ajantasan Lauantaivieras on korumuotoilija, Pohjanmaalta kotoisin oleva Kirsti Doukas. Hänet tapasi Kalle Suomi.

  • Kesto: 25 min

  Peter Vesterbacka

  Pelialaa on pidetty viime vuosina yhtenä harvoista suomalaisen talouden valopilkuista. Pienen varjon tähän teki muutaman viikon takainen uutinen, jonka mukaan peli- ja viihdeyhtiö Roviossa aloitetaan yt-neuvottelut. Ajantasan Lauantaivieras on Rovion markkinointijohtaja ja keulakeuva Peter Vesterbacka. Hän katsoo Rovion tulevaisuutta luottavaisena yt-neuvotteluista huolimatta. Vesterbacka valittiin kolme vuotta sitten Time-lehdessä sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon maailmassa. Viime aikoina hän on keskittynyt erityisesti suomalaisen koulutusosaamisen markkinointiin maailmalla. Toimittajana Niina Honka.

  • Kesto: 26 min

  Näyttelijä Lena Meriläinen

  Lena Meriläisen tunnetuin roolihahmo on Kotikadun Eeva Mäkimaa. Kaksi vuotta sitten Eeva nähtiin viimeistä kertaa tv:ssä, kun Kotikatu loppui. Samalla Meriläinen jäi työttömäksi – Eeva Mäkimaan leima otsassaan. Nyt hänet nähdään Ylen uudessa Syke-sarjassa apulaisosastonhoitaja Lenitana. Mitä suosittu näyttelijä toivoo vielä uraltaan? Toimittajana on Anne-Mari Rajala.

  • Kesto: 26 min

  Taloustieteen professori Markus Jäntti

  Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ja VATT:in pääjohtaja Juhana Vartiainen kirjoittavat yhdessä raportin Suomen talouden haasteista. Borg ja Vartiainen uskovat, että talous kohentuu, kun lisätään työn tarjontaa. Mitä he tällä tarkoittavat, ja kuinka Borgin talouspolitiikka on käytännössä toiminut Ruotsissa? Sitä arvioi Tukholman yliopiston taloustieteen professori Markus Jäntti. Toimittajana on Jakke Holvas.

  • Kesto: 26 min

  Lastenkirjailija Tittamari Marttinen

  Kirjailija Tittamari Marttinen on kirjoittanut yli 70 lasten- ja nuorten kirjaa ja toimii lisäksi Varsinais-Suomessa lastenkulttuurin läänintaiteilijana. Vaikka Suomessa julkaistaan joka vuosi noin tuhat uutta lasten- ja nuortenkirjaa, Marttisen mukaan kirjavalikoima on kuitenkin viime vuosina kaventunut. Marttinen puolustaa myös lähikirjastoja, jotka ovat vaarassa monessa kunnassa. Toimittajana on Elina Päivinen.

  • Kesto: 26 min

  Sotatieteiden tohtori Saara Jantunen

  Ukrainan sota on näkynyt Suomessakin voimakkaana mielipidevaikuttamisena sosiaalisen median palveluissa, blogeissa ja keskustelupalstoilla. Informaatiosodankäynti on entistä tärkeämpi osa nykysotia. Muutosta kuvaa se, että Puolustusvoimat on palkannut tutkijan seuraamaan perinteisessä mediassa ja netissä tapahtuvaa informaatiovaikuttamista. Lauantaivieraana tavataan työkseen verkkosotaa seuraava sotatieteiden tohtori Saara Jantunen. Toimittajana Antti Koistinen.

  • Kesto: 26 min

  Eva Wahlström

  Nyrkkeilyn Suomen mestaruus 15 vuotta sitten, teini-ikäisenä, oli alkusoittoa pitkälle ja menestyksekkäälle uralle suomalaisen naisnyrkkeilyn keulakuvana. Menestys on kuitenkin vaatinut myös menetyksiä ja elämänmuutoksia. Nykyään Wahlström opiskelee sisustusarkkitehtuuria ja huonekalumuotoilua. Toimittajana Kalle Suomi.

  • Kesto: 26 min

  Maatalousyrittäjä Mikko Välttilä

  Maatalousyrittäjä Mikko Välttilä kuljettaa itse kananmunansa ympäri eteläistä Suomea suoraan kuluttajille. Kananmunataksi on saavuttanut nopeasti suursuosion: yrittäjän mukaan kuluttajat haluavat nyt ostaa munansa suoraan tuottajalta, jolla on kasvot. Somerolla on käynyt Elina Jämsén.

  • Kesto: 26 min

  Kalle Ahola

  Tässä kuussa tuli kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Don Huonot -niminen yhtye perustettiin. Suuren suosion se saavutti 1997 julkaistun Hyvää yötä ja huomenta -albumin myötä. Yhtyeen lopetettua vuonna 2003 siirtyi keulakuva Kalle Ahola soolouralle ja on sen jälkeen tehnyt useita albumeita. Don Huonot esiintyi muutaman kerran vuonna 2010, mutta nyt yhtye on ajankohtainen, koska se on koonnut rivinsä Ylen We Want More -ohjelmaa varten. Ohjelmassa viisi suomalaisbändiä tekee paluun. Mutta millainen mies on Kalle Ahola? Miksi hän ei ole paljastanut yleisölle juuri mitään itsestään ja puhuuko hän totta edes siinä, mitä hän paljastaa? Toimittajana Anne-Mari Rajala.

  • Kesto: 25 min

  Isa Kukkapuro-Enbom

  Kierrätys on yksi sisustamisen trendeistä, ja kierrätyksen ympärille on syntynyt Suomessa jätettä ja teollisuuden ylijäämämateriaalia hyödyntäviä mikroyrityksiä. Helsingissä käynnissä olevilla Habitare-sisustusmessuilla kierrätys näkyy muun muassa romumuotoilun erikoisnäyttelynä. Trash design -tuottaja, muotisuunnittelija Isa Kukkapuro-Enbom pohtii Ajantasan lauantaivieras -ohjelmassa kulutuksen kohtuullistamista ja sitä, kuinka teollisuus voisi vähentää syntyvän jätteen määrää. Hän muistelee myös työtään vaateteollisuuden palveluksessa: kuinka sarjatuotanto vaihtui toisenlaiseen ajatteluun. Toimittajana Mira Stenström.

  Ajantasan lauantaivieras: Muut audiot (5) fi:Program:rss

  Jari Mäki

  Viikon lauantaivieras on eteläpohjalainen yrittäjä Jari Mäki. Lapsena nähdyt amerikanraudat tekivät Jari Mäestä suuren Amerikka-fanin ja nyt Ilmajoen Koskenkorvalla on rantchi, joka työllistää kymmenen ihmistä. Jari Mäen tapasi toimittaja Ritva Säilä.

  • Kesto: 26 min

  Hannu Lehtonen

  Suomen kalastuslainsäädännössä on edelleen kehittämisen varaa. Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori Hannu Lehtonen sanoo, että esimerkiksi kalaverkkojen silmäkoon suurentaminen runsastuttaisi monia arvokalalajeja huomattavasti. Tätä kautta myös saalismäärät kasvaisivat tulevaisuudessa. Tutkimustuloksista huolimatta muutoksia on kuitenkin usein vaikea saada aikaan. Suvi Sikstus tapasi kalataloustieteen professorin Hannu Lehtosen kalaretkellä Helsingissä.

  • Kesto: 26 min

  Jussi Korhonen

  Ateenan keskustan suurmielenosoitukset todistivat kreikkalaisten halusta palauttaa kunnia kreikkalaiselle sanalle demokratia. Tätä mieltä on kreikan kieltä suomalaisille vuosikymmeniä opettanut ja oppikirjoja laatinut Jussi Korhonen, jonka rakkautta Kreikkaa kohtaan eivät edes äänestäjiään lahjovat poliitikot ole horjuttaneet. Ajantasan lauantaivieraana Jussi Korhonen, hänet tapasi Annu Passoja.

  • Kesto: 26 min

  Mixu Paatelainen

  Tämä kevät jää Mixu Paatelaisen mieleen. Ensin hänet valittiin Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajaksi ja sitten vielä vuoden valmentajaksi Skotlannissa. Jo 20-vuotiaana ulkomaille ammattilaiseksi lähtenyt Paatelainen oli urallaan muun muassa ensimmäinen suomalaispelaaja Englannin Valioliigassa. Maajoukkuevalmentajana hän yrittää viedä Suomen ensimmäistä kertaa arvokisoihin, mutta myöntää, että nyt eletään vaikeaa muutosvaihetta. Tulevan viikon EM-karsintaotteluun valmistautuvan joukkueen nuoret pelaajat Juha Hakola, Tuomas Rannankari ja Jukka Raitala luonnehtivat Mixua haastattelun alussa. Toimittajana Teemu Laaksonen.

  • Kesto: 25 min

  Ajantasan Lauantaivieras: Pekka Myrskylä

  Kehittämispäällikkö Pekka Myrskylä on työkseen tilastoinut ja tutkinut suomalaisten elämää neljän vuosikymmenen ajan. Nyt Myrskylää huolettaa erityisesti tuloerojen kasvu ja nuorten syrjäytyminen. Hänen mukaansa Suomen asukasluku vähenee vääjäämättä maahanmuuttajista huolimatta. Pekka Myrskylän on tavannut toimittaja Ritva Säilä:

  Muualla Yle.fi:ssä